Levica ob blagoslovu osnovne šole nori in ne priznava vpliva katolištva na izobraževanje na Slovenskem

Foto: STA

Dandanes lahko v medijih in tudi v hramu demokracije zasledimo, da katolištvu naj ne bi bilo mesta v slovenskem izobraževanju, a če bi se ti vsaj malo spoznali na razvoj slovenskega šolstva, bi vedeli, da to niti po naključju ne drži. Saj brez naporov cerkvenih izobražencev ne bi imeli tolikšnega števila izobraženih in zavednih Slovencev, s pomočjo katerih smo dobili svojo identiteto, črkopis, knjige, slovnico, šole in še bi lahko naštevali. Ravno zato je tako težko razumeti, čemu je levica zagnala tolikšen vik in krik ob tem, ko je pri odprtju novih prostorov v osnovni šoli v Polici pri Grosupljem potekal blagoslov novih šolskih prostorih.

Številni mediji in leva politika so ob letošnjem prvem šolskem dnevu ponoreli, ko so slišali, da je v osnovni šoli v Polici pri Grosupljem potekal blagoslov novih šolskih prostorov. Najbolj je to zmotilo ministrico za izobraževanje in kandidatko SMC za predsednico Slovenije Majo Makovec Brenčič ter poslansko skupino Levica, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora Državnega zbora za izobraževanje, v okviru katere želijo obravnavati kršitev načela ločenosti verskih skupnosti in države v javnih šolah. Poslanka Violeta Tomić je blagoslov označila kot “kapljo čez rob”.

Poslanka Levice Violeta Tomić (Foto: STA).

Po prepričanju Tomićeve je težava globlje narave. “Ne gre le za neurejene pravne predpise, ampak za omogočanje privilegiranega položaja ene od verskih skupnosti s strani države. RKC pa se vede skoraj kot državna cerkev.” Levica je pozvala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da v čim krajšem času pripravi spremembo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bo zagotovila ustrezno sankcioniranje kršitve prepovedi izvajanja konfesionalnih dejavnosti v javnih vrtcih in šolah. “Blagoslavljanje šol, čeprav ga upravičeno prepoveduje zakon, je le eden od problematičnih vidikov. V Levici se bomo zavzemali za uveljavitev ločenosti države in verske skupnosti na vseh področjih, saj so le tako pripadniki različnih verskih skupnosti, pa tudi neverujoči, v enakovrednem položaju,”  je še poudarila Tomićeva.

Protestantske latinske šole so izobraževale slovensko kmečko prebivalstvo
Več kot očitno je, da se levičarji ne spoznajo na zgodovinski razvoj šolstva na Slovenskem, saj drugače ne bi trosili tolikšnih neumnosti. Dejstvo namreč je, da je bila na pobudo Primoža Trubarja, ki velja za očeta slovenskega naroda, v prestolnici leta 1563 ustanovljena prva javna protestantska latinska šola na slovenskih tleh. Število teh je začelo krepko naraščati, tako da jih je bilo v deželah že okrog 40, z namenom, da bi izobrazili slovensko kmečko ljudstvo, med drugim tudi deklice. Trubar, ki velja za avtorja prvih dveh slovenskih knjig Abecednik in Katekizem, je bil zaradi svoje angažiranosti kar trikrat pregnan iz domovine, in sicer nazadnje zato, ker je v Cerkveni ordningi predvidel načrt za slovensko cerkev in objavil tudi prvi šolski red.

Foto: Wikimedia commons.

Protestantska stanovska šola je skozi čas pridobivala vedno več ugleda in vedno večje število, dolgoletni rektor šole pa je bil Adam Bohorič, avtor prve slovenske slovnice Zimske urice, ki je uzakonil črkopis bohoričico, ki ga je nato zamenjala gajica. Nemec Nicodemus Frischlin, ki je na pobudo Bohoriča prevzel položaj ljubljanskega rektorja, je leta 1584 latinsko protestantsko šolo preoblikoval v gimnazijo. V istem letu je prevajalec Jurij Dalmatin prevedel Biblijo iz latinščine v slovenščino, slovenščina je tako postala eden izmed petih evropskih jezikov, v katerega je bila prevedena Biblija. V cerkvah so protestanti uvedli petje, kar pa je bilo do tedaj dovoljeno le za bogoslužje, ne pa tudi za ljudstvo. Pesmi so se tako začele širiti med ljudmi, kar je prispevalo k razvoju slovenske ljudske pesmi.

Pomemben prispevek so prinesli tudi jezuiti
Plodno izobraževanje v času protestantizma je bila prekinjeno leta 1598, ko je nadvojvoda Ferdinand izdal odlok, v katerem je podal odločitev, da v svojih deželah ne bo toleriral protestantizma, in naročil, naj vsi protestantski pridigarji in učitelji zapustijo deželo, kar je posledično prispevalo k zaprtju protestantske šole, ki jo je nadomestila jezuitska. Jezuiti so leta 1597 odprli svojo jezuitsko latinsko šolo in začeli z gimnazijskim poukom in pri tem vsako leto dodajali razred, dokler gimnazija ni bila popolna.

Foto: iStock

Jezuitska gimnazija je bila zelo ugledna in je bila namenjena izobražencem (rektorji so bili visoki cerkveni dostojanstveniki, spovedniki kraljev in ostali ugledni posamezniki), saj so lahko gimnazijci po tej nadaljevali s študijema teologije in filozofije na višješolski stopnji, ki sta bilia prav tako pod vodstvom jezuitov. Po koncu 2-letnega študija so nato morali izobraženci končati dodatno leto v Gradcu ali na Dunaju, kar jim je omogočilo vpis na evropske univerze. Jezuitske gimnazije so delovale vse, dokler se v drugi polovici 18. stoletja Habsburška monarhija v času Marije Terezije ni začela vmešavati v učni program jezuitski gimnazij in zahtevala pouk v nemškem jeziku ter uvedbo naravoslovnih učnih predmetov.

Ljubljanska nadškofija prispevala k ustanovitvi prve znanstvene knjižnice na Slovenskem
S pomočjo ljubljanske nadškofije in  ljubljanske znanstvene akademije je bila leta 1701 ustanovljena Semeniška knjižnica, ki je predstavljala prvo javno znanstveno knjižnico na Slovenskem. Leto 1773 je bilo za jezuitski red usodno, saj ga je takrat papež Klemen XIV. razpustil, kar je vplivalo na to, da je jezuitska gimnazija prešla v roke države. Marija Terezija je uvedla obvezno osnovnošolsko obveznost za otroke stare od 6 do 12 let ne glede na spol, sprejeta zakonodaja pa je uvedla trivialne, glavne in normalne šole. V času Ilirskih provinc med leti 1809–1813 se je v osnovnih šolah okrepila vloga slovenskega jezika, nato pa je bilo pod habsburško vladavino spet vse naprej enako, dokler ni bil leta 1869 uvedena osemletna osnovnošolska obveznost.

Semeniška knjižnica (Foto: Semenišče.si)

Škofijska gimnazija je uvedla slovenščino in izvedla prvo maturo v slovenščini
V prestolnici ni bilo več cerkvene gimnazije vse do leta 1905, ko je bila ustanovljena Škofijska gimnazija, ki je uvedla slovenščino. Prvo maturo v slovenskem jeziku je leta 1913 izvedla prav Škofijska gimnazija v Šentvidu, kar je bil tudi eden od namenov njene ustanovitve, saj je ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič zagovarjal stališče, da v slovenskem prostoru potrebujemo institucijo, ki bo zagovarjala intelektualce, ki naj bodo tako zavedni Slovenci kot tudi zgledni kristjani.

Generacija prve mature v slovenščini ob maturi leta 1913 (Foto: Zavod sv. Stanislava)

Ljubljana, Škofijska gimnazija (Foto: STA)

Po osamosvojitvi je bila prva ustanovljena zasebna gimnazija na slovenskem ozemlju katoliška Gimnazija Želimlje, ki jo je škof Šuštar poimenoval spomenik zgodovinskemu letu. V naslednjih letih pa je ta postala zelo iskana srednja šola z vsakoletno omejitvijo vpisa. Kot lahko vidimo, zgodovinski podatki kažejo na to, da je katolištvo bilo in bo vogelni kamen izobraževanja na Slovenskem, pa če je komu to prav ali ne.

H. M.

 • Sredina

  Verski obredi v šolo ne spadajo
  Za izobraževanje skrbi država, cerkev in država pa sta po ustavi ločeni in nima se cerkev kej vmešavat v te zadeve…ravnateljico pa kazensko ovadt

  • rubec

   Ovadit bebo ovadit. Se vidi da je po džamijah pouk bolj površen.

   • Sredina

    Če si primitivec, si pač primitivec in ti ne more noben pomagat…

  • AlojzZ

   Še en rdeči propagandist, ki loči vzgojo od izobraževanja. To seveda koristi rdeči oblasti, saj taka šola proizvaja poslušne državljane in odlične potrošnike.

   • Sredina

    Predvsem vzgaja državljane, ki v svojem življenju ne potrebujejo navideznih prijateljev in izmišljenih zgodbic o spreminjanju vode v vino in podobno…

  • janez zorman

   Ali so se ti kaj hlače tresle, ko si Tomičko poslušal ? Do jutra nisem mogel pomiriti ne psa in ne otrok, od njenega sinočnjega soočenja z Slakom; ko sta si bili nasproti normalna Slovenka in grda priseljenka z nizkotnimi nameni.

   • Sredina

    Bogi

 • steiermark

  To kar zganjajo tile levi evnuhi, je pa podobno izganjanju hudiča in teh od satana obsedenih levih evnuhov. Tudi ob priložnosti žegnanja, ko je morda padla “kakšna kapljica” pomotoma tudi na te od satana obsedene , je že to dovolj, za sprožitev takšne reakcije, v njih, hudobnega duha, ki noče in noče zapustiti, “prijetnega domovanja” v teh lupinah človeka. Sedaj satan besni in rohni, vendar jim ni pomoči, satan bo kmalu izgnan in za vedno pregnan, lupine človeštva bodo pa še naprej tavale po naši deželi, kot zombiji….

  • dr Janez Sveti

   Violeta je po rodu Bosanka.
   DR Janez Sveti genij

   • steiermark

    In? Kolikor je meni znano, se bosanci delijo na Hrvate, srbe in muslimane (????? idiotizem pedofila tita, ki je po religiji uspel “ustvariti nacijo”)….. No , potem pa pričakujem, da bomo tudi v Sloveniji dobili nacionalno pripadnost po Krščanstvu! In prav zanima me, kako se bodo opredelili tile komunajzarski jugomajmuni.

    • dr Janez Sveti

     V Bosni so Srbi (Violeta Tomić), Bošnjaki (muslimani) in Hrvati.
     DR Janez Sveti Sultan 1.

 • rubec

  Tudi pri violetinih starših je kapljalo večkrat čez rob. Verjetno se je moral oče kar večkrat pomatrat da mu je uspelo spacati takšen lik.

  • samsara

   Ampak, če/ko je nekaj na silo, pol že ni tapravo.

 • AlojzZ

  “brez naporov cerkvenih izobražencev ne bi imeli tolikšnega števila izobraženih in zavednih Slovencev”

  Na! Pa ste navedli razlog, zakaj rdeči komiji in njihovi mladiči ne prenesejo krščanstva!

 • Franjo Trojner

  Našim levakom se je ftrgalo, oni očitno še vedno mislijo, da se je svet začel z Marxom in končal z Stalinom, no morda njihovem Titekom. Ko so tam na neki proslavi otrokom na glave nabili Titove pionirske kape in okoli vratu zvezali rdeče rutice so pa naši levaki od ponosa rajali. Ta nestrpna fanatična ofenziva s katero so pričeli levičarji napadati, posiljevati javnost se dobro ne mora končati. Takšno grobo izključevanje mnenj, preprečevanje debate, vsi ti napadi na svobodo govora, vsa ta nestrpnost do RKC in kristjanov naši že tako razklani družbi ne more prinesti nič dobrega, lahko pa znova povzroči državljansko vojno, mar ne? Vprašajte se vi vsi ekstremni levičarji, kaj povzroči vojne, še posebej državljanske? Konec debate? Konec svobode govora? Vsesplošne kršitve pravic? Netenje in zaostrovanje ideoloških sporov? Totalitarizem? Prazni krožniki? .. ………….

 • Najplemenitejši

  V ustavi je zapisano, da so religije ločene od države in verstva nimajo kaj početi v javnih šolah! Vera je opij za ljudstvo!

 • sarah.turuks-t

  Pravilno !!! Tako je prav. To je isto, kot v času rasti gob.
  Gobe dol, LUNA gor.
  Križi dol LUNA gor.

  Čist ajnfoh, k’t pasulj brez klobase, al pa reb’rc de. Ta pa je čist za LUNO.

 • Božo

  V ustavi je lepo zapisano da verstva nimajo kaj delati v šolah. Če vam kaj ni všeč pač spremenite ustavo pa bo.

  • dr Janez Sveti

   Saj vera ni obvezni predmet. Je pa demokratično zaradi vernih ljudi, da je obred v katerega verjamejo narejen.
   DR Janez Sveti genij

   • Krtača 20

    Demokratično bi blo, da potem žegnajo vsi verski predstavniki. Zakaj bi imela cerkev primat? Verovanj je več.

    • dr Janez Sveti

     Res je, vendar je prevladujoča krščanska. Sicer pa, ne spremljam veliko. Ali ni bilo to samo neko blagoslavljanje prostorov? Nič posebnega..Zaradi mene lahko vsi verjamejo v karkoli hočejo, samo naj ne delajo hudo drugim, ker NOBENA vera v osnovi ni nasilna. Žal ljudje-hudobni vero obrnejo v svojo pid.
     DR Janez Sveti vesoljc

 • Tetka iz ozadja

  Država se ne vtika v verouški kurikulum, zato se naj cerkev ne vtika v šolski kurikulum. Jasno kot beli dan.

  • sarah.turuks-t

   Tud ti se bojiš žegnane vode ke ne de, sej si za LUNO, de.

   • Tetka iz ozadja

    Levičarji se ne bojimo ničesar, ker smo superjorni.

  • Franjo Trojner

   Nehaj kikirikat , kakšno zvezo te ima žegnanje novega objekta, šole z korikulum. A ti sploh veš kaj korikul je? Očitno ne, ker, če bi vedel bi ne spisal gornjih neumnosti. Hotel si v svoj zmazek zapisati markantno učeno besedo, pa si izpado bedak. obrazližitev : “V formalnem izobraževanju kurikulum oz. kurikul (tudi učnik) predstavlja nabor tečajev in njihovo vsebino, ki jih ponuja šola ali univerza”.

   • Vučjek

    Vse čestitke za slovnico

   • Tetka iz ozadja

    Kreten neumni, kaj sem pa jaz napisal.

 • dr Janez Sveti

  Ne hodim v cerkev in nisem vernik. Za mene je krščanska vera ( tudi protestantska, saj sta obe enaki-skoraj) kljub temu SLOVENSKA VERA in ima pravico biti tudi v NAŠIH osnovnih šolah, ker so davkoplačevalci in njihovi otroci TUDI VERNIKI!
  Koliko sem informiran, je ravno Cerkev nudila prostore v omenjenem kraju DRŽAVNI ŠOLI.
  Seveda pa ima Violeta lahko tudi svoje mnenje, vendar se pošten Slovenec na njega požvižga.
  DR Janez Sveti genij

  • sarah.turuks-t

   Spet je Violeta žrtev diskriminacije. Hlačke, LUNA pa to.
   Skoraj pa še ni zajca ulovil, no.
   Si mal Rdeči genij de.

   • dr Janez Sveti

    Poskusi se zbrat in napisat kaj razumljivega.
    DR Janez Sveti genij

    • sarah.turuks-t

     Če bi bil Sveti, bi razumel.

 • Miha

  Dokler cerkev trosi take nesmisle kot so da je bog naredil Evo iz Adamovega rebra, da je svet nastal v 7 dneh in da je Marija po sexu z angelom še vedno devica nima kaj početi v šoli. Svoje pravličarstvo naj se gredo v cerkvi.

  • antimur

   Dokler komunisti, socialisti in ostala levofašistična drhal verjamete v zločince kot nadnaravna bitja in predvsem v to, da v državni proračun ni potrebno nič vlagati, samo jemati do brezumnih mej in to za vaša ogabna dejanja, se od sramu skrijte v najglobje brezno.

   • Hun

    pust cloveku da izraz svoje mnenje…

    • steiermark

     ja, ampak Človeku!

     • Hun

      te stopnje ti se nis dosegu dvomm da jo bos kdaj

     • steiermark

      Ne, nikoli, ker jaz sem Božji otrok, kamor pa opice ne spadate!

     • Hun

      ti si kurvin sin…ne Božji

   • steiermark

    telebani tega ne razumejo!

  • centurion

   Dokler levaki v Sloveniji trosite, da je bil Kurčan osamosvojitelj
   do takrat lepo sedi in PROSTOR,

 • Tetka iz ozadja

  To, da je zemlja okrogla, še danes cerkev smatra za proticrkveno zaroto.

  • test

   jup prav smatra … taliban, v slo smo!

 • janez zorman

  Kaj takega, da so na Slovenskem tujci gospodar ali bi saj želeli biti, se lahko dogaja samo v komunistični enklavi Sloveniji, kjer so že med drugo vojno in po njej pobili večino intelektualcev, industrialcev, trgovcev, razgledanih kmetov in učiteljev. Vse te ljudi so nadomestile nepismene in polpismene horde ljudi, ki sta jih Tito in Kardelj poselila po izpraznjenih soseskah širom Slovenije; MB, KP, Piran,..Taki priseljeni osebki, kot je Violeta Tomić, ki so izkoristili begunsko krizo za razdvajanje slovenskega naroda, bi civiliziran narod takoj poslal na zaslišanje in jo verjetno izselil tja od koder je prišla. V Avstriji, sigurno ne bi učila južnjaške kulture in razgrajala po njihovemu parlamentu.

  • Hun

   no ce je trenutno danes kdo nazadnjaski si to ti s tvojimi komentarji…

   • steiermark

    Ali ti je prišlo do živega, se zavedaš svojga divjaškega jugoporekla in te ravo zaradi tega moti naša pripadnost katoliški veri, ki uči vse kaj drugega, kot vaša – v pedofila tita, klanja in pedofiliranja! Ignorant pač teh stvari ne pozna in zavzeto tuli v luno, v upanju, da se ti prikaže pedofil tito….

    • Hun

     jst sm katolik ceprav je oce pravoslavec…doma pa tradicionalno ohranjamo oboje verske obicaje…pri nas v familiji ni “ozdravljenih” partijcev ali simpatizerjev nacizma kot v vasi druzini

     • steiermark

      Vedno si trdil, da si po rodu Slovenec, v kar nikoli nisem mogla verjeti, ker se s svojim primitivnim srbskim izrazoslovjem izdajaš za to, kar si: balkanc, tako po kulturi, kot po genih! Tokrat si mi vse povedal – potrdil!

     • Hun

      osebno si se nascuvala prot men tvoj problem ce me ne preneses…

     • steiermark

      Res je, ne “prenašam” jugosrbskih kameltreiberjev, z njihovo primitivno subkuturo, katero nam , tudi po 50 letih bivanja, vsiljujejo nam, avtohtonim visokociviliziranim srednjeevropejcem! Pod multikulti razumejo le to, da imajo pravico do smrti govoriti in druge posiljevati s svojim jezikom, ker , ne samo da se nočejo naučiti slovenščine, ob kateeri se jim želodec obrača in morajo neprestano pluvati na stran ter imeti, nasplošno, kot pod pedofilom titom, zasužnjevati vse, kamor pač pridejo!

  • steiermark

   Edino v sodelovanju s komunisti in zelenimi, bi lahko tam tudi lajala….

 • Krtača 20

  A sem še blokiran?

  • Krtača 20

   Juhu nisem več!

  • RATATA

   U glav ostajaš totalno blokiran.

 • ljubinica

  To levicarsko divjanje zahteva globlji razmislek o slovenski soli.
  Je slovenska sola ateisticna?
  Na kateri filozofiji / svetovnem nazoru temelji nasa sola?
  Ali uci materializem: Svet je ustvaril Nic iz nica, brez vzroka in brez namena. Po Velikem poku je Nic brez vzroka in brez namena ustvaril vse, kar je ….?
  Na cem levicarske mudzhadinke utemeljujejo svoje “clovekove pravice”?

 • Franjo Trojner

  Leta 1991 ob popisu prebivalstva se je 1369873 državljanov opredelilo za kristjane in 84586 za ateiste, o čem se mi torej danes pogovarjamo? Če je v tej državi kdo diskriminiran smo zagotovo to kristjani! Diskriminacija kristjanov se najpogosteje kaže v naslednjih oblikah:
  a)– zavrnitev človekovih pravic kristjanov
  – kršitev svobode izražanja
  – kršitev svobode vesti
  – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok
  – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode
  – diskriminatorna politika “enakih možnosti”.

  b) Nestrpnost se kaže v obliki naslednjih dejanj:
  – marginalizacija kristjanov
  – onemogočanje enakega dostopa do služb
  – onemogočanje enakega dostopa pri sklepanju poslov
  – izključitev kristjanov iz javnega življenja
  – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti
  – družbena depriviligiranost kristjanov
  – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov
  – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

  c) Sovražna dejanja so navzoča v naslednjih kristjanofobičnih dejanjih:
  – zločini iz sovraštva proti kristjanom
  – sovražna dejanja kot odrekanje storitev
  – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.

 • ljubinica

  To levicarsko divjanje zahteva globlji razmislek o slovenski soli.
  Je slovenska sola ateisticna?
  Na kateri filozofiji / svetovnem nazoru temelji nasa sola?
  Ali uci materializem: Svet je ustvaril Nic iz nica, brez vzroka in brez namena. Po Velikem poku je Nic brez vzroka in brez namena ustvaril vse, kar je ….?
  Na cem levicarske mudzhadinke utemeljujejo svoje “clovekove pravice”?

 • Krtača 20

  Da se hoče cerkev štulit v šolo, je ravno toliko primerno kot bi šel mehanik delat v operacijsko dvorano.

  • učko

   HUJŠ !!!!

  • antimur

   Prej takšni kreteni kot si ti, ne spadajo v svobodno Slovenijo, preveč ste se že razspustili, žalite, norite, ste do skrajnosti kristjanofobni in diskriminatorni, podpirate še samo kriminal, pederaštvo, klientielizem…….Da nekdo preganja cerkev iz šole, obenem pa v njih vabi homoseksualne ogabnosti, da celo briše kitice iz pesmi, da zanika zgodovino Slovencev, da se klanja z uslugami najbolj sadistični veri, kot je muslimanstvo, da razbija tradicionalno družino, ta je zločinec nad slovenstvom in Slovenci, za zločince in izdajalce, predvsem pa nedomoljube, pa vemo, da je kazen samo ena.

  • steiermark

   Ja, za tvojga šlosarja, pe ni bilo neprimerno, da je kar brez “operacijske dvorane”, z noži odstranjeval poštene Slovence? Tvoj šlosar vam je tudi iz slame naredil možgane, kateri “zmogljivost” kažete na tem portalu.

 • ljubinica

  Ateisticna druzba ne more obstajati.
  Ce bo Evropa zavrgla krscanstvo, bo namesto njega morala sprejeti Islam ….

  • Krtača 20

   To pa ni res. Imaš tudi vernike v cern in bozone in fotone in…..

   • test

    bebec, zelis bit pameten? potem vprasaj malo, ce sploh lahko, koliko od tistih, ki delajov cernu je vernih? odgovor je skoraj vsi! zakaj? zato, ker vec kot vec, bolj ves, da nic ne ves in da smo ljudje na tako primitivni stopnji razvoja in raziskav, da ti drugega kot vera v boga ne ostane. torej ateisti ste ponavadi samo tisti, ki ste zelo slabo ali pa usmerjeno izobrazevani. kar za novodobne slo sole, sploh gimnazije, ki imajo ze vecjo vrednost kot fakultete, se posebaj velja.

 • antimur

  Te levofašistične kurbetine, sploh pa grdodo nad grdobami Tomićko, roko na srce, za svoj grozljiv izgled ni sma kriva, za svojo neizmerno hudobo, ki njeno grdoto poveča na potenco, je pa izključno njena krivda, zato je potrebno takšno drhal odstraniti iz javnega življenja ter pognati preko Kolpe.

  • Hun

   in kdo naj bi naredil namesto tebe to umazano delo

   • Anton

    Huni!

    • Hun

     ce ze mesas drek…ne strahopetno pustit na konc da vse smrdi…ce nekaj startas, dokoncaj!!

     • steiermark

      Mešanje vašega dreka in vse drugo prepuščamo vam, jugosrbskim hlapcem, ki ste dobro izurjeni in izučeni za klavce, kar ste dokazali po 45 letu in 1991, ko vam ni uspelo zaradi pametnega vodenja vojne proti vam, ki jo je vodil naš narodni heroj, JJ!

     • Hun

      narodni heroj jehove sekte. .moj ne bo nikol..je premal pokazal za herojstvo…da pa mi ocitas klanje jst teb ocitam da si kurba…zdj pa kolk je v vsem resnice pa presod sama

     • steiermark

      “Očitek”, da je kdo “kurba”, ni nič novega za vas jugosrbe, klavce slovenskega naroda, ki ste ob klanju svojih žrtev tako imenovali, svoje žrtve! Pač jugosrbska “kultura”! Če ti je prav ali ne (tebi kot srbinu, verjamem, da ne) je Janez Janša, poleg g. Jožeta Pučnika, naš osamosvojitelj – naš heroj! Pa ne takšen, kot ste ga vi imeli, karadžiča in druge klavce, ki so svojo srbsko pripadnost pokazali , predvsem v bosni, v Srebreenici!

     • Hun

      se vecina srbov ne mara karađića, mladića, miloševića, šešlja…kaj sele jst k nism srb…čislajo jih desnicarji v srbiji…primitivci… narcisoidno zalubleni v srbstvo..podobno kot ti v slovenstvo..vsakrsno pretiravanje skodi

     • steiermark

      no, saj če ga česlajo primitivci, srbski narcisoidi in srbski nacionalisti v Sloveniji, potem to velja prav zate in tvoje, ki hočete, ker vam je bilo slučajno, po zaslugi pedofila tita, “dovoljeno položiti nogo na slovensko zemljo” spremeniti to “zemljo v srbsko zemljo”! Res se mi smiliš, tvoj intelekt ne dosega ravni opic izpred darwinove evolucije…………

     • ljubinica

      Za povojno klanje na Slovenskem ni treba kriviti Srbov kar napocez.
      Saj vemo, da so bili najvecji klavci slovenskega naroda slovenski komunisti: Kardelj, Kidric, Ribicic, Macek, Kraigher, itd.
      Tudi izvajali so pomore slovenski knojevci.
      Saj je bil Titov ukaz: Vsak naj pobija svoje ….

     • steiermark

      Malo se pozanimaj glede klanja in ko boš imel več informacij, se boš strinjal z mano! Sicer so pa srbi imeli vedno v sebi željo po klanju Slovencev – v Sloveniji! Ne vem pa zakaj, ter sem se vedno tudi čudila, zakaj je tako Tako v Kočevskem Rogu, kot drugje, pri množičnih pobojih, so bili gotovo srbi, glavni klavci, samo spomnimo se “mladega srbskega koljača”, ki je bil pri svojih 16 letih najuspešnejši klavec, ki je ljudem rezal vratove, potem pa svoj žepni nožek brusil in se pripravljal na novo klanje, njegovi sozemljaci pa pravtako…..

 • učko

  Jest sem tut proti divjanju farjev po šolah !!!! Pustite šole na miru ! V cerkvah vas nihče ne hodi “buzarirat”, razen tisti farji, h katerim greste sami !

 • totex39

  Ne se bati, kmalu bo bosanka Tomićka spremenila svojo mišlenje, kajti pripravlja nov zakon o svojem koranu, ki bo obvezen v šolah. Iz tega razloga je tudi proti krščanstvu.

 • učko

  Sem že napisal: glede na to, da so pri nas vse vere enakopravne, bojo tudi muslimani imeli potem pravico do vtikanja v šole in islamizacija Slovenije bo potekala še hitreje. NEHAJTE S TEM SVOJIM VSILJEVANJEM V VSE PORE DRUŽBE, KATOLIBANI !!!!

 • Krtača 20

  Jaz hočem več demokracije!!! Medtem ko zvonijo cerkveni zvonovi, hočem da iz turna dol poje imam!!

  • test

   a verjamem, da bi ti to rad. v risanki mogoce! drugace pa vzami culico in se preseli na jug. tam jih bos lahko poslusal vsaj 3x na dan in tvojemu dojemanju demokracije bo zadosceno!!

 • Hun

  Trubar je protestiral prot taki Cerkvi kot je danes, ki se ji gre samo za nepremicnine, gozdove tet bancno poslovne mahinacije..

  • Anton

   ti pa si navaden licemer, boš kaj “obdrasju” še svoje komunajre, toliko o tvoji objektivnosti, če si jo sploh zmožen

   sarkazem press

   • Hun

    no zdj si zadel bistvo…da ti je subjektivnost zamracila racio
    Trubar je obdrajsal tedanje “komunisticne cerkvenjake”

    • Anton

     hvala, potrdil si da si podlež, kar tako naprej

     sarkazem press

     • Hun

      vsakemu kar mu pripada

 • resnicaboli

  Brez krščanstva Slovencev že dolgo nebi bilo več pa če je rdečim všeč ali ne.

 • centurion

  Banditi komunistični vedo, da če je šola blagoslovljena,
  da vanjo ne bodo vstopali njihovi bodoči vololci-muslimani.
  Požegnat vso Slovenijo podolgem in počez.
  Zut džamijo v Zokistanu in sicer takoj, ko jo porušimo!

  • ljubinica

   Na to pa nisem pomislila. Mogoce imas prav.

  • luckyss

   Bolj učinkovito bi bilo na vsako pročelje šole obesiti plastično svinjsko glavo…
   Če se že moramo braniti na tak način ;))

   • steiermark

    “Svinjsko” glavo, pedofila tita smo že imeli, vse do 1991 (danes jo pa skrivaj izobešajo takšni kot si ti) “izobešeno”, pa ni pregnala nobenega muslija, prav nasprotno, povečala je njihov dotok v Slovenijo, danes pa to počnejo njegovi potomci in potomci zločincev rdečih kmerov, kar brez “svinjske titove glave”…..učinek pa je isti, množično vrenje teh muslijevskih teroristov in uničevalcev krščanske kulture……zato tudi ne dovolijo postavitve žičnih ograj, ki bi lahko zadržale divjake, na primerni razdalji, od nas – ljudi!

    • Krtača 20

     Tebe majo že ugledanga. Baje da boš dober za kožo na bobnu….

