Neverjetno sprenevedanje SD: pred Moskovičevo vilo, ki je sedaj sedež SD, polagajo nekakšne “spotikavce” v spomin na holokavst, medtem ko Judom ne bi vrnili premoženja in državljanstva

Postavljali bi spomenike, premoženja pa ne bi vračali. Tudi Moskovičeve vile ne. (Foto: SD/printscreen)

Prejšnji teden je v naši redakciji zazvonil telefon. Klical je bralec iz Prekmurja, ki nam je povedal, da ima kontakt z Judinjo, živečo v Izraelu, rojena pa je v Murski Soboti. Nekaj let po končani drugi svetovni vojni je namreč kot majhna deklica emigrirala v tedaj sveže ustanovljeno judovsko državo Izrael.

Kot nam je pojasnil naš bralec, je ta deklica, sedaj gospa v zrelih letih, močno razočarana, ker kar naprej postavljajo nekakšna obeležja, medtem ko Republika Slovenija noče vrniti zaseženega premoženja Judom, ki so zapustili Slovenijo, prav tako noče podeliti državljanstva Judom, rojenim v Sloveniji, ki sedaj živijo drugje. Potem ko so komaj preživeli vojno vihro in se izognili gotovi smrti zaradi holokavsta (hebr. šoah), so doživljali pogrome s strani komunističnih oblasti praktično v vsej vzhodni Evropi, tudi tedanji Jugoslaviji. Komunisti so jih obravnavali kot kapitaliste in kot dvojne agente. Znano je tudi, da je Josip Broz – Tito kot zaveznik arabskih držav, s katerimi je ustvarjal gibanje neuvrščenih, leta 1967 prekinil diplomatske odnose z Izraelom. Tudi dandanes levičarji obravnavajo Izrael kot fašistično državo, ki iztreblja muslimane, pa tudi kot imperialističnega zaveznika ZDA.

No, včeraj pa je SD na svoji spletni strani objavila novico o tem, kako sta predsednik SD Dejan Židan in vodja judovskega kulturnega centra Robert Waltl skupaj postavljala t. i. spotikavce v spomin na holokavst. Mimogrede, gre za istega Roberta Waltla, ki je lani močno napadel našega kolumnista Bernarda Brščiča zaradi intervjuja, v katerem naj bi Brščič menda izražal antisemitska stališča. Naši viri ob tem trdijo, da je Waltl bolj lovec na (državni) denar kot pa pravi Jud.

Seveda pa se postavlja vprašanje, kakšen pomen ima dejstvo, da SD pretaka krokodilje solze zaradi holokavsta, obenem pa omogoča javno zagovarjanje komunističnih pokolov iz leta 1945 – da seveda ne govorimo o tem, da je SD praktično zastonj od države dobila Moskovičevo vilo kot zamenjavo za nekdanje prostore CK ZKS na Tomšičevi, ki so postali integralni del prostorov Državnega zbora RS. Moskovičeva vila je bila sicer v času prejšnjega režima za majhen denar prodana državi, a se postavlja vprašanje, pod kakšnimi pogoji je potekala ta prodaja. Danes v njej domuje pravna naslednica komunistične partije, ki o vrnitvi zaseženega premoženja Judom noče niti slišati.

Demokracija.si

 • TOML

  he he he klošarji socialistični.
  Socialisti Židom ukradejo vilo, potem pa poleg delajo spomenike prav njim.
  Tako debilno je to….
  Robert Waltl pa vso rit od vazelina….kreten.

  • pajot

   Waltl natančno ve,zakaj uporablja vazeljin.

   • slosin

    …ker ga ne nateguje Vazelini…

    • pajot

     tega Waltla osebno poznam. In tudi njegovega nategovalca.

 • RATATA

  Republika Slovenija nima kaj vračati, saj je vzela SFRJ. Če imajo bajturino v lasti komunisti – preimenovani v stranko demokratične prenove in nato v SD ne moremo kar vsi nekaj vračati ali plačevati odškodnine matr no.

