Kučanu se je popolnoma utrgalo, saj napoveduje udar na demokratično ustavno ureditev: Na paravojaški proslavi je ščuval proti svobodi govora in proti zvezi NATO!

Datum:

Nekdanjega predsednika Milana Kučana mineva potrpljenje, njegovi govori namreč postajajo vse bolj grozeči. Obisk generalnega sekretarja zveze Nato Stoltenberga prejšnji teden, ko je med drugim Slovenijo pozval k spoštovanju zavez, ga je očitno spravil tako ob živce, da je na postroju paravojaških borcev napovedal vojno “sovražnemu govoru”. Zgrožena in prestrašena je tudi javnost, prilagamo nekaj odzivov z družbenih omrežij.

Prejšnji teden je Slovenijo obiskal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je med drugim srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem, predsednikom vlade Marjanom Šarcem in predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom. Stoltenberg je med drugim nagovoril tudi slovenski parlament, spomnil pa je na dogovor z vrha v Walesu iz leta 2014, kjer so se države zavezale, da bodo izdatke za obrambo v roku desetih let dvignile na 2 odstotka. Kot je poročala STA, je Šarec na delovnem kosilu s Stoltenbergom na Brdu pri Kranju dejal, “da v nekaj letih pridemo do 1,5 odstotka BDP, če bo situacija to dopuščala”. Ker Šarec s svojo megleno politiko ni zadovoljil apetitov globoke države s Kučanom na čelu, je očitno slednjega to potisnilo čez rob do te mere, da je popolnoma izgubil živce. V svojem govoru na še enem izmed postrojev rdeče paravojske, ki ga je tokrat imel na Ilovi gori v soboto, 13. oktobra, je bil grozeč kot še nikoli. Postroj je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje, na ekstremizem v njegovem govoru pa so tokrat postali pozorni celo nekateri mainstream mediji, npr. 24ur.com.

Preberite še: [VIDEO] Tako Kučan in Židan mlade učita revolucije in privilegijev ter jim dajeta vedeti: “Splačalo se je!”

Demokracijo v Sloveniji ogrožajo ravno paravojske, ki jih s svojimi govori ščuva Kučan!
“V skupnem iskanju varnosti vanj vsakdo vstopa s svojim jasno prepoznavnim interesom in sposobnostjo, da ga uveljavlja. Ne na račun drugih. A tudi ne s slepim podrejanjem drugim, večjim in domnevno močnejšim v mednarodnih povezavah. To seveda zahteva dobro poznavanje argumentov in interesov, ki so lahko skupni. Zahteva pa tudi pogum. Slednjega nam očitno večkrat manjka. Tudi ko se zdi, da nam drugi določajo sovražnike, ki domnevno ogrožajo našo varnost. Ko na primer pošiljamo slovenske vojake na tamkajšnje meje, brez demokratičnega odločanja o tem, ali ni to v resnici le služenje geopolitičnim interesom velikih sil v njihovem spopadanju za prevlado na prostoru, na katerem živimo.” S takšnimi besedami je Kučan pričel v svojem govoru izražati svoje nezadovoljstvo s slovenskim članstvom v zvezi Nato, čeprav smo Slovenci članstvo države v tej organizaciji demokratično podprli na referendumu. Da je nedemokratično prav to, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez do zavezništva, je Kučan pozabil omeniti, prav tako pa se mu očitno ni zdelo, da demokracijo v Sloveniji ogrožajo prav takšne, s totalitarnimi simboli okrašene paravojske, kakršni je govoril v soboto!

Množica, s katero je Kučan v soboto v svojem govoru razpravljal o svobodi, demokraciji in miroljubnosti. (Foto: Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje)

Kučan se sprašuje, v čigavem interesu so “pretnje s sankcijami”
V podobnem slogu je Kučan nadaljeval: “Kaj v resnici pomeni sedanja pospešena eskalacija oboroževanja in v čigavem interesu so nova oboroževalna tekma in pretnje s sankcijami tistim, ki bi se s svojimi suverenimi odločitvami pregrešili zoper interese mednarodnega kapitala in orožarskih korporacij, ki trgujejo s smrtjo?” Tako se je več kot očitno zavzel za odpravo sankcij proti Rusiji pod vodstvom njegovega prijatelja Vladimirja Putina, ki jih je mednarodna skupnost vzpostavila po njegovi okupaciji ukrajinskega polotoka Krim.

