Kanclerka Merklova s Pahorjem zaradi blokade Hrvaške štiri mesece ni hotela govoriti, danes je slovenski predsednik nad arbitražo navdušen

Foto: YouTube. Borut Pahor.

Predsednik države Borut Pahor je v sredo zvečer gostoval v oddaji novinarja Boštjana Veseliča na tretjem programu Televizije Slovenije, kar je izgledalo, kot da gre za neke vrste samopromocijo nekdanjega slovenskega premierja, ki naj bi bil najbolj zaslužen za to, da je Slovenija izbrala bojda najboljšo možno pot za reševanje mejnega spora s Hrvaško, torej arbitražni sporazum. Namreč, Pahor je novinarju Veseliču večkrat zatrdil, da si opozicija razplet arbitraže napačno razlaga in da Slovenija bojda ima teritorialni stik z odprtim morjem, čeprav je večina uglednih pravnikov povedala ravno drugače. Pahor je razkril tudi zanimive podrobnosti iz časa pred podpisom arbitražnega sporazuma, ko je Slovenija blokirala hrvaška pristopna pogajanja za Evropsko unijo, ko je imel izjemno hladne odnose z nemško kanclerko Angelo Merkel, katera si zanj bojda ni želela vzeti niti dve minuti časa. Sicer pa slovenski predsednik pričakuje, da bo Hrvaška sčasoma vendarle sprejela odločitev sodišča in razsodbo tudi implementirala.

Borut Pahor je nedavno obiskal avstrijskega predsednika Alexanderja van der Bellena in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, po svojih besedah se je z obema za zaprtimi vrati pogovarjal izključno o nedavni odločitvi arbitražnega sodišča v slovensko-hrvaškem mejnem sporu, prav tako sta se o tem delno pogovarjali obe delegaciji.

Gre za zelo občutljivo temo tudi za Avstrijce, saj sta zanjo obe državi sosednji,” je na tretjem programu razlagal Pahor, ki razkriva, da je avstrijski predsednik mnenja, da bi se morali državi pogovarjati naprej od tam, kjer se je končalo arbitražno sodišče. “Avstrija je mnenja, da alternative takšni rešitvi tako ali tako ni.”

Pahor s predlogi v Zagreb poslal ameriškega diplomata
Pahor je sicer potrdil, da je na tiskovni konferenci izkoristil priložnost in Hrvaško pozval, naj v razumnem času pošlje v Slovenijo bodisi uraden, bodisi neuraden signal, da je pripravljena spoštovati arbitražo in uveljaviti na novo začrtano mejo. Skliceval se je na položaj, v katerem sta se sosednji državi znašli poleti 2009, ko je Slovenija Hrvaški blokirala pristopna pogajanja, kljub temu pa južna soseda ni želela reševati mejnega spora. “Ker je takrat Evropska komisija dvignila roke od tega vprašanja, so se incidenti na morju in na kopnem stopnjevali, mednarodna skupnost pa je zaskrbljeno opazovala, ali se nemara rojeva nov varnostni konflikt!”

Pahor je v intervjuju razkril, da se je na pomoč zatekel k enemu od uglednih ameriških diplomatov, katerega je namesto slovenskega predstavnika poslal v Zagreb reševat mejni spor. “Ko se je po nekaj dneh vrnil z Zagreba, mi je dejal, da mu niso odgovorili nič. A ravno to je bila dobra stvar. Niso rekli ne, zgodilo se je prvič, da Hrvaška nečesa ni zavrnila. Odločil sem se, da bodo na tej točki delali naprej,” se časov svojega predsedovanja vladi spominja bivši šef stranke SD. Pahor se je tudi spomnil, kako so slovenski policisti ustavili pobesnelega Hrvata, ki se je skušal slovenski politiki maščevati z bombnim napadom. Le nekaj dni pozneje se je prvič sešel z Jadranko Kosor, ki je poleti 2009 ravno prevzemala posle od Iva Sanaderja.

Foto: YouTube. Boštjan Veselič.

Predsednik pravi, da so bili Hrvati leta 2009 iskreni
Pahor je sicer zanikal, da bi Hrvati arbitražni sporazum podpisali s figo v žepu, po njegovih besedah so se mu zdeli zelo iskreni, ko si je Sabor premislil in potrdil tudi za Hrvaško najbolj bolečo 3b točko, da določi stik Slovenije z odprtim morjem. Prav tako se je branil, da je dovolj dobro zaščitil slovenske nacionalne interese, ko je namesto nadaljnjih bilateralnih pogovorov raje izbral arbitražno sodišče. “Enostavno si nismo mogli privoščiti, da bi Hrvaško blokirali do te mere, da bi izsilili točno takšno mejo, kot bi si želela Slovenija! Ne bi imeli podpore mednarodne skupnosti!”

Slovenski predsednik je navedel, da se je blokado odločil vzpostaviti na podlagi ugotovitev zunanjega ministra v času prve Janševe vlade, Dimitrija Rupla, da je Hrvaška v Bruselj poslala dokumente, v katerih je prejudicirala mejo s Slovenijo na kopnem in na morju. Pahor je sicer povedal, da je bila za Hrvaško to dobra odločitev, da bi se o meji lahko razsodilo po vstopu hrvaške v EU. Na žalost je pozabil, da je bila to po drugi strani tudi zelo slaba stvar za Slovenijo, saj je s podpisom arbitraže Hrvaški dovolila vstop v EU brez rešenega mejnega vprašanja, kar se nam je nato najprej maščevalo s prisluškovalno afero in nato nenadnem enostranskem odstopu južne sosede od sporazuma.

S Kolindo se je doslej srečal že 27-krat
“Tudi včeraj na tiskovni konferenci sem ponovno dejal, da so navedbe, da je proces okužen in neverodostojen, irelevantne, sodišče je to vzelo v presojo in ocenilo, da resda gre za prekršek, a da je sporazum imel plemeniti cilj, zato je kljub kršitvi sodišče nadaljevalo delo,”
je povedal predsednik. Pahor se je sicer doslej s Kolindo srečal že 27-krat, na zadnjem nedavnem sestanku pa jo je pozval, naj Hrvati spoštujejo tudi tisti del razsodbe, ki jim ni po godu.

