Nekdanja viceguvernerka Mejra Festić pričela trgovati z dokumenti, da si pri SMC kupi rektorsko mesto?

Foto: Mediaspeed

V luči rektorskih volitev Univerze v Mariboru, za katere so razpisali neobičajno dolge roke, so se po navedbah Večera začele porajati informacije, da naj bi se senat tako odločil z namenom, da nekdanji viceguvernerki Banke Slovenije Mejri Festić omogoči kandidaturo. Glede na to, da smo v tem tednu poročali o tem, kako sta si Festićeva in poslanec SMC ter predsednik mariborske SMC Bojan Krajnc izmenjala rumeno kuverto, v kateri je bila po besedah našega vira dokumentacija gradiva iz Banke Slovenije z oznako ZAUPNO, se pri marsikomu začne porajati vprašanje, če je Festićeva začela trgovati z dokumenti z namenom, da si pri SMC kupi rektorsko mesto?

Rektorske volitve Univerze v Mariboru so sicer predvidene za 5. junij, tako je namreč odločil senat univerze na izredni seji. Kljub temu, da se je na seji vzplamtela burna razprava zaradi dolgega roka za prijavo kandidatov na rektorsko mesto in volilno kampanjo, ki je najdaljši doslej, so se na koncu vseeno odločili zanj, saj je le eden glasoval proti, za jih je bilo kar 30, dva sta se glasovanja vzdržala.

Po prepričanju Oplotnika ni jamstva, da Tičar ne bo tožil univerze
Pred razpravo o rokih so se člani senata pogovarjali o načinu razrešitve rektorja Igorja Tičarja. Boštjan Brumen, dekan brežiške fakultete za turizem, ki je opravljal delo tajnika univerze v času, ko je mesto dekana opravljal Ivan Rozman, je izrazil prepričanje, da rektorja ne bi bilo pametno razrešiti, saj se mu s tem daje možnost za vložitev odškodninske tožbe. Predlagal je razrešitev na enak način kot je bil imenovan. Prorektor Žan Jan Oplotnik meni, da ne glede na izbrani način Tičarjeve razrešitve ni jamstva, da ta ne bo tožil univerze. Kljub temu, da je Tičar v preteklosti zatrjeval, da ne bo predstavljal težave za univerzo, pa je za Večer na vprašanje, če namerava univerzo tožiti, povedal, da sploh ni bil seznanjen s sejo sveta in dodal, da bo postopal v skladu z nasveti.

Žan Jan Oplotnik (Foto: Mediaspeed)

Odločitev utemeljeval s predčasnim prenehanjem rektorskega mandata in dvigom števila volilnih upravičencev
Kljub temu, da statut sicer predvideva 30 dni časa za kandidacijski rok in 30 dni za kampanjo, pa so predlagatelji odločili, da rok podaljšajo za več kot dvakrat. To odločitev je Oplotnik utemeljeval s predčasnim prenehanjem rektorskega mandata, kar naj ne bi bilo mogoče predvideti, kljub temu, da je ta že leta 2016 izpolnil pogoje za upokojitev, ter z dvigom števila volilnih upravičencev, ki se bo iz nekaj čez 1600 povzpelo na okrog 17.000. Tako bodo imeli rektorja možnost voliti tudi nepedagoški delavci in študentje, zato po prepričanju Oplotnika kandidati potrebujejo več časa za nagovor ljudi.

Zbiranje kandidatur bo potekalo do sredine marca, prvi krog volitev bo 5. junija, morebitni drugi sedem dni kasneje in tako je pričakovati, da bo novi rektor potrjen 20. junija, torej še pred začetkom poletnih počitnic. Marina Tavčar Krajnc s filozofske fakultete je med prvimi, ki je opozorila na pomislek glede tega, da bi se univerza celoten semester ukvarjala z rektorskimi volitvami in zato zagovarjala skrajšanje predlaganega roka. Kljub temu, da se je s tem strinjalo več članov, pa so vseeno obveljali dolgotrajni roki.

