Nekdanji finančni minister Čufer hvaležen za opravljeno delo druge vlade Janeza Janše

Uroš Čufer (foto: STA)

Čufer je na včerajšnjem zaslišanju obžaloval, da je vlada Alenke Bratušek želela prenoviti predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu in ga ni povzela po predlogu njegovega predhodnika Janeza Šušteršiča in vlade Janeza Janše.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, je včeraj zaslišala nekdanjega ministra za finance Uroša Čuferja.

Čufer je član tiste trojke, ki je leta 2013 sanirala slovenski bančni sistem in ki naj bi Slovenijo rešila pred tujo trojko. V času vlade Alenke Bratušek je skupaj z njo in guvernerjem Banke Slovenije zaupal izračunu, da je bančna luknja globoka pet milijard evrov, in vsakemu Slovencu na ramena naložil dolg v višini 2500 evrov. Omenjena trojka se je tudi odločila za likvidacijo sicer povsem zasebnih bank Factor banke in Probanke, njun dolg pa so, kot že rečeno, prevzeli davkoplačevalci. O omenjenih bankah je Čufer pred preiskovalno komisijo že pričal, vendar pa na vprašanje Anžeta Logarja o tem, kdo je odgovoren za petmilijardno bančno luknjo, nekdanji finančni minister ni jasno odgovoril, saj ni izpostavil nobenega konkretnega imena. Povedal je celo, da nima kakšnega posebnega mnenja o bančni luknji.

Na včerajšnjem zaslišanju je nekdanji finančni minister podrobneje spregovoril o sanaciji NLB. “Obseg problema je bil leta 2013 relativno velik,” je povedal. Po njegovih besedah bi morala Slovenija od konca leta 2008 dalje, ko se je začela svetovna finančna kriza, NLB dokapitalizirati, saj bi banka tako bistveno manj podjetij “porinila” v slabo situacijo. Po njegovi oceni bi bil račun za bančno sanacijo nižji, če bi bili ukrepi izpeljani pravočasno. Čufer je pojasnjeval, da je v bančni zgodbi na splošno imela NLB vedno nekoliko drugačen položaj. Če je nastala težava, so druge banke vedno čakale, kakšna rešitev se bo izoblikovala za NLB, in so ji nato sledile. NLB je takrat že dlje časa opozarjala, da potrebuje dokapitalizacijo. “In leta 2013 smo vedeli, da bo potrebna obsežna dokapitalizacija, nismo pa vedeli, kako visoka bo morala biti,” je dejal Čufer, ki je bil, preden je zasedel položaj finančnega ministra, zaposlen v Banki Slovenije in v sistemu NLB.

Zakona o slabi banki in SDH sta bila ključna
Čufer je včeraj tudi obžaloval, da je vlada Alenke Bratušek želela prenoviti predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu in ga ni povzela po predlogu njegovega predhodnika Janeza Šušteršiča in vlade Janeza Janše. Glede slabe banke pa: “Sem mu (op. Šušteršiču) pravzaprav hvaležen, da je naredil to, da pravzaprav celotna infrastruktura, zakonodaja za slabo banko, z vsemi bitkami, ki so bile v parlamentu, referendumov, to je vse skupaj, kar je bilo, je pravzaprav pripeljal do take stopnje, da je bila pravzaprav naša vloga potem samo še operacionalizacija tega.”

O aferi pranja denarja je zatrdil, da ne ve ničesar, glede izbrisa podrejenih obveznic pa je zavzel stališče, da izbris ni bil napaka.

C. Š.

 • MEFISTO

  Za nekatere Iz družine tisočerih nckov in za šiviljsko ministrico bo to pretežko branje.

  • karpelec

   Saj se ga ne bodo niti lotili, ampak komentirali tvoje in izjave drugih komentirajočih.

 • Janez

  TALE “DOLG”
  2.500 €,
  KI NAJ BI BREMENIL VSAKOGAR OD NAS !
  NAJ PA
  PREVZAMEJO V POPLAČILO – KAR EX KP, ZK , SD, SMC, 8DESUS, ZL ITD.
  ZAGOVORNIKI
  “DRŽAVNE BANKE” N L B. Jaz sem za privatizacijo bank. L.r. J. KOMENDA

 • if

  Vse bolj v javnosti kristalizira zavedanje, da sta bili afera Patria in zrušitev vlade JJ 2012/13 načrtovana procesa paradržave, ki je zlorabila državo RS v škodo demokracije, blaginje in razvoja..
  V okviru časa obeh afer so v NLB z vednostjo Boruta Pahorja (predsednik vlade-operativec), Danila Türka (predsednik države)&Paradržave prali denar in hkrati preganjali demokracijo.

  Sloveniji vlada očitni kriminal!
  Mnogi so leta 2012/13 vstajniško razbijali Slovenijo. Vrh teh vstaj obravnavam kot velizdajalce, fizične ulične razbijače kot nesposbne demokratičnega razmišljanja, vmesne člene kot veleidajalske lakaje!

  Živi svobodna Slovenija ustavne himne Zdravice: “Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!”

 • sprehajalec

  Čufer izhaja iz poštene familije, zveza z Bratoškovo in lopovščina s tem povezana (reševanje mafijskih Bank) je bila nenaravna. Sedaj se poskuša odkupiti.

 • Peter

  Trojka bi pomenila rešitev za Dolino.
  Ampak ker nekaterim dobrobit Doline ni intimna opcija…

 • Sloustava

  Bratuskova je pravzaprav prva spodmaknila opeko in sesula se je Slovenija. Rjovela je, da nas je obvarovala Trojke, a je v resnici zadusila slovenski zivelj in obvarovala Kucana, old boyse in vnesla v narod vsegliharstvo. Zato ji mocno priporocam tole: Chef, shut up! Ce ne razume, : kuharica, utihni. Nobene pravice nimas sedeti v Parlamentu in kokodakati. Ko bos priznala, da si sledila kucanizmu, ko bos priznala, da si nalasc, vedoc, unicevala nase gospodarstvo in prihodnost mladih, dvigni roko in prosi odpuscanja.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!