Najmlajši prejemnik družinske borčevske pokojnine star le 22 let. Jo bodo, na vaš račun, prejemali tudi njegovi potomci?

Foto: STA

Naša prečudovita podalpska država ima nešteto naravnih lepot in znamenitosti, ki nam jih lahko zavida marsikdo, a ne morejo nam zavidati neenakosti, ki vlada med slovenskim narodom. Prvo- in drugorazrednost med ljudstvom upravičeno vzbuja občutek nezadovoljstva, predvsem med tistimi, ki živijo na socialnem robu. Borčevsko pokojnino je leta 2004 namreč prejemalo 35.000 ljudi, kljub temu, da je bilo leta 1945 30.000 borcev. Sedaj to pokojnino prejema približno 12.000 državljanov, pri tem je le tretjina tistih, ki so bili neposredno udeleženi v boju, dve tretjini pa je svojcev pokojnih borcev. Kar pa je skregano z vsako zdravo logiko, pa je to, da je najmlajši prejemnik družinske borčevske pokojnine star le 22 let. 

Štajerski tednik poroča, da je najstarejši prejemnik starostne borčevske pokojnine star 105, najmlajši pa 79 let. Najmlajši prejemnik borčevske invalidske pokojnine je star 85 let, najstarejši pa sto let. Najstarejši prejemnik vdovske borčevske pokojnine je star 110 let, povsem drugačna pa je slika, ko govorimo o starosti družinske borčevske pokojnine, najmlajši ima namreč komaj 22 let. Upravičenci družinskih pokojnin so otroci pokojnih borcev, od katerih sta dva stara med 30 in 40 let, 22 med 40 in 50 let, ostali pa so še starejši.

Nepregledno financiranje veteranskih organizacij
Največja opozicijska stranka SDS že dlje časa opozarja, da je financiranje veteranskih organizacij v Sloveniji zelo netransparentno in nepregledno, kljub temu pa vlada Mira Cerarja to vztrajno zavrača.

Spomnimo. Maja smo na našem portalu poročali o nujni seji, na kateri je Odbor DZ za obrambo pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča razpravljal prav o tem. Na seji so bili navzoči tudi nekateri gostje, večinoma člani borčevskih organizacij. Najglasnejši med njimi je bil predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Tit Turnšek. Temu je poslanec Franc Breznik v svojem govoru, ki se je nanašal na resnico o komunističnih zločinih, tako močno stopil na žulj, da je želel na seji besedo, čeprav kot gost do nje ni imel pravice. Ko ga je Mahnič ustavil in mu to pojasnil, je Turnšek povsem izgubil živce, preklinjal in grozil, zaradi česar je predsednik odbora za obrambo varnostnike pozval, da naj 78-letnika, ki je vpil, da so Breznik in njegovi v resnici “lažnivi ku**i”, odstranijo s seje.

Znano je dejstvo, da pri razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam ni pravega reda. Ministrstvo za obrambo RS je namreč na lanskem razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov, od tega sta dve najvplivnejši organizaciji skupno prejeli skoraj milijon evrov.
Razlike v financiranju so ogromne
Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB je lani prejela kar 534 tisoč evrov, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa 432 tisoč evrov. Znesek 196 tisoč evrov je prejela Zveza policijskih veteranskih društev Sever, vsa ostala društva skupaj pa so dobila manj kot 100 tisoč evrov. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), v katerega se je v zadnjem času včlanila velika večina braniteljev slovenske domovine v času osamosvojitvene vojne, je dobilo samo 96 tisoč evrov. Če poudarimo, da se VSO ne strinja z borci komunističnega režima iz prejšnjega sistema, ki poskušajo spremeniti zgodovino, ni presenetljivo, da jim je namenjena najnižja finančna podpora.

Častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Janez Stanovnik (Foto: STA)

Pomemben korak k zagotovitvi stabilnega pokojninskega sistema je bil narejen leta 2012, potrebna bo prilagoditev
Evropska poslanka Romana Tomc je prepričana, da je dober pokojninski sistem eden od najpomembnejših temeljev, na katerem sloni socialna država: Upokojenci predstavljajo pomemben del naše družbe in nujno je, da so njihove pokojnine dovolj visoke, da lahko živijo dostojno življenje. Pokojninski sistem je treba prilagoditi na način, da bo vzdržen in da bo ustrezal razmeram, v katerih živimo. Trenutni sistem nam tega žal ne omogoča in zato kliče po prenovi. Majhen, a pomemben korak k zagotovitvi stabilnega pokojninskega sistema je bil narejen leta 2012, ko je bila sprejeta pokojninska reforma, ki danes omogoča vzdržnost sistema do leta 2020.”

Prava rast pokojnin le v času prve vlade Janeza Janše

Foto: Twitter

Kot lahko vidimo, statistični podatki kažejo, da se položaj upokojencev vedno bolj slabša. Veliko Slovenk in Slovencev namreč živi na pragu revščine, kar je daleč od dostojnega življenja. Dejstvo je, da z minimalnim usklajevanjem in rastjo pokojnin ne bomo dosegli želenega rezultata, saj socialni položaj večine ne bo bistveno boljši. Populistični ukrepi v obliki enkratnih dodatkov prispevajo k uničenju sistema in k ustvarjanju nepravičnosti. Na to problematiko je opozorila tudi Tomčeva, ki je poudarila, da so v času vlade Janeza Janše, natančneje leta 2005, pokojnine začele rasti skladno z rastjo plač. Poznejše vlade pa so usklajevanje znižale na minimalne zneske, kar je resnično zaskrbljujoče.

Vlada Mira Cerarja bi se morala zavedati, da ima odgovornost za to, da najde potrebne rešitve, da se slovenski upokojenci ne bodo počutili kot drugorazredni državljani. Povsem nesprejemljivo je, da nekdo, ki je celo življenje trdo delal, koleba med tem, ali si lahko privošči mleko ali sladkor, na drugi strani pa prvorazredni (med njimi tudi migrant Ahmad) uživajo na račun radodarnosti države. To je (danes) Slovenija.

N. Ž.

 • karlina

  Z eno besedo-SVINJARIJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tone

   Ne vem, ali ste neumni, ali le namerno zavajate. Tako anonimni novinar kot komentatorji. Preden se začnete zgražati, da borci NOB dobijo neprimerno več kot osamosvojitelji, bi lahko opazili, da je res ravno obratno. Borci NOB imajo samo eno združenje, osamosvojitelji pa več. Če seštejemo vse prispevke osamosvojiteljen, vidimo, da ti dobijo precej več. Tako bi ravnal poštenjak in šele nato razpravljal, kdo si kaj zasluži ali ne.
   Sicer pa denarja ne dobivajo samo društva na število članov, ampak programi dejavnosti.

 • Vrhovni sodnik

  Večina vas ne ve, prispevki od naših plač gredo na račun SPIZA, prispevki delodajalcev čeprav bi morali iti isto na SPIZ gredo direktno v proračun in pol se vlada hvali, koliko, da upokojencem, a prej jim ukrade, kdo je tu nor. Najmanjša pokojnina za 40 let dela bi morala biti 720 EUR, lahko dokazljivo, sam ni, ker država krade. Glede partizanskih penzionov, bi morala vlada to odtrgati od prispevka, ki ga daje ZB, šele, če kaj ostane, jim razliko nakazat. Isto je s Prešernovimi nagradami, plačnik Ministrstvo za kulturo, za športne dosežke pa ministrstvo za šolstvo itd…., ker se to ne izvaja in ker imate upokojenci koruptivno vodstvo, tega do danes niste vedeli, zato imate prenizke penzione. Tudi poteza vlade, da zviša najnižje penzione za 40 let d.d. na 500 EUR je pesek v oči, saj vsi, ki so stari 65 let in so upravičeni do varstvenega dodatka dobijo 499 EUR, kakor ostali, ki so 40 let garali, samo iz gleda ste vi s tem zadovoljni, ker volite DESUS, ki skrbi samo za elitne penzije, naj živi neumnost.

 • cosmosjasnovidec

  Tudi od ostalih komunajzerjev nobeden ni borec pa prejemajo borčevske pokojnine.
  Če je tudi kateri bil borec in ne skrivač je že zdavnaj mrtev.
  Pravi borci so umrli med vojno ali so jih pa po vojni pobili komunajzerski “titovi” rdečuhi.

 • francelj3

  Niti najmanj jih ni sram, da so sami in njihovi sorodniki paraziti že 72 let. ZB je treba prepovedati.

  • borko

   lahko so samo samoplačniki

 • VERRZIFIKATOR

  BOREC SEM

  Borec sem in sem najmlajši,
  kajti borba traja večno,
  žal se ne izide srečno,
  vedno vlečeš konec krajši.

  Borec sem že od otroštva,
  služil nisem več žolnirjev,
  ne doživel pionirjev,
  žrtev tega sem uboštva.

  Borec sem in sem napreden,
  to izvedel sem od dedka,
  pa ne doživim napredka,
  dasi biti hočem zgleden.

  Borec sem za vse pravice,
  ki pripadajo tej klasi,
  toda čudni žal so časi,
  spet teptajo nas krivice.

  Borec sem privilegiran,
  pokojnino redno vlečem,
  uniforme več ne slečem,
  veste, ker sem retardiran.

 • učko

  Ta rdeči fašisti so dobro poskrbeli samo zase na račun vseh ostalih !!!!

  • FUCK COMMUNISM

   A je blo kdaj drugac?!? Od rdecih pizd tut ne mores druzga prcakvat! Vse jih je treba razfukat, vse do zadnga!

 • sloustava

  Dajte razumet ‘ tov. Turnska. On tistega, s cimer zmerja, nima, a vseeno bi rad seksal. Kako? Vsaj z gledanjem, to pa stane. Kurbe niso poceni, Turnsek pa potreben kot Sahara dezja. Kucan je zavestno prerazporejal svoje hlapce po strankah, tov. Turnsek je pristal v Omanovi SLS. In Oman danes se vedno civka. Tudi NSI jih ima, mavricarjev in hlapcev po Kucanovem ukazu. Tudi SDS, a tako malo, da je tu Kucan brez moci! To pa je za Velikega pokovca najvecji neuspeh v vsej njegovi hudicevi karieri. Hudic pa je, ker NSI, SLS, noceta razumeti,, da je Kucanu komunizem, socializem, -izem, trimilijonta briga danes, tukaj in zdaj! Zdaj da zanima denar, korupcija, laze, klientelizem….in posledicno UNICENJE samostojnosti, kajti le-ta ni bila nikoli njegova intimna opcija. Sanjaj Slovenec, si momlja trdorokec, le sanjaj, jutri je nova dan! Mar res, trdorokec, mar res? FYI, Slovenec se prebuja!

 • Marija

  Potrebna je individualna revizija borčevskih pokojnin : niti otrok borca ne more biti star samo 22 let, neverjetno visoko je število teh borcev, če je na celem svetu še živih samo 5000 veteranov II.sv.vojne. Kakšne zasluge imajo dediči borcev, da se jim odmeri ta pokojnina. Preveriti je potrebno tudi pokojnine JLA in tistih, ki so pokojninsko dobo vplačevali v sklade drugih držav. Oficir JLA v srbiji in hrvaški okoli 400 eur v sloveniji pa trikrat več, pa so vsi vplačevali isti sklad IN ISTO VSOTO v Beogradu.
  PREVERITI DELO URADNIKOV SPIZA, KI TE POKOJNINE IZRAČUNAVAJO, NA PODLAGI ČESA?!

 • Marija

  POKOJNINE, KI NISO NA OSNOVI VPLAČIL, VEN IZ POKOJNINSKEGA SISTEMA.
  SISTEM SE RUŠI, ZATO KER SE IZ NJEGA IZPLAČUJEJO POKOJNINE, KI NISO BILE VPLAČANE. Tistim, ki smo vplačevali pri odmeri preverijo vsak cent, desetletja trajajo tožbe na sodišču, ko dokazuješ da si vplačal več, kot dobiš. Tistim.ki niso vplačevali pa kar delijo denar in si izmišljujejo nove zakone, z vedno novimi pravicami. Pahor je vzel upokojencem varstveni dodatek, dodelil pa nove pravice, da je v Srbiji kar naraslo število prejemnikov, ki bremenijo slovenski Zpiz.

 • Kučko pod pručko

  Pohabljanje najmlajših in nedolžnih Slovencev

  Madona, madona, bi jih bilo treba razgonit. Razgonit to levičarsko bando. Kučana, Stanovnika, Turnška in tudi vse mlade, ki se kitijo z rdečo zvezdo, kladivom in nakovalom, prepevajo Internacionalo in Bandero rosso, mahajo pa z zločinskimi zastavami in zaničujejo svojo lastno domovino.

  Poglejte na sliki zgoraj. Mlad, lušten, nedolžen fantiček, ki še dobro ni pričel živeti, pa ga že pohabljajo s partizanščino, mu pripovedujejo izmišljene junaške zgodbice, na proslavo pa ga pripeljejo s titovko in rdečo rutico. Iz njega bo nekoč postal mož, ki bo prežet s sovraštvom do drugače mislečih in kot sovražnik demokracije skušal vladati Slovenije.

  To je realnost, tako v resnici gre. Če se Slovenci ne bomo sami zdramili, se bo nekaj podobnega zanesljivo zgodilo tudi s tem fantičkom!!!

  • centurion

   Tako je, ko so otroci janičarji levakarskih debilnih staršev.
   Indoktrinacija že v embriju…

 • centurion

  Borcev-partizanov leta 1945 skoraj ni bilo več-
  Ta pravi so padli v onih par spopadih, ostale so pa potamanili komunisti.
  Leta 1945 je prišlo na dan 30000 majskih hroščev, ki so se proslavili v
  (po)bojih na Teharjah, Kočevskem rogu in ostalih 600 prikritih bojiščih.
  Za krvava dela so bili poplačani z borčevsko rento, ki je prenesljiva na
  nove generacije.
  Dokaz, da je treba počistiti štiri generacije in ,da so mladokomunisti enaki
  svojim prednikom krvnikom ter so nosilci krivde in zločinov staršev, za katere
  bi morali biti procesirani.

 • Darko Bukovec

  Zvezo Borcev 2.SV je treba prepovedati…72 let je od vojne.

  • ahnenpass

   Saj ne častimo Zveze, spoštujemo partizane oziroma zmagovalce v zadnji veliki vojni človeštva, proti nadčloveškim potomcem prebivalcev Atlantide in tevtonskim vitezom.

 • Artur

  Komunistično govno nam prihaja že do brade in že v orngi smrdi Slovenclji počakajmo še malo, še malo potrpite Kralj Matjaž se že prebuja.

  • ahnenpass

   Kralj Matjaž ali Matija Korvin je bil hrvat.

   • Tone

    bil je Madžar

 • janez.pokoncni

  Kot lajna ponavaljam ene in iste stvari zato, da vam malo kvarim vikende. :)

  31.12.1941, 8 mesecev po začetku vojne, je bilo v Sloveniji MANJ kot 1000 (TISOČ) partizanov. Danes imamo malenkost manj medvedov v slovenskih gozdovih. Medved je zver, nevarna mnogo bolj kot vsak partizan pa vendarle se vsi vprašajte koliko medvedov ste že videli v življenju (v naravi jasno) in kako ti vplivajo na vaša življenja.

  Po kapitulaciji Italije leta 1943 je bilo vsem, tudi Nemcem, jasno, da je samo vprašanje časa, kdaj bo svet zlomil Nemčijo. Takrat se je tudi v Sloveniji zgodil razmah partizanstva. V prvih 3 letih vojne so komunistični revolucionarji naredili toliko svinjarij civilnemu prebivalstvu, da je več ali manj postajalo jasno – kdor želi po vojni živeti, se nikakor ne sme zameriti komunistom oziroma še bolje, mora se jim pridružiti.
  2ww je bila zgolj obrobna zadeva, “point” slovenske “narodno osvobodilne vojne” je bila komunistična revolucija, ki je narod res osvobodila – svobode!

  Glavna in najpomembnejša borba teh “borcev” pa je bila borba za njihove privilegije in to bitko so izbojevali res uspešno. Danes, 72 let po koncu 2ww, še vedno plačujemo “krvni” davek trgan iz naših pleč več kot 12x več parazitom, kot je bilo 31.12.1941 revolucionarjev v gozdovih!

  In za konec. Sem veteran vojne za Slovenijo. V vojno nisem šel zaradi privilegij ampak (takrat) za svoj narod in svojo državo. Kaj mi bo država dala za to v zameno se nikoli nisem in ne bom vprašal. Pravzaprav lahko kar povem : nič niti nočem in ne želim. Zame je to vprašanje isto kot, da bi od otrok zahteval nadomestilo zato, ker sem jih naredil!

  btw.,
  Vsi veste, da se je 2ww uradno končala 8.5.1945! Naši hrabri strašni partizani so naše glavno mesto Ljubljano “osvobodili” en dan PO koncu 2ww.

  • ahnenpass

   Tisoč partizanov in par sto tisoč Slovencev tretjega razreda, pod posebno zaščito države, predvidene za suženjsko delo in milostno usmrtitev. Te seveda niso šteli med partizane, okupator jih je označil za opice in bandite, navadne položničarje.
   Ti paraziti so zmagali v vojni, lahko bi naredili kar bi hoteli, pa so se takrat pač tako odločili. Naša dolžnost je edino, da spoštujemo njihovo žrtev in zmago,moramo jim dati kar so si sami izbrali in je opredeljeno z zakonom, kako si bomo danes organizirali življenje in družbo, je pa naš problem, ne več njihov.

   • janez.pokoncni

    Ti si :
    1. psihični bolnik,
    2. povsem odmaknjen od realnosti,
    3. še tisto malo, kar misliš, da veš, je diametralno nasprotno resnici.

    Po mojih kriterijih vzorčen primerek osebka zrelega za na “šit” listo. Naj se psihiatri ukvarjajo s tabo, meni se ne ljubi.

    • Tone

     Očitno se ti ljubi.

  • dež

   Sploh pa je prva vstopila v LJ 5. prekomorska brigada, ki s slovenskimi partizani ni imela nič. Tule je vse lepo razloženo, https://levicarskebedarije.wordpress.com/2016/05/04/kaj-ljubljana-pravzaprav-praznuje-9-maja/. Na žalost si tule dopisujemo le tisti, ki so nam te stvari znane.

 • totex39

  Taka svinjarija se lahko dogaja samo v tej komunistični zavoženi državi. Potrebno bo javno razgrniti tematiko o borčevskih pokojninah in brez zadržkov takoj sprejeti zakon, da svojci ne morejo prejemati teh pokojnin pod nobenim pogojem.

  • ahnenpass

   kaj pa piše v zakonu, kdo je lahko edino prejemnik?

   • Viktorh

    Svojci….

    • ahnenpass

     V smislu otroci partizanov verjetno, ne pa tudi njihovi otroci in ostala žlahta. Za posvojence ne vem, mogoče zakon prišteva tudi te zraven, ker potem jih lahko ima kdo več kot Angelina Jolie.

     • Viktorh

      V roke vzemi zakon pa preberi.

     • ahnenpass

      Ne ljubi se mi, daj ti.

     • Tone

      Potem pa ne natolcuj.

    • Tone

     Potem pa ne natolcuj. Zakaj se vsi zgražate, da 22letnik dobiva borčevsko pokojnino, zakaj se nihče ne vpraša, kako 22letnik sploh lahko dobiva pokojnino? Po mojem samo, če je invalid. Sicer pa glede na to, na katerem portalu je podatek objavljen, bi lahko kdo posumil o njegovi verodostojnosti.

