#iranNLBgate”: Veliko pralnico denarja sta že v devetdesetih zgradila Niko Kavčič in Milan Kučan

Foto: YouTube. Niko Kavčič.

Na Novi24 smo v zadnjih tednih razkrili, da je Niko Kavčič, siva eminenca slovenskega bančništva in poznavalec udbovskih financ in vzporedne udbovske ekonomije, zapustil lep sveženj zapiskov in korespondence iz svojega bančno-politično-udbovskega življenja. Ti dokazi nazorno kažejo, da je bila NLB, prej Ljubljanska banka, ujetnica in plen Udbe. Današnje posledice tega preteklega dogajanja pa so velika bančna luknja in zadnje odkritje pranja denarja, kjer je imelo glavno besedo udbovsko in partijsko omrežje. Pridobljeni zapiski kažejo, da je bila Ljubljanska banka, zdajšnja NLB, tudi po osamosvojitvi pod popolnim nadzorom Udbe, njena ujetnica in njen plen. Vse se je dogajalo pod nadzorom Milana Kučana, ki je vse vedel in o vsem odločal.

Dokumenti kažejo tudi na to, kako so na vodilno mesto v banki nastavili Marka Voljča, nakazujejo tudi vloge Gregorja Golobiča (LDS in potem Zares), Zdenka Roterja (Kučanovega svetovalca), Bogdana Biščaka (LDS), Mirana Mejaka, Mitje Gasparija (LDS), Stanislava Valanta in Cirila Krpača, brata Štefke Kučan, Kučanovega svaka torej. Kažejo tudi, da je Milan Kučan desetletja po osamosvojitvi vlekel niti iz ozadja in tako je glede NLB še danes, kar upravičeno lahko sklepamo na podlagi vsega znanega. Zapiski Nika Kavčiča namreč kažejo, da je ozek partijski krog v letih, ko smo že imeli samostojno državo, vladal in plenil po Sloveniji.

Naj spomnimo. Že Demokracija je pisala, da ja bil izbranec Nika Kavčiča za direktorja LB Marko Voljč. Udbovsko omrežje ga je skušalo večkrat postaviti za predsednika vlade. Eden od resnejših poskusov je bil februarja 1992, po padcu Demosove vlade. Poskus v državnem zboru ni bil uspešen. Nato je starim strukturam že septembra 1992 Voljča uspelo ustoličiti na mesto predsednika uprave NLB, banke, ki jo je potem vodil vse do leta 2004. Nato je presedlal v belgijsko KBC, kjer je bil med drugim pristojen za Srednjo in Vzhodno Evropo ter Rusijo. Prav zanimivo bi bilo vedeti, ali so v KBC vedeli, čigav izbranec je bil Voljč v resnici. Januarja 2012 ga je Danilo Türk v vlogi predsednika države spet spravil na mesto predsednika vlade. Domala na suho je potegnil predlog, potem ko je v državnem zboru pogorel Zoran Janković, ki mu po jesenskih volitvah leta 2011 v državnem zboru ni uspelo dobiti dovolj glasov.

Če smo se takrat Türkovemu predlogu morda še čudili, so danes stvari jasnejše. Ni uspelo. Voljč z drugo ženo živi v Mehiki, od koder med drugim obvladujeta velenjsko Gorenje. Po poročanju prejmeta vsako leto okrog 300 tisoč evrov, za vsako sejo nadzornega odbora pa Voljč prejme še okrog 10 tisoč evrov potnih stroškov. Predsednik slovenske vlade ni postal, finančno pa je zelo dobro preskrbljen

Iz doslej dostopnih podatkov sta Niko Kavčič (umrl je oktobra 2011) in Milan Kučan leta 1992 izbrala Marka Voljča za direktorja takratne Ljubljanske banke. Načrt za to naj bi bila skovala v Kučanovi predsedniški pisarni. Nato pa je Kavčič, v udbovskem omrežju zadolžen za bančništvo, skladno s sprotnimi dogovori o vsem obveščal Kučana in skrbel za nadaljnjo Voljčevo pot na vrh udbovskega bankomata.

Kavčič je bil izjemno kritičen do guvernerja BS, Franceta Arharja
Veliko je o tem poročal tudi Politikis: “Kot v starih partizanskih časih je Kavčič leta 1996 apeliral na Janeza Kocijančiča, da se začne mobilizacija, to je, da se v banke nastavljajo njihovi kadri, kot so Gaspari, Voljč, Bole, Slavinec, Kos, Geržina, Košir, malo naprej pa Kavčič pozove Kocijančiča, naj poskrbi, da novi ljudje prevzamejo dediščino. Kljub temu, da za Gasparija ni imel ravno lepih besed, rekel je namreč, da vodstvenim in organizacijskim prijemom ni dorasel, je bil Gaspari zaradi svojega družinskega porekla vseskozi v ožjem izboru najpomembnejšega dogajanja v slovenskem bančništvu, kot guverner Banke Slovenije ali kot minister za finance.”

