Na Nanosu se spominjajo 90. obletnice ustanovitve protifašistične organizacije TIGR

Foto: STA

Pri Blažonovi domačiji na Nanosu poteka spominska slovesnost ob 90. obletnici nastanka organizacije Tigr in s tem začetka delovanja prvega protifašističnega gibanja v Evropi. Na slovesnosti, ki jo prirejata društvi Slovenski Tigr 13. maj in Domoljubni Tigr – 13. maj, se bodo spomnili tudi začetkov ilegalnega pouka slovenščine.

Slovesnost se bo začela z mašo, ki jo bo vodil škof Anton Jamnik, med drugim bo somaševal tudi nadškof Alojz Uran. Osrednja govornika na proslavi, ki bo sledila, bosta zgodovinar Borut Rutar ter duhovnik Bogdan Vidmar, spregovoril pa bo tudi poslanec osamosvojitvenega parlamenta in nekdanji poslanec DZ Andrej Magajna, napovedujejo organizatorji.

Pri spominski plošči na hiši Blažonove domačije bo ob položitvi venca izkazal čast spominskim dogodkom tudi častni vod Slovenske vojske.

Komunisti uničili in nato zlorabili TIGR
TIGR, kar je kratica za Trst, Istra, Gorica in Reka, se je imenovala revolucionarna podtalna organizacija slovenskih in hrvaških domoljubov, nacionalistov in predvsem protifašistov. Delovala je na slovenskem in hrvaškem etničnem ozemlju, ki so ga po Rapalski pogodbi priključili Italiji. Njeni člani so napadali fašistične ustanove in patrulje ter izvajali sabotaže. Slovenci na Primorskem so se s fašističnim nasiljem soočali vse od prehoda teh ozemelj pod kraljevino Italijo po koncu prve svetovne vojne in še pred uradnim prevzemom oblasti s strani fašistov leta 1922. Tako so fašisti že leta 1920 požgali Narodni dom v Trstu.

V boju proti fašizmu na Primorskem in v Istri se je skupina primorskih Slovencev sestala na Nanosu sredi septembra 1927 in postavila temelje organizacije Tigr. Kljub razkritju članov Tigra in eksekucijam t. i. bazoviških junakov po prvem tržaškem procesu leta 1930 je Tigr ostal dejaven, njegovi člani pa so se maja 1941 na Mali gori nad Ribnico kot prvi v drugi svetovni vojni zapletli v oborožen spopad proti italijanski oblasti.

C. Š., STA

 • Olga

  Sramotno je, da so si hoteli njihov boj in zasluge pripisati njihovi izdajalci zločinski komunistični “borci”!

 • Najplemenitejši

  TIGR je uničila RKC cerkev! RKC cerkev je bila tudi tista, ki je fašistom pomagala poitaljančevati Slovence. Prav zato so bile maše zmeraj vodene v italijanščini. Prav nobena skrivnost ni, da RKC cerkev z roko v roki sodelovala s fašizmom, in kasneje z nacizmom, ob tem pa ustanavljala kolaborantske paravojaške enote. Obstajali so celo redki duhovniki, ki so se fašističnim zahteva uprli, zato so jih vedno prestavili na drugo delavno mesti, da so imeli čimmanj stika s Slovenci! Kot Primorec sem ponosen na oba deda, ki sta se kot partizana borila proti fašizmu, proti nacizmu, proti izdajalcem in proti RKC cerkvi!

  • garfi

   kdo je tebi uničil možgane

  • Peter

   Proti komunizmu pa očitno v vaši familiji nimate nič?

   btw, bodi raje ponosen na pršut, teran in take stvari…

 • garfi

  komunajzarji so pisali zgodovino in jo obrnili na glavo
  LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNISTOV
  BRCO V RIT VSAJ NA VOLITVAH

 • Antonius

  Zakaj komunistični lažnivci sredi Ljubljane rabijo sramotni spomenik sprave, če so bili v eNOBe in takoj po vojni tako domoljubni in pošteni, kot nas z lažmi že ves čas prepričujejo?
  Zakaj Kučanovi in ZZB še danes ne dovolijo, da osnovnošolcem učitelji povedo resnico o vzrokih nastanka domobranske vojske in bratomorni vojni, ki so jo zasejali v slovenskem narodu?
  Danes nas politični dediči in na borčevskih in vseh ostalih privilegijih zrasli potomci zmerjajo s fašisti, ker se ne strinjamo s kriminalom, homoseksualnim lobijem in od njih vsiljenimi šerijatarji.
  Danes je vsak domoljub in Slovenec v srcu, ponosen na preganjane in zlorabljene TIGRovce
  Danes je njihova zmerljivka fašist, poštenim celo privilegij, ker me povsem nedvoumno uvršča med tiste, ki si prizadevamo za normalen politični, družbeni in gospodarski razvoj Slovenije.
  Jaz sem fašist, ker ne =bem Kučanovih.
  Na referendumu bom glasoval PROTI, na volitvah bom dal svoj volilni glas pa SDS.