 • Dej šmrklj vrni naš davkoplačevalski denar pa pejt delat.

 • Viktorh

  Prav gotovo bo ta, mali komunistek tudi podedoval hostarsko penzijo po nekomu.
  Če ne bo plačanih zagovornikov propadlega političnega režima, bi ta režim šel tudi v pozabo, tega pa hostarji ne želijo.

  • ahnenpass

   Če prav razumem, lahko nasledijo borčevske pokojnine edino otroci partizanov, kako je lahko nekdo zaplodil otroka pri tako pozni starosti, je pa verjetno medicinski čudež ali pač nova korupcijska afera, ne vem, nikjer ne piše.

   • Viktorh

    Ne razumeš, to ni sin, ne vnuk,
    to je pravnuk. Takšno je dedno pravo.

    • ahnenpass

     Ampak to bi šlo potem v nedogled, nima smisla, si prepričan, da tako piše v Zakonu? A lahko nekdo pogleda in skopira?

     • Viktorh

      Saj vem, da si polpismen, vpraš dedka.

     • ahnenpass

      Nisem polpismen, len sem, ne ljubi se mi iskati nekaj, kar itak že vem. Me pa zanima anomalija, zakaj je nekdo upravičen do borčevske pokojnine, čeprav je mlajši od zadnje vojne pri nas, tega mi pač ne gre v glavo.

 • ahnenpass

  Borčevske pokojnine so več kot opravičene in pošteno zaslužene, to je dejstvo, ki ga nihče ne more zanikati.
  Lepo vas prosim, ti ljudje so zmagali v vojni, od kdaj jim lahko mi postavljamo pogoje, saj nismo mi zmagali.
  Nacistična Nemčija, Italija, Madžarska in Hrvaška so bili gnoj, zakaj sploh debatiramo o tem. Nihče jim ne očita vsega kar so pokradli in vzeli od zasužnjenih ljudi, potomci okupatorjev danes živijo samo od obresti.
  Iskreno dvomim, da se delijo te pokojnine kar na lepe oči, zagotovo obstajajo jasna pravila kdo in kdaj je do njih opravičen, predvsem ta morajo biti znana javnosti.
  Kako je lahko nekdo pri 22 letih prejemnik borčevske penzije, pa meni tudi ni jasno, razne če ni zaplodil otroka pri 80.letih, mogoče imamo med partizani Abrahama. Lepo bi bilo, če bi preprosto pojasnili pravila igre, nato pa izpostavili anomalije, ki niso bile predvidene z zakonom, če obstajajo.

  • Viktorh

   Če sta te nasrala dedek in babica, še ne pomeni, da je to res.
   Penzije ima večina na podlagi pričevanja dveh, ki so še v 70-tih lahko s pričami dokazovali, da so nas osvobajali.

   Zakaj pa osamosvojil, po upokojitvi ne more ostati v državnem stanovanju?

   • ahnenpass

    Ne vem, če je to tako preprosto, po vojni so se partizani lepo prešteli v vrsto in popisali med sabo,ne verjamem, da se je lahko vsakdo vrinil med ljudi, ki so se dobro poznali in jih je družilo predvsem visoko zaupanje.
    Saj sem že komentiral, nikogar,ki si lasti stanovanjsko pravico iz časov Jugoslavije ne bi smeli metati ven, vse do smrti. Ne razumem zakaj ni vsem pripadla pravica do odkupa, po Jazbinškovem zakonu, če pa so bili to kapitalski deleži, brez katerih se pač ne moremo igrati demokracije in kapitalizma. Edina izjema so prav miličniki, ki so dobili v najem zgolj službena stanovanja, pod zelo ugodnimi pogoji, vendar jim je morala država v penziji zagotoviti ustrezno družbeno stanovanje. Policiste očitno še vedno rabimo, oni pa rabijo nekje živeti. Vojsko pa ne, ker očitno nimamo več nabornikov, stanovanja JLA so se lahko prodala, ker enostavno nimamo toliko vojakov in jih tudi ne bi mogli financirati. Zakaj se je pri nas zgodilo obratno oziroma se moderni fašisti izživljajo nad veterani in domoljubi, pa res ne vem, verjetno ker so skorumpiran fašistični gnoj, ampak nisem strokovnjak za te probleme. Ne bi jim smeli pustiti, saj imamo menda neke župane, ki so neposredno izvoljeni od občanov, prav zato, da fašisti nikogar ne morejo kar tako zabrisat na cesto, ampak zgleda, da so isti kot vlada, vse podkupljeno in pokvarjeno do dna duše.

    • Viktorh

     Na kratko:
     =bise, mamici pa povej naj ti pove kaj več o teh kriminalcih.

     • ahnenpass

      Ah, saj se menimo, bo že sčasoma postalo vsem jasno,je treba počasi in po pameti, če ne se samo nekaj norca delamo.

     • Viktorh

      “menijo” se kokoške, ker ne znajo govoriti in pisati.
      Ti, rdeči petelinček, pa se norčuj iz svojih bedakov.

     • ahnenpass

      Če misliš na moj avatar, takšne pasoše so nacistični okupatorji izstavili tretje razrednim državljanom, predvidenim za suženjstvo in smrt. Samo nacistični haklkrajc sem zamenjal s slovenskim grbom, kot parodijo na rdeče pasoše EU, ki jih imamo danes in zaradi katerih se je bilo menda vredno osamosvojiti.

  • centurion

   Opica leva, dobro jutro.
   KAKŠNE BORČEVSKE POKOJNINE IMAJO OSAMOSVOJITELJI
   IN PRAVI DOMOLJUBI IZLETA 1991?
   MARŠ V ŠTALO!!!

   • Viktorh

    Ne!
    IZ štale na gre, v hosto!

    • ahnenpass

     Ampak potem bomo spet zmagali, menda je jasno kaj čaka potem tiste, ki me bodo tja pregnali. Če bom zmagal, seveda, ampak saj bom.

     • Viktorh

      Da, da, ti 3,14ZDA, rdeča že veš.
      Pa mihca pozdravi.

     • ahnenpass

      Sure,srečno Kekec, pardon, Mihec, saj je vseeno…

     • centurion

      Dost prepozno za ponovni pomor SLOVENCEV IN DOMOLJUBOV.
      Tokrat je na varnem pravi kaliber za take kot si ti.
      Pa tudi zvezani ne bomo….

     • ahnenpass

      Ne boš doživel, karkoli se zgodi, pravica je vedno osebna.

   • tetka z ozadja

    Krkovičev sin?

    • Viktorh

     A se res ne moreš navaditi, da je za to, kar počenjaš, primerno stranišče?

   • ahnenpass

    Levo imam v glavnem samo roko in nogo, ne bi primerjal 2.svetovne vojne z osamosvajanjem, čeprav sem popolnoma prepričan, da tudi za nas veterane veljajo neki zakoni. Ne vem, nisem dobil še popolnoma nič, še manj, slabše je kot med nacistično okupacijo, ampak to je verjetno zato, ker nismo zmagali, samo rekli so nam, da smo. Nekdo je očitno zmagal, nobenega izmed njih se ne spomnim, ko smo stražili mesto in občino, pojma nimam kje so si izbojevali zmago nad nami.
    Ne vem, res mi ni jasno, kakšne pokojnine in privilegiji pa pripadajo veteranom, nam so rekli, da bomo do njih upravičeni šele po 50.letu starosti, ampak nam je menda Pahor to podaljšal, itak nimam nikakršnega vpliva niti na svojo krajevno Zvezo veteranov,oni poberejo ves keš in imajo vedno zaklenjeno pisarno.

    • centurion

     Zmagali so tisti, ki jim ni bila intimna opcija samostojna Slovenija.
     Zato po duhu morilcev NOB prejemajo dalje rente za ugonabljaanje DOMOLJUBOV!

     • ahnenpass

      Intimna, pomeni osebna opcija. Zanimivo pa je, da smo ga kljub temu izbrali za predsednika. Vedeli smo, da bi raje ostal v Jugoslaviji, ki jo je razbil z odhodom iz sestanka partije, kjer naj bi se dogovorili kako ostati skupaj, pa smo ga vseeno nastavili za predsednika države, ki je ni maral. Verjetno so njegovi volilci mislili, da bo zgolj opravljal svoje delo, pa koga boli k* kaj on mara ali ne, narediti je moral kar se mu je reklo.

     • centurion

      STE ga izbrali.
      Jaz bi ga izbiral izključno za HAAG.

     • ahnenpass

      Jaz ga nisem, lepo prosim, jaz sem svojo državljansko dolžnost pošteno opravil, potem pa nisem hotel imeti nič s tem.

 • MEFISTO

  Borci so res trdonje.

  Najmlajšega uživalca borčevske pokjjnine je borec za komunistično svobodo naredil pri kakih 77 letih.

  Zanimivo bi bilo vedeti, ali je bila gospa, ki ji ga je naredil, kaj mlajša.

  • ahnenpass

   Končno nekdo, ki razmišlja, pa čeprav je Mefisto.

 • tetka z ozadja

  janšisteki, ali boste jezni ali razočarani, ker bomo po naslednjih volitvah antijanšisti zopet sestavili vlado?

  • dež

   To ni noben problem, na volitvah so vedno zmagovalci in poraženci. Velik problem, da ne rečem katastrofa pa je, da 22 letnik prejema borčevsko pokojnino za zasluge v letih 1941 do 45.

   • FRANC3

    Točno tako.

  • FRANC3

   Sanjaj.

 • Viktorh

  Tako, pijani usraneti so se zbudili in začeli spuščati rjave klobase.
  Uživajte v svojem sranju.

 • Stajerka

  tržna niša??……starci prevzemajo skrbništvo mladcev???……
  sicer nič čudnega – če so bili sposobni pobijat otroke, potem je vsa ostala barabija mala malca…….nekaj v razmislek – takšna mentaliteta in država sta Grke pahnila na rob preživetja…….

  • ahnenpass

   Hja, niso vsi pobijali otroke, zato se velja vprašati, a je obstajala med vojno stran, ki ni pobijala otroke? A obstaja danes, v modernih vojnah? Kaj pa pri nas, otroke ubijajo, pa sploh ni vojne, uh…

 • Jani Čuk

  Sramota. Ni besed. Umazano do konca. Svinjsko.

 • ahnenpass

  A kdo ve, koliko nacističnih borcev pri nas prejema tuje pokojnine?

  Ne vem, mogoče bi lahko kdo od partizanov malo razmislil na kateri strani se je boril večino časa, nemške pokojnine so boljše. Mogoče bi lahko zdaj prestopili, saj zakon pravi, da si lahko upravičenci izberejo ugodnejšo možnost.

  • komar marko

   Na kurah je eden z imenom KOrintos. On sedaj trdi, da so fotra mobilizirali, kar pa ni res. Takrat so na štajerskem viseli plakati ki so vabili ljudi v vojsko. To delo je bilo plačano in tam jih niso mobilizirali. Sedaj trdi drugače in pljuva po domobrančkih! Živel je pa od MAKIC ki mu jih je dajala Nemčija!

   • Hun

    lazes prasc grd

    • ahnenpass

     Jaz mu načelno verjamem, od koga pa misliš, da so komunisti kupovali Marke, pred Markovičevim konvertibilnim sranjem?

 • PLavi-mil

  Kdo je pa temu hostarskemu skrivaču naredil otroka, če je bil pravi borec, bi moral imeti tam okoli 100 let, pri 78 je imel poštar prste zdraven.

  • FRANC3

   Ne prste. Nekaj drugega je imel pri mami.

 • Vera

  Tisti ” borec “, ki je star 105 let si mogoče zasluži borčevsko penzijo, če je res bil borec, nikakor pa je ne bi smel dobiti tisti,ki je star 79 let, saj je bil še otrok . Dedovanje ” borčevskih pokojnin ” bi se moralo takoj ukiniti, naj si denar za preživetje zaslužijo z lastnim delom, ne na račun nas davkoplačevalcev !

  • janez.pokoncni

   Tudi tisti “borec” si ne zasluži nič. Kdorkoli se je kadarkoli v imenu svojega naroda in države šel boriti za te svetinje, to ni šel zaradi denarja, če pa je – klinc ga gleda!
   Enako velja za katerekoli borce s tem, da je nad slovenskim partizanstvom itak en izjemno velik madež. Ti so se borili predvsem proti svojemu narodu in proti svoji državi, Nemci so jim vse to zgolj omogočili. Kar se tiče Slovenije in Slovencev – Nemci so nam naredili grozljivo škodo in nas ubili za par desetletij ampak zgolj POSREDNO. Omogočili so namreč krvavi rdeči mafiji, da je potisnila naš narod za ohoho desetletij v rdečo brezno – še vedno smo v njem!

 • domovina mili dom

  Predlagam enostavno rešitev.
  Vse privilegije borcev za komunistično jugojebino prenesti na borce za demokratično Slovenijo.

  • komar marko

   ja od česa pa bodo živeli?

   • domovina mili dom

    50 milijard nakradenega, bodo pa ja odtalali za svoje pleničarje.

    • komar marko

     njet, oni ločijo HARAČ in v skladu z njihovo doktrino, da vzameš kolikor hočeš, da je sedaj to njihovo, Harač pa so plačali, ker vedo, da če ga ne, ode glavca!

 • komar marko

  poznam kar nekaj borcev, ki so že pokojni. O ostalih podeljenih in PRIVZETIH pravicah pa ne bi!

 • centurion

  Bo Makarovićka pomolzla Stanovniku spermo in
  jo bodo zamrznili zato, da se bodo rojevali rdeči pankrti,
  ki bodo prejemali borčevske penzije naslednih 1000let.
  Komunisti so polni idej, kot drek vitaminov.

 • komar marko

  zanimive bodo januarske Lažgoše. Prepričan sem da bo glavni govorec Palček SMUK in mu bodo za zaslugo pripeli SPOMENICO na hrabre prsi!

 • Kučko pod pručko

  Prešernov rojstni dan, 3. december

  Ker se Novi24 ni zdelo vredno omeniti za Slovence pomembnega datuma, bom to pač naredil jaz.

  Na današnji dan, 3. decembra 1800 se je rodil največji slovenski pesnik, velik domoljub, dr. France Prešeren. Točno pred 217 leti je prvič zadihal slovenski zrak, v katerega je kasneje vtkal toliko nepozabnih domoljubnih pesmi. Če bi se sedaj Prešeren zbudil samo za en dan, bi bil zgrožen nad tem, kar nam je v dobri veri in vsej svoji iskrenosti zapustil.

  Slovenci smo razklani, da bolj ne bi mogli biti, za tako narodovo katastrofo pa nosijo krivdo izključno komunisti, ki so izrabili drugo svetovno vojno, da so izvedli revolucijo in genocid nad lastnim narodom.

  In še delček Prešernove mojstrovine Neiztrohnjeno srce.

  Hladijo naj ga sapce, naj rosa pade nanj,
  naj sonce, luna, zvezde, kar so mu pevskih sanj
  préd vdihnile v življenji, prejmejo spet ‘z njega;
  ak bo ta čas splahnelo, spet zagrebímo ga.

  • Soave

   + + + + + + + + + + + Lepo !!!

 • Stajerka

  nekaj me bega……a je to bilo kdaj v ustavni presoji??……
  navadne pokojnine niso kar tako dedne, dodatek ki ga prejemajo vdove je sramoten…..tako, da država v žep pospravi kar zajeten kupček denarja od pokojnega plačnika prispevkov ZPIZ…..

 • Vrba

  O Vrba! srečna, draga vas domača,
  kjer hiša mojega stoji očeta;
  de b’ uka žeja me iz tvojga svéta
  speljala ne bila, goljfiva kača!

 • lauraas

  Janša bi jm vzel!

 • Hun

  a Jansevi otroc ne bodo penzije dobil, k se jim je voštja vitesko boril..

  • sprehajalec

   Ivan janez je ukinil penzijske dodatke za veterane 91, če še ne veš.

 • Hun

  Tko je kt pr vseh narodih tud Slovenci imamo zlobne, izdajalske, nepostene, lene, oportunisticne in neprivoscljive ljudi…

  • sprehajalec

   pri drugih narodih niso na oblasti, v tem je razlika Hun.

 • Burek Burecki

  Zanimivo je, da se je prava revscina zacela ko je bil janez jansa na oblasti…

  • ahnenpass

   A ne, še prej, ko je postal poglavica Rop, po smrti Velikega duhovnega učitelja gautama Drnovška, ki je organiziral osamolastitev.

  • sprehajalec

   revščina za tvoje Borce Burek, ha, ha, ha. Borci oziroma dediči ste imeli vedno veliko denarja Burek. Pokradli proračun, pa buržoazijo in kler…

 • ahnenpass

  Ne razumem, zakaj prejemajo miličniki še posebna sredstva za svoje veteranske zveze, če so bili pa itak opravičeni do raznih bonusov in privilegijev že med službovanjem. Ne rečem, da niso celo najbolj zaslužni za relativno mirno osamosvojitev, ampak oni so vendar zgolj opravljali svoje delo.
  Tudi sicer so te veteranske zveze en velik šmorn, sredstva si deli zgolj peščica, itak v nič ne vlagajo, razen v kakšne patetične spomenike, ki so kvečjemu sramota, glede na realnost občin. Kdor ni veteran, verjetno ne ve, da nas večina ne dobi popolnoma nič, še povabijo ne vseh na vsakoletne žurke, samo svoje intimne pripadnike. Zakaj sploh rabijo denar, če ne za reševanje raznih problemov svojih članov, v nič pametnega se ne vlaga, pa denarja vsako leto vseeno takoj zmanjka.
  Osamosvojitev ni skupek dejstev iin zakonov, to so ljudje in kraji kot taki, to je vendar naš skupni spomin in vrednote, ki jih vsi domačini čutimo enako, pa so zgleda te zveze, spomeniki in proslave še bolj sporni kot same zgodovinske politične okoliščine.

 • Marija

  Ven iz pokojninskega sistema borce, JLa in druge podelitve pokojnin. Tako kot velja za nepreviligirane Sovence, samo tisti in toliko kot si vplačal dobiš pokojnine, da bo še nekaj ostalo za tiste, ki danes vplačujejo v sistem. Država pa naj si individualno preveri te prejemnike in uradnike, ki so oddobravali te pokojnine.

  • ahnenpass

   Kaj imaš pa proti penzijonistom iz nekdanje skupne vojske, celo kariero so vplačevali v slovenske sklade in banke, milijonkrat smo že oplemenitili tiste njihove depozite in transakcije, po kakšni logiki zdaj ne bi bili več upravičeni do svojih kapitalskih deležev?
   Saj za naše ljudi velja isto, lepo se lahko zaposliš v USA army in boš prejemala ameriško penzijo, so vsaj štirikrat višje kot pri nas, ampak saj za časa službovanja tudi več trošijo.
   Kaj se to pravi zdaj ta kanibalizem, pokojnine niso nobeno darilo ampak zaslužene obresti od minulega in odtujenega dela, tako to deluje, ne glede na politiko ali ideologijo ali pa denar ni nič več vreden, po tvoje.
   Recimo, se ti sploh sanja kolio ljudi danes živi od obresti, od zakladov, ki so jih pokradli inkvizicija, križarji, vikingi, turki in nacistični mongoli?

 • Viktorh

  “Po ravnanju Tita proti koncu vojne, ko je prelomil vse svečane obljube, je Churchillu postalo jasno, da je Josip Broz pravzaprav Stalinov lakaj. Zato je hotel britanski premier na vsak način preprečiti boljševizacijo strateškega pristanišča Trst in bližnje okolice.”

