Bo predsednik Zveze društev upokojencev Sušnik uspel pojasniti, zakaj njegovi člani Igorju Šoltesu pomagajo pri predvolilni kampanji za Evropski parlament?

Predsednik ZDUS Janez Sušnik in evropski poslanec Igor Šoltes. (Foto: STA)

Vnuku Edvarda Kardelja Igorju Šoltesu se je očitno zelo godilo v Evropskem parlamentu. Za vnovično kandidaturo pa mu manjka le nekaj, in to je 3 tisoč glasov podpore, ki pa mu jih očitno ni enostavno zbirati – zbira jih namreč s pomočjo vodje programa Starejši za starejše in predsednice Društva upokojencev Novo mesto Rožce Šonc in predsednika Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine Jožeta Jazbeca. “V ZDUS nismo podali nikakršnega soglasja za pridobivanje glasov Evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa. Je pa res, da je naša vidna članica, gospa Rožca Šonc, ki vodi program Starejši za starejše pristala na povabilo g. Šoltesa, da kandidira na njegovi listi,” poudarja predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Šončeva in Jazbec v pismu, ki ga naslavljata na preostale predsednike društev, sodelavce in prijatelje programa Starejši za starejše, pozivata k oddaji overjenega glasu podpore Šoltesu, da bo ta lahko kandidiral na evropskih volitvah maja letos. V uvodu je mogoče prebrati hvalospeve Šoltesu, in sicer: “Dr. Igor Šoltes je eden od predlagateljev nagrade Državljan Evrope 2017 za naš program Starejši za starejše, ki je tudi vse leto 2018 podpiral predloge Zveze društev upokojencev za izboljšanje gmotnega in socialnega položaja tako upokojencev kot tudi drugih družbenih skupin.”

“Na osmih organiziranih okroglih mizah po pokrajinskih zvezah društev upokojencev je predstavljal našo slovensko zakonodajo, ki zadeva starejše, kot tudi rešitve dolgotrajne oskrbe v nekaterih evropskih državah kot primer dobre prakse, ki naj bi upošteval tudi naš zakon o dolgotrajni oskrbi.” Šoltes naj bi se po navedbah v pismu zavzemal za spoštovanje starejše generacije, z veliko empatije pa naj bi tudi opozarjal na potrebne spremembe odnosa države do generacije, ki predstavlja temelj družbe.

Priložili so tudi ustrezno izjavo, ki potrebuje overjen podpis
To pa še ni vse. Šoltes se po besedah Šončeve in Jazbeca zavzema tudi za zdravo hrano v vrtcih, domovih starejših, bolnišnicah in šolah, spoštovanje človekovih pravic, bolj kakovostno in neodvisno šolstvo, razvoj kulture sodelovanja med generacijami, solidarnost, za zaščito vode, zelene površine in zelena delovna mesta. V nadaljevanju je mogoče prebrati, kako mora Šoltes za kandidaturo na prihajajočih evropskih volitvah zbrati 3.000 glasov podpore, saj ni član nobene politične stranke. “Z vašo podporo, ki jo izrazite tako, da daste svoj podpis na ‘izjavi’, ki ga overite na najbližji upravni enoti. Overitev podpisa je brezplačna, overjeno izjavo pa prosim oddajte korrdinatorici programa Starejši za starejše v vašem društvu ali pa jo posredujte na naslov: Rožca Šonc, Društvo upokojencev Novo mesto, Čitalniška 1, 8000 Novo mesto.”

Kako dejanje komentira Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije? (Foto: STA)

Glede na to, da podpisana izražata prepričanje, da naj bi z izvolitvijo Šoltesa v Evropski parlament dobili pravega človeka za zastopanje Slovenije in starejših državljanov, poleg pa s priloženim obrazcem o podpori listi kandidatov in kandidatk za volitve poslancev in poslank RS v Evropski parlament pozivata k oddaji overjenega glasu, smo na predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika naslovili novinarsko vprašanje glede zbiranja glasov podpore Šoltesu. Zanimalo nas je, kako to, da so se v vodstvu odločili, da podajo soglasje glede organizacije pridobitve potrebnega števila podpore za kandidaturo Šoltesa na evropskih volitvah in kako potekajo aktivnosti. Na odgovor še čakamo in ga bomo objavili naknadno.

