Vladni kadrovski standardi vse nižji: Iztok Purič na državnozborskih volitvah prejel zgolj 544 glasov, na županskih pa pogorel že v prvem krogu – a za Šarca to ne predstavlja ovire

Iztok Purič na perdstavitvi za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU. (Foto: STA)

Kandidat za ministra ni strokovnjak na področju evropske kohezijske politike, niti nima izkušenj s črpanjem evropskih sredstev. Purič se na letošnjih lokalnih volitvah za župana Kranja ni uvrstil niti v drugi krog. Mnogi so se ob novici, da naj bi ravno Purič postal novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, spraševali, češ, ni bil dovolj dober za župana Kranja, sedaj pa je dovolj dober za ministra? K temu lahko dodamo tudi njegovo neuspešno kandidaturo za poslanca na letošnjih državnozborskih volitvah, kjer je zbral zgolj 544 glasov.

Niso minili niti trije meseci, odkar je v Državnem zboru RS prisegla vlada Marjana Šarca, pa smo že bili priča novemu “zaslišanju” kandidata za ministra. Po seriji afer, ki si jih je v času dvomesečnega ministrovanja privoščil Marko Bandelli – spomnimo samo na zadnjo, v kateri je preko elektronske pošte odkrito grozil kandidatu za župana Komna – , ga je Marjan Šarec z velikim občudovanjem medijev, češ, Šarec je postopal kot pravi šef, pozval k odstopu, Alenka Bratušek pa mu je s sklonjeno glavo prikimala. Bandelli je sedaj “strgan s ketne”, pišejo mediji, zato si menda nihče v koaliciji ne želi, da bi se vrnil med poslance, kjer se zaradi užaljenosti ne bi priključil koalicijskemu “glasovalnemu stroju”.

In kdo bo Bandellijev naslednik? 64-letni doktor znanosti s področja organizacijskih ved dr. Iztok Purič oziroma “prijatelj, ki mi je zelo podoben”, bi dejala mag. Alenka Bratušek. Tisti Purič, ki se na letošnjih lokalnih volitvah za župana Kranja ni uvrstil niti v drugi krog. Mnogi so se ob novici, da naj bi ravno Purič postal novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, spraševali, češ, ni bil dovolj dober za župana Kranja, sedaj pa je dovolj dober za ministra? K temu lahko dodamo tudi njegovo neuspešno kandidaturo za poslanca na letošnjih državnozborskih volitvah, kjer je zbral zgolj 544 glasov.

Purič je v preteklosti 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, tam pa “pridelal” kar nekaj afer: leta 2006 je svojim podrejenim zaukazal obrtniška in vrtnarska dela pri hiši mag. Alenke Bratušek, ki je bila v tistem času članica upravnega odbora Brdo; v času slovenskega predsedovanja Evropskemu svetu je oviral postopke varnosti, žalil in hotel fizično obračunati s policisti, ki so zgolj opravljali svoje delo; leta 2012 je bil ovaden zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic pri nakupu orientalske preproge, ki jo je leta 2008 dokazano preplačal za okoli 70 tisoč evrov.

O črpanju evropskih sredstev ne ve prav veliko
V uvodni predstavitvi na včerajšnjem zaslišanju je Purič med drugim dejal, da se nima za vsemogočnega in da je uspehe v karieri dosegal skupaj s svojimi sodelavci, ne zgolj zaradi svojih sposobnosti. Označil se je za nestanovitnega, kar naj bi botrovalo temu, da je precej menjaval službe. V zvezi z vodenjem Javnega gospodarskega zavoda Brdo je spomnil zgolj na uspešno predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu, ki se je odvijalo pod vlado Janeza Janše, aferam, v katere je bil vpleten, pa se je previdno izognil.

Glede evropske kohezijske politike je ponovil že znano, in sicer, da je potrebno črpanje evropskih sredstev pospešiti, pri čemer bo potrebno za uspeh sodelovati z vsemi zaposlenimi in drugimi ministrstvi. Trenutno stanje na področju črpanja je označil kot kritično. Za svoje ministrovanje si je zastavil pet točk, pri čemer je priznal, da Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ni “niti od blizu videl”.

Na zaslišanju kandidata za ministra so sodelovali tudi poslanci SDS, ki so člani odborov za zadeve Evropske unije in gospodarstva. Mag. Branko Grims je spomnil na nedavne lokalne volitve, na katerih Lista Marjana Šarca ni dobila niti enega župana, in v luči tega dejal: “Predlog za novega ministra je odraz strahotne kadrovske suše in krize Vlade RS. Vprašanje je, če bi sploh lahko pričakovali boljši predlog od vlade, ki jo vodi največji poraženec lokalnih volitev.