Sicer pa Pahor pričakovano ni želel priznati, da je odločitev arbitražnega sodišča za Slovenijo v resnici slaba. “Ne, jaz sem bil zelo prijetno presenečen nad rešitvijo, nisem je razumel kot slabo razsodbo. Moram povedati, da ko smo podpisovali sporazum in ko sem takrat iskreno vzkliknil, da je bil to fantastični dan, nisem pričakoval, da bodo na morju obe državi razmejili tako, kot so ju. Dobili smo praktično 4/5 Piranskega zaliva, čeprav smo to pričakovali že prej.” Za Pahorja je rešitev slovenskega stika z mednarodnimi vodami sicer »genialna odločitev«, saj gre za določitev območja stika s tremi temeljnimi svobodami, preletom, plovbo in polaganjem cevovodov, “kar v bistvu pomeni stik Slovenije s teritorialnim morjem,  na poseben način. Sodišče se bolje ni moglo potruditi, da bi Slovenija ostala pomorska država”.

Pahor trdi, da Slovenija ni dobila samo “služnostnega območja” čez hrvaško morje
Z drugimi besedami, Pahor je zatrdil, da nikakor ne gre za služnostno območje in da gre za napačno interpretacijo. “Kje pa, sodišče je jasno reklo, da hrvaška ne more kontrolirati Slovenije, moramo biti zelo zelo zadovoljni . Morate upoštevati celo vrsto okoliščin, ni bilo mogoče doseči boljše rešitve meje med Slovenijo in Hrvaško ZA Slovenijo,” Pahor trmasto vztraja pri svojem. Čeprav ni mogel zatrditi, da se je stoodstotno potrudil, ko je pripravljal slovensko dokumentacijo, na podlagi katere je Slovenija konec junija dejansko izgubila še nekaj dragocenega ozemlja.

“Ne bom presenečen, če bo sčasoma Hrvaška tako ali drugače sprejela odločitev hrvaškega tribunala. In zato sem včeraj na tiskovni konferenci Hrvaško pozval, da ta signal pošlje čim prej, saj bi nas to razbremenilo skrbi. Imamo šest mesecev časa, da sporazum uveljavimo. Hrvaška javnost, vsaj širša, mora, tako kot slovenska, razumeti arbitražno odločitev kot FAIR ENOUGH. Dovolj pošten dogovor, da bomo Slovenci in Hrvati živeli v miru in kot dve prijateljski sosedi,” predsednik še vedno slepo verjame, da bo Hrvaška spoštovala arbitražo, čeprav je zaradi »kontaminacije« že poleti 2015 odstopila od dogovora.

Sicer je po Pahorjevih besedah zgodba o meji ostala v senci varnostnih vprašanj, saj je bila Slovenija napadena s strani agresorske JLA, Hrvaška pa je imela varnostne grožnje iz juga in vzhoda praktično preko sredine devetdesetih let: “Ko se je enkrat vojna umirila, ko je zavladal mir, so kar naenkrat mejni spori s Slovenijo eksplodirali, kar je bilo pretežko za eno elegantno politično rešitev med vladama obeh držav.”

Za konec še nekaj Pahorjeve samohvale, češ, kako drzen premier je bil. “Nihče ni pričakoval, da bom povlekel tako drzno potezo in blokiral Hrvaško! Spominjam se enega dogodka v Pragi, ko je vrh EU in Nata obiskal tudi predsednik Barack Obama. Merklova z mano štiri mesece ni hotela govoriti! Takrat sva se še vikala, ni pa to običaj, predsedniki se med seboj ponavadi tikajo. Toda, imel sem izjemno hladne odnose z Nemčijo. Spominjam se, da sem kanclerko Merklovo takrat potegnil na stran in vprašal, če ima dve minuti časa, a mi je odgovorila, da mi podari samo minuto. Odvrnil sem, da je to premalo za vse to, kar ji moram povedati. Odkorakala sva vsak v svojo smer!”

L. S.

 

 • resnicaboli

  Pahor SSN te je lepo opozarjala ne dovoliti vstopa Hrvaški v NATO dokler se ne reši meja nisi poslušal za to smo izgubili vse hiše zaselke Trdinov vrh in prost dostop na morju.

 • dob

  To, da živimo v revščini in smo brez vizije prihodnosti, ni nič v primerjavi z našim notranjim bogastvom, ki nam ga ponuja vztrajanje pri kučanizmu. V SLO-komunizmu je resnica samo stvar interpretacije.

  Zdaj nas že vsak kreten lahko prepriča, da smo zmagali, ko pravzaprav izgubljamo.
  Morda bi se bilo pametno vnaprej dogovoriti kdaj ga bomo imeli v riti in če to pomeni zmago.
  “Ljubezen je ljubezen” je le preveč posplošen pojem.

  • rrrrr

   Zmagali? Po srbsko. Kot poraz srbske vojske 1389 proti Turkom na Kosovem polju.
   Tudi Slovenci smo zmagali 2017: izgubili teritorijalne vode, tretjino zaliva, 60 vaščanov ter pol šanka nekje v Prekmurju.
   Predvsem pa smo v tem mandatu, brez arbitraže in Haaga, po zaslugi nazadnje inštaliranega pankrta olimpijskega konja z ročaji, poželi fenomenalno intelektualno zmago: za vselej smo izgubili 25.000 mladih strokovnjakov.

 • Darth Vader

  pomoje bo Pahorja edn pospravu……ker tisti, kateri so bili pri arbitraži oškodovani….in teh slovencev je kar nekaj…..ko tole berejo, vidijo, da se dela norca iz njih…..

  • Anton

   uzela ga magla

   sarkazem press

  • Mojca pokraculja

   Za zacetek bi vsakomur od politikov, ki hodijo k tem ljidem ob meji,morali prav oni pljuniti v obraz in to dobesedno, enega mastnega! Je kdo sposoben to storiti? Ali jih vsaj nagnati?

  • nace

   Ne bo uspel, verjetno se šema že pripravlja na harakiri. Spoznanje odgovornosti?

