Zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako pod vprašajem: Minister za zdravje Samo Fakin s svojimi izjavami sprožil val odstopov na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni!

Samo Fakin (Foto: STA)

Ni dolgo tega, ko je bil v sodni register vpisan Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni, pa se že srečujemo z odstopi. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, je namreč sledila odstopna izjava člana sveta Andreja Robide, pripravljeno pa naj bi jo imel tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar. Razlog pa se očitno skriva v nedavnih izjavah ministra za zdravje Sama Fakina, ki očitno bolj kot pri izboljšavah na področju otroških srčnih bolezni vztraja pri popravnem izpitu.

27. novembra so na ministrstvo za zdravje prejeli odstopno izjavo dr. Igorja Gregoriča, v kateri je ta zapisal, da v kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje minister Samo Fakin, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednika sveta ne vidi več.

Foto: iStock

Gregorič je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, še avgusta pa je verjel, da mu lahko uspe. Že tedaj je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega ni prišlo in kot je razumeti ministra Fakina, tudi ne bo. Samo Fakin je namreč nedavno v Odmevih izjavil, da trenutno ta program teče zadovoljivo. “Sem se pogovarjal, dolgoročna odločitev je, da ta program ostane znotraj kliničnega centra.”

O taki ministrovi odločitvi Gregorič ne prepozna strokovnih in organizacijskih argumentov, zato se je tudi odločil za odstop. Podal je oceno, da bodo v bodoče, v imenu UKC Ljubljana, otroško kardiokirurgijo in preostali del strukture programa reševali strokovnjaki brez  pravih izkušenj in mednarodnih povezav. “Takšne odločitve iz strokovnih in etičnih razlogov ne morem podpreti.” Prav tako tudi Andrej Robida ne želi biti priča škodljivim strokovnim odločitvam in posledično škodi za zdravje otrok ter neetičnemu ravnanju na račun najbolj ranljive populacije v Sloveniji.

Foto: Printscreen

Gregorič: Ne vidim več, kaj lahko v tej vlogi pri  NIOSB naredim
Za včerajšnje Odmeve je Gregorič povedal, da je bila situacija sredi avgusta nekoliko drugačna. “Vlada Republike Slovenije in ministrstvo za zdravje sta me junija lani pozvala, da bi pomagal rešiti problem pediatrične kardiokirurgije. Po izjavah iz 16. novembra, ko je Fakin dejal, da bo dal kliničnemu centru popravni izpit, da se struktura in zdravljenje v kliničnem centru nadaljuje po isti strukturi kot prej, jaz ne vidim več, kaj lahko v tej vlogi pri NIOSB naredim, zato sem odstopil.”

Z ministrstva so po navedbah STA sporočili, da bo Fakin odločitev o izvajanju programa s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo ta mesec imel s predstavniki ljubljanskega kliničnega centra in vodstvom NIOSB. Nato pa bo odločitev posredovana vladi, obveščena pa bo tudi javnost. Medtem ko premier Marjan Šarec zadeve okrog odstopa iz NIOSB ne komentira, pa je potrebno zavedanje, da so v igri človeška življenja, in to najbolj ranljive skupine ljudi, otrok s prirojeno srčno napako. Kdo bo odgovarjal za morebitne posledice?

H. M.

 • Hunyađi

  Prvo so vazne volitve potem zdravje oz zivlenje otrok.

  • Andrej

   Volitve so mimo, tvoji so zmagali in vladajo. Kaj sedaj? Je zopet Janša kriv?

   • Hunyađi

    Moji so moja familija. JTPM.

   • Jožefa Benko

    prav gotovo,saj nihče drugi nima tovrstnihg referenc

 • rrrrr

  Samo fakini lahko preženejo iz Oddelka za otroško kirurgijo dr. Igorja Gregoriča, vodilnega srčnega kirurga iz ZDA (Texas Medical Center – Huston). Ker je uspešno zdravil slovenske otroke.
  Samo fakini ga lahko nadomestijo z dr. Mengelejem ( SS Inštitut za poskuse na ljudeh, Aushwitz, Krematorijska 5b.)
  Da bo dokončno ozdravil slovenske otroke.

  • Darth Vader

   potem pa pravijo da je načrt za etnični genocid nad slovenci pravljica :)

  • samsara

   Ni pa pod nikakršnim vprašajem denar za zdravstveno oskrbo tujerodnih kriminalcev, ki dnevno nezakonito vdirajo na ozemlje Slovenije. Tudi ni zanje nobenih čakalnih vrst. Vse brezplačno (na račun davkoplačevalcev seveda) in vse prednostno.

 • Vlado Kukenberger

  Vsi se otepajo problema, dokler niso zboleli njihovi svojci. Le ti pa se zdravijo v tujini.

 • Andrej

  Kaj nameravajo tam Radana zaposliti? Pri teh sovražnikih naroda se ne bi čudil.

  • pajot

   Radanu še niso dokazali. če je pa rdečearmejce pošiljal v večna lovišča,potem pa v redu.

 • Darth Vader

  kaj pa se čudite…..vsaka monopolna organizacija se vede popolnoma enako….ali ste morda od državnih monopolov pričakovali čudeže za male pare? :) če je odgovor da, ste vi del problema, ker ste še vedno pre neumni za 21 stoletje

 • Franc Šink

  Enim je je res vse eno, tudi če gredo čez telesca nemočnih otročičkov.

 • Olga2345

  Najbolje, da se priključimo Avstriji, ki ima red povsod, tudi v zdravstvu! Ubogi starši in njihovi otroci!!!!!!!!!

 • O’Brien

  … pod vprašajem, ne vprašanjem

 • RATATA

  Kaj ste pa pričakovali od houdrastega pištolonosca?

 • xtc

  Ma posvojenček se ne sekira ,če crkajo Slovenci saj niso njegovi,bo že nafural druge iz Afrike in arabije ter Azije po kučanovih navodilih.

 • UKC Maribor je ok?

 • samsara

  Glavno da je denar za tujerodne invazivne kriminalce, ki protizakonito na dnevni ravni vdirajo v našo državo. Tudi čakalnih vrst pri vsakovrstni brezplačni zdravstveni oskrbi zanje ni.
  Skratka denarja zanje je vedno toliko kolikor ga je treba, da so priviligirani tujci nekakšna privilegirana kasta napram domorodnim eksploatiranim državljanom. Le zakaj in komu je to po volji?

 • O’Brien

  Odmevnosti članka sicer ne moremo meriti s številom komentarjev, je pa zaskrbljujoče, da nas zdravje (naših otrok) nič ne prizadane. Idealne razmere za uvedbo totalitarnega režima.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!