Sicer pa je iz Kavčičevih zapiskov tudi razvidno, da je bil do Franceta Arharja izjemno kritičen. Prišteval ga je v Peterletov krog, saj govori o navezi Šter – Drobnič – Peterle – Arhar, ki so v primeru Tama in Tam Deutchlanda izgube spravili pod mizo. Pri Arharju Kavčič nikakor ni mogel pozabiti njegove vloge v LHB Frankfurt in tesne navezave z Borisom Zakrajškom, Hazabendom in Kleindienstom. Kritičen je bil tudi do Arharjeve kadrovske politike  (Arhar je bil v tem času guverner Banke Slovenije). Opisoval je, kako je Arhar najprej diskvalificiral vodilni kader v Ljubljanski banki, nato pa želel vrniti Zakrajška v vrh te banke.

 

T. F.

 • hribovc

  BANDA KOMUNAJZARSKA !!!

 • AlojzZ

  “Kavčič je bil izjemno kritičen do guvernerja BS, Franceta Arharja”

  Ampak čisto brez potrebe.

 • Caetano

  Dober clanek. Kucan in Kavcic sta vodila dediscino udbovske diktature i tranzicijo v Sloveniji. Po lastninjenju so se njuni kadri trdno utrdili. Ob tem so dodali se kakega krsc. demokrata iz kooperativnega Peterletovega kroga da je imela njihova oblast se zaslombo pri t.i. “zlahtni desnici” in vec kredibilnosti pred tujino. Vendar nikoli niso dali tem ljudem prevec vpliva ampak samo toliko, da so bili se vedno trdno pod kontrolo in so jih lahko po potrebi menjali.

 • Kučko pod pručko

  Grobar Slovenije

  Kot pri vseh lumparijah in kriminalnih dejanjih, ki se jih je lotila Partija v preteklosti, je imel tudi v Ljubljanski banki glavno besedo predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Kučan torej, ki nedvomno velja za največjega grobarja in uničevalca Slovenije.

  Tak človek bi moral v prvi vrsti sedeti na Dobu, toda slovenska stvarnost je drugačna. S svojimi modrimi očmi je prelisičil večino starih žensk, da so ga izvolile za predsednika RS, še danes pa ga podpira komunistična zalega, ki jo je ustvaril in ji omogočil lagodno življenje na račun propada Slovenije.

  • Anton

   se spomnim dne ob volitvah(1997) ko sem vprašal ženico za koga bo namenjen njen glas in je odločno brez zadržkov pristavila z besedami za tovariša Kučana. , nakar vprašam čemu , odvrne ker ima tako lepe modre oči

   sarkazem press

 • črnaovca

  V Zalogu pri Novem mestu gorijo odpadki a ste kar tiho, a gori pri vaših kajti zaradi Kemisa ste imeli veliko povedati.

  • Slovencsm

   Poglej si podatke na naslednjem linku:http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=22920
   Tam boš tudi dobil podatke o tem ali so tvoji ali niso.
   Res ne razumem ljudi, ki delijo probleme na tvoje in moje. Problemi so naši. Me pa tudi ne zanima, ali je odgovoren zanje naš ali vaš. Če je odgovoren za to, naj odgovarja.

 • jan

  Kje so bili pa pomladniki? Povsod so se pustili peljati žejne čez vodo. Ali so bili tako nesposobni ali pa so bili tudi sami zlizani z udbomafijo. Naj se vsak sam odloči.

  • Steiermark

   imaš pač še vedno globoko zamrznjene tiste mini možganske celice, ki ti ne dovoljujejo jasnega in poštenega razmišljanja – samo indoktriniranec , rdeča ovca, lahko spušča takšne nesmisle in zlonamerna natolcevanja, ki so produkt udbomafijskih rdečuharjev, umazanih z človeško krvjo!

 • Kučko pod pručko

  Marka Voljča nista podpirala samo slovenska Partija s Kučanom na čelu in Niko Kavčič. Pohod na vrh so mu omogočili tudi z vmešavanjem razvpite skrivne združbe z imenom Trilateralna komisija. Leta 1973 jo je ustanovil sedaj že pokojni David Rockefeler, pokriva pa tako Evropo, Ameriko kot tudi Oceanijo z Japonsko.

