To so kandidati za Državnotožilski svet

Foto: iStock

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanju s poslanskimi skupinami oblikoval dokončen seznam kandidatov za člane Državnotožilskega sveta in ga v petek posredoval predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Na kandidatni listi za štiri člane sveta je sedem kandidatov od osmih prijavljenih.

Po poročanju STA je Pahor kandidatno listo oblikoval po preučitvi prispelih kandidatur in po pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ. Na njej so Milan Birsa, Anže Erbežnik, Katja Filipčič, Ljubica Kosmovski Fojkar, Jožef Kovač, Blaž Kovačič Mlinar in Igor Lučovnik.

Prijavljenih je bilo osem kandidatov, vendar je en odstopil
Za štiri prosta mesta v Državnotožilskem svetu se je poleg navedenih sedmih kandidatov prijavila tudi Danijela Frangež, prav tako so v uradu predsednika republike prejeli še eno prijavo, a je ta kandidat od kandidature pozneje odstopil, so pojasnili v uradu že pred dnevi, ko so napovedali, da se bo o prijavljenih kandidatih Pahor posvetoval s poslanskimi skupinami.

Na predlog predsednika republike so izvoljeni štirje kandidati
Državni zbor na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov izvoli štiri člane Državnotožilskega sveta. Na kandidatni listi mora biti najmanj pet in največ osem kandidatov. Ti se bodo pred volitvami, ki bodo 16. novembra, tudi javno predstavili.

Volitve so potrebne, ker mandat zdajšnjih članov sveta poteče 12. decembra. Državnotožilski svet sicer sestavlja devet članov, poleg štirih, ki jih izvoli državni zbor na predlog predsednika republike, štiri izvolijo državni tožilci, enega pa imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Imenovani oziroma izvoljeni so za šest let in po poteku mandata ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani.

Državnotožilski svet je samostojen državni organ, ki opravlja naloge državnotožilske samouprave in upravne naloge ter sodeluje pri zagotavljanju enotnosti pregona in varovanju samostojnosti državnih tožilcev, je zapisano na spletni strani sveta.

D. Š.

 • dež

  Če bi bili oni samostojen državni organ, bi bila vsaj polovica državnih tožilcev v hipu passe.

 • montyamp

  Udbopartijski politkomisarsko naravnani informbiro , društvo fosilov za metanje denarja v votle razprave in ovaduško izdajalske debate .
  A ni škoda dnarja za podpornike murglosrbskega krivosodja , ki še procesa ne znajo zmontirati .

 • Janez

  ZA NIKOGAR !
  Od
  TEH – NA SEZNAMU
  – ŠE NIKOLI NISEM SLIŠAL. A je kdo od njih kaj pozitivnega naredil? L.r. Janez KOMENDA

  • Hun

   bedak

   • Janez

    Hvala za rože.
    A ti koga od njih poznaš?
    S čim pa se je kdo od njih proslavil. Neznanci od nikoder.
    A?
    “Žal” predsednik B. Pahor ptedlaga – tudi kako “miško”? L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  HUN !
  Pravi, da je ” bedak”
  Pa ne vem ali – to misli
  – sebe ?,
  – “žal”preds. Paahorja.?
  – ali, da je “bdak” kdo od kandidatov.
  Hun – mene ne pozna.
  Nihče, ki me pozna, me nima za bedaka. Čuden je ta “hun” Kajne! L.r. J. KOMENDA

 • dr Janez Sveti

  Kakor sem razumel..če izberemo Pahorja, bo zadeva zajeb, saj bo Šarac ustanovil Novo-Novo-Novo-Najnovejšo stranko Resnice-Pravice-Enakopravnosti-Poštenja-Veselja iz novih-novih-najnovejših obrazov ter zmagal na državnozborskih volitvah. Vsaj tako je razumet “spor” med Pahorjem in Kučanom (gazda).
  DR janez Sveti prerok

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!