Hrvaška v primerih prenesenih deviznih vlog ne spoštuje svojih zavez iz veljavnih mednarodnih sporazumov

NLB (Foto: STA)

Z izplačilom zahtevkov iz tožb hrvaških državljanov bi lahko nastala tudi velika škoda za Slovenijo in njene davkoplačevalce, ki bi v tem primeru verjetno morali posredno ali celo neposredno kriti škodo, nastalo zaradi nezakonitih in nerazumnih izplačil NLB na podlagi nezakonitih sodb hrvaških sodišč.

Člani in članice komisije za nadzor javnih financ bodo današnji ponedeljek nadaljevali prekinjeno sejo glede problematike morebitnih finančnih posledic izvrševanja sodb hrvaških sodišč s strani Nove Ljubljanske banke, ki jo je sklical predsednik komisije mag. Andrej Šircelj.

Spomnimo. Ko je bivša država Socialistična federativna republika Jugoslavija v letih 1991 in 1992 razpadla in se je zrušil njen bančni sistem, so države naslednice iskale rešitve za zagotovitev stabilnosti svojega finančnega in ekonomskega sistema; to je vključevalo tudi prevzem dela obveznosti SFRJ ali jamstva Narodne banke Jugoslavije za devizne varčevalce. Slovenija je po razpadu SFRJ z ustavnim zakonom leta 1991 sprejela teritorialno načelo in poplačala vse devizne varčevalce brez diskriminacije na svojem ozemlju, Hrvaška pa je leta 1991 s svojo zakonodajo prevzela poplačila deviznih varčevalcev, vendar zgolj hrvaškim državljanom.

Na tej osnovi so možnost prenosa depozitov na hrvaško banko izkoristili tudi varčevalci deviznih hranilnih vlog pri podružnici Ljubljanske banke Zagreb, od tega največ na Zagrebačko banko Zagreb (ZABA) in Privredno banko Zagreb (PBZ). Vsi ti varčevalci so bili, skladno s hrvaško zakonodajo, v celoti poplačani. V zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami sta omenjeni hrvaški banki v letu 1994 oziroma 1996 sprožili 27 sodnih postopkov zoper Ljubljansko banko (LB) in Novo Ljubljansko banko (NLB) pred hrvaškimi sodišči za povrnitev izplačanih deviznih vlog. Zaradi združitve posameznih postopkov jih trenutno poteka 15, nahajajo se v različnih fazah in se o njih odloča na različnih ravneh, dva primera obravnava Ustavno sodišče Republike Hrvaške.

V skladu z ustavnim zakonom iz leta 1994 so bila sredstva in obveznosti LB razdeljena med LB in NLB. Ustavni zakon je ohranil status quo glede “podružnic” LB v drugih republikah nekdanje SFRJ, njihove obveznosti in pripadajoča sredstva pa niso bila nikoli prenesena na NLB. Da gre s strani hrvaških sodišč za pravno zmotno razlago določb ustavnega zakona iz 1994, so potrdila druga tuja sodišča (tudi v Nemčiji). Poudariti tudi velja, da je bil z vstopom Slovenije v EU ustavni zakon iz leta 1994 prepoznan kot skladen z evropskim pravnim redom. Slovenija je tudi vseskozi nasprotovala sodnim postopkom pred hrvaškimi sodišči ter si aktivno prizadevala za nadaljevanje pogajanj v okviru nasledstva. Iz navedenega pa izhaja, da obveznost za izplačilo prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem ne obstaja niti za Slovenijo, niti za LB in niti za NLB.

Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrvaška ne
Od oktobra 2005 do včlanitve Hrvaške v EU se je ta problematika izpostavljala tudi v okviru pristopnih pogajanj Hrvaške z EU. Na osnovi daljših bilateralnih pogovorov je bil za namen ustavitve postopkov pred hrvaškimi sodišči v Mokricah 11. marca 2013 podpisan Memorandum o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. Državi sta se s to mednarodno pogodbo dogovorili, da bo rešitev za prenesene devizne vloge temeljila na sporazumu o vprašanjih nasledstva in da bo hrvaška vlada zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih sprožili hrvaški banki v zvezi s prenesenimi deviznimi hranilnimi vlogami. Slovenija se je z memorandumom zavezala, da bo po njegovem podpisu pričela s postopkom ratifikacije pogodbe o pristopu Hrvaške k EU v državnem zboru. Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrvaška ne. Postopki pred hrvaškimi sodišči proti LB in NLB se namreč še vedno nadaljujejo. Hrvaška v primerih prenesenih deviznih vlog ne spoštuje svojih zavez iz veljavnih mednarodnih sporazumov oziroma mednarodne pogodbe med državama.

