Trinajstega trinajsto. Samo še petek je manjkal.

Foto: STA

Iz te moke ne bo kruha. Poporodni vladni krči so hudi. Luka Mesec je že prvi teden dal jasno vedeti, da je nova vlada invalidna in jo kot tako drži v šahu. Pravzaprav je Levica postala najmočnejša stranka koalicije, čeprav ne želi biti v vladi in prevzeti kakšne konkretne odgovornosti. Stvari so jasne, škoda besed.

Saj ni samo Mesec problem te vlade, ki ne nosi avreole zmagovalke volitev, niti se ni organsko oblikovala, recimo na podlagi jasnega in predvidljivega razvojnega koncepta. Na mizo so izstavili svoje “predračune”, koliko kdo kani porabiti davkoplačevalskega denarja zase. Javnofinančna ocena kaže, da bo ta koalicija velikanski strošek! To je porabniška, ne razvojna vlada!

V politiko vse težje vstopajo predani, pošteni in sposobni ljudje
To seveda ni nobeno presenečenje. Glede na stanje duha in demokracije v Sloveniji je bilo od razglasitve volilnih rezultatov jasno, da bodo na tranzicijski levici naredili vse, da dobijo vlado, pa naj stane, kar hoče. To, da jim primanjkuje dobrega  kadra, idej, znanja, izkušenj, legitimnosti (vlado sestavljajo stranke, ki so utrpele hud poraz na volitvah) itd., to sploh ni važno. Glavno je, da jih druži edinstven, “sveti” cilj – da ne zavlada spet Janez Janša! Globoka država, kot sedaj staro nomenklaturo poimenujejo, mu noče omogočiti še ene uspešne in na Zahodu spoštovane vlade. Si lahko zamislite, kako bi pod Janševo vlado stare sile razpolagale z javnimi naročili, mediji, z gospodarstvom, bančništvom, zdravstvom, kako bi še krepili tako ali tako že vazalne odnose z Rusijo, Iranom, Turčijo? Odgovor bi bil, da precej težje; zagotovo pa bi bil Janša velika ovira za njihove “rabote”. Skratka, režiserji so spet z “odliko” opravili umazan posel in zlorabili demokracijo za svoje klientelistične interese. Le akterji oziroma izvajalci so nekako še začetniško nerodni.

Za zadnja leta lahko z gotovostjo trdimo, da imamo pri nas podpovprečne politike, ki prevzemajo nadpovprečno odgovorne in zahtevne naloge. V politiko vse težje vstopajo predani, pošteni in sposobni ljudje. Tudi sicer nimamo veliko svetlikajočih se zvezd na slovenskem političnem nebu. V prejšnjem stoletju smo jih imeli kar nekaj, ki so s svojo karizmo in sposobnostjo pritegnili ljudi, da so jim sledili. V politiki so videli več kot le rutinsko izvajanje nalog.

Mediji vpeljali sistem, ki ne omogoča močnih strank in voditeljev
Pri nas je lahko poslanec, minister ali državni sekretar vsakdo, ki ima, kot se v žargonu reče, “pet minut časa”! Pred stoletjem je znameniti sociolog Max Weber zapisal, da je politika postala profesija, da mora imeti dober politik specifična znanja, izkušnje in veščine. Kje jih dandanes sploh lahko dobi? Če ni študiral ustrezne usmeritve, bi moral imeti na voljo neformalne oblike usposabljanja. V demokratični politiki to zagotavljajo resne politične stranke. To v zahodnem svetu v njihovem imenu počnejo razne fundacije (inštituti, centri). V Nemčiji se težko zgodi, da bi nekdo tik pred volitvami poklical, recimo, učiteljico ali trgovca in jima ponudil kandidaturo ter morebitno poslansko mesto. To je mogoče le v okoljih, kjer demokracijo permanentno ubijajo. Pri nas pa mediji povzemajo ekstremne ideje o “neučinkoviti strankokraciji”, politika pa si tudi sama spodkopava svoje temelje s tem, ko redno zmanjšuje sredstva za svojo dejavnost. Da ne govorimo o zakonu o financiranju strankarskih fundacij, ki nikakor ne najde ustrezne podpore v parlamentu. Zato imamo pri nas vedno nove stranke, nove obraze v stilu Beppa Grila, na vrh zlahka pridejo ljudje, ki jih tja postavljajo oglaševalci v dominantnih medijih in t. i. nevidna politika. Vpeljali so (ne)sistem, ki onemogoča, da bi dobili nekaj stabilnih strank in močnih politikov, ki bi bili sposobni voditi državo in jo predstavljati v tujini.

