Kazenske ovadbe financerja Marjana Šarca: Zaradi spornih poslov nove težave tajkuna Bojana Petana

Bojan Petan (Foto: STA)

Razvpiti tranzicijski tajkun Bojan Petan naj bi bil aktivno vpleten tudi v kampanjo Marjana Šarca, pomagal naj bi tako preko finančne pomoči, kakor tudi preko kadrovskih resursov. Ključna Petanova človeka v Šarčevi kampanji sta Sebastjan Selan, bivši direktor Sove in aktualni direktor Marine Portorož, ter Brane Kralj, Petanov prijatelj in partner iz poslov z Aleksandrom Jerebom, lastnikom Akustike Group in nepremčninskim mogotcem.
V nadaljevanju razkrivamo zgodbo, zakaj je Bojanu Petanu tako pomembno, da ima kot stric iz ozadja pomemben vpliv na Marjana Šarca in njegovo stranko LMŠ. Iz zanesljivih, a neuradnih virov smo izvedeli, da se pripravlja vložitev naznanitve suma storitve kaznivega dejanja zoper člane organov Gorenjske banke zaradi oškodovanja delničarjev banke. Ovadba se nanaša na sporne odločitve, s katerimi naj bi organi banke oškodovali delničarje Gorenjske banke za 20 milijonov evrov z odpisovanjem terjatev do družbe iz poslovnega sistema DZS, ki ga obvladuje znani poslovnež Bojan Petan, in naknadnim kreditiranjem istega poslovnega sistemu, in to z vnaprej znanim visokim kreditnim tveganjem.
Tako je Gorenjska banka najprej odprodala svoje terjatve do DZS d.d. z diskontom v višini kar 62 odstotkov ciprski družbi Elements Capital Partners, naknadno pa odobrila kredit v višini 12 milijonov evrov Termam Čatež d.d., najpomembnejši članici skupine DZS. Sporne posle naj bi na zahtevo enega od večjih delničarjev pregledal tudi zunanji neodvisni izvajalec, ki naj bi ugotovil, kdo vse je bil vanje vpleten in kakšno razsežnost imajo ravnanja, ki so banki povzročila večmilijonsko škodo.

Po kakšnih kriterijih so dobili 12-milijonski kredit?
Pri tem je posebej pomembna vsebina pogodb med Gorenjsko banko in družbo DZS d.d., na osnovi katerih so nastale terjatve v višini 13,5 miljona evrov in ki so bile zavarovane z zastavo nepremičnin ter vrednostnih papirjev in deležev, morda tudi z deleži v družbi Terme Čadež. Opozoriti velja, da je bila Skupina DZS znana po medsebojnem prepletanju podjetij prek posojil in poroštev, imela so tudi pomembne lastniške deleže v krovni družbi DZS. Zato naj bi se neodvisni preiskovalec osredotočil tudi na ugotavljanje, kolikšen lastniški delež  in terjatve so imele Terme v krovni družbi DZS d.d.. v času prodaje terjatev Gorenjske banke Elements Capitalu, pa tudi, kolikšen delež in terjatve je morebiti imela DZS d.d. v času prodaje terjatev v Termah Čatež.

Preiskava bo morala med drugim ugotoviti, po kakšnih kriterijih je uprava banke odobrila Termam Čatež 12-milijonski kredit, saj je bilo podjetje v postopku finančnega prestrukturiranja zaradi grožnje insolventnosti. Vse kaže, da je Gorenjska banka sodelovala v refinanciranju podjetij družbe DZS, katere terjatve je predhodno prodala z 62-odstotnim diskontom družbi Element Capital, z namenom omogočiti imperiju Bojana Petana preživetje in nadaljnje koncentriranje lastništva v obliki poceni odkupljenih terjatev preko v Sloveniji delujočih skladov tveganega kapitala.
Tožilstvo preiskovalo izčrpavanje Term Čatež
Poglejmo podrobnosti. Kot kažejo podatki, je Gorenjska banka 31. maja 2016 prodala terjatve DZS d.d. v vrednosti 13.596.689,15 evra za 5.173.297,73 evra družbi Elements Capital Partners. Gre za podjetje, ki sodeluje z luksemburško družbo York Global Finance Offshore, to pa v Sloveniji že vrsto let aktivno odkupuje terjatve do ključnih slovenskih podjetij. Prodaja je bila izpeljana na osnovi odločitve kreditnega odbora z dne 25. 2. 2016 in ob soglasju nadzornega sveta banke z dne 18. 5. 2016. V tem času je bil predsednik uprave Andrej Andoljšek, predsednik nadzornega sveta pa David Benedik, danes predsednik uprave banke. Nadzorni svet je ta posel odobril le pet dni pred imenovanjem štirih novih članov nadzornega sveta, ki se je zgodilo 23. 5. 2016. Kot kaže, je nadzorni svet banke v stari sestavi pohitel z odobritvijo omenjene prodaje po vsej verjetnosti zato, da ne bi z imenovanjem novih članov, zlasti Jelene Galić, sicer izvršne direktorice AIK banke, prišlo do problematiziranja ali celo zaustavitve nameravanega posla. Finančni svetovalec v tej transakciji je bila družba CS Consulting.

