Norčevanje iz vseh slovenskih bolnikov: UKC Ljubljana dobil nagrado za poslovno odličnost!

Čakalnica na urgenci UKC Ljubljana. (Foto: STA)

Očitno se vici pišejo sami. Medtem ko je vsakomur z zdravim razumom in kmečko logiko jasno, da je stanje v slovenskem zdravstvu naravnost katastrofalno, saj mnogi bolniki kljub ogromnim količinam porabljenega denarja slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev umirajo zaradi nerazumno dolgih vrst, je UKC Ljubljana prejel priznanje za poslovno odličnost 2017. 

Po zaključenem postopku ocenjevanja je UKC Ljubljana po navedbah STA prejel več kot 400 točk, zaradi česar je postal upravičen do mednarodno priznanega certifikata Prepoznani v odličnosti – štiri zvezdnice, ki ga bo lahko po besedah predsednika razsodniške skupine Antona Petriča uporabljal prihajajoči dve leti.

UKC Ljubljana tone v finančnih dolgovih
Ob vsem tem moramo spomniti, da je – ob korupciji v zdravstvu, sploh v sistemu javnega naročanja, in grozljivem stanju na področju čakalnih vrst ter urgentnih centrov – UKC Ljubljana leto 2016 zaključil s 25,5 milijona evrov izgube. Katastrofalno stanje so razkrila letna poročila javnih zdravstvenih zavodov iz leta 2016, ki so pokazala, da je 13 bolnišnic poslovno leto zaključilo z negativnim poslovnim rezultatom v višini 39,2 milijona evrov. Kot lahko vidimo, je bila izguba UKC Ljubljana gromozanska, glede na to, da je leta 2015 znašala 6,3 milijona evrov.

UKC Ljubljana se je tako dokopal do najslabšega poslovnega izida v tem stoletju, potem ko je izguba narasla od tiste leta 2013, ki je znašala 22 milijonov evrov. V UKC Ljubljana so izgubo pojasnili z besedami, da je povečanje potreb prebivalstva po zdravstvenih storitvah tisto, ki je vplivalo na to, da so potrebe presegle plačani program zdravstvenih storitev. Kot lahko vidimo, je novica iz začetka lanskega leta pokazala, da povečanje negativnega stanja s 6.295.075 evrov izgube na 25.484.582 evrov v letu dni kaže na to, da naša največja bolnišnica tone vse globlje v finančnih dolgovih.

Foto: STA

Največji presežek odhodkov pri nabavi materiala
Pregled finančnega poročila posameznih klinik na UKC Ljubljana, ki so v letu 2016 beležile največje izgube, je pokazal, da je največji presežek odhodkov nad prihodki ravno pri nabavi materiala. V našem največjem javnem zdravstvenem zavodu UKC Ljubljana so v letu 2015 namenili 135.236.500 evrov za nakup zdravstvenega materiala, v letu 2016 pa 149.330.904 evrov. Če je primer nabave žilnih opornic pokazal, da gre za preplačevanje materiala za več kot 3-krat, da se podobno dogaja tudi pri nabavi kolkov in drugega materiala, lahko informativno zadevo prenesemo tudi na skupni znesek porabljenih sredstev za zdravstveni material. Torej, v letu 2015 bi lahko UKC Ljubljana za plačilo zdravstvenega materiala, če ne bi šlo za preplačevanje, porabil za okoli 43.900.000 evrov manj sredstev, v letu 2016 pa za okoli 49.800.000 evrov manj. Torej, to bi znašalo dovolj za skrajševanje čakalnih dob za celotno Slovenijo. Prihranek pa bi bil tudi večji, kot znaša izguba UKC Ljubljana.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bi se morala nad takimi ocenami zamisliti in ukrepati. Več kot očitno pa se je izkazalo, da ministrica ni sposobna pripraviti kratkoročnih ukrepov za zmanjšanje negativnega poslovanja v bolnišnicah, kot tudi ne dolgoročnih ukrepov in zakonodaje, ki bi prispevala k urejanju neurejenih razmer. Morala bi se zavezati državljanom, pacientom in zaradi njih s pomočjo nujno potrebnih reform urediti razmere v zdravstvu, ne pa da je brez slabe vesti na mizo postavila skrpucalo, ki sodi zgolj v koš.