 • VERZIFIKATOR

  Bratko Pohar

  SAM SVOJ GOSPODAR

  Saj soseda našega poznate,
  bo rutina z njim spregovoriti,
  rekli so, mu dali spet naliti,
  tokrat svoje bo obdelal brate.

  Brate, ki so hkrati mu sosedi,
  je pred oštarijo napovedal,
  in previdno okrog sebe gledal,
  ali ni kateri kje v zasedi.

  Razgovoril se je v oštariji,
  kjer oštir Boštjan ga je izprašal,
  z njim veselo se še sam obnašal,
  spregovoril je o razprtiji.

  Se pohvalil, on da v svoji hiši
  red uvedel brez težav je davno,
  odigral je vsakič vlogo glavno,
  naj o tem vsa oštarija sliši.

  Stik odprt ima z gospodarico,
  več kot dvajsetkrat ga je sprejela,
  stikov vsa družina je vesela,
  mož razgalil vsem nam je resnico.

  Stiki da s sosedi so iskreni,
  mejni spori tonejo v pozabo,
  sam ne ve več, kaj počel bi s sabo,
  vse opravil da je prav poceni.

  Služnostne pravice mož ne mara,
  čez sosedovo zdaj mirno vozi,
  ni sledu o kakšni več nervozi,
  gozdna meja je v veljavi stara.

  Da s sosedi skratka ni problemov,
  slišala ga vsa je oštarija,
  in njegova da je domačija
  zdaj deležna vseh nagrad, emblemov.

  Tega le povedal ni nam trapec,
  pred veselim znanim vsem oštirjem,
  da navzlic pogodbam in papirjem,
  sam ni gospodar, je namreč hlapec.

 • janez zorman

  Merklova ga je nahrulila, Kosorca pa “nategnila”. Tako je to z temi ženskami. Tega v Kumrovcu očitno niso učili.

 • AlojzZ

  Vse vlade so se obnašale EU všečno in ne državotvorno. Tudi ta sedaj.
  ===============
  Ampak! Ne pozabimo! Samo smo jih izvolili!

 • marker

  Dragi Borut. Arbitraža, njen polom in porazne posledice so izključno tvoje napačne odločitve.

 • Johan

  Pahor laže, ko pas in se samo promovira.
  Prodal je slovensko ozemlje. Veliko bolšja bi bila varianta Mednarodno sodišče, pa se pesjan ni odločil.
  Bi pa dobili direktni izhod na odprto morje.

  • Alois Kuhelj

   Ce Hrvati ne morejo odpustiti toliko morja severnim bratom,da bi imeli izhod v mednarodne vode,Potem bi morala Slolandija blokirati v EU vse zahteve Hrkov,basta per Dio!

 • moat

  “Ne bom presenečen, če bo sčasoma Hrvaška tako ali drugače sprejela odločitev hrvaškega tribunala….” Če je Pahor dejansko rekel dobesedno to, kot ste napisali, je še dodaten dokaz, da ne ve kaj govori. Žalost, res. Lahko pa gre, kar je sicer bolj verjetno, za tipkarskega škrata. Namreč, o slovensko-hrvaški meji ni odločal hrvaški tribunal. Bog ne daj, res :). Potem bi bili ob celi Piranski zaliv, pa še kaj več.

 • Stajerka

  narod VAS IMA DOVOLJ – na OBEH straneh meje…….

  VIDEO Slovenski vatrogasac odmarao u Tisnom pa digao Slovence na noge, donirali opremu našim herojima
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-slovenski-vatrogasac-odmarao-u-tisnom-pa-digao-slovence-na-noge-donirali-opremu-nasim-herojima/983909.aspx

  in KAJ je naredil Cerar – čakal, da ga bodo Hrvati prosili, da jim pride pomagat…..v tej situaciji se vidi vsa plitkost-primitivnost-egoizem politikof……žalostno, da se norčujete iz lastnih narodov!!!

 • Stajerka

  kar se tiče aktualnega naslova…….potrjuje se samo to, kar nekateri trdimo že kar lep čas……v EU je Merklova in 27 brezjajčnikov……..sami kimavci, sluzavci…..je pa res, da je Pahor zadevo izpeljal v lastno korist, s tem ko je odločitev in s tem odgovornost vrgel na pleča naroda…….
  in če večina izvoli vedno nov, nesposoben obraz, obraz lopovskih elit (katerih predniki so že razdelili 20% slovenskega ozemlja), potem ni nobeno presenečenje, da je bil referendum uspešen…..mogoče tudi zato, ker je bil Janša PROTI……in narod že 20 let nagaja samemu sebi, ker se odloča kontra IJJ…….

 • resnicaboli

  Dopusti v Umagu pa ja ne mislite da bo proti Hrvaški.

 • Duhec

  Ko je bil v okolici Splita požar in so ga pogasili ali pa vsaj spravili pod kontrolo, so z letalom prileteli politiki…. predsednica in pred vlade. Ljudje so znoreli…. pri naslednjem jih ne bo, ker bojo pristali v ognju, če pa ne pa sledi poraz na volitvah. To pomeni enotnost proti politični lopovski eliti…

  • Olga

   Terorizem? Grožnje? Levi fašizem? Poraz na volitvah boste doživeli levaki v Sloveniji! Naj vas ne skrbi tuja država!

 • Antonius

  Slovenska Ustava tudi Pahorju zagotavlja pravico, da se neumen, manekenski in bleferski kot je, ima za sposobnega in pametnega. Kaj pa je, njegov minuli delovni domet in politični rezultat. Pod njegovim vodenjem vlade se je začela Slovenija brez potrebe enormno zadolževati, sedem let kasneje smo pa zaradi njegovih kretenskih odločitev v zvezi z razsodbo o meji s Hrvati, od haškega tribunala zgubili stik z mednarodnimi vodami. Sloveniji so vtaknili prst v rit, ker jo zaradi puhloglavo izvoljene levičarske politike mednarodno nihče več ne šmirgla.
  Pahor na tv 3 pri Veseliču NI pojasnjeval, lagal je, ker je v bistvu opravičeval svojo totalno neumno odločitev v zvezi z mednarodnim sodiščem za določitev meje s Hrvati. Kako pa kokainarski šahist ve, da so bili takrat Hrvati pošteni, če nas pa že od časov kmečkega upora preračunljivo po malem =bejo.
  Fino bi bilo, če bi v znak hvaležnosti za njegovo minulo politikantsko nedelo in rezultat zgubljenih upov, da bi Hrvati Slovence sploh kdaj upoštevali in spoštovali, na predsedniških volitvah volivci zaslužnemu Pahorju v rit vtaknili kakšen kol, da si v njegovi riti prsta ne bi umazali.