Mag. Andrej Šircelj. Foto: Demokracija

Ob tem je potrebno navesti še poročanje agencije Bloomberg iz februarja 2018, da je NLB izplačala okoli 800.000 evrov hrvaškim bankam (PBZ in ZABA) za dve pravnomočno izgubljeni tožbi iz naslova prenesenih deviznih vlog na sodišču v Zagrebu. Slovenski pravni in finančni strokovnjaki, ki so se oziroma se ukvarjajo s tem področjem, menijo, da NLB za to nima pravne podlage, poleg tega pa je tako ravnanje lahko tudi v nasprotju z ustavnim zakonom iz leta 1994. Zato gre za nerazumljivo, nerazumno in škodljivo ravnanje NLB, če seveda informacija o plačilu tožb drži. Posledica takega ravnanja NLB, ki je banka v 100-odstotni državni lasti, bi lahko bilo izplačilo okoli 400 milijonov evrov iz naslova tožb prenesenih deviznih vlog (glavnica in zamudne obresti), pri čemer se postavlja tudi vprašanje oblikovanja rezervacij in vpliva teh rezervacij na poslovni(e) izid(e) NLB. Z izplačilom teh tožb bi lahko nastala tudi velika škoda za Republiko Slovenijo in njene davkoplačevalce, ki bi v tem primeru verjetno morali posredno (iz naslova manjših dobičkov ali manjše kupnine v primeru privatizacije) ali celo neposredno (s ponovno dokapitalizacijo NLB s sredstvi državnega proračuna) kriti škodo, nastalo zaradi nezakonitih in nerazumnih izplačil NLB na podlagi nezakonitih sodb hrvaških sodišč.

Problematika prenesenih deviznih vlog pa lahko predstavlja odprto vprašanje tudi pri prodaji NLB. Vlada RS je v enem od sporočil za javnost namreč navedla, da ugotavlja, da problematika prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem predstavlja zunanjo objektivno okoliščino, ki ob drugih tveganjih, ki se pojavljajo v prodajnem postopku, preprečuje uspešno izpeljavo prodajnega postopka. Prodajni postopek za NLB je bil s to odločitvijo vlade prekinjen. Slovenija zaradi prekinitve prodajnega postopka za NLB ni izpolnila danih zavez Evropski komisiji v postopku odobritve državne pomoči za NLB decembra 2013.

T. F.

 • AlojzZ

  “Hrvaška v primerih prenesenih deviznih vlog ne spoštuje svojih zavez iz veljavnih mednarodnih sporazumov”

  Ni ji treba, saj samo pove grožnjo, da bodo obdavčili, zasegli … SLO vikende ob Jadranu. Da o Erjavcu ne izgubljamo besed.

  • Jan Kovalski

   Ne govorit neumnosti! Vikendi ob Jadranu so v zasebni lasti, ki se jih po nobenem pravnem ključu ne more rubiti v zameno za premoženje ljubljanske banke.

   • Novakec1

    To ti misliš, “pravne” države pa drugače delajo po sodni praksi.

    • stajerc5

     Primer?

     • Novakec1

      Najdi si ga . Mogoče ti bo Zaho pomagu, čre ti ne bo šlo.

     • stajerc5

      Prevedi…

  • Novakec1

   Kaj jim pa bodo vikendi, raje z davki guljo sloovce.

 • Janko Gedlička

  “Stare sile,” kakor si jih je vendarle dovolil imenovati njihov lakaj Cerar, z njegovim odstopom ne izigravajo le lastnega naroda, pač pa tudi EU. Načrtovan kaos z “neopravlnostjo” vlade in razpušcenim parlamentom bo med drugim deloval tudi kot dober îzgovor, da ni mogoče razčistiti razmerij med HR in Sl glede jamčevanja za terjatve Hrvatov do LB, oz. NLB. Pri tem jih ne moti, da bo to bremenilo drugorazredne. Ģlavno je, da njihov bankomat NLB čim dlje ostane v državni, se pravi njihovi lasti prvorazrednih.

  • Jan Kovalski

   Seveda, da bi obdržali NLB čim dlje in prelomili dogovor z EU, tudi v tej funkciji je ta odstop.

   • Janko Gedlička

    Ja in pri tem veselo izkoriščajo kaos tudi zato, da nadaljujejo z najprej prikritim s strani NLB neupravičenim poplačevanjem terjatev hrvaških varčevalcev. Tako na škodo in račun drugorazrednih pridobivajo “dokaz”, da prodaja NLB N ni smotrna. Zato so na memorandum, sklenjen na Otočcu, kar “pozabili” in ga sploh ne mislijo uveljavljati.