Foto: STA

Eden izmed evropskih voditeljev je pred dnevi izjavil, da je to, da slovenska demokracija ne zmore toliko notranje moči in kulture, da bi vlado oblikoval prepričljiv zmagovalec volitev, popolnoma nenormalno. Za človeka, vajenega zahodnih manir, je to res nenormalno. Pri nas pa anomalije postajajo standard: lahko te zaprejo brez dokazov, operejo milijardo dolarjev, osiromašijo bančni sistem, privatizirajo obveščevalno službo, v tujino preženejo 50 tisoč podjetnih ljudi in sprejmejo 60 tisoč migrantov, ikona postaja Venezuela namesto Švice …

Globoka država si resno delujoče, t. i. parlamentarne, avtonomne in stabilne vlade ne želi. Toda ker gre pri tej vladi v prvi vrsti za interes in denar, lahko pričakujemo, da se bodo ob prvi resnejši krizi pojavili konflikti, ki jo bodo odnesli tja, kamor spada. Vlada, sestavljena iz “luzerjev”, in ne zmagovalcev, ne more preživeti niti konfliktov manjših intenzivnosti. Res je nekaj magičnega na tej številki – trinajst!

dr. Milan Zver

 • Franjo Trojner

  Garant za popolne kretene v politiki je NEGATIVNA SELEKCIJA!
  Če ste se levičarji v Sloveniji odločili uničiti vse normalno in še tisto malega dobrega, kar vam do sedaj ni uspelo pokvariti, ste zdaj s to kretenov in kretenizmov polno Šarčevo vlado, koalicijo res na dobri poti, da vam to celo uspe!
  Nimate kaj slaviti levičarji, ponovno ste z prevaro ugrabili oblast v svoje kremplje, kar vas bo TOKRAT na koncu drago stalo. Vem, hudo bo za vse nas! A vam je že kaj jasno, da vam tokrat za vse slabo NAROD direktno in brez vsake milosti izstavil račun. To kaosa, kretenizmov in bede polno stanje, se drugače, kot z kaosom ne more končat, zavedajte se, da vas bo tokrat na koncu NAROD z vilami gnal iz oblasti.

  • rrrrr

   Praviš, da bo narod tiste, ki jih je sam izvolil, z vilami nagonil z oblasti…Dobro, vile že dobiš v vsaki solidno založeni Semenarni, po narod pa bo že treba na Madžarsko, Poljsko ali Romunijo….

  • VERRZIFIKATOR

   Pepe Petek

   TRINAJSTA VLADA

   Ni še petek in ni luna mlada,
   ko v Butalah resno se sestavlja,
   po butalsko zopet skupaj spravlja
   trinajsta, prav veleumna vlada.

   Kot jo futurist je že opisal,
   s psiho naj imela bi težave,
   združevala lumne najbolj prave,
   bi jo iz Butal prav rad pobrisal.

   Misel, kdo sestavil jim bo vlado,
   za Butalce drugo je razredna,
   da le pametna bo in napredna,
   trinajsta kot nalašč za parado.

   Bliža se Butalcem polomija,
   na planetu namreč so ukleti,
   luna polna jim ves mesec sveti,
   panoga je glavna – tišlarija.

   In Butalec je ponosen nase,
   trinajstič da najbolj bo nasedel,
   preden se morda bo le zavédel,
   vlado trinajsto da vodi prase.

 • luckyss

  Spet umotvor v naslovu….
  Če bi Janez sestavil vlado, ta morda ne bi bila trinajsta ?! Beboti…;)
  Tole pljuvanje vnaprej po vladi, ki niti še ni polno aktivna je pravi pokazatelj vašega karakterja…pljuvanje in jokcanje, ker svojih rilcev spet ne boste namočili v korito…;)

  • Mojca pokraculja

   Spet? Kdaj pa so ga?

   • luckyss

    Takrat, ko je “krila dobilo” 50 milijard evričev…pa ni bil nihče kriv…ne Janševa vlada ne “rdeča” NLB…banda lopovska, politična…za ta denar bi imeli vsi naši otroci brezplačno malico in kosilo v vrtcih in šolah naslednjih 500 let…
    Tako pa bodo tega deležni le ubogi fuka potrebni podsaharski mladci…

    • Mojca pokraculja

     50 milijard? Kje, kdaj, kdo,? Znas sestavit v besedni red svojo misel in jo argumentirat z dejstvi in dokazi!

     • luckyss

      Ja, seveda…sedaj pa nobeden pojma nima…in bi bilo treba vse poimensko in vsak milijonček posebej…Banda…leva in desna..

     • Mojca pokraculja

      Na koga ti sploh pizdis?