  • Srce

   Tako govori kreten, ki je po vojni NOB od vodstva borcev dobil vilo ali zemljo in hišo. Kar je bilo odvzeto se bi moralo z denacionalizacijo vrniti, a se ni. Ukradeno so zaščitili tako, da so dokumente skrili po arhivih, a arhive zaklenili in označili za tajne. In ti komunistični pitanček ne bi vrnil, kar ni tvojega, fuj.

   • RATATA

    A sem jaz sd, zsms, zks, lds, pozitivna slovenija, ab, cerar, šarec??
    Denacionalizacijo je nekdo oviral in ve se kdo, zato naj vračajo in speljejo postopke.
    Ne pa da bi RS nekaj vračala in plačevala odškodnine, saj bo to bilo tako kot pri nlb.
    Jaz nisem nikomur nič vzel zato ne mislim dajat odškodnin namesto nekoga, ki bi mu sodišče moralo odvzeti ukradeno in ga kaznovati!

    • Ana Job

     Pusti Pio, ki te pod drugim nickom Srce napada in si sama sebi lajka.

     P. S.
     Ti si zanjo šef šefova in nikoli ti ne bo segla do pet, pa tudi meni ne.

 • Antonius

  Slovenski narod s preganjanjem Judov nima popolnoma nič!!!!!!!!!!!!!
  Vsa krivda o pomorih in kraji Judovskega premoženja je IZKLJUČNO na komunističnih plečih.
  Kardelj si je prilastil Seunigovo vilo v Tacnu, SD pa si je pa prilastila vilo po umorjenem Judu.
  Kaj imamo s tem Slovenci??!!
  Dediči komunistične drhali svojo morilsko in kleptomansko svinjarijo nad Judi, krivdno prelagajo na celo Slovenijo.
  Boge mame, kakšno morilsko in kleptomansko golazen so na svet rodile.

 • Franc Šink

  Waltl nikoli ni pravi Žid. Ne po fizionomiji ne po ponašanju ne po…..! Naj spusti hlače.

  • Boco

   Judovski kulturni center ni registrirana verska skupnost, pač pa gre za zasebni zavod, ki ga je leta 2013 ustanovil Waltl. Igor Vojtic podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije (registrirane verske skupnosti) pravi, da se gre Waltl »holokavst biznis«, da služi na račun judovstva in judovskih žrtev. Še več, Vojtic je poudaril, da sploh ne gre za Juda, niti po etnični pripadnosti niti po veri.
   Vir: Reporter
   Waltl pa mora biti res pravi prebrisanec …

   • Franc Šink

    Meni se je pa že čudno zdelo.Židje niso bili nikoli neumni.

   • xtc

    Ne komunistični podtaknjenec za njihovo propAGANDO IN MAZANJE OČI LJUDEM.

  • pajot

   saj jih spušča. Občasno.

 • Boco

  Kot primer dvoličnosti in moralne izprijenosti, ki se je gre stranka SD bi omenil zgodbo mariborskega industrialca Marka Rosnera. Preden je sam pobegnil v Izrael leta 1943, je pomagal tisočim židom pobegniti v Izrael. Po vojni so mu komunistični kriminalci zaplenili vso premoženje z obsodbo, da je sodeloval z nacisti.
  Si lahko predstavljate pokvarjenost takratne oblasti, žida so obsodili sodelovanja z nacisti. In nasledniki teh moralnih pokvek, kradljivcev, morilcev in lažnivcev se zdaj postavljajo pred javnostjo s takšnimi spominskimi akcijami.
  Več o tem pozabljenem, zamolčanem mariborčanu si lahko preberete na povezavi:

  http://www.xn--tajerci-pqb.si/osebe/rosner-marko/90/

 • Seveda je ‘sprenevedanje’ in to na kubik.
  Sedaj se gredo neko hinavščino s “spotikavčki” v spomin na pobite Juse, nič pa ni govora o “spotikavčkih” v spomin na pobite Slovence.
  Genocid, ki so ga izvedli komunisti nad slovenskim narodom, še vedno ni priznan, obsojen in z večnimi črkami zapisan v narodovo vest. Do kdaj le?

  • pajot

   Do kdaj le? Upam,da do prvega strela v srce te komunistične pošasti.