     • steiermark

      ti pa za zadovoljevanje lgbtjevskih potreb, da nebodo po nepotrebnem mučili psov!

 • luckyss

  Naslednjič bo imam hotel “blagosloviti” šolo v imenu Alaha…Saj smo v “demokraciji”, mar ne?!
  Samo v tem je problem..
  Drugače pa mene to blagoslavljanje ne moti…še nihče ni umrl zaradi žegnane vode..

  • centurion

   “Naslednjič bo imam hotel “blagosloviti” šolo v imenu Alaha…”
   Naj jo,
   V islamistanu.

   • luckyss

    S prvo đamijo v Sloveniji smo pač stopili na to pot…
    Zmenite se verniki kdo je kriv..

    • Anton

     Krivi smo sami verniki ker so naše cerkve prazne. Sicer ali ni bil referendum proti žamiji?

  • test

   slo je katoliska drzave katere kultura in vrednote so osnovane na tej veri. te zivis tudi ti maloumnez. ce bi rad ugotovil, kako jih zivis, se preseli za nekaj mesecev ns kitajsko … ti garantiram, da bos prilezel nazaj po vseh stirih in to direktno v cerkev. toliko o tvoji pameti in razgledanosti … butasti levicarji

  • Anton

   Lahko bi delal po istem sistemu kot trgovci za novo leto. Prodajajo nam miklavža božička in dedkamraza…..

  • antimur

   Naj jo blagoslovi kolikor mu paše, ampak v islamskih deželah. Če bi tam takšne metal iz svojega rilca, bi že bil ob gobec in glavo.

   • luckyss

    Tam ni demokracije…pri nas pa baje obstaja….
    Torej bi Cerkev morala pokazati malo več volje pri ohranjanju monopola..

 • Anton

  Če ne verjamejo v žegen zakaj jih potem moti?

  • Aron

   Če ne verjameš v rdečo zvezdo, zakaj te potem tako moti?

   • steiermark

    zato, ker je tvoja pedofilsko morilsak rdeča zvezda, povzročila ogromno gorja, poklala več kot 200.000 poštenih Slovencev, tisoče otrok , ter jih posmrtno izropala! Pravi divjaški banditizem, z “velikim razbojnikom titom”!

    • Krtača 20

     Eh dej no nehi. Vi ste pa šter leta rožce sadil pa molčkal. Payback is a bitch.

     • steiermark

      Dokler ne boste razumeli, da to kar ste vi počeli, nad nedolžnim ljudstvom, tudi tisoči slovenskih otrok, ki so pripadali slovenskim krščanskim družinam, ki so jih banditi odredili za klanje pod rdečo krvavo zvezdo, tako dolgo ti ni pomoči – neboš imel dostojanstva in človečnosti!

    • Aron

     Žrtve RKCja se merijo v stotine miljonov.

  • steiermark

   Saj je pa vendar poznano, da se hudič boji križa – posledično komunisti!

   • Krtača 20

    Ma ti se bojiš zvezde pa čeprav sam na peru. Čudim se da zvezdice v eu zastavi pa kar nekak toleriraš? Pa so vse peterokrake.

 • Antonius

  Vrezifikator

  Tomica Makovčič

  BLAGOSLOV ZA VZGOJO

  Pravi blagoslov za vzgojo pravo
  dva iz risank vsem sta znana lika,
  ki počneta, kar se res ne šika,
  dostikrat gre likoma za glavo.

  Prvi lik čebelica je Maja,
  vsa brezdelna in zelo brenčeča,
  ki jo vedno spremlja gola sreča,
  sicer pa mladostnike zavaja.

  Maja hitro se izogne šoli,
  s trotom naokoli pohajkuje,
  da Kasandra je ne nadzoruje,
  ne le prosi, prav naravnost moli.

  Njeno lahkomiselno brenčanje,
  prav napuhlo in pa praznoglavo,
  v risanki prinese ji le slavo,
  drugo so otročje prazne sanje.

  Da dveh butcev raje ne omenjam,
  tvorita ki skupaj lik kar isti,
  Tom in Jerry je ničvrednež tisti,
  ki na konec rime ga pripenjam.

  Tom in Jerry, ta lik poln strupa
  in nasilja, ki mu ni primere,
  potrebuje res premnogo vere,
  da nad njim človeštvo ne obupa.

  Tom in Jerry se pri nas pojavi
  v adaptaciji vsej nevzgojeni,
  niso takšni k sreči porojeni
  v naši domovini butci pravi.

 • Hun

  vcas so mlade punce hodile obiskovat se izobrazevat k nunam v samostansko solo..zelo priznana je bila v Celju…moja stara mama tudi…ni bilo lepse vzgojenih punc v zensko- gospodinjo kot jo je nudil ta princip solanja…moje mnenje

  • Anton

   Ja in pol so komunisti zažgali šolo in posilili nune….

   • Hun

    nacisti niso bli nc bolsi

    • Anton

     to pa ni res, komunisti so bili precej hujši

     sarkazem press

     • Hun

      v tekmo primerjav se nima smisla spuscat

  • luckyss

   Ta princip šolanja je bil, da ženska sodi za štedilnik in poslušno svojemu gospodarju rojeva otroke..
   Ta princip ni daleč od islamskega..

   • Krtača 20

    …pa otrok kolkr jih bog da….

    • Hun

     velik otrok je tiste case “bog vzel” ..

     • Krtača 20

      Hja če nebi “napredna” cerkvenjad zatirala ranocelnikov ala Paracelsus, jih bog nebi veliko vzel. Tko pa vidmo da cerkev ni prinesla nič dobrega.

   • Hun

    te zenske so sodile se kam drugam…delale so na njivi, zaklale zival, vzgajale otroke…tista generacija zensk nesejo vse sodobne “desce” …tok da ne bos prevec pozenscen okol po mestu hodu pa bil pametn

 • Antonius

  Tepka, pojma nima o kapljah čez rob.
  S kapljo čez rob je šel njen oče Tomić, danes nam ga serje pa v parlamentu.

 • if

  Vsebina dokazuje realen domet Levice, ki ga lahko pričakujemo v primeru, da dobi oblast v roke!
  Levica je nabor in zbor ljudi, ki misli in deluje antislovensko!

  Slovenstvo sloni na krščanstvu, v zajemu slovenske besede od Trubarja naprej!

  Pokojni škof Šuštar je en od akterejev samostojne Slovenije, škof Slomšek je en zgodovinski potencial samostojne Slovenije, ustavna himna Zdravica kliče “Slovencov porodnico, Deželo našo živi Bog,” slovenstvo so prek škofa Barage v svoje življenje povzeli severnoameriški Indijanci ob Michigenskem jezeru, duhovnik Vrtovec, Prešernov prijatelj, je pobudnik nastanka Zdravice, danes ustavne himne, duhovnik Premrl je avtor glasbe slovenske himne,

  • steiermark

   Omeniti velja tudi Brižinske spomenike – prvo, do sedaj , odkrito napisano slovensko besedo……….

   • if

    Imate prav. Hvala!

 • domovina mili dom

  Posijalo je sonce in vampir se je skril pred svetlobo.
  Pri vsakem paradiranju s komunističnimi simboli poklicati župnika, da blagoslovi kolono.

 • RATATA
  • ljubinica

   Sem prebrala.
   Sveti Hieronim se je rodil med Panonijo in Dalmacijo. Bil je ilirskega rodu, materinscina : ilirscina.
   Htvati trdijo, da se je rodil na hrvaskem ozemlju, Slovenci pa, da se je rodil na slovenskem.
   Glede na to, da je bil Ilir, je bolj verjetno, da imajo prav Hrvatje. Ker na danasnjem slovenskem ozemlju so pred prihodom Slovanov ziveli Keiti.
   So pa bili nasi kraji krscanski ze pred prihodom Slovanov.

   • RATATA

    Sicer nimam navade biti tako potrpežljiv ampak bom še malo…
    Ne se sramotit!

    • ljubinica

     Napisi, kaj v mojem komentarju ni res.

     • RATATA

      Trikrat te nisem ozmerjal z zabito, pokvarjeno, jezuitsko, ustaško hrvatico, ti pa še kar naprej dregaš vame.

 • velikiblek

  Edina avtohtona slovenska vera je slovansko staroverstvo.. Krščanstvo nam je bilo vsiljeno na zelo krut način, kar radi pozabljamo (tako kot npr. Islam ni avtohtona vera Arabcev).

  • luckyss

   Res je…kaj je lahko bolj slovensko od ..Perun, Svarog, Triglav,Živa, Morana..

  • test

   aja, po mitologiji slo skojavk imas ti slovanstvo??
   bili smo sloveni, ki smo t.i. horde iz zakrpatov civiliziral … slovanov pa ni bilo nikoli!!

   • Hun

    brez habsburzanov tud Kran’c neb vidl civilizacije

    • Lustrator

     Kranjci oziroma Karnijci smo kot civilizirana družba obstajali že tisočletja pred Habsburžani – takrat so bili germani le necivilizirano barbarsko pleme.

     • steiermark

      Ja, takrat pa še srbi niso bili niti ljudstvo………Darwin, pa tako….

     • ljubinica

      Me zanima, od kod to jemljete.
      Karnijci so bili keltsko pleme.
      Zgleda, da se bomo morali zmeniti, kdo sploh smo Slovenci.
      1. Vsi ljudje, ne glede na pleme, ki so mu pripadali ali jezik, ki so ga govorili, ce so le ziveli na sedanjem nasem ozemlju. V tem primeru spadajo k Slovencem tudi neslovensko govoreci prebivalci npr. Nemci.
      2. Slovensko govoreci prebivalci Slovenije (Italije, Avstrije, Madzarske …)
      3. Slovenci
      , ki ze nekaj rodov govore slovensko (koliko rodov?) ne glede na to, kje zivijo.
      Z genetiko si pac ne moremo pomagati, ker smo genetsko enaki kot drugi Stednjeevropejci.

     • Lustrator

      To, da so bili Karni keltsko pleme je že stara teorija, saj je že nekaj časa znano, da Kelti na področju današnje Slovenije in severa italije niso imeli stalnih bivališč, ampak so bili tam le prehodno. Zato na tem področju ni niti večjih ostankov njihovih naselbin, vojske, kaj šele kulture ali jezika. Karni so bili Venetsko oziroma Slovenetsko pleme, ki so tisto območje naseljevali stoletja dokler se niso združili še z ostalimi slovenskimi plemeni in po odhodu Rimljanov osnovali prvo Karantanijo.

      Pravilna je seveda edino točka 3. In če smo res dosledni moramo iz te množice odšteti vse tiste, ki sicer govorijo naš jezik, a z nami ne delijo ostalih ključnih dejavnikov narodne identitete – spoštovanje vere, vrednot in kulture ki nas definirajo.

     • ljubinica

      Od kod “ves”, da so bili Karni Veneti ali pa kar Slovenci …
      To so izmisljotine.
      Podobne izmisljotine o svoji pretekli slavi sirijo po internetu tudi Skoti, potomci Keltov. Da so Kelti v Evropi od nekdaj, da se niso priselili od nikoder, a so iz Evrope osvajali cel svet.
      V resnici so se tudi Kelti priselili iz Azije, vec tisoc let pred Slovani ….

     • Lustrator

      Obstaja zadosti dokazov, da tega ne “vem”, ampak vem. O pravem izvoru Slovencev zelo strokovno in argumentirano piše kar nekaj venetologov in o tem več ni nikakršne omembe vredne dileme. Ohranjena so poimenovanja krajev, besede, pisava, orodje, orožje, kipci in sramotno je, da naša lastna uradna zgodovina o vsem tem skromno molči in še vedno uči komunistično verzijo zgodovine po kateri smo se Slovenci v 6. stoletju skupaj z ostalimi južnimi Slovani priselili izza Karpatov.

     • ljubinica

      A so bili Veneti Slovani?
      Od kod so prisli?
      Katera je venetska kultura?

     • Lustrator

      Veneti so bili, če hočeš, “Praslovani” – iz njih so izšle (se razvile) vse kasnejše skupine Slovanov, pa tudi nekateri ostali evropski narodi.
      Prišli naj bi že v prvih priselitvenih valovih, torej v paleolitiku, najverjetneje iz Afrike oziroma Bližnjega vzhoda/Male Azije in so najverjetneje prva ali ena prvih kultur na Evropskem kontinentu.
      Venetska kultura je znana tudi kot kultura žarnih grobišč, ki se je raztezala vse od Baltskega morja do Mediterana z epicentrom nekje na področju današnje Poljske, Češke in Slovaške.

    • steiermark

     Vi je pa niti z habsburžani niste dočakali….. ker je pač težko, opice izpred darwinove evolucije, sploh uvrščati med ljudi!

     • Hun

      “izpred” ti mal po srbsko pricas…majmun

   • ljubinica

    Tukaj se motis. Ce obstajajo danasnji slovanski jeziki, je obstajal tudi njihov skupni prednik.
    Imenujemo ga praslovanscina.
    Ni bila zapisana. Zapisana je starocerkvena slovanscina.

  • Lustrator

   Ne bluzi. Slovenci smo bili in verovali na teh tleh že vsaj tisoč let pred prihodom južnih slovanov – razen če si mislil slovensko staroverstvo. A tisto je bilo pogansko prakticiranje obredov, o pravi veri še ne moremo govoriti, kakor tudi še ne moremo zares govoriti o slovenskem narodu, ampak šele njegovih zametkih. Slovenci smo postali zares Slovenci šele s sprejemom krščanstva, ki nam (mimogrede) ni bilo ne vsiljeno, še manj pa na krut način, ravno nasprotno – če nam leta 740 krščanski Bavarci ne bi prišli na pomoč proti Avarom, bi bili najverjetneje že sredi 8 stoletja povsem zradirani kot narod. Sprejem krščanstva je potekal na najbolj časten možen način, saj ga je sprejel tako sam vrh Karantanije, kakor tudi navadni ljudje, ki jim je Kristusa predstavil irski škof Modest.

   • steiermark

    Res je, vendar jugobebci oz. socialistični turški hlapci teega ne razumejo, enostavno, kot miloševič, tudi oni: “Nečujem dobro”!

   • steiermark

    Naši predniki, na ozemlju v Srednji evropi, ne slovani, so verovali v 3-božanstvo, kot je pri krščanskem verovanju, troedini Bog: Oče, Sin in Sveti duh!

  • steiermark

   Bebček še vedno ni skapiral, da Slovenci nikoli niso pripadali slovanom in njihovemu “slovanskemu staroverstvu”, kar so srbi hoteli , na silo, tudi vriniti v slovensko RKC ter nas prisiliti, da se distanciramo od vatikana in se “združimo” z njihovo pravoslavno cerkvijo! Samo zagovedno jugobudalo lahko šopaš s svojimi govejimi izjavami…

   • Hun

    Veneti so bli pa židi al kaj v kaj so veroval pa nam ti povej

  • ljubinica

   Opisi kako, na kako krut nacin nam je bilo vsiljeno krscanstvo.

 • disqus

  a zdaj so se pa komentatorcki oz. vojaki levice iz MMC preselili na Nova24? ampak bebcki socialisticni tukaj ni moderatorjev, ki vas branili z izbrisi nasprotnikovih postov zato, da ne izpadete kompletni imbecili

  • črnaovca

   Tu so moderatorji ki ne brišejo komentarja temveč te enostavno ukinejo ali pa to počne kdo drug

   • Gru

    Ko gre predalec , celo cel clanek umaknejo. Tko k je izginu Gasperjev pogreb ;)

   • Lustrator

    Ko bi vsaj. Tako pa žal vsak rdeči kvakač nastopa s po 10 nicki in zbija nivo debat dokler ne veš več ali si na MMCju oziroma Mladini ali na resnem intelektualnem portalu.

    • Gru

     ” ali na resnem intelektualnem portalu.”

     Hahahaha za crknit od smeha ;)

    • luckyss

     ” na resnem intelektualnem portalu.”

     To je vsekakor izjava leta in vic stoletja ;)))))

     • disqus

      Saj ga sam soustvarjas. Se ti ne zdi? Dokler smo gor tisti, ki imamo kaj v glavi, tece konstruktivna diskusija. Potem se pojavis ti, ki si pac malo manj oz. usmerjeno izobrazen, in drugega kot provocirat ne znas, potem pa se pricne zalit in zmerjat. Torej z idiotom se pac ne moras pogovarjat dugace, kot idiotsko. Druge govorice pac ne razumete.

     • luckyss

      Tudi brez mene bolj ali manj lajate…
      Imate celo posameznike ki tvorijo stavke kjer so kletvice 70% vsebine..
      Intelekt pa tak …:))

     • Lustrator

      No, saj ravno zaradi takih komentatorjev žal postaja vrtec v katerem je potrebno nekaterim razlagati temelje najosnovnejše izobrazbe, predno sploh pride do resne diskusije s tistimi, ki niso ravno priplavali po župi Titovega izobraževanja.

     • steiermark

      zato pa hodite na ta portal, tako vztrajno, da bi se tudi vam priznal “visoki nivo” intelekta…..Nič nebo, ker tukaj se pa resnično moraš izkazati, sicer bi vi, fantazirajoči komunajzli zahtevali pravico do priznanja intelektualnega nivoja, ki ga nimate, ker vam je to obljubil vaš pedofil tito!

 • Kučko pod pručko

  Uničevalci slovenstva, uničevalci Slovenije

  Kako neumna je celotna murgelska levica, se vidi po zadnjem norenju ob blagoslovu osnovne šole blizu Grosuplja. Namesto, da bi se Kučan s svojimi ritolizniki ob kandidaturi Cmerotove ministrice za predsednico RS ugriznil v jezik, ga je še bolj stegnil in oblajal demokratično javnost. V ogenj je poslal samo kandidatko Majo Makovec Brenčič, ki si je s protikrščanskim dejanjem kar sama glasno zaloputnila predsedniška vrata. Škoda zanjo sicer ne bo velika, ker za uspeh itak ni imela najmanjše možnosti, je pa razkrila stremenje murgeskih mafijašev, v katero smer bo plula Slovenija, če bodo imeli spet predsednika republike.

  Ob tem napadu na predstavnike Cerkve se mi je pred očmi še enkrat več prikazal odlični pisatelj Janez Jalen. Prav zanima me, koliko Slovencev pozna vsaj eno njegovo delo. Koliko jih je v roke vzelo Vozarje, Trop brez zvoncev, koliko Cvetkovo Cilko. Pa niso krivi Slovenci, da ne poznajo našega odličnega pisatelja, ki je znal z najbolj prefinjeno besedo prikazati naš prelepi gorski svet. Imel pa je eno samo napako. Kot duhovnik je imel malo dolg jezik in je povedal kaj, kar komunistom ni bilo všeč. In tako ga pred leti v šolskem programu skorajda ni bilo opaziti. Upam, da bo to napako odpravila nova desna vlada.

  Kučanovi komunisti so res veliki uničevalci slovenstva in vsega, kar vsaj malo diši po Sloveniji!!!

  • črnaovca

   Jalnovo delo Bobri sem dobil v javni knjižnici že davnega leta 1962 in tudi ostale knjige so bile, le v šoli se o njem nismo učili kot o Cankarju in ostalih. Mladci se hudo razburjate in to po nepotrebnem pa še zdravju škoduje

 • Krtača 20

  Da ste farani zavedeni naj vam povem na primeru praznika Božiča. Nevede cerkvenjaki verujete v sonce (to vam je omogočilo Rimsko cesarstvo ki je vpletlo svoja verovanja v krščansko vero). Zimski solsticij, ko je dan najkrajši, potem pa sonce navidezno tri dni ne napreduje nikamor. In 24. Ko je končno opazen premik sonca na nebu, se po poganskih krščanskih verovanjih rodi Jezus. Samo v pravljice verjamete in nič več. V bistvu ste pa častilci sonca.

  • luckyss

   Krščanstvo je pač prevzelo stara verovanja in jih prilagodilo, da se ljudstvo ni preveč “bunilo”…
   Kot so komunisti preimenovali Miklavža v dedka mraza…isti principi, ista banda..

   • Krtača 20

    Politika je kurba. Enim po 2000 letih še vedno ne potegne.

   • Lustrator

    Krščanstvo je vselej ohranjalo vsebino, prilagodilo pa simboliko prav z namenom, da ga vsi razumejo, da se torej Božji evangelij razširi po vsem svetu v vseh časih, brez kakršnegakoli ekskluzivizma. V starih verovanjih za razliko od krščanstva vsebine kaj dosti ni bilo, je bilo pa ogromno simbolike, zato pa so izumrle, njihova embalaža pa je še danes vidna – prav po zaslugi krščanskega ohranjanja tradicije.

    • luckyss

     Izumrtju teh religij je krepko pripomogel predvsem krščanski meč..;)

     • Lustrator

      Meč?? Se ti zdi, da bi religija, ki se širi z mečem, obstala po vsem svetu toliko stoletij? Prvi kristjani, ki so evangelizirali svet, so bili skoraj vsi po vrsti mučeniki in so UMIRALI pod mečem poganov, ki so želeli svoje božanske privilegije na vsak način zaščititi pred novo versko paradigmo, ki poglavarje izenačuje s služabniki.

     • Gru

      Prvi ja, kaj pa nadaljnih 1600let?

     • luckyss

      Ja, same žrtve in sajenje rožic…….Križarske vojne, Inkvizicija, Španci v Ameriki…;))

     • Lustrator

      Ti moram res tule še n-tič razložiti vzroke za križarske vojne, inkvizicijo ter osvajalske pohode Špancev v Južni Ameriki? Kaj hudirja sploh učijo pri zgodovini na slovenskih šolah?

     • Gru

      No dj razlozi ;)

  • Hun

   Amon Raa z obeliski na trgu Sv.Petra

   • Krtača 20

    Med drugim ja.

  • Lustrator

   Še en rdeči “teolog”, ki ne razume niti pomena uporabe prispodob in je najbrž prepričan, da kristjani dejansko razumemo stvarjenje sveta v 7 dneh po 24 ur.

   • Krtača 20

    Prispodoba česa pa je potem božič?

    • Lustrator

     Božič je učlovečenje Boga na zemlji v nedolžnem detetu v najrevnejšem življenjskem okolju – štalci.

 • črnaovca

  Trubar je bil protestant in zaradi svojega dela pri izobraževanjeu nepismenega naroda skoraj sežgan na grmadi. Lepo ste napisali da je bil pregnan le to ste pozabili da je katoliška cerkev dala njegove knjige sežgati. Kot vedno hočete o nečem pisati in narediti senzacijo a se že v samam pisanju zapletete v protislivja, tako je če pišejo ljudje po nareku brez dovolj znanja. Kaj pa koga moti če župnik blagoslovi šolo je drugo vprašanje

  • ljubinica

   Trubar je bil protestant t.j. kristjan.
   Te 3 rdece fanaticarke (Violeta, Brencicka in Nusdorferca) so pa ateistke. Trubar bi jih imel za hudiceve k ….Trbar se je zelo krepko izrazal. Takrat se niso poznali politicne korektnosti in sovraznega govora ….

   • Hun

    taprav kristjan ne obsoja nikogar

    • steiermark

     Bi ti pasalo, tako kot je tvojemu pedofilu titu, da so pravi Kristjani, ponino in s sklonjeno glavo “sprejeli” njegovo klanje……

     • Hun

      Vatikan je obsodil Hitlerja in financiral atenrat nanj

     • steiermark

      atentat na kogarkoli, so financirali in izvajali samo rdeči izmečki, danes pa ko tega nemorejo več početi javno, pa financirajo isis teroriste!

    • Lustrator

     taprav kristjan razločuje dobro od zlega in obsoja vso zlo, ki ga v življenju zazna. V Sloveniji ima torej kar precej dela.

     • Hun

      to je tvoja definicija…ki je dalec od krscanske resnice

     • Lustrator

      Prosim?

     • Hun

      pravi kristjan ne obsoja, ker se zaveda da ga zlo skuša na vsakem koraku

     • Lustrator

      Pravi kristjan mora zlo najprej prepoznati, da ga lahko obsodi in to je edini način, da se mu upre. Prostora za relativizacijo tu ni – relativizacija dobrega in zlega je glavno satanovo orožje.

     • Hun

      pravi kristjan je le tisti ki je gresil in se pokoril…ni ga brezmadeznega kristjana…

     • Lustrator

      Temu nihče ne oporeka. A greh ni nič drugega kot kolaboracija z zlom. Kdor zla ne obsodi, z njim sodeluje.

     • Hun

      no vids zdj sva na cilju…zlo je nujno treba obsodit…zlocincu je pa Kristus dal sanso odresitve oz. ni pustil da ljudje obsojajo zlocinca oz gresnika..
      se pa strinjam da je greh posledica in ce delas na preventivi ti zlo ne pride blizu..zato pa so bozje zapovedi

   • Lustrator

    Trubar je bil več kot polovico življenja katolik. Katoliška izobrazba ga je tudi popeljala med največje Slovence, sicer bi najverjetneje živel in umrl kot anonimni dolenjski mlinarček.

    • Krtača 20

     Trubar je spregledal da s krščansko vero ne pride nikamor. Ker je bilo edino gibanje ki mu je dalo upanje protestantizem, je šel pač tja. Zame je to dosti dober pokazatelj kako “napredna” je bila in še vedno je cerkev. Če bi bilo pa to danes, bi pa verjetno prestopil v drugo stranko ali pa šel v drugo vero. Kdo ve….

     • Lustrator

      Nisi resen. Pojdi trolat kam drugam, tule je že neokusno.

   • Krtača 20

    Seveda ne. Tam so te samo skuril. Pol pa ti vpij sovražni govor na grmadi če maš cajt.

    • steiermark

     “kurl”, pa brez garmade, so tvoji rdeče sektaši, kot npr. škofa Volka!

  • Hun

   protestantizem je primarij danasnjega levicarstva…to desni ne bodo upal priznat

  • steiermark

   čarovnica, tvoje “čaranje” nima kaj veliko uspeha! Niti tega ne veš, da je bil Trubar, katoliški duhovnik, ki se je “spreobrnil” oz. obrnil k Lutru in prestopil v njegovo sekto….. Če bi čarovnica poznala zgodovinska dejstva, nebi “varila” takšnih neužitnih zvarkov, ki so plod neuke fantazije. Resnico je potrebno izbrskati iz zgodovinskih zapisov in ne komunističnih, ki obsojajo RKC, sami pa odobravajo pedofilsko morilsko in roparsko “ideologijo” vašega tovariša pedofila tita! No, njega bi bilo potrebno “zažgati”, preden so ga “skotili” satanovi kolaboranti……

  • Lustrator

   Takšne neumnosti lahko človek prebere samo, ko se komunist (nekristjan) spravi komentirat zgodovino (o kateri ne sme imeti najmanjšega pojma, sicer nikoli ne bi bil komunist) KRŠČANSTVA in SLOVENSTVA, čeprav ve o njiju toliko kot povprečen bušman o relativnostni teoriji.

   Primož Trubar se ima praktično celotni svoji karieri za zahvaliti katoliški Cerkvi, ki mu je sploh omogočila izobraževanje in duhovniške izkušnje preko katerih je lahko sploh prišel do nemških reformistov, kjer se je navzel protestantskih idej, ki so (to je potrebno poudariti!) nemške in ne slovenske. Da se razumemo; bil je seveda velik Slovenec in velik kristjan, a protestantizem ni tisti, ki je iz njega naredil učenega človeka in slavista, pač pa njegovo slovensko katoliško okolje, ki ga je zaznamovalo več kot polovico življenja – protestantstvo je sprejel šele v svojem 40. letu! Ne zavajaj torej neuke raje, ki ti tule celo deli pluse, namesto, da bi se norčevali iz tvoje nevednosti – očitno ste vsi izobraženi v istem partijskem biroju, drugače si tega fenomena ne znam razložiti. Je pa res, da podobne norosti poslušamo tudi na dan reformacije, ki je (ironično) celo državni praznik (čeprav gre, ponavljam, za krščansko vejo NEMŠKEGA stanu na slovenskem) in ga najbolj evforično praznujejo prav najbolj goreči kristianofobi pri nas, ki nimajo pojma ne o Trubarjevem življenjepisu, ne protestantstvu ali katolištvu, kaj šele razliki med njima.

   Sedi, 1.

   • Kosobrin

    Ena zate, Lustrator. Če ne drugi, jaz ti jo dam. Po mojem mnenju je protestantstvo veliko boljše kot krščanstvo. Bolj preprosta, malemu človeku bolj dostopna in približana vera. Brez pretiranega bogastva. Tudi cerkve niso tako načičkane, pozlačene in razkošne kot katoliške.

    • Lustrator

     Katera veja krščanstva je “boljša” tule ne bova diskutirala – zelo dvomim da dovolj poznaš katoliško doktrino, da o protestantski niti ne govorim. Dejstvo pa je, da protestantstvo s slovenstvom nima kaj dosti skupnega, katolištvo pa je naš najosnovnejši del identitete, skupaj z jezikom in kulturo. Glede “dostopnosti malemu človeku”, pa malo poglej po svetu katere države so večinoma protestantske, katere katoliške in kateri sloj prebivalstva jima pripada in boš hitro ugotovil kako konkretno mimo si vžgal. Naj te prazne fasade ne preslepijo.

     • Kosobrin

      Važno, da ti vse veš!

     • Lustrator

      Vsega nikakor ne, se pa potrudim komentirat izključno na temah, ki jih dobro poznam. Na vseh portalih pa doživljam en in isti paradoks, ko se kot največje specialiste za Cerkev razglašate tisti, ki ste vanjo v življenju morda vstopili 3x, pa še to kot turisti. Takrat pa se tudi moja potrpežljivost hitro konča…

   • ljubinica

    Odlicno.
    Tega se v slovenskih ateisticnih solah ne uci.
    Se tega ne povedo, da je tiskanje slovenskih protestantskih knjig financiralo nemsko plemstvo.
    In tudi tega ne povedo, da med slovenskim ljudstvom protestantizem ni bil razsirjen ….
    Trubar sam poroca, kako je moral enkrat, ko je bil zupnik v Loki pti Zidanem mostu, bezati pred farani, ki so ga hoteli pretepsti, ker je v pridigi siril nove nauke ….

    • Lustrator

     Ključno ni to, da so te šole ateistične, ampak da v njih še vedno poučujejo v skladu s komunistično doktrino filofaksa. In ta doktrina gre v svoji manipulaciji zgodovine tako daleč, da je pripravljena iti v “pakt” praktično s komerkoli, da le na koncu uniči glavnega partijskega sovražnika – slovenstvo. Če je potrebno za dosego tega cilja paktirati s protestantom Darwinom, ni problema, protestantom Trubarjem prav tako, prav jim pridejo tudi razni Husi, Saladini, celo Chrurchill ko je priznal partizane kot legalno vojsko Jugoslavije – pa čeprav nihče od naštetih nima s komunisti prav ničesar skupnega. za svoje potrebe so ugrabili celo ponosnega Slovenca in katolika Prešerna ter Cankarja ki ju v javnosti slikajo kot da sta malodane očeta KPS. Najhuje pa je, da nekritična raja to brez pridržka prebavi in za vse večne čase dojema za samoumevno in edino resnico.