  • ahnenpass

   Ne samo Trst, obe največji slovenski mesti so vzeli, Celovec tudi, iz istih razlogov, ker so bile te regije neprimerno bolj razvite in so v mesta vložile države gostiteljice ogromno kapitala. Slovenci pa še danes ne vemo kdo smo, se ja samo še kregamo, enostavno nimamo enotnega pogleda niti glede osnovnih stvari, ki naj bi bile za vse ljudi enako potrebne in svete. Kak narod je to, ne rabimo mi milijonskih mest, čeprav je Celovec skoraj večji od Zagreba, Trst itak, potem bi se nas kregalo vsaj pet milijonov.

  • Tone

   Potem, ko je Churchill Tita spregledal, je kraljico nagovoril, da Titu pokloni rolls.roysa.

 • Viktorh

  Tito je Churchillu celo zatrjeval, da nima nobene želje uvesti komunistični sistem v Jugoslaviji že zato, ker je mogoče pričakovati, da bo večina evropskih držav po vojni živela pod demokratičnim sistemom, Jugoslavija pa si ne more privoščiti, da bi se razlikovala.

  • ahnenpass

   Sploh ni res, prav zaradi angležev smo imeli real socializem, zvezna partija se je delila na republiške celice, te pa so menda izvajale neke interne demokratične volitve svojega vodstva. Narod je glasoval edino za samoprispevke, če pa so se pravice oblasti, torej delavcev in kmetov uresničevale že vsakodnevno, po fabriških in drugih kolektivih. Tako je pač delovala eksperimentalni model oblasti delavcev in kmetov, zasnovan na angleški akademiji, dokler ni bila končana obnova, prav angleži so nas tudi zbombardirali nazaj v bronasto dobo, ne nemci ali italijani, razen seveda posredno.

 • Viktorh

  “Titov kult osebnosti je že začel nastajati: besedila so ga poveličevala v stihih, kot je: ‘Tovariš Tito, bela vijolica, vsa tvoja mladina te slavi.’”

 • Viktorh

  “Nedolgo po prihodu sovjetske misije je dal Tito vedeti, da ga je treba zdaj naslavljati s spoštljivo drugo osebo množine vi namesto tovariškega ti – še en korak na poti graditve njegovega kulta osebnosti.” Tita pa je skrbelo samo to, kdo bo prevladal v državi po osvoboditvi.

 • Viktorh

  “Tito je državo nastlal z mogočnimi spomeniki, dozdevnim dosežkom partizanov. Da je večina mitskih, ni prav nič motilo propagandistov in njegovih podpornikov na Zahodu. S stalnim ponavljanjem so z leti partizanski miti in legende postali sprejeti kot resnična dejstva. In po juniju 1948 so jugoslovansko zgodovino še drugič pisali na novo, da bi pokazali, kako si je Tito od nekdaj prizadeval za neodvisno, liberalno, protikomunistično usmeritev. Mnogi na Zahodu so požrli tudi to!

  • ahnenpass

   To je pač posledica povojne sovražne vojaške propagande, ki jo je poganjala hladna vojna, normalni sodobni Slovenci seveda študiramo tudi razna druga dejstva in bolj podrobno razumemo čas 2. vojne. Je cel kup tega, naciste je recimo organizirala okultna mistična loža nekdanje propadle nemške buržuazije, zato se jim je tako zmešalo, ker skoraj nič ni bilo res od tistega kar so pumpali narod. Politika ni tako pomembna, zanimivo je kako je bilo organizirano in je potekalo življenje v Nemčiji pred samo vojno in med njo, pa ne samo v Nemčiji, tudi o naši nedavni zgodovini ne vemo veliko. Kako so živeli naši predniki pred vojno, je najlepše opisoval Cankar.

 • Viktorh

  Sedaj pa se naslajajte…

 • Marija

  Oficir Jla dobiva v hrvaški in srbiji 400 Eur pokojnine, V Sloveniji pa 3 krat več, čeprav so vsi vplačevali v isti sistem in isti znesek. Vojak Slovenske vojske poslan na vojno območje bi bil vesel takšne plače, je ne more dobiti ker država in on kot davkoplačevalec plačije Jugovojsko.
  Drnovšek, Pahor in Cerar za koga ste naredili to državo?!Slovenci koga volite?!

  • ahnenpass

   So what, saj ne morejo izbirati, tam kjer so delali in zapravljali plačo, so jim dolžni plačati tudi pokojnine, za vse poklice in povsod na svetu velja popolnoma isto pravilo.

   • sprehajalec

    To imaš prav, končni seštevek vplačil samoupravljalcev v pokojninski sklad leta 91 je bil 0. Blagajna je bila suha kot poper. Oziroma skopnela kot pomladni sneg v hiperinflaciji…

    • ahnenpass

     OK, saj imamo za to kriminaliste in NPU, niso kradli, če so dvigovali s papirji.
     Koliko je bil vreden kapital leta 1991, je pa druga stvar, verjetno vsaj par sto milijard evrov, ki še niso kotirali na borzah oziroma prostih evropskih trgih. Vse to je last ljudi, ki so ta kapital ustvarili, tega nam niti Bog ne more več vzeti, če smo bedaki, pa nam tudi nihče ne more pomagati.

 • Olga_10

  Ukiniti vse privilegije majskim hroščem, njihovim potomcem in skorumpiranim “podpornikom”!

 • garfi

  Naša prečudovita podalpska država ima nešteto naravnih Butalcev
  rdeĆa pedofilija press

 • Zima prihaja

  Mene zanima zakaj fenomen bednih plač in penzij v komunističnih deželah .Saj so se vendarle borili za delavca .Ali?

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba borčevske in vse privilegije povezane z rdečo zločinsko NOB ukinit,enako JNA oficirjem,ki so sodelovali v agresijio na Slovenijo-naj jim jo plačuje Srbija.

  • ahnenpass

   Zločinsko NOB, a je to šala?
   Kdo je bil pa potem dober in je zmagal, nacisti, fašisti in okupatorji mogoče. Se ti zdi to logično in prav?
   Kakšen greh so storili pa profesionalno zaposleni pripadniki JNA; ubogali so povelja Hrvaških predsednikov SFRJ in garnizije v Zagrebu, lahko bi jih kaznovali kvečjemu ker so dezertirali in večina ni hotela streljati po bratih Slovencih.

   • Pesjan

    Zmagali so zavezniki,tile kljukci pod imenom NOB so bili priskledniki,ki so se borili za svoje privilegije po vojni,kradli ropali morili vse kar ni bil v skladu z doktrino partizanstva,še sam “čerčil”je izjavvil da ga v njegovi dolgi karjeri ni nihče tako nategnil kot zločinec Tito,britanski vojni dopisniki pa so imenovali Slovenijo za najbolj krvavo deželo v Evropi,to seveda velja za čas takoj po vojni in glavni morilci klavci so ravno iz bande imenovane NOB.

 • Duhec

  Še premalo dobijo…

  • ahnenpass

   Vsekakor, denar je denar, vendar to še ne pomeni, da si ni kdo izmed njih zaslužil pekel.
   Partizani so krivi predvsem, da ne znajo jasno in naravnost povedati kaj se je dogajalo med in po vojni, da si nihče ne upa priznati povojnih pokolov, ki jim jih pravzaprav nihče niti ne očita. Osebno mogoče redko kdo, na splošno zagotovo ne, to niso bili naši problemi. Grdo je bilo res, to je dejstvo, da se tako ne dela, včasih pa tudi, oni sami zase najbolje vedo,enako velja za potomce njihovih žrtev. Pri nas se mogoče lahko repenči par bedakov, ampak borci niso samo naši heroji, so del zmagovite koalicije proti nacizmu, če bi jih napadli ali skušali obrniti njihovo zmago v poraz, bi jim priskočil na pomoč praktično cel svet. Ne se hecat s tem.

   • Duhec

    Res je… to so zmagovalci in to jim pripada. Pika… zgodba je s tem zaključena.

    • ahnenpass

     Zame niti ne, mene te stvari zanimajo, zase pač menim, da zmorem neodvisen, neobremenjen in stvarno razumen pogled na te stvari.
     Ne razumem zakaj molčijo, o NOB vemo več iz Hitler kanala (National geographics) kot smo slišali iz njihovih ust, pa sem imel enega za soseda in smo se dobro poznali.

     • Duhec

      Jst pa ne razumem zakaj bi o tem govorili…. delno so, dolgo nazaj, svojo stran zgodbe in amen. Kot zmagovalci so oni tisti, ki določajo pravila… če bi ble zmage brez koristi in zaslug, bi blo bore malo takih, ki bi se borili.

     • ahnenpass

      Ker je to del resnice o njih in o našem narodu, ker so naredili nekaj izjemnega in veličastnega, kar se ne bo nikoli pozabilo in je takrat spremenilo prihodnost vseh nas, ki nas brez njih enostavno ne bi bilo (bil bi kdo drug).
      Poglej si ostale normalne države,vsaka vas ima svojo zgodovino, knjižnico in muzej, razne civilne organizacije in društva, ki te stvari neprestano obnavljajo in študirajo. Poglej si pa nas, ja nimamo nobene predsdtave niti o domačem kraju, pojma nimamo kako je nastal, kdo je tam živel in kaj se je dogajalo, vse je kr neki, odvisno katera skorumpirana baraba da dnar, kakor kdo in kdaj verjetno, saj to je najbolj noro.

     • Tone

      Nihče ni dolžan pričati proti sebi. Če smo demokrati!!

    • macon

     To je suspendiranje etike in prava. Zmagovalcem je torej vse dovoljeno in zmaga naj tisti, ki je bolj brutalen in nasilen in pobije vse živo. To je navaden primitivizem in ne, da vojne niso primitivne, ampak izgleda, naj se kar pobije nemočne, bolne, šibke pa vse zažge in vrže v luft. Potem je zmaga vendar še bolj silna in dokončna. Višje so cifre mrtvih, bolj silen je zmagovalec.

     Dajmo torej nazaj uvesti stare metode. Zakaj samo rezati vratove, dajmo natikati na kole, križati na križe, iztikati oči, sekati ude, odirati iz kože. To bi bili šele silni zmagovalci, taki z jajci, kajneda?

     Ob takih moralnih spačkih kot si ti pa komunajzarjem res ni težko vladati. Potem se izgleda še počutiš zrela in razgledana, ti avša bedasta pokvarjena. Piko si ti postavila podse kot človeka, ker nisi vredna nič.

 • Viktorh

  Leta nazaj je marsikdo užival v partizanskih filmih, za katere je nekdanji totalitarni režim trdil, da so posneti po resničnih dogodkih in junakih. Vendar so ti filmi polni zgodovinskih napak, predvsem pa laži o partizanskem junaštvu, piše srbski Telegraf.

 • Viktorh

  Mnoge generacije so zrasle ob partizanskih filmih in občudovale junake iz filmov, kot so na primer Valter brani Sarajevo, Neretva in Sutjeska. Ena največjih zgodovinski laži je, da so se partizani oborožili tako, da so orožje zaplenili Nemcem. V resnici so bili glavni dobavitelji orožja Američani in Britanci, ki so z letali nenehno krožili nad ozemljem nekdanje Jugoslavije in s padali spuščali orožje. Ker pa partizani niso vedeli, kaj bi z njim počeli oziroma ga niso bili vešči, so zahodni zavezniki partizanom pošiljali tudi inštruktorje in poveljnike, ki so jih vodili v boj, saj so se partizanski komandanti (vključno s Titom) rajši poskrili. Enako je z uniformami. Filmi zavajujoče prikazujejo, da so imeli partizani malodane tekstilne tovarne, kjer so šivali uniforme. Resnica je, da so bili vsaj do oktobra 1943 oblečeni v britanske, piše Telegraf.

 • Viktorh

  Tudi prehranjevanje v filmih je idilično prikazano, kako so se cele vasi angažirale, da dajo hrano partizanom. V resnici, o čemer pričajo tudi zabeležke britanskih oficirjev, so partizani prišli v vas in vso hrano zaplenili, sposobne vaščane pa nasilno vključili v svojo vojsko. Plesi, ki naj bi jih partizani organizirali in kjer naj bi sodelovali tudi vaščani, so bili pod prisilo. Partijski ofoicirji so namreč zapovedali, da je ples obvezen.

  • ahnenpass

   To ni res, filmi prikazujejo tiste kraje, kjer se je res dogajalo kot je bilo zaigrano. Zanimivo je, da niso snemali tudi drugačnih filmov, pogrešam mojstrovine kot so recimo ameriški Platoon ali Apokalipsa zdaj, DeFoe ki strelja svoje tovariše, ki so se mu osebno zamerili v hrbet ali Marlon Brando, ki se spremeni v Vietnamskega ljudožerca je pač nekaj, kar se ne da več odgledati , ko si enkrat videl.

   • macon

    Rusi, Rusi. Idi i smotri, Ivanovo otroštvo, Balada o vojaku, A zori zdes tikhie. Same mojstrovine, poglejte.

    • Tone

     Jutro, Kaja ubit ću te, Zaseda, Hajka, V gori rtaste zelen bor, Med strahom in dolžnostjo, Tri, Balada o trobenti in oblaku, Nasvidenje v naslednji vojni, … Same umetnine.
     Sicer pa je bilo partizanskih filmov, ki so se zgledovali po vesternih, kjer je glavni kavboj poštenjak, ki vedno zmaga, zelo malo. Večinoma gre za psihološke drame. V Jugoslaviji so letno posneli okoli 30 filmov, in večina ni bila partizanskih.

     • macon

      V gori raste zelen bor je oslarija, Balada o trobenti in oblaku je zanič montirana (počasna in monotona), Nasvidenje v naslednji vojni tudi in veliko slabši od Zupanove knjige. Slabi filmi iz narativnih in montažnih vidikov. Jugoslovanski igralci so bili v povprečju dosti v redu, režiserji so bili zanič.

      Ruski, ki sem jih naštel, so veliko boljši. Nasploh sta znaka Mosfilm ali Lenfilm znaka režijske kvalitete, pri Rusih ni vsak kreten snemal filmov.

      V zadnjem času sem recimo gledal slovensko “klasiko” Cvetje v jeseni, zelo zanič je režiran s kupom osnovnih napak.

     • Tone

      Dobro, o okusih se ne razpravlja. Sicer pa sintagma “dober film” pomeni: ta film mi je všeč, in ni vrednostna sodba. Sam sem na prvo roko naštel nekaj presežnih jugoslovanskih filmov in jih nisem primerjal z ruskimi (Pojdi in glej je ukrajinski). Balada o trobenti in oblaku ni zanič montirana, ampak je montirana v takem stilu. Filmov po literarnih delih se ne primerja s knjigo, ampak z drugimi filmi. Sicer pa je nepravično primerjati ruski in jugoslovanski film, ki se je zares začel šele po drugi vojni, Sovjetska zveza pa je bila eden od svetovnih centrov filmske umetnosti že v nemi dobi.

   • Tone

    Take filme Američani snemajo o vietnamski vojni, ki so jo izgubili. V filmih o 2.ww so prikazovali samo svoja junaštva, kritičnih je zelo malo. N. pr. Klavnica pet.

 • Viktorh

  Tito in drugi partizanski poveljniki naj bi bili briljantni vojaški strategi. V filmih so prikazani, kako poveljujejo in premikajo enote na podlagi zemljevidov. V resnici o topografiji niso imeli pojma, vsa njihova povelja pa so bila izrečena v pogojniku „naj bi“, tako da je pogosto prišlo do kaosa. Tudi strah Nemcev ali denimo četnikov, da bi se srečali s „pogumnimi“ partizani, kot je prikazan v filmih, je izmišljen. V resnici so se bali, da se ne bi od partizanov nalezli tifusa, uši, stenic, bolh, garij….

  • ahnenpass

   Haha… partizanski filmi so včasih veljali za nočno moro, danes lahko gledamo na njih kot na najbolj verodostojne filme o tistih časih, prikazani realizem in drama sta neprekosljivi, daleč boljši od tipičnega holivudskega sranja.
   Problem je popačena ideološka perspektiva, danes tisti film odpirajo več vprašanj kot ponujajo odgovorov, silijo v nadaljnje raziskovanje, kjer trčimo v zid molka nekdanjih borcev, redkih pravih zgodovinarjev in celo verskih šamanov.

   • Viktorh
   • macon

    Partizanski filmi so v glavnem težko sranje, debilne indijanarice. Neretva vsaj sledi neki strukturi, medtem ko je Sutjeska čisto sranje. Še najboljša je Hajka Pavlovića, kjer ima vse umiranje vsaj nek smisel v nesmislu in je bila dolgo prepovedana. Priporočam ogled, če ne poznate. Največja smešnica pa je Valter brani Sarajevo, kjer Nemci padajo kot zajci. V enih filmih se streljajo na deset metrov in jurišajo kot rimski legionarji s ščiti in sulicami.

    Dokaj pozno sem odkril sovjetsko kinematografijo, njihovi vojni filmi so za razred do dva bolj odrasli in zreli. Poglejte Idi i smotri pa primerjajte z jugoslovanskimi jajci. Sovjetski vojni filmi so bili boljši od ameriških.

    • janez cepec

     nevem kuga s ti odkriu, s svojo pametjo velke ni blo

    • ahnenpass

     Danes snemajo pa Rusi tako sranje, napovednik za par let star partizanski spektakel film Stalingrad;

     https://www.youtube.com/watch?v=OlMw8CjyV80

     VIzuelno je odličen, ampak bodi pozoren na izredno poudarjeno ideologijo, zgleda je kot Disneyeva pravljica. Namerno, v tem je bistvo, tako je pocukrano in nostalgično obarvano, da deluje celo brez akcijskih prizorov, možgani sami dorišejo spektakularne dele. Tako je butasto, da je naravnost odlično, pred svojim časom, bi rekel, ker danes partizanskih filmov ne gledamo več kot na akcijske uspešnice ampak jih ocenjujemo kot simbol partijske diktature. Danes ne moreš nikogar več nafukat s sublimirano politično propagando, bolje je, če niti ne poskušajo, ker je ta podlaga že prisotna v gledalcih, ki so tudi državljani, zato je recimo Reševanje vojaka Ryana tako dober film.
     Kaj je dober vojaški film, je zelo relativno, partizanski filmi so bolj avtentični kot si lahko misliš, ker so v njih igrali (letali gor in dol po tranku) navadni bureki, mulci iz kmetov in blokov, oblekli so jih v tiste tifusarske cape in vrgli par dimnih bomb, pa je zgledalo isto kot recimo, ko je šizofren narod bežal na planke, pred lažnimi alarmi med osamosvojitveno vojno. Zakaj misliš, da je bilo včasih kaj drugače? Zato so ameriški filmi taka oslarija, če smo bolj točni, ljudje v resnici niso taki.

     • macon

      Ameriški filmi so sranje, ker so junaki črno-beli, bodisi dobri bodisi zli. Stalingrad je ruski Hollywood, vendar je zanimivo, da so Rusi kolektivni junak, edini herojski posameznik je pa Nemec.

 • Viktorh

  “Takih filmov ni mogla snemati nobena velesila,” v dokumentarcu Cinema Komunisto razlaga Bata Živojinović, obraz jugoslovanskega partizanskega filma, ki o sebi rad pove, da je v svojih filmih pobil več Nemcev kot cela Pattonova vojska skupaj. “Američani ne bi mogli nikoli posneti Bitke na Neretvi. Ni šans. Da bi imeli toliko tankov, topov, tovornjakov in pušk, in da bi vse to lahko potem zabrisali v reko? Česa takega ni mogel narediti nihče, razen nas. Lahko smo, ker je Tito rekel, da smemo. Takoj ko je on dal svoje privoljenje, si lahko počel, kar si hotel. Lahko si celo razstrelil most.” In natančno to so – potem ko jim je Tito odrinil 400 milijonov dinarjev iz državnih rezerv – tudi storili. (Ob tem je treba povedati, da so, ker nobena od šestih kamer ni ujela, kako most zgrmi v vodo, v ta del filma vključili še posnetek makete)

  • ahnenpass

   Bata Živojinovič je naučil Rambota, kako se s šarcem v eni roki klatijo iz neba nemški bombniki.

