Matićev zakon o skupnostih pripadnikov nekdanje SFRJ gre v nadaljnjo obravnavo, predlogu enotno nasprotujejo le v SDS in NSi

Dragan Matić (foto: STA)

Predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki jih imajo narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, in sta ga v postopek vložila poslanca Violeta Tomić ter Dragan Matić, je primeren za nadaljnjo obravnavo, je danes sklenil državni zbor. Za takšen sklep je glasovalo 36 poslancev, 23 pa jih je bilo proti.

Predlog predvideva ustanovitev urada za narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in ureja njegovo financiranje. Svet vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji bi se preoblikoval v stalno telo. Predlog pa ne prinaša nobenih političnih pravic, zagotavljajo predlagatelji.

V splošni razpravi v petek je večina poslanskih skupin napovedala podporo predlogu, poroča STA. V koalicijski DeSUS so pogrešali mnenja ustreznih ustanov, na podlagi katerih bi se lahko odločili. Ker predlog po njihovi oceni odpira več vprašanj kot odgovorov, so napovedali glasovanje po svoji vesti.

Ustava vsem zagotavlja enake pravice
V opozicijskih SDS in NSi pa so povedali, da predloga ne bodo podprli. Pravice manjšin ščitijo že ustava, deklaracija in vrsta zakonov, menijo v SDS. Po mnenju NSi pa se predlog nanaša na zelo občutljiva vprašanja, ki jih ne bi smeli reševati tik pred volitvami.

Slovenska država temelji na ustavi, ki vsem državljanom na podlagi načela enakosti zagotavlja enake pravice, posebej ureja tudi pravice avtohtone madžarske in italijanske narodne skupnosti ter romske skupnosti. To pomeni, da v naši državi vsak tujec, ki pridobi državljanstvo, uživa zajamčene pravice kot vsi ostali, v Sloveniji rojeni državljani.

Levica ustvarja konflikte, pripadniki manjšin se počutijo sprejete
Neomarskistični levici enakost ostalih jugoslovanskih narodov pred zakonom seveda ni dovolj, zato z davkoplačevalskim denarjem uvajajo nove državne službe, ki bodo namenjene ustvarjanju konfliktnih situacij na področju, kjer jih ni.

C. Š.

 • Jakob Kovač

  Najbolje da Slovenijo preimenujemo v Jugo,če že imajo večje pravice kot mi,osamosvojili smo se da se jih bi znebili,sedaj pa jih na veliko uvažajo,počasi bodo zahtevali še svoje republike znotraj Slovenije,-vlada kaj delaš!?

  • karlina

   Saj v bistvu smo že jugoslovenija, čisto v vsakem večjem mestu so skoraj že večina, povsod slišiš samo njihov jezik, saj se SLOVENSKO, niti slučajno nočejo naučiti , pa še kar jih uvažajo, saj je Bosna in tudi Srbija, še veliko bolj revna, kot je Slovenija, pri njih je minimalna plača največ 200 evrov, zato pa vedo, da bodo tukaj , v Sloveniji za njihove razmere, živeli super dobro.

 • Franjo Trojner

  Nemško govoreča manjšina zaman čaka na svoje priznanje že celih 73 let in zadnjih 26 let v samostojni baje demokratični državi Sloveniji vpeti v EU in zvezo NATO. PA ŠE VEDNO PRAV NIČ NE KAŽE, DA BI SE IMELA LEVA POLITIČNA OBLAST NA TO TEMO VOLJO POGOVARJATI. Rjavec je lani izjavo, da za kaj takega še ni dozorel čas????DEJSTVO JE, da se ideološko zaplankani, zadrti levičarji še vedno raje obračajo proti Beogradu, Jugoslaviji, kot proti Evropi.

 • antimur

  Matića, Tomićko in vse preklete antislovenske čefurje, torej tiste, ki maltretirajo Slovence, na prvo vejo, to moramo storiti, v kolikor želimo kot narod preživeti.

  • Slovenka

   Ne na prvo vejo, ampak na prvi vlak ali trajekt in da ju več ne vidimo v Sloveniji.

   • antimur

    Bi tudi sam bil z veseljem za takšno varianto, toda ta golazen se več ne premakne, ko se enkrat udomači, so kot najhujša zalega, tako, da je malo možnosti, da bi se jih znebili na civilizacijski način.

   • stajerc5

    A-a, na vejo, potem z vejo na barko!

  • karlina

   To ravno ne, ampak izgon tja, od koder so prišli, s prvim vlakom !!!!

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Matić Tomić grobarja Slovenije.

 • VERRZIFIKATOR

  Kar po naški brez prevoda.

  Vijola Draganović

  KOMIĆ I TATIĆ

  Našli su se, dva su rodna brata,
  prvi Komić, Tatić onaj drugi,
  našli su se jadnici u tugi,
  plaho gledajući stražnja vrata.

  Ako vrata jednom se zatvore,
  bijednog nestajućeg centra mode,
  kuda putovi ih onda vode,
  kako mogli bi da nešto stvore?

