Odbor za gospodarstvo bo razpravljal o škodljivih in uničujočih koalicijskih ukrepih za podjetništvo

Foto: iStock

Odbor DZ za gospodarstvo bo danes razpravljal o predlogih ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki so po oceni poslancev SDS škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike. V sredo se bo razprava nadaljevala na izredni seji DZ, ko naj bi vladi Marjana Šarca priporočili, da se s predstavniki gospodarstva dogovori o novi koalicijski pogodbi.

Koalicijska pogodba, ki so jo dogovorile stranke LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS, po mnenju SDS prinaša nerazumne davke, brezglavo rast administracije in različnih privilegijev, povečevanje birokratskih ovir ter krepitev centralizma, so v zahtevi za sklic izredne seje DZ zapisali poslanci SDS. S tem se želi po njihovem mnenju zatreti, pregnati in uničiti slovenske podjetnike ter tako tlakovati pot v socialistični družbenoekonomski sistem, kot ga poznajo le v državah, kot so Venezuela, Severna Koreja in Kuba.

Podjetniki so nad koalicijsko pogodbo začudeni in ogorčeni, še posebej nad zavezo, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine. Če bo ta zaveza tudi uresničena, bodo njihovi dobički lahko obdavčeni tudi po 59,5-odstotni stopnji, so izračunali v SDS, kjer dodajajo, da pa bo predlagana sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov prizadela tudi fizične osebe, denimo ob prodaji nepremičnine, ter delavce, ki so soudeleženi pri dobičku svojih podjetij.

Državni zbor naj zato vladi in koalicijskim strankam priporoči, naj sprejme poziv gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in skupnemu dogovoru o novi vsebini koalicijske pogodbe. Ta naj bo takšna, da ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije, pravijo v SDS.

C. Š., STA

 • Franc Šink

  Bolj človek gara, slabše mu gre.

  • mginko

   Franc Šink – Bolj, ko slovenskega človeka ne zanima država, bolj slovenski komunistični socializem krade zaspanemu narodu (ne udeležba na volitvah cca 800,000 brezbrižnežev ). Tak narod mora plačati ceno po svojih žepih in demokratični svobodi, da se bo zbudil (mogoče). V zaspanosti NE JAMRAJTE ! In garajte za mesečev socializem in kučanov komunizem še naprej!

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba davke vključno z DDV znižat vsaj za po 7% in uvesti enoten DDV ter začeti z drastičnim zmanjšanjem JS njegove porabe in privatizacijo.
  Hrčki so že dojeli,da bo treba zmanšati davke in obremenitve in pripravljajo bistvene spremembe na tem področju.
  Na Kurah zopet pametni in trobentajo o dobičkih ,ki jih bodo imeli le “izkoriščevalci” država pa bo izgubila.
  Levim debiklom pač ni jasno nekaj,bolj je država visoko obdavčena,večja je davčna utaja in izmikanje plačil in nižji izplen,kot ,če so davki nižji saj nihče ne vidi smisla izogibati se jim. in raje plača tistih par % država pa nabere bistveno več.

  • mginko

   ” država pa nabere bistveno več ”
   In leva mafija, bi zopet zajemala iz polnega korita, “človečkom” bi ob garanju šlo še slabše.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!