Javnomnenjska raziskava: SDS ostaja trdno v vodstvu, po menjavi vodstva bi se tudi SLS uvrstila v parlament!

Foto: Demokracija/STA

Najnovejša javnomnenjska raziskava razkriva, da Slovenska demokratska stranka glede podpore ostaja trdno v vodstvu, skokovit porast podpore pa je zabeležila tudi Slovenska ljudska stranka, katere vodenje je na nedavnem kongresu prevzel Marjan Podobnik. Skladno z anketo ima desnica 46,8 odstotno podporo, medtem ko levici podpora pada in bi dobila zgolj 39,2 odstotka glasov.

Najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je ekskluzivno za Nova24TV opravila agencija Parsifal, razkriva, da z 29,1-odstotno podporo med opredeljenimi vprašanimi najvišjo podporo uživa Slovenska demokratska stranka, sledijo pa ji Lista Marjana Šarca z 18,3-odstotno podporo, Socialni demokrati s 14,6-odstotno podporo, Levica s 6,3-odstotno podporo, Slovenska nacionalna stranka s 6,2-odstotno podporo in Nova Slovenija – krščanski demokrati s 5,9-odstotno podporo takšnih sodelujočih. Velik porast podpore pa je zabeležila tudi Slovenska ljudska stranka – ta je namreč med opredeljenimi sodelujočimi zabeležila 5,6-odstotno podporo in bi se tako uvrstila v parlament.

Vir: Parsifal

Velik dejavnik pri tem je gotovo zamenjava vodstva, od nedavnega kongresa dalje stranko namreč ponovno vodi Marjan Podobnik. Iz parlamenta bi izpadli DeSUS, Stranka modernega centra, Stranka Alenke Bratušek, vanj pa se ne bi uspelo uvrstiti niti Piratom in Novi ljudski stranki. Telefonska anketa je bila izvedena na vzorcu 706 sodelujočih med 7. in 10. novembrom.

Največja vladna stranka LMŠ očitno razočarala, podpora ji je opazno upadla
Podpora stranki SDS se je minimalno spremenila v primerjavi s prejšnjim merjenjem (s 30,4 odstotka na 29,1 odstotka), padec je zaznati pri strankah LMŠ, SMC in SAB. Podpora se je povišala strankam SD, Levici, NSi, SNS, SLS in DeSUS.

Vir Parsifal

J. Ž.