  • Hmmmm … “… skoraj sežgan na grmadi….”
   Kako pa to zgleda v praksi ? :)

   jej, jej, ……………….. http://shrani.si/f/34/p9/3aDzRj3H/rszcrnaovca.jpg

 • Stajerka

  malo še kokodajsanja, pol tov. pripravljenost in tov. “kulturnica” odpujsata tja od koder sta prišli, žal………., jaz bi ju poslala v 1. župnijo, v roke sirkatno krtačo in pocinkan ajmar vode, v cerkev, pa na kolena in zribat 100 let stare hrastove podnice, enih 1000 m2…….
  pol pa da vidimo kolko ju bo še volja, da iz zgodovine ustvarjata lastnopromocijsko dramo!!!

 • princeska

  Le zakaj se levi prepirate okoli pravic krščanske cerkve, medtem ko muslimanom dajete vse pravice?

  • luckyss

   Sam se imam za levičarja, pa se mi zdi islamizacija Evrope ena največjih neumnosti ali celo zločinov 21. stoletja..

   • steiermark

    Po čem se pa vi “levaki”, sledniki psihopatske zločinske titove religije, od muslijev? Prav nič! Tako vi , kot musliji,ste za svoje potrebe “uzakonili” pedofilijo, posiljevanje in klanje! Torej obe “struji religioznih” tako levakov, kot muslijev, spadate v satanovo sekto!

    • luckyss

     Greva po vrsti…Levica propagira homoseksualnost, desnica jo prikriva…pedofilija pa je bolj domena duhovščine…Posiljevanje in klanje je bilo med vojno “šport” belih in rdečih..
     Tako krščanska Cerkev kot Islam sta zavirali razvoj…ker najboljša ovca je butasta ovca…

   • Lustrator

    Potem si v protislovju z osnovno komunistično doktrino, ki ima za en in edini cilj uničenje gospodarske moči Evrope (izkoriščevalskih imperialističnih kapitalistov) preko izbrisa njenih moralnih vrednot in zakonov, ki temeljijo na krščanstvu.

    Se ti ne zdi vsaj malo čudno, da si niti ena rdeča stranka ne prizadeva za krepitev krščanske zavesti v Evropi, nadzor nad mejami in tu živečimi muslimanskimi celicami?

    • luckyss

     Če imaš v nazivu stranke karkoli levega to še ne pomeni, da tudi deluješ v tej smeri ..
     Naloga levice je skrb za delavce in socialno šibke….Naši “levičarji” tega ne počnejo..pa tudi “desničarji” ne..
     Ampak ovce ste prebutaste….Pastirji se malo prebarvajo, pa že zadovoljno žvečite prazno slamo, ki si jo same kupujete ;))

     • Lustrator

      “Če imaš v nazivu stranke karkoli levega to še ne pomeni, da tudi deluješ v tej smeri”

      Se strinjam – pa se tega zavedaš vsakič, ko greš na volitve? Mi poveš eno samo strateško usmeritev demokratov, ki ne rešuje položaja delavcev in socialno šibkih bolje od komijev? Zmanjšanje javnega sektorja, pospeševanje podjetništva in srednje velikih podjetij, decentralizacija države, znižanje davkov, predvsem davkov na delo, privatizacija preplačanega javnega zdravstva in šolstva, pocenitev notarskih storitev, povezovanje z resničnimi strateškimi partnericami Slovenije (ne zgolj rinjenje v rusko in balkansko zadnjico), prodaja neuspešnih in do delavcev izkoriščevalskih državnih podjetij ter odpiranje gospodarstva tujemu kapitalu in privatni iniciativi. Kaj bi še več od tega? Vse te usmeritvevodijo v novo Švico v kateri srednješolsko izobraženi živijo standard slovenskega akademika. KAJ od navedenega te torej moti?

     • steiermark

      Kako pa skrbite levaki, za “socialno šibke”, tako, da jih ustvarjate, kot po tekočem traku, s pomočjo levaških roparskih in zadolževalskih vlad, ki ne ustvarjate samo buteljne ampak tudi reveže!

  • Krtača 20

   Čisto preprosto. Ker krščanska vera očitno zlorablja zakon ki ga je sama pomagala napisat. Nihče ni proti nobeni veri, a ko se želi ena povzdignit nad drugo je čas da se jim pokaže kje je njihovo mesto. Krščansko v cerkvi in nikjer drugje, islamsko in ostale pa isto.

   • Lustrator

    Krščanstvo je osnovni sestavni del zahodne civilizacije in slovenstva – to, da bi nas radi tebi podobni rdeči hujskači zopet spravili v gete, mi je jasno, a ne pričakuj, da bomo odšli “brez izstreljenega metka”. Napad na krščanstvo, je napad na slovenstvo in če smo se uspeli obraniti pred JLA agresijo, se bomo obranili tudi pred domačimi izdajalci.

    • Gru

     Haha sj boste pocasi izumrli, mladina ni vec verna. Tko da vas moramo samo se neki casa prenasat ;)

     • Lustrator

      Izumira zahodnoevropska civilizacija in slovenski narod, ne krščanstvo. Pravzaprav so, zanimivo kajne, edino močno krščanske dežele imune na ta trend. Potem bo pa spet jok, stok in škripanje z zobmi, ko bo Turek haral po slovenski deželi in boste brezjajčni komiji po kolenih plazili do Poljske naj vas vzamejo pod zaščito.

     • Gru

      Pobozne zelje vernika ;)

     • Lustrator

      Želje nikakor, le kruta realnost. Vprašaj malo Francoze, Belgijce, Angleže, Švede, Norvežane, Nemce,… kaj mislijo o tem, pa boš videl. Vse naštete države stojijo le še na ramenih svoje pretekle gospodarske uspešnosti, narodi pa so kapitulirali, le še vprašanje let je, da jih bo celo na lastnih tleh manj od prišlekov.

     • Gru

      Bla bla bla ;) pobozne zelje vernikov ;) V evropi je 550milijonov ljudi, kaj mislis kok je muslimanov?

     • Franc Šink

      8% !!!!!

     • steiermark

      Od enega dalje, vas je odločno preveč!

     • steiermark

      Ti boš pred nami izumrl in prav je tako, da turški hlapci odidete v večna lovišča, pred nami, avtohtonimi v Sloveniji.

 • indijanka

  Je Polica postala velemesto z vso paleto ver in cerkva ali vsaj del Ljubljane pa tega ne vem? Če gre še vedno za podeželje ima svoje zakonitosti in svojo vaško cerkev. Prav je, da šola živi s svojim okoljem. Čestitam ravnateljici za pogum in posluh svojemu kraju!

  • luckyss

   Po eni strani imaš prav…po drugi pa islamski skrajneži ne bodo imeli težav z izbiro ciljev, ko bo zapokalo tudi po naši deželici..

 • ljubinica

  Trubar ni smel pisati knjig v nasem jeziku?
  Od kod si ti padel?

  • Vučjek

   Celo izgnan je bil iz Ljubljane, ker je pridigal v slovenščini…

   • steiermark

    jugokomunistična razlaga slovenske kulture in kulturnikov, ki so delovali , tudi v slovenskem jeziku (tam, kjer je bila večina slovensko govorečih ljudi) in nas obogatili s svojim razsvetljevanjem…..Sedaj ste prišli v svoji fantaziji že tako daleč, da kar, zgodovino spreminjate, kot da bi jo pisal repe, tisto od kučkota, ki je iz navadnega izdajalca in levosrbskega hlapca spremenil v heroja……vučjek, če še ne veš, lahko v zgodovinskih zapisih najdeš, da so naši , avstrijski vladarji, kot npr. Franz Josef in Elisabeta, obvladali – govorili, jezik oz. vse jezike, vseh narodov, katerim so vladali: tako je F. J, ob priložnosti ko je prišel v eno zakotno štajersko vas, vaščane, v slovenščini povprašal ali se učijo svojega jezika itd……..Jugobanditi, tudi ta druga generacija, ki se skoti v Sloveniji, pa še danes, iz sovražtva do nas, avtohtonih v Sloveniji, ne sprejmejo slovenskega jezika in ga tudi niso sposobni, dobro govoriti, kot njeee de de. in ostala teleta, ki jih moramo prenašati, ko kozlajo po našem parlamentu in jecljajo……..Manjka nam še samo to, da bodo kameltreiberji, tako kot jugosrbi, priznani za “manjšino” – avtohtono, (kar manjšina tudi mora biti, če hoče pravice manjšine) in da se bomo “zaradi boljšega sporazumevanja” mi Slovenci, ponovno morali učiti, tako kot srbskega nekoč , danes, poleg srbskega tudi arabskega!

    • Gru

     Res si paranoik ;) isto lahko pisemo za desne, kako nas vlecete nazaj v srednji vek ;)

     • steiermark

      Ne smeši se “kamenko”, ko s svojo krvavo rdečo zvezdo še nisi uspel zlezti iz mlajše kamene dobe, …

   • Še veliko se boš moral naučiti. Sedi – cvek !

    • Vučjek

     Drugače v slovenščini ni šlo…. Latinsko in nemško jih je bolj malo poznalo…

     • Zato pa so bile pridige v slovenščini, sam mašni obred pa je bil res v latinščini.

      Verniki so zato imeli mašne knjižice v slovenščini, da so lahko sledili obredu,
      ki je bil v latinščini.

   • ljubinica

    Zakaj “komentiras” nekaj, o cemer nimas pojma?

  • Kosobrin

   Ljubinica, bo potrebno še kaj prebrati.

 • Gru

  No ja, ampak se vedno podpirate krsitev drzavnega zakona. Ce vas je vernih res nad 70% v Slo. pol spremenite zakon, al pa se ga drzite in ne se delat da ste nad njim ;)

  • test

   Se enkrat, ta zakon ste si spisali socialisti zase. 90% ostalega ziveza v slo pa to ne zanima. Verjemi, ni prva niti zadnja sola, ki je bila blagoslovljena. Cedalje vec jih bo!

   • Primosio

    Mojster, to ni zakon. To je Ustava Republike Slovenije, najvišji pravni akt, ki so ga spisali tako oboževani osamosvojitelji, potrdil pa državni zbor, na čelu z dr. Pučnikom

  • steiermark

   Pojdi, svoje golobje drekce srat v svojo otačbino…….

   • Gru

    Torej te nemoti da so krsili drzavni zakon?

  • Mojca pokraculja

   To ti kar tako na pamet, kršite “državni” zakon. Najmanj tebe bodo vprašal ali je to kršitev ali ne !Joj joj, ti si res ena sama “država.

 • Mojca pokraculja

  Predlagam” znanstveno” razpravo o tem, kaj je to konfesionalna dejavnost. Pricakujem zanimiva stalisca.

  • disqus

   in kdo bi se naj sel to znanstveno razpravo?? t.i. slo intelektualci, ki komaj prezivo iz meseca v mesec pa se to samo s pomocjo davkoplacevalcev, ki so v vecini katoliki??

   Dej mal razmisli, preden pises bedarije. Se cmeravcek vas je “nategnil” po dolgem in cez s svojim intelektom, ki mislim, da ga ni niti za dobrih 110 pik, ostalo mu je pa zmanjkalo nekje ob poti do tam. Seveda sodim po njegovih dejanjih in obnasanju ter komentarjih.

   • Mojca pokraculja

    Matr si pameten, da ti kar škoduje tistih par pik. I kdo? Komentatorji vendar, zabava zagotovljena.

 • althar

  Hehe, pa naj jo odblagoslovijo, kot je predlagal Ž. Turk, če jih to že tako moti.

 • tasilo

  (X) da katolištvu naj ne bi bilo mesta v slovenskem izobraževanju

  To je čefursaka skladnja.
  Čefurji rečejo “ovd(j)e ti nije m(j)esto)” ali “ovd(j)e za tebe nema m(j)esta”; čapci potem to južnoslovansko sintakso popolnoma nekretično prenesejo v “slovenščino” in rečejo “tukaj ti ni mesto/-a”. Slovenci pa pomensko in smiselno enakovredno rečemo “tukaj zate ni prostora” ali “tukaj ni tvoj prostor”.
  Čefur postavi stvari na svoje”mesto”, Slovenec jih postavi na svoj prostor. Čefur psa pošlje na svoje “mesto”, Slovenec ga pošlje na svoj prostor.
  Torej:

  (>) da za katolištvo naj ne bi bilo prostora v slovenskem izobraževanju

  LP. Hanibal Lector

  • Hun

   ce te berem med vrsticam… za ćapca ni mesta v slovenskem prostoru!

 • Hun

  eksorcista naj poslejo v parlament

  • steiermark

   Najprej k tebi!

 • čips

  ooo moooj boog keri bolniki… pa kaj ,če so torbice požegnane… mene ne moti, moti me pa, ko naseljujejejo vso to golazn prebežniško… pa še to:kaj je bolj nesprejemljivo par kapelj žegnane vode in dobrohotna molitev al posilstvo od nekega “mladoletnega migranta” na šolskem sekretu kot se to dogaja po evropskih šolah?
  tomička pa ni vredna komentarja…

  • Gru

   A zato rad krsis zakon ;)

   • čips

    kako sem kršila zakon, če smem vprašat?

    • Gru

     Ti ga nisi, a ocitno nimas proti da ga krsi zupnik ;)

     • čips

      oh no… sam najbrž ni prišel. Vihar v kozarcu vode zaradi nečesa tako nedolžnega kot je žegnanje torbic je pa res banalno.

     • Gru

      No sam res ni prsu, ni pa reku NE, ker imamo drzavni zakon da se to nesme. Ampak je privolil v krsitev in ti se ocitno strinjas z tem. Zakaj? A ste mogoce vec vredni drzavljani, ki so nad zakoni drzave?

     • čips

      nihče ni več vreden, dejstvo je da je bil najbrž povabljen. Zakaj tako razburjanje, napihovanje? Glede na tvoje odzive se pa zdi, da se pač timorda počutiš manjvrednega.

     • Gru

      Ej , a so krsili drzavni zakon ali ne? Tudi ce je bil povabljen , bi mogu recti ne. In vas to ocitno nemoti. Kako se nebi pocutil manjvrednega ce pa se delate da ste nad zakoni drzave! ;)

     • čips

      Ne me ne moti, ker ni povzročil nobene škode… kako se pa ti počutiš je pa tvoj problem. Marsikaj v Sliveniji bi te moralo bolj motiti kot tale blagoslov.

     • Gru

      Aha ker ni bilo denarne skode, je uredu krsit drzavni zakon. Mater ste domoljubi za posrat. Napis ” ja krsili smo zakon , ker smo mi nad njim ” ;)

 • Kučko pod pručko

  Za nagravžno Violeto je bila še njena pokojna poslanska kolegica Maria Pozsonec, kot da bi bila Miss sveta!!!

  • KIKI

   Violeta je bolna, vsemu sovražna oseba! Slaba kombinacija ciganskih genov!

 • Aron

  Zakon je jasen. Zakaj Nova in komentatorji zagovarjate očitno kršitev zakona? Demokrati pa taki :)

  • test

   Zakon ste si spisali sociaisti in niti slucajno ni jasen! Slovenci smo in zivimo krscanske vrednote. Ce je zupnik blagoslovil novo solo, je stvar krajanov, ki tam zivijo. S tem ni motil nikogar!

   • Aron

    Živite krščanske vrednote? Haha, če greš trikrat na leto v cerkev še nisi kristjan :) In ni res, javna šola je državna, ne krajevna.

    • KIKI

     Krščanska vera je v duši, ne v ustanovi! A ti si komunist samo, kos stopiš
     v zgradbo ZK ali SZDL-ja, ali ko srečaš palčka iz Murgelj ?

     • Aron

      Točno tako, zato pa pravim, da je večina slovenskih kristjanov samo na papirju, ker ne živijo v skladu z Jezusovim naukom.

 • Ana Premuž

  Sama sem vpisala hčerko v škofijsko gimnazijo v Mariboru ,pa ne zat ,ker smo krščansko usmerjeni ampak , ker ji je dala šola tiste vrednote ,ki ji jih jaz nsem mogla ,pomoč starejšim v domu za ostarele , pomoč otrokom v vrtecu in tako dalje , da ne govorim o duhovnih in človeških vrednotah , pa ne pisat spet ja cerkev je naredila dolgove ,tudi ostali so jih , zaradi zegnane vode pa taka rabuka ,to pa gre res predaleč ,boljše bi bilo , da bi uvedli v šolah predmet o obnašanju ,ker nekateri gredo prek vsakih meja ,ni lepo če ti nekdo napiše ,da sem lahko štabna komunistična kurba in blondinka rečem tudi svoji hčerki , ker je tak srčkana ,nikoli ne zalim nobenega in tudi nočem ,da kdo zali mene ,so me pač tako vzgojili .HVALA ZA LEP KOMENTAR CENTURIONU .

  • test

   ker niste krscansko usmerjeni … e vidis, ko zelis biti vsecen in pameten, izpades pa neumen. Krscansko ste usmerjeni, ce zelis ali pa tudi ne. Malo razmisli, katere praznike praznujete, kaj jeste in na koncu kaksne vrednote zivite? Torej, malo premisli, preden pises kozlarije … ker pac zelis biti pametna, kaj ne?! Ce mi ne verjames, pa pojdi zivet v Indijo za nekaj mesecev. Ko prides nazaj, ti garantiram, da bos najprej tekla v domaco cerkev poljubljat noge na krizu jezusovem in se mu zahvaljevat, da si se rodila v SLO, bila vzgojena v krscanskih vrednotah in te tudi zivela.

   Nekateri smo morali namrec sluzbeno preletet dobrsn del tega sveta in ti garantiram, da ti zivis krscanke vrednote in si tako tudi usmerjena!

   • Ana Premuž

    Nič ne veste omeni in o moji druzini ,pet let nisem praznovala praznikov z svojo druzino , ker sem delala v tujini , za praznike sedela pri mizi z tujimi ljudmi in si še kako zelela biti doma in na koncu prišla domov zato , ker sem zbolela ,da mi nekdo napiše da sem neumna in pišem kozlarije . Ne veste kolikokrat nismo imeli ,niti za kruh še zdaj mi je hudo in dostikrat mi polzijo solze po licu tudi zdaj ko to pišem , pa sem verjela ,da bo boljše in rekla pomagaj mi Bog ,ko smo ostali skoraj na cesti . HVALA VAM ZA VAŠ KOMENTAR

    • test

     Prosim! In hudo se mi zdi, ko moram brat in poslusat toliko jamranja (to je tudi greh), se posebaj od socializma in komunizma pohabljeni SLO! Ni cudno, da so potem otroci brez samozavesti, juznjaki pa nam pote vcepljajo svojo brezmejno samozavest zgrajeno na NIC. Sedaj, ko ti gre ocitno bolje in ne zivis vec na cesti pa si kupi letalsko karto in pojdi za en teden v Indijo, ter si dobro oglej, kaj pomeni ZIVETI NA CESTI!!

     • Ana Premuž

      Če bi dobro prebrali nismo pristali na cesti in moji otroci so samozavestni in nisem mislila nič jamrati in ko si bom letalsko karto kupila si jo bom za Španijo ,ker tam zivi moja hči . Za vas pa je najboljše , da greste nazaj v Indijo , pa tam tudi ostanete ,nisem mislila biti nesramna ,ampak mi niste dali nobene moznosti .In za vas sem vi in ne ti ,ker tudi jas nobenega ne tikam .

   • ljubinica

    Ja, zelo dobro napisano.
    Zahodna kultura je krscanska.
    Zanimivo je, kako nekateri divji nasprotniki krscanstva, deklarirani ateisti, priznavajo, da glede etike ” parazitirajo na krscanstvu”. Seveda si izberejo samo to, kar jim trenutno pase. To o “free loading” na krscanstvu je izjavil znamenit ameriski ateisticni filozof Rorty. Militantni ateist Dawkins zase pravi, da je protestantski ateist.

  • Kosobrin

   Lepo, če je hčerka hodila v škofijsko gimnazijo, pouk je kvaliteten in usmerjen k veri. Toda, tako se je verjetno odločila sama z vašim privoljenjem. V osnovni šoli pa je slika drugačna, kajti obiskujejo jo verni, neverni, vse več otroci drugih ver. Zato je še toliko bolj pametno, da katoliške vere ne mešamo v osnovno šolo. Povsod po Sloveniji je do sedaj čisto lepo urejeno, da otroci hodijo k verouku po končanem pouku v šoli. Tudi šola in župnije se o vsem lepo dogovarjajo med seboj. Kaj bi še radi? Tako je najbolj prav in pravično. Kaj bi zopet radi nazadovali in šli 100, 150 let nazaj?

   • steiermark

    Nazaj za več kot 150 let smo šli z jugozvezdarsko balkansko drhaljo. Kaj bi pa bilo narobe zate in tebi podobne, ki otrok ne želite pošiljati v cerkev oz. k verouku, ko vas pa nobeden ne sili? Ali to, da bi duhovnik ali katehet prihajal v šolske prostore in v enem razredu poučeval verouk otroke, kateri bi pa na željo otrok, staršev lahko brez nevarnosti, prisostvoval kar v šoli, ne da bi se izpostavljal nepotrebni hoji po cesti…….Kosobrin, če hočeš ali nočeš, tega nam tudi ti in tvoji rdečezvezdaši ter jugosrbi, neboste mogli odvzeti, pripadnost katoliški veri!

    • Gru

     Pa sj vam noben noce vzeti pripadanost katoliski veri, sam nehajte krsit drzavni zakon ;)

    • Kosobrin

     To ti meni odgovarjaš? Očitno nisi prebral ostalih mojih komentarjev! Jaz in moji otroci smo hodili k verouku, imamo vse zakramente, klečeplazim in v nebo kujem pa nikogar – ne leve, ne desne. Vsi so uničili našo domovino!

    • Kosobrin

     “Protestantizem se je začel, ko je Martin Luther leta 1517 nabil na cerkvena vrata v Wittenbergu 95 tez (zahtev) protestantov. Gibanje je dobilo ime leta 1539 po skupini nemških knezov, ki so tega leta protestirali pri Papežu, ker niso smeli imeti svojih verskih idealov. Lutrove ideje so kmalu prevzeli tudi drugi evropski misleci (Francoz Jean Calvin, Švicar Ulrich Zwingli …) in jih razširili po Evropi.

     Najpomembnejše zahteve protestantov:

     zahteva po prevodu biblije,
     zahteva za opravljanje bogoslužja v ljudskem jeziku, ne v latinščini
     zahteva proti prodaji odpustkov za denar
     proti čaščenju svetnikov
     proti celibatu
     zahteva po nepriznavanju papeža,
     zahteva po neposrednem stiku med verniki-laiki in Bogom,
     proti spovedi,
     za odpravo samostanov,
     zahteva proti izkoriščanju preprostih ljudi, na račun katerih se Rimskokatoliška cerkev bogati,
     zahteva proti gradnji bogatih katoliških cerkva…
     Protestantske države[uredi | uredi kodo]
     Prve protestantske države so nastale na območju današnje Nemčije.” Wikipedija

     POVEJ MI, STEIERMARK, KAJ JE TU SLABEGA?

   • KIKI

    Ta hip je največja indoktrinacija umetno zasnovan in med veljake prikovan
    komunizem z agresivnim pridobitništvom in kriminalno usmeritvijo !
    Tu se zamislite, butci enosmerni!
    V osnovne šole pa lahko vnese zgodovina vsaj pol semestra učenja o verah sveta,
    da bojo otroci imeli osnove splošnega znanja in ni potrebe, da jih za to oblačimo
    v burke in se klanjamo pred ostalo versko navlako! Mi smo Slovenci!

    • Kosobrin

     Tudi jaz sem za to, da se učijo o verah sveta! Ne jim pa vsiljevati eno vero, kakršnokoli! Vsak se mora za to odločiti sam. Butec enosmeren pa nisem, to lahko vidiš iz mojih komentarjev.

 • Lustrator

  Vse bolj je jasno, da leftardiranost ni ideologija ali politična opcija, pač pa mentalna bolezen. Resno. Prej kot si bomo to priznali in jo začeli zdraviti s pravimi strokovnjaki, prej bomo ozdraveli kot narod. Oziroma tisto kar je po Jugi sploh še ostalo od Naroda.

 • tarantela

  Ne bit proti! Glede na to, da se vse vere enakopravne, pričakujem prihod predstavnikov drugih ver v šole.

  • Si boš nadela feređo ?

  • KIKI

   Ugotavljam, da vse kar je tuje, je pri nas sveto; samo, da ne diši po krščanstvu
   in po volji ljudstva ! Zelo žalostno in sprevrženo!

   • Gru

    Narobe ugotavljas ;)

 • Kučko pod pručko

  Kost za zatemnitev ozadja

  Mi se kregamo o kosti, ki so nam jo včeraj servirali levaki, razpravljamo o blagoslovu osnovne šole, oni pa nadaljujejo s svojim ropom stoletja.

  Včeraj je direktor projekta 2TDK Jure Leben na TV SLO1 pokazal svoj komunistični ksiht. Vsej slovenski javnosti je zabrusil: “Ne bom dovolil, da onemogočite Drugi tir!”

  Čisto v komunajzarski maniri. “Ne bom dovolil, pa pika!”

  • Kosobrin

   Ne bo dovolil, boril se bo! Tudi mi na referendumu.

   • steiermark

    Mi, pošteni in inteliagentni Slovenci, se ne damo in zato se pa borimo , da se izgradi, ne samo “drugi tir” ampak dva nova, za veliko manj denarja, kot ga nam hoče podtakniti cmeravi zmene, ki za zadevo hoče pokasirati miliarde – seveda zase in svoje valpte, da bodo lahko zagotovili udobno in razkošno življenje, ne samo sebi, tudi svojim pankrtom, medtem ko bi naj mi slovenski davkoplačevalci in naši potomci, ves ta rop plačali! Vem pa ne, ali ne razumeš ali pa si samo pripadnik roparske elite, ki nas ropa in uvaja celo teroristični sistem – če se ne strinjaš z nami, si proti nam in s takšnimi bomo opravili, kot naš ljubljeni pedofil tito, s svojimi nasprotniki! Grozljivo!

  • KIKI

   Pozabil je povedat, da je njegov milijon že zagarantiran, če bo lagal in lajal do konca!

   • steiermark

    Mislim, da bo še moral kaj “nastaviti”, da bo enakopraven med enakopravnimi, četudi v garaži!

  • Stajerka

   včerajšnje soočenje je bila kar dobra predstava za javnost……ampak, ko si poslušal zagovornike, si dejansko lahko imel občutek, da vse gre iz njihovih žepov…..
   tako kot praviš….ne BOM-BOMO-SMO……mater jim lopofsko, nekulturno, pokvarjeno…..pa še za dr. so ga proglasili novinarčki……
   imam pa občutek, da je število udeležencev bilo NAMERNO tako sproducirano, da so imeli zagovorniki neprimerno več časa za propagando……ob predhodni informaciji o minutažni delitvi razprave, so se lahko zagovorniki medsebojno dogovorili za udeležbo in tako uskladili udeležbo…..
   dobra porcija nasprotnikom, da naslednjič JAVNI RTV, NE dajo priložnosti za izkoriščanje in promocijo lopovske vlade……

 • tasilo

  (??) “Marija Terezija je uvedla OBVEZNO osnovnošolsko OBVEZNOST”

  Marička, ja kdo bi si mislil, da je obveznost obvezna??

  (->) “Marija Terezija je uvedla osnovnošolsko OBVEZNSOST”

  Lp. Hanibal Lector

  • goldhorn

   Lektorju pa se tole spodaj ne bi smelo pripetiti:

   OBVEZNSOST

   • Kosobrin

    Saj nimajo lektorja!

 • Kosobrin

  Pri nas sta še vedno Cerkev in država ločena, zato dam prav levici. Nihče nima nič proti veri. Otroci naj hodijo, tako kot do sedaj, k verouku po končanem pouku v šoli. Ja, ravno zato, ker je v Sloveniji vpliv katolištva velik. Tudi moji otroci so tako hodili.

  • Aron

   Točno tako. Tudi sam se katolik in obenem proti proti vsakršni verski dejavnosti (tudi blagoslovom) v javnem šolstvu (razen v uzjemnih primerih).

  • Hun

   ne samo v šole tud v politicne mahinacije se nima Cerkev kj vtikat zarad materialnih koristi…razen ko drzava krsi osnovne clovekove pravice…RKC je koncno dobila spet pravega papeža

   • Kosobrin

    Saj se vtikajo tudi v volitve in agitirajo ter žugajo, koga morajo voliti! Ne nasprotujte mi, ker sem slišal na lastna ušesa. In šel ven …..

   • steiermark

    ja, tistega “tapravega”, ki je bil napovedan že zdavnaj, “črnega papeža”, antikrista – vašega!

   • ljubinica

    Ha ha ha
    Ti si ateist?
    Ateist ne more priznavati univerzalnih clovekovih pravic.

    • Hun

     vera ni nikdar krsla clovekovih pravic, duhovscina cerkvena je bila pa najhujsa v tem pogledu

     • ljubinica

      Najprej odgovori na vprasanje: Si ateist?
      Ce si ateist, o univerzalnih clovekovih pravicah ne mores govoriti. Jih nimas od kod izvajati.
      Ce si vernik, bi moral vedeti, da smo ljudje sibki, gresniki.
      Ravno zato neka utopicna, pravicna druzba, o kakrsni lazejo komunisti ni mozna.
      ,

     • Hun

      katolik z vsem tremi zakramenti…ampak velik gresnik

  • steiermark

   Kam si pa ti “hodil”, da tako pametuješ tukaj, vse v stilu pedofila tita?

   • Kosobrin

    Tudi k verouku in imam vse zakramente. Tito nima tukaj nič.

    • Tudi Tito je imel vse zakramente in kot govorijo nekateri – celo poslednjega.

  • Luka

   Vv

   • Kosobrin

    Imam vse zakramente in moji otroci so obiskovali verouk, seveda po pouku v šoli. In tako je najbolj prav. Tašča pri tem nima nič.

 • Najplemenitejši

  Kot je iz zgodovine znano, je RKC cerkev močno ovirala Primoža Trubarja, Ivanu Cankarju je dala na grmadi skuriti kompletno prvo izdajo Erotike, močno pa je tudi nasprotovala postavitvi Prešernovega spomenika. RKC cerkev je na slovenskem vedno močno ovirala napredek!

  • test

   Ma ne?? A da Cankarja je tudi ovirala?? Potem pa se povej, zakaj so ga Srbi ubili?