Kljub temu, da je maja 2016 prodala terjatve do DZS d.d. s kar 62-odsotnim diskontom, je 29. septembra 2017 uprava Gorenjske banke odobrila 12 milijonov kredita družbi v tem istem sistemu: Termam Čatež. Gre za sindiciran kredit za obdobje osmih let, to je do konca leta 2024, ki ga je Gorenjska banka Termam Čatež odobrila skupaj z Abanko, katere kredit znaša 8 milijonov evrov. Kredit naj bi bil namenjen refinanciranju finančnih obveznosti Term Čatež do bank in družbe Wiltan Enterprises Limited. Finančni kriteriji, po katerih se je uprava banke odločila za  kreditiranje Term Čatež, niso znani, prav tako ne, na osnovi česa so ocenili, da bo družba sposobna svoje finančne dolgove v prihodnosti odplačevati. Preteklo poslovanje Term Čatež in skupine DZS namreč razkriva veliko tveganost kreditiranja. Ne nazadnje je leta 2015 Okrožno državno tožilstvo v Kopru začelo preiskavo zoper Petana in DZS zaradi domnevnega izčrpavanja Term Čatež in Marine Portorož.

Andrej Žitnik

 • Prodali po diskontni ceni kar 65% popust. Vau kakšni biznismeni so. Kako je lahko g. Petan sploh še lahko na takem uglednem položaju. 20 mil eur ti odpišejo in za nagrado pa dobiš nov kredit, namesto brce v rit!!!

 • Amerikanc

  Samo stran od Šarca, če ta tipček stoji za njim. Bo šlo vse v franže !

 • VERRZIFIKATOR

  Francoska naveza – izid preiskave

  ZASLIŠANJE MARŠALA PETAINA

  Petaina da zaslišali so včeraj?
  Saj ni res, gotovo ni resnica.
  To brez dvoma silna je krivica,
  ki dogaja se maršalu zmeraj.

  So zaslišali kolaboranta,
  ki pokvarjeno opravlja delo,
  se ga končno nekaj je prijelo,
  malo stresli so iz hlačic fanta?

  Bančno luknjo da je komentiral?
  Pa kaj on ima pri tej zadevi?
  Da se ven je vlekel zopet drevi,
  pred zaporom smelo parodiral?

  Se v vichijske spravil je toplice,
  terme vse lepo sprivazitiral?
  Nak, je le začasno okupiral,
  na način zajel zidarske žlice.

  V dnevniku vodilnem bo novica,
  da Petaina ni nihče zaslišal,
  sam da sebe včeraj je povišal
  še premalo, to da je krivica.

  To gotovo silna bo pomota,
  da Petain bi bil kak izdajalec,
  le ukazov vdan je izvajalec,
  delo pa umazana rabota.

 • althar

  Cerar je bil torej nastavlen za reševanje Rigelnika, Serpentinšek pa bo za reševanje Petana.

 • Anton

  ta informacija mi do sedaj ni bila znana, namreč ,da Kučanov tajkun iz foruma(loža) 21, ki jo financira Soros, financira Šarca, tako da, sedaj lahko že z gotovostjo lahko pritrdim, da je Šarec Kučanov projekt, nadomestilo odhajajočemu predsedniku vlade Miro Cerarju.Kot na drugi strani, smo priča mecena Janeza Škrabca, še enega od tajkunov levega pola, lože 21 , ki financira stranko NSI.

