Kandidature kot zasebni biznisi poslancev na DVK

Alenka Bratušek. (Foto: STAfoto)

Po državi je pred zadnjim dnevom, ko bo v četrtek še mogoče vlagati kandidature, vsaj petnajst strank že vložilo liste kandidatov ali postopke za to začelo. Z izjemo Levice Luke Mesca so s podpisi najmanj treh poslancev kandidatne liste vložile vse parlamentarne stranke. S tremi podpisi poslancev sta to storili tudi dve stranki, ki združujeta le dva poslanca: DD (Bojana Dobovška in Franca Laja) in SAB (Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček).

Direktor DVK Dušan Vučko pa ni bil pripravljena razkriti, kdo je tretji poslanec, ki je kot predlagatelj omogočil vložitev kandidatov DD po vsej državi, in kdo za SAB. Zakon ne določa jasno, da bi javnost imela pravico vedeti, je pojasnil. Imena in priimka niso razkrili niti v obeh strankah.

Je v ozadju le pomoč ali korupcija?
Pričakovati je, da bi število list zanesljivo preseglo število 17, kolikor jih je bilo pred štirimi leti. Presenečenje bo celo, če jih bo manj kot 20, kolikor je bilo kandidatnih list na predčasnih volitvah pred sedmimi leti. Vse preostale volitve v zgodovini so bile redne. Število list pred tremi in sedmimi leti in delež, ki so ga dosegle, je bilo takšno (nekaj težav pri prikazu je zaradi združevanj in propadanj strank):

Vir: spletnicasopis.eu

Prikrivanje pri SAB in DD je zanimivo, ker se pri zbiranju podpisov državljanov za kandidature že dalj časa šepeta tudi o trgovanju. Kandidat, ki je zbral premalo podpisov, jih pozneje podari ali celo proda drugemu, zlorabe zaupanja volivcev pa ni mogoče dokazati, ker dogajanje ni transparentno. Vsi podatki o podpisnikih so namreč prikriti zaradi varovanja osebnih podatkov, da se ne bi izvedelo, kdo je pristaš katere stranke. Podobno kot volivec lahko tudi vsak poslanec svoj podpis pred volitvami da le enkrat, le da je njegov podpis vreden veliko več in da je za poslance znano, na kateri listi so bili izvoljeni in komu torej pripadajo. Ko poslanci predlagajo (to pomeni podpora s podpisi) kandidate svoje stranke, je to običajno. Samoumevno je, da Jože Tanko predlaga kandidate SDS ali Matjaž Han kandidate SD. V teh primerih novinarji imen niti ne zahtevamo. Bilo bi pa samoumevno, da bi jih državna volilna komisija objavila. A tega ne počne. Menda doslej teh podatkov novinarji nikoli niso zahtevali. Nekaj drugega pa je, če poslanci podprejo kandidate stranke, ki ji ne pripadajo, kar se je zgodilo tokrat. Ker to ni običajno, sem podatke, kdo je primaknil podpise, takoj zahteval. To je za volivce lahko skrajno pomembna informacija. Za DD in SAB to pomeni, da imata pri kandidiranju status parlamentarne stranke, čeprav v DZ nimata svojega poslanskega kluba. Pogoj zanj so najmanj trije poslanci. Podobno pomembno je, kot če bi ena stranka drugi financirala kampanjo. Da javnosti imen ne more razkriti in da naj sprožim uradni postopek po zakonu za pridobitev informacij, mi je direktor službe DVK Dušan Vučko predlagal po pogovoru z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Tako je vsaj slišati. Uradnega mnenja ali stališča, ali javnost sme vedeti, kateri poslanci so podpisali, pa Vučko menda nima. Ureditev dostopa do informacij javnega značaja je v državi bolj omejevanje dostopa do informacij kot obratno. Uradnike ali funkcionarje, ki razkrijejo podatke, ki so po mnenju pooblaščenke osebni, doletijo globe in kazni, tistih, ki prikrivajo javnosti, česar ne bi smeli, pa ne. Zato praviloma raje prikrivajo. Mediji pa povečini tudi niso zelo odločen varuh pravic javnosti do obveščenosti.

