Kako bo Karl Erjavec kot minister za obrambo skrbel za višje pokojnine upokojencev?

Foto: STA

S stolčka na stolček, od obrambe preko okolja in zunanje politike ponovno do obrambe – politična kariera Karla Erjavca. In čeprav na evropskem in svetovnem političnem parketu niso redki primeri, ko politiki v času aktivne politične kariere zasedejo več različnih položajev, pa v Sloveniji to največkrat počnejo tisti, ki rešujejo svoje privilegije – med drugim službeni avto s šoferjem in varovanje. Nekateri to počnejo, čeprav na državnozborskih volitvah niso dobili potrebne podpore s strani državljank in državljanov. V državni zbor se na primer nista prebili prihodnji ministrici Alenka Bratušek in Andreja Katič, prva je bila v preteklosti predsednica vlade, druga ministrica za obrambo. Mimogrede, na državnozborskih volitvah so bili neuspešni tudi Boštjan Poklukar, Jure Leben, Jernej Pikalo in Aleksandra Pivec, kar pa ni ovira za to, da postanejo ministri v novi Šarčevi vladi.

A rekorder vseh rekorderjev je Karl Erjavec. Ne le, da je njegova stranka prepolovila rezultat, ki ga je dosegla pred štirimi leti, Erjavec je izmed vseh kandidatov za ministre prejel daleč najmanj glasov, in sicer le 349 oziroma manj kot 6 odstotkov v svojem okraju. Mimogrede, za predsednika SDS Janeza Janšo je glasovalo 7.020 volivk in volivcev.

Pa vendar, Karl Erjavec drugič postaja minister za obrambo. V njegovi predstavitvi sicer ni manjkalo lepih besed o tem, kako je Slovenski vojski potrebno nameniti več denarja, kako so plače vojakov in vojakinj prenizke in kako je potrebno opremo modernizirati. Obljubil je, da bo nova vlada v okviru javnofinančnih zmožnosti povečevala obrambne izdatke in s tem zagotovila kredibilnost države v okviru mednarodnih zavez, kar je sicer zapisano tudi v koalicijski pogodbi.

Vojske ne bi izločil iz javnega sektorja
A poslanec SDS mag. Branko Grims je, glede na burno dogajanje med gospodarstveniki in šesto koalicijsko partnerico Levico, kar bo imelo po njegovem mnenju izrazito negativne posledice za obrambno sposobnost vlade, upravičeno vprašal, kako bo vlada sploh uresničevala koalicijsko pogodbo. Gospodarstveniki bežijo iz države, koalicijska partnerica Levica bi ukinila Slovensko vojsko, nova vlada pa obljublja povečanje finančnih sredstev za vojsko – kako gre to skupaj?

 

Med glavnimi izzivi Slovenske vojske je Erjavec sicer navedel kadrovsko podhranjenost, neustrezno opremljenost, zastarelo opremo in pomanjkanje investicij. Glavni razlog za vse to vidi v pomanjkanju finančnih sredstev. Razloga za menjavo načelnika generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja ne vidi, prav tako ne realne možnosti, da bi Slovensko vojsko izvzeli iz javnega sektorja. V zvezi z novim migracijskim valom in varnostjo državljank in državljanov pa je Erjavec dejal, da nevarnost sicer obstaja, vendar da je “nizke stopnje”.

Dilema – upokojenci ali obramba?
Poslanec SDS Žan Mahnič je za kandidata za ministra pripravil kar 60 vprašanj; med drugim ga je zanimalo, kako bo kot obrambni minister reševal krivice upokojencev, na čemer že dvajset let gradi svojo politično kariero, kolikokrat je v zadnjih desetih letih na povabilo obiskal Rusko federacijo in Združene države Amerike ter kako vidi vlogo Ruske federacije v vojni z Ukrajino.

 

Poslanec SDS Franci Kepa pa je v svoji razpravi opozoril, da Slovenska vojska kadrovsko še nikoli ni bila tako podhranjena, zato nam po njegovem mnenju vlaganje v opremo ne bo veliko koristilo, če čez nekaj let ne bo več vojakov in vojakinj, ki bi Slovensko vojsko sestavljali.