  Preljubi Slovenci, na teh volitvah bodite strpni, pazljivi, komu boste dali svoj glas, namreč zavedajte se da se vse začne in konča pri denarju. Tega so se naše babice in dedki, še kako dobro zavedali.

  sarkazem press

 • dob

  Že-že, ampak Janšo je treba sfukat, ker je vrnil kredit.

  • Dob ti pa si že čisto povzel nove manire FFjevcev.

   http://shrani.si/f/1x/hd/2RnIy1a9/2a37bc1b-efe4-4dd7-9321-.jpg

   • dob

    Se je pač treba prilagoditi.
    Pri mentaliteti “da so usi glih in da je itak useeno” je treba Levico nagovarjat, da če je že vseeno, naj gredo potem volit Janšo in SDS 3. junija, če je useeno!
    Vendar se takrat njihovo usegliharjenje hitro neha. Ko je treba dolg vrniti ali pa obkrožiti SDS – naenkrat ni useglih!
    Zgleda da je “useglih” samo poza, s katero nas poneumljajo. Sebe seveda malo manj.

 • Ja pa tale naš levi ROD, res ne more izpeljati najmanjšega “posla”, da ni vanj vmešana
  kakršna koli korupcija !?

  • dob

   To je korevolupcija.
   Oni so anTITOtalitaristi!

 • xtc

  Torej ,če zmaga JJ gre Petan na boben inv arest?

  • Osti jarej

   dej še kakšen vic povej

 • Vera

  Lepo bi bilo, ko bi se vsaj Slovenci malo bolj pozanimali kdo je človek, ki nas bi popeljal v boljše in poštenejše čase . Levaki to niso bili, in ne bodo nikoli, saj niso vajeni delati . Bes me prime , ko slišim ljudi, ki rečejo : ” Saj so vsi politiki isti ” , toda to ni res ! Vse od osamosvojitve naprej smo imeli ” pravo vlado ” v letih 2004- 2008 in leta 2012, potem pa levico, ki jo je treba 3.6. postaviti na smetišče zgodovine .

 • Peter

  Nove težave?
  A dejte ga no srat, saj je naš, kašne težave, no.

 • Olga2345

  Šarec, “nov” obraz globoke države….tovariš z učnimi težavami in šestimi popravci, z nezakonitim poslovanjem občine Kamnik… Drugim deli “nasvete”, sam pa je marioneta udbomafije! Glas za Šarca je glas za propad Slovenije!

 • Olga2345

  Leva udbomafijska tovarišija, ki EDINA in celo JAVNO širi SOVRAŠTVO, IZKLJUČUJE in deli Slovenijo, bo organizirala shod “proti sovraštvu in izključevanju”… Očitno bodo protestirali sami proti sebi….

 • tramal

  Komunajzerji vedno potrebujejo enega z petimi razredi osnovne šole na vrhu ,da lahko z njim manipulirajo.Seveda je tudi volilna baza komunistov z največ osnovno šolo.Kdor ima več kot osnovno šolo so mu jo pa komunisti podarili ,tako kot srbijanskemu solatarjevemu sinu.

 • Osti jarej

  V podjetja, povezana s SDS, ki delujejo na ljubljanski Linhartovi cesti 13, se je še pred uradnim začetkom volilne kampanje zlila finančna injekcija z Madžarske v višini slabih 800.000 evrov. Spletne aktivnosti glasil SDS, Nove24TV in Demokracije, nakazujejo, da ta podjetja pomagajo financirati kampanjo SDS. Spomnimo: Ta je po našem razkritju pozimi vrnila posojilo Dijani Đuđić, ki je bilo namenjeno za predvolilno tekmo.

  https://www.vecer.com/volitve-schatz-in-adamikova-vbrizgala-svez-denar-v-medijski-sistem-sds-6482056

  • stajerc5

   Uuuuuau, o ti mater, kje si pa to novico izvedel, Imas pa dobre voluharje- udbovce, da so ti to povedali se pred objavo, uhhhh, si dober.
   Cuj, a tvoji udbovci ne strajkajo!?

   • Osti jarej

    …capek maloumni…..take rabijo vsi politikanti,ne zgolj tvoj firer

  • bolimeđoko

   Oh, daj no….. spet natolcuješ brez vsakega argumenta.
   In tudi, če bi bilo to res. Kaj te moti ? Ker niso nakazali tebi ? BREZMEJNA Foušarija…. mrš

 • TOML

  Šarec je potrčko Globoke države
  Slovenci ne volte kriminala!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!