Ne samo otroke, vlada Mira Cerarja zaradi nespoštovanja ustavnega sodišča diskriminira tudi učitelje

Foto: STA/epa

Društvo katoliških pedagogov Slovenije v izjavi za javnost pojasnjuje, da država ne diskriminira samo zasebnih šol v odnosu do javnih šol, ampak tudi zasebne šole med seboj. V Sloveniji namreč delujejo tri zasebne osnovne šole, Waldorfska šola Ljubljana prejema 100-odstotno financiranje za osnovnošolski program, Osnovna šola Montessori in Osnovna šola Alojzija Šuštarja pa v skladu z veljavno zakonodajo dobita le 85 odstotkov sredstev.

Ustavno sodišče je januarja 2015 razglasilo, da je financiranje osnovnošolskih javnih in zasebnih šol neustavno, saj je osnovnošolsko izobraževanje v skladu z Ustavo RS obvezno in ga je treba kot takšnega financirati z javnimi sredstvi. Zato je naložilo, da mora Državni zbor RS ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku leta dni od objave odločbe, torej januarja lani.

V ugotovitvi, ki jo je podalo ustavno sodišče, je mogoče prebrati, da ustava učencem zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega veljavnega programa osnovne šole, ne glede na to, ali ga izvaja javnopravna ali zasebnopravna ustanova. Ustavni sodniki pojasnjujejo, da je treba, ker je najvišji zakon v državi to ustavno pravico učencev povezal z njihovo ustavno dolžnostjo, z javnimi sredstvi financirati tisto osnovnošolsko izobraževanje, ki je za učence obvezno. “V modernih demokratičnih družbah se obveznost razlaga ozko, saj se nanaša le na zakonsko določeno vsebino izobraževalnega programa, ne pa tudi na izobraževalne institucije, ki ta program izvajajo.” 

Država diskriminira tudi zasebne osnovne šole
Društvo katoliških pedagogov Slovenije v izjavi za javnost pojasnjuje, da država ne diskriminira samo zasebnih šol v odnosu do javnih šol, ampak tudi zasebne šole med seboj. V Sloveniji namreč delujejo tri zasebne osnovne šole, Waldorfska šola Ljubljana prejema 100-odstotno financiranje za osnovnošolski program, Osnovna šola Montessori in Osnovna šola Alojzija Šuštarja pa v skladu z veljavno zakonodajo dobita le 85 odstotkov sredstev. V skladu z odločbo ustavnega sodišča mora vlada s spremembo zakona celotno zasebno osnovnošolsko izobraževanje financirati v celoti. Poleg tega je bila hkrati razveljavljena določba Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, v skladu s katero sta zasebni šoli prejeli le 85 odstotkov sredstev za izvajanje javno veljavnega osnovnošolskega programa.

Foto: iStock

Otroci so še vedno v diskriminiranem položaju
Zato v Društvu katoliških pedagogov Slovenije opozarjajo, da bi morala biti ta sprememba uzakonjena že januarja lani, a državni zbor tega še zdaj ni storil. Tako so otroci, ki v dveh zasebnih šolah obiskujejo obvezen program osnovnega šolanja, še vedno v diskriminiranem položaju, saj se jim krši tako ustavna pravica kot tudi človekove pravice. “Zakaj ne bi tem staršem in njihovim otrokom izrazili dobrohotne naklonjenosti in simpatije, ustavne pravice ter izpeljali spremembo zakona v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča?” se sprašujejo v društvu. Člani društva v sporočilu poudarjajo, da državni zbor krši slovensko zakonodajo in ne prispeva k uveljavitvi načela pravne države, saj ne spoštuje ustave. Ta po njihovem prepričanju svojo politično moč uveljavlja na podlagi ideoloških predsodkov, namesto da bi bil zgled medsebojne dobrosrčnosti, naklonjenosti in spoštovanja različnosti.

“Pričakujemo, da državni zbor čim prej popravi nezakonitost. Hkrati apeliramo na druge državne funkcije, kot sta predsednik republike in varuh človekovih pravic, ter druge skrbnike pravne države, da ukrepajo po svojih pristojnostih, da se neustavnost zakona o financiranju osnovne šole postavi v ‘ustavni okvir’. Naj bo takšno ravnanje nosilcev politične oblasti zgled državljanom v vsakodnevnih medsebojnih odnosih,” poudarjajo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije.

N. Ž.

 • dr Janez Sveti

  “saj je osnovnošolsko izobraževanje v skladu z Ustavo RS obvezno in ga je treba kot takšnega financirati z javnimi sredstvi. ”

  Če to komu ni jasno je hodil v zelo slabo osnovno šolo. Mogoče se pa nasprotniki bojijo, da se bodo mladi vzgajali v svobodomiselnem duhu.