Sušnik je na naše novinarsko vprašanje odgovoril naslednje:

“Glede na vaša vprašanja, ki mi jih zastavljate kaže, da razpolagate z napačnimi informacijami!  V ZDUS nismo podali nikakršnega soglasja za pridobivanje glasov Evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa. Je pa res, da je naša vidna članica, gospa Rožca Šonc, ki vodi program Starejši za starejše pristala na povabilo g. Šoltesa, da kandidira na njegovi listi. Nenazadnje zato, ker je zasluga dr. Igorja Šoltesa, da je naš program Starejši za starejše prejel nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope pred dvema letoma. Tudi sicer je dr. Šoltes ves čas svojega mandata v Evropskem parlamentu  tesno povezan z našimi prostovoljci, saj je od vseh naših evroposlancev edini v teh petih letih pokazal povezanost s slovenskimi upokojenci. Praktično ni bilo  Pokrajinske zveze ali Društva upokojencev kjer se ne bi sestal z njimi, odgovarjal na njihova vprašanja ali pripravil srečanja  s prostovoljci, ki ga prav zaradi njegove pristopnosti  zelo spoštujejo in cenijo.”

“Izrecno pa poudarjam, da ZDUS ne podpira  nobenega kandidata ali politične stranke  in se tudi ne bo opredeljeval, koga naj naši člani volijo, oz. mu namenijo svoj glas. To prepuščamo njihovi osebni odločitvi. Glede na  vaše zadnje vprašanje, kako poteka oddajanje overjenih izjav za podporo kandidaturi dr. Šoltesa, pa v ZDUS ne vemo. To morate vprašati njegov volilni štab.”

Očitno se Šoltes zaveda, da bo zelo težko vnovič aktiviral tiste, ki so mu zaupali glas na prejšnjih evropskih volitvah, zato se poslužuje vsakršne možne pomoči. Ni kaj, plača v Evropskem parlamentu je zelo vabljiva, prav tako pa tudi sama funkcija evropskega poslanca, saj ta pri državljankah in državljanih ne sproža negativnih čustev, večina namreč sploh ne spremlja delovanja Evropskega parlamenta, še manj pa dejanskega angažmaja posameznih evropskih poslancev.

H. M.

 • samotoje

  Ali je kdo člane Zveze upokojencev, ki so še sposobni pametno razmišljati, kaj vprašal? Ali so vsi za Kardeljevega vnuka?

 • SIMON ROZIC

  Ta podpora Šoltesu bi bila farsa vsaj za tiste upokojence, ki so
  krvaveli in trpeli pod diktaturo njegovega “dedka” in somišljenikov.
  Kako je lahko vnuk tako pokvarjen, da upa klicati na pomoč
  žrtve tisočkrat prekletega komunizma? To je enako, ko bi v EU
  parlamentu sedel Hitlerjev vnuk !

 • Antonius

  Predsednik zveze društev upokojencev je enak kup govna, primerljiv z zvezo borcev.
  Upokojensko zvezo so si bivši partjci izmislili zato, da za volilne potrebe skupaj zbobnajo voljo potomcev morilcev, ki so tudi že v penziji.
  Igorju Šoltesu so najslabša reklama prav postarani slovenski partijski, udbovski in borčevski izdajalci. Prav kamarila naštetih barab najbolj razgalja politično ceno, poštenje in sposobnost Igorja Šoltesa. Če ne bi bil Kardeljev, za tega prdca nikoli niti slišali ne bi.
  =beš srednjeletnega doktorja, ki je politično odvisen od posušenih partjskih curcev.
  Volite kandidate SDS, da enkrat za zmeraj odpikamo preimenovane partjske pijavke.
  Jaz sem upokojenec pa sploh ne vem, da bi bil v kakšnem upokojenskem društvu.
  Sušnik je pa itak udbovska veja, zloglasne slovenske partje.

 • hojladri

  Sušnika in uno babo sprašujem kako si upata dajati podporo tej pijavki,ki se mu gre samo za denar v imenu vseh upokojencev????