 • Viktorh

  Zgodba o snemanju najslavnejšega partizanskega filma, za tujejezičnega oskarja nominirane Bitke na Neretvi (1969), v kateri sta med drugim nastopila Yul Brynner in Orson Welles, je osupljiva še za današnje razmere, ko nas z bombastičnostjo skoraj nič ne more več presenetiti, četudi gre za visokoproračunske spektakle; o tem priča tudi nejeveren hehet, ki se je med včerajšnjo premiero v Kinodvoru ob takih in podobnih anekdotah širil med občinstvom.

  • ahnenpass

   Izjemen film, upoštevaj, da gre za avtentično okolje, kostume in druge prope.

 • Viktorh

  Če že resničnost ni hotela sodelovati …
  “Kdo bi se lahko uprl temu, da, kadar se resničnost ne drži predvidenega scenarija, sanjske dežele ne bi ustvaril vsaj v filmih?” nas sprašuje plakat za Cinema Komunisto. Prvi dolgometražni dokumentarec režiserke in scenaristke Mile Turajlić, ki je ob premieri filma obiskala Ljubljano, je zgodba o afirmativni, državotvorni filmski produkciji iz “države, ki ne obstaja več … razen v filmu”. V zakulisje zlatega obdobja jugoslovanske filmske industrije nas s svojimi zgodbami popeljejo Titov dolgoletni osebni kinooperater Leka Konstantinović, njegov najljubši režiser Veljko Bulajić, zvezda partizanskega filma Bata Živojinović, nekdanji direktor studia Avala film Dragiša Gile Djurić in drugi.

  • ahnenpass

   Veljko Bulatović je bil tisti jugoslovanski režiser, ki je ubil partizanski film, s katastrofo Veliki transport, s katerim je upostošil finančne fonde in dokončno odvrnil celo domače občinstvo od tega žanra.
   Veliki transport je bil najdražji spektakel in najbolj zanič partizanski film, vseh časov.

  • Tone

   Igrani filmi niso dokumenti. Tudi, kadar so narejeni po resničnih dohodkih, je njihov cilj le spraviti gledalca v različna čustvena stanja. Pri umetniških filmih so resnična le te čustvene reakcije in ne dogodki, ki jih prikazuje.

 • Olga_10

  Tako pač je. Saj tudi od Krkovića mulc prejema domobransko pokojnino!

  • janez cepec

   po fotru, njemu je Janša dal čin brigadirja, čeprou ma glede na izobrazbo pogoje za čin vodnika, sam se pa sicer, kreten, predstavla s činom brigadnega generala, ki ga sploh ni u Slo vojski.

   • ahnenpass

    Kako imajo pa to urejeno Fancozi, v Tujski legiji?

    • janez cepec

     ma boli me kurac za Frenčije, gre mi na one, de se uhka en kreten, kr predstavlja z enim nazivom, k si ga ne zasluž, nit nima najmanše izobrazbe za ta položaj. de je pa kreten, se pa vid po tem , k se kiti s činom ki ga sploh ni, mislem žalost.

     • ahnenpass

      Saj to te sprašujem, baje greš v agencijo in se prijaviš za legijo, kjer hitro dobiš čin, če si fit in imaš malo večjo možgansko površino od povprečnih luzerjev, ki gredo tja zapravit življenje. Lahko postaneš tudi brigadir, če te dolgo pustijo samega v kakšni vasi, sredi ničesar, si lahko tudi general, mogoče celo cezar.

     • janez cepec

      glej, ne vem kva majo u tujski legiji, govorim ti, da pr nas to ni bla legija, teritorjalci se nismo boril . takrat, za položaje

     • ahnenpass

      Že v redu, ampak mogoče so to samo neke sanje, od koga drugega, ni nujno, da se je vse res tako zgodilo kot se nam je sanjalo.
      Včasih pa tudi, eni so očitno sanjali preroške sanje, naslednje jutro so se zbudili čili, očlovečeni in prizemljeni. Seveda so lahko prerokovali prihodnost, ki so jo sami ustvarili, temu se menda reče lucidne sanje.

     • janez cepec

      jes, jes, mau smo se za “drimal”, ampak, glej, takle mamo. eni smo sanjal eno drugo državo, eni jo pa živijo

     • ahnenpass

      Danes sanje niso več dovoljene, majo patent.

     • janez cepec

      ja na žalost, eni fajn tantjeme ulečejo na to, mi pa pušimo qurac, no ja, jest ne, de nau misanderstendinga

  • ahnenpass

   A je to res, preverjeno?

   • Olga_10

    Krkovičeve sin nikoli ni prejemal ničesar! To je potrjeno s strani uradnih organov!

    • ahnenpass

     Zakaj potem nabijajo te oslarije, a kaj drugega takega prejema mogoče, od česa pa živi? Saj se ne gre za vsak cent, nihče mu noče gledat kaj ima pod palcem, na splošno me zanima, od kod jim take ideje, mogoče ima pa res odprte kake finančne fonde in se mu to potem tudi močno pozna na standardu. Ne vem, me ne zanima, rad bi samo vedel, če mu država izplačuje kakšna javna sredstva in zakaj jih prejema, če jih, marsikdo se danes “preživlja” iz dotacij ali zaslužkov razih društev in klubov. Zakaj pa ne, saj ves čas razlagamo, da rabimo bolj pestro turistično ponudbo, več druženja, naj pa še ljudi in davke plačajo, če zaslužijo od nacističnih shodov recimo.

    • janez cepec

     no pa nej bo po tvoje, bojda tud pamet od fotr ni dobiu

  • Olga_10

   Zloraba Nicka s strani Antifa @najplemeniti! Komunajzli tika taka…

 • janez cepec

  tale pronicljiv član novinarja novina Nove 24, kandidata za Pulitzerja, bi se kot prvo uhka predtstavu, če bi se upu, poj bi pa usi vidl ker kreten je, poj pa dau kešne bel merodjane podatke o 105, 110, 85, 79, in 22. letnikih, ki prejemajo borčevske pokojnine. kje so imena, EMŠO, naslovi, ker če si tak raziskovalc, moreš to vedet. poznam pa enga prejemnika pokojnine, k’ je dones star cca 37 let in je biu u osamosvojitveni vojni s svojim fotrom Krkotom , Janšo, enmu pjanmu teritorjalcem in enmu starmu miličarjem glavni osamosvojitel, pa se nubedn ne sekira, če ma dones penzijo pr teh leteh. howg, govoriu sem.

 • Jana učak

  Vprašajte Krkoviča kako to gre!?!?

  • janez cepec

   moreš Janšo poznat, nardiš dva do tri šnel kurze brez znanja angleščine u britanski vojski, pa si brigadir

   • Commie Disposer

    Al pa če je ati jajca drgnil po konju, postal diplomiran pravnik in ožrnil komunistično kobilo, ki je povrgla nadobudnega (mora bit pravnik) sineka z oslovskin nasmehom

    • janez cepec

     jah glej, usak se znajde po svoje, s tem, de mislem, de tle Ata, usaka mu čast, pr izvolitvi sina ni mu kej dost upliva. glede na pizdarije, k jih deva, sin, bi mu blo pa res uhka kdej narodn

   • črnaovca

    Se mi zdi da bi naša vojska še prej bežala kot je jugo armada iz katere se nekateri norčujejo

    • ahnenpass

     Današnja zagotovo, če so pa plačani, da branijo tistega, ki jih je pač najel, mi smo služili obvezni rok v JNA in potem še branili Slovenijo, kot vidiš, očitno ni nihče od nas nikamor bežal. Ampak naša generacija ni vredna nič, najlepši del življenja je mimo, za borčevsko smo pa še premladi.

    • janez cepec

     ne norčujem se iz vojske, takrat smo bli to teritorjalci, norčujem se iz ene par kretenov, k mislejo de so use sami naredl

 • Viktorh

  Še partijsko trobilo se norčuje…

  Titova Jugoslavija, kakršna je lahko obstajala le v filmih
  Dokumentarec Cinema Komunisto je že na rednem sporedu Kinodvora
  3. februar 2012 ob 15:04

  Ljubljana – MMC RTV SLO

  Obstaja stara šala o tem, da so bile Hitlerjeve poslednje besede “Ubijte Bato Živojinovića!”. Kroži tudi precej bolj resnična anekdota o tem, kako so za snemanje filma v imenu verodostojnosti (in s Titovim blagoslovom) še enkrat porušili most čez reko Neretvo.

  • ahnenpass

   Kaj so pa potem postavili tam, verjetno navadno brv. Še danes se lahko sprehodiš po avtentično rekonstruiranem mostu.
   Za film se naredi marsikaj, to je vendar umetnost sanj, čeprav je meni osebno bolj všeč recimo Hercog, ki je posnel navadno vas, le da so bili vsi igralci hipnotizirani.

   Srce iz stekla: https://youtu.be/bXE3KfeQF7U

   • Viktorh

    Bumbar!

    • ahnenpass

     Ne no, res so vsi igralci hipnotizirani, zato igrajo kot za oskarja, lol :)
     Werner Herzog je genij, nihče ne razume nacional socializma tako dobro kot on.

     • MižekFiga

      Ni podatka koliko nas je to blefiranje stalo. NAS, ne njega. Pri vedno več RESNICE je veliko zapravljal za svojo glorifikacijo. Za Oskarja mu je zmanjkalo. Ddr. Kučanov Oscar je še vedno v neki mehiški banki.

  • janez cepec

   ti proklet UDBOUSKI pizduh pa tih bod, sam si biu isti kurac, brez znaja, si sam s cinkarjenjem svojih kameradou pršu do službe, bajte, bazena, izobrazbe tko nimaš, otroke ti je pa tud poštar naredu

   • črnaovca

    Kolk si pa že spil danes? Ali pa nič in imaš delirij

    • janez cepec

     jah, ene par piru KOMUNAJZATR JANŠA, sm pa res sprau dol po grlu, pa ene par takratkeh, tko de sm kr “fit”

   • Viktorh

    Prejšnji teden sem pregledoval tvoj spis iz KOS-a. Kmalu bo objavljen z vsem ostalim sranjem.

    • janez cepec

     a ti s’ biu tista pizda, k me je cinkaru, zdej mi je pa jasn

     • Viktorh

      Vse boš lahko prebral, ne bodi neučakan.

     • janez cepec

      kumi čakam

  • janez cepec

   ti, pizduh že veš, si biu zraun

  • France

   A zdej ko so v Kinodvoru LGBT filmi si pa stalno tam? Svoji k svojim.

 • črnaovca

  Vsak tala svojim to je že od nekdaj, tudi Krkovič je poskrbel za svojega sina ki je imel silno odgovorno vlogo ko se je vozil v avtu, če se je. Je pa cse skupaj ena šlamastika in nesposobnost politike da bi enkraz nehala z vsemi temi kruho borci

  • MižekFiga

   Zakaj omenjaš Krkoviča IN NE ddr. Kučanove priviligirane hčere. Si plačan ???
   PS.: Koliko so ddr. Kučanovi honorarji za njegove priviligirane laži ???

   • janez cepec

    če sm prou prebrau, je Kučkotova hčerka usen nardila šolo, in se kiti s tem kar ma, Krko pa njegov sin se pa kitita z nazivi, ki jih nit slučajn nista z izobrazbo dosegla in v pravni državi bi blo to kaznivo.
    mislem, de si tak kreten, de se kitiš s činom, ki spoh ne obstaja u SLO vojsk, poj ti pa ni pomoči

    • MižekFiga

     Kar pač STA in MMC objavita. Ddr. Kučanova plačanca pač!

 • Borut Stari

  Tako ali drugače je vse skupaj ena revščina. V državi kjer 3/4 prebivalstva živi na robu revščine ne moremo govoriti in pisati o nekakšni kvaliteti življenja Volivci naj se vsakokrat pred volitvami ozrejo proti Avstriji in se vprašajo zakaj mi ne dosegamo njihovega nivoja kvalitete življenja. Saj bi po 2. členu Ustave, Slovenija morala biti pravna in socialna država.

  • ahnenpass

   Za državljane tretjega razreda, pod posebno zaščito države, bi lahko uvedli ahnenpass, pri nas se govori le o drugorazrednih, ki jim sorazmerno še ne gre tako hudo (v primerjavi z Kongom).

   • MižekFiga

    Kako to spletaš. Najprej jih pobiješ (cigote) potem jh pa po 70. letih v EU zaščitiš. Plača Soros, objavi pa Forum 571 z odobritvijo ddr. Kučanovega Foruma 21.
    KAOS!, ga odobravaš in nas posiljuješ neprestano! FUJ za tvojo blesavo usmerjenost!

    • ahnenpass

     CIgani se nam splačajo, dokler bodo vztrajali na smetiščih in v prikolicah, dobimo za njih sredstva iz unije, ki jih seveda porabijo razni strokovni in socialni delavci.
     Naši cigani seveda niso iz Pakistana ali Romunije, to so vendar naši deložirani sorodniki, sosedje in prijatelji, pod posebno zaščito totalitarne države, ki se niso našli v semeniščih ali javnih hišah za brezdomce.
     O kakšni usmerjenosti govoriš, jaz sledim zgolj nekim temeljnim razsvetljenskim načelom, ne pripadam nobeni skupini ali stranki, rad imam pač filozofijo, s poudarkom na epistemologiji, ja vidiš, da se trudim izpostaviti zgolj nekatera izhodišča, ki so nevtralna in enaka za vse. Mene ni treba jemati resno, to so pač samo alterntivne dimenzije in potovanja v času, da nimamo samo ene in ekskluzivne avantgarde.

   • Borut Stari

    Ahnenpass? Izkaz o prednikih? Ta pa je prehuda. V kateri votlini si se ti skotil?

    • ahnenpass

     Ne vem še, se še ugotavlja, po možnosti na evropskih sodiščih, ker z našimi neandertalci ne prideš nikamor.

 • MižekFiga

  Se dobro spomnim: “Poslanci so kurci” IN DOPOLNIM, Turnšek pa navaden partijsko našmirglan gobezdavi “lulek”.

 • totex39

  Na sliki lahko vidimo kako se borčevski svojci izživljajo še pri nedolžnem otroku in to z oblačenjem v komunističnega pionirčka. Noro kaj te ljudje vsega ne počnejo, kriva pa je naša zakonodaja, ki to dopušča.

  • ahnenpass

   Za naslednji Haloween, obleci otroka v Freddy Krugerja, ono sanjsko pošast iz Ulice brestov, mogoče jih bo to streznilo.

 • janez.pokoncni

  Tole pa moram “pokazati”. Twit bistroumne in ostre Lucije !

  “Od leta 1941, o tem pišem, ko očistiš pišanca ostane meso, ko očistiš NOB revolucionarnega nasilja ne ostane nič! ”

  https://twitter.com/lucijausaj/status/937260641118818304

 • antimur

  Človek se zgrozi, ko vidi, da še dandanes nagrajujejo zločince, ki so sicer resnično uporabljali kolhozniško orodje, kramp, kladivo in ostalo ropotijo, toda ne za delo na polju, ampak za razne njihove grozodejske rabote pred raznimi rudniškimi jamami in brezni. Nekaj jih še živi, še več se jih pa šlepa na njihov račun.

  • ahnenpass

   Doktor Rugelj je učil, da bi moral vsak Slovenec, na licu mesta ubiti italijana ali nemca, takoj ko ju zagleda. Baje deluje terapevtsko in blagodejno, ampak to se seveda ne dela.
   Zakaj je potem to svetoval svojim pacientom, tega pa ne vem.

   • janez cepec

    Rugl je tud reku, de je en deci vina na dan limit, pa poglej kok ga požlampamo dones. ni biu sicer naumn, sam tle j’ pa preteru

    • ahnenpass

     Kaj pa vem, Denis Damme ga ves čas cuka, pa ne zgleda tko švohotna.

     Moja stara mama je imela tudi ves čas na zalogi Kraški teran, je rekla, da ima po njem kosmat, srbeč jezik.

     • janez cepec

      tvoja stara mat je že vedla, koko j’ treba, a ga je še kej ostal, povej, pridemo

 • janez cepec

  učeri sm sprašvou, če kdo ve, a je biu Janša pr’ maš na Brezjah. ni biu, zato, ke poj ne bi biu edin komunajzar gor. (Barbika se je tud gor valu), pa še zamerl so se mu farji, je biu zadnč na Brezjah, je šu po koleneh okol oltarja, upajoč, de se mu bo na “volitvah Marija prkazala”, je pa na tazadnmu ovinku Kučkota zagledu. čsita jeba

  • sprehajalec

   Ti kt str partijc Janez si pa od zunej špegou, kdo j biu pr maš. pa barbiko vidu pa Ivana janeza čakou.

   • janez cepec

    ja maš prou, sm čaku zuni, pa je Janša ven prpizdu, pa se j’ dru: ČUDEŽ, spet bom hodu, bumbar, sm mu pa le jest moped ukradu

    • sprehajalec

     Tis zakladnca starh nefarškh vicou Janez.

     • janez cepec

      zadeu si žeblico na glavico. čaki, koko ne farških, sej se na Brezjah dogaja?

     • sprehajalec

      Partijc so bli nefarški janez. Niso bli člani fare.

     • janez cepec

      ja glej, razlika je bla, dones so pa člani fare, farani, nekdanji najhujši komunajzarji (Janša)

     • sprehajalec

      Ivan janez je disident, eni ste pa ceu žiulene partijc janez.

     • ahnenpass

      Zdaj ma nove stare vice.

     • janez cepec

      ja dons to ne bi biu moped, ampak honda 1000 ccm. pa ne vem, bojda majo zdej na Brezjah tekoč trak za okol ovtarja, ne vem, k’ sm biu jest, tam eneh 50 let curik, smo mirno po koleneh puzal

  • Janez

   Reci !
   Tvojemu ŠTALMAJSTRU
   – NAJ TE ZAPRE NAZAJ V TVOJO MOČNO SMRDEČO ŠTALCO !
   V
   ŠTALCO, KI SE JI REČE ” SV…AK” ?! Pa tam osamljeno ? Kruli.
   Mogoče ?
   se te kakšna ” pujsa Pepa” usmili?! L.r . J. KOMENDA
   P.S.
   A BOŠ KAJ HODIL OBISKOVATI?
   Tvoje ex KP, ZK ” IZ ” IRAN NLB GATE” – KO BODO – NA DOBU?

   • janez cepec

    oooo, glej ga, Janez aus Begne, a si se zbudu iz kome?. ajde, zdej pa da čujemo tvoje umotvore. dejmo gasa

 • Corneliu

  Bodoči borec v novi revoluciji že prejema denarno podporo.

  • ahnenpass

   Če bo to avantgarda jutrišnjega dne, si bom raje začel kopati pred jedrsko bombo zaščiten bunker in študirat tehnike preživetja v apokaliptični divjini.

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Samo poglejte kaj so naredili z naše zdravljice. Pojejo jo tudi v arabščini in posiljujejo z multikulturo.

  https://www.youtube.com/watch?v=hSXbi4sdd7I

  • ahnenpass

   Prešeren bi nazdravil zraven, on je bil vedno tam, kjer se je pilo in grabilo punce za pičke, kaj je pa on vedel, da je napisal nacionalno himno.