Erjavec je v svoji predstavitvi obžaloval, da je država od leta 2008 dalje znižala obrambni proračun za kar 42 odstotkov, poslanec SDS Bojan Podkrajšek pa ga je pri tem opozoril, da je bil prav Erjavec tisti, ki je bil član v vseh vladah po letu 2008 in je “kot predsednik stranke vedno podpisoval koalicijske pogodbe”.

C. Š.

 • Jan Kovalski

  Obrambni minister v času nakupa oklepnikov Patrij.

  Obrambni minister v času nakupa oklepnikov Boxerjev.

  To je Erjavec, vedno zraven, potrebno je bilo zrušiti nakup Patrij, ker so bili nameravani prejemniki provizij “odstavljeni”, sedaj pri Boxerjih bo šlo gladko in brez afer.

 • Jan Kovalski

  “Če bi k obrambnemu ministru Erjavecu prišel finančni minister in ga vprašal, kam naj da 20 milijonov evrov – ali za nov helikopter in plače vojakov ali za pokojnine -, kako bi mu Erjavec odgovoril?”
  ==============
  “Pola sebi pola Šarcu dajem.”

 • Dillinger

  Apokalipsa zombijev.

 • Pa tebe ljudstvo na volitvah sploh ni izvolilo, pa siliš se še vedno v ospredje. Že tukaj lahko vidimo da ne SPOŠTUJEŠ voljo volivcev. Če bi bil pošten to spoštujejš.
  Penzije so pa katastrofalne. Podn.

  • Zgornji

   JA, SAMO ZA LASTEN DENAR IN OBLAST SE MU ŠE GRE, DRUGO GA NE BRIGA NIČ !!! ! !!! NAVADEN PARAZIT PARAZITSKI JE POSTAL !!! ! !!! UPOKOJENCI SO MU PA 10 LET NASEDALI , IN SEDAJ BO NAPLAHTAL ŠE PREOSTALE NAIVNEŽE !!! ! !!!

 • Soave

  Ha . . . . . . kako bo skrbel ?? Ja čisto enostavno. Ne bo !Sedaj bo poskrbel, da bodo naši vojski še kaj vzeli vendar. Saj je mojster , poslušna lutkica. Marionetka onega glavnega Lutkarja.

 • sloustava

  Erjavec, motis se, ce mislis, da zate ne bo prisla ura resnice! Prav minuta je ze minila tisti hip, ko te je volivec zabrisal na smetisce zgodovine! Kdaj, kje, zakaj, komu si se sklonil? Kaj pa upokojenci? Ocitno te res “boli dzoko “, perverznes.

 • Zgornji

  HA, HA, HA, HA. KLOVNI , KEEERI KLOVNI KLOVNOV … !!! ! !!!

 • Zgornji

  AMPAK, DA FOLK NE SPREVIDI, DA SE TAKELI KLOVNI SAMO ŠE BRIJEJO NORCE IZ FOLKA … JA, RES POSTALA JE SLEPOTA NARODA SLOVENSKEGA PREHUDA … !!! ! !!! Žaaal .

 • tasilo

  Evjavc zmevi pade v afevo “pvalni stvoj”. Če ni na hodnku, je pa pv Patvii. Pa pv Boxevjih bo glih toko.

  Kv počakte, Kavl je zdvizast k viba.

  • KAPIBARA

   Tole si se pa namatvov, da si navisov :-)

 • Zgornji

  SAMO ŠE ZA LASTEN DENAR IN OBLAST SE MU ŠE GRE, DRUGO GA NE BRIGA NIČ !!! ! !!! NAVADEN PARAZIT PARAZITSKI JE POSTAL !!! ! !!! UPOKOJENCI SO MU PA 10 LET NASEDALI , IN SEDAJ BO NAPLAHTAL ŠE PREOSTALE NAIVNEŽE !!! ! !!! POKVARJEN PARAZIT ZLOBEN !!! ! !!!

  • merim

   Zaaal… si pozabu

   • Zgornji

    Nič nisem pozabil, Temveč namenoma Nisem zapisal, ker sem bil tako jezen in nisem več hotel hladiti jeze drugih …

 • Polde

  Samo še minister za finance ni bil ! Kar pomeni, da v tej naši zavoženi deželi je imeti dovolj, 5 min šole skupaj z glavnim odmorom !