Suzano Lep Šimenko je zanimalo, kakšne izkušnje ima Purič na področju črpanja evropskih sredstev, kaj bo storil za zmanjšanje razlik v razvitosti vzhodne in zahodne kohezijske regije ter kako se bo spopadel s problemom nedelujočega informacijskega sistema. Poslanka SDS je kandidata za ministra tudi opozorila, da je trenutna »uspešnost« Slovenije na področju črpanja evropskih sredstev med 10- in 15-odstotna, in da tako ne držijo njegove navedbe o 30-odstotni uspešnosti. “Vidim, da obvladate to tematiko, da ne bom rekel, celo bolje kot jaz,” je priznal Purič.

Eden večjih problemov v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so tudi slabi odnosi med zaposlenimi, kar je v svoji razpravi poudaril Franc Breznik. Ker je Purič v svoji uvodni predstavitvi priznal, da ni strokovnjak na področju evropske kohezijske politike in da nima izkušenj s črpanjem evropskih sredstev, je poslanca SDS zanimalo, ali si je že izbral ožjo ekipo sodelavcev in vanjo vključil koga, ki je na omenjenem področju strokovnjak. Purič jasnega odgovora ni podal.

Boris Doblekar je spomnil na tako imenovano afero preproga, ki se je zgodila v času Puričevega vodenja Brda, in kandidata za ministra vprašal, ali bo Slovenija dobila kredibilnega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo ali pa se bodo kasneje pojavile težave in bo njegovega ministrovanja predčasno konec, kot smo to že videli pri nekem drugem ministru. Purič je zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Slovenija v tem trenutku tvega izgubo 140 milijonov evrov evropskega denarja, zato je Franca Rosca zanimalo, ali ima Purič že pripravljen načrt za hitro ukrepanje, da se to ne bo zgodilo. Slednji je odgovoril, da se s tem problemom pobližje še ni seznanil, zato odgovora na to problematiko še nima.

Franci Kepa pa je v svoji razpravi Puriču priporočil, naj pripravljavci nove evropske perspektive slednjo približajo manjšim občinam oziroma pripravijo takšne kriterije za pridobitev evropskih sredstev, da bodo tudi realno dosegljivi.

Rezultat glasovanja o primernosti Iztoka Puriča za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo po koncu zaslišanja ni bil presenetljiv, saj so koalicijski poslanci znova delovali kot “uglašen glasovalni stroj”.

H. M.

 • hribovc

  puran očitno nima pojma o pojmu… odličen bo za ministra !!!

  • tohuvabohu

   Ni problema. Če ga bo kaj grdo usral, ga bodo pa zamenjali in život teče dalje …

 • tohuvabohu

  Purić je bil na soočenju še večja katastrofa kot Kodelja (slednji se je vsaj trudil odgovarjati na vprašanja, čeprav se je videlo z aviona, da se mu ne sanja, v kaj se spušča). Ampak Šarplaninšek, šleva, kakršna je, seveda ne bo zahteval od Brajduškove, naj ga zamenja. Itak česa drugega od antijanša-koalicije ni mogoče pričakovati.

 • Andrej

  Celo šolo, ki mu je podarila doktorat, bi lahko bilo sram. Trenutna vlada pa tako ali tako nima pojma, kaj je to: sram. Pa še ta najboljši je, drugi so še slabši.
  Glasovanje je pa zoper jasno pokazalo, da imam skrajno levico na oblasti. Najpomembneje je, da je njihov, ostalo jih ne zanima. Aja, pa Janšo mora sovražit. S tem ima vse reference za ministra.

  • tohuvabohu

   Tudi opico bi potrdili, samo da lahko vladajo.

 • Peter

  Je že v redu, če nič drugega je to dokaz, da je pod levičarji vsak lahko minister.
  Mogoče bom pa nekega lepega dne tudi jaz, no.

 • Franc Šink

  Osebno mislim da bi bil dober pribočnik politika tipa Junkers.

  • BlackOpsSystem

   Pijanček poslušen je. Zato jim prav pride in za padalca bo tud dober, ko bodo njegovi šefi hoteli kakšno novo afero, za preussmerjanje pozornosti!!!

 • totex39

  Ministrske in državno sekretarske službe so najboljše vsaj nič ne odgovarjaš, če narediš kaj narobe, zato pa imamo na takih mestih same “strokovnjake”, ki znajo luft mešati.
  Grem tudi jaz v politiko za naslednje volitve, kajti vidim, da je to pri nas res raj.

 • BlackOpsSystem

  Če pa uboga, posluša in izpolnjuje ukaze in želje skorumpiranih politikov!!! Usran je pa musli, da se kr svinska mast cedi, ampak, morajo imeti njegova jajca v šraufštoku, če slučajno soler rata. Nč brez žegna.

 • Osti jarej

  Kako že gre tista? Gre lahko še nižje? Odgovor je pritrdilen. Ni podna na svetu, ki ga Slovenci ne bi mogli poglobiti. Da se ne slepimo. Ne gre za nevednost. Nihče me ne bo prepričal, da so ljudje zavedeni. Nak. Takšni ste. In vsake volitve so vaše ogledalo. Škoda vsake besede za Kanglerja, Ruparja in njima podobne. Od kje jim obraz in pogum, da se brezsramno vračajo na kraj »zločina«? V približno normalni državi, se kaj takšnega nikoli ne bi moglo zgoditi.