 • Jurko

  Felix Moskovic je bil vpliven Jud in podpornik OF. Italijanski fasisti so ga skupaj z otrokoma poslali v internacijo. Sin Julius je pozneje padel kot italijanski partizan. Preostale Zide v Ljubljani so pa nacisti poslali v nemska taborisca s pomocjo domobranske policije. Zagovorniki kolaboracije se morate soociti s temi dejstvi.

  • pajot

   Lažeš. Domobranska policija ni nikoli obstajala. So pa bili komunistični ovaduhi,ki so v veliki meri skupaj z Italijani pospravljali zavedne Slovence v taborišča. Na kolaboracijo komunistov z Nemci si pa popolnoma pozabil,kenede? Aja,nacistov v Ljubljani do leta 43 sploh ni bilo,majmune jedan

   • Jurko

    To so zgodovinska dejstva! Domobransko policijo je vodil Lovro Hacin. Ze prej pa je bila MVAC v Ljubljani ki je samo konec leta 1942 skupaj z Italijani izvedla aretacijo vec sto podpornikov OF. Domobranska policija je skupaj z nacisti aretirala preostale ljub. Zide leta 1944. Partizani so imeli ogromno bitk z okupatorji. Ali so okupatorji napadali njih ali pa oni okupatorje. Domobranci pa so kolaborirali in bili pod nemsko komando.

    • slosin

     partizani imeli res ogromno ‘bitk’ z okupatorji….ja, izid teh bitk je pa preko 30.000 padlih partizanov….Koliko so pa slovenski partizani pobili teh okupatorjevih vojakov…? Ajde, da vidimo …

     • Jurko

      Ne zanikam da ni odporniško gibanje doživljalo s strani okupatorjev in kolaborantov tudi velikih udarcev. Vseeno pa je obstalo do konca. Samo poleti in jeseni 1942 so Italijani zbrali 72.000 vojakov za ofenzivo proti partizanom v Ljub. Pokrajini. Za primerjavo v bitki pri El Alameinu je sodelovalo 116.000 osnih vojakov. Dokaz da je bilo slov odporniško gibanje zelo pomembno je kot na dlani.

     • slosin

      o številu žrtev na okupatorjevi strani pa nič….! Italijanske ofenzive nihče ne zanika…

     • pajot

      72.000 vojakov nad nekaj raztrgancev. Odporniško gibanje,nehaj me drkat…bumbar FDV-jevski.

     • O’Brien

      Leta 1943 je Tito kolaboriral z Nemci. https://www.srbijadanas.com/vesti/istorija/otkrivamo-najvecu-tajnu-partizanskog-pokreta-2016-08-15

      Vidim, da je bila terapija v sobi 101 pri tebi nadvse uspešna.

    • pajot

     Ne ti meni o zgodovinskih dejstvih o katerih nimaš pojma. Lovro Kacin je bil vodja policije,ampak pod italijanskim šefovanjem. Tako,malo za kamuflažo,jebi ga. Zavedne Slovence pa so ovajali komunisti in jih pošiljali v konc logorje. Kdo je ovadil Toneta Tomšiča? In zakaj ga niso rešili,pa so imeli možnost. Daj,preberi še kaj drugega ,ne samo VKPB. Kar pa se tiče ogromno bitk z Nemci,pa saj si smešen,majmun. Kakšne bitke? Dražgoše? Ko so spizdili po nekaj strelih in prepustili domačine nemškemu besu? Ko so v Frankolovem napadli nekega brezveznega oficirja,ga ubili in pobegnili nazaj v hosto? Zaradi tega je viselo po drevesih sto Slovencev,nič krivih in nič dolžnih. daj ne smeši se na tem forumu s svojo komunistićno osnovnošolsko pametjo in pojdi rajši na kak češki pir.

     • Jurko

      Lovro Hacin in ne Kacin je bil vodja domobranske policije vse do leta 1945. Je pa res že prej MVAC v Ljubljani aretirala več sto ljudi in jih pošiljala v sodelovanju z Italijani v internacijo. Imeli so celo svoje lastne zapore. Seveda vsakega v OF niso mogli rešiti iz zapora.