  Komić sada Tatića pozíva,
  da se ujedine braća složna,
  da im simbol bude jakna kožna,
  više da se opanak ne skriva.

  To je sada pojam nove mode,
  sa folklorom koža se spašava,
  zajedno sa kožom tupa glava,
  braća posljednje kad kolo vode.

 • slovenski lepotec

  slovenke se mešajo z južnjaki vse bolj, kaj ima južnjak česa slovenec nima, nekatere imajo tudi črnca, ali pa arabca

  • stajerc5

   Ti pa samo drkas, nje-de!?

  • karlina

   A bejž, no kar naj se mešajo, tiste, ki se hočejo-PRAVE SLOVENKE imamo veliko rajši-SLOVENSKE JANEZE !!!!!

 • čokolada

  Slovenci imajo status narodne manjšine v Srbiji. tu je spletna stran od Slovencev v Srbiji http://www.slovenci.rs

  • stajerc5

   Cokoladno si ga lahko zabijes tja, kjer nobene lucke ni!!!!

  • tramal

   Vsrbijo so šle samo slovenske,prostitutke,pedri in lezbače živet .To niso Slovenci.

 • Slovenka

  Dragi moji, skrajni čas, da se slovenska desnica vzame v roke in nagovori volivce, kot je treba. Kot vidite, nam Slovencem teče voda v grlu, slovenstvo je na kocki. Še nekaj takih let in bomo sredi naše lastne države hlapčevali Jugi, če desnica ne bo dobila večine in sestavila vlade. GRE ZA PREŽIVETJE SLOVENSTVA.

  • karlina

   TOČNO-sedaj gre pa že res za preživetje, nas-pravih, domoljubnih SLOVENCEV, ti južnjaki, ki so se v večini pritepli v Slovenijo in dobili vse-izobrazbo, stanovanje, dobre službe v JU-v zahvalo pa nam vsak dan skoraj mečejo polena pod noge-DOVOLJ JE, DOVOLJ !!!!! V tej naši državi Sloveniji, že od vekomaj živimo SLOVENCI, tisti, ki je le na papirju slovenec, MORA SPOŠTOVATI SLOVENIJO, v nasprotnem primeru naj gre tja, od koder je prišel, nihče jim ne brani, če jim je v NAŠI SLOVENIJI tako grozno hudo, ampak jim ni-živijo vsi bolje, kot večina nas-PRAVIH SLOVENCEV-SRAMOTA !!!!!! V tej naši SLOVENIJI, je dobrota res sirota.

   • McBobo

    Spet bi nas radi v novo jugoslavijo spravili. A zato smo se borili l.91?

 • Slovenka

  Vsi na volitve in USTAVIMO IZDAJALCE IN SOVRAŽNIKE SLOVENSTVA.

  • karlina

   Se še kako zelo, zelo strinjam s tabo in SRČNO UPAM, da zmaga DOMOLJUBNA DESNICA, PRAVIH, SLOVENCEV !!!!!!

 • karlina

  BANDA V DESUS, SRAMOTA-če bi bili PRAVI SLOVENCI, bi glasovali proti !!!!

 • Lisjak

  Pred koncem mandata dobijo še status manjšin in z tem bo zgodba o Sloveniji zaključena “tako naj se zgodi”.

 • Mare Dolenc

  Pravi namen ustanovitve tega urada je, da bo vodil postopke za pridobitev političnih pravic jugo manjšinam. Še en zamaskiran politični akt, ki Slovenijo potiska v negotovost.

  • karlina

   Ja itak, saj zato se gre, nič drugega, SRAMOTA JE, da v DESUS, niso glasovali -PROTI, če se imajo za PRAVE SLOVENCE !!!!!

   • bednick

    Kera naivna.
    Joj, joj.

  • bednick

   KAKO PA TI TO VEŠ?

  • slosin

   …dej nehaj s tem ‘manjšinam’! Oni niso nobena manjšina….

 • stajerc5

  Yugovici, pakajte kofre, prihaja nova Vlada! Tisto 1991-tega je bila nezna varianta!
  “Budite spremni”, da ne boste potem rekli, da niste vedeli!

 • milanček

  cerar, pa tebe je treba ubit, ti si izdajalec slovenskega naroda!!!!!!!!!!!!!!

  • karlina

   On je v bistvu lutka strica Milana, saj on sam ne zmore narediti nič, nesposoben do konca. Sicer pa-ne vem, če je bila mama Zdenka-prava Slovenka.

 • Miro Jereb

  Ne morem verjet……

  • karlina

   Ti kar verjemi, Bog si vedi, kaj hudega imajo še v mislih-južnjakom ni za zaupati, lepo znajo govoriti s figo v žepu. Slovenija ni bila nikoli v bistvu njihova država, le za črpanje jo imajo, zato pa imajo v večini dvojno državljanstvo.

 • bednick

  En urad “u magli” , in že tisoč teorij zarote.
  Je reku eden, kwa šele bo?

 • Olga_10

  Vsi, ki bodo podprli tak zmazek, sodijo za zapahe, saj so veleizdajalci Slovenije!

  • totex39

   Gremo pred parlament, kajti tega ne smemo dovoliti.