Foto: Mediaspeed

Viri navajajo, da je Festićeva glavna kandidatka in favoritka
Kljub temu, da uradno imena kandidatov še niso znana, pa viri navajajo, da je Festićeva glavna kandidatka in favoritka, saj sta z Žanom Janom Oplotnikom prijatelja, v Mariboru pa ji pravijo “štajerska prodana duša, podaljšana roka Francija Križaniča“. Nedvomno so dolgi roki Festićevi v prid, glede na to, da na univerzi sploh ni zaposlena, edini, ki ji to lahko uredi, pa je Oplotnik. Namreč, Tičar ji ni želel, ker ji na Ekonomsko-poslovni fakulteti niso želeli odobriti ur za zaposlitev. Zdaj se na veliko “štrika”, prodekan za poslovne zadeve in strateške projekte na fakulteti Dušan Jovanovič pa je v navezi s profesorjem Borutom Bratino, saj Festićeva brez pogodbe ne more kandidirati. Oplotnik je sicer zanikal, da naj bi roke za rektorske volitve razpisali na podlagi kakšnega konkretnega imena. Festičeva je za Večer potrdila, da je res, da se vrača na fakulteto, glede volitev pa je dejala, da glede na to, da bodo te pozno, o njih še ne bi govorila, saj trenutno še živi v Ljubljani in jo zato najprej čaka selitev v štajersko prestolnico Maribor.

H. M.

 • marker

  Rektor slovenske univerze mora biti Slovenec. Vsaj izobraževalne programe obvladujmo sami, če že v drugih strokah povsod prevladujejo priseljenci. Kamorkoli pridejo priseljenci na odgovorna mesta, potem je tam prostor in delo samo za njihove rojake. Potem pa se čudite, zakaj naša mladina odhaja v tujino. Zato, ker doma ne dobi službe, ki je rezervirana za priseljence.

  • janez zorman

   Se strinjam.

  • čips

   Župan glavnega mesta je? Pa župan Pirana? Bosanka v parlamentu? Povsod se svaljkajo. Dokler ne bo desnica počistila Slovenije z popolno lustracijo bodo kradli in ja prav imaš naša mladina boše naprej odhajala…

   • janez zorman

    Župan Pirana se niti Slovensko ne bo naučil – v DVEH mandatih – res žalostno, kaj moramo prenašati Slovenci. Našo Mely pa zafrkavajo, ker ima dolenjski naglas.

  • zokispoki

   Sami cefurji, kamor pogledas. Groza !

   • dob

    Tukaj so si omislili svojo nadomestno Jugoslavijo. A nama kurac u dupe.

  • Olga_10

   Tudi župan glavnega mesta Slovenije mora biti Slovenec!

   • Steiermark

    Ne ssamo, da bi moral biti Slovenec, moral bi predvsem dobro obvladati in poznati slovensko kulturo in jezik, nje nje….

 • HOSTAR iz goše

  Naša raja pa se dnevno vozi na delo v Avstrijo…..

 • RATATA

  Vse za denar, položaj, privilegije.
  Od nekdaj.

 • rubec

  Festa Mejrić v prostem času zelo rada kuha, predvsem slovenske avtohtone jedi. Najraje burek.

  • Zajček dolgoušček

   Burek je turška jed prav tako čevapčiči in pleskavice .

   • totex39

    Saj ni razlike med bosanskim musličem in turškim loncem.

   • antimur

    Čeprav se v čefurlandiji med seboj koljejo, v Sloveniji strnejo vrste in so složno proti Slovencem. Pač balkanska “posla”.

    • RATATA

     Ćefurjem v Sloveniji smo Slovenci smrtni sovražniki.
     Poenotila jih je tudi knjiga in negledljiv film ćefurji raus.
     Dovoliti jim zasedanje vodilnih mest je samomor!
     Cel v šport jih je zaneslo na vodilne položaje.
     Njihovi glavni podporniki in unicevalvi Slovenije in slovenskega naroda so t.i. levičarji – komunajzrji.

     • Steiermark

      Malo pozno si se “zbudil”, glede vodilnih mest in njihovega zasedanja! Te namreč obvladujejo že vse od 45 leta, po titovem ukazu, ko so nam čefurji , čeprav nepismeni in brez pameti, vladali z direktorskih mest, danes nam pa kar z vlade…kakor tudi njihovi potomci, ki nam danes že pretijo s kalašnikovi…..

    • samsara

     Zato tudi družno z veleizdajalckimi levičarji delujejo v smeri izničenaj slovenske večina v Sloveniji. Tudi Albanci, razni tujerodni divjaki in še kdo iz tretjega sveta, vse jim pride prav. ‘Fake papež’, pospeševalec migracij, pa jim pri tem pomaga na vseh nivojih, saj zato je bil med drugim tudi instaliran.