 • francelj3

  Po eni strani je NLB začela nezakonito in na skrivaj plačevati hrvatarjem. Po drugi strani jo utegne EK udariti s povrnitvijo 1,5 milijarde evrov državne pomoči. Ne razumem, zakaj te “banke” še niso bankrotirali. Taka, kakršna je, res služi samo banksterjem in drugim komigangsterjem.

  • Novakec1

   Osebni stečaj NLB pa je problem rešen.

   • Jan Kovalski

    Niti ne, zadeve niso tako enostavne kot si jih nekateri predstavljate, država, torej spet mi vsi, jamčimo za hranilne vloge do 100.000€ naših državljanov v NLB. Državljani imamo baje za cca 17 milijard denarja v bankah. Pri stečaju bi to breme padlo na državni proračun (preko bodočih x let). Zakaj pa meniš, da smo “dokapitalizirali”, beri nafilali banke s 5 milijardami, da banke ne bi propadle. In to smo lahko naredili samo z obljubo EU-ju, da bomo banko NLB prodali. 5 milijard je le manj kot pa 17, in potem upanje, da bo banka enkrat v bodočnosti splezala na zeleno vejo. Naši levičarji so si seveda zamislili, da bi se ti ciklusi: dokapitalizacije, plenjenje, dokapitaliziranje, plenjenje, … vršili ciklično v nedogled, kar je tipična funkcija bankomatov. Pa jim je EU stopila na pot, povsem upravičeno!

    • Novakec1

     Pri najbolj kompliciranih zadevah so enostavne rešitve garant za uspeh.

     • stajerc5

      Seveda, bomba in v luft spustiti!!

 • bubamara

  V primeru LB je Slovenija pokazala, da je ciganska država. Pobrati denar ljudem in se potem ves čas delat neumnega, da to ni naš problem. Balkanci.

  • Novakec1

   Nič čudno saj vladajo v slolandiji.

 • Novakec1

  Oni delajo v interesu svojih državljanov, naši bedaki pa po nekih idiotskih pravilih zblojene €U.

  • Jan Kovalski

   Ne, gre za premišljeno potezo. Udbomafija je mednacionalna tvorba, ki deluje na celotnem področju bivše Jugoslavije. Njeni člani so vseh nacionalnosti in ropajo povsod, in ker je v Sloveniji še največ denarja se tu največ pleni. Slovenskim udeležencem ni mar Slovenija pač pa denar, ki ga lahko skupaj s svojo mednacionalno udbomafijo “prečrpajo” iz “bankomatov”. Tako je Kučan v preteklosti preskrbel nekemu hrvaškemu politiku, da mu je NLB izplačala njegov denar z t.i. deviznega računa, čeprav je slovenska stran ves čas zagotavljala, da gre za stvar sukcesije (blef za “navadno rajo”, da se prikazujejo kako delajo za dobro Slovenije v “zavetju noči” pa jo ropajo). Lepo sodelujejo, po načelu roka roko umije. Ker se do sedaj še nobenemu ni ničesar zgodilo se ničesar ne bojijo! Slovenija pa zgubiva, tudi teritorij zaradi zblojene arbitraže na katero ne bi smeli pristati, tudi to sodi v sklop prej omenjenega.

   • borko

    točno tako

   • Mojca pokraculja

    Odlično !

 • VERRZIFIKATOR

  Milko Čukan

  BUTALSKA BLAGAJNA

  Iz blagajne spet je izpuhtelo,
  naša se butalska banka prazni,
  rezultati dvigov so porazni,
  je v Butalah zopet zašumelo.

  Se blagajna sama v nič je dala,
  tu Cefizlja sploh bilo ni treba,
  ko se pokazala je potreba,
  vsoto je Tepanjcem izplačala.

  Muzajo Tepanjci se sosedje,
  nas imajo kajpak za Butalce,
  za nespameti, nesmislov talce,
  butasto dogodkov je sosledje.

  Treba ni, pa vendar smo plačali,
  pamet kje tedaj smo le imeli,
  bi lahko vsaj na kredit jo vzeli,
  preden smo denar Tepanjcem dali.

  Dobro, so Butalci pač bedaki,
  toda kdo scenarije jim piše,
  kdo jim pamet vedno sproti briše?
  Ene so partíje to vojaki.

  Bi brez takih hlapčevskih vojakov
  ne bilo v Butalah takšne štale,
  ne bi se v zobé Butale dale,
  manj bilo vsekakor bi bedakov.