  DR Janez Sveti genij

  • baubau

   seveda

 • antimur

  Baraba Cerar in ta prekleta vlada ne diskriminirajo samo zasebnega šolstva, oni diskriminirajo vse, kar ni po liniji Kučana in njegove bande. Celo največja klemfa in idiot med ministri Erjavec si dovoli po svoje voditi zunanjo politiko in kljub referemdumski odločitvi ljudstva, ki se je odločilo za evroatlantske povezave, ta nizkointeligentna pokveka paktira z Rusi. Zdaj je pa res zadnji čas za vseljudsko vstajo, ko izvoljena oblast od ljudstva, solira po svoje in krši vse, kar se kršiti da. Ne spoštujejo ne referemdumskih odločitev, med drugim tudi referemduma o družinskem zakoniku, ne Ustave RS, ne zakonov, ne pravilnikov. Sodišča, šolstvo, mediji so sramota, ki bo zapisana v zgodovino, samo kradejo, lažejo, blefirajo, se na službenem mestu nacejajo itd. V kolikor se ne bomo uprli in s silo zaščitili sebe in družine, nas bodo, kakor kaže, začeli izseljevati v Sibirijo in namesto nas uvoziti še več čefurjev in muslimanov.

  • DJURO SUMAR

   Erjavec je prvi zunanji minister, ki ne leze v rit zahodu, predvsem ZDA. Rusija je tukaj v Evropi, ne pa tam čez ocean. Poleg tega Rusija vodi miroljubno politiko, ZDA pa le grozijo in netijo vojne. Bravo Erjavec.

   • antimur

    Bedak čefurski, toliko pravice pa že imamo Slovenci na svojem ozemlju, da bomo po svoje izbirali zaveznike. Če ti kaj ne odgovarja, spizdi v Srbijo, pa tam paktiri z Rusi, pa na barabo Erjavca ne pozabi.

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    Itak, samo, da gremo skupaj z drzavo, ki je bila komunistična, ko bomo res ostali sami, ker nam nihče več ne bo posodil denarja, takrat bomo hitro prišli pod Rusijo, sicer pa se vedno bolj sprašujem, če uničenje naše drzave ni tudi njihov končni namen

  • karlina

   VELIK, DVAKRAT PODČRTAN PODPIS, ni kaj dodati, kot to, da je v tej drzavi čisto vse, ampak res čisto vse narobe, na vseh področjih, zaradi teh nesposobnezev nesposobnih. Če do leta 2014 še ni bilo kaj čisto uničenega, je vlada tega arogantneza, uničila do konca in seveda-pokradla, kar se je še dalo pokrasti-zadnji njegov manever-2. TIR !!!!!

 • Anton

  kot sem že omenil, Miro Cerarja podoživljam kot arogantnega, samovšečnega samodržca,večnega otroka, nestabilno osebo, kar navsezadnje potrjujejo predhodne informacije. Njemu nebi v zaupanje dal niti svojih 2 dalmatinskih oslov v oskrbo, kaj šele države.

  http://www.dormeo.net/clanki/moski-ki-ne-morejo-ali-nocejo-odrasti

  sarkazem press

  • DJURO SUMAR

   Jaz pa tebe podoživljam kot klerikalnega idiota.

   • Anton

    ti še ne veš kaj pomeni beseda idiot

    sarkazem press

 • DJURO SUMAR

  Jaz bi ukinil tudi tisto 85% financiranje, kar je privatno, naj se privatno financira.

 • if

  Ustavni pravnik Miro Cerar iz svoje nekompetentnosti in lakajstva diskriminator ustave! Omenjeno diskrimininatornost je mogoče enostavno dokazati

  • RATATA

   Enostavno jo dokaže tisti, ki ni po poklicu pravnik.
   Šolan pravnik diskriminatornosti ne bo dokazoval.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Ryuk

  Če nočejo financirati privatnih ustanov, ali bodo potemtakem ukinili tudi VSE subvencije?
  Brez dvojnih meril!

 • Ana Job

  V sebi mrtev Cmerko, se že od vsega začetka obnaša, kot diktator. Ne razume potreb slovenskega naroda in tudi mar mu ni zanje.

  • karlina

   TOČNO

 • baubau

  Vedno bolj spominja na arogantnega danila turka…

  • karlina

   TOČNO, če ne še bolj, ker vedno poudarja, da ga mnenje malega človeka ne zanima, oz. kar penast postane, če ima kdo drugačno mnenje od njegovega, skratka-PODEN OD ČLOVEKA !!!!!

 • xtc

  Komunisti,prestopajo počasi vse meje to jih bo uničilo kot v Yugi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!