[Video] V oddaji Objektiv tokrat o neusklajenosti koalicije, proslavah, ki delijo narod, aferi Koprivnikar ter o lokalnih volitvah v prestolnici

Oddaja Objektiv 12.10. (Foto: Nova24TV)

V oddaji Objektiv so tokrat govorili o razglašenosti šesterice strank pod vodstvom Marjana Šarca, zaradi katere je Banka Slovenije do nadaljnjega ostala brez guvernerja, o tem, kako nekatere proslave v Sloveniji še naprej delijo narod, o komisiji za nadzor javnih financ, ki je obravnavala afero Koprivnikar, ter o prihajajočih novembrskih lokalnih volitvah, pred katerimi napetost narašča tudi v prestolnici! Voditelj Jure Ferjan je v oddaji gostil nekdanjega predsednika programskega sveta RTV Slovenija, dr. Mitjo Štularja, in političnega analitika Sebastjana Jeretiča.

Državni zbor je pred dnevi na tajnem glasovanju odločal o imenovanju kandidata Primoža Dolenca za guvernerja Banke Slovenije, ki ga je državnemu zboru 19. septembra predlagal predsednik republike Borut Pahor. Da je kandidat imenovan za guvernerja Banke Slovenije, potrebuje navadno večino državnega zbora, torej vsaj 46 poslanskih glasov. Dosedanjega viceguvernerja, ki je v preteklih petih mesecih, vse od odstopa Boštjana Jazbeca, opravljal funkcijo namestnika guvernerja, Primoža Dolenca so nedvoumno podprli v poslanski skupini opozicijske SNS ter v poslanskih skupinah koalicijskih SD, SMC in DeSUS, v katerih so poudarili predvsem nujnost čimprejšnjega imenovanja novega guvernerja, v LMŠ je vsak glasoval po svoje, nedvoumno pa so mu nasprotovali v SDS, NSi, SAB in v nadkoalicijski Levici. V SDS in NSi so pri tem poudarili neukrepanje Banke Slovenije v primeru milijardnega pranja iranskega denarja v državni Novi ljubljanski banki. O nesposobnosti, da bi se poenotili, je politični analitik Sebastjan Jeretič med drugim povedal, da lahko Pahorjevo odločitev delno opravičimo z deloma neugodnim obdobjem za imenovanje, in napovedal, da bodo prvi meseci za koalicijo na splošno težki, pod vprašajem pa so tudi druga imenovanja, ki se bližajo v kratkem. Pri tem je še opozoril, da je Pahor Dolenca predlagal tudi, ko je že vedel, da ta nima podpore. Dr. Mitja Štular se je strinjal z Jeretičevimi ugotovitvami, dodal pa je, da je poteza predsednika, ki je tvegal kljub nezagotovljeni podpori v parlamentu, čudna in izrazil pomisleke, ali gre sploh za dovolj kakovostnega kandidata.

Nekatere proslave še vedno delijo slovenski narod
Tudi predsednik Pahor je poudaril, da je razlika med socialistično teritorialno obrambo, od ustanovitve katere je minilo 50 let, in tisto, ki je Slovenijo osamosvojila, očitna. A prisotnost dveh najpomembnejših predstavnikov države na takšnih proslavah v ljudstvu vzbuja skrb in nelagodje. Zveza veteranov vojne za Slovenijo je ob tem jubileju pripravila proslavo, pri čemer so se udeleženci najprej zbrali nasproti državnega zbora, nato pa so se sprehodili ob spremljavi policijskega orkestra proti Gospodarskemu razstavišču. Takšna proslava se sploh ne bi smela zgoditi, proslava pa je povzročila nove delitve v slovenskem narodu. Protestirali so pri društvu MORiS, prav tako pa je Pahorju protestno pismo napisal predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Jeretič je o tem povedal, da nas takšni dogodki vodijo v začaran krog, izpostavil pa je Dejana Židana, ki mu je bila proslava kot priložnost za pridobivanje političnih točk in uporablja funkcijo za promocijo svoje stranke. Štular je komentiral, da je težava v interpretacijah dogodkov in da je to skregano z vsako logiko, saj je imela TO SRS nalogo obrambe totalitarnega sistema SFRJ.

