Med nekdanjimi poslanci jih največ prejema poslansko nadomestilo iz stranke SMC

Foto: STA

Po izteku prejšnjega sklica DZ je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Še vedno jih nadomestilo prejema 17. Med njimi jih kar deset prihaja iz vrst SMC, ki je po zadnjih državnozborskih volitvah izgubila največ poslancev. Nadomestilo tako prejemajo Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Med tistimi, ki še prejemajo nadomestilo, sta tudi dva nekdanja poslanca DeSUS, Tomaž Gantar in Peter Vilfan. Prav tako nove zaposlitve še niso našli Ljubo Žnidar (SDS), nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj ter nekdanji poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Še nekaj pa je takšnih nekdanjih poslancev, ki so novo zaposlitev našli septembra in so nadomestilo prejeli še za del tega meseca. To so Jani Möderndorfer, ki se je v DZ vrnil kot nadomestni poslanec SMC, nekdanja vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, Simon Zajc (SMC), Jan Škoberne (SD) in Uroš Prikl (DeSUS).

Veliko sekretarjev je nezaposlenih
Določbe zakona o poslancih, ki govorijo o pravici do nadomestila plače, veljajo tudi za ministre in državne sekretarje. Medtem ko nadomestila ne prejema nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja, pa je bilo odobreno osmim nekdanjim državnim sekretarjem. Gre za nekdanje državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade Renata Goloba, Antona Žuniča in Mojco Štepic. Do nadomestila so upravičeni še nekdanji sekretarki na ministrstvu za zdravje Ana Medved in Jožica Maučec Zakotnik, nekdanji državni sekretar v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Nadomestilo je bilo odobreno tudi nekdanjemu državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Tilnu Božiču, ki pa nadomestila ne prejema več, saj je prevzel funkcijo tudi v novi vladi, tokrat kot sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po prenehanju mandata imajo namreč nekdanji poslanci in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za tiste, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.

C. Š.

 • Andrej

  Kako, da ne najdejo zaposlitve? A so res tako nesposobni? Koprivnikar jo je. Pa bi bilo bolje, da je ne bi. Je tudi tako nesposoben.

 • karpelec

  Škoda, da je jesen,da ovčice ne čakajo svojih pastirjev.

 • Cmerko

  Jagodni izbor lene nesposobne kvazi elite.
  Slovenistan pač.

 • domovina mili dom
 • Osti jarej

  ……a se redno javljajo na zavod za zaposlovanje?….hodijo na “tečaje” pisanja prošenj?….aktivno iščejo zaposlitev …
  …ja,pajade……nadomestilo bodo mirno koristili do konca in do zadnjega centa…….ostali bodo pa hujskali delavce na minimalcu in tiste,ki zaradi izgube službe živijo od socialke, ene proti drugim

 • kraljica vesolja

  To so vaši gospodarji, ovce, hehehe. Vaši gospodarji, k delajo v vašo škodo. Drgač vam ne bi folk crkavu od raka na velko. Zastrupljena hrana, zrak in cepiva. Zdej se jim pa klanjite, ovce. A vsi so isti, hahaha.

 • KAPIBARA

  Ne vem, za kaj se vedno spomnim Ljerke Bilizlj, kadar zasledim temo” poslanska nadomestila”.. in Radia Salamon, v stavbi bivše tovarne ELMA v sp.Črnučah..

 • KAPIBARA

  En SMC-jevec, si je pa, pred manadatom, delavno mesto zamrznil in ga oddtajal, ko je dobil brco v rit od ljudstva..

 • rubec

  Kobro iz Pirana so hitro ujeli in dali v škatlo. Zakaj se pa naočarka iz Kamnika še kar prosto giblje?

  • samsara

   Rajtam, da ima nekakšno neformalno splošno imuniteto, podobno kot nezakoniti ilegalni tujerodni divjaki, ki zadnja leta in prav ta trenutek nekontrolirano gomazijo širom EU.