Kot prikrivanje lastništva s poštnimi nabiralniki
Pred volitvami je ne-transparentnost, kdo jim je omogočil kandidature, precej neverjetna. Ne le za DVK, vsaj tako tudi za obe majhni stranki. Še posebej za Dobovškovo Dobro državo, ki je proti korupciji in za transparentnost. Sami pa pri kandidiranju prikrivajo, kdo jih predlaga, in ta njihov predlagatelj posluje, če povem s primerjavo, preko poštnega predala v davčni oazi. Razlog, zakaj prikrivajo tretjega poslanca predlagatelja, si je težko zamisliti. Zanesljivo pa je bizarno že pomisliti, da bi podpis poslanca, ki omogoči kandidaturo stranki, sodil v sfero zasebnosti in intime, ali da bi morala država preprečevati, da za njegovo ravnanje izvedo v njegovi stranki. Tega ureditev namreč sploh ne preprečuje. V državni volilni komisiji so predstavniki strank, ki lahko pogledajo, kdo je za koga podpisal. Le pred ljudmi se skriva. Pred vami.

 Ali bo lahko za prikrito ozadje izvedela še javnost, bom poročal takoj, ko uradno odgovorijo iz DVK ali če mi imena razkrijejo iz DD ali SAB. 

Prve stranke so v vseh osmih enotah kandidatne liste vložile že prejšnji teden. Po podatkih DVK so s podpisi poslancev to najprej storili SD Dejana Židana, DeSUS Karla Erjavca in DD Bojana Dobovška. S podpisi najmanj po sto volivcev sta povsod po državi prvi kandidatne liste vložili Lista Marjana Šarca in Zedinjena Slovenija Andreja Šiška. V ponedeljek so po vsej državi liste vložile še SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in SNS Zmaga Jelinčiča. V skoraj vseh okrajih pa SAB Alenke Bratušek, Nova Slovenija Mateja Tonina in SLS Marka Zidanška. V manj kot polovici, a vsaj v eni enoti, pa so kandidate predlagali Zeleni Andreja Čuša, stranka Naprej Slovenija Blaža Svetka, Gospodarsko aktivna stranka, ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, in Stranka slovenskega naroda Mihe Majca. Podatki so za ponedeljek do 13. ure in niso popolni, možno je, da je bilo popoldan vloženih še več kandidatur.

Zadnji dan, ko bo do konca uradnih ur še mogoče zbirati podpise volivcev po državi, do polnoči pa vlagati kandidature, je četrtek. V petek se začne uradna volilna kampanja.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • VERRZIFIKATOR

  Vojan z Dobovca – Lenka Šivic

  TRETJI ČLOVEK TAJNA VAROVANA

  Kdo je tretji človek, ki podpira
  stranko mlado najbolj transparentno,
  kdo podpis prispeval je recentno,
  duri na volitve ji odpira?

  Kdo je tretji človek, ki podpiše
  se pod listo Stranke abecedne,
  ki podpira sile vse napredne,
  a njegov obraz se ne izriše?

  Ni pomembno, v interesu javnem
  tretjega človeka ni poznati,
  tiho uredi se vse, med brati,
  v komisiji, skratka v štabu glavnem.

  Kakor tisti lik je iz romana
  in iz filma v času hladne vojne,
  kjer igrali vsi so vloge dvojne,
  tretji človek – tajna varovana.

  Le tako lahko mu kdo nasede,
  če skrivnost ostaja varovana,
  če je jasna, na očeh ukana,
  saj v nasprotnem vsa se stvar sesede.

 • PIA PlA

  Le zakaj mislite, da nočejo spremeniti Zakona o volitvah?
  Ker bi potem mešetarjenje in prekupčevanje s poslanskimi mesti odpadlo.