  • Anton

   važn da je Cmerarju ups Cerarju crknil falkon

   sarkazem press

  • Stajerka

   Pahor je zmagal zaradi Tuerka in ne zaradi sposobnosti ali všečnosti……izbira med klovnom in egocentričnim sluzavcem je bila pač preprosta…….

   • Antonius

    Pahor je sejal kot izvoljeni predsednik vlade. Sadove njegovega sejanja mu je pa šest let kasneje poželo haško razsodišče kot predsedniku države.
    Türk ali Pahor?! Enaka vsebina, ker sta z istega pašnika.

    Celo Bog je dvignil roke od Slovenije, ker jo vodijo diplomanti Dolančevega faksa.
    Jaz sem na volitvah oba prečrtal.

 • if

  Pahor: “Hrvati so se mi zdeli zelo iskreni, ko si je Sabor premislil
  in potrdil tudi za Hrvaško najbolj bolečo 3b točko, da določi stik
  Slovenije z odprtim morjem”
  ____________________________
  Politik, ki deluje po načelu “zdi se mi” je hazarder, nedržavnik. Tak je Pahor. Njegovo ozadje je uzurpatorsko v škodo demokracije in prihodnosti RS.

 • črnaovca

  Pa kaj če merklova ni hotela govoriti, Danes lahko mi nehamo govoriti z njo dokler Hrvati ne bodo priznali arbitraže. Ko bi takrat vstrajli bi danes morda bili osamljeni v EU a bili bi notri in verjetno veliko bliže če ne že z rešenim mejnim vprašanjem

  • Viktorh

   Tik – tak, še 44 dni, pa…

   • janez cepec

    štrik te že čaka

 • althar

  Eden večjih nategov Slovencev s strani Drugorazrednega je bil ta, da moramo zaradi njega za precednika zdaj prenašati to groteskno lutko.

  • janez cepec

   kva ste ga pa volil, voli naumni, dejte kandidirat vašga dobrega pastirja, pa da vidimo, kok ovac bo šlo za n jim

   • AlojzZ

    Zelo malo, ker večina ovc gre v Murglje. Tam pa je paše že zdavnaj zmanjkalo.

 • janez cepec

  Srpentinška za predsednika, boljš dobr komik, kot pa kreten, k’ misle, de je komik

 • princeska

  Naše notranje bogastvo so ljudje, zlasti njihovi možgani, še zlasti možgani naših politikov, še posebej samovšečni možgani vrhovnega poveljnika vojske, kot tudi možgančki velikega etika in moralista. Vse to notranje bogastvo je že davno popisal odličen psiholog in sodnik Fran Milčinski v Butalcih.

  • Mojca pokraculja

   In ne pozabimo, spet se bojo šli Šprinco Maroglo !

   • dob

    mož ga ni

 • totex39

  Dajmo si Slovenci že enkrat naliti čistega vina, da ne bomo skozi slepomišili, glede tega dvoličneža in mu na volitvah pokažimo kam spada.

  • janez cepec

   če ste tok enotni, desnakarji, dejte predlagat, de se funkcija predsednika ukine, kajti namreč, dokler ma samo protokolarno funkcijo, je res škoda, de mečemo stran dnar, sploh pa če mamo tacga kretena za predsednika. jest vas takoj podprem, pa še kdo se bo našu

   • FORT WORTH

    Da je kreten je res.
    Ampak, zakaj je zate kreten, to me pa res zanima.

    • janez cepec

     ja tud tak morjo žvet, ane?

     • FORT WORTH

      To je res.
      Ampak mi nisi odgovoril na vprasanje.
      Ni treba takoj.
      Mal razmisli, pa napisi.

     • janez cepec

      če ti u njegovmu obnašanju ne videš zametkov kretenizma, poj ti ni pomoči normaln človk se ne more tko obnašat, sploh pa če je predsednik, čeprou je res, de je to brezvezna funkcija, pa b’ useglih imu mau rešpekta do nje

     • FORT WORTH

      No vidis, ce mal razmislis, preden, kaj napises, pol nis tak cepc. (:-)))

     • rubec

      hihi

 • Franjo Trojner

  Tako zanič voditeljev, kot jih ima zadnjih 100 let z micenimi presledki (osamosvojitev) SLOVENSKI ROD v vsej svoji zgodovini še ni imel.

 • RATATA

  Kretenski bebec Borat Pahostvor sicer ni sam kriv da je osladen sluzast antipatik, ki ga moramo gledat in poslušat, ker so mu dane funkcije. Če nam ga ne bi bilo treba gledat in poslušat bi se zgodilo vse ravno tako, kot se je, le antipatična sluz bi bila nekdo drug iz ogromnega zalogovnika postkomunistićnih debilnih kretenov.

  • Kosobrin

   Ti bi raje imel nekoga, ki bi žalil svoj narod in ga celo tožil? Potem bi bil rad pa še predsednik ….

   • RATATA

    Veš kaj kosobrin, res mi lahko vse poveš, kot se ti nedavno rekel.
    Toda take tvoje pripovedi ne mislim poslušat, saj si tako zelo pohabljen v tvoji komunajzerki glavi, da te ta trenutek blockiram.

    • Kosobrin

     Hvala za komplimente! Sem vesel, če te malo jezim!

 • test

  merklova ni govorila 4 tedne s tabo….. ja ti boscek no, pa kako more biti tako kruta :((

  • AlojzZ

   Ne tedne, mesece! MESECE! In to je odločno preveč za nečimrnost našega, izvoljenega in ljubljenega predsednika. Tega človek ni mogel prenesti!

