Fiskalni svet opozarja vlado pred napovedanimi novimi izdatki za povečevanje plač v javnem sektorju

Foto: STA

Morebitna uresničitev trenutnih pritiskov na javne finance bi pomenila odstopanje od načrtovane politike javnofinančnih izdatkov in zahtevala sprejem ukrepov, ki bi vsaj nevtralizirali njihov vpliv na saldo javnih financ, vlado opozarja fiskalni svet. Za povprečji zaostaja predvsem gibanje stroškov dela ter kazalniki cen in posojil zasebnemu sektorju. Če bo vlada ugodila vsem pritiskom in zahtevam sindikatom javnega sektorja, bo to pomenilo milijardo več izdatkov za slovenski proračun. Glede na predvolilno obdobje in kupovanje političnih glasov, pa je ta scenarij zelo verjeten.

“V zelo ugodnih gospodarskih razmerah bi bil odmik od zahtevanega napora za doseganje srednjeročne vzdržnosti javnih financ neutemeljen, zlasti ob javnofinančnih tveganjih, povezanih s staranjem prebivalstva,” je fiskalni svet zapisal v danes objavljeni publikaciji Javnofinančna in makroekonomska gibanja. Trenutno povečanje pritiskov na javne finance po mnenju fiskalnega sveta kaže zlasti na nujnost bolj srednjeročne naravnanosti ukrepov fiskalne politike. Takšni ukrepi bi tudi na daljši rok zagotovili učinkovito in ustreznejšo uporabo prihodkov sektorja država, ki temeljijo na aktivnosti celotnega gospodarstva.

“V danih razmerah je zato ključno konsistentno proticiklično delovanje fiskalne politike, ki bo omogočilo zadosten manevrski prostor nosilcem ekonomske politike tudi v slabših gospodarskih razmerah,” je opozoril.

Stroški dela v gospodarstvu še vedno previsoki, obstajajo tudi druga tveganja
Večina ekonomskih podatkov, objavljenih po sprejetju proračunskih dokumentov jeseni 2017, kaže na nadaljevanje ugodnih gospodarskih gibanj, ocene različnih institucij pa nakazujejo, da se je negativna proizvodna vrzel v letu 2017 zaprla. Fiskalni svet za določitev cikličnega stanja gospodarstva poleg proizvodne vrzeli spremlja širši nabor kazalnikov, na podlagi katerega ocenjuje, da je bilo slovensko gospodarstvo proti koncu leta 2017 še v območju normalnega gospodarskega cikla.

“Kazalniki gospodarske aktivnosti, zaposlenosti oz. brezposelnosti in razpoloženja že presegajo povprečne rasti oz. ravni dolgoročnega obdobja. Vendar predvsem gibanje stroškov dela, kazalnikov cen in posojil zasebnemu sektorju še zaostaja za dolgoletnimi povprečji, presežek na tekočem računu plačilne bilance pa ostaja visok,” so navedli. Ocenjujejo še, da prevladujejo pozitivna tveganja glede gospodarskih gibanj, ki izhajajo zlasti iz domačega okolja. Ta so povezana z morebitnim dodatnim večjim zagonom investicijske dejavnosti ter ob strukturnih omejitvah na trgu dela s povečanjem stroškovnih in cenovnih pritiskov v gospodarstvu.

Fiskalni svet je ob današnji objavi pojasnil, da bo publikacijo Javnofinančna in makroekonomska gibanja objavljal predvidoma dvakrat letno, januarja in julija, poroča STA. Sicer že ob pripravi proračunskih dokumentov objavlja ocene izpolnjevanja fiskalnih pravil, je pa dolžan spremljati tudi tekoča javnofinančna gibanja. In ker so časovni razmiki med pripravo proračunskih dokumentov tudi več kot pol leta, v vmesnem obdobju pa so objavljeni pomembni makroekonomski in javnofinančni podatki, bo predvidoma dvakrat letno pripravljal tudi to publikacijo.