      Toneta Tomšiča konkretno je aretirala Ovra v sodelovanju z gestapom konec leta 1941. Italijani so ga iskali že od aprila 1941 ko je bil izdan prvi nalog za aretacijo 32 vodilnih komunistov. Italijanom je uspelo šele s pomočjo gestapa. Gestapo je aretiral in z mučenjem in grožnjami prisilil eno partizansko kurirko k sodelovanju in je izdala kje v Ljubljani se skriva Tomšič.

      Seznam partizanskih bitk si pa poglej tukaj. To je samo do kapitulacije Italije

      https://sl.wikipedia.org/wiki/Partizanske_bitke_v_Sloveniji_od_leta_1941_do_kapitulacije_Italije

     • pajot

      Komunisti so bili v dogovoru z Italijani. In bi Toneta Tomšiča lahko rešili. Zakaj ga niso? Ker je bil Tone Tomšič trn v peti Ediju Kardelju in ostali bandi. Daj,pozanimaj se malo.

     • Jurko

      Vsakega pač niso mogli rešit. To je neumno predvidevanje. Tudi Tomščičeva žena je bila obsojena skupaj z njim pred vojaškim sodiščem samo je preživela ker so jo poslali v internacijo. OF je res imela informatorje v vodstvenih organih ital. XI armadnega zbora. To so bili ital komunisti. Ampak to je pač vohunstvo v sovražnikovih vrstah del vojne. Italijani sami pa priznavajo da so do poletja 1942 ko se pojavi bela garda oz Mvac večinoma ukrepali na slepo ker so imeli zelo malo sodelavcev. Potem pa je sploh bela garda nadzorovala kdo gre v internacijo kdo ven ipd.

     • pajot

      ne nakladaj. bele garde v Sloveniji ni bilo. Bili so domobranci. Opranoglavec. kdo gre v internacijo in kdo ne,so določali komunistični podtaknjenci v ljubljanski policiji. Vem za več primerov. Kajti,rdečeglavim je bilo pomembno,da se znebijo svojih političnih nasprotnikov. Poudarjam,političnih. In če so pobijali po vojni,jim ni bilo težko sodelovati z Italijani in Nemci pri tem preganjanju. Njihov cilj je bila komunistična Slovenija. In pri tem poslu so uporabili vse svoje zmožnosti. Ena od teh je bila tudi infiltracija v okupatorsko oblast,kjer so lahko pospravljali svoje politične nasprotnike v taborišča in seveda tudi v jame.kar so s pridom uporabili tudi kasneje,po tako imenovani osvoboditvi. dej,no,se bo treba pogovarjat z ljudmi,ki so takrat živeli in ne samo tičat v komunističnih knjigah.

     • Jurko

      MVAC je Bela garda. Tudi Italijani so jo večkrat tako nazivali. MVAC je bila del italijanske vojske kot pomožne enote. Domobranci so pa bili del nacistične SS in policije. Tudi kot pomožne enote. Jasno so kot taki odločali o tem kdo gre v internacijo. Pa tudi izhod ven so uredili če si pristal na vključitev v njihove enote. Pred nastopom MVAC pa Italijani niso imeli dosti sodelavcev med Slovenci. Nekaj jih je bilo med klerofašisti na univerzi kar potrjujejo italijanske listine. Med prvimi ovaduhi že pod Italijani je bil tudi Hacin kar je sam priznal na sojenju po vojni ko je bil soočen s pričanjem Italijana Diaconija.

     • pajot

      Še enkrat: bele garde v Sloveniji ni bilo. MVAC je bila militaria voluntaria anti comunista. Bela garda je bila v Rusiji. Italijani niso niti enkrat nazivali MVAC z belo gardo. Zdaj pa zadnjič: Tvoja komunistična partija Slovenije je bila del Komunistične partije Sovjetske zveze in del komunistične internacionale.Skupaj z Hitlerjevo NSDAP so podpisali pakt s katerim so se zavezali k sodelovanju obeh partij. KOmunistične in nacistične. Ta pakt je veljal do napada Hitlerja na Sovjetsko zvezo. Pa kaj ti to pripovedujem. O tem si zelo dobro poučen,jurko. In tudi veš,da sta Hitler in Stalin skupaj z velikim veseljem napadla Poljsko. Kajti,oba sta bila požrtna na širjenje svojih imperijev. nemec na lebensraum,džugašvili pa je hotel cel svet doživeti pod komunizmom.
      Tisto kar se je dogajalo v Sloveniji,si pobral na predavanjih na FDV-ju iz ust tvojih političnih komisarjev. Obstajajo pa tudi drugačna pričevanja,ki tvojo tezo npr. o tem,da so bili domobranci del SS-a ,postavljajo na laž. Jurko,jurko,bo treba še malo v šolo. Pa ne v komunistično. Kaj praviš?