   Sem zapisal ljubljenega? Hm! Včasih me malo zanese. Včasih pa krepko!

   • Kosobrin

    Seveda, vi imate drugega ljubljenega!

  • Kosobrin

   Saj ni to Pahor izjavil, to si je izmislila Nova 24!

 • Kosobrin

  A bejžte no!?

  • rubec

   Kam to?

   • karpelec

    V Culokafrijo, od koder smo prišli.

 • Anja Kovacic

  JANEZU JANSI NOBELOVO NAGRADO ZA KNJIZEVNOST IN ZA MIR!!!!

 • terminalar

  Tale jara kača bo, kaže, na razpolago večno za prežvekovanje. Pa kateri naivnež verjame, da bodo Hrvati premikali mejo? Stane ogromno našega denarja, haska itak ne bo.

  važn da ful dugaja, stari!!!

 • antimur

  Če pustimo ob strani dejstvo, da je Pahor zagriženi levak, je toliko drugih neumnosti, ki jih počenja ta trot, da bi ga morali obvezno odstaviti, da ne bo več počel škode Sloveniji. Da nekomu ni jasno, da so nas Hrvati nategnili po dolgem in počes z arbitražnem sporazumu, je ali butast, ali pa izdajalec, ki dogovorjeno izroča slovensko ozemlje tujcem. Pa naj ga že neha srat okrog tega, da je Hrvaška prijateljska država, to nikdar niso bili in tudi ne bodo.

 • piko8

  borči česar koli se je lotiv vse je po komunistični maniri zajebav! Tega trola je potrebno nagnat kakšno GNOJNO jamo pucat!

 • MižekFiga

  Zelo na kratko!

  S L O V E N I J A 1st

  Po vsakakršnih (komu)Internacijalizacijah, Balkanizacijah, (zelo znosni) Evropizaciji bi nam končno pasalo kaj prijetno domačega slovenskega.
  Verjemite mi, da se ne motim, torej, Slovenija 1st(prva)! Jekleni Janez ima recept za nas.

  • FORT WORTH

   Iron Janez je za komunajzle pojem od pojmov.
   STATI INU OBSTATI v polnem pomenu.
   Janez je enostavno HEROJ in mi zivimo v njegovem casu, pa se vsi sploh ne zavedajo.

   • janez cepec

    ti b’ tud uhka mau premislu, preden zašneš klobasat takele traparije. zdej ne vem, a se zajebavaš, al si res tok prfuknen?

    • FORT WORTH

     Ti poslus ;
     Ko se gre za Janeza sem smrto resen.
     Pa sam glej, de te nam Viktorju zatozu.
     Pa bos prznou tud tist, kar se nis n’kol slisu. Hehehe

     • janez cepec

      znači se ne zajebavaš, poj si res upokan. no ja, kva čmo, tud tak morjo žvet. smo djal učas: kakršn pastir, take ovce

     • Alois Kuhelj

      A si ti pastir in si eno ali vec ovac spolno abjusov??

     • rubec

      hihihi

 • karpelec

  V jeseni imamo možnost, da vsestranskega lutkarja pošljemo na smetišče zgodovine, morda bo tam najdo še svoj fototermin.

 • Anton

  moje mnenje je da so najugodnejša leta za izkoristek lustracije in recenzije lastne zgodovine že za nami. Kdo je kriv zato, najbolj objektivni odgovor nato je vse vlade ki so krojile, pisale zgodovino Slovenije od leta 1991, torej od njenega nastanka samostojnosti. Da ne bom narobe razumljiv, s to trditvijo nočem izpasti kot še en od zagovornikov vsegliharstva, nasprotno, sem mnenja, da so našo državo ugrabili(bolje rečeno prišlo je do izdaje) pripadniki prejšnega režima in tu se skriva odgovornost, krivda, nekdo bi temu rekel naivnost(čeprav jaz v to ne verjamem docela) spomladanskih strank(Demosa naprej).Krivda da smo zapadli v brezno moralne dekadence je gvišn(beri pravgotovo) v precejšnji oz večji meri na strani temačnih sil prejšnega režima in tu odgovornost nosi Milan Kučan , siva (beri sedaj že bela) eminenca komunistov.Nekdo bo rekel ugrabili so nam sistem, ni res, ni bilo ugrabitve, bila je izdaja, v kolikšni meri je to krivda nas, sicer politično drugače mišlječih državljanov, nevem, vem pa je da pravgotovo v določeni meri je.Torej naj ponovim, bili smo priča izdaje, kot so bili priča izdaje naši dedki in babice z leta 1945, in njih starši z leta 1918, ko ej razpadla Hasburška monarhija, ko je nastala SHS, v vseh teh obdobjih 1918, 1945, 1991, so/smo bili priče izdaje svojih predstavnikov ljudstva in zatorej je ta izdaja, ki se je odvijala pred našimi očmi leta 1991, še toliko bolj boleča, vedoč se , da se nismo kaj prida naučili od zgodovine.

  sarkazem press

 • hle

  Zadnjič sem na Slovenija 3 gledal gledal pogovor z Ernestom Petričem kateremu mislim da nihče ne more očitat nerazgledanosti v takih primerih in je arbitražo odločno podprl mislim da bi si morala večina komentatorjev najprej ogledati ta pogovor preden trola tukaj

  • Anton

   hle še enkrat si preberi svoje besede, preden žališ nas ostale

   sarkazem press

  • RATATA

   Jugoslovanski kaliber E.Petrič seveda pozna zadeve in je zelo razgledan. Toda v vsej svoji vzvišenosti kljub starosti ni zmogel jasno povedati, kako stojijo stvari po mednarednem pravu in kaj se mora priloźiti v memorandum. Celo njegov kolega F.Bučar je izjavil, da se mora stanje preverjati z vrnitvijo v 1918.