 • tomven

  Smrduh matić išče rešilne bilke, preden ga odpihne v meglo – za vedno!

 • pesjanar

  Poznam ogromno dobrih ljudi kateri so prišli v Slovenijo v šesdedetih letih na delo eni so ostali po služenju jugo vojske,se poročili imajo družine urejene domove lahko smo ponosni na njih saj so pomagali graditi domovino,drugi pa v poznejših letih so prihrumeli v SL “da zarade i nešto pojebejo”in takšnim gre na roko izdajalec matič in ona jugo kurba violeta

 • RATATA

  K ali ob prispevku še tole:
  Jugoreminiscence leta 2018
  February 19th, 2018
  Ljubljana, 15. 2. 2018, Državni zbor, predlog zakona.

  Predlagatelj: dr. Dragan Matić
  Predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji (ZUKKPNS), prva obravnava, EPA 2585-VII

  Matičeva provokacija pokaže bistvo problema:

  Kakor pripoveduje zgodba osamosvojene RS že ves čas, in kar se dogaja na krucialnih področjih (npr. problem državne meje in arbitraže), je manifestacija popolnoma napačnega razumevanja, kaj se je zgodilo 26.6.1991.

  Tu navedeno namreč pripoveduje, da zlasti prikoriteni osebki menijo (in se skladno s tem obnašajo in v tem smislu tudi ravnajo), da se je znamenitega junijskega dne leta 1991 od SFRJ odcepila “socialistična ljudska republika”, del socialistične federacije “naroda i narodnosti Jugoslavije”.

  Resnica pa je, da je bila dne 26.6.1991 v Ljubljani na trgu pred parlamentom slovesno razglašena OSAMOSVOJITEV Republike Slovenije (in ne odcepitev, kar so edino lahko storile tiste jugrepublike, ki lastne državnopravne subjektivitete niso “prinesle v zakon”!). Pojem OSAMOSVOJITEV pove, da se je osamosvojilo tisto, kar je skupnost, od katere se osamosvaja, sestavilo. In še: Ker ljudstva in narodi ne morejo ničesar sestavljati ali razstavljati, saj niso subjekti internacionalnega prava, marveč njega objekti, so tako prejšnjo državo sestavile DEŽELE (ZEMLJE) s Kraljevino Srbijo, in ti subjekti so se edino lahko OSAMOSVOJILI.

  Plemenska, tribalistična južnoslovanska združba “ljudstev” (naroda i narodnosti Jugoslavije) z državno subjektiviteto DEŽEL/”ZEMALJA”, ki so bivšo državo sestavile, nima nobenega opravka.

  OSAMOSVOJITEV Slovenije torej ni in ne more biti odcepitev “naroda i narodnosti Jugoslavije”, marveč osamosvojitev subjektov internacionalnega prava, ki so Jugoslavijo sestavili. Ti subjekti so imeli natančno določen teritorij z državno mejo, oblast in državljane – tako kot so Jugoslavijo sestavili, tako so se osamosvojili – kot Republika Slovenija.

  “Narodi i narodnosti Jugoslavije” nimajo s tem nič. Predsednik Demosa je po referendumu o osamosvojitvi razglasil: Jugoslavije ni več.

  Republika Slovenija torej ni “država naroda i narodnosti Jugoslavije”, marveč država (zveza dežel) svojih državljanov, v kateri se govori in razume slovensko***, na območjih OBČIN, v katerih žive pripadniki italijanske oz. madžarske manjšine, pa TUDI italijansko oz. madžarsko.

  Vsi državljani so enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti.

  JUGOSLAVIJE Z NJENIM SPREVRŽENIM (KRVAVIM, MORILSKIM) “REŠEVANJEM” (ustvarjanjem) NARODNIH VPRAŠANJ NI VEČ! IN JE NE SME BITI VEČ!

  TO JE VSE.

  Op.:
  ***) Ustavni dokument na podlagi katerega sta bili konec oktobra 1918 sočasno razglašeni zvezi dežel z večinsko nemškim jezikom v javni rabi (Avstrija) in večinsko slovenskim jezikom v javni rabi (Slovenija), je sestavil in podpisal suveren vsake teh dežež posebej – Karel Habsburški, ki je kot “šef hiše Avstrije” nosil naslov “Karel I. cesar Avstrije”. V tem dokumentu je izrecno zapisal, da tega, kar morejo storiti dežele/države Cislajtanije, nikakor ni mogoče dovoliti v celoviti in nedeljivi Kraljevini Ogrski, katere suveren je tudi bil (Karel V.), in je na kronanju na to nedeljivost in celovitost prisegel. Zagrebško neko “vijeće” torej ni in ne obstaja (Neka “država” SHS še manj). Šlo je za teritorij Kraljevine Ogrske, ki ga je zasedla zmagovita antantna sila Kraljevina Srbija. Na teritorij slovenskih dežel pa je srbska vojska stopila šele po razglasitvi “ujedinjenja” (“ZEMALJA države SHS sa Srbijom”), ko je bila že jugoslovanska vojska in ni bila okupator v slovenskih deželah.
  http://www.domovinasospomini.eu/blog/

  • karlina

   Dobro in prav si povedal, res je.