     • Jurko

      Kaj so bili domobranci govorijo zgovorno nemški dokumenti. Italijani so pogosto uporabljali tudi izraz Guardia bianca je pa res da uradno je bil naziv MVAC. O paktu med Nemčijo in SZ pa ja ok je bil pakt in tudi delitev vplivnih območij. Samo če hočeš dokazati kolaboracijo slovenskih komunistov z okupatorji boš moral pokazati kaj več od tega. KPS je poslala prostovoljce ob aprilski vojni. Na Jesenicah so imeli v spopadu z njimi Italijani štiri mrtve. Italijani so že konec aprila izdali tiralico za 32 vodilnih komunistov. Sporazum med Nemčijo in SZ se na Italijo sploh nanašal. Doslej sem že večkrat vprašal ali so v času med aprilom 1941 in junijem 1941 v KPS ali PIF sklenili kakšen sporazum z okupatorji? So kje sestavili kako milico ki je služila okupatorju? Oboje so kasneje naredili domobranci in MVAC. Odgovora še nisem dobil.

 • Edini dedič je to vilo prodal, niso je SD-jevci ukradli.

  • david23

   “Moskovičeva vila je bila sicer v času prejšnjega režima za majhen denar
   prodana državi, a se postavlja vprašanje, pod kakšnimi pogoji je
   potekala ta prodaja.”
   Prosim preberi si še enkrat zgoraj citirani stavek iz članka in dobro premisli, kaj po vsebini sploh pomeni.

   • Poznam zgodbo, dobro, dedič jo je prodal eni ženski, ta je nato prodala vilo naprej.

    • Tanja Bor

     Najprej pa je bila vila 1946 zaplenjena.

 • Jurko

  S premozenjem Zidov na Stajerskem pa je bilo podobno kot s premozenjem zavednih Slovencev. Gestapo jih je takoj na zacetku izgnal ce niso sami zbezali. Potem je pa naseljeval Nemce. Gestapovci so imeli navado reci Nemcu sprehodi se po mestu in si izberi imetje ki ga zelis. Tako so delali nacisti.

  • pajot

   In komunisti takoj po končani vojni,he,he,he…mudonjo jedan.

 • VERRZIFIKATOR

  Moša Deján

  UKRADENA VILA

  V mestu nekem vila se bohoti,
  kot ukradena je dobro znana,
  novim gospodarjem kot predana
  v veličini vsej in vsej krasoti.

  Gospodar se novi ne sprašuje,
  ali to morda ni legitimno,
  niti v sanjah, niti ne intimno
  se ukradenega ne sramuje.

  To bila je židovska lastnina,
  Židu so jo namreč zaplenili,
  preden reveža so umorili,
  se nihče ne spomni več načina.

  Gospodar nič židane ni volje,
  ko se po lastnini ga sprašuje,
  nekaj godrnja in natolcuje,
  da spominja te na svetobolje.

  Ker pa Žid na žido nas spominja,
  legitimnost zlahka se poišče,
  če natrosi se laži prgišče,
  in resnico židan prt zagrinja.

  Židan prt čez vse spomine slabe,
  češ na slábo brž naj pozabimo
  in v prihodnost svetlo se ozrimo,
  misli to zločinske so ogabe.

  Židan prt se čez zločin pogrne,
  a lastnik zdaj židane ni volje,
  tudi če mu jasno ni najbolje,
  da se slábo le še s slabšim vrne.

  • Antonius

   Komur ni poznano.
   Peta kitica, prva vrstica:
   *Ker pa Žid na *žido* nas spominja,*
   …. , Ker pa Žid na *svilo* nas spominja, ….
   Verrzifikatorju pa v opravičilo, ker se vtikam in z razumevanjem.

