Izredne volitve: H komu se bo vrnilo četrt milijona volivcev, ki so ostali doma

Foto: STA

Poslancem je predsednik Borut Pahor uradno sporočil, da po odstopu Mira Cerarja ne bo predlagal novega šefa vlade. Čez dva tedna bo državni zbor najbrž le še razpustil in razpisal predčasne volitve. Že tretje v nizu. Na zadnjih je zmagala SMC Mira Cerarja z drugim najvišjim deležem v zgodovini volitev v državni zbor, a z nič rekordnim številom volivcev. Višji delež kot SMC je dosegla LDS leta 2000. V absolutnem številu pa je SMC volilo manj volivcev kot Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića tri leta prej in manj kot SD Boruta Pahorja in SDS Janeza Janše na drugem mestu leta 2008.

Ko izgine skoraj četrt milijona volivcev
Na volitvah zmaga tisti, ki privabi (ali mu spravijo) na volišča največ volivcev. Vlada pa, kdor si po volitvah lahko pridobi dovolj zaveznikov v državnem zboru. Razlog za visok delež in nizko število volivcev za SMC je bil preprost: udeležba na volitvah pred štirimi leti je bila dramatično nižja kot na volitvah pred tem. Izginilo je skoraj četrt milijona volivcev. Pred tem se je nekaj časa udeležba iz volitev v volitve celo višala. Na volišča je leta 2014 prišlo 235.449 volivcev manj kot tri leta prej, to je za več kot celo SDS na drugem mestu. Število volilnih upravičencev pa se je povečalo. Število volilnih upravičencev in udeležba od leta 2000 sta grafično takšna:

Kaj je povzročilo to dramatično zmanjšanje števila volivcev, v strankah različno ocenjujejo. Na udeležbo in slabši rezultat SDS je gotovo vplivalo, ker je moral na začetku volilne kampanje pred štirimi leti v zapor predsednik te stranke Janez Janša (SDS). Vse sodbe in kazen so bile pozneje razveljavljene. Na manj volivcev pa je najbrž vplival še nenavaden mandat pred tem, ko sta se v kratkem času zvrstili druga vlada Janeza Janše in prva, ki jo je vodila premierka: Alenka Bratušek. Slednji je vlada padla, ko se je razsula takrat največja stranka v državnem zboru Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića in je Pahor zato razpisal predčasne volitve sredi julija. Čisto možno je, da je na razpadanje PS in padec vlade pred štirimi leti vplivala tudi obveščenost, da bo moral Janša v zapor.

Na rednih volitvah tradicionalne, na izrednih padalci
Po umiku Janeza Drnovška z vrha LDS in razpadu v prejšnjem tisočletju ves čas največje stranke, smo priča nenavadnemu dogajanju, ko se kar naprej (predvsem z leve) pojavljajo nove stranke, ki se vzpnejo in pozneje zgrmijo. Po relativnih zmagah bolj sredinske LDS, SDS z desne in SD z leve na rednih volitvah v letih 2000, 2004 in 2008, sta se na izrednih volitvah na vrh povzeli “padalski” stranki, ki sta nastali tik pred volitvami. Leta 2011 je bila relativna zmagovalka PS Zorana Jankovića in leta 2014 SMC Mira Cerarja. Tudi za Cerarjevo stranko zdaj kaže, da rezultata izpred štirih let ne more več ponoviti. A na takšno katastrofo, kot se je zgodila Jankoviću, ki še v državni zbor ni prišel, za zdaj ne kaže. Nihanja moči strank po številu volivcev na volitvah, po katerih SMC ni bila nič rekordna, kaže grafika:

Ni čisto jasno, ali se kaj podobnega lahko zgodi tudi na tokratnih volitvah, ko poskuša vlogo novinca, ki leze na vrh, prevzeti župan Kamnika Marjan Šarec, ki je nekoč že bil pomemben lokalni funkcionar Jankovićeve PS. V deležih, od teh je odvisno število poslancev, je slika volitev v tem tisočletju takšna:

Tokratne volitve bodo izredne zaradi odstopa Mira Cerarja, a zgodile se bodo na podoben način, kot bi se redne, ki jih je predsednik Borut Pahor celo že nameraval razpisati, a ga je Cerar prehitel z odstopom po ostri sodbi vrhovnega sodišča o tem, da je vlada ravnala nepošteno v kampanji pred referendumom o zakonu o drugem tiru.

Sodišče je presodilo, da je vlada SMC, DeSUS in SD ravnala nepošteno in odredilo ponovitev referenduma, ki bo 13. maja, torej nekaj tednov pred volitvami poslancev, katerih datum pa še ni čisto jasen.

Kakšna so razmerja moči večjih strank (prikazane so le tiste nad pragom) po zadnje mesece objavljenih raziskavah javnega mnenja v različnih medijih – zaradi primerljivosti z volitvami in med raziskavami upoštevam le strankarsko opredeljene volivce -, kaže grafika:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • VERRZIFIKATOR

  Pepe Volivšek

  VOLITVE V BUTALAH

  Butale so vas, pa ji pravijo mesto,
  imele so svojčas diktatorja cesto,
  odveč ni podatek, da mesto je glavno,
  a tem bolj dodatek, da staro je, slavno.

  Slovele Butale so v rimski že dobi,
  a manjkalo nekaj je, kar se spodobi,
  brez pameti Rimci so stari ostali
  in mesto antično zato zakopali.