   • althar

    Pa pasulj, boranija, sarma, čorba, baklave itd. Tudi imena teh jedi so vsa turška. Čisto možno pa je, da so te jedi po poreklu pravzaprav arabske.

    • Steiermark

     Prav žalostno pa je spremljati, kako se Slovenci odzivajo na ta dejstva ter kako so hitro tudi “slovenizirali” oz . uvedli vse to v “slovensko”, v svojo kuhinjo oz. jo sprejeli za svojo!

   • rubec

    Čevapčiče in pleskavice sem videl v merkatorju kar pomeni da so to hrvaške jedi. Merkator je menda hrvaški mar ne?

  • samsara

   Nekako me tale model androida Festić, spominja na onega drugega in serije Glavina.
   Oba sta značilno nezemeljskega izgleda in funkcioniranja.

   • rubec

    Yep.

 • Olga_10

  In takšna skorumpirana, pokvarjena oseba, naj bi bila rektor?!!! Levičarsko in balkansko mafijo, ki uničuje Slovenijo, je treba nagnati! Na pomembna mesta naj pridejo sposobni Slovenci, saj jih premoremo dovolj!

  • samsara

   Če vprašaš dosmrtnega državnega selektorčka, veletovariša kučana, največjega in najmogočnejšega med enakimi ter podobnimi in sorodnimi, je pravzaprav idealna ali vsaj blizu tega.

 • totex39

  Svinjarija kaj se dogaja v naši državi, da morajo naši ljudje v tujino, pri nas pa se bosanski in srbski priseljenci šopirijo in imajo privilegije na vseh ključnih državnih položajih, pa še kar prihajajo in jih sprejemamo. Izgnat iz države!

 • antimur

  Je že tako, da so se okoli Kučana nabrali sami levaški gansterji, ki jim Slovenija ne pomeni kaj dosti več kot barabi Kučanu. Če pa imajo slučajno še čefurski pedigre, so pa sploh glavni med temi levo fašističnimi roparskimi pizduni in pizdunkami.

  • Steiermark

   Glede na dejstvo, da je kučko srbin, se zgoraj omenjene lahko kar imenuje balkansko leve fašistično raoparske p….. in p…… Vsi so namreč složno, proti slovenski rasi in samostojni Sloveniji – in še danes sem proti…….

 • Novakec1

  Enosmerna za BIH.

  • Steiermark

   pa po možnosti s čarterskim letom (za katere je nekoč veljalo, da so bili res enosmerni, ker her je letalo ponavadi padlo……takoj po vzletu…..

 • totex39

  Če se jih nismo rešili leta 1991 se jih moramo danes in to začnimo čimprej.
  Dol z komunisti in z priseljenci, svoboda Slovencem!

  • Steiermark

   dol z vsemi, ki se nemorejo integrirat oz asimilirati – predvsem s tistimi, ki še naprej z najvišjih pozicij lapajo v nekakšni indijanski slovenščini, kot njee njee in nekateri pos(r)lanci!

 • Beli Sneg

  Povsod podpirajo rdečuharji eden drugega, kar je pa najbolj žalostno, da je zraven več kot pol balkanske sodrge, ki potem “vzgajajo” slovenske otroke in mladino. Povečini pa niti “slovenštino” ne znajo.

 • rubec

  Prof.dr.Festa Mejrić bo svojemu nazivu dodala še kratico br. V kratkem izide njena študija z naslovom Poguben vpliv nihanj kriptovalut na sobno temperaturo vlečenega testa.

  • Steiermark

   rubec, ti si zakon!

   • rubec

    Hvala ti a kaj ko se ga nobena ne drži. Še vedno sem samski.

  • KAPIBARA

   @rubec- od česa pa je kratica BR ??

   • tohuvabohu

    Bančni ropar?

   • rubec

    Kdo bi vedel. Če ugibam bi lahko bila od bureka.

    • KAPIBARA

     AAAhhhaaa: Profesor Doktor BUreka :-)
     So že pred leti očitali, tem “nazivašem” , da so si sami izničili pomen naziva !
     VSA ČAST ZASLUŽNIM UPORABNIKOM NAZIVOV !!

 • Kučko pod pručko

  Balkanka, stavi na napačnega konja

  Prekleti tardeči, koliko Balkancev so navlekli v Slovenijo, da nam lahko vladajao in nas uničujejo. Povsod jih imaš na pretek. Na TV, radiu, javni upravi, na policiji, sodiščih, bankah, vojski, … skratka povsod.