Dr. Mitja Štular in Sebastjan Jeretič v oddaji Objektiv (Foto: Nova24TV)

V oddaji tudi o aferi Koprivnikar ter o lokalnih volitvah v Ljubljani
V oddaji je bil tudi govor o odmevni aferi Koprivnikar, pri čemer je Jeretič med drugim izpostavil katastrofalno vodeno korporativno komuniciranje s strani družbe BTC d.d., Štular pa je izpostavil razliko med testnimi frekvencami in komercialnimi frekvencami.

V oddaji so govorili tudi o kandidaturi dolgoletnega občinskega svetnika in poslanca SDS dr. Anžeta Logarja, ki kandidira s sloganom “Pozdravimo Ljubljano”. Logar napoveduje, da bo odpravil zaostanek, ki se je zaradi nesposobnosti zadnjih dveh županov zgodil na področju infrastrukture, pri vodenju občine pa napoveduje tudi ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Jeretič pravi, da je Logar najboljše, kar lahko v tem trenutku Ljubljani ponudi desnica, poudaril pa je tudi mesto, ki si ga je utrdil kot poslanec v svojem prejšnjem mandatu, in da je njegovo kandidiranje dober vložek tudi za naslednje parlamentarne volitve. Štular je o Logarju povedal, da ima ugled in legitimnost, ki si ju je ustvaril že z delom v preiskovalnih komisijah.

Za več pa vabljeni k ogledu oddaje!

J. Ž.

 • SD si po mojem na vseh frontah nabira politične točke.
  Zanimiva oddaja s političnim analitikom g. Jeretičem S.

 • montyamp

  Takole piše Havel:

  »Le redko se zgodi, da družbeni sistem ponudi tako na stežaj odprta vrata ljudem, ki so pripravljeni podpreti karkoli in kdajkoli, če jim le prinese kakšno korist; ljudem brez načel, hrbtenice, ki so v želji po oblasti in osebni obogatitvi, rojenim lakajem, pripravljenim na vsakršno ponižanje, in sposobnim kadarkoli žrtvovati svoje sosede in svojo čast za golo priložnost, da se spečajo s tistimi, ki imajo oblast. V tej luči ni presenetljivo, da tako številne javne in vplivne pozicije zasedajo, bolj kot kdajkoli poprej, notorični karieristi, oportunisti, šarlatani, ljudje dvomljivih dosežkov; na kratko: tipični kolaboranti, ljudje, ki imajo poseben dar prepričati se, da njihovo umazano delo na vsakem koraku služi reševanju nečesa ali pa vsaj preprečevanju, da bi jih zamenjali še slabši ljudje. Prav tako ni presenetljivo, da v takih okoliščinah cvete korupcija med javnimi uslužbenci vseh vrst, da so povsem odprto pripravljeni sprejemati podkupnine in se brezsramno obrniti tako, da to koristi njihovim zasebnim interesom, ki jih diktira pohlep … Število ljudi, ki iskreno verjamejo tisto, kar pravi uradna propaganda in ki zares podpirajo oblast, je manjše, kot kdajkoli poprej. A število hinavcev vztrajno narašča: do točke, ko je pravzaprav vsak državljan prisiljen postati to – namreč hinavec – tudi sam. Opazimo lahko, da nikogar več ne zanima, ali ljudje zares verjamejo tisto, kar govorijo, ali pa jim gre le za zasebne koristi.« VIR http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=120368

  Število hinavcev v Sloveniji vztrajno narašča , ko je med UDBOVSKO DECO pravzaprav vsak državljan prisiljen postati to – namreč hinavec – tudi sam.

 • branči

  ko bo proslava financirana iz lastnih žepov, se bodo lahko na prste ene roke preštele te maškare,ki hodijo na zastonj golaž!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!