 • ZatonMesecnikov

  #Med nekdanjimi poslanci jih največ prejema poslansko nadomestilo iz stranke SMC#

  ne more biti drugače, ker je to posledica negativne selekcije pri kadrovanju politikov. Tisti, ki nima kaj pametnega za početi, gre potem v te na hitro sklanfane stranke.

  cerar sestavlja stranko in vladno ekipo: Ti kaj počneš, bi šel v mojo stranko, pa se bo kaj našlo za zaposlitev?

  Serpentinšek sestavlja stranko in vladno ekipo: Ti kaj počneš, bi šel v mojo stranko, pa se bo kaj našlo za zaposlitev?

  • Osti jarej

   ….ne,ne….v politiko pač ne more vsak….pa,če bi hotel…mora bit taprav,predvsem pa mora osebku umanjkati vsakršna moralna vrednota,predvsem odgovornost do naroda in njegovega denarja….pod kamne poglej

 • Slehernik

  Po naslednjih volitvah bo največ takih Šarčevih

 • plavi-mil

  Nesposobna vlada, nesposobni bivši poslanci, lepo je bilo dokler je trajalo, danes so se vrnili na realna tla.

 • Vera

  Tisti , ki so trdili, da je imel Cerar dobro ekipo, sedaj vidijo, da so zanič,ker jih nihče noče v svojo sredino . Šarčevi poslanci bodo pa itak vsi čakali na denar, ne na zaposlitev .

  • samsara

   Smetana negativne selekcije levakarjev, načrtno vodene in negovane 3/4 stoletja.

 • Nadomestilo prejemajo na osnovi zakona o poslancih sprejetega leta 1992.
  Katera vlada?

  • Fosa Stefan

   pterle-PODATAKNJKENECC ali IZDAJALEC

 • samsara

  Kaj na sodiščih so zdaj začeli dosledno zahtevati znanje slovenskega jezika, “Zelo dobro”, tako pisno kot ustno?
  Za ‘varuhinju čovekovih pravica’ menda to še ne velja, ker gre za ‘funkciju’, a je konkurenca kar številna.

 • samsara

  Kaj to je gasilska slika murgelbande ali morda nekakšne verzije murgelcirkusa?
  Slika pove več kot tisoč besed.

 • samsara

  Vilfanov Pero je imel poleti, tako kot vsako leto po koncu šole, na začetku poletnih počitnic, v Strunjanu (v tamkajšnji osnovni šoli in na bližnjih pripadajočih igriščih) svoj košarkarski kamp (pod svojim imenom), ki zanj seveda pomeni vir dohodka, a pri poslancih to očitno ne predstavlja ovire ali kršitve, medtem, ko nemoteno prejemajo davkoplačevalski denar v obliki nadomestila za brezposelne, torej take, ki ne prejemajo nobenega dohodka. Od viška ne boli glava kajne? Tudi pristojnih za spoštovanje reda in zakonov ne. Znan, kraj, znan čas, znan način…

 • Olga2345

  Sam “perspektiven” kader, ki ga niti poznali nismo….saj ni naredil nič, ups naredil je – samo škodo!

 • xtc

  Pa so ja sami Dr.,Mag. ipd šara,baje cvet SLO intiligence in intelektualnosti,firme bi se morale stepst zanje glede na to kako so nas leva trobila razsvetljevala o super dstrokovnjakih.

 • samoopomoba

  Sicer se nisem poglabljal v relativne deleže, vendar bi se morali vi. Verjetno stranka, ki ima 5 poslancev in 2 na nadomestilu, ima 40% bivših poslancev na nadomestilu. Stranka z nekdaj 30 poslanci pa ima verjetno kakšnega več, glede na to, da jih je bilo okoli 30, za enaki 40% relativni delež npr. 12. Ampak se nisem poglabljal v konkretne številke, samo ni povsem korektno napisano za tiste, ki pač ne razmišljajo skozi relativno prizmo.

 • Marijan Tončić

  To ni nobena novica. Najbolje da gredo med klateze? Zato pa v svetu ne kandidirajo revezi ampak taki ki so ze kaj ustvarili in niso odvisni od place javnega usluzbenca.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!