     • luckyss

      Na lopove in vas ovce…

     • Mojca pokraculja

      Kaj bi rad od ovc, da se spremenijo v pse?

     • luckyss

      Da začno uporabljat možgane..in ne bodo postale volkovi v ovčji podobi kot to počnejo vaši pastirji…le manj butaste boste..

     • Mojca pokraculja

      Aha, prevzgoja torej. Kaj pa medvedi, bi to slo?

     • luckyss

      Mojcika daj se pojdi nekam pofukat, če si grda pač plačaj…
      In ne mene jebat z debilizmi ;)

     • Mojca pokraculja

      Zelo dobro si argumentiral. Vidim da si iz pravega”testa”.
      P. S. Povej kam ti posljem dlake, danes gre moj pes na strizenje.
      Pa pa medvedek!

     • luckyss

      No, sem pa vsaj pogruntal zakaj si živčna …

     • rubec

      Bo argumentiral. Naslednjič bo napisal 500 milijard.

  • montyamp

   Po pesonategovalcih špukat , da bodo imeli vsaj nekaj čistega na sebi ???
   Od mene tega ne dobite , mi je zelo žal da stalinistični primitivizem zmaguje .
   Če bi Avstrija imela tako golazen na oblasti , ne bi imeli povprečne pokojnine
   ——————- 1 800 € —————— ..
   Lep pozdrav iz Švice .

 • rubec

  Janez Janša nam je dal na izbiro, Mercedes C klasa ali Mercedes A klasa. To kar sam imej prekleti skrajni desničar, naš izbor je bil in bo stoenka.

  • luckyss

   Aha..to govoriš kaj bi mu člani SDS s “prostovoljnimi prispevki” kupili..;)

  • učko

   Kar mejte ti in tebi podobni svoje stoenke in trabante, sam ne nam u krožnih pluvat, prasci levuharski foušljivi !!!!!!

  • RATATA

   Mene je pa nafuku.
   Celo dizlerja mi je uturu, da moram zdej poleg nafte še uscaunco not nalivat! Jeboga clearBlu alkajježe, no adiBlu.

 • učko

  Ta trinajsta vlada je hendikepirana glede znanja, zdrave pameti in sposobnosti kot je trinajsto prase glede ziskov in hrane !!!!

 • učko

  Kretenska vlada kretenskega kučanističnega režima je ustanovljena. No, zdej bomo videli to govnarijo v vsem njenem drekaškem sijaju !

  • komar marko

   serpentinšek je lepo povedal,da pač bo kolkor dolgo pač bo. Hebe se jim za nas državljane. TO SO JASNOPOKAZALI!

  • Silka

   Ne žali ključavničarjev, ker je to časten poklic ljudi, ki so s svojim delom, brez subvencij, sposobni preživljati sebe in svoje družine. Golden gate, Eifflov stolp in še mnogo so zgradili ključavničarji.

   • luckyss

    Ja, tudi vzor vašega JJa je bil ključavničar..

  • Simon Novak

   Celo par komentarjev dol sem se moral spustiti, da sem spet naletel na Kučana, očitno njega in Tita đešnjaki res sanjate

 • komar marko

  rdečkoti vedo,Da čebi JJ prišel na vlado, da bi v letu dni POKREPALI.tako pa bodo še lahko pasli potuji DETELJI!

  • Simon Novak

   Itak

 • Silka

  Tudi petek bo kmalu, upam, da zadnji za Šarćevo marionetnio in podrepniško vlado.

  • luckyss

   Kva zdej baba butasta, šporhet raj aktivirej, da ti ne bo dec spet sladico pri sosedi lizal..

   Če sem te narobe spolno opredelil, se opravičujem…za vas farovške ovce nikoli ne veš točno..

   • komar marko

    Za take kot si ti je terapija BUTN SKALA. KAPIŠ!

    • luckyss

     Če je pri tebi uspelo, ki imaš čelado že vgrajeno, ni nujno, da bo tudi pri normalnih državljanih…torej, ne hvala..

     • branči

      tud šumaher jo je mu, pa poglej svojo bodočo usodo!

   • Mare Kranjc

    Gnida levičarska odurna, ti ne zadostuje MMC za tvoje slaboumno bruhanje iz tvojega umazanega gobca? A te je mamica pobruhala namesto podojila, ko je tvoja svinjska faca pogledala iz njene smrdljive luknje?

