Peršakov nateg: Damjanoviča razrešil s položaja, nanj pa imenovali Golobičev kader nekdanje stranke Zares

Marjetica Mahne, (foto: Nova24TV)

Ministrstvo za kulturo je s 1. januarjem za vršilko dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije (SF) imenovalo dosedanjo predsednico sveta tega javnega zavoda, Marjetico Mahne. Ta je danes začela prevzemati posle od strokovnih delavcev v odsotnosti prejšnjega direktorja Damjana Damjanoviča, ki ga je minister za kulturo Tone Peršak razrešil s položaja. Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič.

Svet SF je sicer na zadnji izredni seji 28. decembra Damjana Damjanoviča pozval, naj najpozneje do četrtka, 4. januarja, do 13. ure opravi primopredajo poslov v SF. Vendar se Damjanovič, kot je za STA povedala Marjetica Mahne, za zdaj ni odzval. Marjetica Mahne je bila imenovana za v. d. direktorice do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu oziroma največ za dobo enega leta. Razpis za direktorja bo objavljen v kratkem, so za STA povedali na ministrstvu za kulturo.

Na izredni seji sveta SF so zaradi razrešitve predsednice sveta Marjetice Mahne, ki jo je vlada na njeno željo kot članico sveta SF razrešila decembra, izvedli tudi volitve predsednika in podpredsednika sveta. Za predsednika je bil soglasno izvoljen Boris Rener, klarinetist in glasbeni menedžer, nekdanji vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija in zdaj glasbeni producent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Za njegovo namestnico je bila izvoljena Mojca Menart, nekdaj vodja Založbe ZKP RTV, programska direktorica TV Slovenija, direktorica Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, pred leti tudi že poslovna in programska direktorica SF, je potrdila Marjetica Mahne, ki je bila na seji sveta prisotna kot vabljena. Kot je še povedala, je v vlogi v. d. direktorice tudi že pozdravila zaposlene 1. januarja na sprejemu po novoletnem koncertu.

Minister za kulturo Tone Peršak (ki je pred leti ob izključevanju predsednika SDS Janeza Janše iz PEN-a izjavil, da je treba “voditi NOB”) je sicer postopek za Damjanovičevo razrešitev sprožil avgusta, sklep o razrešitvi pa je ministrstvo izdalo oktobra. Damjanovič je na sklep ministrstva sprožil upravni spor in sodišče mu je ugodilo. Vendar se je ministrstvo na sklep upravnega sodišča pritožilo, vrhovno sodišče pa je ugodilo pritožbi ministrstva.

1619 igor korsic

Marjetica Mahne je pred skoraj desetletjem odigrala vidno vlogo v kadrovskih zamenjavah na Filmskem skladu, kjer ji je “držal štango” razvpiti Igor Koršič (na fotografiji). (foto: arhiv Demokracije)

Gre za kader Gregorja Golobiča in Majde Širca!
Kdo pravzaprav sploh je Marjetica Mahne? Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Diplomirana sociologinja z magisterijem je na spletni strani stranke »oranžnih šalov in kravat« zapisala, da je bila najprej zaposlena v perutninskem kombinatu Pivka (kadrovske analize), nato je delovala v strokovni službi družbenih dejavnosti v Postojni, Republiškem zavodu za zaposlovanje (analitika trga dela in aktivna politika zaposlovanja), izvršnem svetu Občine Postojna (sekretarka za družbene dejavnosti in občo upravo) ter Ministrstvu za šolstvo in šport (financiranje in ekonomika vrtcev). Od leta 1998 je bila zaposlena na Ministrstvu za finance kot sekretarka za področja negospodarskih javnih služb (družbenih dejavnosti), vmes pa je poldrugo leto delovala v kabinetu ministra za zdravje. Seveda priznava, da si je pretežni del delovnih izkušenj pridobila v javnem sektorju, na področju javnih financ in ekonomike družbenih dejavnosti. »Strokovno sem se izpopolnjevala na švedskem ministrstvu za finance v Stockholmu in v Svetovni banki v Washingtonu. Zdaj se delovno osredotočam predvsem na reforme javnega sektorja – javnih služb, zdravstveno reformo in uvedbo celovitega sistema dolgotrajne oskrbe,« se je tedaj pohvalila. Glede svojega strankarskega udejstvovanja je zapisala: »V stranki ZARES vidim edino možnost, da v Sloveniji uveljavimo drugačne principe upravljanja države in da v politično delovanje vrnemo etičnost.« Zveni znano? Tudi sedanji premier in predsednik SMC Miro Cerar je pred volitvami veliko govoril o etiki.