   • hle

    Ko smo leta 91 priznali Hrvaško v takratnih mejah smo to knjigo za vedno zaprli in tudi Bučar je bil tedaj v vrhu naše politike

    • RATATA

     Izraz “v okviru” SFRJ …
     V Ustavo ni navada pisati meja države. Bučar je ustavo označil s “posranijo”.
     Jasni so pravni postopki na državnem nivoju, katerih odločitve dajejo internacionalno veljavo suverene države kot subjekta mednarodnega prava.

     • hle

      Kdo pa govori o ustavi mi smo priznali Hrvaško v okviru tedanjih meja in če naši klovni tedaj niso vedeli kaj to pomeni Hrvati so ker je to njihova agenda že stoletja in se je ne bodo odpovedali nikoli druga alternativa pa je samo še tista ki so jo Rusi izvedli na Krimu

     • RATATA

      Veš hle, kaj je kdo mislil ni pomembno.
      Jaz sem pred dobima dvema letoma naslovil prijazno obširno pismo naslovljeno “piscem” naše ustave z vprašanjem kaj so mislili kje je meja označena s tem “v okviru SFRJ”.
      Odgovoril mi je le D.Rupel, prijazno sicer ampak dal je vedeti da ne ve točno. (Od tod tudi Bučarjeva oznaka “posranija”).
      Narobe misliš in sklepaš. Zadnja meja gre po Dravi, Sotli, Kolpi in Rečini. Vse preko ni naše. Zaradi veleizdajalcev, ki niso sporazumu o arbitraži priložili verodostojnih listin v memorandum, pa so bila hrvatski dodeljena ozemlja, ki jim ne pripadajo. Zdaj je šele mednarodno pravno veljavna meja tam, kjer jo je z odločbo določil tribunal.
      http://www.domovinasospomini.eu

     • hle

      Da meja V SFRJ ni bila čisto natančno določena je dejstvo in Hrvati so to ves čas izkoriščali je pa potem tudi Badinterjeva komisija določila da republiške meje postanejo državne žal mednarodno pravo je qrba in v tem trenutku mislim da je to kar smo dobili na žalost verjetno največ kar smo lahko

     • RATATA

      Ne. Badinter je bil površen. Govoril je o mejah južnih republik, saj je bila pri nas vojna že končana!
      Izhodišča sem napisal zgoraj, skrajno najmanj, če že ne do Mirne na koncu kamnoloma Novigrad, pa vsaj po sredini savudrijskega polotoka vključno z rtom in svetilnikom ter bazo ter s kaštelom, kar vse pripada od 1282 občini Piran.
      To kar je zdaj razsojeno jemlje Sloveniji točko T5!! Ni bilo razsojeno po določilih sporazuma o arbitraži in jaz tega ne bi upošteval za noben gnar. Vložil bi tožbo na mednarodno sodišče.

     • hle

      Badinterjeva komisija je ugotovila da je juga razpadla ne da smo se mi odcepili kar nas je obvarovalo pred tožbami s strani tedanje ZRJ da naj se zavzame Savudrijski rt pa je bilo leta 91 takratnemu obrambnemu ministru bojda predlagano tudi z strani Slovenskega admirala iz Pule imena žal ne vem ampak ta takrat ni imel jajc za to in ravno zato je danes v teh okoliščinah to kar smo dobili na žalost največ kar smo lahko

     • RATATA

      Slovenija je imela predsedstvo, ki je bilo komandant vojske.
      Oman, član je rekel vojsko na meje (nočno omizje na rtvsli 5 let nazaj) kučan, kmecl, zlobec in plut so bili proti! Minister za obrambo nima kaj na svojo roko delivati, če nima oanovne komande predsedstva.
      Napake so pa bile, se strinjam, saj so hrvatski vojski pustili prehid preko slovenskega ozemlja npr.
      Ozemlje rta Savudrije je bilo pod vojaškim katastrom jna zaradi strateškosti položaja (Avstrija je tam imela nameščemo topovske baterijo z ogromnim topom, saj ta točka zapira tržaški zaliv).
      Hrvatska se je osamosvojila 8.10.1991 po poteku 3 mesečnega moratorija in to je pomemben podatek, saj je bila do tedaj sestavni del preostanka sfrj, zmanjšanega za dele slovenskih dežel, ki so se 1.12.1918 združile s Kraljevino Srbijo.
      Dejstvo je, da naši niso znali niti niso hoteli osamosvojiti tistega, kar je bilo v južnoslovansko tvorbo prinešeno. Ni bilo znanja in bila je partizanska bratska miselnost.

    • janez cepec

     pa JANŠA tud

  • Alois Kuhelj

   Tega fanta sem enkrat srecal v SLO dvorani pod cerkvijo na Fell Streetu v San Franciscu,meni se ni zdel prevec brihten!!!

 • rrrrr

  Naj se italijanski in hrvaški in mediji še tako zmrdujejo nad zaostalimi komunisti v Sloveniji, so se prav z njihovo pomočjo bogato omastili z znatnim delom ozemlja in morja Slovencev.
  Pravzaprav bi jim morali postaviti spomenika: Italijani Brozu, Hrvati Borutu Pahorju.

  • domovina mili dom

   Če ne bi bilo opankarjev v igri leta 1919 bi bil Celovec tudi slovenski. Isti imenovalec je komunisti+ opankarji=propadla Slovenija

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne delajo nič v korist avtohtonih in v Sloveniji je tudi tako.
  Imamo predsednika, vrhovnega poveljnika SV, ki je v dveh mandatih tako onesposobil slovensko vojsko, da ni sposobna braniti države in tudi njegovo delovanje v postopku arbitraže je v isto smer – veleizdaja.
  Če bi s svojimi krivuljami v glavi sploh dojel kaj je naredil, bi moral takoj odstopiti. Ker pa očitno ni pa bleja naprej in se bebasto reži.

  • RATATA

   Ljudstvo izvaja oblast neposredno in z volitvami. Ustava….

   • Slovenec 33

    Kateri člen Ustave nalaga vrhovnemu poveljniku SV uničenje SV.

    Saj ni bil sam, tudi drugi okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki sedijo v vladi in v parlamentu mu intenzvivno pomagajo in pri tem jih podpirajo topoumni produkti usmejenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, LGBTQ izrodki in sorošisti.
    OGABNO, za bruhat.