  • test

   AHA, da je cerkev ovirala razvoj? potem se povej, zakaj smo bili do 1914 skoraj tako razviti, kot Avstrijci, po 1945 pa padli na nivo africanov? pa ko bos to odgoviril, mi povej, kako to, da misionarji pomagajo africanom pri razvoju in solanju in zakaj med njimi ne najdes nobenih ateistov? Kaj sploh pomeni ateist in kdo sploh to je? Ce ne verjames v boga pa malikujes svoje kamne al kako??

   • pater jošt

    To je navadna laž!!!! V začetku 20 stl je bila funkcionalna nepismenost v sloveniji nekje na 85-90%. 95% slovencev je živelo dobesedno v dreku. malce beri literate tiste dobe, ki so opisovali slovenski živelj. kakšna fabricirana laž!!!!! in misiojonarji pomagajo pri razvoju afrrike !!!! hahahahaha. proklet idiot. zato pa je afrika v takšnih ‘nebesih’. religija je opij za ljudstvo in ti si religiozni narkoman non plus ultra. zpizdi v molilnico in se tam bičaj in sodomiraj s križem .

    • test

     Ne budala, najprej moras svoje gnile socialisticne mozgane prevetrit, da pride do njih vsaj kaj kisika. Ko bos to storil, se postavi najprej v tisto obdobje, in ga ne poizkusaj ocenjevati skozi oci blagostanja, ki ga uzivas sedaj. Ko bos prisel tako dalec bo pa hitro uvidel, da so Avstrijci, katerih kultura (tako kot nas Slovencev) bazira na katoliskih vrednotah, tudi postopno uvedli OS in s tem pocasi omogocil, da so se lahko priceli izobrazevati tudi tisti, ki sicer te moznosti niso imeli.

     Sicer pa tako, kot ze velikokrat napisano. Ti si tudi ocitno potomec klavcev, ki so bili apriori vsi imbecil. Torej od tebe ni mogoce pricakovati nekega presezka. Se opica se prej nauci znakovne komunikacije, kot ti kulture …

     • pater jošt

      statistični podatki so dostopni o tistem času. prosto jih lahko preveriš. meni je predvsem zanimiv podatek, da je delež dninarjev, hlapcev oz. tlačanov predstavljal kar 85% prebivalstva. To so bili ljudje brez osebne svobode. hja zares lepi časi.. ti je župnik te pravljice pripovedoval medtem ko si miže goltal ‘svetega duha’.
      si pozabil na afriko!? baje ima desmond tutu cel harem sužnjev in suženj, pa velecenjena sleparska albanka iz kalkute. hitro se nabere cvet rkc-ja.

     • steiermark

      pater jošt, izgleda da ti prihajaš iz tistih nekaj procentov, katerim so že takrat, v srednjem veku, popolnoma pohabili možgane – nakladač in tepec

     • steiermark

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, bravo test, lepo povedano, pa tudi resnično, kar je seveda preveč za bebčeve možgančke, ki so mu jih komunajzarji pohabili, za povrhu pa še čipirali!

    • Franc Šink

     Avstrijci so bili takrat še na slabšem.

   • steiermark

    najplemenitejši “nečuje dobro”…….

  • if

   Trubar in RKC!
   Pri starosti 19 let mu je tržaški škof Pietro Bonomo dodelil župnijo Loka pri Zidanem mostu, jeseni 1527 je Bonomo Trubarja posla študirati na Dunaj,1530 ga je Bonoma posvetil v duhovnika in postavil za vikarja v župniji sv. Martina v Laškem, zaradi nazorov ga je leta 1540 deželni glavar Nikola Juršič nameraval zapreti, zato se je zatekel v Trst k škou Bonomi ….
   ,

  • steiermark

   Se vidi, tebi so celo ovirali razvoj tvojih možganov, zato si ostal na nivoju darwinovih opic…..

 • Gru

  Torej vas nemoti da je zupnik krsil drzavni zakon?

  • Primosio

   Kršil je Ustavo, kot najvišji pravni akt v tej državi! Seveda jih ne moti, če pa bi to isto storil imam ali pa paroh, bi bil pa urnebes

   • pater jošt

    če bi to storil imam, bi nova že križala cerarja in ga povezovala z alkajda celicami v jesenicah in medvodah. dvoličnost brez primere.

  • Primosio

   Tukaj bi moralo odreagirati tožilstvo, pa je očitno preveč desničarsko.

   • Gru

    Ocitno si zaenkrat neupajo, pa se kazni niso dolocene, tko da treba popravit zakon. Bojo pa se verni bunili na vse pretege. Saj jim je ocitno uredu da se krsi drzavni zakon , ko se zadeva tice vere ;)

    • ljubinica

     “tako, da je treba popravit zakon”
     Kdo ga mora popravit?
     Ateisticna manjsina?
     Komunisticna avantgarda?
     Kako ga je treba popraviti?

     • Mojca pokraculja

      Malo za šalo, malo zares -moj pogled na vse to. Nič naj ne popravljajo zakona. Najbolje je da še kazni uvedejo, bo država vsaj kasirala. Zadovoljni bodo pa tudi kršitelji, rade volje bodo plačali, naslednjič pa spet z veseljem kršili zakon. Eni se bodo krohotali ,drugi spet bili plat zvona okoli tega, ali je država ločena od cerkve.
      Vprašanje je, ali je ločena od komunizma ?

      Mimogrede, zanimiva je sodba ESČP v zadevi Lautsi vs. Italia. Epilog- Križ v šoli nikomur ne krši nobene človekove pravice.

     • ljubinica

      Violeta tega seveda noce vedeti.

 • Primosio

  V Ustavi Republike Slovenije, na katero se tak zelo vsi sklicujejo, je v 7. členu zapisano : “Država in verske skupnosti so ločene.” Kaj torej ni jasno?

  • if

   Komunistična intrprettacija tega člena!

   • Gru

    No dj nam razlozi to definicijo ;)

    • Primosio

     Verjetno je njegova interpretacija, da ta določba Ustave pomeni, da se država ne sme vmešavati v verske skupnosti.

     • Gru

      Haha ;)

   • Primosio

    Ne, to je dobeseden citat 7. člena Ustave Republike Slovenije, najvišjega pravnega akta v naši državi.

    • if

     Pomembna je interpretacija!

     • Primosio

      Dvomim, da je kdorkoli od naju poklican za to. Sicer pa mislim, da ta enostavna poved, ne potrebuje nobene interpretacije, predvsem to velja za pismene ljudi.

 • sprehajalec

  Tako, kot pravi lahovnik, oblast se boji, da bi jo kapljica žegnane vode opekla.

  • Gru

   Oblast se boji ljudi, ki mislijo da so nad zakonom ;)

 • Brutus

  Čudno da se ne razburjajo, ko prosvetarske kure šemijo otroke v titove pionirčke, tudi brez vednosti in soglasja staršev? Ah seveda! Levakom je vse dovoljeno vsaj dokler so na oblasti….

  • Gru

   Nimamo zakona za titove pionircke ;p

 • Gru

  Od dogodka do zdaj se noben desni ni napisal ” pozvizgamo se na drzavne zakone, saj smo mi verni nad njim ” :)

 • sprehajalec

  Ma bedniki so, po celi europi župniki žegnajo stvari, ki se na novo odprejo, le v ultra levičarski Sloveniji skočijo do stropa, če se pojavi kje slučajno župnik. Pa najdejo kost, ki jo glodajo in glodajo. Pa francosko revolucijo privlečejo zarven, pa klasike marksizma.

  Ma če ne bo drugo leto protest, ko bo župnik žegnal bajkerje pa konje, ga bom pa jaz sprožil, pa se bo cela europa režala tukajšnjim ultra levečarjem, pa njihovi svobodi odločitve. Sram vas bodi, bolj bedni kot ste pa glupi, ne morete biti. Ampak bojim se, da dno še ni doseženo, ker vsak nov obraz najprej teče po pufe v tujino.

  https://media05.onetz.de/2016/11/18/636502_web.jpg?1479483002

  https://www.merkur.de/bilder/2010/11/26/1023731/1514074853-3303269_544-3ENG.jpg

  Dajte, imejte jajca, pa sprožite preko svoje Fajonke vprašanje župnikovih žegnanj šol v Nemčiji? Saj smo združena Europa.

  • Primosio

   Če bodo bajkerji zbrani v šolski telovadnici, bo hudič, se strinjam. V kolikor so na privatni lastnini, travniku pred cerkvijo, to ne moti nikogar.

   • sprehajalec

    Hudič bo, ko te bodo dobili v roke, ko jim boš težil….

    • Primosio

     Misliš? Kako pa veš, da ne bom med njimi?

     • sprehajalec

      Če boš, boš prepoznacven, pokrit s plahto, da te kapljica žegnane vode ne zadane.

     • Primosio

      Se hudičevo motiš. Sem veren, vendar tudi strogo ločim cerkev od države. Moje versko udejstvovanje je moja intima, ki jo prakticiram doma ali pa v cerkvi.

  • Gru

   Sam da mamo mi v Sloveniji zakon , ki govori da se to nesme delat. Kaj me briga za Nemcijo. Slovenski zakon ste krsili! In to vi podpirate ;)

   • sprehajalec

    kaj se ne sme, dela se po filingu. Ko je vojni kurat v vojašnici, je tudi v javnem prostoru. Enkrat ja, enkrat ne, tako gre to, ker zadeva se ne more striktno določiti.

    Skačete v luft, ker gre za otroke, pa ste našli svojo tarčo. Otroke bi radi spravili med Ultra levičarje, da se smešijo potem po glanem mestu na wellcome partijih za migrante.

    • Primosio

     Vojaški kurat pa je oseba, ki je določena z zakonom in je opravljanje verske službe v vojski na tak način dovoljena. Čeprav, če mene vprašaš, popolnoma nepotrebna, predvsem, ko se v vojni (obe svetovni vojni) med seboj “zagrabita” dve strani, ki verujeta v istega boga. Komu da bog prednost?!

     • sprehajalec

      narobe razumeš in gledaš na te stvari s premalo znanja. Po fusbalsko, češ za katero ekipo navija Bog. Ker kao mora. Zakon torej, da župnik ne sme stopiti v šolo, sme pa v kasarno. Vidiš, to pa nisem vedel. Ali gre le za razlago tega zakona, ki je možna na več načinov?

      Pomen vojnega kurata in molitve v vojni, ti nazorno prikaže Putin, v filmu Admiral.

      https://www.youtube.com/watch?v=M5xNrvCCQ5A

     • Primosio

      Ne vem, če imaš prav. Bog ne navija za nikogar, samo ne razumem, kako lahko Bog eni strani v vojaškem spopadu s stranjo, ki veruje v istega Boga dovoli, da se krši ena ali več od njegovih zapovedi?!

     • sprehajalec

      Ljudje jih kršijo, ne Bog. Ki nimajo Boga v sebi.

     • Primosio

      Ampak molijo k temu istemu Bogu. Zakaj Vsemogočni tega ne prepozna in jih ustavi?

     • sprehajalec

      To so se že umirajočemu na križu posmehovali, češ naj te bog reši.

      Nič se ni spremenilo 2000 let. ista pamet.

     • Primosio

      To ni odgovor, vprašal sem te mislim da dovolj jasno, in pričakujem argumentiran odgovor.

     • sprehajalec

      Materialističen odgovor torej? Saj so ti ga dali marksisti, v njih se poglobi. cele ekspertize so na to temo, pa Religije opij za Ljudstvo.

     • Primosio

      Evo, pa je zmanjkalo argumentov, zdaj je na vrsti žaljenje. Še enkrat te prosim

     • sprehajalec

      Še enkrat pa upam, da boš razumel. Nekomu, ki na svet gleda le materialno, je brez smisla razlagati duhovne vidike tega sveta. Ne obstajajo. Brez veze se truditi. On verjame le tistemu, kar ima v roki in tošlju…

     • Primosio

      Očitno še veliko stvari nisi vedel. Župnik lahko stopi v šolo, seveda lahko, samo verskih obredov ne sme imeti v šoli. In potem ti meni, da imam premalo znanja…

     • sprehajalec

      Nek vajenec za pravo mi deluješ? Tudi pravo mora imeti zdrav razum. Če ne pa dobiš ven realno stanje naših sodišč..

      Zdrava pamet. Če jaz nisem župnik, pa molim oče naš v šoli, kršim Zakon?

     • Primosio

      Haha, vajenec. Dokler je tvoja molitev tvoja intima in s tem ne motiš drugih, vse lepo in prav. Če boš pa vodil verski obred, ki pa ga, vsaj kolikor vem, ne smeš, če nisi posvečen, bi pa znal biti problem.

     • sprehajalec

      Če bi molil oče naš na glas v Učilnici, me kazensko preganjajo in zaprejo?

      Sredi Europe 2017?

     • Primosio

      Če bi bil prisoten jaz ali moj otrok, prav gotovo. Državne institucije niso prostor za molitev.

     • sprehajalec

      O tem bi potem odločalo Sodišče za človekove pravice v Europi.

      Preganjanje kristjanov sredi Europe leta 2017.

     • Gru

      Pa kaj neznas brat zakona? Je ta sola privatna ali javna?

      (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

     • Gru

      (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

    • Gru

     In pol se cudis da imamo zafurano drzavo, ce trdis da je uredu krsit drzavni zakon, jebes zakone ce se verni odlocimo da smo nad njimi ;)

  • Hun

   kaj ti pomaga primitivizm pri zegnanju motorjev..ce si se bol primitivn, da se ga natolces z alkoholom predn sedes na motor

   • sprehajalec

    kakšen primitivizem pa imaš v mislih?

    • Hun

     pogled fijakeskega konja, ki vlece na desno ne naravnost

     • sprehajalec

      Če je fijaker nabit, pa mu vleče z uzdo v levo, ne da bi to sam čutil, potem je naravna reakcija konja, da s protisilo kompenzira v desno, da se kočija lahko premika naprej….

    • Hun

     primitivna tradicija vascanov da se ga na takih srecanjih natolcejo z alkoholom..

  • Krtača 20

   Nisem vedel da so motorji in konji skupno dobro in v državni lasti. Pri teb človk vsak dan izve več resnic.

   Tkole se zmenva. Iz privat konjev lahko zarad mene delaš tud žegnane klobase. Me nič ne gane.

  • Osti jarej

   …župnik naj žegna na tvojem dvorišču

   • luckyss

    In šprica v njegovi spalnici, bi skromno dodal, če dovoliš ..he..he..

    • sprehajalec

     Tebe naj pa pošprica veliko prijateljčkov v tvoji…..

     Pa pouštr ti naj dajo čez glavo, da jim bo uspelo.

   • sprehajalec

    Ko me prijateljčki iz parad ponosa na javnih mestih buzarirajo s svojimi ideologijami, nihče ne dvigne glasu…

    • Gru

     Ker ne krsijo drzavnega zakona ;) a bo slo ?

     • sprehajalec

      Zakaj je potem Zakon diskriminatoren do katoličanov, ki se zbirajo v Javnih prostorih, ni pa diskriminatoren do prijateljčkov LGBT ideološke izpovedi, ki jih izvajajo na Javnem.

     • Gru

      Ker nimamo zakona za zbiranje LGBT prijatelckov , ampak da se na javni soli nesme izvajat verskih obredov. In ni cisto nic diskriminatoren zakon, saj smo sekularna drzava in ne verska! ;)

      Ps; Ce hoces zakon o prepovedi zbiranja LGBT prijateljckov , ga probi uveljavit v zakonik ;)

     • sprehajalec

      Torej gre za diskriminacijo katoličanov per excellence in protežiranje LGBT ideologije.

      Ker pa ima LGBT oblast oziroma zavezništvo z ultra levičarsko komunističnimi strankami. Zakon ne bo šel skozi

     • Gru

      Zanimivo da je sel ta zakon skozi, pa se desni in verni so glasovali za njega ;)

      Ce bi slo za diskriminacijo pol se desne in verne stranke nebi strinjale z tem zakonom.

      Tko da si mal zaplaval ;)

 • Mucek – poslušaj in se uči !

 • Primosio

  lol

 • Osti jarej

  …šole so državne,cerkev pa je po Ustavi ,ločena od države…..amen

  osnovnošolsko šolanje je OBVEZNO
  če moj otrok ne bo hodil v šolo,me bodo kaznovali DRŽAVNI organi

  zato imam pravico,da ne dovolim,da cerkvenjaki moje otroke polivajo z njihovo kakor žegnano vodo in jih zapletajo in vpletajo v njihove ceremonije…amen

  kdor želi imeti požegnane potomce,naj jih pelje v cerkev

  • Primosio

   Amen

  • Gru

   Pa kaj je z tabo, a neves da ce je dovolj prisotnih za , pol je v Sloveniji ok krsit drzavni zakon ;)

   • Osti jarej

    …jp….ta vlada je presegla vse meje dobrega okusa….za pokozlat,kaj vse se sme…celo Ustavo kršit ni protiustavno……

    iz obdobja v obdobje slabša vlada….upam,da je tale dosegla dno…če ne ….

  • Kako to, da se bojiš blagoslovljene vode, če v njo ne verjameš ?
   Čudno bitje si ti !

   • Gru

    Boji se ljudi , ki se imajo za vecvredne in so nad zakonom drzave in ne blagislovljene vode! ;)

   • Osti jarej

    …dej,marta…ne bluzi….mojega otroka blagoslovim sama……vsaj vem,da je blagoslovljen z brezpogojno ljubeznijo in vero v univerzum in naravo…čisto in lepo,brez laži in umazane hinavščine(redkim izjemam vsa čast)

  • PLavi-mil

   Preberi, kako se morajo v Iranu tudi katoliški otroci učiti Koran, a to te pa ne bo motilo, ko se bo tvoj mili otročiček učil koran in bo tvoja hčerkica ali vnukica hodila po svetu, kot nindža, takrat si boš šele zaželel ŽEGEN.

   • Primosio

    Zakaj bi me zanimal Iran, saj živim v Sloveniji?

    • Lustrator

     Res? Če na mobilniku ne bi imel GPS-a bi bil prepričan, da sem nekje v zakavkazju glede na odsotnost vsega slovenskega v javnosti.

     • Primosio

      Odseli se…tak odgovor dobim jaz večkrat na tem portalu.

     • Lustrator

      Odselili se boste tisti, ki vam Slovenija ne pomeni nič, pa vseeno odžirate skupno potico in tlačite našo sveto zemljo. Slovenija naj bo domovina Slovencev, ne pa vsakega, ki ima 5 minut časa, da si v naših rdečih administrativnih enotah uredi stalno bivališče. Kdor ne sprejema slovenskega jezika, kulture, vrednot in katoliške vere za svoje, naj odpeketa tja, kjer je z okoljem bolj kompatibilen.

     • Gru

      Jz sam nesprejmem katoliske vere in se zato nemislim odseliti. Kaj pa ti ? A ti je uredu da krsite drzavni zakon?

     • Lustrator

      Katoliška vera je temeljni kamen slovenstva. Če do nje nimaš spoštovanja, nimaš spoštovanja do Slovenije. In gorje državi, ki takim ljudem podeljuje državljanstva in službe.

      Sam lahko spoštujem edino zakon, ki mi ga predpiše moralno neoporečna oseba. Dokler v Sloveniji nimamo demokracije in še vedno vlada stara rdeča klika, nimam nikakršne moralne zaveze, da spoštujem zakone zločincev.

     • Gru

      ” Katoliška vera je temeljni kamen slovenstva.”

      To ni res, res je da je katolistvo izbrisalo temeljni kamen slovenstva.

      ” Sam lahko spoštujem edino zakon, ki mi ga predpiše moralno neoporečna oseba. ”

      In ta izjava pove dosti o vas vernih. Z tem si dokazal da se imas za vecvrednega drzavljana, ki se nerabi drzat zakonov drzave ;) In da si isti k muslimani ;)

     • Lustrator

      “katolistvo izbrisalo temeljni kamen slovenstva”

      Torej je zate temeljni kamen slovenstva pogansko verovanje v drevesa, gore, vrbe in lipe? Si ti pri pravi?

      “Sam lahko spoštujem edino zakon, ki mi ga predpiše moralno neoporečna oseba. ”

      Ta izjava ne nakazuje na nobeno večvrednost, ampak prikazuje zdrav odnos, ki bi ga morala imeti do države in zakonov VSAKA MORALNO OZAVEŠČENA OSEBA ne glede na religijo. Ne človeka, ne institucije, ne zakona, ne države ne spoštujem zaradi njene “funkcije”, ampak izključno na podlagi njene vrednosti. Hudobnega človeka ne spoštujem, pa naj gre za samega predsednika države, prav tako ne priznavam komunističnega zakona, pa naj ga je odobrilo še toliko komunističnih ustavnih pravnikov. Vse te titule, vsi ti zakoni, so le črke na papirju in nimajo za moralno bitje nobene veljave v kolikor niso osnovani na realnih moralnih temeljih.

     • pater jošt

      potem si pa sigurno iz ivančne gorice ali grosupljega. tam je močna kosovarska celica janshari.

     • Lustrator

      Je ta gnevni izcedek višek tvojega intelektualnega dometa ali si moral celo zanj poseči na plonk-ceglc neumnosti, ki jih tovariši širite po vseh portalih?

    • PLavi-mil

     Ja živiš v Sloveniji omejenec nerazgledani.

     • Primosio

      Zakaj žališ?

     • PLavi-mil

      To ni žalitev, to je resnica.

     • Primosio

      Resnica je, če se že žaliva, da si en navaden primitivec, nesposoben normalnega dialoga.

   • Osti jarej

    ….za kaj takega ti ni treba v iran….bo dovolj skok na švedsko….najbolj napredno državo sveta……

    sicer pa….v sklopu zgodovine,kot obveznega predmeta v šoli,me ne moti pouk o cerkvi kot taki…..tudi o srednjeveškem lovu na čarovnice,nasilnem pokristjevanju “native” ljudstev po vsem svetu…..in ostalih dejstvih…..enako velja za vse cerkve in njihove izmišljene zgodbice

 • PLavi-mil

  Tako se govori g. Lahovnik, tale naša levosučna oblast bi rajši videla islamiste ob odprtju šole.

  • Gru

   Nebi, tko k nebi rada videla krscanarje, ki se delaji da so nad zakoni drzave ! ;)

   • PLavi-mil

    Še prosila boš zanje, ko ti bodo islamisti nadeli burko.

    • Krtača 20

     Nič bat. Naslednjič žegnajo partizani.

    • pater jošt

     vsi katolibani kar hrepenite po muslimanskem šariatu. mokre sanje katolibanov je mračni srednji vek, ko je župnikova beseda bila zakon.

    • Gru

     Zakaj bi pa clovek , ki je proti veri , ljubil islamiste?

     • PLavi-mil

      Bolj so ti pri srcu, kot katoličan, samo oni te ne bodo vprašali ali jih ljubiš ali ne, nadeli ti bodo burko in obrezali potomce, pa če boš za ali ne.

     • Gru

      Haha paranoik ;) lih tko bojo piskal k vi ;) In nobena vera v Evropi nebo vec nad drzavo, vi ali pa islamisti.

  • Osti jarej

   …oh,matej……”znamo mi tebe,odkad si bio još frutek”…

 • Gru

  Torej je ta sola javna ali zasebna?

  (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

  • sprehajalec

   Danes ste pa brezbožniki v ofenzivi Gru….

   To je vaša tema.

   • Gru

    Sam popam zakon, ker zanikate krsitev drzavnega zakona ;)

    • Krtača 20

     In ko poveš resnico, te na tem portalu “moderirajo”.

 • xtc

  Verjetno blagoslov šole ne krši nobene ustavne odredbe,nikomur ne škoduje in nikogar ne žali.
  Komunisti so uničili šolstvo,ki je že imelo evriopski nivo in ga spravili na nivo balkanezov.Levaki se skušajo predstavljati,kot tisti,ki so izobrazili Slovence,a gre za debelo laž oni so nas potisnili sto let nazaj.

  • pater jošt

   hahahahaha. učite plosko zemljo in zanikate evolucijo. narodno osvobodilni boj je emancipiral slovenca in nas kot narod povzdignil na oder mednarodne politike. kolaborantski katolibani pa so pri angležih prosili milosti, vendar anglež ve kako se streže izdajalskim svinjam! nazaj na vagon in pred strelski vod. znanje in prosveta naša bo osveta.

   • Stajerka

    HAARP……kaka ploska zemlja :)))

   • xtc

    nob nas je potisnil med najbolj zločinske dogodke v zgodovini,postali eno največjih ,če že ne največjih grobišč komunističnega divjanja vEvropi in dali smo enega največjih komunističnih zločincev in zločinca.Bravo z lepim se hvališ bedak.

    • pater jošt

     Postali smo suveren narod spoštovan in priznan. dobili smo 1/3 ozemlja nazaj, katerega nam je zakockala opevana avstroogrska skupaj z dunajskimi katolibanskimi konjušari.

  • Gru

   ” Verjetno blagoslov sole ne krsi nobene ustavne odredbe”

   Razen te ;)

   (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

   • xtc

    A si ti eno budalo ni bilo v javni ustanovi-zunaj je bilo trol zarukani.

    • Gru

     Aja budalo jedno, se vedno se je krstilo objekt , ki se ga nebi smelo. Trol zabit! ;)

     • ljubinica

      Ha ha
      Pa kaj ti pocnes na tem forumu?
      Ce bi zupnik krstil solo, bi ga nagnal skof. Ne bi se bilo treba tebi matrati ves dan …..

  • Osti jarej

   ……ravnatelj ali ravnateljica bi morala “leteti”

   • xtc

    Definitivno ne morala bi leteti Brenčičeva,ki zanika narod in njegove korenine,komunisti in socialisti niso Slovenci,so ruskokomunistična zalega,ki juničuje dosežke Slovenskega naroda,komunisti in socialisti so izdajalci narodove samobitnosti,prosrbske “poturice” in proruski hlapci nikoli pa zavedni Slovenci,kajti ravno narodna samobit,nacionalni ponos in samobitnost ter korenine so tisto kar komunisti in socialisti najbolj sovražite.

    • Osti jarej

     ….božja volja je,da ti od letine ne bo ostalo nič drugega,kot štrclji…..zgoraj omenjenim se boš pa,kot vsako leto,lahko zahvalil za obilno povračilo v denarju in visoko subvencijo…..

     ko bo kdo od domačih staknil hudo bolezen,se zahvali bogu,kajti to je darilo…..če se zgodi smrtna nesreča v premetu tvojemu vnuku…pomni….bog vzame najboljše……teslo eno

 • Osti jarej

  ..oh,matej……”znamo mi tebe,odkad si bio još frutek”…

 • Stajerka

  neverniki……še malo, pa boste tenko piskali……in NE boste več ponosni na svoj ateizem, zato ga boste poskušali prikrit……edino, če vam bodo vzhodnjaki, kot vero priznali verovanje v komunizem – ki je v marsičemu podoben vzhodni veri…….

  • Osti jarej

   …a groziš,štajerka….a veš,moji mami je nekoč sodelovka dejala:vidjet ćete svoga boga…..pol je bla pa “izbrisana”

  • pater jošt

   religija je opij za ljudstvo. nekateri jezikovni antropologi bi rekli, da je religija jezikovni virus, ki otopi in poenostavi miselne procese. rezultat je viden pri komentatorki zgoraj.

   • Stajerka

    hahaha…..po definiciji SSKJ, BREZ miselnega procesa!!!!
    religija relígija -e ž (í) 1. zavest o obstoju boga, nadnaravnih sil; vera, verovanje: religija se kaže v različnih oblikah; razvoj, zgodovina religije // s prilastkom sistem naukov, norm, vrednot in dejanj, obredov, v katerih se ta zavest kaže, vera: islamska, krščanska religija; monoteistične religije / državna religija v nekaterih državah ki jo država z zakonodajo priznava za svojo 2. ekspr., z rodilnikom nazor, prepričanje, ki velja kot najvišja, najpomembnejša vrednota: humanizem je religija našega časa / religija tehnike oboževanje, poveličevanje

    • pater jošt

     hvala da potrjuješ svoj omejen miselni proces. vsako dodatno razpravljanje je brezpredmetno.

    • Krtača 20

     Nadnaravnih sil ni. So samo nepojasnjene, nerazumljene in nimamo inštrumenta da bi jih ustrezno izmerili.

  • luckyss

   Skrajni islamisti bolj sovražijo ateiste kot kristjane…tudi tako se vidi, da imate precej skupnega…ne le po retoriki..

   • Stajerka

    kako imate???…..spoštujem vero – zaničujem institucijo, ljubim domovino – sovražim državo…..
    bo šlo????

    • Gru

     Isto k muslimani ;)

    • Osti jarej

     …ti si se v svojih komentarjih postavila na stran institucije in nje predstavnike,ki poneumljajo narode , jim svetohlinsko lažejo in se brezsramno predstavljajo za od boga poslane in delujoče v njegovem imenu in z njegovim blagoslovom…..narodom,ki trpijo,lažejo o tem,da je to božja ljubezen in največji blagoslov,kajti,če bodo na tem svetu trpeli vse sorte svinjarije,bodo na njegovi desnici,v večnem življenju…tako jih držijo v revščini,trpljenju,bolezni,pomanjkanju……le kaj se bo zgodilo njim,ko se bodo iz oči v oči srečali s stvarnikom….kam jih bo zabrisal?…v najglobji in najtemnejši del pekla,ali jim bo vse odpustil?…očitno se ne bojijo ničesar….torej se ne bojijo zadnje sodbe…torej boga ni…

     tudi jaz spoštujem svojo vero v dobroto ,poštenost,človekoljubnost, enakost,solidarnost,moralnost……

     preziram pa politikante,državne goljufe in tatove,eu in podobnih skrpucal ritoliznike,cerkev kot institucijo in lažna verstva ,ter pedofilijo in pedofile

  • Gru

   Verniki, se mal pa se boste mogli drzat drzavnih zakonov ;)

   (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

  • Krtača 20

   Glede na tale zapis, men je čist vseen a grozi šeriatar al pa katoliban. Nobenga ne bom podprl.

   • Stajerka

    ja, samo pri enem boš ostal brez glave, pri drugem pa boš klečal – vendar preživel!!!

    • luckyss

     Nič se sedaj “ven ne vlači”…..izjava ..”neverniki……še malo, pa boste tenko piskali..” je povsem dovolj

    • Primosio

     tako kot je preživeli stotine domorodcev v Južni Ameriki ali pa Arabcev v križarskih vojnah, kajne?

     • Osti jarej

      …ji lahko na moževo čelo nalimaš.pa ne bo videla

     • sprehajalec

      Pa Volkuna, sina Kajtimarja si pozabil omeniti pa Črtomirjeve muke.

      Vendar vse to ni nič, v primeri s tem, kako so tvoji ateisti po vojni zazidavali pa metali v brezna. Po tri so zvezali, pa na robu brezna streljali v koleno skrajnega, da se je sesedel pa potegnil ostala dva v brezno….