  Najbolj vplivni člani Trilateralne komisije so oziroma so bili George H.W. Bush, Jimmy Carter, Bill Clinton, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Paul Wolfowitz in še mnogi pomembni ljudje iz politike in bančništva.

  Marko Voljč je edini Slovenec, ki je član Trilateralne komisije in je bil tudi na njihovem srečanju v Pragi.

  • VERZIFIKATOR

   Kučku lep poletni naj pozdrav
   na naslov domači pripotuje,
   torej s pručko zopet z nami tu je,
   se spodobi, je edino prav.

   Naj ga pesem tale ne užali,
   z njim seveda ni v nobeni zvezi,
   naj nikar ne daje duška jezi,
   mišljen kajpak ni naš pručkar mali.

   Marthin L. K.

   I HAD A DREAM

   I had a dream, imel sem san,
   preroške lepe sanje,
   trdnó verjamem vanje,
   da jutri nov bo dan.

   In tega dne, ki daleč ni,
   vse polno bo življenja,
   ni treba dovoljenja,
   že misel nanj me vzradosti.

   I had a dream, imel sem san
   in vem da je resničen,
   saj bil je nepremičen,
   ko nov napočil spet je dan.

   Imel sem san, I had a dream,
   da stvar pritlehna siva
   negibna tam počiva,
   počitka ji nadvse želim.

   In tega dne, ki daleč ni,
   pritlehno bo minilo,
   nebo bo modro milo
   potem še dolge, dolge dni.

   • Kučko pod pručko

    En lep pozdrav, Verzifikator tudi tebi
    in vsem drugim, ki Slovenijo imajo radi,
    ki živimo skupaj v upanju in dobri nadi,
    o murgelskih barabah pa tukaj ne bi!!!

 • montyamp

  V Islandiji bi vsi omenjeni bili obsojeni na smrt .
  Svojih niso poklali ker niso bili ultragolazen kot so murglosrbski banditi .
  http://www.sinteza.co/resitev-krize-po-islandsko

 • TOML

  Sem sanjal, da Voljč v Mehiki ureja in premetava Kučanove nakradene finance,
  pa zgleda, da sem zelo blizu sanjal.
  Mali rdeči pizdunček!

  • Vojteh Dovč

   jaz sem te sanjal da si mi rešil življenje

  • Steiermark

   “mali rdeči pi….dunček”, veliki barabin!

 • Franc Šink

  Spet prikazujete stare reciklirane obraze.

 • Osti jarej
  • dob

   Uh, tole je pa zanimivo gledati.

 • Snorri Sturluson

  Česar koli se lotijo propade.

 • Osti jarej

  ….jah…kakor daleč nazaj pogledaš,so rajo izžemali…..no,graščaki so šli v maloro,narod je pa še vedno tu !!!!!

 • Osti jarej

  Nič več ne skrivajo, da so izvršna oblast NWO! Združeni narodi so krovna zločinska organizacija, ki je preko svojih direktiv, ki jih naiven svet pozna kot Agendo 21 in Agendo 2030, naznanila eno svetovno vlado in popolno revščino. Zadnje dejanje, ki si ga je dovolila ta zločinska združba je objavljeno celo na njeni internetni strani. V njej so odločno zapisali, da moramo EUropske države obvezno zamenjati lasten narod z njihovimi migranti, saj se itak staramo in smo neuporabni. Zato bodo preko svojih lutkarskih voditeljev v teh državah vzeli avtohtonim državljanom ves denar, preko davkov in izmišljenih rubežev. Uničili bodo gospodarstva na stari celini, ljudi pa preobrnili v LGBT, da otrok sploh ne bodo več imeli. Bodo pa celo denarno podprli reprodukcijo izdajalcev na oblasti, ki njim slepo in brez sramu služijo. Prav tako bodo plačali nepismenim migrantom njihov razplod, saj je poceni delovna sila prednostna naloga OZN, tista, ki bo sploh še ostala. Izdatno bodo povečali razliko med bogatimi in revnimi, slednje pa preko medijev nahujskali proti vsakomur, ki bi si upal nasprotovati njihovim zločinom. Zato bodo poskrbeli, da raja zaupa eni vladi in naivno verjame, kako so edini rešitelj zanje. Torej bodo lahko v revščini životarili in crknili, čimpreje tem bolje. Žal je naivnih mnogo več kot ozaveščenih, zato je pomembno, da si med seboj pomagamo, da bi vsi uspeli končno odpreti oči./virNSP/

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/308036/ozn-krovna-zlocinska-organizacija

 • antimur

  Škoda je vsake besede okrog NLB, Telekoma in podobnih kučanističnih podjetij in ustanov. Vsi vemo, da bi Kučan in njegova golazen raje krepnila, kot dala v prodajo ta njihov neomejeni vir denarja za vzdrževanja njihove pokvarjene, ilegalne (ki to ni več) podtalne kučanistične golazni. Zdaj je potrebno samo s silo odvzeti tem barabam ta podjetja, z demokratičnimi sistemi ne gre.

