Javnomnenjska raziskava: Janez Janša s prepričljivo podporo pri sestavljanju vlade; raste tudi javnomnenjska podpora SDS, Levici in SMC pada

Foto: STA

Nedavna raziskava javnega mnenja o kandidatu za mandatarja in podpori strankam v povolilnem obdobju, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, razkriva, da ima zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša prepričljivo podporo pri sestavljanju vlade. Prav tako pa je razvidno, da podpora Slovenski demokratski stranki in Janši narašča, medtem ko pada podpora Levici in stranki SMC. 

Anketa, ki je bila opravljena med 5. in 6. junijem, razkriva, da je večina vprašanih (47,6 odstotka) na vprašanje: “Kdo bi moral po vašem mnenju sestaviti prihodnjo slovensko vlado?” odgovorila, da bi to moral biti Janez Janša. Medtem ko skoraj vsak drugi meni, da bi moral vlado sestavljati Janša, pa 28,4 odstotka vprašanih meni, da bi moral vlado sestavljati Marjan Šarec. 10,9 odstotka vprašanih meni, da bi moral biti prihodnji mandatar Dejan Židan, 7, 1 odstotka vprašanih pa, da bi to moral biti Miro Cerar. Medtem ko sta predsednik Levice Luka Mesec dobila podporo 4,3 odstotka ljudi in Matej Tonin 1,7 odstotka ljudi, pa je glede na rezultate več kot očitno, da ima Janša večjo podporo kot Šarec, Židan in Cerar skupaj.

 

Na ponovnih volitvah bi vnovič zmagala SDS
Na vprašanje, katero stranko ali listo bi na ponovnih volitvah volili v slovenski državni zbor, je večina vprašanih (23 odstotkov) odgovorila, da Slovensko demokratsko stranko. Z 12,2 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca in z 8,8 odstotka stranka SD. Sledijo Levica s 7,5 odstotka, stranka SMC s 5,5 odstotka, NSi s 4,3 odstotka, SAB s 3,5 odstotka, SNS s 3,4 odstotka in DeSUS z 1,2 odstotka. Neodločenih je 30,7 odstotka vprašanih.

 

Če pogledamo samo tiste, ki bi se zelo verjetno (verjetnost udeležbe je zagotovo in verjetno) udeležili volitev, je slika sledeča: z veliko prednostjo vodi SDS (29,5 odstotka glasov), na drugem mestu ji sledi Lista Marjana Šarca s 14,9 odstotka glasov in na tretjem mestu stranka SD z 11,3 odstotka glasov. Za Levico bi glasovalo 8,6 odstotka vprašanih, za SMC 6,9 odstotka vprašanih, za NSi 4,6 odstotka vprašanih, za SAB 4,1 odstotka vprašanih, za SNS 3,8 odstotka vprašanih in za DeSUS 1,8 odstotka vprašanih. Pri tem pa je neodločenih 14,4 odstotka vprašanih.

 

Če upoštevamo samo opredeljene volivce, bi jih večina volila SDS (33,1 odstotka glasov), sledita pa ji Lista Marjana Šarca s 17,5 odstotka glasov in stranka SD z 12,7 odstotka glasov. Levica bi se z 10,9 odstotka glasov uvrstila na četrto mesto, sledijo pa ji: SMC s 7,9 odstotka glasov, NSi s 6,2 odstotka glasov, SAB s 5 odstotki glasov in SNS s 4,9 odstotka glasov.

 

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 5. in 6. junijem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 690 anketirancev.

N. Ž.