  • janez cepec

   a misleš Zdravico, al himno?

   • Soave

    Dva kozla na kupu !! Ti in spodaj ahnen. . . . . . .

    • janez cepec

     mi trije smo najbolši “par”

     • Soave

      Tudi lahko. .. . . . torej priznaš, da si en bimbo ?

 • macon

  Fascinantno je, kako se komunajzarji-levičarji zgražajo in solidarizirajo pri žrtvah nacističnih pobojev. Recimo naciji so postavili pred zid sto ljudi, slehernikov, in jih postrelili. Slovenski levičar se s temi žrtvami poistoveti, to so bili taki ljudje kot on, sleherniki, ki so govorili isti jezik kot on. To je bil zločin, groza, tragedija, ti ljudje so imeli imena, zgodbe, usode, prijatelje in znance, družine in sorodnike, to je bila škoda in izguba.

  Potem so komunisti postavili pred zid sto ljudi in jih postrelili. Levičar, ki je po nareku in levičarski vzgoji suspendiral etiko in moralo oziroma ima selektivno, enosmerno, teh ljudi ne poistoveti s sabo. To so bili vendar izdajalci, fašisti, izvržek in izmeček, neljudje, nebitja, brezimeni in brez človeških vezi, ki za njih tudi ne štejejo, v skrajnem primeru je prišlo do napake in zlorabe, ampak slovenskega levičarja nikoli ni zanimalo, da bi za napako in zlorabo kdo njihovih odgovarjal. Pri hipni pomisli napaka ali zloraba se malemu delu levičarjev vse neha, večina ostane pri izmečkih in fašistih.

  In tu je trik: tudi od levičarjev pobiti so bili sleherniki, ki so govorili isti jezik kot oni z vsemi človeškimi vezmi in lastnostmi kot oni, vendar jim levičarji kot čustveno in duševno okvarjeni ljudje tega nočejo priznati.

  Nočete, vi bedna forumska rdeča banda.

  • janez cepec

   POJ SO PA TABELI NA URHU PRED ZID POSTAUL EN KUP DOMOLJUBOV, PA SO JIH POSTREL

   • sprehajalec

    Pol so pa ta rdeči ta bele žive zazidal, pa še njihovo žlahto.

    In to ti še danes slaviš.

    • janez cepec

     živih se ne da zazidat, neso trdne stene

     • sprehajalec

      To pa kakšnga žlahtnka upraš janez, kje mauto tm mešou.

     • janez cepec

      zakuga pa žlahtnka, smo zidarji u ožji familji

     • sprehajalec

      Sej poklicna usmeritev familje začela pr Hudi jami janez?

     • janez cepec

      np, ni u našmu becirku, geografslo in logistično se ne sezide. pa tud zgodovinsko

     • sprehajalec

      Učas so se drge učil majstrstva janez. Ni tko kt dons.

     • janez cepec

      jah glej, jest sm vajenc za take stvari

   • ahnenpass

    Zakaj bi sploh kdo koga ustrelil, a so se ga napili ali kaj, so bili hipnotizirani mogoče?

    • janez cepec

     napunpani so bli, z ideologijo pa vero, ne rabeš pjače poj, če pa je, poj pa ni blema, za pizdarije devat

     • sprehajalec

      praviš edin s trezno glavo takrt so bli pa partijc janez. Nič idologije…

     • janez cepec

      pravem, de pjača pomaga

     • sprehajalec

      teu spet kelnrca vn fuknla janez, iz taučarja čes cesto nasprot ustanove. Čeuš spet s partizanšno utrujou. šank brigadisti so učasih takm rekl.

     • janez cepec

      ti že veš, a ti je fotr to pravu?

     • ahnenpass

      Janez, meni se zdi, da je bil tvoj deda od dol, torej ni bil iz Atlantide, ki se je očitno nahajala na severu, mogoče v Nepalu. Če sem jaz potomec Atlantide, potem sem bolj razvito bitje kot ti in me moraš ubogati, pravzaprav si nižji člen moje prehranjevalne verige. Meni marsikaj pripada, kar opica ne rabi, ker jaz znam to ceniti, ti pa ne. Vem, da ne veš, ker ne moreš vedeti, bi pa verjetno tudi ti na mojem mestu razmišljal enako, potem bom raje kar jaz. Bejž, če ne bo po tebi, to ti lahko rečem, sicer pa itak nimaš kam in ne boš dolgo zdržal.

      Eh… vidiš, da ne gre, ne da se tako pogovarjati, lahko se zajebavamo na tak butast način, sicer me ne bi nihče jemal resno, sploh pa ne moreš kaj takega narediti prijatelju iz otroštva, če so se nam pa takrat vse najbolj pomembne stvari zgodile skupaj. Mogoče popolnem tujcu, ljudem, s katerimi si odraščal ne moreš narediti nič takega, pa če ti to nekdo z macolo nabija v glavo.

     • janez cepec

      glih usega, kar si tle naklobasou nism prebrau, zgleda pa, de si na istem nivoju kot Janez aus Begne, zdej al majo dones dan odprtih vrat, gor u Begnah, al si pa čez ograjo spizdu. kje j’ pa Janez? ponavad takle kreteni po dva skup hodte, kot bivši polcaji

     • ahnenpass

      Janez nikoli ne pride prehitro ali prepozno, ne skrbi, tu bo točno ob pravem času.

      Rad bi samo povedal kako naj bi zgledalo tisto izdajstvo domobrancev,ni tako lahko oprati glave taki masi ljudi in jih napumpati z oslarijami do te mere, da svojim najbližjim trgajo goltance pri živem telesu. Preveč poenostavljamo, ker si ljudje ne znajo predstavljati vsakdana tistega časa, si lahko pač marsikaj izmišljujejo.
      Mene enostavno res zanima kaj so jim rekli ali dali v pijačo, to je moral biti zelo dobro zamišljen in orkestriran stroj zla, ni tako lahko razslojiti ljudi in jih izolirati kot se zdi, maligne socialne spremembe so se morale močno odražati v civilni sferi.

     • janez cepec

      normal, glih tko so jih farji, pa Cerku pumpal, kot so komunajzarji pumpal rajo njega dni. problem je biu, neukem folku izbrat pravo stran. jeba je ta, ker ne tabeli ne tardeči dones ne prznajo svojih takratnih zmot, in ulačjo to jebo na plan, k nas čist nč ne zanima. s tem de so tardeči usen med zmagovalci WW2, tabeli so pa narod izdal, pa vojsko zgubl. AMEN

     • ahnenpass

      Jest sem odraščal v krščansko vzgojeni družini, edino moja starša sta bila krščena ateista. Mene te stvari zanimajo same od sebe, ne rabim pastirja, le dobro družbo, itak najraje kličem prijatelje edino kadar se pije.
      Enkrat sem kot otrok zajadral k polnočnicam, bilo mi je všeč idilično vzdušje, zunaj je zapadel sneg, povsod je bilo polno luči, za razliko od doma, kjer smo zvečer šparali z žarnicami.
      Cerkev je bila nabito polna, verjetno ker je bil Tito že zelo bolan. Vse je bilo v redu dokler nisem stal v tisti gneči in s svojimi pijanimi, govejimi očmi uzrl električno vtičnico, medtem ko je moj pogled počasi poplesaval po kipcu Jezusa in štukaturah. Saj vem, da sem bil otročji, ampak si nisem mogel pomagat, do solz sem se režal, na ves glas, tako da so me vsi gledali in je še župnik utihnil, sicer sem se takoj pobral ven, ampak sem tudi vedel, da to ni za mene. Grem pa vedno tudi v cerkev, kadar obiščem kakšen lep tuj kraj, poleg muzeje in razstav, lahko tam vedno vidiš zanimive ljudi in kaj pristnega, kar zagotovo ne boš našel v izložbah in reklamnih displejih.

   • Olga_10

    Potem ste za izvensodne poboje s strani komunistov? Kršenje vseh mednarodnih konvencij s strani komunističnih revolucionarjev?
    Poleg vsega pa se še norčujeta iz žrtev in jih blatite! Ti je kaznivo dejanje!

    • ahnenpass

     Linč.
     Če ne bi bili vsi vpleteni za, se to ne bi moglo zgoditi.

     • Olga_10

      Koga? Komunistov?

     • ahnenpass

      Eh, norišnica se je umirjala, ljudje so plazili ven iz brlogov ter pomagali odstranjevati ruševine in druge ekstremitete, da jih niso glodali stekli psi. Večina je bila verjetno raje bolj tiho, eni so bili pa povezani in so si upali, verjetno so tudi doživeli kaj takega. Nekdo je dal glas, ostali so bili tiho, samo roko so dvignili v znak strinjanja, če bi obstajal en sam med njimi, ki bi vstal pred vsemi in rekel na glas, da je to nečloveško in tega ne morejo narediti, bi jih verjetno kako drugače mučili ali drugače kaznovali. Ponekod jim niso storili nič, niso bili taki ljudje, tako preprosto je to, pobijalo se je predvsem tam, kjer se je cela vaška skupnost demokratično strinjala.
      Saj zato ni toliko posmrtnih ostankov kot se je govorilo, tiste številke so brez veze, zdaj se lahko prepričamo realno, pobilo se je vsaj trikrat manj ljudi kot je bilo ocenjeno ali drugače povedano, domači izdajalci, sodelavci in ovaduhi okupatorja so še vedno med nami. Ja, in? Nč kej, verjetno.

     • Olga_10

      Genocid nikoli ne zastara! Podatki so žal resnični! Trdno verjamem, da bo prišlo do izkopa vseh morišč s pomočjo EU! Pobuda članic EU, žrtev komunističnega totalitarizma je, da se zločinci tudi kaznujejo! V Nemčiji so zaprli 96 letnega nacističnega računovodjo! Komunizem pa je enak nacizmu!

     • tramal

      A misliš dojenčke ,nosečnice deklice stare nekaj let in starčke.Vsi ti so po tvojem mišljenju domobranci ki so jih upravičeno pomorili.Res si debil.

     • ahnenpass

      Sploh ne, saj to sem komentiral.
      Ne izključujem pa nobene možnosti, zakaj so otroci, ki se niso mogli roditi manj vredni od tistih, ki so jim starši omogočili življenje, vendar na račun prvih?

  • ahnenpass

   Jaz nisem levičar, ne bi mogel pobijati ljudi vsepovprek, ker so se zamerili drugim in sem pač na šihtu, bi pa verjetno to storil takim, ki so me prodali okupatorju in me nagnali iz doma. Brez problema, če malo razmislim, saj za take primere so nas usposabljali celo mladost oziroma zato živimo v civilizaciji.
   Se mi zdi pa zelo pomembno izpostaviti kako se je res vse skupaj začelo, zakaj ni slovanstvo funkcioniralo že v kraljevini SHS, ki je združila slovanske pokrajine o razpadu fevdalnih cesarstev. Druga tradicija, kultura, narečja… stoletja raznarodovanja verjetno. Zato smo bili sicer enakopraven nacionalni partner kraljevine, za razliko recimo od bosancev, ki jih je bilo neprimerno več in so imeli lastno kraljevino. Zanimivo je opisovati vsakdanje življenje tistega časa, ljudje mislijo, da smo bili preprosto isto kot danes, pa je bila med sicer blizu ležečimi slovenskimi pokrajinami večja razlika kot recimo med srbi in kosovskimi albanci. Kako se je lahko slovenska oblast tako izrodila, da so ločili narod na izvor svojih prednikov, katerim staršem se je rodil kateri slovenec, to je bil po moje izvorni greh, tega se nikoli in nikdar ne dela.

   • Olga_10

    Niti Slovenstvo, niti hrvastvo ni funkcioniralo, zaradi diktature Srbov! Tvorba je bila označena za temnico narodov!

    • ahnenpass

     Hja, narodov, ki so prej obstajali zgolj v teoriji verjetno.
     Hrvati so imeli svojo banovino, mi nismo bili nič, razen Ilirskih provinc, Slovenci se še kako ločimo od njih. Ločijo se tudi hrvaške pokrajine med sabo, njihovi potomci so danes Slovenci zato, ker nočejo biti Hrvati. Isto velja za potomce Srbov, drugih Slovencev itak skoraj ni. Mislim, sploh jih ni, ne, da jih je malo, vsi imamo kakšnega jugoviča v družini, če obstaja samo eden,smo tudi njihovi potomci. Ne pa zgolj njihovi, ravno tako je malo Slovencev, ki ne bi imeli v družini tudi kakšnega severjaka ali italijanskega maora. Kaj to pomeni drugo kot da se enostavno ne moremo ločiti po izvoru svojih staršev, če hočemo obstajati kot neka nacionalna celota, Hrvati in Srbi s tem očitno nimajo takih problemov, tudi bosancem ni povsem jasno kaj bi radi ostali oziroma postali. Če ločiš Slovenca na potomca Hrvata ali Srba, si se s tem avtomatsko zapletel v tradicionalno in hladno vojno med Srbi in Hrvati, kar pri nas pomeni državljansko vojno, hladno seveda, z mehkimi, kvazi demokratičnimi vsemi sredstvi, a vendarle vojno, in sicer totalno, tako simpl je to.
     To je bila tudi posledica izrojenega nacional socializma, ni se dalo dopovedati ljudem, da so eni več kot drugi, saj so poskušali, a se je končalo kot se je. Ja, za enega juda in cigana so se metali na strojnice in pod tankovske gosenice, iz principa, ker so vedeli, da bodo oni naslednji.
     Kraljevina je bila naša mačeha, ne ječa, in to dobra, stara gospa,saj to sem pisal, da pojma nimaš o našem starograjskem življenju in tradicijah, to so bili časi visoke mestne kulture, reforme so zajele tudi kraje, ki jih je Marija Terezija namerno spregledala, ker to je bilo naše, slovansko kraljestvo, ne pa neka dunajska konjušnica ali italijanski kupleraj. Šlo ni pa zato, ker se lastnina ne more kar tako prekladati sem in tja, ne vedno, saj zato smo lani spet nekaj dali “nazaj” Vatikanu,na podlagi zakonov iz časov fevdalizma, lepo te prosim, kot da je tako težko razslojiti reveže in jih skregat med sabo.

 • Olga_10

  Spet zloraba Nickov s strani Antifa teroristov! @najplemeniti širi v mojem imenu laži o Krkovičeve sinu! Krkovičev sin NIKOLI NI PREJEMAL NICESAR! POTRJENO S STRANI URADNIH ORGANOV IN TISOCKRST POVEDANO!

  DOL S KOMUNISTICNIMI ZLOCINCI IN PARAZITI! VSI SODIJO DO SMRTI V ZAPOR, Z VELEIZDAJALCEM IN ZLOCINCEM KUCANOM NA ČELU!
  KOMUNIZEM JE ZLOCINSKI SISTEM!

  • janez cepec

   ŽIVEL JANEZ JANŠA, a to misleš?

   • Janez

    Ja!
    ŽIVEL JANEZ JANŠA !
    Z njim je vse ok. Ok ženo, zdravnico ima , otroke itd. Zgledno je aktiven.
    Ti?
    Pa si ena “BOGVEKAKŠNA KATASTROFA “,
    KI PISARI NEUMNOSTI NA TA OK PORTAL.. ” DOL Z – J. CEPCEM”. L.r. J. KOMENDA

    • janez cepec

     katastrofa si biu ti za tstare, debil kakršn si, zato se to u Begne spravl

     • ahnenpass

      A sem ti reku, točen kot je švicarska ura, švicarsko uro bi lahko po njem nastavu.

  • ahnenpass

   Ničesar ali nekaj drugega, ker to je zelo pomembno.
   Nič je nič, kakšne druge subvencije ali dotacije niso sporne, samo da se enkrat za vselej jasno pove, da ni prejemal nobenih borčevskih, veteranskih obrokov ali kaj takega. Jaz mu še tega ne bi bil fauš, problem je v morali, ker mi, ki smo dejansko nastavili glave, nismo dobili niti centa, jaz osebno niti pivo in klobaso ne, ki so nam jih zastonj delili po koncu tiste čudne vojne, na likofu. Bi bilo butasto, če bi en smrkavec dobil več kot mi, ki smo bili dejansko pripravljeni žrtvovati svoje življenje,razen če je slučajno Boško Buha, ampak potem je treba o mladem junaku posneti tudi vsaj par uspešnih akcijskih filmov. Smrkavec je sam, z granato razbil cel bunker poln švabov, pokaži mi danes mulca, ki ima taka jajca, pa ga niso z žličkami postrgali iz asflata.

   • Olga_10

    Mislite “veterane” v plenicah? Majske hrošče? Zadnjega starega 22 let?
    Mitologije je bilo dovolj!

    • ahnenpass

     Ne vem, ti mi povej.

 • Grenze

  Sram naj jih bo bandite smrkave od ust jim teče rdeče mleko.

 • tarantela

  Lepo bi bilo, če bi razkrili, zakaj so prejemniki pokojnine mladi ljudje. Morda so invalidi (tudi civilni po vojni zaradi ubojnih sredstev, naša domovina je bila polna razstreliv, ki so jih našli mladi in so se ponesrečili, če so zaradi neznanja prijemali in je prišlo do eksplozije). Morda je pa med njimi tudi kakšen študent. Ne strinjam se, da je prejemnik take pokojnine kdo, ki zares ni upravičen, ampak najprej raziščite, kdo in zakaj je prejemnik.

  • Olga_10

   Zato, ker so se komunajzli – majski hrošči dokazano poročali z žlahto, da denar in privilegiji ostanejo v familiji! Enako so ravnali komunistični zločinci na Hrvaškem!
   Gre za formalne potoke! Snaha se je poročila s tastom…začeli so z lažjo in krajo in končujejo enako! Kriminalci!

   • tarantela

    A to si ti raziskala in imaš preverjene podatke? Saj ni treba, da se poročajo v žlahti, tudi čisto navadni ljudje se srečujejo in se poročajo. Lahko je bivši borec vdovec in si najde mlajšo žensko, ki si želi otroka z njim; sicer nam pa rodnost upada in je vsak mulček dobrodošel. Sama menim, da bi bilo dobro ukiniti celibat, da ne bi bilo treba duhovnikom skrivati svojih ljubezni in otročkov.

    • Olga_10

     Na HTV je bilo javno objavljeno pred kakšnim letom! Hanzi pa o “naših” itak ne bo poročal, kadar gre za kriminal! Zato je treba narediti revizijo! Na kakšen način pa je po vaše upravičen pokojnine 22 letnik?

    • ahnenpass

     Rodnost ne upada oziroma nima smisla govoriti o teh naravnih oscilacijah, ki so predvsem posledica razkroja machiavelijskega državnega aparata. Pozivanje prebivalstva na razplodni bum je isto kot se gre Juncker v drugem članku, ne zna drugače stabilizirati ekonomije kot, da nabije čim več ljudi v (pre)majhna mesteca. Prenasičenost bo seveda uničila življenja prebivalcev, ker naša narava ne more preživeti bistveno več prebivalstva, enostavno naša mesta niso tako optimatizirana, ker nimamo dovolj ravnine ter kmetijskih površin, pa tudi klima ne dopušča.
     Ostalo se pa strinjam, seveda so možne različne kombinacije, zanima me edino kako je s posvojitvami, če se ne biološki potomci tudi štejejo med upravičence. Bom kar naravnost vprašal, kako je pa z istospolnimi borci, si par lahko posvoji mladega pionirčka ali ne, spada tudi ta med upravičence?