    • RATATA

     Kako zelo prav imaš Slovenec33. Poznaš krivce za stanje.
     Kar se ustave tiče ga seveda ni določila o katerem sprašuješ. Kako mnogo ljudi je uspelo pohabiti v razmišljanju pokvarjenim, ki so se nedemokratično prigrebli na oblast in s pomočjo izrojene demokracije uspevajo ta oblastniški položaj na oblasti ohranjat. Kaže da za vedno, saj so si oblikovali ogromno podpornikov, katerim dajejo privilegije.

     • Alois Kuhelj

      Najvec Cefurjev,LJUB.je infested with them!!

  • terminalar

   sou vot

 • Olga

  Cesar je nag, ampak opozicija bi morala videti, da gre za “Cesarjeva nova oblačila”!?

  • janez cepec

   opozicija z velikem vodjem na čelu nima tud za strgane gate, kašno obleko nek

   • Viktorh

    Tik – tak, še 44 dni, pa…

    • janez cepec

     ja štrik te čaka

    • Kosobrin

     Komu tik-taka in zvoni? Tebi in vsem nam!

    • Alois Kuhelj

     Viktor,kwa pa bo cez 44 dni?

   • Alois Kuhelj

    Kako mores bit tolk protiufazen,ali ne klatis koliko je vodja nakradu,pol pa cvekas,da nima niti za strgane gate.V spegu se poglej bos videl takega norca,da te bo stirinajst dni strah!

  • domovina mili dom

   Volitve se bližajo, komunisti že drobijo drobtinice iz svoje obložene mize. Slovenski butli bodo zopet nasedli tej rdeči mafiji.

 • WatsonForus

  Eh moj Pahorček – bojle bi bilo da si tiho , že tako si ga preveč USRAL – zgodovina bo povedalo končno tvojo sodbo – od junaka do bedaka!

  • Anton

   problem je ker on(Borut Pahor) nikoli ni bil junak, torej bolj pravilen rek zanj je slednji:

   od bedaka do še večjega bedaka

   sarkazem press

   • Kosobrin

    Vi kar blatite tiste, ki vam ne odgovarjajo – toda, on bo stoprocentno zopet predsednik in ne vaša gospa Romana!

 • domovina mili dom

  Zato pa slovenski komunisti sovražijo Višegrajsko skupino. Le ta je sposobna udariti po mizi in vztrajati.
  Ti rdeči pezdeti bodo zafurali Slovenijo s slovenstvom vred.

 • Kosobrin

  Zopet ena od izmišljotin Nove 24! Vsak dan nekaj novega – kot v Mercatorju in Lidlu, če ne, niste zdravi!

  • MEFISTO

   Kot ti, če s svojimi duhovnimi izloćki pod množico nickov ne osmrajaš našega intelektualnega ter kulturno političnega okolja.

 • Franc Jug

  Glede na to, da je naš predsednik klasičen otrok sprevrženega komunizma, ki se še nikoli ni konkretno opredelil ali obsodil številne balkansko udbovske in mafijske nesmisle, ki zavirajo razvoj SLO in se tako vzvišeno in narcisoidno obnaša ter pretežno klati neverjetne neumnosti, kot na je primer tista o “spomeniku ljubezni”, “Rusija je naša prijateljica”, “smo veliki zmagovalci arbitraže” itd., mene vse bolj čudi, da se sploh še hoče kakšen resnično demokratični in pomembni politik pokazati v njegovi bližini, kje pa še kaj pametnega pogovarjati.

  • dr Janez Sveti

   Ja. Istra je naša.Izgubili smo Benečijo v zameno dobili Istro in sedaj so nam jo kockasti ukradli. Ja pismo, ni druge, kakor sklicat Združene narode.
   DR Janez Sveti Ribič iz Sv Gere

 • Olga

  A zato ji Pahor nisi pušeljce?! Unikatno!

  • dr Janez Sveti

   Tebi ga pa še nihče v življenju ni prinesel.
   Groza. Poskusi se obleč terr obnašat kot ženska in mogoče se najde kakšen, ki obožuje ženske z brki.
   DR Janez Sveti Svetovalec

 • Krtača 17

  Jest ne vem a desni navijate za Hrvaško al kaj. Mal ste prsmuknjen.

 • Artur

  Exkluzivno : INTERVJU: Dragan Marković – Migranti imaju cilj da potpuno unište Srbiju i Evropu! (11.06.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=9-lYp8FIleQ

  • dr Janez Sveti

   A ti vse smeti na spletu pregledaš ali samo tiste za najbolj zabite?
   DR Janez Sveti LEGION ETRANGERE

   • Artur

    Če si ti bolj pameten od njega ne fljakaj ampak navedi protiargumente demantiraj ga , velja ?

    • dr Janez Sveti

     Ne poslušam in ne spremljam vsakega norca, ki se pojavi na kakšni lokalni tv. Ti kar. Tvoj nivo.
     DR janez Sveti LEGION ETRANGERE

     • Artur

      A ti spremljaš BBC pa CNN kjer je sama “inteligenca” ? Kdo za tebe ni norec, da bom vedel kakšen je tvoj nivo .

     • dr Janez Sveti

      Vsi razen mene.
      DR Janez Sveti The One

 • Janez

  TO !
  PRECEJ “NAKLADAŠKO” GOVORJENJE NAJ – KOMENTIRAJO ?
  Naj
  GA KOMENTIRAJO – RES MEDNARODNO PRIZNANI – PRAVNIKI !!! L.r. Janez KOMENDA

  • dr Janez Sveti

   Ti si še vedno nepismen?
   DR janez Sveti Učitelj

 • dr Janez Sveti

  Jap..komunisti..
  DR Janez Sveti Hudič

 • andreas82

  Že miljonkrat povedano, desnica in RKC naj končno prenehata dajati podporu zgubaškemu predsedniku! Kdo je v resnici Borut Pahor;)? Pazite se slovenskih janičarjev Pahorja, Jankoviča in Kučana, teh treh se rešimo in je Slovenija na poti okrevanja, prihaja slovenski kancler IJJ, katermu nobeden na levici ne more konkururati v realnih razmerah TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  • cosmosjasnovidec

   In kje si ti zasledil,da tem zgubam daja cerkev in desnica podporo?
   Jaz sem izvedel le,da se ta trojka na vsak način hoče priključiti v SDS pa zaradi sramote kakršno imajo nimajo šanse.