     • Primosio

      Ob vsej svoji izobraženosti in razgledanosti bi lahko vedel, da je bil sin Kajtimara Valjhun. To drugo, kar si omenil, je pljunek v morje, proti grozotam RKC skozi zgodovino.

     • pater jošt

      in to v brezno brez dna!? hahahahahahaha. kakšna propaganda vredna samega goebbelsa. dej nehaj lagat ti lažnjiva katolibanska gnida.

     • sprehajalec

      Arheološka izkopavanja v breznih, so potrdila takšno metodo varčevanja z municijo.

      Goebbels je bil tvoj levičar, socialist. Samo levičarji ste zmožni takšne propagande.

      Če si že začel kao z neko debato in razpravljanje o temah, si že po dveh postih razkril svoje primitivno bistvo. To ste, primitivci, če ni po vaše začnete žaliti, vaši dediji pa pobijati nekoč.

     • pater jošt

      goebbles je bil iz katoliške družine in celo življenje zvest in ponosen katolik, zato je bil tako ljub papežu piju 12. da ne boš zdaj rekel da je bil papež pij 12. tudi komunjara. sprijazni se, nacifašizem ne bi nikoli uspel brez podpore rimokatoliške cerkve.

     • sprehajalec

      Tudi Jopsip Broz je bil iz katoliške družine, pa ga to ni kasneje oviralo, da bi postal vodja Komunistov. Razvij še tezo o povezavi Josipa broza pa Vatikana.

      Levičarski delavski socialiszem je župnike preganjal in jih pobijal. V Dachau jih je spravljal v Pfarrer Block. Delavski socialisti so najprej vse župnike izgnali iz Gorenjske, ko so prišli.

      Znanja ti manjka, ravno toliko si nekje obliznil, pa po stari slobvenski navadi že vse razumeš in veš. Nič ne veš.

      Tudi Tito je imel sporazum z vatikanom. To nič ne šteje na terenu. Kjer so župnike preganjali. Hidrocentralo v Zbiljah, so gradili župniki.

     • Gru

      In to so razlogi , zakaj pidpiras krsitev drzavnih zakonov?

     • sprehajalec

      Lej kar skačeš pa skačeš. Blagoslov župnika NA PROŠNJO ZBRANIH STARŠEV, ni kršenje zakona, kjerkoli je že bilo. Oziroma je dopustno, ker je pa cerkev dala brezplačno šoli na volji prostor v Grosupljah za izvajanje šolskih dejavnosti. Fair play.

     • pater jošt

      no da te še malo izobrazim. leta 46 je tito obtožil stepinca za pomoč ustašem pri rušenju novo nastale države. zato ga je vatikan izobčil. leta 66 (6 let po smrti stepinca) je tito podpisal sporazum z vatikanom, ko je ta spremenil svoje stališče v drugem konciliju glede partizanskega upora in komunizma. s sporazumom je dopustil izvajanje verskih dejavnosti rkc pod pogojem nevmešavanja v politiko.

      kako je to enako z pijevim blagoslovom holokavstva me pa res zanima

     • sprehajalec

      Junija leta 1945 sta se Tito in Stepinac sestala v Zagrebu. Po tem srečanju so napadi na Stepinca prenehali. Da so bili neosnovani, priča sedanje povišanje Stepinca v svetnika.

      – Tito je bio rado viđen gost u Vatikanu. Sveta stolica na njega je
      gledala kao ključnog čoveka za stanje u Jugoslaviji. Referent za širenje
      vere u Vatikanu Karlo Kosel susreo se sa
      diplomatom Stjepanom Kumelom da proveri da li će SFRJ
      krenuti istim putem ili će podržati katoličanstvo uprkos komunističkoj
      politici. Verovali su da Tito to može

      http://www.novosti.rs/upload/images/2016//06/14n/feljton.jpg

      Pravijo, da je bilo srečanj vekliko na skrivaj.

      Daj kakšno sliko, pa link, pa dokument, da Pij blagoslavlja dejavnosti, znane pod imenom holokaust?

     • pater jošt
     • sprehajalec

      In, kaj bi rad s tem linkom? Pa si ga sploh prebral, ali si v nekem pamfletu zasledil ključno besedico konkordat, sedaj pa veselo kričiš o vatikanu pa Holokaustu.

      Fantje, manjka vam pameti resno.

      1. Konkordat že ko ga začneš brati pove, da gre sporazum med zakonito vlado tretjega rajha in svetim sedežem, ki sicer dovoli opravljanje cerkvenih aktivnosti vendar na čisto omejen način. prepoveduje cerkvi sodelovanje v političnem življenju in pri političnih aktivnostih. Podpisan je bil leta 1933.

      2. Uradni začetek Holokausta je bila konferenca v Wanseeju, Januarja 1942.

    • Osti jarej

     …jp…angelca je rekla:Willkommen in Deutschland Willkommen in Europa….vi pa ste se ji klanjali in klečali pred njo…kaj bi zdaj rada?

     • Gru

      Sj ves da je Angelca leva v glavah nasih desnih ;)

     • Osti jarej

      …ne,ne….je bila bolj desna od najdesnejših…v njihovem vacuus-u

    • Krtača 20

     Zdaj veš zakaj trdim da je cerkvenjad za za zidove in nikamor drugam. Kamor drugam se vmešava, sledi sranje.

  • Osti jarej

   ..a groziš,štajerka….a veš,moji mami je nekoč sodelovka dejala:vidjet ćete svoga boga…..pol je bla pa “izbrisana”

   …moje brisano,štajerkino ostaja??!!…opsa….zanimivo….ampak je res….pol je bla med izbrisanimi

   • sprehajalec

    Migrantka?

    Samo migranti, ki so tukaj kao ateisti, imajo tak žar v sebi v napadanju vatikana. V svojem bistvu so še vedno pravoslavci, Belosvetsko Vatikanska zavjera?

    • Osti jarej

     ..tudi,če bi bila…pa nisem……čistokrvna Slovenka,da bolj biti ne morem

     …kar se pa one greznice in ostalega tiče….pa…dej skoči na bučelco…pa boš videl,kdo je in kdo ni provoslavec…al karkoli že

     • sprehajalec

      Ateisti imajo ponavadi globoke razloge, da se zaganjajo v cerkev. najpogostejši je intimna pripadnost konkurenčni cerkvi.

      Ker to goreče zaganjanje v cerkev ne znam drugače racionalno pojasniti.

  • Zaskrbljen

   In kaj se bo zgodilo?

 • Osti jarej

  …..dedec,oblečen v kiklo,z vodo šprica vaše otroke in padate v nirvano

  • luckyss

   Ja, ko bi vedno šlo le za vodo..

   • Osti jarej

    …aha…a nisi zaznal čisto rahlega sarkazma……

    • luckyss

     Sem,ampak tukaj ni ravno cvet inteligence :))

  • pater jošt

   katoliška vera je v jedru zelo homoerotična. troedinost predstavlja moški erotični koncept. oče in sin (starejši mlajši moški) in sveti duh (mistična bela sperma). zato tudi takšno sovraštvo do žensk in poveličevanje moške erotičnosti, kikle, kapuce, halje špricanje, dim, kot v kakšni gej orgiji.

   • Gru

    In to vse zato , ker nepriznajo zapisov , kjer je Marija isto pomebna kot Jezus ;)

    • pater jošt

     marija je v bistvu poosebljena troedinost. v trenutku spočetja je bila ona, sveta sperma in jajčece. nato je evolvirala v marijo z jezusom in sveti duh (beri: sledovi sperme) v notranjem ušesnem kanalu. marija je jezusa vzgojila skupaj z impotentnim sosedom, ki je povrhu vsega bil še slab tesar. zato je marija prevzela vajeti v svoje roke in še nekaj zaslužila postrani na cesti za grmovjem. najlažje pojasnilo za kruh in ribe na mizi je bil čudež ali denar z vagine.

   • disqus

    Ti, jaz bi raje prepustil razlago psihoanalitike kaksnemu, ki ima malo vec v glavi. ti si namrec zelo prikrajsan … bog se te usmili

   • sprehajalec

    O, še geje je danes Nova privabila na svoj portal. In jim vzbudila spolno domišljijo.

    • pater jošt

     lepo da priznaš. jezus na križu zgleda kot da je ušel s kakšne gey pustne zabave. ti v bistvu častiš nagega mladega moškega v kratki tuniki. ko poljubljaš razpelo najbrž poljubljaš v predelu tunike. zato drži teza sigmunda freuda, da so vsi goreči katoliki prikriti homoseksualci, saj svojo naklonjenost istemu spolu preoblečejo v religijo, kjer je dovoljeno in obče sprejemljivo poljubljati nagega moškega v kratki tuniki.

     • sprehajalec

      Sedaj ti je pa zagotovo že prišlo od te bujne domišljije.

      Hitro sedaj spucat tastaturo, drugače se bo zasušilo.

     • pater jošt

      zanimiv odgovor. freud bi temu rekel invertno projeciranje misli na drugega. no upam da si užival. po zapisu sodeč morda celo preveč. hehehehehe

     • sprehajalec

      Kradeš dobre ideje od Freuda in mene. Nimaš nič kaj bolj originalnega na zalogi?

     • pater jošt

      preučujem katolibansko nrav. žal bo v preseku populacije vedno določen odstotek cerebralno podhranjenih. k sreči je ta odstotek nekje pri volilnem rezultatu sds, tam okoli 18%, kar niti ni tako slabo. in se seveda manjša z vsakimi volitvami.

      in ja pri preučevanju uporabljam dognanja znanstvenikov, ki lepo pojasnijo fenomen.

     • sprehajalec

      Zaenkrat premalo za prevzem oblasti, kar je tudi prav, saj nihče noče prevzeti zapufano greznico. Danes štrajkajo šoferji jutri bodo učiteljice. Kar naj štrajkajo “levičarjem” na oblasti. Pa pufov bo vse manj.

      SDSu zmanjka za zmago na volitvah % glasov, ki jih dajo tvoji prijateljčki, iz LGBT levici na oblasti. Pa z levičarskimi volilnimi komisijami gre verjetno tako, da dvospolnik lahko 2x glasuje, quatro spolnik pa da 4 glasove.

      Zato levica zmaga….

     • pater jošt

      hahahahahahahahahahaha. pa ti si resnično paranoidni shizofrenik. upam da je zgoraj napisano mišljeno v šali. ker če to v resnici verjameš potem je akutno stanje shizofrenije pri vernikih mnogo hujše kot sem si mislil.

     • sprehajalec

      Država se zapuha 2 milijardi letno, za reprogramiranje obresti in dolgov. ker pa dela 1,2 milijarde narodnogospodarskega minusa, ki ga krije zopet z zadolževanjem, ne vrne nič pufa, ampak vseskozi jemlje novega. je že pri 40 milijard, pa vedno več bo.

      zato se ti kar reži, čas pa dela tik-tak.

   • Osti jarej

    točno v piko

   • Slovencsm

    Ali si kdaj prebral Sveto pismo? Kaj hodiš k maši? Verjetno ne, ker drugače ne bi pisal takšnih nesmislov. Takšni forumi so idealna prilika za takšne neizobražence kot si ti, da sproščate svoje frustracije. Pa kakšen argument za svoje trditve je tudi treba napisat s kakšno referenco. Če bi malo pogledal zgodovino, bi razumel, zakaj so kikle in kapuce tako popularne med duhovniki. Ampak za nekatere je to že preveč.

  • sprehajalec

   Možača oblečena v žensko pod vzdevkom Osti jarej, se pa meče v tla, ko ga zagleda…

   • Osti jarej

    …sprehodi se v meko…..možača?!……ahhhahhhahha….kot tvoja?..jok,brate,odpade

    ne se ne mečem ob tla….se mi pa zdi tko pederajslasto

    • sprehajalec

     Prisiljen smeh? Po globini glasu bi te morda prepoznali….

     • Osti jarej

      …..naj tvoja sprana glava,plete pravljice po željah,ki bodo morda zaflikale tvoj ranjeni ponos

      mene tvoje izjave ne ganejo popolnoma nič…

     • sprehajalec

      S čim pa je ta ponos ranjen? Daj mi pomagaj najti če sem kaj spregledal?

     • Osti jarej

      ….sem slišala,da si svojo naskakoval samo v temi….ker ponoči je itak vsaka krava črna

     • sprehajalec

      Tako zahteva spodobnost.

      pri tebi so verjetno vsi sosedje na oknih z rašpetlini?

     • Osti jarej

      …z lahkoto….nimamo kaj skrivat….mi spolno ne nadlegujemo majhnih fantkov

     • sprehajalec

      No fino, da je takšnna svoboda. Ša malo linkov daj na novo, da presodimo, če je takšna samozavest upravičena….

 • Osti jarej

  …da ne bo panike,ko bodo vsi fantki morali biti v oblekcah….

 • Krtača 20

  Ne reče se zastonj mračni srednji vek. Slučajno sovpada z vzponom krščanstva. Ves razvoj se je v momentu ustavil. Napredni ljudje pa končal na grmadah.

  • test

   Tvoji komunajzerski bogovi so 1945 pobili vso inteligenco takratne drzave, kateri pac ni uspelo ubezati. Kaj to tebe nardi? Ne ravno presezek a ne …

   • pater jošt

    pobili so samo kolaborantsko svojat in nacifašistične lizune. in to ni nikakršna inteligenca.

   • Primosio

    Pobili so oportuniste in špekulante, po domače strahopetce, ki so se vdali kolaboraciji, ne glede na izobrazbeno strukturo

    • Slovencsm

     Huda laž. Uraden dokument s podpisom Kidriča jasno pove, koga se je potrebno znebiti po vojni: kmetov, meščanov, lastnikov podjetij, izobražencev in cerkvenih ljudi. To je bila takrat inteligenca. Neinteligence ne rabiš pobijat, ker ne misli s svojo glavo in jo je lahko pridobiti na svojo stran. To bi pa že lahko vedeli. In podobno se je dogajalo povsod po Evropi v času 2. svetovne vojne. Isto je bilo na Poljskem. Najprej so pobili intelektualce in cerkvene ljudi. pa Žide seveda, ki veljajo za intelignetne ljudi.

  • xtc

   Najbolj mračen vekSlovencev je bil od prihoda v prvo Yugo ,do sesutja druge-najtemnejši del zgodovine.

   • Gru

    Ubistvu je najbolj mracen vek bil med 8 in 16 stoletjem, kjer je skor RKC izbrisal Slovence iz zemlje ;) Mal se pouci o zgodovini ;p

    • Slovencsm

     Mal povej kakšen argument, da ne boš streljal take nesmisle. Če ne bi bilo duhovščine, ne bi bilo slovenskega jezika. V takratnih časih je bilo to za Slovence edina možnost priti do izobrazbe. Pa če vam je to všeč ali ne. Je pa treba še kakšno drugo zgodovino prebrat in ne samo tisto, ki jo je spisala ideologija po 1945.

     • Gru

      Haha se enkrat , takrat se Slovenci niso solal. Mas se pouci , kaj je bilo na Slovenskem ozemlju med 8 in 16 stoletjem ;) Najdi kaksno narodno pesem iz tega obdobja ali zapis v Slovenscini ;p

  • sprehajalec

   Že Marx se je jezil nad nazadnjaštvom in pobožnostjo današnjih slovenskih in hrvaških pokrajin. Pa ker so pomagale zadušiti Pomlad narodov 1848.

   Prebivalci so nagnjeni k temu, zato ni naključje, da so omenjene pokrajine tudi zadnje oporišče komunizma v Europi. Iz ene skrajnosti v drugo.

  • Lustrator

   Mračni srednji vek je eden največjih konstruktov in neumnosti, ki so vam jih v glavo vcepili razsvetljenski tepčki, praočetje rdečih revolucionarjev in totalitaristov 20. stoletja.

   Srednji vek je bilo čudovito obdobje, ki je postavilo ključne temelje za razvoj človeštva v novem veku. Srednji vek brez krščanstva bi pa izgledal nekako tako kot vasice po prijateljskih obiskih barbarov (npr. vikingov) ali Džingis Kanovih mongolov – dveh nekrščanskih sil tistega časa.

   • Gru

    Haha res je blo super obdobje , dj se mal bolj pouci o zgodovini ;)

    • Lustrator

     Ni zanimivo kako je to “grozno obdobje” danes celo v pop kulturi najprivlačnejše zgodovinsko obdobje o katerem se posname večina zgodovinskih dokumentarcev in filmov?

     • Gru

      Res zanimivo. Zakaj pa mislis da ima ime ” dark ages” ?

     • Lustrator

      Nimam pojma. Vprašaj tistega, ki si je izraz zmislil. Jaz danes potujem po Evropi skorajda izključno zaradi občudovanja vseh pridobitev tega “temnega veka”. In še zdaleč nisem edini.

     • Gru

      Lepo imas pogled enostranski glede tega obdobja. Ja arhitektura je res lepa bila takrat. A to ni vse. Mal se pouci ;) In nehi zanikat zadeve , ki ti niso vsec ;)

     • Lustrator

      Še zdaleč ne gre le za arhitekturo – čudoviti so bili vsi aspekti družbenega življenja, ki so bili predvsem precej bolj pristni in navdahnjeni od današnjih. Naj te spomnem, da si ti sam želel srednji vek slikati enostransko (kajpak negativno), jaz sem te le opomnil, da gre za čudovito obdobje in je temno le v kolikor si fokusiran v temne točke, ki pa so seveda obstajale, tako kot v vsakem obdobju.

     • Gru

      Le da je teh tock v tem obdobju najvec v zgodovini. Lepo da nisi sposoben videt temacne strani ;)

     • Lustrator

      Res? Kar poglej si malo v katerih obdobjih so divjale najbolj uničujoče vojne in boš ugotovil, da evropski srednji vek skupaj z vsemi žrtvami kuge niso niti risanka v primerjavi z novim vekom, da o atomskem (20. stoletje) niti ne govorimo.

     • Gru

      To je res, samo takrat ni zivelo toliko ljudi kakor danes. Zato tudi stevilke niso visoke. Poglej rajs v procentih glede na celotno prebivalstvo ;)

   • pater jošt

    res je bilo fino. takrat je bila epidemija prehlada imenovanega črna kuga (prepolovila prebivalstvo). za heretične so razglasili vse znanstvene dosežke antike. zemlja je bila zopet ploska itd. res fino.

    • Lustrator

     Vse našteto nima prav nikakršne zveze s krščanstvom, ampak z zunanjimi okoliščinami oziroma duhom časa – ustroja družbe. Večina znanstvenikov je bila sicer kristjanov in to o heretiziranju antičnih dosežkov je laž – znanstveniki tistega časa so antične dosežke nadgrajevali, nekaj pa so jih seveda tudi zavrgli, saj v tem je smisel napredka. Tudi niso bili vsi heretiki pozitivci – marsikateri izmed njih so kasneje povzročali revolucije, ki so nas v današnji moderni dobi pahnile na rob propada civilizacije, torej v situacijo v kakršni se Evropa ni znašla že tisočletje in pol. In obakrat, zanimivo, iz podobnega razloga: dekadenca, moralni razpad družbe.

  • Slovencsm

   Zdaj smo v novem mračnem veku. Če poveš drugačno mnenje od oblasti, te takoj sankcionirajo. Uradno smo v demokraciji a če poveš, da si veren, te takoj označijo za nazadnjaka in tistega, ki nima pravice do mnenja. Nič se niste naučili iz zgodovine in delate iste napake kot vaši ”nasprotniki” včasih.

   • Gru

    Z razliko da , ko so sprejeli ta zakon. So bile vse stranke za. Tudi desne in verne.

 • sprehajalec

  Napadajo brezbožniki in dialektični materialisti danes na portalu, na način, kot so preganjali prvotne kristjane v zgodovini.

  Spominja me na zažig Škofa Vovka, ko so protifašistični aktivisti škofa polili z bencinom na želežniški postaji, pa zažgali.

  Ni vrag, da se ne bi to zgodilo tudi v Grosupljah župniku, če bi ga tovarišice zgoraj, pa rdeči aktivisti s tega portala dobili v roke.

  nekatere stvari se pač nikoli ne spremenijo.

  • Lustrator

   Upam le, da smo se tudi demokrati in kristjani iz vsega tega kaj naučili. Vaški stražarji so se organizirali šele dobro leto po pričetku komunističnega nasilja nad slovensko narodno elito, ko je bil narod že praktično obglavljen, dandanes pa se nas domoljubov ne uspe zbrati več kot nekaj deset ali nekaj sto, že ko gre za mirne proteste v obrambo slvoenstva in njene pravne države.

   • Gru

    Mogoce pa je problem drugje, da se vas samo tok zbere ;)

    • Lustrator

     Problem je v tem, ker se ljudje po 7 desetletjih zatiranja na vseh področjih še vedno bojijo – če ne drugega izgube službe ali družbenih pritiskov. je pa tudi nezanemarljiv del prebivalstva, ki je ugotovil, da se jim politično izpostavljanje enostavno ne splača in se raje naredijo francoze, prodajo svojo domovino in prihodnost svojih naslednikov le zato, da bodo imeli mir in ohranili živce. Žalost.

     • Gru

      No se zmeraj je razlog lahko drugje ;)

 • kamdrvimo

  Levičarjem se je dobesedno utrgalo. Njih v sanjah in cel dan v glavah preganjajo župniki in JJ.

  • Gru

   Torej se strinjas z tem, da se lahko krsi drzavni zakon, ce se gre za vero?

   • Slovencsm

    najprej preveri, če je bil res kršen zakon ali pa samo nabijajo za dvigovanje rejtinga pred volitvami.

   • PLavi-mil

    Tako je, strinjam se, da se krši zakon v imenu vere, katerega ste si vi levosučni izmislili, pred komunistično revolucijo takega zakona ni bilo, OK.

    • Gru

     Koncno eden , ki je priznal ;) Ok zdaj vemo da se imate za naddrzavljane, ki se vas nasi zakoni neticejo.

 • Gru

  Torej se strinjate da je uredu krsit zakon , ce se zadeva tice vere?

  • PLavi-mil

   Kolikokrat si se oglasil, ko je pravosodni minister Klemenčič kršil USTAVO, mislim, da nikoli, ker te to niti malo ni motilo, ne zakona, kot trdiš tukaj, ampak USTAVO, kaj je več USTAVA ali zakon? da umiri se malo.

   • Gru

    Zakaj naj se umirim. Kje ste vi bli z klici naj odstopi kaksen desni, ko so krsili zakone ? Nikjer ;) Clanek govori o temu da je RKC krsila drzavni zakon. In to podpiras zgleda. Se nobenega stavka nisi napisal da te to moti! ;)

    • PLavi-mil

     Ne USTAVO, si gluh ali kaj?

     • Gru

      Kaj neznas priznat? A je bil krsen zakon? A se strinjas z to krsitvijo?

     • PLavi-mil

      A, veš, da je dež tudi božji žegen, umiri se že enkrat, zakoni so za to , da se kršijo in vi levosučni to znate najbolje, ne si v skledo pljuvat.

     • Gru

      V glavnem da podpiras krsitev zakonov, ko pride do vere, a n?

      Si si pravkar pljunil v skledo ;)

  • Osti jarej

   …seveda se lahko….ko sodišča sodijo v prid cerkvenjakom…tako ali drugače…niso ” prekleta rdeča drhal”

  • Slovencsm

   Tako levičarji razlagajo, da je bil kršen zakon. Ko berem različne komentarje pravnikov, pa ni enotnega mnenja. Vsekakor se tudi nihče ni pritoževal, ko je šola gostovala v župnijskih prostorih, ko so rabili prostor zaradi obnove. Takrat ni nihče protestiral.
   Moje mnenje je, da lahko duhovnik blagoslovi vsako stvar, za katero se prej dogovori in dobi soglasje. Če so bili vsi za, ne vidim problema. Morajo pa tudi Ljubljančani razumet, da na deželi živimo drugače. In da so župnije in ljudje zelo povezani med sabo. In da to nima veze z RKC kot institucijo ter njenimi grehi.

 • xtc

  Prav smešno je gledati leve,kako se napenjajo in skušajo dokazati,kako so bili veliki znanstveniki v biastvu levičarji-kar je čista laž večji del je bil vernih nekateri pa tudi ne,definitivno pa niso bili verniki socializma ipd idej.

  • Krtača 20

   Hja veš če si hotel kam prilezt, si moral bit veren. Čeprav to ni bila garancija, da te ne bojo skuril na grmadi. To je nekak tko kot komunizem v stalinovih časih.

   • pater jošt

    sej je bil stalin iz njihovega legla. najbolj vzoren katoliški ministrant v eni zabačeni gruzijski vasici.

    • Slovencsm

     Ja, to je pa res argument. Kot da te že v otroštvu ožigosajo, kako boš kasneje delal in mislil.

  • Hun

   je pa znanstveni duh liberaln, uporniski, firbčn, revolucionarn..

 • Krtača 20

  Farovž bi lahko namesto žegnanja na otvoritev recimo poslal eno košaro flancatov pa potico pa kak deci vina iz farovških vinogradov. Sam kaj k cerkvenim dnar in imetje ne gre iz rok. Je cnej če pride mal provocirat, požlobudrat, pokrižat pa z vodo špricat…

  • pater jošt

   da bo far dal kej dnarja? prej jezus z nebes dol pade , ko pa far pokloni nekaj cekinov pomoči potrebnim.

 • Krtača 20

  Zdajle recimo so poplave. Šest miljonov ljudi v Ameriki brez domov. Ko zagledam papeža ki (bo ali je že ne vem) daruje mašo za uboge duše, doživim celo orgazmično razodetje. Vedno se sprašujem, kako naj si ljudje s tem pomagajo? A kakšnih postelj pa hrane itd cerkev ne more darovat? Nima? Verniki ste pa itak v ekstazi.

  • tohuvabohu

   A zdaj, ko so poplave, rdečkarji jokate in cvilite zaradi nekaj kapljic blagoslovljene vode. Manijaki.

   • Gru

    Ne cvilimo in jokamozaradi par kapljic, ker zupnik krsi zakon ;)

    • Gru

     Ups ;) ampak ker zupnik krsi zakon ;)

    • tohuvabohu

     Ne serji. Tečen si kot podrepna muha. Župnik ni prekršil nobenega zakona!

     • Gru

      Ja pa je ;)

      (3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

 • Osti jarej

  …ko se bo cerkev in nje cerkvenjaki,ravnala po samo ENI božji zapovedi,pol naj se pa oglaša,kot ena moralna in človekolljubna….bruhahhhahaa….institucija….z žegnanjen vred….do tedaj pa…..pššššššštttttt

  …še dobro,da mirči bre cmerar hodi v cerkev inj e neskončno pobožen

  • Janez

   A?
   Tise?
   KOT OTROCI, KI SE NE MARAJO UMIVATI – BOJIŠ VODE?
   A?
   Raad smrdiš? Hja? Tudi klošarji so taki. Pa pokom politiki. Se zdi? L.r. J. KOMENDA

   • Gru

    Rad krsis zakone, a n? ;)

   • Osti jarej

    ….bolj star,bolj nor

 • Laž ima kratke noge

  Cerkev ima svoje zasebne šole in tam lahko kar se mene tiče učence na križ pribijajo, če jim paše, saj so tam itak vsi pripadniki njihove vere, tako učitelji kot učenci. V javnih šolah, v katere hodijo pa tudi neverujoči in pripadniki drugih ver pa se nima RKC kaj zraven siliti. Kot že omenjeno spodaj, pri nas sta država in cerkev uradno ločena in tako je tudi zapisano v ustavi Republike Slovenije. In kot je bilo včeraj lepo povedano na TV, dokler ne bo sankcij bo RKC še naprej arogantno kršila ustavo.

  Je pa tudi naslov tega članka bedast kot večina na tem portalu do sedaj. Pa še smešno je, da izpostavljate protestantizem, ki se je že takrat boril in nasprotoval temu za kar se še sedaj zavzema RKC in pripadnik katere je blagoslovil to cerkev. Malo imate izgleda pojme pomešane kakor tudi zgodovinska dejstva. Saj to pa itak vsi vemo in sploh ni čudno, da se objavljajo članki v takšnem stilu.

  • Janez

   Ti?
   SI “LOČEN” S SVOJO PAMETJO ?
   Ločen s svojo vestjo, ločen od tvoje duše. Se zdi. Se mi kar smiliš. L.r. J. KOMENDA

   • Gru

    Ti?
    SI “LOČEN” S SVOJO PAMETJO ?
    Ločen s svojo vestjo, ločen od tvoje duše.

 • Gru

  No pa nastejmo nekaj razlogov zakaj verni podpirajo krsitev drzavnega zakona.

  – ker je vecina starsev tako hotla
  – ker je Evropska zgodovina krscanska
  – ker je to normalno
  – ker so levi jezni
  – ker so napacni ljudje sprejeli zakon
  – itd…

  Ni kaj res ste CAR-ji , in vecvredni drzavljani ;)

  • ljubinica

   Noben zakon ni bil krsen.
   Saj pravi Nusdorferca, da je treba zakon spremeniti in dolociti sankcije ….

   • Gru

    Hm ;)

    3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

   • Gru

    Nusdorferca pravi da ga treba spremeniti, saj ni kazni za krsitev tega zakona ;)

    • ljubinica

     Ce ni sankcij, je brez veze.
     Ali pa ga levaki po svoje interpretirate.

     • Gru

      Dj preberi si zakon pa neblodi ;)

      A je sola javna ali zasebna?

  • Janez

   Ja?
   Sam si si kriv – da si oboževalec !
   NEZAKONSKO ROJENEGA, POKVARJENEGA, POLIT-MORILSKEGA
   POTOMCA – MARŠALA TITA
   POLJSKE GROFICE Marije Erdelyi
   VDOVE IN ŽIDOVSKEGA BOGATAŠA FRANZA AMBROSA. Ha, ha. L.r. J. KOMENDA

   • Gru

    Ti si si tudi kriv , da obozujes vernike , ki krsijo drzavni zakon ;) Ha , ha… ;)

 • Franc Šink

  In to naj bi bila predsednica? Nas vseh?

  • ljubinica

   Mislim, da se ni bati ….

 • Janez

  ZAKAJ?
  PA TE GOSPE OZ. TOVARIŠICE ?
  Ne
  MARAJO – ŽEGNANE VODE.
  MORDA NE MARAJO – V O D E – NASPLOH?
  Se
  NERADE UMIVAJO?
  So?
  KAR – NEUMITE IN “UMAZANE”?!
  ČUDNO.?!
  ŽENSKE SO PONAVADI RADE UMITE,
  HIGIENIČNE, NESMRDEČE, TELESNO IN DUHOVNO – ČISTE. A TE ? Pa ne ? L.r. J. KOMENDA

  • Gru

   ZAKAJ?