   • ahnenpass

    Raje niti ne skušaj primerjati hrvatov z nami, ker oni so imeli ustaško, katolibansko džamaherijo, še hujšo kot je na primer danes ISIS.
    Tam je bil upornik mogoče eden na tisoč hrvatov, vsi ostali so bili za ustaše, enako kot v nacistični nemčiji, predstavljaj si, da zmagaš med samimi takimi.
    Odgovor je še bolj bizaren, to sploh niso več isti hrvati kot oni prej, več kot polovica jih je potomcev srbov, bosancev in drugih narodov, tudi slovencev. Zakaj se tega pri njih ne opazi, ker sledijo italijanskem modelu, tudi za njih danes nihče več ne bi rekel, da so v resnici zveza popolnoma različnih mestnih državic, ki niso imele nič skupnega med sabo, niti jezik, edino vojne in trgovino. Hrvati so si jasno določili kaj je hrvaški narod in hrvaško, rekel bi, da so celo fanatiki,ampak to je pač cena,ki so jo pripravljeni plačati, za svojo nacionalno skupnost. Bodo pač živeli delno v oblakih, dokler bo šlo, glavno je, da so končno vsi skupaj in se imajo radi, probleme bodo reševali potem, ko se bodo pojavili. Svojo državo so pa le dobili, pa našo Istro in zemljo ob meji tudi.

  • tramal

   Pa kakšne vse pravljice si še nebi ti izmislil.

 • Olga_10

  KOMUNAJZLI, LAHKO KRADETE NICKE, MANIPULIRATE, LAZETE….ODEJA JE PREKRATKA! VSE PRIHAJA NA DAN! TUDI KAZEN NI VEC DALEC! TIKA TAKA..

 • Jurko

  V domobranskih arhivih se je nasel tudi naslednji ukaz Krenerja ki se nanasa na angleske in ameriske pilote:

  Doslej so padalce spuscali nad Hrvasko, Bosno in Srbijo, zadnje case pa tudi nad Ljub. Pokrajino. Dejstvo je, da prihajajo opremljeni z radijskimi postajami, opremo za sabotaze, orozjem in municijo. Zato vam ukazujem, da te ljudi polovite in jih zvezete, da ne uidejo. Nato poiscite njihove zaboje z opremo in jih posljite spostovanemu vodji policije v glavnem stabu protibanditskih enot.

  Krenerjev ukaz pomeni uresnicenje domobranske prisege da se bodo z Nemci borili proti komunizmu in vsem njegovim zaveznikom. O tem ukazu so ze med vojno porocale zavezniske obvescevalne sluzbe iz Slovenije. Potrjujejo pa ga tudi nekateri Krenerjevi podrejeni ki porocajo da jim je bilo ukazano da zaradi enega pilota ne gre ogrozati domobranstva.

  • macon

   Še en dokaz, da domobranci niso dojemali zunanje politične situacije, ko je bilo že povsem jasno, da Nemci ne bodo več dolgo. Na koncu so jih Anglo-Američani, pri katerih bi edino lahko iskali kako zaslombo, seveda vrgli lačnim psom.

   • Jurko

    Saj nekako razumeš da kmet iz Dolenjske ni razumel zunanje politične situacije ampak domobrance so vodili le generali in oficirji ki pa bi morali biti bolj razgledani.

   • ahnenpass

    Še bolj zanimivo je, da se niso povezali z nobenim zaveznikom ali rusi,glede na to, da naj bi bili samostojne lokalne organizacije in bi se torej lahko organizirali bolj kot ne kakor bi hoteli.

  • sprehajalec

   Domobrani so bili del nemških oboroženih sil. Do tega je privedla situacija, ko so se pojavili komunisti, čemur je logično sledilo formiranje Antikomunistov.

   Z zavezniškim pilotom izročenim Nemcem, se je postopalo v skladu z ženevsko konvencijo o vojnih ujetnikih. zanj je bila vojna končana in konec je dočakal živ.

   • ahnenpass

    Nope, najprej so se pojavili domači izdajalci, ki so okupatorju pomagali uničevati in deložirati svoje sosede in sovaščane, ti pa so se potem organizirali tudi v komuniste in še marsikaj.
    Kar se tiče ujetih pilotov, glej, vojna je bila, verjetno ni treba povedati nič več kot to,tip se je fural po nebu in metal na njih dol težke bombe, da so ležali po drevesnih vejah. Ja kaj bi pa ti naredil z njim, če bi ga dobil pod škorenj, bi si najprej poiskal Ženevsko konvencijo v Slovenščini po mobitelu mogoče?

    • tramal

     Bedak .Komunisti so pobili že čez tisoč civilov preden se je ustanovila prva vaška straža,domobranci pa šele konec leta dvainštirideset.

     • ahnenpass

      Neumnost, komunistov je bila zgolj peščica, še TIGR je imel probleme kje dobiti vsaj osnovno orožje, jim je morala pomagati kraljeva Orjuna (udba), da so se lahko upirali fašistom oziroma so jih vsaj saboritali. Zakaj pa potem TIGR ni problem, če so pobijali slovenske policiste še preden se je sploh začela okupacija? Ker so bili fašistični pedri, zato, ker je narod vedel, da so jih prodali in jih bodo napadli.
      Še enkrat si dobro preberi, če bi bili komunisti v kraljevini SHS problem, bi jih razgnal kralj, ki je dejansko res ukazal teror, vendar zaradi ustaških teroristov, če so pa ja počili prestolonaslednika, zagotovo ne zaradi tistih nekaj zblojencev.
      Domobranci so zgolj oznaka za eno izmed številnih militarističnih tolp, ki jih je organiziral pri nas okupator, italijani so imeli svoje, nemci svoje, madžari svoje in celo ustaši so pri nas ustanavljali svoje fašistične milice, kamor so novačili slovenske izdajalce. Na nek način, je bila to tudi dolžnost slovenskih državljanov drugega razreda, z državljanstvom na vpoklic, ki so jih tujci z lahkoto asimilirani in so jim bili po zakonu enaki. Okupator je med te strogo preverjene slovence razdelil pozive ali pa so jih organizirale kar lokalne policijske postaje, vedeli so, da se borijo za tuj narod, proti svojim ljudem, s katerimi so največkrat tudi odraščali in stkali razne intimne vezi, vedeli so kaj delajo. Saj ni važno, če so ljudje bežali pred njimi v komuniste ali kamor koli, važno je, da so naposled zmagali in jih pobili, brez domačih izdajalcev okupator itak ni imel za burek.

    • sprehajalec

     V mislih imaš verjetno pariškega župana, ki je razglasil Pariz za odprto mesto. Pa policijo, ki je prišla pod jurisdikcijo nemške vojaške uprave?

     Čudno, po vojni jim ne županu ne policistom niso očitali kolaboracije. samo komunisti so napumpali ljudstvo s temi pojmi. Legalizirali pa nesodne poboje za nazaj z Zakonom o splošni ljudski obrambi iz leta 1976.

     • ahnenpass

      TO ne poznam, vem pa kr tak mal na pamet, da Francija ni bila Nemčija, zato ne vidim smisla v prerekanju kdo je kdaj kaj podpisal, vsako sodelovanje z okupatorjem je zločin, nedopustno in zavržno dejanje zoper lasten narod.

     • sprehajalec

      To te je partija naučila. Drugje je drugače in ni stvar posameznika, da to odloča in določa, temveč zakonov ter ustave določene države.

      drugače pride do izvensodnih pobojev in jemanje pravice v roke navadnih nizkih osebkov.

  • tramal

   A vidiš razliko med banditi partizani in Domobranci .Partizanski ukaz je bil da morajo vse pobiti ki jih ujamejo ,Domobranski pa da jih polovijo in zvežejo.

   • Jurko

    Pobiti? Saj so jih vozili nazaj v Bari.

 • tarantela

  Ne se sekirat, država tudi za duhovnike prispeva, da ne bo razlike…

  Ko se vam odpre link, boste lahko prebrali nekaj o tem zakonu, členih itd. Na desni je v stolpcu še več podatkov.

  https://zakonodaja.com/zakon/zvs/27-clen-pravica-do-namenske-drzavne-financne-pomoci-za-placilo-prispevkov-zavarovanca-za-socialno-va

  • Olga_10

   Kaj ima to z “borci”, ki so že itak z lažjo in krivim “pričanjem” drug drugemu, prišli do pokojnin in jih vlečejo že 72 let?

   • tarantela

    Nič nima z borci, slednji so se borili, duhovniki pa pravljice pripovedujejo. No, tudi to nekateri potrebujejo. Plačamo pa vsi, a ne?

    • tramal

     Bedak .A DVAINDVAJSET LETNIK SE JE BORIL PRED ŠEZDESETIMI LETI.Glede župnikov ,je pa dovolj vernikov da plačujemo to gnilo državo in so tudi zato upravičeni do minimalne pokojnine.

     • ahnenpass

      V bistvu, rabimo še več smenišč, če poštudiraš, da ta gnila država meče celo veterane iz domov.
      Problem je red, včasih so bile tiste cerkvene ruševine bolj kot ne ruševine, za današnje standarde, ni bilo nobenih modernih materialov in elektrike,kadar so se ljudje znašli v stiski, so se najraje odpravili tja. Saj danes je isto, mogoče se sliši smešno, a predstavljaj si, da si ostal sam, brez denarja in imaš na sebi edino tanko obleko, kam se boš skril pred mrazom in nočjo, mislim kam in kako točno si to predstavljaš? Tudi ni tako lahko dobiti žemljico v dar,pri nas imamo sicer pravico do vode vpisano v Ustavo, a kakšno vodo, od kod, nekdo ti jo mora natočiti v kozarec oziroma dovoliti, da se boš od njegove pipe napojil, ne moreš srebati od težkih kovin in pesticidov zastrupljeno lužo. In so se stisnili, niso imeli svoje sobe ampak so se vlegli kamor koli je padlo, tudi srali in scali so najraje tam, zato so obstajali župniki, da so spravili govedo v red in večkrat tudi k pameti. Danes pa ni več tako, je vse po reglcih, prvič katoliki ne marajo nikogar, ki ni njihov ali vsaj krščan, drugič obstajajo neki papirji in nek red, ne da se povsod prespati in tudi ne moreš kar hoditi not in ven kot se ti zljubi, niti nimaš kam spraviti svojih osebnih stvari. To je vse odveč za take ljudi, alternativ pa ni, domovi za brezdomce so še veliko slabši, bolj militantno urejeni in strogo nadzorovani, Rdeči križ nima nič, ostanejo samo še cigani, sicer si lahko pod bukvo sam, nekje v naši divjini, kar je v bistvu začetek procesa razčlovečenja, v polnem pomenu besde. Danes, ne pred sto leti ali ne vem kaj, tikaj in zdaj, zato trdim, da je treba stezniti katolike trer zavzeti cerkve in kapelice. Mogoče rabimo akcijo Occupy christianity (pa džamije in ašrame tudi)!

    • Olga_10

     Borili za lastne žepe? Z lažjo dookojnin, plačujemo pa vsi! Kaj ima to z duhovniki?

     • ahnenpass

      Za čigave pa, a za take, ki mislijo, da je bilo že golo preživetje v tistih razmerah šala?

   • ahnenpass

    To bi bilo mogoče edino, če so jim pravi borci dali kaj od svojega stran.

 • Olga_10

  Dil a komunizmom in komunisticnimi PARAZITI!

 • Erik Nebenhaver

  Tile komunisti so pa res zaostali. Jaz sem pri 22-ih zgledal kot odrasel moški, se bril in redno fukal, ne pa tako kot tale pionirček. C c c c…

  • macon

   Zgledal si ja, zgledal. Glede na kako pišeš, je za odraslost pri tebi žal že davno odpeljal zadnji vlak.

  • sprehajalec

   Ti rednega fuka nisi poznal nikoli v življenju Nebenbauer. Razen če pod redni fuk razumeš metanje na roko.

   • macon

    Zakaj pa ne, saj so njemu podobni v veliki večini.

  • Viktorh

   Žal, oni so navajeni na drek…, radi ga mešajo, uživajo, da smrdi.

 • Jurko

  Še nekaj podatkov kako so domobranci izvajali spodaj navedeno Krenerjevo povelje. Domobransko poročilo z dne 22. julija 1944 navaja kako so sledili posadko sestreljenega ameriškega Liberatorja pri Borovnici. Ujeli so pet Američanov in jih izročili nemškim oblastem. Podobno so pri Šentvidu marca 1945 Nemcem izročili sestreljenega ameriškega pilota.

 • tramal

  Če je kdo opazil da tega pionirčka držita za roke dva komunistična pedra .Ni čudno da je pionirček tako prestrašen.

 • Jurko

  Nemcem so zavezniške vojake izročali tudi nekateri četniki. Podpolkovnik Mirko Bitenc je na sojenju leta 1948 izpovedal:

  Nemci so napadli soški četniški odred in zajeli nekaj naših ljudi. General Prezelj je kot poveljnik ilegalne Komande Slovenije poslal četniškega poveljnika Janeza Marna k Nemcem na pogajanja glede izročitve zajetih četnikov. Nemci so Marnu postavili dva pogoja: 1. Nemci bodo izpustili zajete četnike, v zameno pa bodo četniki Nemcem izročili generala Prezlja; 2. če ne morejo izročiti generala Prezlja, naj izročijo vse zajete anglo-ameriške letalce, ki so se s padali rešili iz poškodovanih letal. Marn ni privolil v izročitev generala Prezlja, zato je prišla v poštev druga točka ponudbe.

  Bitenc je priznal tudi navedbe tožilca o tem, da je Janez Marn, poveljnik dolenjskega četniškega odreda, sedemnajst letalcev prodal Nemcem za 20.000 nemških mark in da je bil zaradi svoje poveljniške odgovornosti za Marna

 • Jurko

  Da je spoadj opisani dogodek resničen dokazuje tudi Promemoria, zapisnik z zaslišanja enega od četnikov, ki so bili navzoči pri omenjenem dogodku. Zaslišanje Srečka Rusa je bilo opravljeno 19. junija 1946 v prostorih JDB v Rimu v navzočnosti dr. Celestina Jelenca, dr. Marjana Zajca in Rudolfa Žitnika. Med drugim je v zapisniku povedano tudi: “Skupino padalcev so naprej vodili Marko Peter in 2 četnika. Ne spominjam se imena kraja, kamor so imeli padalce pripeljati. Čez 3 dni so se trije četniki vrnili in šele takrat sem izvedel, da so skupino s spremstvom Nemci obkolili že par minut po njihovem prihodu na od Prezlja odrejeno mesto. Vse so odpeljali v Ljubljano, vendar so bili četniki že po 3 dneh od Nemcev izpuščeni. Vem, da so Nemci kot nagrado za izročitev padalcev izplačali na roke Javorniku za Marna oziroma njihov odred 20.000 mark.

  • centurion

   jurko, pejt v kurac..
   takega osla, kot si ti, na tem portalu že dooolgooo ni bilo.
   Pa matr v Polju pozdrav, fotra je pa kučan na povodcu sprehodil..

   • Jurko

    LOL :D wtf?

 • Olga_10

  Komunajzli kradejo in parazitirajo že 72 let! Dovolj je!
  Vsi na državnozborske volitve! Volimo desnico in opravimo revizijo pokojninske blagajne in “borcevskih” pokojnin!

  • Viktorh

   Ne zamerite, majhen popravek: 46 let.

 • Jurko

  Gestapovski sodelavci in domobranci so tudi na Gorenjskem izročali zavezniške vojake Nemcem. Tak primer ki to potrjuje se je zgodil maja 1944 v Tuhinjski dolini. Iz sestreljenega letala je odskočilo osem padalcev. Partizani so jih rešili šest. Dva pa sta pristala pri vasi Podhruška. Dva sodelavca gestapa sta ju zamotila. Rečeno jima je bilo da v okolici ni partizanov. Eden je šel po Nemce ki so padalca ujeli in kasneje tudi ubili. OF je ob tej priliki izdale letake na katerih je opozorila da velja izdaja zaveznika za izdajo nad slovenskim narodom.

  Prav tako so gorenjski domobranci pri Gorenji vasi hudo pretepli zavezniškega padalca mu izbili zobe nato pa so ga izročili Nemcem.

 • centurion

  Kolkr sedaj po klosilu vidim in ene par deci vina je na fotki
  dete z dvema kosmatincema, torej tipično LGBT posvojeno bitje,
  ki raste v novi slovenski, evropski in svetovni razred.
  Nespolno, trispolno, ali nevemQWA….

  • Viktorh

   Da, degeneriranci širijo sovraštvo zaradi svoje prizadetosti.

  • ahnenpass

   Ta otrok bo crknil od smeha, ko bo čez deset let prebral tvoj komentar, haha…

   • Viktorh

    Jaz pa mislim, da bo potem, ko se bo zavedal, v kaj je padel, zasovražil tiste svojce, ki so ga prepustili dvema toplima bratcema.
    Fuj, ogabno.

    • ahnenpass

     Eh, poba bo zrasel v orenk deda, pravega Slovenca, veš da se bo bahal pred prijatelji in jim povedal, da je doživel svojih 15 minut slave že kot otrok in kaj so o njem nabijali nekateri, hehe… Kul je, v tem je finta :)

     • centurion

      Že zdaj ma dudo v riti, kot ti nekdaj…

     • Viktorh

      …in ateka mu jo poližeta, če zdrsne ven iz ritke.
      To je ljubezen, to je užitek, vsaj smrdi, če že ni normalno…

     • Viktorh

      Takšen ne bo nikoli peder, sovražil jih bo kot jaz

   • centurion

    Ta otrok bo mel traume, ko bo šel srat…

    • Viktorh

     Vedno se bo bal, da mu bo nekdo tiščal noter, ne ven…

 • piko8

  Izrojena levica na krilih 600 množičnih morišč in 100 000 okostjakov veslo raja!

  • ahnenpass

   Kakšnih sto tisoč, do danes niso izkopali niti četrt tega, pa še to je vprašanje za koliko in kakšnih Slovencev gre, če sploh za koga.
   Za ljudi gre, to je očitno, okoli tega ni debate.

   • sprehajalec

    kaj ti tudi deliš Slovence na prvorazredne in drugorazredne, kot to počne oblast? So drugorazredni pokopani ali kaj? Prvorazredni pa uživajo sadove svojih prvorazrednih privilegijev na javnem in Upravnem? Si eden od njih a?

    • ahnenpass

     Jaz vidim danes Slovence razdeljene po nacističnem ključu, na prvorazredne, ki so po rodu potomci izbranih evropskih ras, na državljane drugega razreda, z državljanstvom na odpoklic, ki so potomci mešanih, nečistih staršev in na Slovence tretjega razreda, pod posebno zaščito države, kateri morajo pred smrtjo čim bolj trpeti.
     Sprašujem se bolj kateri idiot je k nam poslal vagone polne domačih izdajalcev, njihovih sodelavcev in ovaduhov, ne da bi preveril, če so res to in jih pred tem vsaj popisal.

     • sprehajalec

      Ko boš predložil kakšen dokument o razvršanje Slovencev po principu opisanem zgoraj, ti bom verjel. Do takrat pa nehaj lagati. V prvo skupino Arijcev so bili razvršeni po Nürnberških zakonih vsi beli Europejci, razen tistih Judovske vere.

      kdo je poslal na Norveško vagone polne norveških SS prostovoljcev, da so potem ustanavljali veteranska društva na norveškem? je Slovenec tako pokvarjen, da pobija svoje ljudi, norvežan pa ne?