    • luckyss

     Tam zmerjam levake, vendar na bolj kulturen način…
     Tu pa se moram spuščati na vaš nivo, tudi kar se izrazov tiče..mar ne, ovca ;)

  • Simon Novak

   En petek zagotovo

 • domovina mili dom

  Ko gledamo premiero kićanovega lutkovnega gledališča, ob strateško domiselnem manevru kićanovih medijev za slovenske butle predstavo Črnčec, komunisti na veliko kadrujejo udbomafijske tranzicijske vojake po DUTB-ju, SDH-ju, bankah, zavarovalnicah. Torej doživljenski predsednik kićan si je zopet pridobil na času, da spelje rop Slovencev.

  • Vera

   Ne bo mu več uspelo ! Narod je spregledal, kateri pa še niso,pa bodo kmalu .

 • xtc

  dejstva so kruta,tudi Šarcu postaja jasno .da je z njim vse bolj konec,dogaja se ravno to,kar je naopovedal eden izmed analitikov,,to ,da bo moral Posvojenček tam nekje decembra priznati ,da ne gre več in spokati kufre,kar je oni dan posredno že priznal,definitivno so ,ga v salzburgu zbrcali in se ga ogibali,seveda so leva trobila govorila o “uspešnem” prvem obisku ampak realnost je kruta Šarca so bolj ali manj ignorirali in niogirali,tujini postaja jasno kaj se v SLO dogaja in posledice že prihajajo,levaki so vse bolj živčni in popadljivi,prihajajoča kriza jih bo dokončno sesula+ tega se dodatni problemi in prerivanja za plen med njimi vse bolj potiskajo strah pred JJ vedno bolj na stran,saj se zadeve le kopičijo.
  Popolnoma jasno je,da ta vlada zaradi notranjih prepirov in zdrah ne bo dolgega veka pa četudi je strah pred JJ močan,saj postaja vse bolj jasno ,da jo bodo demontirali dogodki in pritiski iz tujine na katere pač Kučan nima vpliva,kot so gospodarsko ohlajanje,skorajšen dvig obrestnih mer ECB,fiskalna stabilnost,beh podjetnikov in stop poizkusom prezadolževanja.

 • Vera

  Zakaj za Bogeca milega se bojijo Janše, ko so pa sami ” pravi hudičeki ” napram drugim v sedanji opoziciji ? Lažejo, kradejo, zavajajo , niso načelni itd. Janša in stranki SDS in NSI imajo vsi odlične kvalitete za vladanje v Sloveniji !

  • Jaka Sraka

   Ker se jim ne klanja in se jim upira

 • Jaka Sraka

  http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/ekskluzivno-poslanec-dz-obupan-spolne-partnerje-isce-kar-prek-spleta-bear/
  Comments for this thread are now closed
  Jeffrey • 11 ur nazaj
  Bralci družbenih omrežij so vas vsi “pretreseni” obvestili…hahaha…..ja boščki no, kakšna grozodejstva so morali prestajati..:))

  Zakaj le, vsak čas bo v DZ več narobe zvezanih kot normalnih, heterogenih…

 • bubamara

  Šarac v bistvu več ne rabi Levico. Za potrjevanje zakonov ne rabi absolutne večine ampak večino prisotnih. To pa ne bo težava vsaj pol mandata. V parlamentu je kar nekaj strank, ki si ne želijo kmalu novih volitev in ne bodo delale štale. Moram reči, da Šarec dobro krmari v visoki politiki. Tudi njegov odnos do ustašev se mi zelo dopade. Janša uči se.

 • Simon Novak

  Glavno je, da jih druži edinstven, “sveti” cilj – da ne zavlada spet Janez Janša! CILJ DOSEŽEN

 • RATATA

  Ta država, Republika Slovenija, je Slovencem, ki niso pokomunistični lewuharji ali pedroljubi taprava prasica!

 • Kosobrin

  “Slovenci nismo nikoli napadali, Slovenci smo se vedno samo branili. In naša osnovna vrednota je bila vedno beseda samo s tremi črkami – mir. Zelo enostavna beseda, a hkrati tako težko dosegljiva stvar,” je dejal Marjan Šarec na današnji prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju in dodal, da zgodovina človeštva ni zgodovina miru, pač pa zgodovina vojn.

  “In mir bo takrat, ko bosta tudi v naši državi dva sodelavca sposobna iti na kavo, ne da bi se skregala zaradi politike. V politiki je vsak dan veliko besed, veliko je sporov, veliko je prerekanj, ampak to ne sme vplivati na družbo, da bi se na delovnem mestu, doma ali kjerkoli prepirali zaradi politike. To ni mir, to je zavedenost. Zaradi politike se ne splača prepirati,” je še poudaril. – Marjan Šarec

 • Osti jarej

  …vsakič znova parlament,kot iz mapetkov

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!