No, seveda pa je Marjetica Mahne najbolj znana po svojem vodenju Filmskega sklada v času, ko je ministrstvo za kulturo vodila Majda Širca, prav tako članica Zaresa. V času Pahorjeve vlade, ko je bila članica vladne koalicije tudi stranka Zares, si je slednja poskušala povsem podvreči vse pomembnejše kulturne organizacije nacionalnega pomena. Pri kadrovskih zamenjavah v Filmskem skladu so se botri sklicevali na to, da so dotedanji vodilni kadri v FS pustili za seboj pravo razdejanje. A razlogi so bili povsem drugje, predvsem v tem, da bi določeni kulturniški izbranci dobili finančna sredstva iz proračunske vreče. Zanimivo je, da je bila v FS Mahnetova najprej predsednica nadzornega sveta, njeni botri pa so si predvsem prizadevali za odstranitev nekdanje direktorice Jelke Stergel, pa tudi režiserja Igorja Prodnika, ki je šel Golobiču in njegovim zelo na živce. Mahnetova je javno napadla Prodnika in Staneta Malčiča že septembra 2007 (v času Janševe vlade), ko je bila razrešena s funkcije podpredsednice nadzornega sveta v FS, češ da sta onadva kriva za krizo slovenskega filma.

novinarska konferenca stojnica sls podpora damjan damjanovic lokalne volitve zupan janez zagar 4

Damjana Damjanoviča so se znebili po “partizansko” – najprej z “vstajo” znotraj Slovenske filharmonije, nato pa s posegom ministra Peršaka. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

No, Mahnetovi pa je »držal štango« tudi razvpiti Igor Koršič, takrat predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev, pozneje pa vodja Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS), ki je nastal kot odziv na ukinjanje samostojnega ministrstva za kulturo po izvolitvi druge Janševe vlade. Koršič sicer nikoli ni skrival svoje alergije na Janeza Janšo in je to s svojimi izjavami tudi javno pokazal. Kot kulturniški vstajnik, sicer profesor na AGRFT, je tudi v tujini hotel Janševo vlado prikazati kot barbarsko. V tistem času je Koršič tudi naš tednik v oddaji Odmevi javno diskvalificiral. »Demokracija in Reporter sta pravzaprav – težko je to imenovat novinarska izdelka časopisa. Jaz bi rekel, da v normalnih demokracijah takih izdelkov ne bi smelo biti,« je dejal.

A vrnimo se k Marjetici Mahne. Slednja je bila doslej predsednica sveta Slovenske filharmonije. Zdaj napreduje na mesto vršilke dolžnosti direktorice iste ustanove, od koder je bil povsem po »partizansko« odstranjen dosedanji direktor Damjan Damjanovič. Zgodovina se očitno ponavlja.

Gašper Blažič, Demokracija

 • pajot

  Zaenkrat je zmagal partizanc peršak. Avtor neberljivih romanov.

  • Sadako

   Seveda mora hoditi v službo. Kdo bo pa bral njegove romane? Vsi raje lovijo Pokemone. Škoda, da niso Pokemoni podobni onim na sliki.

   • pajot

    primorci bi rekli,da so mone.

  • samotoje

   Romanov? Komajda.

 • Morala

  Nesramnost na višku! Treba poslušni hlapčevski kader!

 • VERRZIFIKATOR

  Marjan Golobič

  GOLOBJA ZALEGA

  »Koliko golobov zdaj na kupu,
  vse podelano po našem vrtu,
  vse kot da ravna se po načrtu,«
  rekla nam soseda je v obupu.

  Sosedov Šari, ki gre vsem na živce,
  čudne pasme, cucek pritepenec,
  pri sosedih naših zdaj rejenec,
  te na vrt je zvabil ptičje krivce.

  Okrog njega se vali zalega,
  vsak dan več golobje je nesnage,
  onečastili so rože drage,
  v vsej soseski huda je zadrega.

  Šari cucek dela se brezbrižen,
  gobec le otresa, z repom miga,
  češ kaj mene golobnjak sploh briga,
  za naslov mu cucka gre prestižen.

  S Šarijem capinom kaj storiti
  in z zalego k njemu pritepeno?
  Znanec poskrbel bo zaželeno,
  lovec je, v gosté bo moral priti.

