Miran Golub v prid prekmurski tajkunski eliti ustvarja monopol in krši ustavo

Foto: STA

Prekmurski gospodarski in politični lobi želi s pomočjo Lekarniške zbornice Slovenije informacijski sistem podjetja Hakl IT spraviti v vse slovenske lekarne, uničiti konkurenco in s tem služiti astronomske vsote denarja.

V tedniku Škandal24 smo že poročali, da zasebni lekarnar in predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub ni ravno največji ljubitelj črke zakona. Na črno je namreč prodajal veterinarska zdravila, za katera je potreben recept veterinarja. Da je zadeva še bolj sporna, je Golub tudi član sveta Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), poslanstvo katere je varovanje javnega zdravja z reguliranjem in nadzorom zdravil. Danes pa prvi mož slovenskega lekarništva po nareku najvišjih političnih in gospodarskih sil poskuša na trgu informacijskih storitev v lekarništvu ustvariti monopol in s tem kršiti 74. člen slovenske ustave, ki se glasi: “Prepovedana so dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco.”

Golub uvaja škodljive spremembe
Da Golub v slovensko lekarništvo uvaja neumnosti, ki panogi zgolj škodijo, nas uči že preteklost; sodeloval je namreč pri pripravi lekarniške zakonodaje, ki je poleg drugih ustavno spornih določil uvedla tudi številne druge nesmisle, kot je denimo najmanjša dovoljena razdalja med dvema lekarnama – to je tako, kot da bi država uzakonila, da Hofer ne sme stati čez cesto nasproti Lidla. Nedolgo nazaj pa je Lekarniška zbornica Slovenije vsem lekarnam poslala anketni vprašalnik z naslovom “Težave z eReceptom; skupna nabava optičnih čitalcev”, v katerem pod točko 8 lekarne sprašujejo: “Ali se strinjate, da bi LZS pristopila k razvoju enotne programske rešitve za izdajo zdravil za vse lekarne?” S tem, ko bi Lekarniška zbornica Slovenije uvedla enotno programsko rešitev za izdajo zdravil za vse lekarne, bi ustvarila monopol, uničila konkurenco, na slovenskem trgu lekarniških informacijskih sistemov pa bi obstajalo samo eno podjetje, ki te storitve ponuja, in nobene alternative. Zakaj je Lekarniški zbornici Slovenije to sploh v interesu? Odgovor sega globoko v prekmurski gospodarski in politični lobi.

Vpliv družine Hakl in Polanič
Trenutno imajo slovenske lekarne možnost izbire lekarniških informacijskih sistemov pri različnih ponudnikih. Eden izmed močnejših ponudnikov storitev je podjetje Hakl IT, katerega največji odjemalec storitev je trenutno Javni zavod Lekarna Ljubljana, bolj poznan pod imenom Ljubljanske lekarne. Prav tako so med njihovimi strankami tudi Pomurske lekarne in Gorenjske lekarne. Vse lepo in prav, dokler ne pogledamo, kdo stoji za Golubovimi nenavadnimi namerami. Podjetje Hakl IT, ki slovenskim lekarnam ponuja informacijske rešitve, je v 43,88-odstotni lasti podjetnika Borisa Hakla, ki je tudi direktor podjetja.

Peter Polanič in Dejan Židan.

Hakl je, poleg tega, da z informacijskim sistemom oskrbuje Ljubljanske lekarne, tudi prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a Haklove gospodarske lovke prek prekmurskih kolegov segajo tudi v druge, višje sfere slovenske politike. Skoraj 25 odstotkov podjetja Hakl IT si lasti imperij vplivne prekmurske družine Polanič Panvita d.d. v lasti Petra in Iztoka Polaniča. Znano je, da je bil današnji kmetijski minister Dejan Židan nekoč predsednik uprave Panvite, danes pa se Panvita nadpovprečno dobro odreže na marsikaterem razpisu na njegovem ministrstvu. Tudi podjetje Pomgrad d.d. je v rokah Polaničevih in je prav tako izjemno uspešno na razpisih za državne gradbene projekte. Prav tako je med lastniki podjetja Hakl IT tudi podjetje Imo-Rent Murska Sobota d.o.o., stoodstotni lastnik katerega je Stane Polanič.

Tega v Večeru ne boste prebrali
Tako bi vplivni prekmurski družini Hakl in Polanič, ki si z raznimi razpisi že tako ali tako lepo razdeljujeta državni denar, s pomočjo Mirana Goluba in Dejana Židana poenotili tudi informacijski sistem v vseh slovenskih lekarnah, ustvarili monopol na trgu lekarniških informacijskih sistemov, uničili vsa druga konkurenčna podjetja in pri tem služili astronomske vsote denarja. Tega v preostalih slovenskih medijih ne boste prebrali, saj ima družina Hakl roko nad vplivnim časopisom Večer. Boris Hakl je namreč prek podjetja Hakl & Hakl d.o.o. 19,99-odstotni lastnik podjetja Skupina Večer d.o.o., njegov sin Uroš Hakl pa si lasti kar 40 odstotkov mariborskega časnika.

Škandal24

 • Amerikanc

  Iz Prekmurja, čeprav so tam doma pridni in dobri ljudje, prihaja največ sumljivih tipčkov. Tipčki, tako v politiki kot v gospodarstvu so znali na račun pridnih ljudi, izkoristiti donacije za nerazvita območja in jih preliti v svoje žepe. Vse to jim je omogočila Milanova naveza okoli Foruma in Gregorjeva naveza okoli LDS.

 • montyamp

  Halbmadžarsko murglosrbski prekmurec žvepleni pritlikavec je posejal v manj razvitem prekmurju svojo udbovsko hipokrizijo , ki se vedno preživlja z denarjem poštenih .
  Komunistični socializem – prekmurski kapitalizem potrebuje protiutež , pravno državo , samo da se z udbovskim krivosodjem to ne more zgoditi .

 • RATATA

  Kaj je ta leteča podgana golub sploh prifrčal v Slovenijo. Mar bi ostal v Benetkah in tam izvajal svoja sranja.

 • nevtrino

  Pošteni Slovenci in vsi slovenski državljani bi že zdavnaj morali zapreti pipce iz javnih korit, vendar je vse videti tako idilično, mirno in rajsko po Sloveniji, da skoraj ni več upanja za resen spremembe … ?

 • demistifakis

  V rajnki Jugoslaviji smo delali za nerazvite; Kosovo, danes 27.let samostojne države, delamo za nerazvite, Prekmurje. V čem je razlika?

 • Marko Markov

  Uh, imajo apetite! Samo paziti je treba, da se ne bo pri goltanju zaletelo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!