Matej Rotovnik, sin dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma in vplivnega člana SD, misli, da si lahko lasti glasbene predstave, za dosego svojih ciljev grozi kar s poznanstvom s predsednikom Pahorjem!

Matej Rotovnik in Mitja Rotovnik (Foto: Facebook, STA)

Matej Rotovnik, sin dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika, ki je sicer vidni član Socialnih demokratov, se je zapletel v spor glede intelektualne lastnine zaradi domnevne neupravičene uporabe njegovih del v Združenih arabskih emiratih. Da pa bi se spor končal njemu v korist, se je očitno zavrtelo celotno kolesje globoke države: pri tem mu pomaga odvetnik Miro Senica, Rotovnik pa pravi celo, da je govoril s predsednikom Pahorjem, ki bo osebno kontaktiral šejka Khalifo! Glede na opisano sploh ni presenečenje, da je za njegovo Kulturno društvo Plan B največji vir davkoplačevalskega denarja kar Cankarjev dom!

Kako se je vse začelo: Ksenija Kovač, baletka iz Opere, je trenutno v Združenih arabskih emiratih in postavlja predstavo, ki ima naslov Pepelka iz puščave. Izbor glasbe je sicer enak, vendar je to tudi vse, tukaj se podobnost s slovensko predstavo konča. Najprej je bila ideja, da bi v Emiratih izvedli kar celotno slovensko predstavo, za katero sta režijo podpisala Kovačeva in Matej Rotovnik, pa čeprav slednji zgolj za svoje čarovniške dele predstave. Sponzorka predstave je to zavrnila iz finančnega razloga in zahtevala, da se postavi drugačna predstava. Posledično je gospod Rotovnik izvisel in ni mogel nastopati v Abu Dabiju.

Očitno pa je Matejeva užaljenost tolikšna, da je kar takoj poslal pismo sponzorki, da jo bo tožil za 250 tisoč evrov, ker naj bi ukradli njegovo predstavo, ki naj bi bila njegova last, hkrati pa grozi s svojim odvetnikom Mirom Senico. Kot še pravi naš vir, naj Rotovnik z mnogimi ustvarjalci sploh ne bi imel podpisanih pogodb za izvedbe svojih predstav, plačeval naj bi jih z zamikom nekaj mesecev, nekaterih soustvarjalcev pa naj celo sploh ne bi plačeval. Po lastnih besedah naj bi denar, da bi ga skril, pretakal med najmanj tremi pravnimi osebami, to pa naj bi povedal tudi nastopajočim v svoji predstavi. Zanimivo je tudi, da mu je kostume za predstavo Pepelke posodil že Mitja Bervar – seveda brezplačno, ker je le Rotovnikov sin! Spomnimo, član SMC Mitja Bervar je nekdanji ravnatelj Opere, kjer ni pustil dobre zapuščine, in nekdanji predsednik državnega sveta, ki se mu je pod njegovim vodstvom prav tako močno zmanjšal ugled.

Matej Rotovnik (Foto: Facebook)

Bo Rotovniku osebno pomagal kar predsednik Pahor in poklical šejka Khalifo?!
Med drugim je Rotovnik Tamari Meyhar, direktorici organizacije Ginger Dance and Arts, ter njeni kolegici Jane Ginger Egbe zagrozil, da morda ne bo uspel s sodnim pregonom v ZAE, a ju bo obtožil kraje intelektualne lastnine v Evropski uniji in Združenih državah Amerike, kjer bosta v naslednjih desetih letih takoj po vstopu aretirani, Kovačevo kot Slovenko pa naj bi to še posebej prizadelo. To pa še ni vse, domišljavi Rotovnik Meyharjevo grozeče opomni, da mu je Kovačeva gotovo povedala, kdo je njegov oče, in da je že kontaktiral predsednika Boruta Pahorja, ki naj bi v ponedeljek osebno poklical šejka Khalifo bin Zayeda Al Nahyana, predsednika ZAE. Pri tem se Rotovnik še sprašuje, “kako se bodo obrnili vetrovi” po tem, ko bo šejk izvedel, da naj bi v prostorih šole, ki je poimenovana po njegovem očetu, kradli intelektualno lastnino.

V zvezi z opisanim smo poslali tudi novinarsko vprašanje na Urad predsednika Republike Slovenije. Članek bomo dopolnili takoj, ko prejmemo odgovore!

Največji posamezni vir davkoplačevalskega denarja njegovega Kulturnega društva Plan B je Cankarjev dom!
Ni nepomembno poudariti, da Rotovnikova domišljavost po vsej verjetnosti izhaja iz pomembnosti njegovega očeta Mitje Rotovnika, ki je bil kar 32 let direktor Cankarjevega doma. S funkcije se je umaknil leta 2014, precej pomemben pa je v krogih stranke Socialni demokrati. Kulturno društvo Plan B, ki ga vodi Matej Rotovnik, je za svoje delovanje od države po podatkih Erarja prejelo 136.854,63 evra, pri čemer pa največ, kar 57.646,20 evra, prav od Cankarjevega doma.