  V Radencih so spremni. Za dom. Ustaški seveda. Tu se konča vsa pamet tega sveta. Večkrat obsojeni goljuf, adekvatni lažnivec, tat, odvisnik od alkohola, ponarejevalec arhivskih dokumentov in zgodovine in še bi lahko našteval. Da je mera polna, je Leljak z dušo in srcem ustaš in malikovalec Hitlerja, Mussolinija, Janše in Pavelića. Izbrana družba vojnih zločincev. Kapo dol, budale.

  https://mikstone1.blogspot.com/2018/12/la-terra-degli-ipocriti-e-della-merda.html?spref=tw

  • BlackOpsSystem

   nemore bit tako slabo, da nebi moglo biti še slabše.

   • janez cepec

    koko de ne, uhka bi biu Janša predsednik vlade

   • Osti jarej

    …..jp..

    Minuli teden je imel Karl Erjavec sestanek s svojo zvezo v hrvaški obveščevalni službi SOA. Srečanje je bilo na Erjavčevem vikendu na hrvaški obali, naš šofer varnostnik pa je tačas sprehajal Erjavčevega psa. Imam celo fotografije, ki sem jih dobil od vira, ampak koga to pravzaprav briga. O rabotah Erjavca je Šarec obveščen, pa ga kratko mali boli kurac, kaj počne Erjavec.

    V Kopru bo še vroče. Boris Popović je del mednarodne tihotapske združbe, ki preko Kopra v Italijo tihotapi velike količine kokaina. Popović je za Italijane koristen samo dokler je župan in ima moč in vpliv, da zagotavlja nemoteno poslovanje italijanske mafije na naši obali. Če Matoz s pritožbo ne bo uspel in bo Popović spokal, ne bo dolgo živel. Najbrž ga bodo nekje januarja našli ustreljenega v kakšnem prtljažniku avtomobila.

    https://mikstone1.blogspot.com/2018/12/la-terra-degli-ipocriti-e-della-merda.html?spref=tw

  • tomnidari

   Hahahaha.

   • Osti jarej

    ..pyzda…men se ne zdi čisto nič smešno

    • tomnidari

     Se ti bo pa zdelo smešno, če bom jaz zapisal, da niže kot z župankovičem Slovenija ne more past

     • Osti jarej

      …ma pust ti jankoviča….se zgleduje po državni politiki….

  • marker

   Tudi novi mariborski župan ni svetnik, bolje rečeno je velik dolžnik.

 • Osti jarej

  KAOS
  *****************
  šolstvo – kaos
  zdravstvo – kaos,
  pravosodje – kaos,
  birokracija – kaos,
  kriminal – organiziran !

  • bednick

   Dobra!

 • Osti jarej

  …tip je grd,kot smrtni greh….le o čem priča njegov obraz….

  • bednick

   Alkohol 100%.

  • SjtVpbslS

   Zunanjost ni toliko pomembna. Kaj je v “zgornjem štuku” pa zelo, zelo.

 • marker

  Ljudstvo ga na volitvah ni hotelo ne za poslanca in tudi ne za župana. Na Brdu se tudi ni dobro odrezal, kar se zadeva poštenega in opravljenega dela, pa je moral oditi. Predlagala ga je voditeljica lastne stranke, ki tudi ni bila izvoljena. V vladi sta dva ministra, ki jima je ljudstvo ni dalo niti poslanskega mandata. Stranke so si v naši državi prilastile vso oblast, ne upoštevajo volje ljudstva in volitve so postale samo nujno zlo, pravzaprav le cirkus za novinarje. Ni bil dober za poslanca in ne za župana, za ministra za kohezijo pa je dober, kjer je pomembno črpanje evropskega denarja iz skladov, kjer tudi nismo bili uspešni z boljšimi ministri.

 • THOR

  DEBILNIslovenčki !!!HOČETE ČEFURSKO DRŽAVO ?????? ŽELJE SE VAM IZPOLNJUJEJO ,GOLAZEN IZDAJALSKA -KOMUNISTIČNA !!!! DA VAS NI SRAM !!!! SAMO DA JE IĆIĆ , ANE SAMOMORILCI !!!!!! VNUKI VAS BOJO PREKLELI , PREKLETI !!!!!!!!!! POCRKITE !!!!!! NA CESTO IN POŽGAT TA “RAJHSTAG ” !!!!!GNOJI

 • Slovenec sem

  Ubogi Purić, čeprav še ni bil imenovan, pa bi bilo že najbolje, da bi odstopil.

  Nihče, ki je pameten, noče sodelovati v vladi 12,6 procentnega Šarca.bedaki.

  Na gospo magistro se pa očitno lepijo sami polfabrikati.

 • Slovenec sem

  Sicer bo pa Iztok Purič le en nesposoben minister več v vladi 12,6 procentnega Šarca.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!