  • Valter BraniSlav

   Slovenski kancler Janez Jansa, a oni ki je nekoc na veliko lizal anus Josipu Brozu?

 • rubec

  Kolinda Grabar-Kitarović, kaj to sploh je? A v kakšnem grabnu delajo koline nekdo pa medtem brenka na kitaro?

  • Alois Kuhelj

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • cosmosjasnovidec

  Hahahahahaha.
  Tale pizda “pahorska” je bil in bo ostal največji bluzač dokler se ne bo stegnil.
  Laže pa tudi tako,da kar verjame sam sebi.Je pa neprestano v nekakšnem šoku kar je verjetno posledica vsakodnevnega snifanja kokaina v parlamentu.

 • Valter BraniSlav

  …”Kanclerka Merklova s Pahorjem zaradi blokade Hrvaške štiri mesece ni hotela govoriti”…
  NO POTEM JE PUDELCEK BARBIKA PONIZNO POCEPNIL IN NAREDIL LUZICO… tako kot pravi Slovneski hlapcic to zna…

 • Get Smart

  Borut Pahor SEVEDA NI kak slovenski whatsoever, ampak je MURGL SRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA pussi, ki jo je naredil “nepoznati” ćale za SERBUSOVANJE tekovinam revolucije. SERBUS = HLAPEC.
  Tako kot je ritardirani ćale naredil MURGLSRBSKO PUSSI smetilćeta branislavćeta.
  Podtikanje tipičnega SRBSKEGA SERBSTVA in SERBUSOVANJA mekanocurnih srbijacaljčićev Slovencem je sestavni del JUGOKOMUNISTIČNE agitpropagande.

  Slovenija NI IMELA POTREBE BLOKIRATI, pa tudi sicer je akt kakršnekoli blokade v času, ko imaš
  v rokah boljše karte, dejanje skregano z zdravo pametjo.
  Toda CILJ KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE ni zdravorazumska, poštena, pravna, pravnična in svobodna Slovenija, ampak RAVNO NASPROTNO,
  KOMUNIZEM oz. tu MURGL SRBSKO RVACKI JUGOKOMUNIZEM je NASPROTJE ZDRAVE pameti, saj KOMUNIZEM na glavo postavljen svet.

  Pred namestitvijo Borata Pahorja (te nekanocurne MURGLSRBSKE Barbie lutke) je imela Slovenija s predsednikom vlade Janezom Janšo zadevo s Hrvaško pod totalno kontrolo, saj se je JUGOKOMUNISTIČKA RVACKA vključevala v EU in je bila zaradi EU-prava PRIMORANA ODSTOPITI od vseh svojih LAŽI in OZEMELJSKIH zahtev.
  Toda MURGLSRBSKA KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA uprizori “DRŽAVNI UDAR” s “Patrio” in nastopi svojo predestinirano BARBIE lutko, ki za potrebe KRAJE OZEMLJA SLOVENIJI, za potrebe blatenja Slovenije v EU, ker “Slovenija ni njihova opcija in je ne morejo smisliti” (prosto po tovarišu MILANU KUćANU, predsedniku predsedstva CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji) kao uprizori KAO-BLOKADO, ki pa v formalno-pravnih odnosih nastene kao prava blokada, ki jo BARBIE pussika kao umakne, ko KOMUNISTIČKA RVACKA kao privoli, da bo kao šla na kao arbitražo, kjer naj bi MENI, NA MOJEM VRTU, na sredini MOJEGA VRTA določali ĐANKŠN,
  pri čemer, kot že rečeno, bi KOMUNISTIČKA RVACKA umaknila vse LAŽNE zahteve pred vstopom v EU, saj ji
  SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA z Janezom Janšo na čelu sicer ni in ne bi “prižgala zelene luči” — vse to je bilo jasno kot beli dan in edino to je relevantno glede te zadeve.
  Vse ostalo so agitropagandni kretenizmi MURGL SRBSKO RVACKE KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Tovariš Borut Pahor je član predsedstva* centralnega komiteja komunistične partije Jugoslavije v Sloveniji. Predsednik predsedstva centralnega komiteja komunistične partije Jugoslavije v Sloveniji je tovariš Milan Kućan.
   ——
   * “Po diplomi je Borut Pahor sprejel pripravništvo, ki so mu ga ponudili v Centralnem komiteju ZKS, ki ga je takrat vodil Milan Kučan. Po pripravništvu je postal strokovni sodelavec Centralnega komiteja ZKS. Z le 26 leti je postal NAJMLAJŠI član Centralnega komiteja ZKS, nato pa še član njegovega predsedstva.”

   To se je dogajalo v času, ko je CK (Centralni komite) preko svoje podružnice oziroma natančneje podrejene službe (UDBe – Uprava državne bezbednosti Jugoslavije — Isajlović) in po “naređenju” Višnjića aretiral Janeza Janšo ter ga predal “vojnome sudu”, da mu sudi, da ga TEPIHUJE, da ga kadija (Mazić) tuži in da ga kadija (Ranić) sudi.

   SD je formalnopravna naslednica KPJ – tovariš Milan Kućan, predsednik Foruma 21, je še vedno uradno zamrznjen predsednik SD-ja
   http://i.imgur.com/dhXEIjY.jpg

   Pamet v glavo.

 • francelj3

  Navdušen nad arbitražo? Ni čudno, saj je butelj in klovn, poleg tega, da je komunist. Navdušeni so lahko samo hrvatarji. Je mogoče hrvatarskega rodu? Ali pa mu je seks s tisto ustaško češpljo ostal v tako prijetnem spominu?

 • Kosobrin

  IN MI NAJ TEM IZMIŠLJOTINAM VERJAMEMO? VI STE HUJŠI OD RUMENEGA TISKA!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!