 • RATATA

  Zelo zelo me bodo razburili!
  In še koga!!
  Ne se igrat na tako grd način “demokratično izvoljeni” ćefurji, ker se to res ne spodobi,
  da tako izigravate demokracijo v Republiki Sloveniji!

 • totex39

  Veleizdajalce Slovenije takoj izgnati.

 • xtc

  Kučan uničuje Slovenijo kjer se le da.

 • totex39

  Kmalu bomo že v marcu in v domoljubni desnici se še nič ne premika, izgleda kot, da so se nekam poskrili. Hočemo, da se čimprej javno oživi poslanstvo do volivcev, če vam je kaj do Slovenije. Saj ravno zaradi tega pa imajo Jugo hujskači tako moč, ker se jim vse dopusti.

  • karlina

   Se bojim, da imaš prav

 • Novakec1

  Čefurji raus.

  • karlina

   Se strinjam s tabo

 • Stajerka

  prasci…na kubik…….ja nič – ustavno presojo, če tega ne bomo ustavili, bomo v naslednjih letih imeli še urade za Afganistance, pa kanibale Nigerijce, pa Maročane…….in vsi bodo imeli pravice, denar, Slovenci bomo pa njihovi hlapci…….ustavna presoja pa bi MORALA prepovedat zakon zaradi neupoštevanja enakosti – kot rečeno je v Sloveniji malo morje priseljencev, ki niso popolnoma nič drugačni kot bivši SFRJ……komur ne paše – PAKAJ KUČI!!!

  • karlina

   TOČNO-res je, ti pstuhi ,ne morem reči drugače-hočejo imeti, nas prave SLOVENCE , samo zato, da jim bomo delali, halooo

 • Franjo Trojner

  Zakaj se ta Matić, ki ga tako zelo skrbi za vse nekdanje narode razpadle SFRJ iskreno ne potrudi pri mednarodnem priznanju Kosova, še posebej pri državah članicah EU, ki tega še niso storile? Tomićka in Matić naj gresta v Beograd in Vućića prepričata, da Srbija prizna samostojno državo Kosovo! Ej Matić, ej Tomićka, ki se zagrizeno borita za priznanje daljne Palestine in narode ex juge tu imata pred nosom Kosovo, pa da vidimo zdaj vanjino načelnost!

  • Stajerka

   mam občutek, da je Pahor pričel kontrirat lewakom…….na polno…..nasprotovanje priznanja Palestine, podpora širitvi priznanja Kosova…….kaj bo naslednje???
   glede na stanje v vojski, zdravstvu in še kje, mu predlagam, da RAZPUSTI PARLAMENT IN RAZPIŠE PREDČASNE VOLITVE…….vsaj nekaj pametnega bi lahko storil za Slovence!!!

   • Franjo Trojner

    Vest ga peče, ve, da je kot premier državne finance in gospodarstvo zafuro in za Slovenijo škodljivo arbitražo zakuho. Sluti, da so mu afero pranja milijarde € v NLB prikrivali. Jasno mu je, da je njegova vlada kmečke penzije in vse dodatke k penzijam ukinila, kar je večino penzijonostov v lakoto, bedo pahnilo. Ve, da se je ga mali žvepleni špicparkelj odreko, ve da je med ortodoksno in novo mlado ekstremno levico osovražen in se tako vedno bolj domoljubni zmerni desnici nagiba. Pahorju lahko očitamo naivnost in narcizem, verjamem pa, da je po svoje domoljub in vsekakor pošten, a premalo odločen človek, še posebej, kot predsednik države!
    Od kar ima g. Ernesta Petriča ob sebi sem popolnoma pomirjen. Ta gospod Petrič je prava veličina, škoda, da nima danes pomebne, odločevalske funkcije v državi, morda položaja ministra za pravododje ….

    • RATATA

     V tekstu pogrešam le oznako, da je pahor butast ko švasaparat.

     • Franjo Trojner

      Rad se slika! Rad je lepo oblečen! Rad ima pozornost! Rad bi ostal večno mlad! Všeč so mu mlada dekleta! Rad športa! Zaljubljen je v svoj videz! Rad hodi po rdeči preprogi in se giblje v svetu elit!
      Tudi na tekme državnih reprezentanc rad hodi navijat!
      A mu lahko kaj od naštetega zameriš?
      Tak pač je edini do sedaj od volilcev izvoljen na predsedniško funkcijo in se zares trudi biti predsednik vseh Slovencev in Slovenk! Žal boljšega NI!

     • RATATA

      Prav nič od tega, kar si naštel ni ne namen in ne funkcija predsednika Republike.
      če bi imel možnost, bi mu rekel le ” da ti ni nerodno ?!?! “

     • karlina

      Pa misliš, da v sebi ne razmišlja, da bi moral, kot domoljub večkrat udariti po mizi, sem sigurna da ve, pa ne vem zakaj, ne upa, priti v parlament in udariti po mizi.