Kučan se je v svojem govoru spraševal, v čigavem interesu so “pretnje s sankcijami”! (Foto: Kremlin.ru)

“Eskalacija oboroževanja”: izdatki v prostem padu, vrednost investicij v desetih letih padla za približno 80 odstotkov!
Ni pa pojasnil, čigavo eskalacijo oboroževanja je imel v mislih. Slovenske gotovo ne, saj so državni izdatki za obrambo dobesedno v prostem padu. Od leta 2008 do leta 2017 so namreč izdatki za obrambo padli z 1,49 odstotka na okrogel odstotek bruto domačega proizvoda, kar pa se najbolj odraža prav pri investicijah, pri čemer je njihova vrednost v omenjenem obdobju padla s 103,2 milijona evrov na 21,1 milijona evrov, medtem ko masa plač v omenjenem obdobju ostaja praktično nespremenjena. Je Kučan morda opozoril borce, da so preveč eskalirali svoje oboroževanje?!

Realizacija finančnih načrtov MORS od leta 2004 do 2016 ter obrambni izdatki v nominalni vrednosti in odstotkih ter sprejete spremembe FN 2017 in sprejeti FN 2018 (Vir: MORS)
Realizacija finančnih načrtov Slovenske vojske od leta 2004 do 2016 ter struktura odhodkov v mio EUR ter sprejete spremembe FN 2017 in sprejeti FN 2018 (Vir: MORS)

Vojna napoved proti svobodi govora?
“Ne zaostrovanje vojne, pač pa pot dialoga in mirovnih pogajanj je končala vojno proti Sloveniji. Sprijaznjenje s spoznanjem, da je to edina pot, je v vojnah na Hrvaškem in proti Bosni in Hercegovini žal potrebovalo veliko več časa ter veliko večji krvavi in moralni davek,” je Kučan še skušal opravičiti svoje nasprotovanje uresničevanju zavez zvezi Nato. Le sprašujemo se lahko, kako Kučan misli, da bi se z besedami borili proti terorizmu ter sodobnim grožnjam. Kmalu pa je postalo jasno, da gre za vojno proti drugače mislečim: “Prav izkušnja teh vojn pa opozarja na staro resnico, da se vojne pričnejo z besedo. Z besedami sovraštva. Sovražni govor, ki je v porastu tudi v Sloveniji, ogroža mir. Besedam namreč kmalu sledijo tudi dejanja.” S temi besedami je Kučan jasno napadel govor, ki ni po njegovem okusu.

Gre za obrambo svobode govora po Kučanovem okusu, napadi levice bodo še naprej tolerirani!
Kučan je izrazil pričakovanje, da bo globoka država s svojimi institucijami pričela dosledno prepovedovati in preganjati govor, ki ne bi bil po njegovem okusu, z besedami: “Zato je utemeljeno pričakovanje, da se bo na sovražni govor odzvala tudi slovenska država s svojimi institucijami. Potrebno bi bilo končati sprenevedavo pristajanje na očitne primere sovražnega govora, rasizma in nestrpnosti z izgovorom, češ da bi ukrepanje pomenilo nedopusten poseg v svobodo govora in vračanje v nekdanji čas.” Kmalu pa je postalo jasno, da pri tem ne gre za boj proti domnevnemu rasizmu ali pa grožnjam z nasiljem, ki naj bi prihajale z nasprotne strani, za kar seveda ni ponudil niti enega primera niti dokazov, pač pa gre za ideološko preganjanje drugače mislečih. Da bodo grožnje s strani ekstremne levice še naprej dovoljene in obravnavane, je jasno dal vedeti s temi besedami: “Nasprotno! Prav zaradi obrambe svobode govora vseh nas je treba ukrepati. Kajti nič te svobode ne spodjeda bolj kot prav sovražni govor, ki posamezniku ali različnim skupinam ljudi odreka svobodo in dostojanstvo.” Z “vsi mi” je jasno namignil na prvorazredne državljane, ki imajo očitno privilegij postavljati standarde dostojanstva.

Javnost zgrožena, poglejte si nekaj odzivov!
Zgroženost nad Kučanovim tokratnim govorom so prek družbenih omrežij izrazili številni zaskrbljeni državljani, v nadaljevanju prilagamo le nekaj odzivov s Twitterja:

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...