 • RATATA

  Tega Karlota nam je Belgija podtaknila. Belgija je pa Bruselj.

  • Franc Šink

   Saj je tam rojen. Saj se še njihovega naglaska ne more znebiti.

 • Antonius

  Erjavcu je glavni in edini izziv, kako se bo z visoko plačo zvlekel do čim višje penzije.
  Štirileten mandat bo zaključil v dvainšestdesetem letu, zmanjkalo mu bo pa za tri leta spodobnega blefiranja.
  Sicer pa, neverjetno je dejstvo, da je takle prevarantski cepec lahko celo večkratni minister, ker mu je smučarka Špela Pretnar na sodišču dala vedeti, da je aroganten pravniški butelj.

  • KAPIBARA

   A ni tudi pušnu na PP Kranj, ko je zagovarjal hči, ki je bila kaznovana zaradi vožnje pod vplovim uporabe gsm…

 • Radolf Mitler

  Ta kreatura je šolski primer bebca, ki se valja po ministrskih stolčkih in bolj skrbi za svojo pokojnino, kot pa za pokojnine upokojencev. To je možno res samo v Butaloveniji, kjer nekdo, ki na volitvah ni dobil za pasji drek glasov lahko postane minister. Nekdo, ki je pa zmagal, pa ostane v opoziciji. Debilnost brez primera. Kahl, če imaš kanček ponosa – spizdi.

  • Ppiikkaa

   Sploh ne gre za ponos, pač pa za spodobnost, ampak njega sploh ni sram. V bistvu je neverjetno. Zanj je pa glasovalo manj kot 400 volilcev.

 • Franc Šink

  Kar se pa upokojencev tiče bo pa nabavil v sodelovanju z ZZZS gratis municijo, No saj veste zakaj.Hvaležni smo lahko le da ni prevzel ministrstva za zdravje.

  • centurion

   Ministrstvo za zdravje bo poskrbelo za upokojence…..Ne bo
   potrebno razmišljati o penzijah…

 • centurion

  “…Kako bo Karl Erjavec kot minister za obrambo skrbel za višje pokojnine upokojencev?…”
  Zdaj bo nabavil osemkolesnike Boxerje in od provizij
  bo odvedelmalo za vikendico v hrvaški Istri, ostalo za penzije 1000€ min….

 • Realista555

  Tipičen primer delovanja “demokracije”. Politikantje, ki jih ljudje ne marajo, ne dobijo glasov, ampak pristanejo na najvišjih mestih ! Je kaj narobe z demokracijo ?

 • Steiermark

  Nije on došao, da radi, nego da zaradi……ter poskrbi za svoje osebne koristi, kot vedno doslej, bedaki pa ga “volijo” – tudi v pomenu besede, po srbsko…..

 • xtc

  Zelo enostavno.
  verjetno bo odredil nekaj odstrela “ne naših upokojencev” nato bo zaprosil zdravstvenega za pomoč ,da še on evtanazira nekaj tisoč “ne naših” in voila penzije za naše so višje.

  • KAPIBARA

   pREIZKUŠEN aRGENTINSKI RECEP, ZA NAKAJ MALEGA UPOKOJENCEV..

 • večni srb

  Erjavec se vrača na kraj zločina.

 • večni srb

  Povejmo iskreno, Erjavec je velika hinavska baraba, nihče ga ne mara, zato ne more dobiti nobenih glasov na volitvah.

  Ne vem več kolikokrat je bil že minister, povsod je bilo samo sranje in afere, po nobeni logiki takega šalabajzerja nihče normalen ne bi spustil več blizu vlade. Najbolj se je izkazal prav na MORS, s preprodajami preostalih vojaških nepremičnin in sebeda z najboljtransparentnim poslom vseh časov, zaradi katerega je moral potem janša v zapor.

  Kakšna država je to, ki ne more odstraniti niti takega šalabajzerja iz najvišjih vladnih organov, to se raje vprašajmo, če to sploh še je država.

  • Mojca pokraculja

   Fake država je to in v njej vlada diktatura. Zmagovalci diktature.Erjavec je genijalno naštudiral sistem.