     • RATATA

      Oprosti. Za bebca ga imam! On res misli, da je predsednik Republike.
      Mislil je tudi, da je predsednik vlade.
      On je nič! NULA!
      Varilni aparat, ki ga uporabljajo varilci. Le v temu je problem, da “se mu zdi” da je predsednik.
      Kar koli je kdaj izjavil, normalno razgledan človek ne bi!
      To je SRAMOTA za Slovenijo in za običajne Slovence.
      KATASTROFA! Kot kobilice včasih, rušilni potres, povodenj, suša, toča…

     • karlina

      RES JE !!!!

     • karlina

      To ne bi rekla, butast je CMERKO !!!

    • karlina

     Se strinjam s tabo

   • karlina

    Pahor je pravi SLOVENEC-PRIMOREC, njegova družina je menda med 2. svetovno vojno doživela veliko hudega in če je res ta, za kar se ima, bi MORAL UDARITI PO MIZI in se KONČNO ZAČETI BORITI ZA NAS, PRAVE SLOVENCE !!!!!!

  • karlina

   Za Srbijo sta ta dva izdajalca in OLOŠ !!!

 • Stajerka

  evo……za: 22 glasov SMC, 5 SD, 5 Levica, 3 nepovezani in 1 narodnosti……VSI ostali vključno z DESuS so PROTI, tudi kar nekaj vzdržanih……
  HAINZ: TO JE NEUSTAVNO
  Nekoliko presenetljivo je glas proti takšnemu ravnanju napovedal Desus in zakona, pod katerega sta se dva njihova poslanca (Uroš Prikl in Peter Vilfan) podpisala, nihče iz te stranke ni podprl. V seštevku je bilo proti 23 poslancev. Grafično je bil razplet glasovanja takšen:
  https://spletnicasopis.eu/2018/02/20/desus-presenetljivo-proti-privilegijem-le-za-balkance/

  • karlina

   Se pravi, da ni bilo sprejeto, ali se motim

   • stajerc5

    Motis se, zadeva gre naprej na sodisce 1,2,3,4,5,6…..Evropsko sodisce!

 • Jožef

  Korektno o politični nekorektnosti.
  Čedalje bolj se oddaljuje tisti prelomni trenutek, ko smo Slovenci dočakali in dobili svojo državo, bolj se mnogim toži po bivši skupni domovini jugoslovanskih narodov.
  Saj ne rečem, da takrat v “Jugi” ni bilo hudo in da smo takrat bolje živeli. Ja vsi smo delali, 8 ur na dan.
  Moja družina in jaz dandanes ne živimo v izobilju a vendar preživimo vsak mesec siti, oblečeni, nagledani televizije, naigrani od virtualnih iger in secer nam nič ne manjka. Pa vendar, vsi jamramo, a vsi ne vpijemo, da je v Jugoslaviji bilo bolje.
  Čer mene vprašate, nikoli več nazaj v Jugoslavijo. Zakaj ?
  Mladi, ki imajo polne “riti” vsega in žive na račun svojih staršev, pač ne morajo presojati, ali Sloivenija ali Juga in drugače, ali komunizem ali demokracija.
  Kaj me je v Jugi vedno delalo reveža.
  Komaj sem končal srednjo šolo, že so me poklicali v služenje vojaščine. Poslali se me v osrčje Srbije in eno leto nisem videl svojega doma in slišal svojega jezika. Ves čas so nam v glavo zabija partizanske epopeje in titove zgodovinske zasluge. Dopovedovali so nam, da je Rusija naš prijatelj in Amerika naš smrtni sovražnik.Čeprav je bil avtopark v kasarni v doberšnem delu napolnjen z ameriškimi avtomovili in nekaj tamovci, nam tega nikoli niso omenili, od kod so Djemsi.
  No, po vrnitvi domov, sem se zaposlil in odšel na svoje. V službi so me kako pak povabili v zvezo komunistov. Ker sem bil od doma nazadnjaško vzgojen, sem ponudbo odklonil, nezavedajoč se, da bom v tem podjetju zavedno (do penzije) drugorazredni delavec.
  Nisem se zadovoljil z delom, ki so mi ga namenili in zaposlil sem se drugje, krej je bilo manj povdarka na članstvo v ZK.
  Kaj je bilo takrat drugače kot sedaj.
  Hotel sem si ustvariti svoj dom z družino. Stranovanje sva z ženo po čudežu hitro dobila, seveda z soudeležbo. To je bilo zelo lepo. Stanovanje je bilo potrebno opremiti z vsem, kar pač hočemo imeti okoli sebe. Vse, kar sva z ženo kupila, sva si morala najeti kredit. Do samostojne Slovenije smo ves čas odplačevali kredite.
  Avto, televizija, stereo naprava, gospodinjski stroji – vse “made in Jugoslavija” vse je bilo drago in JUS kvalitete.
  Prave,( bolje rečeno), zadeve od avta do gospodinskih strojev in aparatov smo lahko hodili samo gledat v sosednjo Avstrijo ali Italijo.
  Želel sem si npr, kvalitetno stereo napravo, ker pa je bila za nas Jugoviče zelo draga in potem še obremenjena s požrešno carino in davkom, sem se zadovljil samo s prospekti in katalogi.
  Zavedajte se Jugonostalgiki, vse kar smo kupili ali dobili poklonjeno v tujini, vse je bilo potrebno prijaviti na meji in plačati carinske dajatve, prometni davek,posebne dajatve in še takso.
  Če si npr. kupil TV, stereo napravo ali podobno, si moral pri uvozu v domovino še polivico nakupne cene plačati še državi – domovini.
  Še ena omemebe vredna neumnost je grenila žeivljenje vsem uvoznikom, tako podjetjem, kot zasebnikom.
  Pri uvozu rezervnih delov je moral kupec rezervnih delov za stroje (samo primer) nabaniti še prevoznika, uvoznika, skladiščnika, špediterja, razne komisije za izdajo dovoljenja, carine in še nabavne storitve.
  Zamislite si, da ste zasebnik, imate bager in vam je “mašina zaribala”. Da ste lahko popravili ta svoj bager, ste morali vse naštete nahraniti in šele takrat ste se lahko lotili popravila. Nisem pa omenil, kako dolgo je trajala procedura od naročila do prejema rezervnih delov.
  Ja, osebnega avta nisem omenil. Lahko se ga je uvozilo ampak še za en tak avor ste morali dati državi denar. Ni bilo pomembno, ali novi ali rabljeno avto, za vse je bilo potrebno odšteti kup denarja.
  Standardno se omenja kot nabava v tujini nakup banan, kave, čokolade, riža ipd. Tega ne bom navajal.
  Kaj pa danes. Za nakup vsega zgoraj naštetega razen osebnega avtomobila je dovoj ena povprečna plača. Ni potrebe po jemanju kredita, če si vsaj malo varčem Tudi avtomobili so nam na voljo. Iz vsega sveta in vse znamke, ter modeli. Z malo kredita je možno kupiti kateri koli avto srednjega ali nižjega razreda. Nič več požrešne carine in ostalih taks ai dajatev razen DDV.
  Trgovine v Sloveniji so enako založene z vsem mogočim blagom, le odločiti se je trba in kupiti,
  Zato, dragi Jugonostalgiki, nikoli več v Jugo.