Foto: STA

Zaradi apatičnosti ministrice, ki med drugim nosi največjo odgovornost za katastrofalne razmere na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, UKC Ljubljana skrbi za to, da si na njegov račun prvorazredni polnijo žepe, drugi državljani pa so prepuščeni sami sebi. Očitno se v Sloveniji za to dobi nagrado za poslovno odličnost.

N. Ž.

 • sunday

  pi jim mat prekleta banda, dejansko gre za norčevanje, premišljeno in podlo norčevanje iz bolnikov in plačnikov tega sistema – čas je, da to že enkrat crkne s takšno podlo in hinavsko državo vred !!!

  • Silka

   Stvari in krivce je treba imenovati s pravim imenom. Nezadovljni s sedanjim stamjem, bomo kmalu na volitvah imeli možnost izbrati drugo opcijo z izvolitvijo SDS.

   • KIKI

    Celo predvolilno obdobje bo sestavljeno iz samega
    pljuvanja po SDS in desnih strankah. To je edini levi
    program!

    • Tone

     In obratno.

     • KIKI

      Toliko laži kot levica, ne premore nihče!

     • Karmen

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • Tone

      In obratno.

  • Franjo Trojner

   Res je, norca se delajo iz vseh poštenih državljanov! Poteptati je treba vso to hinavsko izprijeno rodečo bando.

  • Tone

   Upaj, da ne bodo pričeli varčevati ravno pri tebi.

   • KIKI

    Kje pa misliš da varčujejo? Pri stričkih iz Murgelj?
    Oni cartljajo svoje “zasedene” in “zamaščene” ude
    in riti v Švici , za naš denar, seveda…mi pa v marš v
    vrsto kot za odstrel , tovariš Tone , a ne?

 • KIKI

  Mislim, da so že vsi znoreli! Ni nam pomoči!

  • Marko Markov

   Znoreli z divjanjem za denar, raja pa naj crkne, ce je tumasta in jih voli na volitvah!

 • AlojzZ

  Tako je vedno, ko avtor ocenjuje svoje delo in je od te njegove ocene odvisno plačilo. Skratka! Katera stranka že obljublja prosti trg? Nobena???? Pa ljudje, je to možno????
  :-o

  • Tone

   Pohvalno, vsaj v tej točki so vsi iskreni in pametni.
   Prosti trg je fikcija – Bolj ko se kdo zaklinja v prosti trg, bolj ga nadzira in regulira. Samo Trumpa si poglej!

 • Krtača 20

  Hotl ste kapitalizem, gnili ameriški sistem kjer te če si brez zavarovanja in na bolniški postelji, za vogalom skipajo iz bolnice. Vse nadstandardne posege pa odplačuješ po par let. Da se razumemo, nadstandard je vse kar ne ogroža direktno življenja človeka, tko zavarovalnice pravijo. Zato ne jamrite in podprite janšo, potem bo še bolje ovce.

  Članek je pa pod nivojem srednješolskega otroka. Če so žilne opornice preplačane, še ne pomeni da je vse preplačano. Zdravnikov je premalo, sester je premalo, zavarovalnice bi bilo treba za ušesa…. Vse je narobe, država pa ne da več denarja, pa ga nujno rabimo. Politiki pa kar bluzijo o manj denarja za servisiranje več bolnikov. To ne gre.

  • sanguis sacrum

   daj nam socializem, daj nam venezuelo…potem bomo vsi zdravi, ker bodo čakalne vrste še daljše in bomo vsi deležni zdravstvene oskrbe…zastojn…

   • KIKI

    Kdo bo pa pogrebe plačal?

  • KIKI

   Mafijski žakelj brez dna se ne da napolnit, ker ima tuliko lukenj
   kot “odjemalcev”, ki jih vsi dobro poznate, pa nič ! Še stari jazbečar
   Zemljarič bo vohljal in kradel do svojega 100 leta; po moje spi na
   denarju, pokriva se z njim in žre ga tudi…in takšnih je na tisoče…
   ampak so naši, prav tako kot lopovski bančniki in tajkuni !
   In še ena posebnost je : vsi so iz F21! To te pa ne čudi!