  • zokispoki

   Je sploh se kaksna funkcija, ki je niso zasedli levicarski banditi?

 • Sadako

  Letos bo Milko Novič izpuščen iz zapora.
  V začetku listopada se je židovskemu milijonarju in njegovi kubanski služkinji rodil sin. Kubanka je prelepa črnolasa mladenka. Oče je star debel, plešec, ki je poročen s tisto, ki ji Bog ni dal otrok. Bogataš je dal v oporoko zapisati, da bo njegov sin, njegov naslednik in da mu vse zapusti. Tako, da je služkinja rodila gospodarja. Za oporoko ni in ne bo nikomur povedal (razen odvetniku). V oporoki bo napisano, da vse svoje imetje zapušča svojemu sinu. Ko bo ta sin zrasel in postal predsednik ZDA, bo z novim smrtonosnim orožjem napadel in uničil muslimansko Evropo. Od Evrope ne bo ostalo ničesar več. To je prihodnost.

  • Kosobrin

   Zopet ena pravljica Noriškega kraljestva?

   • Sadako

    Ne, na tvojo žalost se bo to v resnici zgodilo in nisem SDS. Jaz sem SNS.

    • Tone

     SNS – A ni v krščanstvu šloganje greh?

     • Soave

      Vol !

     • Tone

      Prav imaš, res sem vol. Sem površno prebral in sem mislil, da se je Sadako predstavil kot NSi.
      Škoda je le, da so te starši tako slabo vzgojili, da ne znaš normalno komunicirat.

     • Soave

      Se opravičujem. Ni moja navada zmerjati. Vendar me razjezijo taki komentarji. . . . . kr neki ?

 • učko

  Kurc, JaJotov kader čistijo povsod, JaJo pa v noriškem kraljestvu vodi vlado v senci. Zdej pa upa na ogromno glasov. Kako bo presenečen, ko bo volilni rezultat katastrofalno slab!

 • antimur

  Ko bo konec te kučanistične okupacije, bomo morali Cerarja in njegovo ministrsko tolpo sprehoditi od vladnih prostorov do Ljubljanice in jih v njej tudi ohladiti.

  • Tone

   Kdo ste vi, ki boste to izpeljali?

   • tohuvabohu

    Načeloma pa se strinjaš, mar ne, paradajzar?

    • Tone

     Ali bo referendum ali bomo kar po domače, po kumunajzersko.

   • samotoje

    Posebej določena in posvečena delegacija, ki bo nadzorovala dezinfekcijo vladnih prostorov.

 • montyamp

  NOB z violinami .
  Koncert pod murglosrbskim vodstvom , bo slišati kot brcanje pasje rajngle po dvorišču .
  Umetnost po udbopartijsko , hahaha…………………..

 • Kosobrin

  Ste že zavohali in vohljali, v kateri stranki je ali je bila. Če bi bila v SDS, bi bilo seveda vse v redu. Ona pa je predvsem in samo umetnica – glasbenica. Kaj nas briga, kje je bila ali kaj je. Sicer pa je zaenkrat samo v.d.

  • FRANC3

   Ravno obratno: Ker je vaša, je dobra. Če bi bila pa iz SDS, NSi ali SLS,… bi bila lahko svetovno znana, za vas levake bi bila pa nesposobna.
   To je logika levakov. Zato pa smo tam, kjer smo.

   • Kosobrin

    In prav taka logika desnih. Zato smo tam, kjer smo.Res je!

  • tohuvabohu

   Streljaš kozle.
   Curriculum Marjetice Mahne: “Rojena sem v Postojni, kjer tudi stalno prebivam. Po poklicu sem dipl. sociologinja (FDV), z opravljenim magisterijem iz socialne politike. Na podiplomskem študiju sem pridobila znanja s področja funkcioniranja socialne države: javnih financ, javnih služb in blaginjske politike. Govorim italijansko, angleško …”
   Javne finance in javne službe spadajo pod socialno državo? Res je “umetnica”, hahaha, da krepneš.

  • Gašper Blažič Ero

   Ona da je glasbenica? Aja? Na kater inštrument pa igra?

   • rabbit

    Na ta pravega. Posteljnega

 • Kosobrin

  Kulturnega ministra v Janševi vladi ste pa pozabili omeniti?

  • sprehajalec

   Misliš Kulturne ministre v addidas sintetičnih trenerkah s tremi črtami kupljene na čaršiji v veliki Kladuši, ki smo jih imeli priliko spoznati v Zimski vstaji nekaj let nazaj, proti ministrskemu predsedniku Ivanu Janezu?