 • Beli Sneg

  Zakaj? Zato ker je Sušnik stara partijska rit, ki je podpirala dedka Kardelja. Zdaj je pa v imenu vseh upokojencev vzel pravico da podpre vnuka. Tako se je delalo in se še dela. Vse za naše. Da ne bodo reveži. Pogoje za penzijo ima, ampak on ne more preživeti z 2.000 EUR. On jih rabi 10.000 EUR.

 • totex39

  Prevarant Šoltes z pomočjo upokojenske stranke spet hoče zavzeti evropski parlament.

 • učko

  Banda komunajzarska bo spet zmagala, ker imamo v opoziciji same posrane riti !!!!

  • Andrej

   Seveda si ti volil opozicijo.

   • učko

    Jaz sem volil tisto kot vedno: NAJMANJŠE ZLO in to je SDS !!!

 • VERRZIFIKATOR

  Edi Šultajs – Vnuk

  NE VERJAMEM

  Ne verjamem dedku, ki prebiral
  svojčas Socializem je na vasi,
  žal minili zdavnaj so že časi,
  dedek ko lahko je vse kopiral.

  Ne verjamem stricu, ki obljubil
  mi je vzpon in to vse do višave,
  že na startu so bile težave,
  tudi če sem roko mu poljubil.

  Ne verjamem več v nobeno stranko,
  lastne itak že predolgo nimam,
  ne verjamem, pa zato le kimam,
  s tem nadomestil zdaj rad bi manko.

  Ne verjamem več, ko kandidiram,
  niti ženi lastni ne zupam,
  na glasove tistih le še upam,
  ki pri hoji jih lahko podpiram.

  Ne verjamem, da dobim podporo,
  da kje koga še lahko prekašam,
  za podporo ostarelih vprašam,
  če podprli bi me za pokoro.

  Ne verjamem, dedka oponašam,
  ki v ničesar ni verjel takisto,
  je z menoj, mi verjemíte, isto,
  na dementne zgolj se še zanašam.

  Tem verjamem, toda niti oni
  me naslednji hip več ne poznajo,
  kakor dedek sem nihče za rajo,
  nejevernež samcat v mrtvi coni.

  • Nata

   + + + + DOBRA BESEDNA IGRA !!

 • sloustava

  Perverzna naveza! In sramota za vse pobite, tudi partizane, ki niso marali komunizma. Slovenec, vendar nisi madzaron ali cistokrvni mesanec…Upokojenec, razen ovele rozce in butastih agitatorjev, vendar zacni spostovati samega sebe. Ce podprete Kardeljevega vnuka, ste nasledniki in agitatorji komunizma, ki je se vecje zlo od nacizma in fasizma! Torej?

 • xtc

  A bo kdo žezbrcal tega nesposobnega mini Kardelja iz politike?

 • Jan Oz

  Ne bo. Jst računam na vas. Vi razložite vse.
  xtc a si že na šihtu…priden fn’t

 • althar

  Hmm, da jim že tako slabo kaže, da stare mamke za rokave cukajo?

 • Duhec

  Se pa naj ustanovi društvo SDS upokojencev. Pa pol vi financirajte kogarkol pač, npr Janšo.

 • Andrej

  A se še kdo spomni, katero stranko je Šoltez pred leti organiziral? Mnogo glasov je pobrala in tisti hip, ko je Šoltez odšel v Bruselj, tudi izginila. Komunisti vedo, da upokojencem spomin precej šepa in to prav grdo izkoriščajo.

  • Nata

   Imenovala se je Verjamem.
   Sedaj ima pa – Lista dr. I. Šoltesa !!!

   • Andrej

    Večina je pa tako ali tako najprej v SMC, potem pa v LMŠ prestopila. In tako v nedogled. Kako je lahko en narod tako zarukan?

  • šmentanamuha

   Komunisti vedo, da njihova volilna baza ne slovi po pometi. Uporabne idiote (useful idiotes) se po uporabi zavrže. To je pač njihova usoda.

   • Andrej

    Za vsak slučaj pa uvozijo še na tisoče takih, ki tudi ravno ne slovijo po pameti in ti bodo komuniste vedno podpirali. Zakaj pa ne, če na naš račun s komunistično obljubo brez dela prav lepo živijo?