  P.s.
  Posebna kategorija so pa bili miličniki, cariniki, direktorji, obćionarji in drugi javni delavci. V njihivi sestavi je bilo ogromno “jugovičev”. Bili so kot nekašni kontrolorji slovenskega življa. Reklo se je, da so zasedali glavna mesta. Sporazumevanje z njimi je bilo često v srbohrvaščini.
  Opa, Bato, kaj pa danes. Zopet so med nami in še svoj urad bodo dobili. Pa majnšina bi želeli postati. Pa kaj še ?

  • stajerc5

   Super, odlicno, iz svojih izkusenj povedano! Ampak, v danasnjih casih je to le krik umirajocega v puscavi! Na zalost.
   V nedelu-zajebanciji-sluzbi in samoupravljanju s(m)o zrastli gor, mozgancki so bili oprani od cicibanov naprej, otroci so bili vzgojeni doma v tem duhu: Snadzi se ili uzmi, ko si kaj rabil(vseeno kaj!) je bilo prvo vprasanje: Cuj, poznas koga tu ali tam! Nekako je se slo, dokler nisi naletel na kaksnega “politkomisarja” v podjetju, fabriki in vseh ostalih po 1945 pokradenih podjetjih! Mulc z 6-mesecnim kumrovskim kursom, te je lahko spravil ob stanovanje, naenkrat si bil zadnji navrsti za Telefon…, pa kaj bi nasteval.
   Samo enih par nas je se, ki se zavedamo vseh malih in velikih svinjarij, ki smo jih doziveli, preziveli in jih na veliko zalost se vedno dozivljamo.

   • karlina

    Mislim, da nas je še veliko takšnih, kot si ti in Jožef, ki smo vse to doživljali in mislili, da ne bomo nikoli več, pa smo se osamosvojili, osvobodili pa teh komunistov in njihovih potomcev nismo, veš zakaj-zato, ker ni bilo lustracije, kot v drugih državah v EU, kjer so se komunizma znebili za vedno. Pri nas pa nikoli, samo po letu 91, je za kratek čas poniknil-ti potomci komunistov, pa so za moje pojme, še hujši, še bolj sovražni do nas-pravih SLOVENCEV in še bolj nevarni. Saj ni čudno, že od prvega dne, ko so se rodili, so imeli doma vzgojo, da je treba sovražiti vse tiste, ki so pravi in seveda, še verni SLOVENCI. Naslednja njihova generacija pa je še hujša-vsak teden že beremo, kako njihovi otroci ustrahujejo v oš, pa jim nihče nič ne more, Bog se nas usmili, res. Sicer pa, ne more biti drugače-vzgojeni so brez moralnih vrednot, brez tega, da je treba biti pošten, da je treba biti priden, samo , da je treba biti bogat, brez dela, da se ne sme spoštovati ljudi, ki so zanje drugorazredni, da se vse dobi z nasiljem. Skratka-skregano z vsako zdravo vzgojo.