Vir: erar.si

Spomnimo naj še na podatke, ki jih je razkril Reporter, in sicer, da je bilo iz blagajne Cankarjevega doma na transakcijski račun podjetja Icom d.o.o., katerega lastnik je Matej Rotovnik, nakazanih nekaj več kot 61.000 evrov. Podjetje Icom je sicer že spravil v stečaj. Zanimivo, prav prenehanje nakazil na podjetje Icom sovpada z začetkom nakazovanja na Kulturno društvo Plan B!

Vir: erar.si

Torej družinsko poslovanje s Cankarjevim domom poteka kar prek dveh družb! Glede na to, da si Rotovnik več kot očitno polni žepe na račun davkoplačevalcev, pri čemer izkorišča vpliv svojega očeta v Cankarjevem domu, sploh ne bi bilo čudno, če bi dejansko pritiskal na predsednika Pahorja, da zanj posreduje v sporu.

J. Ž.

 • Ukradli so avtorsko glasbo, in ostale zadeve, ‘slabi’ pa so ti ki so sprožili postopek ?
  Hja, nimajo vsi cvenka za matoza..

 • SIMON ROZIC

  Rotovnik je zakon! Vprašajte Kučana!

 • VERZIFIKATOR

  Vreden rime ni ta loj iz dna,
  ki v plan B hinavsko se zavija,
  naj odnese norca hudobija,
  to bi bil razumni plan – pod A.

 • Darth Vader

  nimaš kaj……javnosektorska golazen, ki je v sloveniji krepko precenjena……kruhoborci na stroške davkoplačevalcev in ti kruhoborci opravljajo božje delo (čeprav se ravno iz glave ne spomnim primera, da bi kak bog kradel ampak ok….za potrebe retorike….)…..potem se pa sprašujete zakaj in od kje tako visoki davki in nepredvidljivo okolje v Sloveniji…..če se to sprašujete ste po vsej verjetnosti neumni :)

 • Garbage man

  Tole pičko je treba za ušesa

 • luka globus

  sama ciganija

 • tarantela

  Tale anonimni J Ž se najbrž spozna na umetniška dela in ve, kaj je bilo ukradeno, a ne?

  • Andrej

   Nič ni bilo ukradeno: “…Sponzorka predstave je to zavrnila iz finančnega razloga in zahtevala,
   da se postavi drugačna predstava. Posledično je gospod Rotovnik izvisel
   in ni mogel nastopati v Abu Dabiju….” Rotovnik bi očitno rad plačilo avtorskih pravic za del, ki ga niso uporabili.

 • Franc Šink

  Naj se ukvarjajo z kulturo oni ki se nato razumejo

 • Nata

  No, takih primerov je veliko. A, za ljudstvo je umetnost zadnji gumb na gatah. Le zelo poredko pride kakšnemu mediju prav . . . . . .kot tole zgoraj !!
  O tem, kaj je ukradeno, sposojeno, pa ne vrnjeno, se v umetniških krogih ne pogovarjamo. Je preveč nevarno za posel. Kaj hitro ostaneš brez !!
  Je pa jasno , da prav vse Ustanove delujejo podobno. Zraven pridejo prvo sorodniki, znanci, ali pa ljudje katerim so vodje le teh kaj dolžni.
  Tako se že dolgo vrti naš, Slovenski svet.

  Tudi zunaj naših meja se je z menažerstvom ogromno spremenilo.

 • tasilo

  Gnilo jajce ne pade daleč od drevesa.

  • Vera

   ” Nobeno jabolko, ne pade daleč od drevesa ” , ne gnilo jajce .

 • Vera

  Predsedniku Pahorju , si upam ni treba mazati rok s tem primerom Rotovnikovih, saj ima dovolj drugih pomebnejših dolžnosti do vseh nas Slovencev .

 • ana janez

  Njegov fotr je bil skorumpirana gnida, od vsakega ki je v Cankarjevemu domu hotel samo snemat kakšno prireditev je zahteval podkupnino, ne more bit ta gnida drugačna od svojega fotra.

  • Ivan Friderik Novak

   Kako veš, da je zahteval podkupnino?
   Si mu jo plačal, zahojen pezdetek?

   • ana janez

    sem bil prisoten gnida zahojena

    • Ivan Friderik Novak

     Torej si. . .
     Moralno in značilno za določeno politično skupino.

 • xtc

  Smeh utehne izbruhniti,ko bo Šejk tole ignoriral.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!