  Ko se prime končno scenariste,
  nekaj več bo pameti v Butalah,
  sicer še smrdelo bo po štalah,
  a Butale bodo vsaj bolj čiste.

 • VERRZIFIKATOR

  O bančni luknji silno pričevanje.

  Zorro el Yankos

  ZORRO KRONSKA PRIČA

  Kdo oropal mehiško je banko,
  kdo povzročil lukno je milijonsko,
  da smejali vsi so se huronsko,
  kdo odiral je ljudi na tanko?

  Bo pred komisijo klican slavno
  Zorro, znani mehiški pravičnik,
  z njim še en povsem neznan dotičnik,
  da bo Zorro tam, le to je glavno.

  Zorro bo seveda kronska priča,
  saj je dobro poučen o luknji,
  ki se kaže na njegovi suknji,
  stkani iz ničesar, prav iz niča.

  Bo zaklel se Zorro pri hudiču,
  pri svetnikih vseh in pri malikih,
  bo odmevalo po vseh hodnikih
  tisto kajpak: »Da ti pričam priču.«

 • Franc Šink

  Zakaj ta NLB končno ne gre v stečaj.Ima vse pogoje za to.Bilo bi najceneje za nas vse.

 • althar

  Torej je bilo nelegalno izplačilo nelegalne hrvaške terjatve s strani NLB izvedeno zaradi pritiska kučanove udbomafije, ki upa, da bo s tem prekinila postopek prodaje svojega bankomata? Čeprav s tem tvegajo, da bodo morali izplačati vse nelegalne terjatve tujcev do NLB v višini 400+ milijonov €?

  Koliko časa te bo udbomafija še nategovala, Slovenec, preden boš to ugotovil press

 • RATATA

  Popolnoma enako kot hrvati, ne spoštujejo in izigravajo Slovence slovenski komunajzrji.

  • lili pili

   Dogovor pa je podpisal ijj, ja prav imas komunajzar

 • Olga_10

  Volimo desnico in zaščitimo našo edino domovino Slovenijo!

 • lili pili

  In kaj na to pravi dr. Jansha, ki je bil podpisnik tega dogovora na mokricah, ocitno nic in ni bil sposoben tega dogovora izvedit, ja vo,ite tako nesposobno desnico..

  • stajerc5

   Kdo je pred celo Slovenijo pri Tarci na TVKurbnhauzHanzi odkril celo rdecemafijasko svinjarijo?
   Ponizno prosim za odgovor!

   • lili pili

    Ne vem o kateti svinjariji govoris, drzmo se teme, ki je bila omenjena v clanku…hanzijimpa smo vsi mi, ki komentiramo na janez ivan portalu to je v prevodu resnicni hanzi portal..

    • stajerc5

     Jezus, jutri precitaj kaj si napisal…, ko prides k sebi!
     Pa Ajmer si pristavi h kavcu, da ne bos brisal!….babe tak nimas….

     • lili pili

      Celo noc sem fuk….., tak da je ajmer in cota prav prislo…

 • svatne

  “spoštovanje zavez” je nesmiselno. Zaveze (predpisi, zakoni, ukazi) se mi lahko ali gravžajo ali pa jih do oboževanja “spoštujem”. To pa nikakor ne pomeni, da jih UPOŠTEVAM, oz. da se PO NJIH RAVNAM ali jih IZPOLNJUJEJM.
  Navedena besedna spaka je nasilje nad slovenščino.
  Še ena taka “domislica” tukajšnje pravne revščine je klobasanje v prisegi izvoljenih, da bodo namreč RAVNALI PO SVOJIH VESTI. Aja? Tudi če imajo “kosmato” ali če je sploh nimajo? O ravnanju po ustavi in zakonih in delovanju v dobrobit države in državljanov pa kdaj drugič? Aha…
  Še dobro, da vsaj na škrge še dihamo v tej oskubljeni kokoši.

 • xtc

  Hrvati spretno izigravajo in izsiljujejo,ker vedo ,da so levaki Slovenijo spravili nekje na nivo Irana,Venezuele,Palestine,Belorusije ipd držav sovražno nastrojenih do ZDA in EU,ker Hrčki vedo ,da nam zaradi tega in rusofilstva in yugofilije in komunizma nihče nebo pomagal počno to kar počno.
  Problem niso samo Hrvati ampak kučanova drhal,ki nas je porinila v to stanje.

  • stajerc5

   Ko Sem videl drzave, katere si nastel, mi je slo na smeh. Tocno te drzave so do sedaj cestitale Putki za 175% zmago! Ops, Kuba je se tudi zraven…
   Za crknat!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!