  • karlina

   Vse, kar si nam resnično napisal, sem doživljala tudi sama in mislila, da po letu 91, niti slučajno, niti pod razno, ne bom več slišala za jugoslavijo, še posebej, ker se je v vojni za našo drago SLOVENIJO boril tudi moj mož in kdor mi reče, da v Sloveniji ni bilo resne vojne, mu lahko povem, da se zelo, zelo moti. Mož in jaz sva bila zelo, zelo ponosna, da smo si priborili samostojno Slovenijo, danes mi pa pravi, da se boji, če bo šlo tako naprej, da se bo moral nekoč pred sodiščem zagovarjati, pred kakšnim srbskim sodnikom, ker je bil v vojni za Slovenijo. Če se ne bomo uprli in če ne bomo čez štiri mesece, dobili za oblast-desno stranko, potem se res močno, močno bojim, da jim bo uspelo narediti novo jugo, še hujšo, kot je bila prejšnja in potem se lahko mi, pravi SLOVENCI, za vselej poslovimo od naše drage Slovenije, govorim čisto resno in tako tudi mislim.

  • McBobo

   +++++++++++
   To je tista prava zgodovina, ki jo je marsikdo od starejših že malo pozabil, mladina pa sploh ne ve, kakšni časi so to bili.

   NIKOLI VEČ V JUGO. Je pa treba takoj po volitva sprovesti lustracijo in se za vedno rešit komunizma. Se pa bojim, da je narod preveč zaveden od “fejk novic”, da kako je včasih bilo lepo. Kako je bilo lepo, je pa že Jožef opisal; pomanjkanje bencina, bencinski boni, par/nepar na tablice itd.

 • soc

  Če tole balkanci spravijo skozi do konca mandata, smo dokončno izgubli boj za obstanek slovenskega naroda. Na ceste? Te itak obvladuje njihova drhal. Kako torej ven iz te murgelske spirale zla?

  • karlina

   Ne vem, mogoče na ustavno sodišče ????

 • sprehajalec

  Predlagam, da se priznanje manjšine pogojuje s srbskim priznanjem Kosova. Isti teden, ko bo srbija priznala kosovo, bo Slovenija priznala južnjake kot manjšino in bodo južnjaki dobili svojega predstavnika v parlamentu. Narodna skupnost se bo pa imenovala južnjaška manjšina v Sloveniji.

  • Vera

   Niti pod razno ! Matić naj gre tja od koder je prišel, pa naj tam dela zbrko, če upa !

   • karlina

    Tam si ne upajo, ker so zanje OLOŠ !!!!

    • Sašo

     Ja, tudi to je res, doli jih sploh ne marajo.

  • Sašo

   Nimajo oni kaj manjšine za dobit v Sloveniji, delovni migranti ne morejo imeti manjšinskih pravic, tako kot ne BOsanci, Makedonci , šiptarji…samo tega nam je še treba, tako so nam že pol države zasedli .

  • RATATA

   …..se bo pa imenovala južnjaška manjšina v Sloveniji … v odhajanju!

   • karlina

    Da bi nas le Bog uslišal

  • stajerc5

   Se ti je zmesalo ali ti je kdo nick ukradel!?????????

   • sprehajalec

    Najprej, Kososva Srbija ne bo nikoli priznala. Manjšina je pa ena sama Manjšina južnjakov. kar pa zopet ne bodo hoteli biti pod tem imenom.

 • Sašo

  Vidi srpske nacije, nimajo miru, banda.

  • karlina

   Pa saj zato so oni v Sloveniji, da kar naprej provocirajo in provocirajo in provocirajo

   • Sašo

    Res je, kje je Srb je problem. Kot rek kjer je dim je ogenj :) .

 • Sašo

  O takih rečeh se sploh ne bi smelo razpravljati, najprej so nas posiljevali v Jugoslaviji, zdaj bi pa srpska banda imela še dodatne pravice. Tožit bi jih mogli zaradi agresije nad SLovenijo, ne pa da se jim podarjajo razne pravice . Tomićeva, prava nacionalistka srbijanska, ha, mirovnica pa to ? Paraziti od ljudi .
  V najslabšem primeru bi to vprašanje moglo iti na referendum, o takih ideoloških rečeš pa zares ne bi smela odločati priviligirana skupina homoseksualnih južnih priseljencev . Če bi vprašal večino volivcev SD – ja, SMC, bi bili proti takšnim nebulozam , to pa potem ne more biti več volja naroda.

  • karlina

   Še kako res

 • piko8

  Vsi na volitve sedaj gre za Slovenijo!

  • karlina

   Sedaj pa res, ČISTO ZARES, ker nam že blije plat zvona !!!!!

 • Sašo

  Ne razumem teh kozojebskih migrantov, živeli bi naš standard a hkrati bi radi bili še vedno tam doli…pa kaj za BOga jih je kdo silil da pridejo sem ? Če se imajo za tako velike ljubitelje svoje matične domovine, izvolite, nihče vam ne brani, kupim vam jaz karto, enemu po enemu..aja, za male pare pa ne bi bili domoljubi, kaj ? Se ne izplača..