 • marker

  To ni kaj pojasnjevati. ZDUS in Desus sta stranki prestreljeni z upokojenimi politiki komunizma, ki se še vedno medsebojno podpirajo.Ampak samo v vodstvu, članstvo pa prenaša kolateralno škodo vodstva.

 • antimur

  Sušnik je tako kot Šoltes umazani podrepnik Kučana in njegove golazni. Na EU volitvah jim dajmo po repu, da bodo končno kapirali, da smo sicer Slovenci potrpežljivi in tolerantni, toda ko gre vse skupaj čez rob damo za obrambo domovino tudi življenja

 • marker

  ZDUS je na novoustanovljeno izmišljeno društvo za potrebe zaslužnih članov, ki so ostali brez funkcij, ker za Kožuhovo v Desusu ni bilo prostora in funkcije.

  • janezxy

   Sram je lahko KOŽUHOVE. Oče se sigurno obrača v grobu.Umorjen od komunistične roke,ta kuzla pa se pari s komunisti.

 • karpelec

  Tak odnos pa ni v ponos takemu kalibru, kot se ima Šoltes.Za dosego svojega cilja ne izbira sredstev, ampak stopa z dovoljenjem ene osebe, čez več trupel.

 • janezxy

  Če se z volkovi družiš,moraš z volkovi tulit.

 • rrrrr

  Zgarani in obubožani upokojeni, a hudo modri Janez bo za jurja ojrof gotovo volil socialista Šoltesa. In ko bodo jurja ojrof Šoltesovi socialisti v EU podarili mlademu in brezdelnemu Ahmedu, ga bo zgarani, obubožani, a hudo modri Janez na naslednjih vokitvah spet volil.
  Ali po tistem Destovnikovem verzu:
  Mati, za kar sem se usral,
  bi se hotel še enkrat usrati..

  • janezxy

   Domačini okrog Šoštanja znajo povedat čisto drugo zgodbo o Kajuhu.Baje ga je vstrelil nek komisar,ker ga je dobil doma na ženi.

 • Nata

  + + + + + + + Hja ? Težko bo pojasnil !
  Toda. . . . . po moje ga niti povprašali ne bodo !

 • hermannn

  Ne se čuditi, če mi na kraj pameti ne pade, da bi se kljub vsem pogojem včlanil v tale rezervni ferajn “zveze norcev”

 • Janez Kepic-Kern

  ZEZA DRUŠTEV UPOKOJENCEV
  je nepolitična društvena organizacija.
  njen predsednuk, niti ne katerikoli funkcionar zveze nima pravice
  zlorabljati te zveze za politično propagando v korist kogarkoli.
  Seveda se bomo uppokojenci pritožili in zahtevali – ODSTOP
  TISTIH FUNKCIONARJEV,
  ki bi to našo zvezo dejansko vpletli
  ali poizkušali vplesti v PREDVOLILNO KAMPANJO ZA EU POSLANCE- L-r. Janez K.KERN KOMENDA

 • Vlado77

  Sem upokojenec in nikakor si ne želim tega tipa več kot poslanca v EU. Nikjer, ker je navaden prevarant in mu gre le za keš in nabijanje ideoloških tem. Za LGBTQ in migrante kot Fajonka. To kar dela Sušnik in tiste babe je zloraba. Vsak ,ki to gleda razume , da ZDUS to podpira tudi če tega ne izjavi. Dvomim , da bodo povabili koga iz desne ali na primer Anja Bah Žibrat ,ki je predlagala zakona, da se invalidom v pokoju prizna vsaj 392 €- pa je bila cela leva sfera proti. Kaj konkretnega je naredil ta preračunljivi levičar za upokojence???

 • Hunyađi

  Šoltesu čestitam, da je Mussolinijevo vnukinjo razpizdil v skrajnost.

 • francelj3

  Bo predsedniku … uspelo pojasniti …

 • Olga101

  Ogabno! Upokojenci, bojkotirajte skorumpirance!!

 • Osti jarej

  ..morda zato,ker se edini od mafijastanskih poslancev v eu parlamentu, ni obnašal kot ovca

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!