  • Zgornji

   JA TOOOČNO TKOOO !!! ! !!! POOOKVAAAARJENCI SI DELAJO ZAKONE ZASE , SAMO ZATO DA LAŽJE NAROD MOLZEJO !!! ! !!! BAAAAAAANDA ZLOBNA GNILA POKVARJENA !!! ! !!!

 • antimur

  Kako boš zaupal v poštene volitve, če je predsednik volilne komisije policaj iz svinčenih časov, še huje, bivši poslanec LDS ter pika na i, čistokrvni balkanec, kjer so spletke in mešetarenja, sploh pa laž, darilo, ki ga dobijo že položenega v zibelko.

 • von Rhein

  Uradnih mnenj ali stališč ta nesposobni prisklednik Vučko nikoli ni imel. S časom je napredoval do stanja,ko ni potreboval več listka s katerega bi bral “uradna mnenja”. Usposobil se je do te mere,da je nekaj enostavnih stavkov samo ponovil.Kot ustno izročilo.

 • Grenze

  VUĆKO SPLOH NIMA KAJ ISKATI NA DVK ON JE IN BO TA RDEČ UDBOVEC, UDBOVEC , UDBOVEC , UDBOVEC ITD !!!

 • Antonius

  Spominjam se leta ’99, ko so liberalci v vladi in Kučanovi prefarbanci v opoziciji javno zagotavljali, da je proporcionalni volilni sistem neustrezen. Seveda so nakladali s figo v žepu, ker so vedeli, da bo ob dogovorjeni podpori, umazano vlogo odigrala Zagožnova SLS, ki je bila takrat sestavni del Drnovškove vlade. Opozicijski Janša je takrat prvič javno izpostavil ravnanje SLS, ker se niso držali dogovorjenega.
  Tudi zaradi takratnega laganja je danes SLS, kjer na žalost je. Večinski dvokrožni volilni sistem v parlamentu ni dobil podpore, zato imamo še vedno proporcionalni volilni sistem, ki omogoča zlorabo, goljufanje in ribarjenje v kalnem. Dušan Vučko je direktor ribiškega društva, ki ribari v kalnem.
  V SDS polagam upanje, da bo na volitvah dosegla prepričljivi rezultat in spremeni volilni sistem ribarjenja v kalnem iz proporcionalnega v dvokrožni večinski sistem.

 • SmashFascism

  Če nisi sposoben pridobiti podpisov državljanov, ne rini na volitve.

  • Mojca pokraculja

   Dovoli da popravim, ne ” ne rini”, ampak ” ne moreš”. Ukinitev podporo 3 poslancev.

 • Olga_10

  Najprej zamenjati DVK z Vučkom! Preveriti je treba tudi vse volilne imenike, da ne bodo glasovali ljudje, ki za to nimajo pravice in pripeljati v državo mednarodne opazovalce! Umazaniji in pokvarjenosti levičarjev (prebarvanih komunistov) ni meja!

 • Mojca pokraculja

  Hahaha Vučko, zakon ne določa javnosti imen! OMG , kaj zakon določa, da vemo za ime predsednika DVK?! Naj se hitro anomizira še njegovo ime.
  Sicer pa, smo že pozabili na Šoltesa. Tisti, ki so neizvoljivi, morajo pač po drugi poti do izvolitve. Anomizirani.
  Živela anomizirana slovenija !

  • xtc

   Vučko =LDS.

   • Mojca pokraculja

    Itak, plus UDBA.
    Ampak treba ga je vprašat kaj pravi zakon o samo kandidaturi oziroma samopodpori? Je to OK, ali zakon nič ne določa?!

 • Mojca pokraculja

  Če ti dve “stranki” z dvema članoma potrebujejo samo se en glas/podporo, pomeni da sami sebi dajejo podporo. WTF vucko!!
  Bratuškova to obvlada saj je že glasovala sama za sebe.

  • tohuvabohu

   Če Brajduškova ne pride v parlament, komu so bomo potem režali? Upam, da vsaj opičjak Franc Trček prileze noter.