 • rrrrr

  Nova24TV, hvala za ribe in fake news od STA.
  Tigrovci se maja 1941 niso zapletli v nikakršen oborožen spopad proti italijanski oblasti. 13. maja 1941 so fašisti, na podlagi izdajstva Filipa Tekavca, komunista, kasnejšega komandanta ribniške čete, na Mali gori napadli ter pobili TGRovce. Z njimi je padel tudi njihov vojaški poveljnik Danilo Zelen. Torej so se Tigrovci proti fašistom borili še v času, ko so fašisti, nacisti in komunisti pili za istim šankom ( do 22.junija 1941)
  TIGR kot prvo antifašistično odporniško gibanje v Evropi in na svetu je bilo ustanovljen na Nanosu, že 9. sept. 1927, na Primorskem, v Sloveniji. Na 90 letnico tega dogodka smo Slovenci izjemno ponosni… Kljub dežju se nas je na prireditvi Domoljubni TIGR zbralo precej domoljubov, presenetljivo tudi vrh slovenske Cerkve, pritrkovalci na zvonove, odrasli in otroški pevski zbor, dramski igralec, zgodovinarji.
  Na ta zgodovinsko za Evropo pomemben dan smo pogrešali sončne žarke, vipavskega župana, režimske medije in nerežimsko Novo24TV.

  • Janko Gedlička

   Hvala bogu, da nas o tem seznanjate. Imam občutek, da Nova 24TV “razpolaga” z udbovskimi podtaknjenci. Če ne bi bilo vas in g. Ive tudi ne bi
   bili obveščeni o bistvenih zlorabah “pravosodja” v montiranem procesu zoper dr. Noviča.

   • rrrrr

    Fokus Nove24TV v njenih poročilih ( prispevkih, kolumnah), predvsem pa izbor tem, je vedno manj po mojem okusu, saj se vse bolj odmika od značilnosti resnega, kredibilnega medija in se hkrati preveč približuje jesenskemu rumenilu. Ne vem, morda pa je v njihovi agendi ljudi seznanjati in osveščati na bolj lahkoten, enostaven način in si s tem razširiti prostor oz število bralcev/gledalcev? Ne vem, nočem prehitro soditi..
    Raje bom spet pohvalil, tako kot vi, go. Ivo in njeno sestro. Med prisotnimi sta včeraj zbirali podpise za pozdravno pismo in podporo dr. Milku Noviču, ki je med drugim, tega najbrže še niste vedeli, podpredsednik našega društva Domoljubni TIGR- 13 maj, ki je tudi organiziralo proslavo. In to je g. Vili Kovačič v svojem govoru jasno in glasno povdaril!
    Vse dobro in hvala za vašo repliko, Janko.

  • mojca.arh

   rrrrr

   mojca.arh

   5 hours ago

   Izrečena žalitev je zelo nevaren bumerang. Ponavadi prej zadene in bolj poškoduje strelca kot njegov cilj.

   • rrrrr

    Novo24TV sem kritiziral z argumenti, nisem pa osebno žalil avtorja. Vidiš moj prispevek drugače?. Sicer pa se glede tvoje primerjave Nove24TV z Lady in Jeklinko strinjam, draga Mojca. Le žalitvam (se skušam) izogniti ….

    • mojca.arh

     Kje ti vidiš kakšno žalitev?

     Napisati resnico ne pomeni žaliti. Ni moja krivda, da je Marjanca to kar je in ne nisem kriva za to kakšno je njeno delo. Poglej si mojo disqus stran https://disqus.com/by/arhiforum/, preberi zadnje tri spamane komentarje pod temo Področje migracij … in takoj ti bo jasno kaj in kako ona dela.

     • rrrrr

      Novinarja skušam ocenjevati po njegovih profesionalnih prispevkih v javnosti, njegovo privatno življenje (poskušam) odmisliti. ..Zato ne branim ge. Scheicherjeve, niti ne trdim da si do nje krivična, … Ampak izrazi kot ,,keš pička” za konkretno osebo so za tvoj komentatorski rang res nepotrebni vulgarizmi. V odličnih, a neprizanesljivih in nič kaj politično korektnih komentarjih, kakršni tvoji tudi so in jih zato tudi cenim, lahko potrebno ostrino dodamo na veliko bolj eleganten način, Pa še bolje zadenejo svoj cilj. Samo to sem ti hotel sporočiti s pomočjo bumeranga. Vse dobro ti želim…

     • mojca.arh

      Človek, to je izraz, ki ga je sama dala drugim, to je naslov njene knjige, za božjjo voljo. Jaz sem pa naivno mislila, da se na zadevo spoznaš in veš kaj govoriš. Človek, meni pripisuješ njeno delo, njene besede in njene napake. Priliman imaš tudi link, da se lahko sam prepričaš o njeni strokovnosti http://www.bukla.si/?action…. Kaj je s teboj?