   VERNI KRSIJO ZAKON DRZAVE?

   MOGOCE SE IMAJO ZA NADDRZAVLJANE! KI LAHKO KRSIJO ZAKONE ;)

   CUDNO , PA LIH VERNI, KI SO POLNI BESED KAKO JE TREBA BITI DOMOLJUB.

   A Z KRSENJEM ZAKONOV? ;)

  • Krtača 20

   Že kličem dohtarja. Zgleda da si se ob enih spet prešvercu in nis uzel tabletov.

 • ljubinica

  Slovenski levaki so neverjetno pokvarjeni. Zli. Sovrazijo katolistvo in KC, ceprav so bili vsi njihovi predniki katolicani. Tako izdajajo svoje prednike in kulturo, ki so jo ti ustvarili in v kateri so bili tudi sami vzgojeni.
  Gnud.

  • Gru

   A to pa da verni krsijo drzavni zakon pa ni gnus?

   • Franjo Trojner

    Ne kvakaj, brezplačni obrok v župnišču ti je pa tekno in ga nisi pozabo pojesti! Še en dokaz več, da je dobrota sirota.

    • Gru

     Bla bla in pol spet zalitve ;) Nehodim v cerkev na brezplacni obrok.

     Pa se zate ;) A se strinjas da lahko zupnik krsii zakon?

 • pater jošt

  kaj pa večkrat ločeni prešuštvovalec ivan janša janshari. ah saj res on je plemenski musliman iz kosova. zanj velja druga knjiga. ovčice pa ploskat in se slinit po križu in oltarju.

  • sprehajalec

   Daj, pojdi se v ogledalo pogledat, pa bo sam videl, kako se boš zgrozil. Nam ne verjameš…

  • Anton

   A pol se zdi teb vredu da je janša musliman al ne? Si tudi proti muslimanom ali nasplošno proti vsem verstvom sveta?

 • ljubinica

  Od ateistov, ki obvladujejo slovensko solstvo, je treba zahtevati dolocena pojasnila.
  Od kdaj je nasa sola ateisticna? Na kateri etiki temelji nasa sola? Zakaj se je v slovenski soli dovoljeno norcevati iz krscanstva? Saj so v soli med ucitelji in ucenci tudi kristjani?
  (Primer: Na posvetu biologov je kot uvodna govornica nastopila Svetlana Makarovic, ki je celotno predavanje namenila bruhanju sovrastva do krscanstva in norcevanju iz kristjanov …
  Gotovo so bili med prisotnimi biologi tudi kristjani. A si ni nihce upal protestirsti, so prevec ustrahovani ….

  • Gru

   ” Od kdaj je nasa sola ateisticna?”

   Odkar smo sekularna drzava.

   ” Na kateri etiki temelji nasa sola?”

   Obstaja samo ena etika ;)

   ” Zakaj se je v slovenski soli dovoljeno norcevati iz krscanstva? ”

   No nimamo lih zakona za to. Ampak ker se vi norca delate iz ostalih, se ostali iz vas ;)

   ” Saj so v soli med ucitelji in ucenci tudi kristjani?”

   Seveda da so, a so tudi ateisti in druge vere. Ce ne upisi otroke v zasebno solo.

   Od vernih je treba dobiti pojasnilo , zakaj vas nemoti , ce krsite drzavni zakon?

   • ljubinica

    Gru trdi, da je slovenska sola ateisticna.
    Treba je vprasari Brencicko, ce se s tem strinja.
    Tega nasi levaki niso nikoli javno priznali.
    Kateri ucitelj se je kdaj v soli norceval iz ateizma in ateistov?
    Navedi primere.
    Primer Makarovicke ignoriras. To je po tvoje zakonito?
    Ce bi se kaj takega zgodilo v ZDA, bi velimo ljudi letelo s svojih polozajev. V Slovenii pa nic ….
    Etika je ena , pravis.
    Ja, ampak kot ateist tega ne mores trditi.
    Za ateista obstajajo samo mnenja in obcutki. Ateist ne more priznavati Moralnega Zakona, ki je utemeljen v transcendenvi. Ker ni Zakonodajalca, ni Zakona.

 • Franjo Trojner

  A vas ni sram, da grizete roko, ki vas hrani! Zakaj? Perverzno je, da en morda dva komentatorja, ki menjavata nicke, kot za šalo tako zelo pljuvata po RKC in kristjanih ob 12 uri pa obvezno letita v župnišče po brezplačen obrok.

  • Gru

   A te ni sram , ko zupnik krsi zakon?

   • sprehajalec

    Ko na žegnanjih trpaš vase Gru, da imaš ves napihnjen želodec, takrat te pa župnik ne moti.

    Hipokrizija.

    • Gru

     Nehodim v cerkev. A tebe nemoti , ko zupnik krsi zakon?

     • sprehajalec

      Jaz tega ne vidim kot kršenje zakona, če me žegna. Ti to pač vidiš.

      Žegnano potico verjetno z grozo zavržeš?

     • Gru

      Model lepo da nevidis , zdaj pa si ga preberi in si odgovori. A je sola javna ali zasebna. In pol ce se krsil zakon ali ne .

      3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

     • ŽIVEL KRISTUS ODREŠENIK

      KARITAS JE KRŠČANSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA, KI NA DRŽAVNI RAVNI HRANI VSE LAČNE LJUDI, NE GLEDE NA VERO ALI BARVO KOŽE!!!!

     • ŽIVELA NAŠA KRŠČANSKA VERA

      KARITAS JE HUMANITARNA ORGANIZACIJA OD KATOLIŠKE CERKVE IN HRANI NA TISOČE DRUŽIN VSAKI DAN, GRADI ŠOLE, POMAGA LJUDEM VSEH BARV KOŽE! Jasno?

     • Kosobrin

      Jasno in zelo lepo je to. Molili bomo pa v cerkvah!

    • Zaskrbljen

     Tradicionalna velikonocna “gostija” je v danasnjih casih ravno obratno. Obrok sestavljen iz pustih, neokusnih jedi in obredov. Trdo kuhana jajca, pusta kuhana sunka, hren in potica… pojedina kot se sika.

     • Anton

      Lahko pa ješ samo čokoladna jajčka….

   • Franjo Trojner

    Pred Bogom vsak sam odgovarja za svoje grehe! V tem primeru žegnanja šole ne vidim nič slabega, še manj spornega, če vemo, da se je ob popisu prebivakstva leta 1991 milijon in skoraj štiristotisoč držaljanov opredelilo za kristjane in samo 84 000 za ateiste. Nekam vas je malo pa bi radi terorizirali verujočo večino.

    Leta 1991 ob popisu prebivalstva se je 1369873 državljanov opredelilo za kristjane in 84586 za ateiste, o čem se mi torej danes pogovarjamo? Če je v tej državi kdo diskriminiran smo zagotovo to kristjani! Diskriminacija kristjanov se najpogosteje kaže v naslednjih oblikah:
    a)– zavrnitev človekovih pravic kristjanov
    – kršitev svobode izražanja
    – kršitev svobode vesti
    – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok
    – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode
    – diskriminatorna politika “enakih možnosti”.

    b) Nestrpnost se kaže v obliki naslednjih dejanj:
    – marginalizacija kristjanov
    – onemogočanje enakega dostopa do služb
    – onemogočanje enakega dostopa pri sklepanju poslov
    – izključitev kristjanov iz javnega življenja
    – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti
    – družbena depriviligiranost kristjanov
    – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov
    – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

    c) Sovražna dejanja so navzoča v naslednjih kristjanofobičnih dejanjih:
    – zločini iz sovraštva proti kristjanom
    – sovražna dejanja kot odrekanje storitev
    – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.

    • Gru

     Pa kako nevidis nic slabega, ce se je pa krsil zakon?

  • Zaskrbljen

   ?? …grizete roko, ki vas hrani! ??
   Kdo koga hrani?

   • Franjo Trojner

    Komentatorja Gruja KARITAS kaj ti zdaj tu ni jasno? Preorost stavek in vsebina, a ti je zdaj jasno?

    • Zaskrbljen

     Moj komentar je bil namenjen tovjemu, ki je bil pisan v mnozini in ni bil naslovljen.

    • Gru

     Haha a zdj me pa ze KARITAS hrani haha

  • Krtača 20

   Cerkev hranimo vsi državljani Slovenije in v zahvalo dobimo izzivanje in provokacije? Pa kolikor vidim vas hranimo dobro. Velik župnikov je debelušnih in z nekaj podbradki. Mogoče vas predobro hranimo.

   • janez zorman

    Ti se hraniš na sedminah, po moje !

    • Gru

     Po tvoje haha. Po moje pa ti podpiras krsitev zakona ;)

    • Franjo Trojner

     On se hrani na vseh štirih.

   • Franjo Trojner

    Za cerkev skrbimo verniki, kristjani smo tudi davkoplačevalci in iz našega denarja se financira kup levičarskih civilnih gibanj, ki nato sovražno delujejo do RKC in vseh vernih kristjanov. Leta 1991 ob popisu prebivalstva se je 1369873 državljanov opredelilo za kristjane in 84586 za ateiste, o čem se mi torej danes pogovarjamo? Če je v tej državi kdo diskriminiran smo zagotovo to kristjani! Diskriminacija kristjanov se najpogosteje kaže v naslednjih oblikah:
    a)– zavrnitev človekovih pravic kristjanov
    – kršitev svobode izražanja
    – kršitev svobode vesti
    – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok
    – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode
    – diskriminatorna politika “enakih možnosti”.

    b) Nestrpnost se kaže v obliki naslednjih dejanj:
    – marginalizacija kristjanov
    – onemogočanje enakega dostopa do služb
    – onemogočanje enakega dostopa pri sklepanju poslov
    – izključitev kristjanov iz javnega življenja
    – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti
    – družbena depriviligiranost kristjanov
    – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov
    – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

    c) Sovražna dejanja so navzoča v naslednjih kristjanofobičnih dejanjih:
    – zločini iz sovraštva proti kristjanom
    – sovražna dejanja kot odrekanje storitev
    – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.

    • Krtača 20

     Kar nehaj obračat dejstva in lagat. Še enkrat. Cerkev financiramo vsi državljani – verniki in ateisti. Lahko se pa to popravi. Zato se ne zaganjaj v roko ki te hrani!

  • Anton

   Vsi levaki ki so se oglasili pod tvojim komentarjem so šli na brezplačen požegnan obrok v župnjišče….

   • Gru

    Haha pobozna zelja vernika ;)

 • Anton

  Spet se zaletavajo naši vrli komunisti! Ko jih začne pa matilda šlatat pa kar na enkrat poznajo svoje krščanske korenine.

  • Gru

   Pobozna zelja vernih ;)

   Ps; a te kj moti da zupnik krsi zakon, ali podpiras to dejanje?

   • janez zorman

    Kaj krši, kakšen zakon, a ko malo pošprica stene ? A misliš, da so potem stalno vlažne stene ? Ne ga lomit fantje. Komunisti so kršili zakone narave skoraj 100 let, zato imamo danes osebke, ki pljuvajo po lastnem narodu !

    • Gru

     A je sola javna ali zasebna?

     3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

     • SOVRAŽNIKI KRIŽU NE MORETE NIČ

      KARITAS JE OD CERKVE, PA HRANI VSE DRŽAVLJANE, KI JIM PRIDEJO NA VRATA, KER SO LAČNI? TI JE JASNO TO?

     • janez zorman

      Ateisti ste imeli svojih 45 let. Če jih niste izkoristili v času komunističnega verovanja, ti ne morem pomagati. Danes se boste pač ateisti obnašali demokratično; se pravi, da se boste prilagajali večinski krščanski vzgoji in miselnosti; saj smo v Sloveniji in ne v Bosni, dragi moji. Zato smo se osamosvojili !!!!!!

     • Gru

      Dragi moj vernik. Kaj pa ce bi se vi obnasali demokraticno in nehali krsit zakone drzave. Tudi ce ste vecina ( pa niste, ce ne bi bili verska drzava in ne sekularna ) , se morate drzati zakonov.

   • !!!!!!!!!!!!!

    KARITAS JE OD KATOLIŠKE CERKVE IN VSAKI DAN HRANI NA TISOČE LJUDI, VSEH BARV IN VER. TI JE JASNO? http://www.karitas.si

    • Kosobrin

     Zelo lepo je to, molili bomo pa v cerkvah!

   • jp

    sovražniki NIKOLI NE MORETE uničiti KRIŽA. Toliko! Lp

   • PLavi-mil

    Strinjam se, pa še kako, da se krši zakon o VERI, katerega ste si vi levosučni po revoluciji izmislili, pred letom 1940 takega zakona ni bilo, to ni moj zakon, zato sem da se ga krši vedno in povsod, na podeželju se poserjejo na ta komunistični zakon in dajo žegnati čedalje več cest, podjetij,ustanov pa tudi veselice, če ti je prav ali ne.

    • Gru

     Haha loh se gremo teh igric. Moj tudi ni zakon , ki daje davkoplacevakski denar RKC-ju. Pa ga moram upostevat.

     • PLavi-mil

      Vidiš, ta zakon je pa v redu, država je sakralne objekte uvrstila v kulturno dediščino, zato je prav, da jih VSI davkoplačevalci obnavljamo.

     • Gru

      Kaj pa placevanje zdravstva itd… zupnikom, k imajo isto zrihtano kot ljudje na socialni.

     • PLavi-mil

      Veš, da si spet padu v zanko, zanalašč nisem napisal plačevanja prispevkov, ker te na daleč čitam , kaj boš napisal, točno sem vedel, da boš začel s plačevanjem župnikom, ne boš pa izpostavil enakega plačevanja KULTURNIKOM, kateri se ravno tako napajajo iz držabvnih jasli, res si predvidljiv.

     • Gru

      Hm to me tudi moti pri kulturnikih, sam ni debata o njih
      ;)

     • PLavi-mil

      Če se gremo o plačevanju prispevkov se tiče vseh, ne samo duhovnikov.

     • Gru

      Mas prav, in ce se gremo spostovanje ustave, se tice vseh. Tudi duhovnikov ;)

  • Viljamus

   Levakarji in njm podobni se grejo raje k ruski kapelci križat in se putkotu klanjat, ker samo on jih lahko reši ko jih sam vrag več ne bo več hotel k sebi in naj jim rdeča zvezda žarko sveti k svojemu koncu.

 • Slovenija Moja Dežela

  Nekateri se obremenjujete in mesate jabolke s hruškami. Kaj ima župnik s zakonom? Bistvo vsega je da se katoličanstvo in krščanska vera načrtno uničuje tako v Sloveniji kot v evropi……medtem ko po ljubljani že poimenujejo ulice po raznih mohamedih…in alahu še nikjer v Lj nisem zasledil Kristusova ulica…ali BOŽJA ulica….še več šušlja se da bodo še muslimanske učbenike nam podtaknili v OŠ!!!!! Halo ZBUDITE SE POLITIKI ZASPANI IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA……..NE BO DOLGO KO VAM BO NAROD SAM SODIL……

  • Gru

   ” Kaj ima zupnik z zakonom”

   Tole ima on z zakonom ;p

   3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

   • sovražniki KRIŽU ne morete nič

    NAKLADAŠ non stop. KARITAS JE HUMANITARNA ORGANIZACIJA, KI VSAKEMU DA JEST, ČE PRIDE NA VRATA! IMEJ SPOŠTOVANJE! http://www.karitas.si

   • sovražniki KRIŽU ne morete nič

    Karitas od katoliške cekrve ima resnejšega dela ( hrani lačne, gradi vrtce, pomaga po svetu), kot poslušat tvoje nakladanje!

 • !

  nora tomićka očitno pozablja, da je recimo slovenski narod utemeljen na krščanskem protestantstvu, ter tudi na krščanskem katolištvu! ZAKAJ narod dopušča levičarjem pohod proti krščanski identiteti?!?!?

 • takole

  tomićka, KARITAS, KRŠČANSKA KATOLIŠKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA, HRANI NA TISOČE DRUŽIN VSAKI DAN. Jasno?

 • Križa ne boste premagali

  levičarski sovražniki Križa, vi Križu ne morete nič. Narod je od pamtiveka za to poskrbel.

 • Križa ne boste premagali

  levičarski sovražniki Križa, vi Križu ne morete nič. Narod je od pamtiveka za to poskrbel

  • Zaskrbljen

   Kaj pa imas od tega svojega kriza?

   • !

    Stari človek, imejte malo kulture. Če imate raje smrdljivi šeriat, to RES ni naš problem.

    • Zaskrbljen

     Ali kje vsaj namigujem na sariat, islam, kaksno drugo religijo?

     • !

      Adijo, lepo se imejte.

     • Zaskrbljen

      Hvala, enako.

   • sprehajalec

    kaj pa imaš od svoje Zvezde Zaskrbljen?

    • Zaskrbljen

     Res je, tudi od zvezde nimam nic in je ne podpiram. ;)

     • ,

      potem se tudi v kristjane ne vmešavaj.

     • sprehajalec

      V nekaj vendar moraš verjeti, kaj samo sebe malikuješ?

     • Zaskrbljen

      Ali ni malikovanje prepovedano?

     • sprehajalec

      Kristjanom, ateistom ne.

     • Zaskrbljen

      Torej je kristijanom prepovedano malikovanje, vendar vseeno malikujejo kriz?

     • sprehajalec

      Križ je simbol, ni objekt malikovanja, kot naprimer rdeča zvezda.

     • Zaskrbljen

      Mhm, hvala za pojasnilo. Lep dan se naprej.

 • Križ Kristusov je večen

  Levičarski sovražniki Kristusa in Križa, narod se prebuja, zapomnite si to!!! Narod bo vzel v roke vse, slej kot prej. Zapomnite si to!

 • sprehajalec

  Tovarišice zgoraj so našle svojih 5 minut slave, ker se pač drugje ne morejo dokazati. Vprašanje, ki ga vseskozi vsiljujejo rdeči aktivisti spodaj je;

  Ali je bil kršen Zakon?

  Ko sem malo preletel zadevo, sem spoznal, da je res bil kršen. S čim je bil kršen? Otroci so namreč med gradnjo šole gostovali tudi v Posvečenih prostorih Župnišča, in s tem nevede bili deležni blagoslova takšnih prostorov. Župnija je namreč dala nesebično na voljo svoje prostore za pouk.

  Ko je župnik pa stopil v novo šolo, so pa levičarji levičarke in ateisti skočili do stropa. Ko so otroci gostovali v sili v župnišču ni bil kršen zakon, ko je župnik stopil v šolo, pa je bil kršen.

  Se vam to zdi pošteno, čisto človeško vas vprašam? Tako levičar in brezbožec vrača dobroto? Je v Sloveniji dobrota res takšna sirota?

  Članek iz Dela, ki to dokazuje;

  Da gre za zaključek velikega projekta, na katerega je čakalo več generacij Poličanov, je prepričana vodja šole Marija Podvršič,
  ki je vrsto let morala organizirati pouk v 144 let stari in dotrajani
  šoli. To pa ni bilo preprosto, saj je pouk potekal v dveh stavbah, ki ju
  je ločila cesta. Zaradi pomanjkanja prostora so ga morali organizirati
  tudi v župnišču, v učilnico so preuredili zbornico in za povrh so učenci
  nabirali znanje v zabojniku. Niso imeli kuhinje, hodniki so bili ozki,
  garderobe utesnjene.

  • Gru

   Ko bomo imeli zakon , da RKC nesme posodit prostorov in bojo to naredili, se bomo bunili. A zal je debata v drugem zakonu. Zaradi dobrote ni dovoljsni razlog za krsitev zakona. ;)

   • sprehajalec

    Pravim, da je bil kršen zakon že s tem, ko so imeli pouk v župnišču, na steni so pa viseli nabožni portreti.

    Se strinjaš?

    • Gru

     Ne , ker cerkev ni javna ustanova. In ni bilo krsenega zakona. Je pa lepo da so posodili prostor ;)

     • sprehajalec

      In ti bi sedaj župnika nagnal za kazen, ker je stopil v šolo gradit hidrocentralo, kot jih je pokojni Joža? Dobroto bi vračal s čuzo?

      Ko je župnik blagoslovil tegale, niste nič skakali do stropa. Skačete do stropa, če bi kdo ogrozil vaš šolski sistem preoblikovanja mladih v ultralevičarje. terorističnega tipa Samo v tem je problem, ker so bili otroci zraven.

      http://www.lokalno.si/media/objave.la/slike/LA/f/2009/1/9/blagoslov_picture_011.jpg

     • Gru

      Ja bi zupnika kaznoval, saj je krsil zakon.

      To slikco , ki si pa dal. Pa ni problem , ker je zupnik zaposlen v vojski.

     • sprehajalec
     • Gru

      Ne , ker smo razvita sekularna drzava. Prvo denarna kazen in ce ponavlja zapor ;)

      Je pa zanimivo na katero kazen si ti pomislil ;)

     • sprehajalec

      Pač pomisliš na obstoječe prakse, ki so jih izvajali levičarji v takšnih primerih. Drugih praks ne poznam…

  • Anton

   To naših butastih levaških komentatrjev na zanima. Za naše komuniste se ve po kakšnem sistemu se upravlja državo.
   Kakor med 2.sv vojno tako danes in na vekov veke amen. V Sloveniji! Samo v Sloveniji!

 • Križ Kristusov je večen

  TOMIĆKA, NE GOVORIŠ V IMENU KRISTJANOV. Če si sovražnica Križa, to ni naš problem. To je med teboj in Kristusom.

 • !!!

  Gnusni sovražniki od Kristusa in od svetega Križa. To so levičarji. V ogledalo in dušo naj se pogledajo. Ampak NARODA KRŠČANSKEGA ne bodo porazili !!!!!!!!!!!!!!!!

 • Kristusov Križ je zmagovalec

  Karitas, krščanska humanitarna organizacija od krščanske katoliške cerkve, VSAKI DAN hrani na stotine družin. Ali “antikrščanska” tomićka to ve?

  • Lustrator

   Že samo v Sloveniji na tisoče, ne stotine družin, na svetovnem nivoju pa je tako ali tako daleč brez konkurence, saj deluje na področju kar 200 držav po svetu.

 • Zaskrbljen

  Ali obstoji moznost, da je nekaterim vera vsiljena? Zakaj bi nekdo nadaljeval v samopomilovanju, ce mu to ni vec potrebno?

  • Anton

   Seveda! Nam normalnim ljudem, nič hudega slutečim, vsiljujejo Komunizem. Pa ga nočemo sprejeti. Ne vem zakaj saj nič slabega ne učijo le pobijat se je treba med sabo pa obvladaš.

   • Kristusov Križ je večen

    Tako je.

   • Zaskrbljen

    Se strinjam, partijsko maloumje je primerljivo.

    • Anton

     1000 let kulturnega izobraževanja evrope je primerljivo s 70 let komunističnega klanja na vseh področjih? Prov.

     • kristj

      bravo Anton.

  • sprehajalec

   ko se približuje zadnja ura zaskrblejn, nima nihče občutka, da je bila vsiljena.

   Morda boš še ti vzljubil križ, čeprav bo morda že nekoliko pozno. Vendar še je upanje.

   • kristjanka

    bravo.

   • Zaskrbljen

    Ideja o krizu in podobnih simbolih prinasa tudi satana, strah pred peklenskem posmrtnem zivljenju. Ali potrebujem prisotnost satana ob zadnjih minutah zivljenja?

    • !

     stari v redu je, vi ste pač komunist, pejte si kaj za jest naredit, no in druge ljudi pustite pri miru, v svojih hišah imajo lahko križ.

     • Zaskrbljen

      Nisem komunist. Nikogar ne nagovarjam v “nespodobna” dejanja.

     • !!

      V glavnem, to, če ljudje V NJIHOVIH HIŠAH praznujejo Božič, Veliko noč, če imajo Križ na svojih stenah, RES ni vaš problem. TO SO HIŠE OD KRŠČANSKIH LJUDI, KI SO SVOJ GOSPODAR V SVOJI HIŠI. Toliko. Lp

     • Zaskrbljen

      Pa dobro clovek. Nikogar ne nagovarjam v karkoli, samo izrazam svoje mnenje.

    • sprehajalec

     Verjetno je že ob tebi.

 • Božo

  Zakonodaja velja za vse. Če komu ni všeč jo lahko spremeni po legalni poti.

 • !!!

  “Ljubljanska nadškofija prispevala k ustanovitvi prve znanstvene knjižnice na Slovenskem

  S pomočjo ljubljanske nadškofije in ljubljanske znanstvene akademije
  je bila leta 1701 ustanovljena Semeniška knjižnica, ki je predstavljala
  prvo javno znanstveno knjižnico na Slovenskem. Leto 1773 je bilo za
  jezuitski red usodno, saj ga je takrat papež Klemen XIV. razpustil, kar je vplivalo na to, da je jezuitska gimnazija prešla v roke države. Marija Terezija
  je uvedla obvezno osnovnošolsko obveznost za otroke stare od 6 do 12
  let ne glede na spol, sprejeta zakonodaja pa je uvedla trivialne, glavne
  in normalne šole. V času Ilirskih provinc med leti 1809–1813 se je v
  osnovnih šolah okrepila vloga slovenskega jezika, nato pa je bilo pod
  habsburško vladavino spet vse naprej enako, dokler ni bil leta 1869
  uvedena osemletna osnovnošolska obveznost.”

  KARITAS, humanitarna organizacija hrani vse državljane, ki jim na vrata pridejo! Pomagajo tudi na svetovni ravni.

 • !!!

  “Ljubljanska nadškofija prispevala k ustanovitvi prve znanstvene knjižnice na Slovenskem

  S pomočjo ljubljanske nadškofije in ljubljanske znanstvene akademije
  je bila leta 1701 ustanovljena Semeniška knjižnica, ki je predstavljala
  prvo javno znanstveno knjižnico na Slovenskem. Leto 1773 je bilo za
  jezuitski
  red usodno, saj ga je takrat papež Klemen XIV. razpustil, kar je
  vplivalo na to, da je jezuitska gimnazija prešla v roke države. Marija
  Terezija
  je uvedla obvezno osnovnošolsko obveznost za otroke stare od 6 do 12
  let ne glede na spol, sprejeta zakonodaja pa je uvedla trivialne, glavne
  in normalne šole. V času Ilirskih provinc med leti 1809–1813 se je v
  osnovnih šolah okrepila vloga slovenskega jezika, nato pa je bilo pod
  habsburško vladavino spet vse naprej enako, dokler ni bil leta 1869
  uvedena osemletna osnovnošolska obveznost.”

  KARITAS, humanitarna organizacija hrani vse državljane, ki jim na vrata pridejo! Pomagajo tudi na svetovni ravni

 • živela krščanska moč

  Kristjani so skozi zgodovino doživljali vse to kar doživljajo tudi danes. Ampak poraza nikoli ni bilo in ga ne bo.

 • !!

  tomić in ” ekipa” levičarjev, vi ne boste odločali v imenu tega krščanskega naroda.

 • !!

  tomić in ” ekipa” levičarjev, vi ne boste odločali v imenu tega krščanskega naroda

 • Franjo Trojner

  Približujejo se tako predsedniške, kot
  parlamentarne volitve, zato levičarji
  mobilizirajo svoje volilno telo s tem, da brezsramno udrihajo po RKC in kristjanih, ta kristjanofobična dejanja se bodo do dneva volitev samo še stopnjevala. Začne se z kristjanofobičnimi izjavami v medijih, nato se pričnejo skrunitve naših cerkva z raznoraznimi gnusnimi grafiti in samim fizičnim poškodovanjem cerkvenih objektov in na koncu še pride kakšen grafit v stilu:” Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013″.To je napis na steni ene od diskontnih trgovin na Zaloški cesti v Ljubljani. Žalostno toda resnično je dejstvo, da se leva politična opcija z vsemi svojimi civilnimi gibanji in aktivisti spusti na tako nizek nivo obračunavanja z ideoliškimi tekmeci. Še posebej če vemo, da se je leta 1991 ob popisu prebivalstva 1369873 državljanov opredelilo za kristjane in 84586 za ateiste, o čem se mi torej danes pogovarjamo? Če je v tej državi kdo diskriminiran smo zagotovo to kristjani! Diskriminacija kristjanov se najpogosteje kaže v naslednjih oblikah:
  a)– zavrnitev človekovih pravic kristjanov
  – kršitev svobode izražanja
  – kršitev svobode vesti
  – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok
  – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode
  – diskriminatorna politika “enakih možnosti”.

  b) Nestrpnost se kaže v obliki naslednjih dejanj:
  – marginalizacija kristjanov
  – onemogočanje enakega dostopa do služb
  – onemogočanje enakega dostopa pri sklepanju poslov
  – izključitev kristjanov iz javnega življenja
  – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti
  – družbena depriviligiranost kristjanov
  – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov
  – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

  c) Sovražna dejanja so navzoča v naslednjih kristjanofobičnih dejanjih:
  – zločini iz sovraštva proti kristjanom
  – sovražna dejanja kot odrekanje storitev
  – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.

  • Gru

   A ko krsite clovekove pravice ateista , ti je pa uredu, a n?

   Smo sekularna drzava, loh bi ze to sprejeli enkrat.

   • tohuvabohu

    Kdo ti je kršil pravice? Zakaj se ne pritožiš?

    • Gru

     Duhovnik mi je krsu pravice , kjer ni dovoljen verski obred v javni ustanovi.

     Pritozujem pa se ze 3 dni ;p

     • tohuvabohu

      Katero pravico ti je kršil? Rdečkarji ste prepričani, da je vaša pravica, da nihče ne sme narediti nič brez vaše privolitve. Kaj pa si domišljate, bedaki? Noben zakon tega ne prepoveduje.

     • Gru

      Ma kaj si res tok trd u glavo?

      Podam ti , ker zakon je krsu in ti se zmer kricis da ga ni.

      Pa kaj je narobe z tabo, a res mislis da je pri nas v sekularni drzavi vera nad drzavo?

     • tohuvabohu

      Kar naprej limaš eno in isto kot Goebbels. Zakon sploh ne govori o dejavnosti verskih skupnosti, ki jim ti rečeš “župnik”, ampak o organizaciji šolskega izobraževalnega procesa. Zato župnik tudi ne more kršiti tega zakona, razen, če je hkrati šolski uslužbenec. Razumeš, bumbar nedonošeni?

     • Franjo Trojner

      Ti tepček spolh ne veš kje je podružnična šola na Polici pri Grosupljem, nikoli nisi bil tam in tja niti ne znaš priti, zato tebi duhovnik ni kršo prav nobene pravice.

     • Gru

      Kaj ma to veze? Zupnik je krsu zakon v nasi drzavi. In z tem krsil pravice nevernikov ;p

      Res da nism iz tam, ce ne bi naredu taksen kazim , da do tega dogodka nebi prslo ;p

     • ljubinica

      Ti si res kreten.
      In tipicen levak tudi v tem, da ti je cisto neznan obcutek za cast.
      Tule si 100× ponovil neke obtozbe o krsenju zakona …
      Potem si pa napisal, da si se zmotil.
      Halo?
      In namesto da bi od sramote zginil s foruma, smetis naprej ….