  • Karmen

   Da bi le imeli ameriško zdravstvo. Ga imajo enkratno urejeno, ne pa pri nas, kjer UDBA krade na veliko, mi smo pa prikrajšani za zdravstvene storitve, kljub ogromnim zneskom, ki ga plačujemo za zdravstvo in davke.

   • princeska

    Bravo Karmen, točno tako je. Mi plačujemo, UDBA in mafijski priskledniki kradejo. Ljudje umirajo čeprav so za svoje zdravstvo že pošteno plačali in ga velikokrat tudi preplačali.

    • Karmen

     Hvala.

 • VERRZIFIKATOR

  Peter Antonič

  POSLOVNA NADUSPEŠNOST

  Poslovno spet bili ste naduspešni,
  tako je komisija ocenila,
  odhodek vaš največji so zdravila
  po ceni kajpak karseda pregrešni.

  Vi klinično ste sicer obtičali,
  umetno se samo vas še rešuje,
  zato ugled se puhel vam kupuje,
  pa saj ste vedeli in ste spoznali.

  Za tistega, ki zdaj vas nagrajuje,
  bi tale bil nasvet zelo primeren,
  načrt izdela hitro naj okviren,
  češ koliko se škarta pričakuje.

  Da krajše vrste so prioriteta,
  o tem pri vas nobenega ni dvoma,
  pospremili do zadnjega ste doma
  več čakajočih in to brez posveta.

  Vprašanje zdaj je za opazovalce,
  le kdaj poskuse boste okrepili
  in stroko s tem izdatno nadgradili,
  v postopek vzeli male kdaj glodavce?

 • althar

  To ni nič novega. Javno zdravstvo se iz slovenskih bolnikov norčuje že 45+27 let.

  • Marko Markov

   Ma ne, ce stisnes stotaka zdravniku v zep, takoj pomaga, da bi dobil v zep se enega!

 • Anton

  “UKC Ljubljana dobil nagrado za poslovno odličnost!”

  SARKAZEM PRESS

 • xtc

  Kot v “dobri stari Yugi” tudi tam so komunisti karnapreje zmagovali,dosegali delovne zmage in bili odlični,kje se je končalo smo videli,očitno bomo morali vajo “osamosvojitve in osvoboditve” ponoviti.

 • mona lisa

  Norčevanje iz bolnikov in državljanov kot na vseh področjih.

 • princeska

  Koliko mrtvih imata na vesti Milojka Kolar in Miro cmerar?
  Rado Pezdir: Mainstream novinarji ubijajo, kajne?

  Lahko preberete v reviji Reporter https://reporter.si/tiskana

 • Antonius

  Univerzitetnemu kliničnemu centru lahko priznanje za poslovno odličnost, ob sodelovanju ministrice Milojke Kolar Celarc, izročita kar največja zaslužkarja na račun zdravstva. Biznismen Zemljarič in lobist Božo Dimnik.
  Arogantno in do konca zblojeno!!!!
  Volite SDS, da bodo pijavke končno odrezane od zdravstvene blagajne.

 • bojan

  Nagrade si podeljujejo itak tisti ki so na oblasti.. pr nas pač taka bolezen razsaja, za katero ni zdravila … ljudi se sploh ne vpraša za mnenje … Tej bolani zdravsveni sekti sporočam da ljudje niso več neumni.

  na tujih blogih sem bral da so slovenski zdravniki morilci … se bi kr strinjal, pa tud grdo izkušnjo imam okoli svojca ki bi lahko še živel …

  • Marko Markov

   Tudi mi, tasco so pustili umreti, se nihce je ni niti prav pogledal!

 • mginko

  Po režiji udbomafije iz murgel, za blefiranje naroda. Tako se dela že 70 let.
  Državljani ??? !!!

 • Ryuk

  Seveda. Nagrado so podelili dobavitelji medicinskega materiala. Za njih je to gotovo najboljša bolnišnica na svetu. Za paciente pač ne.

 • RATATA

  To je v Sloveniji “normalno”.
  Skoraj vse “Gazele leta” so šle uqrac.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!