   Mobilizirane na ulico kot posledica tega, da “nov Obraz” takrat Zoki, ni bil niti toliko sposoben, da bi formiral Vlado?

 • sprehajalec

  Levičarstvo vrže pravzaprav neko družbo nazaj v srednji vek, pa to smo itak navajeni pri njih. Če levičar reče, da je fevdalizem ena prehodna stopnja v razvoju do popolne družbe komunizma, potem ti mora zazvoniti alarm, saj to pomeni, da levičar uvaja fevdalizem nazaj.

  levičarji si torej gradijo svoje fevde, v katerih se obkrožajo s svojim rodovnim plemstvom. Zanesljivimi in “našimi”. Ta boj, ki je v pravem fevdalizmu nekoč potekal za posesti in prestol, danes poteka za kolače okoli “javnega” in davkoplačevalskega.

  Če so desničarji organsko pripeljali družbo do stopnje kapitalizma skozi 2000 let, so jo levičarji vrgli nazaj na posamezne prehodne stopnje. Znani levičar in mislec Pol Pot v Kambodži nazaj v naturalno gospodarstvo, naši levičarji v fevdalizem s svojimi fevdi, ki slišijo na ime “javno”.

 • FRANC3

  Že Prešeren je napisal: Nor je, kdor se s petjem (kulturo) ukvarja.
  Prepričan sem, da je bil Prešeren jasnovidec in je imel v mislih Slo kulturo.
  Beda od bede.
  Če želijo dobro živet, naj zaslužijo tako, kot mora vsak delavec v gradbeništvu ali za strojem. Ne pa da se napajajo v državnih jaslih kot svinje pri koritu.

  • Kosobrin

   Ni delo samo tisto, ki ga narediš s krampom in lopato. To delo, ki ga opravljajo, je garaštvo!

   • RATATA

    Garala ti je na hrbtu mat pukvarjena šivalka rdečih zvezd smrduh istospoln lewuharsk!!!

    • Tone

     Tak stavek napisat je pa res garaško delo.

     • RATATA

      To sem povedal volontersko, priviligiranemu slavilcu in poveličevalcu revolucionarnih morilcev in roparjev, ki podpira njihove naslednike.

  • Severne EU države namenjajo konkreten denar za kulturo, za free glasbene šole, gedališča, ni da ni, in državljanom je to všeč.

 • samotoje

  Slovenska filharmonija je sila povprečen, celo podpovprečen korpus, brez omembe vrednih dosežkov, zato jih več ali manj “spregledam”, ko se odločam za koncerte. Damjanovič je poskušal premakniti to imobilno gmoto, pa ni šlo kaj prida. In zakaj bi sploh kaj pametnega počeli? Plača je zagotovljena, postrani se da dobro zaslužiti, napora pa skoraj nobenega. Marjetica Mahne je ravno pravšnja za to mlako. Še ena mediokriteta med drugimi mediokritetami.

 • RATATA

  Poznamo poti po katerih hodi peršakar.
  To so enobejevske transferzale. Slovenci se sramujemo takih, kot je on in Trzin je bil že blokiran 1991. Ga bo treba v kratkem spet blokirat! Peršakar!!!

 • Vojteh Dovč

  IN VI SDS KAJ BI NAREDILI ,

  • RATATA

   Kuga se pa dereš prase morsko zaraženo? Kaj bi esdees nerdila ne vem, jaz bi pa s kundakom naglihal proteze tem lopovskim podganam a me zastopš prase?

 • TOML

  Tudi Peršak je na spisku domoljubov.
  Tak rdeč gnoj smo leta 1991 kidali, njega pa očitno pozabili.

 • opazovalec

  Politično nastavljen, politično odstavljen. To je vsa teorija zarote!

  • tohuvabohu

   Bedak zahojeni. Njegov predhodnik ni bil odstavljen, ampak mu je potekel mandat. Torej je zasedel položaj po normalni poti. Ko je Janševa vlada tako kot vse druge vlade po ustaljenem postopku nastavljala menedžerje, ste rdečkarji med sabo tekmovali, kdo bo bo bolj grdo rjovel “cunami”. Ubogi rdečkarji, nikoli niste premogli kančka ponosa in še vedno ga ne.