   • ljubinica

    Ha ha
    Kaj ti verjames.
    Napisi, kaj verjame ateist.

    • Gru

     Da neobstajajo bozanstva ;)

     Sj ves , Teizem in Ateizem ;)

     • ljubinica

      Da ne obstajajo bozanstva. Da ne obstaja Bog.
      A ti obstajas?
      Tudi tebe ni.
      Ti si samo skupek molekul, ki se gibljejo. Tebe pa nikjer ….

  • Gru

   Drgac pa ;)

   Tocka a. ; – človekove pravice kristjanov se koncajo tam, kjer se zacnejo clovekove pravice nekristjanov.

   – kršitev svobode izražanja,ce bi bilo to res se nebi smel oglasat ;)

   – kršitev svobode vesti.
   Kaj tocno ti je krseno pri svobodni vesti?

   – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok.
   Lahko jih upises v zasebno versko solo. Ce ne pa se drzi pravil javne sole.

   – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode. Kaj naj bi to pomenilo?

   – diskriminatorna politika “enakih možnosti”. Hm kako ze?

   Tocka b ; – marginalizacija kristjanov, se res dogaja .
   A se nebi ce nebi vi marginiziral ostale ljudi.

   – onemogočanje enakega dostopa do služb.
   Smo sekularna drzava in vsiljevanje vere v javnih institucijah ni dovoljeno.

   – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti.

   Se enkrat smo sekularna drzava.

   – družbena depriviligiranost kristjanov.

   Ponavljas se ;)

   – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov.

   Z tem ste vi zaceli , mi samo zogico vracamo ;)

   – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

   Kle se strinjam. A zal ko samo to pocnete ostalim.

   Tocka c ;

   zločini iz sovraštva proti kristjanom.

   Do takrat ko bo vera obstajala, bojo norci to poceli z veseljem.

   – sovražna dejanja kot odrekanje storitev.

   Ce izvajas storitve, se drzi pravil drzave.

   – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.

   Res skoda zaradi arhitekture in ne vere ;p

 • Janez

  GRU !
  Otroci niso JAVNA LAST – JAVNIH ŠOL .
  Ampak
  SO ZASEBNA STVAR SVOJIH STARŠEV – BREZ KATERIH – BI OTROK NE BILO. Kapish !

  Javne šole niso llast neke normalne apolitične – korektne javnosti. To vemo vsi !

  “ZA DOMOVINO – S TITOM NAPREJ”
  Š pomniš? Tovariš?

  GESLO SEVEDA NI NOSILO – RESNICE , Nikakor !
  Geslo se ni glasilo !

  “ZA DOMOVINO – S POLIT MORILCEM TITOM – NAPREJ”
  TO!
  Bi bilo – bližje resnici.
  “ZS DOMOVINO – Z NEZAKONSKIM JOSHUO AMBROSOM – NAPREJ”
  Bi bila resnica !
  Ampak !
  Šele zdaj – “DOVOLJENA RESNICA”

  NE BLEFIRAJ !

  Moja mama je bila super šivilja in vzgojieljica !
  V
  NJENI ZAPUŠČINI SEM NAŠEL BROŠURO :

  “TRIDESET LE SOCIALISTIČNE PREDŠOLSKE VZGOJE”
  KDO?
  Pa je v slovensk vrtce vsiljival ? TAKO – SOCIALISTIČNO PREDŠOLSKO VZGOJO ?
  Tiste
  ČISTO OK, PRIJAZNE ŽENSKE-VZGOJITELJICE – SAME OD SEBE OTROKOM !
  Zagotovo – niso vsiljevale v glavice.
  NEKDO DRUGI – JE OK ŽENSKM, VZGOJITELJICAM –
  – VSILJEVAL V NJIH “” GLAVICE” – SOCCIALIZEM!
  Kdo?
  JR VZGOJITELJICAM VSILJEVAL ” SOCIALIZEM” V NJIH GLAVE?
  Daj, daj !

  ODPELJI – KAR SI NAPISAL. Na smeti !
  VRTCI, ŠOLE PO 1945 – SO BILI ?? NE NEVTRALNO DRŽAVNI
  – AMPAK?
  Komunistični. Otroke so posiljevali – komunisti. CK KP, ZK ! Vsi to vemo ! L.r. Janez KOMENDA

  Vedno
  SO SI ŠOLE IN OTROKE V NJIH “LASTILE” VLADAJOČE POLITIKE. DEJSTVO !
  Verjamem !
  Da se bojiš žegnane vode. VOODA SPIRA – UMAZANIJO. VERJETNO SI? Rad – umazan?

  • Gru

   Blodis , spremeni zakon pa bo po tvoje ;)

 • Vera

  Vidim , da ste zelo aktivni ( 609 ) komentarjev do mojega . Napisala bi samo tole : Bila sem na eni okrogli obletnici OŠ v manjšem kraju , kjer pa je sedaj tudi občina . Slavnostni govornik je bil nek zaprisežen komunist , toda v svojem govoru je omenil, da so vsi podatki o tej šoli bili zapisani ravno v župnišču , pa nikjer drugje . Zato ne vztrajajte na tem, da so duhovniki bili nekoč samo ” dušni pastirji “, temveč še mnogo, mnogo več , saj so imeli izobrazbo , katera pa današnjim trenutnim vodilnim politikom manjka . Na sejah DZ-a in na tiskovkah se lepo vidi , da imajo diplome kupljene ali ponarejene !

  • Živela naša krščanska moč

   Duhovščina je nekoč bila edina pismena, knjige je pisala, teleskope za opazovanje zvezd izdelovala……

   • Osti jarej

    …..seveda…ker znanje je moč…..

  • Živela naša krščanska moč

   KRŠČANSKI HUMANITARNI KARITAS, od katoliške krščanske cerkve, pa vsakodnevno hrani na tisoče ljudi, ne glede na njhovo barvo kože.

  • Gru

   In kaj ima to veze z tem da je zupnik krsil zakon?

   • tohuvabohu

    Zdaj je pa dovolj tega ponavljanja, kreten. Tudi če še stokrat ponoviš to bedasto teorijo, ne bo zato nič bolj prepričljiva. Sama nestrpnost te je, orangutan.

    • Krtača 20

     Kršenje zakona je nestrpnost?

     • še se bo videlo

      Slovenija je krščanska država, ki ima Božič in Veliko noč za državni praznik. Tega NE BOSTE odvzeli.

     • tohuvabohu

      Nasprotno: nestrpnost je kršenje zakona, ustave in mednarodnih konvencij o človekovih pravicah. In to delate VI, rdečkarji.

     • Gru

      A se nisi dojel , ker zakon je krsu zupnik?

    • Gru

     Kreten , to ni teorija , to je dejstvo, ki se je zgodilo.

     • tohuvabohu

      Vemo, kaj je bilo. Vendar kršitve ni bilo.

   • naša krščanska vera

    ni kršil ničesar.

   • ljubinica

    Kreten.
    Ovadi zupnika, ce mislis, da je krsil zakon. Bomo videli, katera sodnica bo kaznovala zupnika, ki je blagoslovil solo na zeljo krajanov.
    S tega portala pa zgini.

    • Gru

     Kaj pa ce bi ti izginila iz tega portala?

     Budala

     Loh ga ovadim, a v zakonu ni zapisana kazen. Zato bo mirno odsetal in bi vsem cas jemal. Zato pa je ta debata , da se vpise se kazen v zakon, ce ga ze imamo ;)

     • ljubinica

      Pokvarjenec.
      Kot ateist, t.j. manjsina, hoces zatirati krscansko vecino.
      KAJ pa ponujas v zameno za krscanstvo?
      Ateisticni kaos? Komunisticno strahovlado?

   • Vera

    Bil je povabljen, zato ne vidim nobene kršitve !

    • Gru

     Ja kaj ti naj, ce nevidis kaj imamo zapisano v ustavo ;) Krsitev je bla, sam kazni za to nimamo napisane ;)

 • !!

  Tomićka in levičarska antikrščanska ekipa: NE MORE VI NIČ krščanskim ljudem. NIČ!

 • !!

  Tomićka in levičarska antikrščanska ekipa: NE MORETE VI NIČ krščanskim ljudem. NIČ!

  • Kosobrin

   Saj krščanskim ljudem nič nočeta. Taki obredi naj se vršijo v prostorih, ki so za to določeni. Tudi pouk se izvaja v prostorih šol, ki so za to določeni.

 • Vera

  Violeta in Maja : Vidve sta kaplja čez rob, ker si upata celo kandidirati za predsednico krščanske Slovenije !

 • Janez

  TALE
  “MARŠAL TITO”
  POPOLN NEZNANEC – V RESNICI PA NEZAKONSKI. OTROK NEKE – GROFICE !
  NAM
  JE OD 1945-1980 VLADAL . NASILNO – Z GROŽNJAMO, S SMRTNIMI GROŽNJAMI !
  KUPLJIV
  POLIT AGENT ZLOČINSKEGA STALINA, GB ITD JE BIL: množični morilec un likvidator.
  Celo
  V VRTCE, V ŠOLE PA SPLOH
  SO
  NAM IN OTROKOM VSILJEVALI – BREZVERSKI, BREZSMISELNI KOMUNIZEM.
  DAJMO !
  NEHAJMO – S KOMUNIZMOM IN POKOMUNIZMOM !
  L. A Ž !

  VELIKA LAŽ JE !!!

  – DA JE BILA PREDŠOLSKA IN ŠOLSKA VZGOJA – ” JAVNA, NEVTRALNA” ITD.

  VRTCI IN ŠOLE SO BILE PO 1945 – KOMUNISTIČNO INDOKTRINARNE. To vemo vsi ! L.r. J.KOMENDA
  P.s.

  M. JOKIĆ, POŠTENJAK, UD NASPROTNIK TIRANA – TITA
  https://www.google.si/search?q=momcilo+jokić+jedino+ja+znam+tito&oq=momcilo+jokić+jedino+ja+znam++tito&aqs=chrome..69i57j33.37632j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  30
  LET SOCIALISTIČNE PEDŠOLSKE VZGOJE – GOSPA DR. CENCIČ ? Kaj je bilo to?
  https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

 • Krtača 20

  Vidim da se nam ni treba bat šeriatarjev. Mamo hujše fanatike kar doma v RKC.

  • !

   res je, a bomo dopustili tomićki, da odloča v imenu krščanskih ljudi, ki ji plačo financirajo?

   • Osti jarej

    ..JA

  • tohuvabohu

   Pravilno: imamo hujše nestrpneže v vrstah popadljivih rdečih hijen.

   • Gru

    In si ze dojel, ker zakon je krsil zupnik?

    • tohuvabohu

     Ma dej, tečen si kot griža. Prav nobenega zakona ni kršil.

     • Gru

      Ja pa je krsil zakon. ;)

      In to tega ;)

      3) V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost. V vrtcih in šolah s koncesijo je konfesionalna dejavnost dovoljena, kadar se izvaja zunaj programa, ki se opravlja kot javna služba. Konfesionalna dejavnost je dovoljena v vrtcih in šolah s koncesijo, če časovno ne prekinja in prostorsko ne ovira programa, ki se izvaja kot javna služba. Izvajanje konfesionalne dejavnosti mora biti organizirano tako, da tistim, ki se ne želijo udeležiti te dejavnosti, omogoča nemoten prihod in odhod. (4) Konfesionalna dejavnost iz prejšnjega odstavka tega člena obsega: – verouk ali konfesionalni pouk religije s ciljem vzgajati za to religijo, – pouk, pri katerem o vsebinah, učbenikih, izobraževanju učiteljev in primernosti posameznega učitelja za poučevanje odloča verska skupnost, – organizirane religiozne obrede.

     • Primosio

      Ja, ker je kršil Ustavo

     • Gru

      Ups stala zajebu sm haha Ustava je ;)

     • Osti jarej

      …KRŠENA JE BILA USTAVA REPUBLIKE SLOVENIJE,po kateri je cerkev ločena od države in v državnih šolah nima kaj iskat….razen,če kakšen far pride na govorilne ure od svojega nezakonskega froca…pika

      …prav tako,bi se iz istega razloga,cerkev morala financirati sama in ne iz državnega ,torej davkoplačevalskega denarja

     • tohuvabohu

      Kršena bi bila, če bi državni organ zahteval opravljanje verskega obreda, ker država te pristojnosti nima. Člen o ločitvi države in cerkve je obojestranski. Lahko pa država (ali lokalna skupnost) povabi predstavnike verskih skupnosti k sodelovanju pri javnih dogodkih in to ni v nasprotju z ustavo.

     • Gru

      Je pa krsitev ce to pocnejo v javnem objektu, kakor je javna sola.

     • tohuvabohu

      Kateri zakon je kršen? Zakon o javnih objektih ali kaj, čombe?

     • Gru

      Ustava je krsena, sm se prej zmotil ;) A si mal pocasen v glavi ;) Ti moram se enkrat napisat , ker del ustave?

  • Janez

   A?
   MISLIŠ NA TELE ?
   KOMUNISTIČNE ŠERIATARJE ? V vrtcih ? Groza – 30 let soo gnjavili otročke. L..r. K. KOMENDA

   PS.
   30 LET PREDOLSKE SOCIALIČNE VZGOJE. Komunistične – pravzaprav.
   PROTI VERSKE VZGOJE.

   https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

   • Gru

    A te je strah , k v solah ni verske vzgoje? ;)

    • Lustrator

     Tebe ni? Ti visoka kriminaliteta in vdor balkanske mentalitete celo med čistokrvne Slovence v zadnjih desetletjih ne zbudi lučk za alarm?

     • Gru

      Dokler ni vere zraven , me ni strah ;)

     • Lustrator

      Tudi v nobeni vojni 20. stoletja je ni bilo, pa je bilo preko 60 milijonov žrtev samo na področju Evrope. Zakaj? prav zato, ker so te vojne/revolucije pričenjali ljudje kakor ti, ki vere niso poznali.

     • Gru

      Hm neda se mi brskat, sam vecina morilcev je vernih in ne ateusticnih ;p

      Ps; v Evropi zivi 550milijonov ljudi.

     • Janez

      ŽE SPET PIJAN ALI ZADROGIRAN – PIŠE ?! Se zdi. L.r. J. KOMENDA
      P.S.
      30 LRT LAŽNIVEGA KOMUNIZMA V VRTCIH.
      https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

     • Gru

      Kaj spet si pijan in zadrogiran? Janez se bos unicil ;)

    • ljubinica

     V solah ni verske vzgoje, pravis.
     Kaksna vzgoja pa je?
     A ni nobene vzgoje?
     Od kod ti ves, kaj je prav in kaj ni prav?
     Ti to pove drzava? Kucan?

     • Gru

      A si mal picasna v glavi?

      Vzgoja je normalna in ne versko obarvana. Ateisticna ce hoces ;p

      In ja ni verske vzgoje v javnih solah.

      Od kod ti ves, kaj je prav in kaj ni prav?

      Drgac mamo zakone da vemo, kaj je in kaj ni prav, ce so te ze napacno vzgojili.

     • ljubinica

      Hahaha
      Res nimas pojma. Ce bi zivel v nacisticni drzavi, bi ubogal pac nacisticne zakone. Ali pa komunisticne ….
      Kdo pa pise zakone? Na osnovi cesa?
      To, da je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano v zakonu, je levakarska “morala”.
      Mnoga dejanja so “prepovedana”, ceprav niso zakonsko sankcionirana: laz, obrekovanje, varanje, pa grehi kot pohlep, krutost itd.

 • Veselim se Božiča

  tomićka in antikrščanska ” ekipa” ALI SE ZAVEDATE, da vašo plačo financirajo tudi kristjani, ki so večina v tej krščanski državi?

  • Osti jarej

   …..jaz si mojo vsak mesec prigaram z lastnimi rokami…..moja sinova tudi in moj mož enako

 • Krtača 20

  Imam še eno vprašanje za RKC fanatike. Če nek objekt ni blagoslovljen, ali to pomeni da je preklet?

  • !!!

   fanatik si ti. KARITAS JE KRŠČANSKI , od krščanske katoliške cerkve in hrani na tisoče državljanov vsaki dan. Jasno? http://www.karitas.si

   • Osti jarej

    … finančna državna pomoč za plačilo prispevkov verskim uslužbencem,je leta 2015 za plačilo socialnih prispevkov za 817 oseb znašala 1.598.377,83 evra.

    …zato kar lepo drži kljun

    • Lustrator

     Pa si izračunal koliko pride to na osebo? 1956€ – na LETO, torej približno toliko kot prejme penzije povprečen komi, ki zase trdi, da je kot rambo borec pred lastnim rojstvom postrelil cel vod nacistov.

     Ti verski uslužbenci za razliko od vas, rdečih javnih uslužbencev nudijo svoje storitve zastonj vsem državljanom – bi rad da pomrejo po cestah od lakote, da boste imeli družbeni škodljivci na razpolago še več davkoplačevalskega denarja? Greš lahko v svoji rdeči kristianofobiji še dlje? Poskusi, a moli, da se ne srečava v živo.

     • Osti jarej

      …zastonj oni še prdnejo ne…..vzdržuje pa naj jih vatikan in verniki…ako jim je drago….zaradi mene lahko svojemu farju neseš vsak mesec celo penzijo

  • !!!

   preberi si kaj vse na državni ravni pomaga humanitarna organizacija Karitas, ki je od krščanske katoliške cerkve!!! Nahrani marsikoga, ki jim na vrata potrka, ne glede na barvo kože ali vero! Toliko. http://www.karitas.si

   • Osti jarej

    ..pravilno in še enkrat edino pravilno….tako vsaj v določeni meri vrne,kar ji je dano in to brez davkov…..sicer pa …samo njen slovenski del ima za približno milijardo evrov premoženja ,dobiva pa državni,torej DAVKOPLAČEVALSKI denar…NAŠ denar pa,če smo verniki ali ne…

    … država mora biti versko nevtralna, če ima v ustavi zapisana takšna določila, kot jih ima Slovenija. Če država financira delovanje neke verske skupnosti, katere cilj je širjenje vere, nevtralnosti ni več. In koliko državnega, torej javnega denarja, gre za financiranje tako imenovane katoliške sfere, kamor KLDC uvršča dve nadškofiji, pet škofij, skoraj 800 župnij, katoliško vzgojo in izobraževanje od vrtcev do fakultete, množico zavodov, redov, društev in podjetij ter seveda dobrodelno vejo Cerkve Karitas? Vsaj 20 milijonov evrov na leto.

    Dohodki Cerkve so bili vedno skrivnostni. Veliko se namreč posluje z gotovino, denar iz nabirk, plačil za krste, obhajila, birme, poroke, pogrebe, maše in podobno prav tako ni nikjer prikazan, saj Cerkev iz tega ne plačuje davkov. S spletno aplikacijo za spremljanje izdatkov javnih institucij Supervizor so v KLDC ugotovili vsaj to, koliko javnega denarja dobijo različni deli katoliške sfere.

    Številke so zelo visoke. Največji cerkveni prejemnik javnega denarja je Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, kjer delujeta tudi škofijska gimnazija in Radio Ognjišče. V letih od 2003 do 2011 je dobil 25 milijonov evrov. Več kot pol manj, 12 milijonov, je dobil mariborski Zavod Antona Martina Slomška, kjer delujejo katoliški vrtec, glasbena in baletna šola, gimnazija ter dijaški in študentski dom. Zelo veliko so prejeli še številni drugi katoliški zavodi: sv. Frančiška blizu Škofljice devet milijonov, enako vsoto škofijska gimnazija Vipava, Zavod sv. Terezije blizu Vidma na Dolenjskem, kjer je dom za ostarele, je dobil tri milijone in pol ter tri milijone Zavod sv. Cirila in Metoda v Beltincih, kjer prav tako deluje dom za starejše.

    Tudi škofije so si v zadnjih osmih letih iz javne malhe lepo opomogle. Največ, 15 milijonov, je dobila mariborska, ljubljanska sedem milijonov, več kot milijon sta dobila še koprska škofija in Slovenska škofovska konferenca, po 2 in 1,3 milijona evrov. Brez denarja niso ostale niti župnije. Sicer ni nobena dobila več kot milijon evrov, vendar so si v izolski iz javnih jasli postregli z 800.000 evri, viški v Ljubljani s 700.000, mestni celjski s 600.000 evri, župnija Dol pri Ljubljani je dobila okroglega pol milijona.

    Tudi v drugih delih katoliške sfere je veliko prejemnikov več kot milijona evrov javnega denarja v letih od 2003 do 2011. Med njimi so Konferenca redovnih ustanov Slovenije s 4,2 milijona, slovenska Karitas in Zavod Pelikan Karitas s po 3,8 milijona, Društvo Mohorjeva družba 2,4 milijona in katoliški skavti z 1,2 milijona evri. Pri tem je treba poudariti, da pri vseh vsotah ne gre samo za dotacije, saj je država z javnim denarjem od Cerkve kupila nekatere nepremičnine in plačala nekatere storitve./citirano/

  • mimgrede

   islamistični imami imajo cel kup nekih vraževernih običajev….

  • Janez

   Ja!
   N E – BLAGOSLOVLJEN JE PAČ !
   Razni ex KP, ZK, ZL IN LGBT ZBLOJENCI STRAŠIJO – V NJEM. A ne ?
   VEM
   ZA UČITELJICE IN VZGOJITELJICE,
   KI SO BILE ODPUŠČENE – ZARSDI VERNOSTI.
   OD
   PRESTRAŠENO AGRESIVNIH KOMUNIST RAVNATELJIC, RAVNATELJEV. L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   30
   LET KOMUNIZMA V VRTCIH.
   NITI 10 ZAPOVEDI JIM NISO PRIVZGOJILI.

   https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

  • Franjo Trojner

   Idi svojega popa vprašat ti bo z veseljem odgovoril.

 • Gru

  Se opravicujem vsem vernim, ker sm trdil da je zupnik krsu zakon ;) Krsil je ustavo ;)

  • Janez

   A?
   MISLIŠ NA TOLE KOMUNISTIČNO POSILJEVANJE OTROK?
   Daj?
   Povej kaj pametnega.
   Komunistično socialistični način nerazmišljanja ? Poneumlja. L.r. J. KOMENDA.
   P.S.
   NAŠTEJ
   10 ZAPOVEDI !
   Jih sploh veš?
   https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

   • Gru

    Ne ker nism veren. A poznas ustavo Slovenije?

    • !!

     Jaz poznam ustavo! SLOVENIJA je krščanska država, ker sta spomin na Kristusovo rojstvo ( Božič) in spomin na Kristuso vstajenje, Velika noč, DRŽAVNA PRAZNIKA!!! Ne boš ne ti, ne tebi podobni, vplival na to krščansko državo.

    • !!

     Če je kršenje ustave, da duhovnik blagoslovi šolo ali drugi prostor, potem naj bo. AMPAK TA DRŽAVA JE ŠE VEDNO DRŽAVA KJER IMAMO CERKVE, KJER PO VASEH STOJIJO KAPELICE IN KRIŽI. TO JE DRŽAVA KJER KRŠČANSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA KARITAS, HRANI NA TISOČE DRUŽIN NE GLEDE NA BARVO KOŽE. ALI TI JE TO JASNO?

  • tohuvabohu

   To je pa še večja bedarija. Očitno ne veš, kakšen akt je ustava. Ustava je akt, s katerim se država oziroma oblast obvezuje, da bo svojim državljanom zagotavljala določene pravice in da bo skrbela za skupno dobro, varstvo temeljnih človekovih pravic in pravni red. That’s all, folks.

   • Gru

    Torej se je ni treba drzati? In jo lahko krsimo, ker se ni zakonov spisanih?

    • tohuvabohu

     Ustava predpisuje obveznosti države, ne pa državljanov. Jawohl? Prve ustave so dali vladarji, kralji, cesarji. Magna carta libertatum: izobrazi se malo, petek.

 • Kristjani se ne predamo

  CILJ levičarjev je iz krščanske države narediti nekrščansko državo, zapomnimo si to in to preprečimo!!!!!!!!!!!!!

 • usodni trenutki so

  Če predaš svojo vero neki tuji, si poraženec na lastnem ozemlju. Pa srečno.

 • za usodo naroda se gre

  BRAVO NOVINAR

  “Škofijska gimnazija je uvedla slovenščino in izvedla prvo maturo v slovenščini

  V prestolnici ni bilo več cerkvene gimnazije vse do leta 1905, ko je
  bila ustanovljena Škofijska gimnazija, ki je uvedla slovenščino. Prvo
  maturo v slovenskem jeziku je leta 1913 izvedla prav Škofijska gimnazija
  v Šentvidu, kar je bil tudi eden od namenov njene ustanovitve, saj je
  ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič
  zagovarjal stališče, da v slovenskem prostoru potrebujemo institucijo,
  ki bo zagovarjala intelektualce, ki naj bodo tako zavedni Slovenci kot
  tudi zgledni kristjani.”

  • Kosobrin

   Precej smo zasli. Tukaj je govor o blagoslovitvi osnovne šole.

 • za usodo naroda se gre

  !!!!

 • Janez

  NAJBOLJE?!
  DA
  PARLAMENT R.SLO !
  POTRDI KOMUNISTIČNO-SOCIALISTIČNI NAČIN GLEDANJA – ZA ” RELIGIJJO”
  IN?
  MU?
  KER JE RELIGIJA – ZAPRE POT V ŠOLO: ločitev med državo in vero ! A ne?

  “Gru” npr. VERUJE , DA. JE BIL ” MARŠAL TITO”=JOŽEK BROZ, ŠLOSAR IZ KUMROVCA.
  TO!
  Je “vera”. “Gru” – dokazov nima. Veliko več dokazov je ?
  Da
  “Maršal Tito” – ni bil Jožek iz Kumrovca. L.r. J. KOMENDA.
  P.S.
  KOMUNISTIČNA VERA VSILJEVANA V VRTCE.
  https://books.google.si/books/about/30_let_socialistične_predšolske_vzgoje.html?id=ruy5OgAACAAJ&redir_esc=y

 • krščanski predniki so vedeli

  Slovenci in vsi kristjani: spet se dogajajo odločilni trenutki. Krščanska Evropa
  je od nekdaj bila napadana od nekrščanskih potez na šahovnici
  zemljevida.

  Ali se zgodovina spet ponavlja? Dolžni smo svojim krščanskim prednikom, da varujemo kar nam je bilo dano!

 • tohuvabohu

  Glede na splošno znano zahojenost rdečkarjev pričakujem, da se bo našel kdo, ki bo ugotovil, da so tudi pokopališča javna in da so torej cerkveni pogrebi protizakoniti.

  • Gru

   Na tvojo zalost niso ;p

 • !!!

  neka tomićka in njen ” tim”, ne more odločati v imenu celega slovenskega krščanskega naroda.

 • za usodo naroda se gre

  Slovenski krščanski narod in vsi ostali slovanski krščanski narodi smo obstali, ker so krščanski predniki to dosegli, predali so nam cerkve, kapelice po vaseh, križ na vsakem hribčku, lepe božične in velikončne trenutke. Ne dopustimo, da bi bili naši krščanski predniki razočarani.

 • za usodo naroda se gre

  Slovenski krščanski narod in vsi ostali slovanski krščanski narodi smo
  obstali, ker so krščanski predniki to dosegli, predali so nam cerkve,
  kapelice po vaseh, križ na vsakem hribčku, lepe božične in velikončne
  trenutke. Ne dopustimo, da bi bili naši krščanski predniki razočarani !

 • Janez

  “GRU”
  JE TAK – BOLJ “MALOUMEN POGAN=-KOMUNIST” KOT JE BIL KPS ZLOČINEC KARDELJ,
  KI JE REKEL:
  “” HVALABOGU – SMO BOGA UKINILI”
  TUDI “GRU” ZELO “PAMETNO REČE : ” HVALABOGU, DA NE VERUJEM V BOGA” . L.r. J. KOMENDA

  • Gru

   Pogan hahaha ateist pa res ;)

   • Osti jarej

    ….Lahko rečemo, da so Veneti poznali veliko božanstev, ki so nastopala v večih krajevnih imenskih različicah. Mnogi enciklopedični viri nakazujejo, da so prav njihova poganska (lat. hribovska) verovanja vplivala na sprejetje naukov o Sveti trojici, neumrljivi duši, kult čaščenja Marije, simbol križa,* itn. v rimskokatoliško dogmo. Znanstveniki se trudijo dokazovati le, kako so se ti nauki širili iz Babilona in Egipta v Rim, ne povedo nam pa preko koga so se širili. Tako lahko na področju Evrope najdemo številne ostanke triglavih božanstev. Verjetno tudi naš Triglav ne označuje treh vrhov, ampak je le simbolna označba za staro pogansko svetišče, ki naj bi se nahajalo pod njegovim vznožjem. In takšnih ali drugačnih “triglavov” po Evropi kar mrgoli! Friedrich II. pruski (18. st.) namreč ugotavlja, da so Vandali (Wendi na brandenburškem) častili boga, imenovanega Triglaw. Njegovo upodobitev naj bi bilo moč videti na Harlungsbergu pri Brandenburgu. Imel naj bi tri glave [podobno kot upodobitve svete Trojice po raznih cerkvah v Evropi#], ki ponazarjajo njegovo gospostvo čez nebo, zemljo ter podzemlje (Denkwürdigkeiten zur Geschichte des Hauses Brandenburg/Die Religion zur Zeit des Heidentums). Podobno čaščenje Trojice (v Mezopotamiji) opisuje tudi Larousse Encyclopedia of Mythology: “Vesolje je bilo razdeljeno na tri dele in vsakemu je gospodoval po en bog. Nebo je pripadlo Anuju. Zemlja je bila dana Enlilu. Ea je postal gospodar vodá. Skupaj so sestavljali triado vélikih bogov.” Tudi med napisi, najdenimi na področju Alp se med drugim pojavljajo imena Trumuskat, Tribuzijat in Trumuzijat. Ob tem več napisov kaže tudi na čaščenje boginje Rejtije. Znano pa je tudi, da so na našem področju častili boga z imenom Belin, predvsem na severu pa štiriglavega boga imenovanega Svantevid ali Svetovid. Ni izključeno, da so celo najstarejše cerkve, posvečene svetemu Vidu zgrajene prav na predhodnih poganskih templjih tega božanstva. Neizpodbitno dejstvo je, da je znamenita Gotska katedrala v Pragi, posvečena svetemu Vidu (“Svaty Vit”), zgrajena prav z namenom nadomestiti čaščenja Svetovida./citirano/

    • Gru

     Zanimivo hvala za info ;) Sam jz sm se zmer ateist in ne pogan ;)

 • Osti jarej
  • ,

   pejt spat baba

   • Osti jarej

    …..tvoja tudi spi?…spet pijana,kot čep

    • .

     pijana ti je mati in ti kot ona

 • Osti jarej
 • za usodo naroda se gre

  Slovenski krščanski narod in vsi ostali slovanski krščanski narodi smo
  obstali, ker so krščanski predniki to dosegli, predali so nam cerkve,
  kapelice po vaseh, križ na vsakem hribčku, lepe božične in velikončne
  trenutke. Ne dopustimo, da bi bili naši krščanski predniki razočarani !!!!