     • ahnenpass

      Hoho…. Hitler je najprej pobil svoje ljudi, po zakonu o rasni higieni. Zakon o rasni higieni boš našel na spletu.
      Sprijazni se že enkrat, da norvežani niso bili nič boljši, takrat se je vsem zaveznikom nacistom mešalo od okultne mistike in izrojene ideologije.
      Recimo še nekaj, kaj pa misliš, da se dogaja danes, obnašamo se kot pred 500 leti, v resnici smo obkroženi z delno kvantno tehnologijo, ki omogoča naravnost neverjeten nadzor in kontrolo, pa se vseh teh magičnih tehnologij sploh ne zavedamo.
      Po svoje imaš pa tudi prav, recimo še mi, da smo med vojno izgubili samo uradne žrtve okupatorskega nasilja, pri čemer pač ne bomo šteli zraven nobenih democidov in medsebojnih obračunov, niti po vojnega maščevanja. Potem je bilo pri nas mogoče največ par tisoč žrtev vojne, raje samo par sto, da se bomo manj kregali med sabo, a ne. Statistika je kurba, raje verjemi.

     • sprehajalec

      tvoje pisarije spadajo pod science fiction in jih ne boš našel nikjer na spletu. neke blodnje, zvarjene skupaj iz tisočerih zmešanih misli…

   • Olga_10

    Zakaj niso pomorjeni izkopani? Zato, ker levičarji – komunisti to zavirajo, ker skrivajo grozljive razsežnosti zločina pred takimi kot ste vi! Nam je vse že zdavnaj jasno! Gre za genocid, ki mu ni para v Evropi!
    Sramotno je, da po vseh dokazih in že izkopanih moriščih, lahko izjavite “če sploh za koga gre”!?

    • ahnenpass

     Hja, kdo je pa bil Slovenec, med leti 1941-1945, ko Slovenija ni več obstajala?
     Isto vprašanje, kdo je bil Slovenec leta 1991, preden nam je občina poslala tiste popravljene oziroma dopolnjene izpiske iz Matične knjige občana?
     Ne vemo kdo so tisti ljudje, pa če se na glavo postaviš, mene najbolj moti prav to, da borci enostavno ne povedo kaj se je dogajalo, po vseh naših krajih. Jaz jim ne bi zameril, pa naj je bilo karkoli, to je bila njihova vojna, jaz pa bi verjetno ravnal drugače, ne nujno bolj človeško, ampak zaenkrat se kljub vsemu, na srečo, še ne počutim tako nevzdržno.

     • Olga_10

      Glede na to, kaj delajo komunisti s Kučanom in Sorosom, lahko da boste kmalu v situaciji, da boste razumeli naše prednike…

   • piko8

    Za izvršitelja ali njegovega potomca klavcev me tak odgovor nepreseneča, a prihajajo drugi časi, ko se zakrvavo zvezdo neda skriti! Še veliko Vindgarjev prihaja im zločincem se nepiše dobro!

 • montyamp

  Če bi Švica mela tolk banditov , bi si v Venezueli jemala kredite .
  Slovenci najbolj butast folk v EU , med prvimi tremi na svetu

 • Janez

  Tole !
  S – t.i. “BORČEVSKIMI POKOJNINAMI ” – JE NORO ! V Parlament s to temo.
  Živih
  Je morda 100 ax 500 teh , ki so kaj imeli s ” STALIN PARTIZANŠČINO” !
  NAREDITI
  JE POTRENO TUDI URADNO DRŽAVNO REVIZIJO
  – ODLOČB –
  O ” T.I. BORČEVSKIH PENZIJAH. Kdo jih je dodeljeval, kako itd. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  OPOMBA – G. Dežman je na TV rekel, da je URADNO EVIDENTIRANIH MORIŠČ NAD 700.

  • ahnenpass

   Zakaj bi se matrali, naj raje naredijo revizijo domnevno spornih odločb o prejemnikih, tistih par sto vlog bo prej rešenih.
   Po gospodu Dežmanu, je masovno morišče verjetno že vsaka jablana, samo nacistične čistke ne.

 • Olga_10

  Komunizem je zločinski totalitarni sistem! Komunisti so zločinci! Na volitvah ne volimo SD in njihovih variacij, saj so direktni nasledniki in propagatorji tega zločinskega sistema, pod taktirko Kučana! Glas za njih pomeni glas za zločin in kršenje človekovih pravic!

  • ahnenpass

   Po 30 letih, še vedno nismo dobili niti ene stranke, v kateri ne bi bilo niti enega nekdanjega komunista.

   • Olga_10

    Ker ni bila opravljena lustracija! Vzrok pa sta Peterle in paznik v taborišču Teharje, Bučar!

 • Jožef

  Kaj je bila odlika komunizma:
  „Pred tem grozljivim zločinom nemo stojimo vsi, še posebej sorodniki. Ne morejo prepoznati trupel svojih ljubljenih in dragih ljudi, ker se povsem iznakažena in brez posameznih delov. Roke in noge so polomljene, njihovi zobje izpuljeni, še ko so bili živi; lobanje so bile razbite s koli, udarce po telesih so tisto noč pred božičem slišali prebivalci bližnjih hiš. Pravzaprav je to pravi pekel na zemlji, v katerega so bili pahnjeni in katerega žrtve so bili pravičniki, pravoslavni Srbi in narodno zavedni ljudje. To so bili ljudje vseh družbenih slojev, od sodnikov do običajnih delavcev. Njihov edini greh je bil, da niso sprejeli brezbožnega komunizma.“

  • ahnenpass

   Komunistični križarji, ta je pa dobra, prvič slišim.

 • Caetano

  Ključni dogodki v medvojnem komunističnem prevzemanju oblasti, ki so bili ”pravna podlaga” za boljševiški medvojni teror. Avgusta 1941 KPS ustanovi VOS mimo IOOF. Vodstvo OF sredi septembra 1941 razglasi, da ” edino predstavlja slov. narod”. Decembra 1941 po odločitvi KPJ za zaostritev razrednega boja KPS določi, da sme v Sloveniji obstajati samo partizanska vojska. Januarja 1942 s smrtno kaznijo prepovedo ustanavljati druga odporniška gibanja. Maja 1942 prepovedo pod najstrožjimi kaznimi tudi vsako ”škodljivo delovanje proti enotnosti in udarnosti partizanov”. Marca 1943 je sprejeta Dolomitska izjava, ko KPS doseže, da bo ostala edina stranka tudi za povojni čas, da je samo ona vodilna sila v OF, da bo šla slov. revolucija dosledno po sovjetskem zgledu in da ostale skupine opustijo celo organiziranje na ravni skupinskega delovanja, ampak delujejo samo še kot aktivisti od KP vodene OF.

  • ahnenpass

   Prvič slišim, da je bilo OF prepovedano sodelovanje z zavezniki, pravzaprav prvič slišim, da se kdorkoli ne bi smel povezati s sovražniki svojih sovražnikov,če je res tako jezen.

   • Caetano

    Ne samo prepovedano takšne, ki bi iskali kake zaveznike mimo komunistov so pobijali.

    • ahnenpass

     Že v redu, ampak komunisti so se očitno lahko povezovali, saj so imeli ja internacionalo za sabo, v vojno so stopili pa pomagat pobesnelim angležem.

     • Caetano

      Komunisti so se lahko povezovali vendar samo na podlagi navodil CK-ja, ki je pa deloval v smislu politike mednarodnega komunizma vodene iz SZ. Nobene solo akcije ter pobude pa niso bile dopuščene in so se ravno tako kaznovale s smrtjo. Tako je npr. na Štajerskem neki disident, R. Švajger sicer član KP skušal leta 1944 organizirati socialistično stranko v Mariboru in ga je Ozna, ki je skrbela za linijo CK-ja takoj prijela in ubila.

     • ahnenpass

      Socialistično ali nacional socialistično stranko, kaj so se šli, kdo jih je pa podpiral in organiziral, če ni bilo drugih upornikov?
      Ne bodi naiven, saj so bili vsi Slovenci, kljub ogromnim regijskim razlikam, veš da so vedeli kdo bi se rad kaj šel, sploh poroti koncu vojne.
      Saj je čisto preprosto, kdo je bil sploh čisti Slovenec, potem ko so okupatorji popisali cel narod, se je natančno vedelo predvsem, kdo to ni. Iste sezname so uporabili potem komunisti za čistke, ker njih je družilo slovanstvo in ljubezen do revolucije, izbrance nacistov pa niti ne, oni so upali bolj na nek Trst in Celovec kot, da bi šli polagat asfalt in elektrifikacijo v vsake zahojene slovenske rovte. Ni bilo za vse, saj ni nikoli, partizani so bili edini, ki so bili pripravljeni garati in celo umreti za takrat manj kot nič. Jasno je bilo, kdo se bori proti vsem štirim okupatorjem, kdo bi rad pa samo svoje fevde, pod tujim gospodarjem oziroma nadaljevanje istega sranja, mogoče edino z bolj človeškim obrazom ali pa še to ne. Proti vsem štirim, med okupatorji ni bratov, slučajno je bila okupator tudi najmočnejša vojska tistega časa, ampak nič ne de, tudi to smo Slovenci že preživeli, ko so naši avtohtoni predniki nekoč požgali celo Rim.
      Seveda je bilo noro, ampak poglej si vlogo angležev, kdo je pa njih silil, da so nabili Hitlerja in papeža na kurac, če bi se še oni predali, bi se tudi Amerika in Avstralija, pa še četrt evropskih kolonij zraven, potem bi tudi Rusi obupali. Angleži so taki frajerji, da se nam niti ne sanja, verjetno zaradi tistega posrečenega prevoda njihove verzije Biblije, pa so si po svoje razložili samo par odstavkov.

     • Caetano

      Ne, da drugih upornikov ni bilo ampak so jih komunisti pobili, nekatere tudi v sodelovanju z okupatorji. To je bila dejansko notranja komunistična agresija krvava čistka se je izvajala tako znotraj, kot zunaj OF. V bistvu nadaljevanje politike boljševikov pred vojno, ko so ravno tako pobili ogromno disidentov zaradi malih odklonov. Dosti hujši teror od kraljeve policije, ki se je vendarle tudi upravičeno branila pred nasilnim uvajanjem boljševiškega totalitarizma.

     • opazovalec

      Internacionala je bila razpuščena leta 1943 na zahtevo zahodnih zaveznikov.

   • Viktorh

    Le zakaj ti jasno in glasno ne poveš, da si topli bratec.

  • sprehajalec

   Ja, šlo je za državni udar in izdajo Zakonov Kraljevine Jugoslavije.

   • Caetano

    Drži, v razmerah okupacije pravni red neke države ne preneha povsem obstajati, lahko je samo omejen. Tisti del tega reda, ki je ščitil ljudi pred totalitarizmom je bil zločinsko poteptan.

 • milanček

  kam se moram prijaviti?

 • tetka z ozadja

  Kaj je golazen janšistična vas boli ker so bili belčki v svetu prepoznani kot plačanci okupatorske vojske. Ne niso sodelovali zaradi ideologije, ampak so bili PLAČANCI okupatorske vojske.

  • sprehajalec

   Niso bili plačanci, ampak del te vojske, zato bi morali biti obravnavani kot vojni ujetniki in bi zanje morala veljati Haška in ženevska konvencija.

   seveda so se pa Borci za Svobodo poscali na konvencije, tako kot se njihovi potomci s teboj vred na zakone in dogovore, ki veljajo v svetu.

   • tetka z ozadja

    Ne bili so PLAČANCI. Ne mešaj prostovolne PLAČANCE in nasilno mobilizirane.

    • ahnenpass

     Kaj pa socialno prisilno mobilizirani?

     • tetka z ozadja

      Ja bili so tudi taki, ki so se prodali okopatorju za štruco kruha in ledraste čevlje. Take so tudi nemški generali prezirali.

    • sprehajalec

     Toliko so bili plačanci, kot pa mobiliziranci. Oboji so dobivali približno enako plačo. Ta je znašala za najnižji rank ekvivalent v dolarjih 12 USD. To bi danes zneslo 170 dolarjev mesečno.

  • Viktorh

   Tebi fuka, ker so te izključili iz SD.
   Tega še sedaj nisi prebolel in začel si hvaliti in zagovarjati zločine komunistov – revolucionarjev.

 • Jožef

  Podmladek SD snuje novo Jugoslavijo. Prosim vas, ali prav slišim, pardon, čitam v medijih. Kaj so ljudje res tako zblojeni, kot tisti,ki ponovno trdijo (z dokazi, seveda), da je zemlja ploščata, da je zemlja votla in v njej prebivajo super bitja, ali, da so nacisti na Antarktiki in imajo leteče krožnike in leteče zvonove, pa tisti, ki trdijo, da američani nikoli niso bili na luni in pa tisti, ki trdijo da so američani sami zminirali WTC in podobne nebuloze. Kdaj bo vas, nas, oziroma jih srečala pamet. Bolj je svet tehnično napreden, toliko večji bedaki postajajo zemljani. Kdo bi pred – recimo – 20-timi leti verjel, da bodo ljudje kupovali v trgovina raztrgane hlače, da bodo svoja lasišča iznakazili do onemoglosti, da si bodo po vsem telesu zatikali kovinsko navlako, da bodo stetivirani z različnimi neumnostmi. Kodo bi pred – recimo 30 – leti verjel, da bo v svetu postalo “kul” če se bo nekdo hvalil, da je LGBTQ oseba in bo za to zahteval zakonko določeno spoštovanje v družbi. Gdo bi torej pred leti verjel, da bo razvoj prinesel poleg iphonov tudi suvereno pravico vsakega nedoraslega ortoka, da se bo lahko po mili volji opredelil za spol, neglede na to, kaj mu je bog dal med noge. Kdo bi rekel, da bo po padcu Berlinskega zidu v Sloveniji ponovno v modi Tito, pa komunizem pa muslimani. Oh, ljudje, svet je resnočno “čisto nor”.
  Kako strašno je imel prav Orwel s svojo Živalsko farmo in 1984. Do potankosti so se uresničile njegove zle slutnje, napisane v romanih. Tirej, postavimo se pred ogledalo ali pa poglejmo ta dva filma ali pa preberimo oba romana: Živalska farma in 1984. Vsa podobnost z današnjim stanjem ni zgolj podobna ampak popolno udejanjane preroškii romanov.

  • DJURO SUMAR

   Kdo bi verjel, da bodo še danes na svetu bedaki kakršen si ti Jožef.

 • Jožef

  Pri sliki, na kateri sta visokosti g. Jankovič in g. Stanovnik mi najbolj pade v oči kovinska navlaka na jankovičevih ramenih. Visoki cerkveni dostojanstveniki nosijo okoli vratu verižice iz plemenitih kovin s križem, kot simbolom krščanstva. Župani bi naj nosili okoli vratu tudi nekaj podobnega, le da ne bi imelo veze s krščanstvom. Rad bi videl oziroma poznal tistega “umetnika”, ki si je izmislil te plehnate pravokotnike na županovih ramenih. Če je to umetnost, potem smo pa res totalno na podnu. Tak kos železja ali morda mesinga (medenine) spada samo še na deponijo za staro železje. Oprostite, ampak vsaj malo okusa bi pa mogočneži lahko imeli, saj pust ni vsaki dan, ali pač ?

 • opazovalec

  samo v poduk, da ne boste širili lažnih novic in se čudili mladosti borcev:

  Otrok, ki je postal popolnoma nezmožen za delo do starosti, do katere mu
  je zagotovljena družinska pokojnina (do 15. leta) oziroma do konca
  šolanja (največ do dopolnjenega 26. leta), ima pravico do družinske pokojnine, dokler traja takšna nezmožnost.
  Vir ZPIZ, https://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=329

 • Duhec

  Dobijo, ker jim pripada… kr neki skačete za bv.

  • sprehajalec

   Takšni, ki dobivate nekaj, kar vam pripada, najbolj cvilite.

   Vprašanje pa kako ste prišli do te pravice, da vam pripada. Kolikor poznam načine in prakse v Sloveniji, so okoliščine tega skrajno sumljive. Ponavadi je že dovolj, da imaš žlahto med podeljevalci pravice.

 • Jožef

  Še za nekaj moram stegniti jezik. Neki slovenski politik ” baje da je kredibilen” je izjavil, da ga moti zvonenje v slovenskih cerkvah. To omenjam mimogrede. To, kar pa hočem povedati, pa se nanaša na zgornjo prvo sliko. Kot ste vsi opazili, sta ljubeča in skrbna starša nataknila svojemu ljubljenemu otroku (nič hidega sluteč) pionirsko čepico z rdečo zvezdo in rdečo rutico. Vse vredu in prav, toda prav kontinuitetniki kominizma obsojajo in svarijo starše, naj otrokov ne krstijo v cekvah, ker otroci tega niso ozioma ne moreje dovoliti ali prepovedati. No pa smo pri eni od velikih komustičnih dvoličnostih. A sta ta ljubeča starša vprašala nedolžega fantka, če želi biti pionirček svetovno priznanega diktatorja, ki ima na vesti tisoče dolžnih in nedolžnih ljudi (žena, otrok in moških). No pomladek SD bi povrhu želel še restavracijo Jugoslavije in morda vstajenje (na zahodu mu rečejo Hochstapler) vsemogočno Ljubičico belo.

  • DJURO SUMAR

   S tem, ko daš otroku kapo na glavo, ga nisi opredelil v nobeno ideologijo ali versko pripadnost, saj ga starši niso vpisali v nobeno organizacijo.

   • if

    Če bi mu dali kapo z nacistično svastiko?

    • DJURO SUMAR

     Nacistične oznake so z zakonom prepovedane, rdeča zvezda pa je simbol borbe za pravičnejšo družbo.

     • if

      Rdeča zvezda je simbol komunisdtičnega totalitarizma, ki je prvi kolaboriral z nacističnim! Noben od njih ni borec za pravičnejšo družbo.

     • janez cepec

      so wat, pa usi teritorjalci, pa Janša pa Krkovič; pa Bavčar, pa od Krkota mladoletn sin, pa en pjen teritorjalc, pa en miličar smo se boril pod taisto rdečo zvezdo.KRETEN, kje s’ biu pa ti ,mi smo zmagal

     • if

      cepec, zložili ste izjavo ustrezno vašemu vzdevku!

     • DJURO SUMAR

      Rdečo zvezdo si zamenjal za križ, kajti z nacizmom je kolaborirala RKC od začetka pa do konca 2. svetovne vojne.

  • janez cepec

   ta slovenski politik je biu en butast, no ja, še skoz je, kereten, Anton Anderlič, on je tok plitek, de ga res ne moreš primerjat, kar se pa otrok u politki tiče, je pa mag. Branko Grims na Brezjah z otroki, ki jih je za reklamo ponucu, lepo kopiru enga ta haupt Nacista u tretjem rajhu, bojda j’ biu to Gebls, poj se j’ pa Branko neki tožu, sam wat ever, otroke si u politko spustu, ne zdej jokat

 • DJURO SUMAR

  Vsekakor je potrebno Zvezo borcev ohranjati in negovati, da nikdar ne gre v pozabo ta njihova veličastna borba za osvoboditev izpod okupatorja in narodnih izdajalcev.

  • janez cepec

   jest sm za, kere borce, za kuga se bomo pa boril, al pa za kerga?

   • DJURO SUMAR

    Nič se ne bomo borili, sedaj je treba le negovati spomin na to veličastno borbo.

    • janez cepec

     ja to bo, mormo negova tekovine ……… pa de ne pričm dalje

  • sprehajalec

   Tako, kot je potrebno ohranjati spomin na krvoločne poboje, ki jih je ta Zveza Borcev zagrešila po končani vojni.