  So novi z vzhoda prišli prebivalci,
  spet mesto zgradili, ti stari Butalci,
  pred petsto je leti župana dobilo,
  stošestdeset let, kar je prvič volilo.

  Volila nekoč le uš je občinska,
  je taka postava bila pradavninska,
  v čigar se uš zalezla bo brado,
  ta mesto župana dobi za nagrado.

  Ponovno v Butalah so letos volitve,
  s pametjo slavno odraz pomiritve,
  Porečejo vodje: »Župana dobimo,
  drugače kot nekdaj ga sami zvolímo.«

  Zdaj skoraj nobeden ne nosi več brade,
  volilke celo brez brkov so mlade,
  v Butalah zato se po novem glasuje,
  poprej pa obilno, vsevprek podkupuje.

  Volitve duha zadržijo prekucije,
  mimo ušive so vse revolucije,
  demokracija pa naša je mlada,
  pravi zato se ji bútalo-vlada.

  Takole zatrobil je hlapec občinski,
  ponesel v svet ta odlok starešinski:
  naj v tretje butalski bo novi predstojnik,
  mesta župan – Cefizelj Razbojnik.

  Da on je Tepánjčan, ni pravi Butalec,
  neumno je bleknil nek izdajalec.
  Kje, ni pomembno, se fant je rodil,
  če duh ga butalski nato je vzgojil.

  Kaj pravih Butalcev drugod korenine
  imelo doslej je, a to brž vse mine,
  če tu si modrosti se prave nalezel,
  nihče ti neumnosti več ne bo tvezil.

  Cefizlja zvolímo, ker njemu ni para,
  občinsko blagajno poprek nam razpara,
  kaj v njej bi denarce uborne hranili,
  še ti bodo preč, če bi ključ založili.

  Nespametno eden tako oporeka,
  da kasa občinska morda je zapreka.
  »Kar naj jo razpara, kaj komu je mar,«
  Butalci so rekli, »saj naš je denar.«

  »Kasa občinska nam ni več potrebna,
  vlaganja le še poštena, zasebna,
  zraven Cefizelj nikdár ni bil tat,
  je vendar razbojnik in znan demokrat.

  Natančno je znano njegovo zaledje
  in raziskano dogodkov sosledje,
  je sedem ubil jih ter ženščine tri,
  je vse transparentno, dileme tu ni.

  Zanj vemo vsaj vse, kar doslej je bil stóril.
  Kdo se pohvali, da več jih je umóril?
  Resnico prikriva vsak drug kandidat,
  kaj vemo, nemara še večji je tat.«

  Kar bodo zatróbila v en rog trobila,
  tako bo vsa srenja butalska volila,
  Cefizlja dosmrtno, je taka razsodba,
  le on za župana, to pravi nagodba.

  Butalec gre pač vsaj trikrat na led,
  preden od ničle začne šteti spet.
  »S Cefizljem vsaj vemo, da nič ne dobimo,
  z drugim katerim še tisto zgubimo.«

  Tako naj zgodi se, kar pamet veleva,
  volilec butalski naj nič ne okleva,
  Razbojnik Cefizelj izvoljen bo znova,
  živita naj stranka in kasa njegova!

  • Soave

   + + + + + + dobri ste !!
   Saj ravno zaradi svoje kase je ta stranka tako uspešna. UDBO kasa !

 • Darth Vader

  ko gledaš te polpismene opice,ki se v sloveniji imenujejo politiki, te mine, da bi se ponižal in dal manj inteligentnim osebam in v življenju manj uspešnim osebam od sebe svoj glas in s tem avtorizacijo, da ti vladajo bolj neumni in bolj nesposobni…..slabo za psiho je to…..

 • Franjo Trojner

  800 000 še živečih Slovenk in Slovencev bo končno moralo na volitve in povedati kakšno Slovenijo želi zase in svojo domovino.

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Anton

  ste prepričani da je v resnitoliko apatičnih voilcev ? Pri komunisatih nikoli ne veš kako štejejo volilne glasove.Dokler bo Kučanov človek Kučko predstojen za volilne lističe, je to tako kot imeti v kokošnjaku lisjaka

  sarkazem press

  • janez cepec

   ti nisi SARKZEM, ti si KRITENAZEM. pa kva ma Kučko s tem, če pride na volitve sam vaša mala zblojena čreda fuknenih ovac in koštrunov, pa ke u tri p.m. usake 4 leta uzalud volte svojga pastirja, k’ je evidentno, de bo popušio. pa kdo je tle kreten? luzerji ste bli, ste in boste, tardeči vas bojo pa še naprej jebal. in prov je tko. glede na to, de pa to dopuščate že 73 let, pa mora, de ste še pedri .

   • Soave

    Osel neumni, kaj pa pisariš ?? Pa kje ti živiš ?

 • skorpijon93

  Češka ima najnižji delež revščine med evropskimi državami, ta znaša 9,7 % populacije , EU povprečje je 17,3 % , po deležu kupne moči Češka dosega 88 % povprečja EU , Slovenija 83 %, Stopnja revščine v Sloveniji 14 % ugotavlja statistični urad ( vsi podatki so za leto 2016 ), po lestvici konkurenčnosti se Češka uvršča na 31. mesto, Slovenija na 48. mestu, po lestvici ekonomske svobode je Slovenija na 67. mestu, Češka pa na 24. mestu, zgledujte se !

 • Božobožo

  SDS je kriva za to.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!