 • Olga2345

  Erjavec bo zdaj za upokojenci uničil še slovensko vojsko!

  • večni srb

   Jo je že, saj je bil že minister, in to dobesedno.
   Prej ni nihče govoril o naši nato soldateski nič takega, odkar je bil Erjavec minister, skoraj nihče več ne dvomi, da je MORS kup dreka.

   • KAPIBARA

    mINISTRI-CE PO NJEM, SO TO SAMO NADGRADILE..

    ON JE ZASADIL PRVO TEMELJNO LOPATAO..

 • večni srb

  Desus ga rine v vsako vlado, ker imajo dovolj kroničnih volilcev, ki jih vedno zrineo zraven na oblast, torej je treba nagraditi njih za Erjavca.

 • Mojca pokraculja

  Kako lahko sploh kdo pomisli, da bo za pokojnine poskrbela stranka ? In to stranka upokojencev ! Absurdno je, da se je neka stanovska organizacija sploh lahko organizirala v politično stranko. Po tej logiki bi morali imeti tudi stranko porodnic in vseh tistih skupin, ki prejemajo državne transferje, kakor se zdaj reče otroškemu dodatku, štipendijam, varstvenem dodatku, socialni pomoči.Ker baje za njihove pravice nihče ne skrbi !
  Seveda temu ni tako, ker je pravice upokojencev v prvi vrsti dolžna zagotavljat in skrbeti zanje država- parlament in vlada. Tako je v vsaki normalni demokraciji. Pravico do pokojnine si prislužiš s plačevanjem prispevkov iz osebnega dohodka v “zavarovalnico”. Kako zavarovalnica posluje je njena “poslovna” stvar in stvar širše politike, ne pa ene same stranke.Pokojninska zakonodaja še zdaleč ni stvar ene stranke-upokojenske , ampak širšega konsenza na katerega pa očitno upokojenska stranka nima prav nobenega vpliva. To so dokazali ob reformi, ko so pokimali k temu, da se je procent za odmero pokojnine za polno delovno dobo (moški) znižal na 57,25 % od pokojninske osnove. Kar pomeni da skoraj polovico vplačanega v pokojninsko blagajno upokojencu poberejo! Zato take mizerne pokojnine !!
  Ampak upokojenska stranka ob tem ni niti trznila. Upokojensko stranko bi bilo treba prepovedati. Prav na osnovi tega, da gre za stanovsko združevanje. To pa ne spada v parlament.

  • dob

   “Upokojensko stranko bi bilo treba prepovedati. Prav na osnovi tega, da gre za stanovsko združevanje. ”

   TAKO JE!!!!!!!

   • tramal

    Ja nisem še kje videl ,da bi imeli eni 85 procentne pokojnine eni pa 57.

 • kanatol80

  O︆oo︆o︆︆a︆u︆h︆ D︆u︆ud︆e︆s︆ ! Th︆︆e L︆i︆s︆t w︆i︆︆t︆h N︆a︆k︆e︆d-︆Wo︆m︆en︆s fr︆om y︆o︆u︆r Ci︆︆ty ︆h︆a︆s b︆ee︆︆n︆ p︆u︆b︆l︆l︆ish︆ed
  H︆e︆r︆e︆ ̩️︆︆o︆n : t︆u︆4︆a︆.︆m︆e︆/︆g︆a︆︆l︆l︆e︆r︆︆y︆︆7︆4︆6︆︆9︆︆3︆5 ❤️

  • yate8186

   ︆T︆han︆k︆s︆s B︆r︆o︆!! I︆’︆v︆e f︆o︆︆u︆nd t︆h︆︆e︆re︆ m︆y T︆e︆ac︆︆he︆r N︆a︆︆k︆e︆d ! ︆mw︆a︆a︆h︆a︆a︆h︆︆

   • mbahram1988

    ︆Ha︆a︆h︆h︆a︆h︆h︆ l︆u︆︆c︆ky ︆d︆u︆d︆e

 • tramal

  Pa kje je še šivilja bratovškova ,ki je tudi obljubljala boj za pokojnine.Sedaj sta čisto tiho o pokojninah,pred volitvami pa obljubljala še in še,samo da sta dobila glasove naivnih upokojencev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!