   • DJURO SUMAR

    Za to ste zadolženi klerikalci.

    • sprehajalec

     Tako je, Đurice, Zvezo Borcev je treba veš čas spominjati na to njeno slavno dejanje.

     • DJURO SUMAR

      Problem imate, ker vam nihče več ne verjame in zato izgubljate volivce.

     • sprehajalec

      predsednik republike verjame, saj je bil na Brezjah danes za žrtve pobojev Zveze Združenj Borcev NOB.

      Očitno izpolnjuje predvolilno obljubo o večji aktivnosti.

     • DJURO SUMAR

      Borut Pahor je postal popolnoma nepomemben faktor v državi. Le kakšen smisel ima, da ateist hodi k maši? Po mojem nobenega.

     • sprehajalec

      Vprašanje je, če je še ateist.

     • DJURO SUMAR

      Upam, da se mu ni zrolalo na starost.

     • sprehajalec

      Ko matilda kliče, je ateistov vedno manj Đurice. kako gre že znani rek iz druge vojne?

      There are no atheists in foxholes. Pod foxole je mišljen strelski jarek.

     • DJURO SUMAR

      S tem se tolažite.

     • sprehajalec

      Nimamo se kaj tolažiti Đurice, to je modrost razvita med drugo vojno…

     • DJURO SUMAR

      Izdajalska modrost.

     • sprehajalec

      Izdajalci so hoteli narediti sovjetsko socialistično Slovenijo v Zvezi bratskih držav. Ko je ta projekt propadel, so jo priključili socialistični federativni zvezi Jugoslaviji.

     • DJURO SUMAR

      Kar je res je pa res, da imaš izredno bujno domišljijo. Če ne gre drugače si pa kakšno svojo modrost preprosto izmisliš.

 • janez cepec

  smučat sm šu, na Krvavc, SUPER, pa sm zgubu “fil ruž”, a mi uhka kdo pove za kuga se gre, pa kerga jebemo, de se ne prebijam skoz klobasanje, ki ste ga produciral doslej? TENK JU. vaš CEPEC!

  • DJURO SUMAR

   Nič nisi zamudil, klerikalci lapajo skoz eno in isto.

  • sprehajalec

   Z dobro borčevsko penzijo si lahk privošiš smučarijo Janez. Mnogi otroc u Slovenij dil še u žiulen niso vidl.

   • DJURO SUMAR

    Seveda ne, ker slovenceljni znosite ves denar v farovž ali pa ga zapijete.

    • sprehajalec

     Đurice, da ni smučarije za vse, je posledica delitve Slovencev na prvorazredne in drugorazredne. Smučajo samo levičarji z dobrimi dohodki.

     • janez cepec

      halo, do zdej sm te še nekje akceptiru, si imou kešne dobre komentarje, tle si ga pa ,ejga, totalno usrou, vosu. pa kdor če smučat, nej začne štamfat, jebeš levičarje, pa dohodke. tko sm jest začeu

     • sprehajalec

      keu šatmfu janez, kje sneg sam še na Krvavc, kje drg k žefran. Drug je pa use crknlo janez, zelenica, zatrnik, krpin, Kamna gorica. Če ni privat janez, zadeve ne laufajo, kt u Austrij.

     • opazovalec

      Sprehajalec,
      če bi poznal smučarijo bi vedel da se da z malo penezi tudi smučat, seveda ne v kakšnem Davosu, ampak na bregu za bajto. Je pa garantirano čisto zastonj in otroci še bolj uživajo kot s tečnimi straši na nobel smučiščih. Na sejmu se pa dobi stare dilce, čevlje in palice za zelo majhen denar. Volja, volja je potrebna in nič dugega!

      Pa saj ni smučanje vse. Vsi pozabljate na najbolj razširjen šport na svetu, golf, ki ima med drugim mnogo večji ugled med pomembneži kot zahtevno in kostolomilsko alpsko smučanje. Drugorazredni državljani lahko posnemajo svojega vodjo in gredo golf igrat v eksotične kraje. Po njegovih izjavah je to garantirano zastonj, saj še nikoli ni nič plačal.

     • sprehajalec

      Opazovalec, ravno v Sloveniji z muzejskimi štajgami in pajklni smučaš za vloženi denar najdražje. Starost naprav je primerljiva z Ukrajinskimi, sedežnice na Voglu pa so primerljive s prvimi postavljenimi na svetu. Če imaš srečo, da smučišče ni v stečaju.

      na drugi strani pa imaš Avstrijske pa Italijanske ki se venomer razvijajo in širijo. “Naša” smučišča pa kvečjemu krčijo, ko se na čase kakšen steber podre na muzejski štajgi.

     • DJURO SUMAR

      Sej ne morte pijani smučati.

     • sprehajalec

      Desničarji smučamo pijani ali pa trezni neprimerno bolje od levičarjev. ker leva roka še za drkat ni dobra, pravi stara modrost.

     • DJURO SUMAR

      Razen če nisi levičar.

   • janez cepec

    ejga, mojster, jest sm začeu smučat z lesenim smučam, še zdej obladam telemark zadevo brez robnikov, sm biu pr old timerjih, pa sm taprve smuče sam s svojmu dnarjam kupu, ke fotr ni participiru, ke ni mu dnarja, ne mi pa govort, de dones otroc niso vidl smuč. začel smo štamfat, prvo ulečnco sm vidu u sredn šol, 70. leta. pa nism biu glih iz tahudih “rovt”-

    • sprehajalec

     daj ga srt janez, zmrzval so utroc u socijalizmu pa po krtinah so se vuzil usi mokr. So štrlele is tiste mau snega. Nostalgik si, toj pa use. Kso se austrijski fural po žičnch so naš štanfal.

 • Jožef

  Džuro, vi ste kredibilen Novovaščan, ste sedaj zadovoljni, ali se boste ponovno praskali tam, kjer vas ne srbi?. Prosim, ne čitajte mojih komentarjav, bom vam zelo hvaležen. Komentarje oziroma moje misli sporočam tistim, ki me bodo razumeli.

  • DJURO SUMAR

   Jaz te popolnoma razumem.

   • sprehajalec

    Đurice, tebe bi morali razstaviti v narodni muzej, kot zgodovinski opomin, kaj naredi 50 let partijstva.

    • DJURO SUMAR

     Tudi tebe popolnoma razumem.

 • if

  22 letni prejemnik borčevske pokojnine je en od mnogih volivcev, ki na volitvah uničzuujejo samostojno RS!

  • Prle

   Govori se da gre za Ivanovega sorodnika. Ivan je priskrbel zaposlitev za svoje otroke, za druge otroke, pa borčevsko penzijo. Volk sit in koza cela.

   • if

    Prle, kriterij “govori se” je značilen nedemokratom. Prepoznamo jih po krivicah, ki jih povzročajo drugim!

    • Prle

     Ha,ha,ha,ti pa demokrat. Saj se hecaš, kajne?

     • if

      “Govori se” in “Na neznanem kraju, ob neznanen času in na neugotovljen način” sta ekvivalentni povedi.
      Vi ju uporabljate po načelu “sta iz nabora mojega tipa ljudi”.

 • Olga_10

  Vsa zlocinskost komunističnega sistema, njegovih podrepnikov in plačancev, se vidi tudi pri poskusu diskreditacije komentatorjev na Novi 24 in posredno Nove 24 same, s pomočjo ukradenih in zlorabljenih Nickov!
  Moj Nick zlorablja Antifa terorist @najplemeniti, ki se sedaj poskuša skriti in širi sovraštvo in svoje blodnje pod identiteto @Olga__10, ki je podobna moji identiteti @Olga_10! Razlika je v dolžini črtice (on uporablja dva podčrtaja skupaj) med imenom in številko!
  Sporočam mu, da nikoli ne bom šla s portala, ker se njega in njegovih ne bojim! Vredni so vsega pomilovanja, saj kažejo vso bedo zločinskega totalitarnega sistema, ki ga vzdržujejo z lažmi, manipulacijami, krajo, zlorabami, podtikanji, likvidacijami…
  Boriti se moramo in razkrivati njihove laži in podlosti!
  Sama ne bom odnehala nikoli, saj verjamem v to, da je vsak človek svoboden in ima pravico do svobode, kamor spadata tudi svoboda mišljenja in govora!

  • Duhec

   Preveč se sekirate. Raje se posvetite svoji družini.

   • ahnenpass

    Olga je super, je treba vsake toliko malo presekati in se osredotočiti na bistvo.
    Desnica bi lahko obstajala tudi brez poskusov revizije nacional socializma, ampak nekako ne bi bilo isto, če bi kritizirali komuniste le od konca vojne naprej. Iz nekih razlogov, so potegnili črto tam enkrat po okupaciji in razkosanju Slovenije. Recimo, da Slovenija ni nikoli obstajala, bili smo kot eni taki judovski arabci, izbrano ljudstvo papeža Pija II, ki so nas zasužnjili tam eni egipčani, mi pa smo morali pobegniti in si izboriti obljubljeno deželo, za katero smo izvedeli iz antičnih pravljic. Potem smo šli, general Rupnik nas je rešil okov, škof Rožman je razklal morje, prinesel nam je 15 svetih zapovedi, od katerih se je v ljudskem izročilu ohranilo samo 10, hranila nas je mana, vendar nas je varovala Brežinska Skrinja zaveze, s katero smo porušili zidove rimskega in avstroogarskega imperija ter si končno izborili svoj Slovenski Zion. Iz tega zornega kota, so zgledali komunisti kot tista goveda, ki so malikovala sveto jagnje in zganjali razvrat, medtem ko se je škof Rožman pogajal za nas z Bogom.
    Verjetno je odvisno, kje je desnica potegnila črto, ker pri nas je možnih veliko alternativnih dimenzij in potovanj v času.

  • ahnenpass

   Ampak kako naj vem, da si to res ti napisala Olga in ne neka ukrajinka?

   • Viktorh

    …ker ne smrdi za razliko od…

    • ahnenpass

     Vidim zdaj, da je napisala že skoraj 50.000 elaboratov, nobenemu trolu se ne bi to ljubilo, niti ne bi znali, če povemo iskreno.
     Saj zato jo takoj ločim od posnemovalcev, jaz recimo z osebno identiteto nimam takih problemov, če sem bolj natančen, tokrat je zadnjič, da se pojavljam s tem avatarjem. Kaj pa misliš, da je to kar delamo, saj to je samo elektronski prah, klikneš z miško in že se naše misli lahko znajdejo v elektronskih nebesih, samo članki štejejo.

 • janez zorman

  Tega pobčka, bi lahko poimenovali “modri” fantek. Po tabletki.

  • KAPIBARA

   PO KAPCI + MAJČKI..

 • mona lisa

  Zaradi takih parazitov pa ubogi upokojenci životarijo in jim je glavni problem kako preživeti mesec.

  • ahnenpass

   Zaradi penzij ne, zaradi kakšnih drugih udeležb pri dobičkih in vplivih pa že mogoče.

  • DJURO SUMAR

   To niso paraziti, temveč zaslužni borci za našo svobodo. Brez njih nebi bilo Slovenije.

   • sprehajalec

    To je res Đurice, najstarejši so že tam blizu 150 let…Ti zaslužijo posebno pozornost in nego.

    relacijo ZZB NOVJ z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bi najlaže opisal s temle plakatom;

    http://media.moddb.com/images/mods/1/25/24836/Icon_3.png

    • DJURO SUMAR

     Bumbar, sedaj govorimo o njihovih potomcih, saj ti dobivajo zaslužene penzije.

     • sprehajalec

      Zombiji prihajajo Đurice. vedno več jih je….

 • Vrhovni sodnik

  NOVA 24,
  dol vas je že moj fend Kučko opozoril, pa vas bom še jaz, to da ste meni danes pozabili rojstni dan čestitat, vam oprostim, da ste pa F.Prešernu, vam pa zamerim.

  • Kučko pod pručko

   VSE NAJBOLJŠE, VRHOVNI

   Vrhovni, če je tako, da imata s Francetom rojstni na isti dan, ti pa prvi voščm vse najboljše. Lepo praznuj še preostanek dneva, bodi zdrav, pa na Rožletove zobe pazi, ker imaš čisto nove.

   Pa po tardečih še tako fejst udrihaj, kot si dosedaj. Siser jim ne bo nucalo, tudi, če jim glavo razbiješ. Sicer imajo pa trdo kot švicarski trezor!!!

   • Vrhovni sodnik

    Najlepša hvala za krasno pesmico in čestitke, pridi na portal pogledat kaj so mi naštimal.

    • Kučko pod pručko

     Kje? A na Kurah?

     NIČ ne najdem!!!

     • Vrhovni sodnik

      PIIA

  • Kučko pod pručko

   Pa še voščilo v verzih

   Decembrski naš je Vrhovni sodnik,
   za rdeče je strup, za nas pa svetnik,
   vse najboljše želimo mu iz vsega srca,
   in spijmo kozarček ga čisto do dna.

 • bubamara

  A ni pravica do borčevske pokojnine dedna?

  • Olga_10

   ..pa pravica do oblasti tudi….severna Koreja, Kuba…

  • sprehajalec

   Izgleda, da je res, samo da do danes tega nismo vedeli. Po zaslugi Nove danes to vemo.

  • KAPIBARA

   … pa stanovanjska pravica, se tudi deduje !!
   ŽAL samo za nekatere

 • učko

  Kot sem že večkrat poudaril, komunjari so v najboljšem primeru fevdalci, drugače pa lastniki sužnjev !

  • janez cepec

   dej mi pove, kam b tle not dau Janšo?

   • učko

    Kamor kol boš ga boš štulu, nikamor ne bo pasau! On je unikum, “nepodnošljiv” !

    • janez cepec

     ja sej to nas jebe, no ja, mene ne, zato pa tardeči volitve dobijo. usake 4 leta

     • učko

      Jah, še dobr’, da jih ne dobijo vsak’ let’. To bi šele bila pizdarija !

     • janez cepec

      ti povem, to bi bla pa jeba

 • janez cepec

  KOT SM ,TUD,JEST, ŽE PRED PAR UR NAZAJ REKU, USI SMO AUSGAJZAL, u tm kontekstu , USI BLUZIMO NEKI BEZ VEZE, u jebemu sveca, ZDEJ SM PA KOT Janez aus Begne, sam , un je fuknen, jest sm pa zdele, prznam, prbit ket mina, zjebu me je tale per KOMUNAJZAR JANŠA , pa kva čem, will be better tomorrow, hope so. al pa tud ne

 • janez cepec

  DOSTVAS MAM, SPAT GREM, NOČKO

  • ne hodi še, no …. :(

  • Janez

   DOBER SANJAKI

   IN REALNI TVOJ ODLET – V SEVERNO KOREJO ! In ne vračaj se. L.r. Janez K. KOMENDA

   • ahnenpass

    Zaradi laibacha, Slovenci danes vemo za goro Piktu, vprašanje je, če Kim Jong Il ve za naš Triglav?

 • Polde

  Upam, da spomladi, ko bomo dobili volitve in ko se ukine borčevska penzija, del te preusmerite v borce, ki smo bili l. 91 na mestu, da si izborimo to zavoženo Slo.

 • primsek

  Končno so dregnili v premlade veterane! Krkovićev sin je imel 12 let, pa je že veteran vojne za Slovenijo

  • KAPIBARA

   Dokaze na mizo postavi !!
   Bil je uradni odgovor UE, mislim da Kočevje, da v evidenci izplačil nagrad- dodatkov ne vodijo nobenega Krkovičevega sina..

   • primsek

    evo, to je tista globoka država, o kateri govori SDS : Krkovićev sin dobiva veteransko penzijo, ata je rekel, da se je pri 12-.tih vozil z njim v avtu, kadar je bil v službi, in da jeto dovolj. kaj če bi, kožuhovinah, malo pobrskal po spletu?

    • KAPIBARA

     Nikar se ne vzburjaj, ker boš ejakulirau in moral gate preobleč!
     Res je KrkoviČ pravil to o-s sinom !
     Res pa je, UE podala izjavo, da NE izplačuje NOBENEGA veteranskega ali drugega dodatka, njegovemu sinu
     Malo NE-kožuhovinar, pobrskaj po spletu !!

 • župnik cefizelj

  sedaj se sds-u in logarju smeji cela evropa. to kar je počela nlb so počele še ostale banke v veliko večjem obsegu pa nič. hahahaha. sds-ovski pezdetje pa v jok in na drevo. romana cuzel tomc je pa bila izglasovana za najbolj zabito klerikalno cipo evropskega parlamenta, pa to v konkurenci poljakinj, ki so znane kot prvovrstne počepače.

  • bodvid

   Te ni nič sram uporabljat ta avatar ?

   • župnik cefizelj

    to je ja cvet slovenskih župnikov in simbol katolibanske morale, ki jo poosebljate verniki v cepca na križu in plešastega despota z grosupljega.

    • AIRWAYS

     Tudi zate raste pal’ca.

  • Pesjan

   Kakšna počepača je morala biti tvoja ta stara da je počepnila prvemu majmunu z rdečo ritjo in glej kaj se je nakotilo se kdaj pogledaš v ogledalo ali kot je pri majmunih v navadi v mlako……

   • župnik cefizelj

    pusti svojo mamo na miru ti izcedek desetih župnikov in dveh ministrantov.
    sem ti jaz kriv, da si salamensko grd in oduren!? še vaški župnik te lahko napiči le pri ugasnjeni luči, ko žvrgoliš ave marijo v f-duru.

   • mama pesjanova počepača

    janša ima rdečo rit in obrezane ostanke tiča, ostanke, ki so mu jih pustili antipsihotiki, ki vse manj prijemljejo

  • Roman Eržen

   če bi bil jaz na njihovem mestu bi se verjetno srečala na sodišču

 • Slovenka

  Lepo je v naši domovini biti mlad, če si na pravi strani.

 • Get Smart

  Pravzaprav je zadeva preprosta:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica
  vas bo osvobodila.«
  Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

  KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
  MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
  detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
  sviranje kurtzu, prodajanje magle
  skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

  feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
  tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
  globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
  je
  AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  Zavedaj se svojih korenin:
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

 • Get Smart

  Nekaj številk, ki tako pravijo:
  leta 2008 (po 4 letih Janeza Janše (2004—2008)) je Slovenija ZNIŽALA SVOJ DOLG,
  DOLG DRŽAVE SLOVENIJE,
  Slovenija/torej pošteni prebivalci Slovenije,
  ki plačujemo pufe MURGL KOMI JUGE, smo bili tako dolžni le še 8 MILIJARD €,
  kar je znašalo 21 % BDP-ja.

  Sledimo? DELO ZA DRŽAVO = delo/SKRB za POLIS = za POLITEJO = POLITIKA.

  Od 2008 pa do danes
  so MURGL JUGOKOMUNISTIČNI LOPOVI oropali Slovenijo za preko 30 MILIJARD €
  in še ropajo –
  dnevno, vsak dan bol,
  DOLG je, kot rečeno, že preko +++ 82 % BDP-ja
  (POZITIVNA MURGLSRBO JUGOKOMUNAJZIJA nje).

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC … vse to je MURGL KOMUNISTIČNA
  JUGOSLAVIJA.

  Delo za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • lado

  župnik, ni treba bit pameten ,dda se ve iz katerega PLEMENA SI !!!!! tudi ti boš občutil moč KUĆKINEGA RECEPTA !!!!! ZDAJ PA HITRO PERSEN ;da te ne pobere od ZLOBE in SOVRAŠTVA RDEĆKO!!!!!!!! POVEJ KUĆKIĆU DA NAJ NE BO NESTRPEN !tiudi po njega PRIDEMO !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!