Načelnik generalštaba SV Alan Geder opozarja na kadrovsko podhranjenost vojske, vpoklicani bodo pogodbeni rezervisti!

Zdaj že nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder (Foto: STA)

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je na tiskovni konferenci opozoril na kadrovsko problematiko v Slovenski vojski in na premajhne vire, ob tem pa podal prepričanje, da bo bataljonska skupina po usposabljanju prestala ocenjevanje Creval, s čimer misije v tujini ne bodo več ogrožene, za opravljanje nalog doma pa bodo vpoklicani tudi pogodbeni rezervisti. 

Med drugim je Geder spregovoril o kadrih v Slovenski vojski in spomnil na resolucijo o dolgoročnem načrtu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025, v okviru katerega je predvidenih 8.000 profesionalnih vojakov in 2.000 pripadnikov rezervne sestave. Ob tem je komentiral, da je bila resolucija narejena na podlagi analiz nalog, vsi ostali dokumenti, ki so nastali po tem, pa vsebujejo nižje številke, med drugim tudi zaradi varčevalnih ukrepov.

Manjka 1.238 ljudi
Geder je opozoril, da nikoli nismo dosegali teh številk in dodal, da naloge vojske niso bile nikdar prilagojene takšnim kadrovskim številkam. Po besedah Gederja nam manjka 1.238 ljudi, zatorej ni čudno, da so se pričele pojavljati težave, kot je bila ta nedavna s Crevalom, ko so pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske dobili negativno oceno, kar pomeni, da po mnenju ocenjevalcev Nata niso sposobni za resno delovanje.

Geder, ki je pred nedavnim zamenjal Ostermana, je že zamenjal poveljnika in njegovega namestnika polka, ki se ni uspešno odrezal, poveljniku sil Milku Petku pa ukazal “natančne analize novega načrta oblikovanja sil za izvajanje nalog tako doma kot tudi v mednarodnem okolju letos na način, da jo uspešno konča do konca poletja”. Po besedah Gederja bo do ocenjevanja po Crevalu prišlo ponovno, uspeh na koncu ocenjevanja pa bo zagotovil delovanje v okviru mednarodnih operacij.

Foto: Obramba

Tako bo prišlo do menjave kontingentov v skladu s časovnim okvirom. Izjemo predstavlja operacija KFOR na Kosovu, kjer se bo motorizirani četi podaljšalo delovanje za dobo dveh mesecev. Namreč, vojaki  iz neuspešnega bataljona so bili predvideni za delovanje na misiji v Libanonu. V vojski so po neuspehu, ki je zadonel v javnosti, priznali, da je mogoče, da bodo morali aktualni kontingenti podaljšati svoje misije. Tako se bo bataljonska bojna skupina v nadaljnjih mesecih popolnoma posvetila le usposabljanju. Ker pa bo iz tega razloga še manj kadra, ki bi opravljal druge naloge, je Geder poveljniku sil naložil vpoklic pogodbene rezervne sestave. Sam nabor nalog, ki jih bodo opravljali rezervisti, pa bo prepuščen poveljniku sil.

Iztrošena oprema, nizke plače
Poleg tega se je Geder posvetil problematiki iztrošene opreme in plačam, ki bi jih bilo potrebno po njegovo dvigniti. Po prepričanju Gederja bi bilo priporočljivo, da bi vlada določila dodatek za stalno dosegljivost ter nove plačne razrede formacijske dolžnosti in dvignila dodatek poveljnikov na raven pred varčevalnim zakonom ZUJF. Plača slovenskega vojaka je leta 2008 po navedbah STA dosegala več kot 90 odstotkov povprečne slovenske bruto plače, danes pa dosega zgolj 55 odstotkov. “Ko smo se odločili za profesionalno vojsko, smo se – nekateri verjetno nevede – odločili, da jo damo na neusmiljen trg delovne sile,” je poudaril Geder in dodal, da je trg dela tisti, ki na podlagi plače privabi posameznika v opravljanje nekega poklica.

Foto: STA

Geder je zaskrbljen zaradi nizkih sredstev, ki so namenjena za vojsko. Kot največjo skrb pa je izpostavil ugotovitev, da bo na podlagi sprejete finančne projekcije in predvidene razpoložljivosti finančnih virov po letu 2023 prišlo do upočasnitve dinamike oblikovanja dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. To konkretno pomeni, da ti ne bosta dosegli zahtevane operativne bojne zmogljivosti v želenih časovnih rokih (torej finančni dotok ne podpira doseganja ciljev v predpisanem obdobju): za prvo skupino do leta 2023 in za drugo do 2025. Zato bo potrebno spremeniti finančne načrte in povečati sredstva, ki so namenjena za modernizacijo.