 • xtc

  Ta dva niti kandidirati nebi smela.

 • Amerikanc

  Vučkota (Vučka) so že pred leti nastavili zato, ker je preverjen kader (DPN – družbenopolitično neoporečen) in kot tak je ravno pravšnji, da po naročilu lahko “popravi” volitve.
  Na volilnih komisijah zelo pazite na tipčke “a la Vučko”; taki tipčki vse neveljavne in sumljive glasovnice zmečejo sebi – v udbo partijski koš.

 • PIA PlA

  Zakaj se ne bi grebli za poslanska mesta, poglejte kaj sodi zraven in to je še malenkost
  http://www.mju.gov.si/fileadmin/mju.gov.si/pageuploads/JAVNA_UPRAVA/DIN/Pocitniska_dejavnost/pred_poletno_-_OTOKI.pdf

 • tohuvabohu

  A rdečkarji še spijo, hehehe.

 • Vera

  Trije podpisi poslancev niso dovolj za vložitev v DVK . Zadnji čas bi moralo US spremeniti pogoje , če jih poslanci sami niso zmožni ali jih nočejo !

  • Mojca pokraculja

   In med temi poslanci sta dva , ki sama sebi dajeta podpis!

 • Primož Vrhnik

  Na letošnjih volitvah bo na čistem vrhu SDS!

  • wert

   Ja, seveda, no !

 • Jan Kovalski

  Zdaj je že malo več kot 20 let od referenduma o volilnih sistemih, ki se je končal z zmago dvokrožnega večinskega sistema, kar je potrdilo Ustavno sodišče. Vendar več kot 20 let pozneje se ni še nič spremenilo razen tega, da je tisti referendum pokopal stranko SLS zaradi svoje umazane igre Franca Zagožna, ki je že pokojen, njegova bivša stranka pa na parah. Spremenilo pa se ni, ker je slovenska levica na umazan način naredila obvod odločitvi Ustavnega sodišča. Ni priznala odločitve Ustavnega sodišča!
  Brez spremembe volilnega sistema, njegove poenostavitve, in dalje poenostavitve države vključno z javno upravo, zakonodajo in občutnim zmanjševanjem deleža lastništva države v gospodarstvu in financah se ne bo spremenilo drugega kot vedno večje zaostajanje za ostalimi državami Evrope.
  Baltske države že dohitevajo Slovenijo, Češka jo je že prehitela, celo Hrvaška močno zmanjšuje zaostanek, to je realnost Slovenije.
  Volivci se bodo morali enkrat vprašati in si odgovoriti na (vsaj) troje:
  #1 Ali smo manj sposobni od drugih v Evropi?
  #2 Ali prav glasujemo na volitvah, glede na stalno zaostajanje Slovenije za drugimi?
  #3 Ali tako glasujemo, ker se čutimo nesposobne in nam ustreza, da država s prerazporejanjem skrbi za nas?

 • Ivan Tomaslavic

  financiranje in naložbe

  Pozdravljeni, jaz sem poslovnež slovenskega porekla, a prebivam v Burkini Faso. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let se obrnite na mene po: mail: [email protected]
  viber: +22995608568
  whatsapp: +33756850359

 • Ivan Tomaslavic

  Hello,
  We give loans to individuals and businesses.
  The interest rate will be 3% per year. The repayment term will be 1-30 years.
  We have investors who are interested in financing projects
  large volume and we give loans with upfront fees.
  please contact me by Email: [email protected]
  viber: +22995608568
  whatsapp: +33756850359

 • Jože24

  Bratuškova stranka ima 100k za kampanijo (od kje?), ali bi jaz tudi obračal tak denar, če ustanovim svojo stranko?

  • Valter BraniSlav

   Haha 100k…. drobiz

 • Zgornji

  KEEEEEEERA ZLOOOBNA PRAŠIČJA FACA BRATUŠIČEVA !!! ! !!! :-P
  Bljak , … Za bruhat :-P
  Eh, … :-P

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!