  Se je pa ta Bosanka ali karkoli že je, zajebala, če je stavila na SMC. Cmero bo s svojimi Modernimi kmalu odfrzenkal iz slovenskega parlamenta. Pajdašenje z daleč največjimi moralisti, kar jih je v Sloveniji, pa bo vsakomur samo v škodo!!!

  • Vera

   Res imamo IĆE vsepovsod , saj sem pri sinočnji ” TARČI ” mislila , da gledam srbsko TV , zato sem preklopla drugam na film .

 • Liberalec

  Za stanje v Sloveniji smo krivi sami. Volite desno, da se kaj spremeni.

  • totex39

   Res je, samo kaj ko imamo še vedno zaplankane volivce.

   • Steiermark

    Poleg “zaplankanih volivlev” imamo tudi volitve, ki jih izvajajo njihovi hlapci in budno pazijo, da se štetje izvede “po stalinovo ali tržiško”!

  • Slovenka

   In sicer SDS, kajti glas za NSi je glas za levico.

 • Krtača 20
 • althar

  Odlično, Nova: najprej zaznali kaznivo dejanje, potem odkrili še motiv. Tako se dela! Odkar vas je vzel pod komando Biščak, se hitro popravlate – le tako naprej.

 • Morala

  Bomo in smo že Yuga v malem…pol Bosne je že tu od gradbincev ( naši gradbinci pa ne dobijo dela ) do javnih uslužbencev…imaš jih v vseh porah naše družbe…res za vse smo si sami krivi…

 • montyamp

  Negativna selekcija vodena od starih udbovskih garnitur , uničuje podalpski svet .
  Koliko poštenih potegne vrtinec starih borčevskih”gošarskih” obsesij na dno , kjer dozorijo kot projektili za nadaljno sistematično indoktrinacijo v smeri
  HLAPČEVANJA IN PROSTITUCIJE za kokakartelski denar in obstoj živega zidu za zaščito murglosrbskega terorizma pod vodstvom pritlikavega halbmadžarsko žveplenega generala , ki sliši na ime PLAVI .

 • montyamp

  Na frisu ji piše , da bi rada živela življenje brez kriminala .
  Spet udbovsko okolje iz dobrih ljudi z zlorabami in izsiljevanji naredi cerebralne invalide , kot to delajo iz psov , debili ki se ukvarjajo s pasjimi borbami .

 • montyamp

  Dokler bodo v Sloveniji na oblasti neligitimno ob zaprti opoziciji izvoljeni kriminalci , ne pričakujte preboja v normalnost .
  Vsi na volitve .
  Za lepši jutri , glejte da ne obkrožite komunistične falange .

 • Miccy

  Zanimivo, kako se ta medij ne ukvarja z določeno tematiko. Verjetno zato, ker je novi urednik za bivšega delodajalca spisal odo v škodo kreditojemalcev. Čeprav na prvi pogled ne, se tematika veže. Ravno vaš priljubljeni medij je med drugimi poročal (Nova vsekakor ne!) o … …. …. : https://www.vecer.com/zdruzenje-frank-kreditna-pogodba-v-svicarskih-frankih-je-v-celoti-nicna-6387006

 • šmentanamuha

  Zbotoksirana “Mirela” Festič, poslovenjena Bosanka, je kader, ki ga potrebujejo partijske elite, da bodo lahko preko Univerze Maribor prale denar. Vse je povezano: Ljubljana-Zagreb-BIH-Beograd. Stare partijske naveze morajo konsolidirati denarne tokove, da si zagotovijo preživetje za naslednjih 50 let.

  To so pogumni novinarji, ki razkrivajo resnico. Moj poklon Domagoju Margetiću:

  Tranzicijska prevara in organizirani kriminal političnih elit Ljubljana-Zagreb-Beograd
  https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7xVg&t=4s

  INTERVJU: Domagoj Margetić – Političari su iskoristili dogovoreni rat za pljačku države (09.06.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=JC4RHmWU51Q

  INTERVJU: Domagoj Margetić – Kriminalci, tajkuni i političari su čvrsto povezani! (29.09.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=A3NNL31nIXU

  Na YT najdete še več. Moj poklon Domagoju Margetiću.

  Žerdin, Miheljak, Pucko, Štefančič, Trampuš in Kristina Božič, po Margetiću se lahko zgledujete in naj vas bo sram, da ste zapravili svojo novinarski čast!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!