     • rrrrr

      Imaš popolnoma prav. Preskočil sem tvojo povezavo na njeno zaresno kešpička knjigo.Stvari so sedaj povsem jasne.Malo pozno, a od srca. Hvala

 • montyamp

  Po 1. svetovni vojni se je delavska Jugoslovanska socialdemokratska stranka (JSDS) povezala s hrvaškimi in srbskimi socialisti v Socialistično stranko Jugoslavije. Leta 1920 se je od nje odcepilo revolucionarno krilo, ki se je kmalu zatem preimenovalo v KP Jugoslavije. Slovenski komunisti so se razglasili za sestavni del KPJ in napovedali oster revolucionarni boj ter izrekli podporo tretji delavski internacionali. Izkoristili so težke socialne in družbene razmere po prvi svetovni vojni in takoj pričeli z agitacijo med delavci. Med aprilsko stavko železničarjev 1920 so organizirali protestne shode, poškodovali železniško progo, zbirali orožje, postavljali barikade in izzvali krvavi dogodek na Zaloški cesti (stavka železničarjev). Na volitvah novembra 1920 so v Sloveniji dobili dobrih 10 % glasov, v beograjski skupščini pa z dobrimi 12 % postali tretja najmočnejša politična skupina. Po poskusu atentata na regenta Aleksandra in uboju notranjega ministra Draškovića je vlada komunističnim poslancem odvzela mandate in z Zakonom o zaščiti države stranko prepovedala. Slovenski komunisti so se umaknili v ilegalo in v naslednjih letih menjavali imena, programe in taktiko ter se kalili v frakcijskih bojih. Organizirati so začeli tudi oborožene oddelke, primerljive fašističnim črnosrajčnikom in nacističnim rjavosrajčnikom. Ti slabše oboroženi oddelki so imeli največ članov v rudarskih revirjih, kjer je poleti 1924 prišlo do novega poskusa revolucije in hudega spopada med komunisti in Orjuno, ki je terjal veliko smrtnih žrtev. Njihova dejavnost se je okrepila po uvedbi kraljeve diktature, ko so pozvali k oboroženemu uporu in organizirali proteste, v Mariboru pa so celo skušali izvesti vojaški udar. Oblast je odgovorila z odločnimi ukrepi in razbila velik del partijske organizacije. Mnogi izmed članov so pobegnili v tujino, številni med njimi v Sovjetsko zvezo.
  Tam so se kot funkcionarji Kominterne ali pa kot predavatelji in slušatelji na Mednarodni leninski šoli in na Komunistični univerzi narodnih manjšin Zahoda izpopolnili v revolucionarni taktiki. Med njimi so bili: France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček … Poslušali so različna predavanja, zlasti o marksizmu, partijski zgodovini, zgodovini Kominterne, delavskem gibanju … Poleg teoretičnega so si pridobili tudi praktično znanje s področja gverilskega bojevanja. Vseskozi med študijem so bili pod natančnim nadzorom Ljudskega komisariata za notranje zadeve (NKVD), čigar ovaduško mrežo so razpeli tudi med študente. Med agenti, ki so bdeli nad funkcionarji Kominterne, je bil tudi Josip Broz Tito, ki je poleg opravljanja predavateljskega dela pisal tudi karakteristike za kadrovski oddelek Kominterne. Njegova negativna poročila o generalnem sekretarju KPJ Milanu Gorkiću so vplivala na odpoklic in likvidacijo Gorkića v Moskvi leta 1937. KPJ je bila takrat povsem v razsulu, kar je okrepilo zahteve nekaterih slovenskih komunistov po krepitvi nacionalne KP. Da bi pomiril njihovo nezadovoljstvo, je Kardelj aprila 1937 sklical sestanek na Čebinah, kjer so izpostavili pomen antifašizma in ljudskih front; kasneje so ta sicer slabo pripravljen sestanek poimenovali ustanovni sestanek KPS in mu s tem pripisali večji pomen.
  Na predvečer drude svetovne vojne v Jugoslaviji je Tito izločil še zadnje partijske konkurente in 19. oktobra 1940 v predmestju Zagreba organiziral »svatbo«, kot so tajno imenovali njegovo inavguracijo na mesto generalnega sekretarja Centralnega komiteja KPJ. Ob prevzemu položaja generalnega sekretarja je pozval k radikalnemu revolucionarnemu boju. Glede boja zoper morebitno tujo agresijo pa je Kardelj poudaril, da bodo komunisti sodelovali le v primeru možnosti revolucije in če bo to v interesu Sovjetske zveze.

  France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček …

  • Janko Gedlička

   Zanimivo, o povezavi vsebine tega komentarja z vsebino članka pa komentar kar molči. Kot da bi šlo za zlorabo članka za komunostično propagando.

 • montyamp

  Res je , prekleti paradajzarji , vse so sfukali .

  • Ivan Friderik Novak

   Proti TIGR-ovcem je delovala tudi RKC.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!