  • karlina

   Nimam kaj dodati, kot, da se strinjam s tabo, v vsem.

 • garfi

  narodni izdajalci komunajzli uvažajo balkance že 70 let
  na koncu uničevanja in ropanja jim bodo predali državo

 • if

  Matiću&Njegovim: “Slovencov porodnico, Deželo našo živi Bog. Prost, ko je bil očakov Naprej naj bo Slovencov dom”
  Vsem, ki delujete proti poudarjenemu ustavnemu načelu še sledeče: “V sovražnike z oblakov Rodu naj na’šga treši grom!”

 • samotoje

  Ustava zagotavlja vsem državljanom enake pravice. Poseben urad za priseljence iz republik bivše Jugoslavije bi Slovence postavil v neenakopraven položaj. Zakon bi moral iti na Ustavno sodišče.

  • stajerc5

   Saj bo sel, pa se malo dlje…

 • Dragan Krstič

  Matić in ostali ići, kako dolga vrsta vas je bila pred okenci občinski služb ko ste svoje jugoslovansko državljanstvo zamenjevali za slovensko?Meni to ni bilo potrebno ker sem bil od rojstva ponosen državljan Slovenije. Moj oče ni bil oficir JNA kot tvoj. Danes pa ti soliš pamet Slovencem v kompaniji z rdečimi pokvarjenci.

  • stajerc5

   Ne sekiraj se, tudi Kitajec je lahko bolj zaveden Slovenec kot je to nase rdece sranje!!!

   • Sašo

    Res je, dobesedno, sem videl malega KItajca na Ptuju ko hodi naokoli v slovenskem nogometnem dresu ;) . Brez heca .

 • Jan Kovalski

  Daj ti Matić, pojdi v Nemčijo in poskusi tam ustanavljati t.i. skupnost jugosov, tam jih je mnogo več kot v Sloveniji. In potem poročaj o odzivih.

 • marker

  Matić in ostali jugonostalgiki, vi ste navadni ekonomski migranti, ki ste prišli s trebuhom za kruhom v Slovenijo. Če vam ni tu všeč, pojdite tja, kjer vam je. Taki sploh ne bi smeli imeti pravice postati člani parlamenta.

 • šmentanamuha

  Kučanisti in levičarji delajo na tem, da uničijo državo Slovenijo. Zato jo tudi finančno izčrpavajo kolikor je mogoče. To je Kučanova intimna opcija vse od osamosvojitve. Balkanci bodo nazadnje zahtevali vsaj še eden uradni jezik. Postopek formiranja nove Juge je v teku.

 • MEFISTO

  Kdaj bo sprejet zakon o zaščiti slovenske narodne skupnosti na teritoriju Slovenije, nekdanje republike gnile Jugoslavije?

 • MižekFiga

  Jugoslavije ni več. Zato je vse kar usmrajuje nekdanji YU prostor odveč in ni potrebno, odnosno je umetno, kot je bila YU umetna sestavina. Največje probleme umetno ustvarjajo srbi z nepriznavanjem drugih narodnosti. Niso dominantni, saj obvladajo samo še prostor nekdanjega beograjskega pašaluka ??? Umetno se hočejo razširiti. Zakaju jim ddr. Kučan še ni zrihtal obsežnih področij Sibirije, ruska državna odlikovanja pa že prejemajo?

  V Sloveniji militantnih srbov nočemo. NOČEMO, marš v Sibirijo riti pravoslavne!

 • KEKEC

  Sramota socialistično-levičarska,južnaki nam vsiljujejo socialistično partijsko diktaturo,v sloveniji pa so polnili brezna,južnaki 11. dalmatinske brigade,so samo v kočevskem rogu pospravili 50.000 ljudi, poveljnik likvidatorjev je bil partizanski major Simo Dubajić,dragi domoljubi umiral je cvet slovenskega podjetništva,in danes zahtevajo….,levičarji da vas ni sram hoditi po slovenski zemlji…..in jo pleniti dalje…..

 • MEFISTO

  Zaradi butastih volivcev in s pomočjo domačih izdajalcev lahko pripadniki nekdanjih jugoslovanskih narodov sprejmejo kakršenkoli predpis in celo spremenijo ustavo.

  Tako so se namnožili v parlamentu.

 • ljubinica

  Tistim, ki obvladujejo Slovenijo, Slovenija ni bila nikoli “intimna opcija”.
  Zato Slovenijo rinejo na Balkan. Vec bo Balkancev v Sloveniji, vec “pravic” bodo zahtevali, manj bo moznosti, da se Slovenija vrne v Srednjo Evropo, kamor je nekoc spadala .

 • ljubinica

  Zgleda, da v glavnem rovarijo proti Slovencem in slovenstvu tukaj ziveci Srbi.
  Matic, Murgel, Tabakovic, Tomic …. to so sami Srbi.

 • MEFISTO

  Včasih imam občutek, da je Matić večkrat nalit.

  Se motim?

  • karlina

   Ne, se ne, tudi meni tako deluje, ali pa zadet.

 • karlina

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!