Med drugim se zavzema za dvig motivacije v Slovenski vojski
V okviru lastne vizije je Geder navedel dolgoročno in stabilno zagotavljanje virov za vojsko, se zavzel za nadaljevanje in dokončanje procesa profesionalizacije vojske, izstop iz enotnega plačnega sistema, dvig motivacije in za izboljšanje voditeljstva v vojski s poudarkom na kohezivnosti, odgovornosti in etičnosti plačnega sistema. Glede nalog vojske pa je jasno izpostavil, da primarno nalogo vojske predstavlja uspešna obramba države pred agresijo in to v vseh pogojih, ali samostojno ali v okviru zavezništva. Po besedah Gederja druge naloge vojske ne morejo biti postavljene pred to nalogo, pri čemer je po navedbah STA omenil angažiranje vojske pri varovanju meje in skrb za ograjo.

N. Ž.

 • Mike Zulu

  “Po besedah Gederja druge naloge vojske ne morejo biti postavljene pred to nalogo, pri čemer je po navedbah STA omenil angažiranje vojske pri varovanju meje in skrb za ograjo.”… kaj ne spada varovanje meja pod obrambo države???

 • samsara

  Ali bi jim poleg pogodbenih rezervistov morda prišla prav še falanga pešakov in pešakinj iz sestava LGBT.
  Morda potrebujejo tudi kakšno ‘pasjo dojiljo’, za morebiten performans z namenom dviga bojne morale?

  • RATATA

   Ti in taki ter podobni, ki jih omenjaš, so najboljši za živi ščit in za razminiranje minskih polj ipd.

   • čips

    Vsaj neka korist od njih in ne le potrata kisika

 • Olga_10

  Glavnega vzroka propadanja slovenske vojske se namerno niso dotaknili – levica načrtno uničuje vojsko in jo onemogoča! Svoj odnos do vojske so levičarji (komunisti) pokazali že s postavitvijo tajnice na mesto ministrice! Njena vloga je samo financiranje levičarske hobotnice preko Škobernetove žlahte!
  Če ne bi vlada “reševala” problematike s figo v žepu, bi morala že zdavnaj nagnati levičarsko marioneto – ministrico – politkomisarko!
  Vsi na volitve! Izvolimo pravo desnico in rešimo slovensko vojsko in Slovenijo!

 • Franjo Trojner

  Nehajte ga že srat vi tam na levici! A vi levičarji naenkrat verjamete v nebeški raj al kaj, da bi radi uničili, ukinili vojsko? A ste slepci ali pa samo cepci, da ne vidite vseokrog nas Dantejev pekl?
  Pri naših južnih sosedih vre in se pospešeno obrožujejo tako Hrvati, Srbi, kot Bosanci. Balkanski kotl je vroč, kot že dolgo ne, tudi ekonomski migranti vedno bolj znova pritiskajo na naše meje, Bog ne daj, da se ponovijo slike iz leta 2015. Zaradi pritiska ekonomskih migrantov je zmanjkalo slike in tona med Hrvaško in Srbijo in tudi med Hrvaško in Slovenijo! Samo spomnite se kako so Hrvati gnali na tisoče ekonomskih migrantov ponoči čez drn in strn in Kolpo tudi v Slovenijo !!!!!!! Slike iz sveta in EU tudi danes ne obetajo nič dobrega, mar ne? Vojne in terorizem so v porastu in to v naši bližini.
  Zato je še oni napol crknjeni opici v živalskem vrtu jasno, da brez vojske niti države ne more biti, kakor tudi država brez naroda ne mora obstajati, samo vam levičarjem to še nikak ni jasno. SV in policija bosta zaščitile naše meje, suverenost države in s tem ozemlje, ter varnost ljudi in premoženja ob morebitni tuji agresiji, kakor tudi pred nezakonitim masovnim vpadom ekonomskih migrantov iz celega sveta. Vi levičarji naše države in ozemlja gotovo ne boste branili, kot ga tudi leta 1991 niste, ker ste v kolonah bežali na varno v Avstrijo.
  Razumem vaš bes levičarji, kakor tudi razumem zakaj ne marate SV! V demokraciji in SV vidite sovražnika, ki vas je odtrgal od vam ljube ex SFRJ in vseh privilegijev komunizma, ki ste jih v ex SFRJ na račun naroda uživali, zato si demokracijo in SV na vsak način želite uničiti. Jasno vam je, da enopartijski totalitarni komunističen režim lahko oživite samo z revolucijo, zato vam je SV na poti, prikladno za vas in vaš umazan boj bi bilo če vam SV ne bi stala na poti in iz tega razloga SV na vse možne načine slabite, mar ne?
  Vrag vas naj vzame vas uničevalce SLOVENSKE DRŽAVE, SLOVENSKEGA RODA, SLOVENSKIH OBIČAJEV IN NAVAD, SLOVENSKE.KULTURE IN KOT VSE KAŽE TUDI SV.