  • Jurij Musar

   Namesto, da so na vsakem hribčku postavili cerkvico, bi bilo pametneje denar vlagati v šolstvo in zdravstvo, ter za zmanjšanje siromaštva.

   • za usodo naroda se gre

    krščanska katoliška humanitarna organizacija KARITAS točno to tudi počne!!! http://www.karitas.si/

    • Jurij Musar

     Cerkev v Karitas ne prispeva niti beliča.

     • ?!

      izdajalec pokvarjeni sploh se ne zavedaš kaj govoriš. KARITAS JE OD KATOLIŠKE CERKVE in več dobrega naredi kot ti. Lp

     • Jurij Musar

      Karitas je dobrodelna organizacija, tako kot Rdeči križ. Napajata se od države in posameznikov. Cerkev kot inštitucija ne prispeva nič.

     • !

      Šeriatar daleč si ti od Kristusa, narod pa bo šele postal še bolj blizu Kristusu! Lp

     • Jurij Musar

      Kristus je bil v svojem času mnogo bolj napreden od današnjih slovenceljnov.

     • ?!

      PREBERI SI, ” ŠERIATSKI” LEVIČAR http://www.karitas.si/o-karitas/

   • tohuvabohu

    Potem pa podrimo cerkvico na blejskem otoku, pa da vidimo, kako bodo potem turisti drli na otok.

    • za usodo tega naroda se gre

     niti v hecu tega ne izgovarjaj, nobenega podiranja ne more biti. NITI V HECU se to ne govori.

     • tohuvabohu

      Gre le za logiko oziroma za argument, ki se mu učeno reče reductio ad absurdum.

    • Jurij Musar

     Tole je pa zelo, zelo neumen komentar. Še nikdar nihče ni izjavil, da je treba tisto cerkev podreti, saj zelo lepa in paše v okolje. Ampak 3000 jih pa res ne rabimo.

     • KARITAS JE OD CERKVE

      cerkve so bile in bodo, zapomni si to.

     • Jurij Musar

      Ponekod po EU jih prodajajo, ker ni vernikov.

     • !

      sanjaj, slovanski krščanski narodi smo drugačni. Zapomni si to. Toliko o tem. Zdaj pa nehaj.

     • Jurij Musar

      Tekma se prične ob 8.30, torej bom še nekaj časa z vami. A ti tud gledaš košarko?

     • !

      Ljudje bodo gradili še nove cerkve. In tako je prav.

     • Jurij Musar

      Če imajo denar naj jih kar gradijo. Trenutno gradijo v Ljubljani đamijo, imajo denarja kot solate.

     • aha

      Aha, zdaj razumemo iz kje si. PLJUVAŠ po slovenski krščanski državi, o džamijah pa znaš. BOMO VIDELI koliko cerkva bomo pričeli šele graditi. Narod bo rekel kako in kaj,. KRŠČANSKI NAROD V TEJ SVOJI DOMOVINI.

     • Jurij Musar

      Slovenija je sekularna demokratična republika, ne pa krščanska država. Res pa je, da bo narod rekel kako in kaj, na volitvah.

     • tohuvabohu

      Ti itak ne rabiš nobene. Postavljali so jih naši predniki, ki so imeli vsega preveč, pa še dolgočasili so se, a ne, bumbar?

   • za usodo naroda se gre

    KRŠČANSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA KARITAS, KI JE OD CERKVE, NA DRŽAVNI
    RAVNI POMAGA LAČNIM!!!! http://WWW.KARITAS.SI

    • Jurij Musar

     Karitas bi morali ukiniti, saj imamo Rdeči križ.

     • Povej tvojemu fantu da spet rabiš njegov dotik….

     • !

      NIČ se ne bo ukinilo, ampak se bo vse kar je krščanskega še bolj okrepilo! Pa pa

     • Jurij Musar

      Statistike kažejo drugače.

     • !

      PRESENEČEN BOŠ. Bo že narod pokazal. Vedno je in vedno bo. Zdaj pa odsmrdi.

     • Jurij Musar

      Imam še nekaj časa do tekme Slovenija : Latvija. Presenečen pa ne bom, saj poznaš tisto iz socializma: NNNP.

  • Gru

   Bah kaj pa nasi predniki pred krscanstvom?

 • Osti jarej
 • Jurij Musar

  Naj žegnajo svoje šole, ne pa Javne, saj smo sekularna republika, v kateri so verniki manjšina.

  • !!!!!!!!!!!!!!

   KRŠČANSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA KARITAS, KI JE OD CERKVE, NA DRŽAVNI RAVNI POMAGA LAČNIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://WWW.KARITAS.SI

   • Jurij Musar

    Karitas dobiva subvencije od države, cerkev ne prispeva nič.

    • !
     • Jurij Musar

      Le zakaj bi lagal o stvareh, ki se z lahkoto dokažejo.

     • Bring it on

      Ti si lažnjivec, Pa pa

    • _

     povej tvojemu fantu da si nervozen, kristjane boš pa pustil pri miru.

  • tohuvabohu

   Tudi če bi bili večina, bi bili rdečkarji proti.

   • Jurij Musar

    Tako kot ste vi proti ateistom. Za špetir morata biti vedno vsaj dva.

    • tohuvabohu

     Za nerganje pa je dovolj eden, a ne nergač?

     • Jurij Musar

      Povem le svoje mišljenje, kar je v demokraciji zelo zaželjeno.

     • bring it on

      šeriatar nimaš kaj iskati tukaj IN ZAPOMNI SI, kristjani se ne damo!

  • ,

   levičarji in šeriatarji, ne boste porazili tega krščanskega prostora, narod ne bo dopustil.

   • Jurij Musar

    Cel svet nezadržno drsi v ateizem.

    • !

     KRISTUS PA JE VEČEN. IN NJEGOVI LJUDJE TUDI. KI MU SLEDIJO.

     • Jurij Musar

      Baje je umrl pred 2000 leti, če je sploh živel, saj niti tega nihče ne ve. Večno ni niti vesolje.

     • ,

      LAŽNJIVEC ODIDI.

  • ,

   KRŠČANSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA KARITAS, KI JE OD CERKVE, NA DRŽAVNI
   RAVNI POMAGA LAČNIM!!!!!!!! http://WWW.KARITAS.SI

   • Jurij Musar

    Cerkev ne prispeva nič. Samo država in posamezniki.

    • lex

     Cerkev JE iz krščanskih družin in večno bo, ti revček ubogi. Zdaj pa jokcat. Kristjanom ne moreš NIČ.

     • Jurij Musar

      Saj jim tudi nič nočem.

     • ,

      Ti si homoseksualec. Mi te razumemo. Zdaj pa daj mir.

     • Jurij Musar

      Jezus Kristus je bil pa baje poročen in je imel otroke.

    • Olga

     Kdo pa je cerkev? Kristjani! Vsi kristjani plačujemo davke!

     • Jurij Musar

      Cerkev kot inštitucija ne prispeva nič.

     • ,

      LAŽNJIVEC odidi.

     • Jurij Musar

      Potem vam bo pa vsem najbolj zagnanim klerikalcem dolgčas.

  • Franjo Trojner

   Bejži no, od kod te ti ta lažniv podatek? Popis prebivalstva iz leta 1991 givori, da se je za kristjane opredelilo skoraj 1 miljion in skoraj 400 000 prebivalcev in za ateiste nekaj manj, kot 85 000! Tvoje trditve so torej plod samo tvoje domišljije in nimajo nobene veze z realno statistiko, popisom prebivalstva. Res se mi smiliš, zelo mizeren piizkus farbanja javnosti.

   • Jurij Musar

    Saj se vidi na volitvah, koliko vas je katolikov. Če bi bilo res kar pišeš, bi klerikalci vladali od osamosvojitve naprej. Pa ni tako.

    • !

     Vsi vidijo, da žališ čustva Slovencev kristjanov, ki na svoji zemlji živijo. VSI ZDAJ VIDIJO. Tvoji komentarji so vidini vsem in ljudje jih berejo. Vedi to. Lp

     • Jurij Musar

      Zato pa kaj napišem, da ljudje preberejo. Vsi vi, ki mislite, da ste kristjani, vulgarno napadate vse, ki ne mislimo in čutimo tako kot vi.

    • Franjo Trojner

     Ti si res ubog na umu, a ti misliš, da gredo vsi kristjani na volišča? Mnogi žal ostajajo doma, ker še niso pozabili, kako so jih v Titovi jugi še ne tako daleč nazaj njihovi sosedi zaradi majhnih koristi ovajali totalitarni komunistični oblasti. Oblast po letu 1991v naši državi ni nič drugačna, kot pred letom 1991, še prvi predsednik je bil nekdanji šef partijcev v Sloveniji, kristjani smo zadnjih 75 let zelo diskriminirani in je kristjanofobija v naši družbi še vedno.zelo prisotna in se tudi iz tega razloga kristjani ne izpostavljajo sicer je pa to vera ljubezni in prijateljstva, kar tebi ne bo nikoli jasno.

     • Jurij Musar

      Ubogi kristjani ne upajo na volišča. Ubošci. Sedaj vsaj vem zakaj Ljudmila Novak ne zmaga na volitvah.

  • Olga

   Brez krščanstva šol še imeli ne bi!

   • ,

    Res je.

   • Jurij Musar

    Čudno, da imajo šole tudi povsod tam, kjer ne poznajo krščanstva.

    • f

     lažnjivec spet ti, pojdi tja kamor spadaš. Marija Terezija ki je šole odpirala je bila kristjanka…..Primož Trubar je bil protestantski kristjan, SPELJI SE TOREJ LAŽNJIVEC K SVOJEMU TIPU in skupaj odjahajta nekam na samo.

    • MEFISTO

     Ker so to zelo pozno prevzeli od kristjanov!

     • Jurij Musar

      Kje pa ti živiš človek božji. Grki so imeli univerze daleč pred našim štetjem. Pa še mnogi drugi.

    • f

     Lažeš! Vsi, tudi slavni slovenski pesnik SIMON GREGORČIČ, so bili slovenski krščanski duhovniki. TI KAR PLJUVAJ, VSI BEREJO TUKAJ ZDAJ KAJ SI SKOZLAL.

     • Jurij Musar

      Le naj berejo, morda se kaj naučijo. Simon Gregorčič pa je za mene resnično velik pesnik, kar pa nima veze s krščanstvom.

 • delaware

  Slovenske isisčarke

 • Olga

  Levake je treba nagnati z oblasti! Vzrok za tako ravnanje je mostogradnja izdajalcev na desnici iz vrst katolištva! Ena taka je Ljudmila, ki se sonči na Hanzi in govori, da se pri svoji kandidaturi za predsednico zanaša na Boga!? Krščanski starši pa morajo doplačevati svojim otrokom šolanje, ki ga kot obvezno predpisuje drzava, če želijo otroke vzgajati skladno s svojim prepricanjem!? Sramota!

 • Janez

  VSAKEMU NORMALNEMU
  ODRASLEMU ČLOVEKU
  V SLOVENIJI JE JASNO,
  DA JE
  RKC – IMELA VELIK POZITIVEN VPLIV NA OBSTOJ
  IN NA
  VZGOJP K “DOBREMU” V SLOVENIJI.
  SAMO
  KAK ZASLEPLJEN POKOMUNIST LAHKO GLEDA VLOGO RKC DRUGAČE. L.R. J. KOMENDA

 • Janez

  ČAS JE ZA
  PRVEGA
  NEKOMUNISTIČNEGA PREDSEDNIKA R. SLO !
  Z
  VSEH STRANI OSVETLIMO TO “KARDELJ” DR BRENČIČEVO !
  Jaz
  Je ne poznam.
  NAJ KDO NAPIŠE KAJ VEČ O NJEJ.
  OD
  KOD JE?
  Kaj je študirala?
  Kaj?
  Je napisala. KAJ MEDNARODNO POMEMBNEGA ? Ali kdo ve? L.r. J. KOMENDA

 • tu smo doma kristjani

  ” Jurij Musar” tukaj hvali dža., , po cerkvi pa pljuva. Moderatorji in komentatorji, ukrepajte.

 • tu smo doma kristjani

  Viktor Orban in vsi, ki ljubimo svojo krščansko evropsko korenino, bomo šele pričeli z negovanjem svoje krščanskosti. Pa srečno vsem nam.

 • Okra tatoo

  Katolicizem je s pomočjo jezuitov in rimsko katoliških vladarjev šolstvo in vsako samostojno in malce neodvisnejše mišljenje v to smer takoj zatrl. V začetku delovanja pregnal, potem pa kar pomoril. Zato izgon protestantskih pridigarjev in zasedba s prekrščevanjem cerkev, premoženja in omike, z uničenjem vsakega spomina. Tako je bilo nadaljnih tristo let, do Napoleona. In po Napoleonu še kakšnih sto let, ko je cesarstvo začelo zaradi tega s smradom razpadati. Vmes beležimo nekaj zvitih poskusov prikazati nek napredek, kot je to npr. napravila nadvojvodinja Terezija (nepriznano nasledstvo, ker je moška linija Habsov takrat izumrla), in hkrati zapleniti protestantsko premoženje crkvenih občin, kolikor ga je še ostalo in ga podariti civilnim občinam in s tem sebi. Podobno kot je to naredila ta država in je ta srenjski, nekdaj protestantski cerkveni svet, to je njive gozdove in pašnike, namesto, da bi jih vrnila vasem, kar podarila katoliški cerkvi ali pa poceni prodala skoraj izključno osamosvojiteljem, ki so zdaj skupaj z RKC nepravni lastniki (tatovi) saj za to nimajo privoljenja potomcev nekdanjih lastnikov.
  Zato, če je nekaj od pamtiveka vaše, to kar žegnajte. Če pa je ukradeno, kar je za RK cerkev velika verjetnost, potem imate pravico zadevo vrniti v prejšnje stanje, če vam to ustreza in koristiti svoje premoženje za kaj bolj življenjskega, kot je škropljenje z usmrajeno stoječo vodo.

  • ____

   vsi kristjani se združujejo, temu se reče ekumenizem. KAJTI KRIŽ JE EDEN. IN VEČNO BO! ZMAGOVALEC JE. IN BO! Lp

  • Janez

   PA
   ?
   TI O ZGODOVINI POJMA NIMAŠ !
   Spet
   PIŠEŠ PIJAN ? DROGIRAN?
   RKC IMA NEIZMERNE
   ZASLUGE ZA OHRANITEV NAS SLOVENCEV, JEZIKA. ITD. L.R. JANEZ KOMENDA

  • ljubinica

   Tole je napisal en komunisticni “izobrazenec”.
   V koentarju sprica strup in komunisticne lazi.
   Zanimivi sta dve stvari:
   – ceprav je ocitno Slovenec in so njegovi predniki bili katolicani, mirno napada katolistvo in se postavlja na stran lrotestantov. Izdaja svoje prednike, svojo kulturo, vero svojih prednikov .
   – katolicanom na Slovenskem lazno pripisuje pocetje, ki je lastno protestantom npr. v Angliji.
   V Angliji so protestanti unicili lepe stare katoliske cerkve. Danes v Angliji nimajo srednjeveskih katoliskih cerkva tako kot jih imamo mi ….Protestantsko plemstvo je razpustilo samostane, samostanske poseati si je razdelilo plemstvo. Ljudstvo od tega ni imelo nic. Prej so v samostanih skrbeli za reveze, plemstvo se za reveze ni brigalo. Veliko revezev je pomrlo.

   • Okra tatoo

    Popolnoma enako piše v katoliških arhivih za rabote RKC na področju današnje Slovenije. Vendar so protestantski ali predprotestantski znaki na cerkvah še ostali: dvojni križ, trojni križ, husitski križ, freske Janeza Krstnika, kamnite maske na podpirnih stebrih, husitski kelih s helebardami ali kopji. Vsa slovenska slovnica in vse knjige sto let pred Trubarjem in najmanj stopetdeset let po Trubarju niso bile plod RKC. Na cerkvenih zvonikih, ki se danes imenujejo katoliške, so še vidna protestantska ostrešja, line za zvonove, stil gradnje, mojstri, ki so gradili, kdo je naročil in kdo plačal. Samostane, predvsem protestantske je dala zapreti neka Terezija, in njen sin Jožef. Ker je nemško rimsko cesarstvo, prav zaradi tega, ker ni bila upravičena do dedovanja, nehalo obstajati, so vladarji njene veje ustanovili neko drugo cesarstvo, avstrijsko sveto nemško cesarstvo. S podporo koga? Vsi, ki so za Slovence v zadnjih petsto letih kaj naredili so bili plod protestantske omike.

    • ljubinica

     Le kje so te protestanske cerkve na Slovenskem?
     Bilo jih je pescica.
     Kot ze receno: protestantizem so pri nas podpirali in financirali nemski fevdalci. Ljudstvo ga je odklanjalo.
     Ko so morali protestantski pridigarji zapustiti dezelo, kakih velikih posledic ni bilo.
     Trditev, da je slovenska kultura protestantska, je neumnost.
     V 17. in 18. st. so nastajali rokopisi katoliskih piscev, a ni bilo denarja za tisk …
     Marija Terezija in njen sin Jozef sta dala zapreti protestantske samostane?!
     A na Slovenskem so imeli protestanti samostane?! In celo do Marije Terezije?
     Neumnosti.

 • Živela naša krščanska moč

  Viktor Orban ( Madžarska), Avstrija, Slovenija, Srbija, Češka, Poljska, Hrvaška in vsi slovanski narodi bomo SPET pokazali, da nosimo KRIŽ!!!

 • Živela naša krščanska moč

  ŽIVEL VIKTOR ORBAN in vsako krščansko evropsko ime!

 • Shalalabayzer

  Levici se bomo zavzemali za uveljavitev ločenosti države in verske skupnosti na vseh področjih…

  Uuuuu super, davki so povsem državna stvar, ali mi jih potem ne bo potrebno plačevati?

 • krščanski praočetje

  Izdajalcev je veliko, zdaj vidimo. Ampak KRISTJANI zmoremo premagati vsakega.

 • MEFISTO

  Slovenija bo država katoličanov ali pa je ne bo.

  • KRIŽ JE BIL IN BO

   vsi slovanski kristjani te podpremo, Slovenija!

 • krščanski praočetje

  ŽIVEL VIKTOR ORBAN, ki je šer,. in levičarjem povedal kako bo bilo.

 • krščanski praočetje

  Viktor Orban ( Madžarska), Avstrija, Slovenija, Srbija, Češka, Poljska,
  Hrvaška in vsi slovanski narodi bomo SPET pokazali, da nosimo KRIŽ!!!

 • Križ je eden in je svet

  SLOVENSKI DUHOVNIK IN PESNIK SIMON GREGORČIČ, KI JE NAPISAL ” SOČI”, JE VIDEL VNAPREJ KAKO BO. Njemu na čast NIKOLI ne predaj svojega krščanstva, Slovenija!

 • Križ je eden in je svet

  SLOVENSKI DUHOVNIK IN PESNIK SIMON GREGORČIČ, KI JE NAPISAL ” SOČI”, JE
  VIDEL VNAPREJ KAKO BO. Njemu na čast NIKOLI ne predaj svojega
  krščanstva, Slovenija!!

 • MEFISTO

  Samo to, kar je Jurij Musar napisal pod to temo, bi zadostovalo za doktorat na FDV, ki je brez konkurence najbolj nepotrebna in škodljiva fakulteta za vse čase.

 • Križ je eden in je svet

  SLOVENSKI DUHOVNIK IN PESNIK SIMON GREGORČIČ, KI JE NAPISAL ” SOČI”, JE
  VIDEL VNAPREJ KAKO BO. Njemu na čast NIKOLI ne predaj svojega
  krščanstva, Slovenija!!!!

 • Križ je eden in je svet

  SLOVENSKI DUHOVNIK, PRIMOŽ TRUBAR, KI JE DAL SLOVENŠČINO, JE VEDEL KAKO BO, NJEMU V ČAST, NE PREDAJ SVOJEGA KRŠČANSTVA, SLOVENIJA!

 • Živela krščanska Slovenija

  Slovenija je krščanska domovina kjer je DRŽAVNI PRAZNIK na Božič, torej
  ob spominu na rojstvo Kristusa Odrešenika. Slovenija je krščanska
  domovina kjer je DRŽAVNI PRAZNIK na Veliko noč, torej ob spominu na
  Kristusovo zmago nad smrtjo! Slovenija ima pametni slovenski narod, ki
  vedno ko je stanje resno, podpre pravilne odločitve!

 • Novakec1

  Levaki, desnaki čistn se vam je spulil, kašne bedarije pišete.

 • gre se za usodo naroda

  Škofijska gimnazija je uvedla slovenščino in izvedla prvo maturo v slovenščini

  V prestolnici ni bilo več cerkvene gimnazije vse do leta 1905, ko je
  bila ustanovljena Škofijska gimnazija, ki je uvedla slovenščino. Prvo
  maturo v slovenskem jeziku je leta 1913 izvedla prav Škofijska gimnazija
  v Šentvidu, kar je bil tudi eden od namenov njene ustanovitve, saj je
  ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič
  zagovarjal stališče, da v slovenskem prostoru potrebujemo institucijo,
  ki bo zagovarjala intelektualce, ki naj bodo tako zavedni Slovenci kot
  tudi zgledni kristjani.

  Tako je.

 • gre se za usodo naroda

  Škofijska gimnazija je uvedla slovenščino in izvedla prvo maturo v slovenščini

  V prestolnici ni bilo več cerkvene gimnazije vse do leta 1905, ko je
  bila ustanovljena Škofijska gimnazija, ki je uvedla slovenščino. Prvo
  maturo v slovenskem jeziku je leta 1913 izvedla prav Škofijska gimnazija
  v Šentvidu, kar je bil tudi eden od namenov njene ustanovitve, saj je
  ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič
  zagovarjal stališče, da v slovenskem prostoru potrebujemo institucijo,
  ki bo zagovarjala intelektualce, ki naj bodo tako zavedni Slovenci kot
  tudi zgledni kristjani

 • Janez

  Tale ?
  “Kardelj” dr. BRENČIČ MAKOVEC IMA PA – NIKAKRŠNO PRIVATNO ŽIVLJENJE !
  Baje?
  PAR MESECEV POROČENA VDOVA. BAJE – BREZ OTROK?
  A?
  TAKO.
  48 LET STARO
  – STARO SAMKO ?!
  – BREZ LASTNIH OTROK !?
  – NAJ BI IMELI ZA – P R E D S E D N I C O !? Dajte – no.
  EN EGOMANSKI ,
  VASE ZAGLEDAN, NAREJENO “VESEL” “PAHOR” JE BIL – VEČ KOT DOVOLJ !? L.r. Janez KOMENDA

 • !

  Tomićka nič ne bi ugovarjala, če bi druge vere na ozemlju Slovenije dominirale, ker pa ne more videt Križa, ugovarja. AMPAK ta ženska očitno ne razume, da NI lastnica te države in da je slovenski krščanski narod tisti, ki bo rekel zadnjo besedo.

 • delaware

  Maja ima drugačne poteze kot Tomiććeva

  • _

   Tomićeva je po materi Slovenka, oče je Bosanec. Pogosta kombinacija :-)

 • delaware

  Bolj prefinjenjenje

 • Janez

  SEM ZELO VESEL
  SPODNJIH ODLOČNO SLOVENSKO IN VERSKO ZAVEDNIH – ZAPISOV !
  Od
  NEKEGS OK KOMENTARORJA !
  Takose piše in
  Polemizira z nam Slovencem
  NENAKLONJENIMI ALI CELO ZLONAMERNIMI LJUDMI. Hvala za zapise! L.r. J. KOMENDA

 • Sašo

  Slovenska levica ki se ima za liberalno skupnost, ki spoštuje vse ljudi okoli sebe, neti največjo versko, spolno, etnično diskriminacijo . Samo žaljenje, hujskanje in sovražnost do drugače mislečih jih je, ravno to kar očitajo vsem ki se ne strinjajo z njihovo po večini ne- logiko.

 • Sašo

  Tomićeva je v obliki glave identična glavi penisa .

 • šmentanamuha

  In tale kokoš od ministrice bi se rada šla še predsednico države. LOL

 • Božo

  Župnik nima kaj delati v šoli, razen če je prišel po svojega otroka.

  • Janez

   Daj, no daj !
   Že spet pijan pišeeš – se zdi . L.r. Janez KOMENDA

  • Nata

   To boš morda kmalu imel priliko povedati kakšnem bradatem Imamu!!

  • garfi

   kaj pa protislovenski leviĆar ?

  • Janez

   Ah,
   CENJENI G. GARFI !
   NE ZMENI SE ZA TEGA TIPA. GOTOV SPET – PIJAN – PIŠE. Se zdi. L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  ALI KDO VE ?
  Je
  TA DR. BRENČIČ SPLOHH VRNILA ?
  – TISTO – BREZ SMISLA IZPLAČANO “PRIPRAVLJENOST” ? L.r. J. KOMENDA

 • Nata

  Kakšna zgodovina ? Katera zgodovina ?
  Dajte no mir. . . . pred letom 45 ni bilo nič!!

 • garfi

  hudič se boji križa
  bolj ji ležijo multikulti šole
  to je moderno

 • Janez

  AMPAK ?
  ZAKAJ NAJ BI ?

  NEKA – ŽENSKA – BREZ LASTNIH OTROK !

  KOT
  JE TA – “ŽAL” MINISTRICA – DR. M. M. B. !

  “KOMANDIRALA”
  VZGOJO TUJIH OTROK.
  TUDI NA VZGOJO, UČENJE OTROK V JAVNIH ŠOLAH IMAJO STARŠI – PRAVICO VPLIVATI !
  Saj
  SO ONI RODILI – TE OTROKE !
  In
  SO PO ZAKONIH – DOLŽNI SKRBETI ZANJE – VSAJ DO NJIH 18. LETA. MAR NE ? L.r. Janez KOMENDA

 • Občasni Komentator

  V državi, ki je 95% rimokatoliška ne more biti sporno, da duhovnik blagoslovi nov objekt šole. Ne gre za verouk v šolah, ki ga ne podpiram, ker sem za sekularnost države, ampak sklicevanje na sekularnost v tem primeru je povsem mimo. Sramovati se faktografskih dejstev, da so Slovenci rimokatoliki v stiatistično značilnem številu je slabo za narod, za državo. Oče sem treh otrok, in kar me najbolj moti na naših šolah je predvsem to, da v večini primerov (sedaj sem se v to prepričal tudi na gimnaziji) v učilnicah ni niti enega simbola države ustanoviteljice (simobili so znani: grb, zastava, himna). Kakšen slovenski grb pa verjetno ne bi škodil učilnicam a ne? Al’ se pač motim….

 • Anna

  Prepričana sem, da če bi musliči počeli kaj takega po šolah, da bi bili vsi zgroženi, se Violeta in ZL ne bi niti zdrznili, kaj šele kaj rekli. Mislim, da bi bila čista tišina. Očitno bi radi zatajili dejstvo, da je Slovenija v glavnem krščanska država, in želijo, da postane čim prej muslimanska.

 • domovina mili dom

  A bodo inšpekcijo poslali na OŠ V Ajdovščino zaradi širitve komunistične religije. Ta tomička takrat ni protestirala.
  https://twitter.com/Libertarec/status/771088129633685504/photo/1

 • Antonius

  Tomica Makovčič

  BLAGOSLOV ZA VZGOJO

  Pravi blagoslov za vzgojo zdravo
  dva iz risank vsem sta znana lika,
  ki počneta, kar se res ne šika,
  dostikrat gre likoma za glavo.

  Prvi lik čebelica je Maja,
  vsa brezdelna in zelo brenčeča,
  ki jo vedno spremlja gola sreča,
  sicer pa mladostnike zavaja.

  Maja hitro se izogne šoli,
  s trotom naokoli pohajkuje,
  da Kasandra je ne nadzoruje,
  ne le prosi, prav naravnost moli.

  Njeno lahkomiselno brenčanje,
  prav napuhlo in pa praznoglavo,
  v risanki prinese ji le slavo,
  drugo so otročje prazne sanje.

  Da dveh butcev raje ne omenjam,
  tvorita ki skupaj lik kar isti,
  Tom in Jerry je ničvrednež tisti,
  ki na konec rime ga pripenjam.

  Tom in Jerry, ta lik poln strupa
  in nasilja, ki mu ni primere,
  potrebuje res premnogo vere,
  da nad njim človeštvo ne obupa.

  Tom in Jerry se pri nas pojavi
  v adaptaciji vsej nevzgojeni,
  niso takšni k sreči porojeni
  v naši domovini butci pravi.

  O drugem tiru:

  VLAKOVNA

  Toliko besed je spet o vlakih,
  tistih zamujenih ozkotirnih
  pa o progah novih in dvotirnih,
  o teh redno pri debati vsaki.

  Koliko da je potrebna proga
  in kateri vlak po njej naj vozi,
  bližamo prometni se nervozi
  z njo vprašanju, komu kakšna vloga.

  Da program vlakovni je napreden,
  ni o tem nikjer še sence dvoma,
  pač pa, kak dobiček h komu roma,
  saj se jasno vidi tir vzporeden.

  Na vzporednem dober del vagonov
  v drugo spelje se zvečer remizo,
  tiho spravlja tovor se pod mizo
  s pomočjo železniških zakonov.

  Vleče vlak po progi vedno više,
  točno so določene postaje
  in kdo kje si raztovarja raje,
  to celo v zakonu danes piše.

  Nič pa o ozadju proge, vlakov,
  ki jih interes tako podpira,
  da se polovica razmontira,
  v žepe kane večji del vijakov.

  In o tem nobene ni besede,
  da je vlak predvsem zato potreben,
  da krepi se interes zaseben,
  da iz lastne se izvleče bede.

  Vlake se po cifri razlikuje,
  tira dva pa levi sta in desni,
  zdaj po novem drugi tir še, vmesni,
  ta zaslužek ki največji kuje.

  Naj o tem se ne pripoveduje,
  pravijo sedanji vlakovodje,
  ki vzporedne proge so orodje,
  češ o tem tir desni natolcuje.

  Bodi z dejstvom vendarle pomirjen,
  da četudi proga bo vzporedna,
  je pred vrati faza že naslednja:
  vlak na levem tiru cel iztirjen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!