Evropski poslanec Zver: “Veseli me, da se bogata slovenska tradicija predstavlja v osrčju Evropske unije”

Foto: Milan Zver

V sredo so v Bruslju na platformi, ki se imenuje Esplanade Solidarność 1980, s kulturnim programom, ki so ga oblikovali glasbena šola Marjana Kozine iz Novega mesta, ansambel Il terzo suono iz Pirana in harmonikar Laurent Africano iz Belgije, obeležili slovenski dan kulture. 

Pobudo za dogodek sta dala Združenje zgodovinskih mest Slovenije in Slovenska turistična organizacija. Ker je bilo za organizacijo dogodka potrebno priložiti soglasje Evropskega parlamenta, se je združenje obrnilo na evropske poslance iz Slovenije. Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver se je osebno zavzel, da bi dogodek lahko organizirali na omenjenem prestižnem mestu, in je zato že pred časom zaprosil za soglasje in podporo odbor za kulturo in izobraževanje, katerega član je. Dodatno priporočilno pismo je dr. Zver poslal tudi pristojnim lokalnim oblastem. Pri tehnični izvedbi dogodka pa so pomagali tudi pri Veleposlaništvu Republike Slovenije in Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU pa tudi poslanske pisarne evropskih poslancev.

Glede na svoja prizadevanja za organizacijo dogodka se je dr. Zver le-tega z veseljem udeležil. Dr. Zver je ob tem izpostavil simboliko platforme Esplanade Solidarność 1980. “Ta platforma predstavlja povezavo med demokracijo in kulturo. Demokracijo, ker je poimenovana po prelomnih dogodkih iz osemdesetih let in ker stoji pred institucijo, ki predstavlja največje transnacionalno demokratično volilno telo na svetu, in kulturo, ker je ta platforma v preteklosti gostila nešteto kulturnih dogodkov. Slovenski dan kulture izpostavlja oboje, tako kulturo ene od držav članic Evropske unije kot tudi demokracijo,” je poudaril evropski poslanec in dodal: “Leto 2018 je bilo dobro leto za Slovence v Evropskem parlamentu in drugod. Maja je bila konferenčna dvorana v Evropskem parlamentu poimenovana po očetu slovenske državnosti, dr. Jožetu Pučniku. V septembru uživamo v slovenski kulturi pred poslopjem parlamenta.”

V letošnjem letu obeležujemo evropsko leto kulturne dediščine in dr. Milan Zver je kot član parlamentarnega odbora za kulturo in izobraževanje idejo evropskega leta kulturne dediščine podpiral od samega začetka. Cilj evropskega leta je namreč poudariti kulturo Evrope in njeno vlogo pri utrjevanju skupne evropske identitete in pripadnosti. Kulturna dediščina nam omogoča, da razumemo preteklost in gradimo boljšo prihodnost.

C. Š.

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Na drugi strani pa Tanja Fajon predstavlja Kosovsko tradicijo.

  • xtc

   Jep!
   Svoje rodžaško.

 • Boy

  Lepo, a kam se je poskrila vsa publika? Se nihče noče slikati? Ali pa je organizacija slaba, zato je gledalcev le peščica.

  • Vera

   Odvisno kdo je fotografiral iz katere strani . Pohvalno od dr.Zvera , da predstavi pravo slovensko kulturo , ne kot ljubljanski norci z nazivi, ki so jih kupili na bolšjaku .

 • RATATA

  Matkurba, kadarkoli kakšen eurodeputat karkoli objavi tu, je izredno slab odziv komentatorjev.
  Slabo se je prijela tale EU med Slovenci.
  Jaz vse tiste v BrusLiju črtim naprimer.
  Izredno redki so, ki niso sluzi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!