  • Janko Gedlička

   Zelo pronicljivo in vseobsežno. Ampak vendarle bi jaz navrgel eno “drobno malenkost”, o kateri se morebiti ne strinjava. Mislim namreč, da še vedno uživajo privilegije kot v komunizmu. Ta je samo kozmetično ozaljšan z navidezno demokracijo. Svobodna gospodarska pobuda je tudi v navidezni demokraciji do smrti poteptana v korist priviligirane kontinuitete. Posledice so težke – npr. bančna luknja.

 • xtc

  Najperj z ministerstva spoditi levi kupleraj iz vojske pa JNA bagro.

 • Janko Gedlička

  Na koga ali kaj se naši oblastniki zanašajo, da bo vspostavil in zavaroval našo južno
  mejo?

  • RATATA

   Na jna.

  • Soave

   Ja, no ? Oni sami in njihove silne nevladne organizacije jo bodo ” zavarovale ” !!

 • Bozz

  Na drugi sliki lahko vidite kako vojaška policija trenira za napad na Slovence, ki so proti Islamizaciji. Torej ne služijo več nam Slovencem ampak tujcem. Vprašal bi te vojake in policaje, če imajo svoje družine in kaj vesti, da si pustijo tako prati možgane. Hvala za tako vojsko. Potem res bolje, da je nimamo.

  • demistifakis

   Ti zame osebno, nisi Slovenec, kaj si, pa veš najbolje sam. Ljudje tvojega kova, ki so izgubili kompas, ki so se prelevili v istospolne napolnjene do vrha z opojnimi sredstvi, so po naravi in vsebini za slovenski narod isto, kot bojni strup.

   • Bozz

    Kaj? Smeh. Razloži mi te tvoje zapisane blodnje. Prvič, sem Slovenec. Drugič, sem 100% heteroseksualec. Tretjič, ne uporabljam nobenih drog, tudi alkohola ne pijem, razen zelo redko kadar se mi “zlušta” pira ali pa kadar imam pred seboj dobro domače vino brez pesticidov, da spijem kakšen deci za zdravje. Na zadnje sem spil en pir približno 2 meseca nazaj. Tega mi tukaj ni potrebno razlagati, samo kažem ti kako je tvoj komentar poln nekih lažnih obtožb in blodenj, ki nimajo nobene veze z mano, lažnjivec.

    Zapisal sem samo kar vidim na sliki. Vidim vojaško policijo, ki trenira kako zaustaviti množico, ki protestira S SLOVENSKO ZASTAVO. Torej proti patriotom. Kaj tebi ni jasno? Tvoj IQ mora biti zelo nizek.

 • PIA PlA

  Slovenska vojska štiri leta prej https://www.youtube.com/watch?v=fDamo2SQE7E
  (igra Avsenike v Moskvi urejena in izurjena.)

  • Janko Gedlička

   Škoda, da Avseniki niso dovolj.

 • stajerc5

  Rdeci se najbolj bojijo Janse. Hehe, se bolj se pa bojijo zdrave vojske!
  Zakaj tako mislim vemo vsi, mi, ki smo pri pameti, rdeca plitka kamarila si pa naj vzame dopust in prucko, da prime metercvancig za jajca in ga vprasa zakaj jih mora biti strah!!!

 • Matija

  Matr, tut za en učinkovit bataljon nimamo, sramota

  • stane

   Hoteli so imet prof.vojsko. Zdej jo pa imajo. Mladi slovenski fantje pa namesto usposabljanja za zascito svoje domovine v gostilno. SRAMOTA!

 • cosmosjasnovidec

  Geder ima v vseh točkah prav in,če bo dosegel kar je izjavil se bo situacija na veliko spremenila.
  Seveda pa še mora nemudoma pričeti z čiščenjem čefutarske ter levuharske golazni iz vrst vojske.
  Izgon neprimerne ter neusposobljene ter izdajalske koze čefutarke “katičke”je prvo na čem se mora pričeti.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • demistifakis

  Absolutno podpiram vse ukrepe, ki bodo slovensko vojsko dvignile na nivo spoštovanja in ugleda, seveda tudi dvig plač z ustrezno materialno in bojno opremljenostjo.
  Na sinočnji seji o tej problematiki je poslancu SDS .g. Franc Brezniku, upam da, po pomoti ušel stavek:
  ,, Ne poznam v tej državi bolj nevarnega poklica, kot je poklic vojaka,,.
  Spoštovani, v tej državi je daleč pred nevarnostjo vojaka doslej, poklic ,,policista,, , ki jih je bilo po osamosvojitvi v službi oz. med opravljanjem dela, ubitih ali hudo poškodovanih s posledicami trajne invalidnosti, na desetine. Samo v zadnjih dveh letih beležijo čez 500 fizičnih napadov na policiste, bodisi fizične, z nevarnimi predmeti, vozili, hladnim ali strelskim orožjem ipd.
  Menim g. poslanec, da se zavedate vašega kiksa na včerajšnji seji DZ, zato vam priporočam, da se prizadetim opravičite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!