  • primsek

   res je, osredotočimo se na Patrio in na trgovino z orožjem, ki je mati vseh afer, kot bi rekla mati naroda

 • karpelec

  Slovenija stoji na pokopališču, je pokradena, izropana, vse to vemo in se še vsak dan soočamo z novimi dejstvi, ki to potrjujejo, smo pa samo nemočni opazovalci, če poklicani ljudje zapirajo oči pred takimi grehi. Grešniki pa veselo, s širokimi nasmehi in dvigmjeno glavo korakajo nekaznovano naprej in Butale, lepa dežela vse to samo nemo opazuje. Kako dolgo še?

 • sumljivislon

  Verica Trstenjak: Ljudje, ki so bili takrat na KPK, so danes v NLB. To je največja korupcija. http://siol.net/novice/slovenija/verica-trstenjak-v-sloveniji-ni-pomembno-da-si-bolj-strokoven-ampak-da-si-bolj-poslusen-445281 … via @SiolNEWS

  Photo published for Verica Trstenjak: V Sloveniji ni pomembno, da si bolj strokoven, ampak da si bolj poslušen
  Verica Trstenjak: V Sloveniji ni pomembno, da si bolj strokoven, ampak da si bolj poslušen
  Pameten politik je tisti, ki ima

  • Vojteh Dovč

   sam ne mi rečt,da vam ni prišla prav ta pralnica…niste nobena izjema angeelčki

   • tramal

    Bedast miličnik v pokoju.Točno se ve pod katerimi vse niki pišeš.bedarije z svojo trimesečno šolo v kumrovcu.

    • primsek

     natabletkani iznoriški tramal, z zmerjanjem drugih si združil nezdružljivo, tisto, kar vsi v božjem besu projicirate navzven, ker sami bolehate za boljševizmom : miličniško kariero Gorenaka Piškotka pedrajska in politično kariero iznoriškega šiptarskega goniča letečih slonov. tako dela desnica legende iz svojih pokvarjencev

   • Borut Stari

    Pralnica ni prav prišla nikomur, bebo, NLB GATE so in bodo še vedno usrane.

 • totex39

  Tako je pač pri nas, če je človek skrompiran ne more iz svoje kože, da ne bi izkoristil svoj položaj in deloval sebi v korist in svojim bližnjim. Pri nas se določenim vse dopušča, zato pa imamo vsepovsod samo anarhijo, ker se vsi komunistični koruptivneži med sabo prepletajo in ne delujejo za Slovenijo.

 • crniovcar

  sam ne mi rečt,da vam ni prišla prav ta pralnica…niste nobena izjema angeelčki

  • Mico Mitic

   Na članek z imeni ti napišeš svojo blodnjo? Daj se vsaj malo potrudi.

   • Slovenec 33

    Kaj pa si pričakoval od topoumnega produikta usmerjenega izobraževanja s pikami na nivoju številke čevljev.

 • MEFISTO

  Rdečkarji so vedno in še pojmujejo državno in javno premoženje za svojo lastnino.

 • samsara

  Zanimivo bo opazovati kje bo meja in se bo sistem začel lomiti.
  Takrat se bodo dogalale nepredstavljive in še nevidene stvari.

  • MEFISTO

   To se tudi jaz sprašujem in še marsikateri pameten človek.

 • Janez

  BANKE
  NAJ BODO PRIVATNE,
  MED SEBOJ SI KONKURENČNE.
  OSNOVANE NA JASNIH TUDI EU IN SVETOVNO PRIMERLJIVIH R. SLO ZAKONIH.
  NE !
  STOP !
  Ex komunističnemu “bančništvu” Enkrat – za vselej ! L..r. Janez KOMENDA

 • baubau

  Se še kdo spomni Elana in z njim tesno povezane prve banke,ki je morala v stečaj- Beogradske banke v Sloveniji? Gre vendar za pravilo soc.kom.poslovanja in ne za izjeme…pa Slovenci kar pozabljate…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!