   • spomnim se časov ko je ‘nekdo’ nastavljal ljudi kot so taksist, učielj tenisa ipd., za nadzor nad 3glavskim narodnim parkom

    • tohuvabohu

     Jaz se pa spomnim, da je bil nekdo v partizanih mesar, po vojni pa direktor kirurške klinike.

     • ne verjamem ti, si morda star 80+ ?

     • tohuvabohu

      Malo mi še manjka, hehe.

   • opazovalec

    tabougi, lepo so ti že odgovorili. Bom samo dodal, da redna nastvavitev ni nujno tudi nepolitična. Si že dobil prijazno razlago kako je ‘nekdo’ kadroval.

    • Soave

     Ali se pri drugih ” nastavitvah ” tudi takole repenčiš ??

    • tohuvabohu

     Cepec na kvadrat. Vsaka nastavitev, ki jo izvede politika, je politična po definiciji. Čigavi so bili kadri, ko ni bil “nekdo” predsednik vlade? No, povej, bizgec blesavi.

 • Stajerka

  a to pomeni, da je sama sebi delala plac za višjo funkcijo???……v stilu, vi dont nid mani, vi džast nid tajm???……lewaki, a se vam je čisto odpelalo???…..vedno več ljudi tudi javno ugotavlja, da je Cerar izgubil vso razsodnost……sama pa sprašujem, če jo je sploh kdaj imel??

  • samotoje

   Dobro sprašuješ. In upravičeno.

 • V čem točno je problem? Hvala za razlago.

  • DJURO SUMAR

   Kakšen problem? Problema sploh ni, oziroma si probleme v svoji nemoči delajo desničarji sami.

 • Miro Jereb

  Bravo….naslednji koncert v filharmoniji z zborom s partizansko glazbo…Na juriš, na juriš….saj če ne bo obiskovalcev tako država / mi plačamo. Pustimo jih naj onanirajo sami.

 • DJURO SUMAR

  Razvpiti Gašper Blažič je zopet napisal politični prispevek, ki naj bi oslabil levico. Psi lajajo, karavana gre naprej.

 • Franc Šink

  Zakaj ni ostala v klavnici v Pivki.

  • xtc

   Jo lahko zamenjajo za kuro po pomoti.

 • Anton

  ne vem no, čemu presenečenje, meni je že od samega začetka, ko je Tona nastopil funkcijo ministra za kulturo bilo jasno, na podlagi predhodnih informacij, katere sem slišal/prebral o njem , da od kvazi umetnika ni moč pričakovati objektivnosti.

  sarkazem press

 • MEFISTO

  Ne vem, kaj pričakujete od totalitarne ljudske oblasti?

  Morda med in mleko ter pravico za vse?

 • althar

  Samo še ena lutka več za pospraviti potem ko enkrat odstranimo udbomafijo z oblasti…

 • xtc

  Kdor opazuje dogajanje danes v Sloveniji,mu ne more uiti doživeta slika iz časa markovičeve razpadajoče Yuge in vzporednice in vedenjski vzorci levih.

 • Soave

  Ko preberem članek, pogledam tudi komentarje. Šele potem se odločim, ali bi kaj napisala, ali ne .

  Upam, da se orkester in zbor zavedata, da so dobili slabega v.d. direktorja.
  Končno je gospa bila predsednica nadzornega sveta. So kaj ti člani naredili za ” kvaliteto ” orkestra? Damjanoviču očitajo vsemogoče, pozabljajo pa, kakšno šlamastiko je ta gospa skuhala na Filmskem skladu ?? In, nadvse zanimivo je, da ženska decembra ” odstopi ” od te funkcije. . . . . . .

  Žalosti me odnos do kulture, konkretno do glasbe. Tudi ” naših ” komentatorjev. Ne bom pisarila o delu glasbenika. Bilo je že veliko napisanega. Le, da ne pogledate, kar vam ne paše.

  Kar prilivajte olja na ogenj. Kutura je že od nekdaj nebodigatreba. Čisto komunistično mišljenje.
  Glasba je ena sama zabava, a ne ?

 • črnaovca

  A je to kakšna pomembna gospodarsak družba z visoko dodano vrednostjo? Za tisto kar počno je čisto vseeno kdo je direktor kajti če ima direktor ćas za županskio volilno kampanjo in za žiranta potem to že ne more biti ne vem kaka ustanova kvečemu trošijo davkoplačevalski denar

 • MEFISTO

  A kdo ve, kaj užitnega in berljivega je napisal slovenski pisatelj Tone Peršak?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!