C. Š.

 • ptr

  Cerar je “zamrznjen” profesor, šolska ministrica MMB zgolj “površinsko zamrznejna” profesorica. Oba se bosta verjetno prej ali slej za polni delovni čas vrnila za kateder. Če torej tudi čisto malo popustita štrukljistom, bosta s tem povečala plačo tudi sebi. To pa pomeni, da sta v konfliktu interesov! V najboljšem primeru ne moremo biti prepričani, da ne bosta svojih osebnih interesov postavila pred interese države, ki jo trenutno vsaj na papirju upravljata. Štefanec iz KPK, Transparency International in podobni tiči pa nič….

 • KAPIBARA

  Če imajo komu za povišat plačo, je to SAMO tistim, katerim mora država še naknadno dodajat denar do plače, to je J skupina, vključno 15 plačilni razred .
  Cerka 8000 jih je takih v JU

 • Anton

  iz mojega vidika gre zopet za še eno izmed populističnih potez od strani pravtako populistične koalicije, namreč za dvig plač. Obrazložil bom z naslednjim vidikom, prvi moment je časovnica, očitno so se levaki zbudili iz zimskega spanja,oz hibernacije in uvideli da je potrebno za dvig popularnosti,tik ob zdajci ko se približuje čas državnozborskih volitev,za svoj rating, potešiti želodčke svoje standardne volilne baze, ki se nahaja več ali man v javni upravi. Drugi moment, zakaj gre za populistični ne pa pragmatični ukrep je da bodo iz naslova nedavne zadolžitve ki je začudoma tudi v obsegu 1000 miljonov(naključje to povejte vi, jaz v naključja pač ne verjamem), ta denar raje porazdelili svojim /sebi kot da bi ga financirali za drugi tir, tako v to zgodbo nebi bilo potrebno novačiti tujcev/Madžarovv, oz nebi bilo potrebo 40-45 letnega kreditnega odplačevanja. toliko o tem, pa dal sem samo en scenarij, kaj bi lahko za 1000 miljonov, kot bo najbrž šlo za dvig plač v javnem sektorju, postorili.

  sarkazem press

 • tasilo

  – Dajmo zvisat davke.

  – Prav.

  – Kaj dela folk?

  – Nekaj nergajo.

  – OK, dajmo se zvisat … kaj dela folk?

  – Pizdijo.

  – Nič hudega, kar naj. Še malo dvignimo.

  – Mater, folk zdaj že razgraja sto na uro

  – Ja ja, je ze ok… samo dvigaj… kaj pa zdaj?

  – Hm … Zadaj je pa že čisto mir …

  – U PIZDA, HITRO MALO SPUSTI!

 • montyamp

  Predimenzionirana javna uprava , plačevana s posojili katera bodo vračali še nerojeni slovenski sužnji .
  Vprašanje je , če bodo zazidarski mladiči svojim naslednikom povedali zakaj se bodo morali prostituirati po svetu .
  Komunistička partija savezne republike yugoslavije , madona kaki šoder so toti udbovski frisi .
  Pasjejebski vajenec šef vlade , ma ne me basat .

 • Osti jarej
 • MEFISTO

  Spet smo pred začaranim krogom.

  Če ne bo zvišanja plač, ne bo Cerarja in njegovih čudodelnikov.

  Če ne bo Cerarja in njegovih čarovnic in čarovnikov, ne bo fiskalnega sveta.

  Če ne bo fiskalnega veta,, se bo našel kak nov Cerar, ki ga pripravljajo v Kamniku.

 • Mojca pokraculja

  In kam sodi ter kdo sedi v Fiskalnem svetu ? Če komu ni jasno vse to leporečenje, tile trije tud slučajno ne nadzirajo vodenja javnofinančne politike. Saj so od te politike postavljeni ! Mimogrede kako se lahko sploh nadzira JFpolitika ?!

  1. Fiskalni svet je neodvisen in samostojen državni organ, ki nadzira vodenje javnofinančne politike.
  2. Fiskalni svet ima tri člane, ki jih na predlog vlade imenuje Državni zbor. Kot predsednik ga s petletnim mandatom vodi dr. Davorin Kračun, člana sta mag. Tomaž Perše in Alenka Jerkič.

 • hribovc

  a mogoče kdo ve, kaj cerar jemlje ??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!