 • xtc

  Walrl sploh ni Jud,to je povedal uradni predstavnik Judov v SLoveniji.
  SD-ZKJ in ostali derivati le te LMŠ,SAB,SMC,Desus so čiste komuznistične stranke-dejstvo je ,da so povojni komunisti Judom zasegli vso premoženje-čeprav je bilo znano,da niso nogli biti izdajalci in soelavci okupatorja,seveda so inašli termin uvožen iz CCCP,ki jih je razglasil za črnoborzijaše,razrednesovražnike,izkoriščevalce in narodne(beri-komunistične) sovražnike,da sose lahko polastili njih premoženja,čeprav niso imeli zoper Jude nobenih dokazov.
  Seveda noičejo Judom vrniti premoženja to je tipično komunistično,hipokrizija ,ki bi ji moral Vojtich javno narediti konec in povedati,da komunisti niso bili za Jude nič manj nevarni kot njihovi bratje po socializmu nacionalsocialisti.
  Treba je vedeti ,da so Titovi gošarji uporabljali zanimive trike glede Judov,ker so imeli večinoma Nemške priimke so jih preprosto preimenovali v nemške izdajalce-ki so jih pobili v pobojih,če pa ni šlo drugače pa so bili obsojeni na montiranih procesih,kot črnoborzijaši in krivci za pomanjkanje ali pa kot izkoriččevalci “naroda” in ustreljeni.

  • pajot

   Waltl je nemški priimek. Da ni ta osebek slučajno naci-komunist? Ne bi bilo nič čudnega,saj so komunisti in nacisti bratje po ideologiji.

 • Gr Enze

  DEJAN ŽIDAN PARTIZANSKO IME SVINJSKA SMRT !

 • Anton

  Tudi jaz imam prijateljico Judinjo živečo sedaj v Izraelu, tjakaj se je preselila lansko leto, ko je tu v Sloveniji neuspešno dlje časa iskala zaposlitev. Znano je da se je med komuniste v tistem času v partijo včlanilo kar nekaj Judov, nekaj profesorjev/ic Judovskega porekla je še sedaj zaposlenih na fakultetah pri nas. To so storili/e, zato da so dobili/le zaposlitev. Tako da ja položaj Judov kar solidno poznam, pa niso tako “bavbavi “kot jih skušajo levičarji po svetu in pri nas prikazati.

  sarkazem press

 • tramal

  Mene zanima kdaj bodo komunistični zločinci postavili spomenike nedolžnim slovenskim žrtvam,otrokom,dojenčkom in vsem ostalim.

 • pajot

  Židan uporablja svoje možgane samo za jest,pit,spat in lenarit. Za spolno razmnoževanje je popolnoma neuporaben tip. Ni čudno,saj pije hrvaški teran.

 • Jurko

  Judom je bilo po vojni res tudi zaseženo premoženje. Danes so ga nekateri tudi dobili nazaj. vendar večina naših Judov je med vojno umrla. Tudi domobranska policija je pomagala v holokavstu v Ljubljani. Madžarski fašisti pa v Prekmurju.

  • pajot

   Pizdek lažnivi. Koga ti tu prepričuješ,majmune jedan?

   • Jurko

    Več kot 99% folka je dobilo vrnjeno premoženje. Tudi Židje so bili vmes normalno. Samo večino so pobili v holokavstu. Domobranska policija je recimo leta 1944 skupaj z nacisti aretirala tudi nekatere nežidovske sorodnike Ljub Židov. V nekaterih primerih ni imel kdo dedovat.

    Pizdek lažnivi? :D A če bi bil starejši bi bil pa lažniva mumija? LOL

 • Olga2345

  Gospa naj se obrne na “rojaka” Waltla, ki očitno odobrava zločin nad Judi, saj paktira z zločinci in njihovimi potomci! SD je komunistična stranka, ki se nikoli ni distancirala od zločinov komunizma – genocida in ga obsodila!! Komunisti so od vsega začetka največji rasisti in zločinci, enaki nacistom! Pobijali so Žide, Rome, Nemce, Italijane, Slovence in vse, ki so mislili drugače!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!