Po nebulozah Šarčeve koalicijske pogodbe glede gospodarstva in zasebne lastnine, je čistega vina nalil tudi nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec

Vrhovni sodnik Jan Zobec. (Foto: Demokracija)

Medtem ko smo priča pogromu novoizvoljene vlade nad gospodarstvom, ko se vlada več kot očitno ne zaveda, da je gospodarstvo tisto, ki vzdržuje vse podsisteme v državi, pa je vedno več takih, ki jim je jasno, da v tej vladi o zmerno levi koaliciji ni ne duha ne sluha. Vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec je v kolumni ob tem opozoril, da je napočil skrajni čas, da se pričnemo zavedati bistvenega pomena zasebne lastnine in zasebnega kapitala za svobodo posameznika in njegovo blaginjo. “Še posebej tedaj, ko ko ne gre le za drobnjakarske sosedske spore, ampak za poskuse oderuške, zaplembene obdavčitve najsposobnejših, tistih, ki s svojim delom, ustvarjalnostjo in osebnim odrekanjem vlečejo nacionalni voz – z vso nebodigatreba navlako, ki se na njem udobno prevaža in se pri tem še šopiri,” je jasen Zobec.

Sicer sama ideja o (zasebni) lastnini sega že daleč nazaj v zgodovino. Korenine tako segajo v fiasko v Rajskem vrtu, katerega posledice so vidne v dejstvu, da živimo v svetu z omejenimi viri in neomejenimi potrebami in željami. Posledično zaradi tega prihaja do raznovrstnih frustracij, zamer, povezanih z zavistjo, ter celo do bratomorov (primer Abela in Kajna). Zobec izpostavlja nujo pravne ustanove lastnine kot koncepta sistema pravil, ki določajo dostop do materialnih virov ter nadzor in upravljanje z njimi, saj bi v nasprotnem primeru vladale trajne medsebojne vojne za naravne in materialne vire, ki so nujni za preživetje in zadovoljitev lastnih potreb.

Ustvarjalci prve pisane ustave v zgodovini so se zavedali, da lastnina predstavlja samo jedro vsega pravnega. Pri tem pa Zobec izpostavlja, da se je tega najbolj zavedal James Madison, ki je vedel, da bo zasebna lastnina še posebej ogrožena v ljudski demokraciji, ki temelji na pravilu večine. “Posamezniki smo namreč obdarjeni z neenakimi sposobnostmi za pridobivanje lastnine, zaradi česar je neenaka delitev lastnine naravna sestavina človeške narave ter s tem naravnega reda svobodne družbe. To posledično vodi v delitev na različne stranke, frakcije in interesne skupine, kjer so tisti z malo ali nič lastnine v neizogibni večini. In ti, je v Federalističnem spisu št. 10 učil Madison, si bodo bolj kot za skupno dobro prizadevali za ugrabitev ter zlorabo oblasti za dosego lastnih ciljev, predvsem za redistribucijo zasebne lastnine.”

Foto: STA

Ustanova zasebne lastnine robustno ustavno in dejansko zavarovana
Totalitarizmi in strahote iz 20. stoletja so tisti, ki besedam Madisona dajejo prav. Po besedah Zobca mora biti ustanova zasebne lastnine robustno ustavno in dejansko zavarovana, da se ne bi ponovila zgodba iz 30 let prejšnjega stoletja v Nemčiji, ko je užaljena in zavistna večina kradla in plenila manjšini, ki se je od večine razlikovala v rasi in v veri. “Kristalna noč je bila samo navidezno posledica pariškega streljanja poljsko-judovskega študenta na nemškega diplomata Ernsta vom Ratha – v resnici pa ni bila nič drugega kot že prej načrtovan pohod s srdom resentimenta nabite večine nad v vseh pogledih, zlasti ekonomsko in finančno uspešno ter intelektualno dominantno judovsko manjšino. Podobno se je že prej, začenši simbolično s požigom Narodnega doma v Trstu, godilo Slovencem pod fašistično oblastjo. Kdor ne verjame, naj prisluhne Borisu Pahorju. Ta zgodba se je nato v naših krajih, tokrat v komunističnem kontekstu, ponovila po koncu druge svetovne vojne. Ja, zgodovina se ponavlja – najprej kot tragedija – in potem spet kot tragedija,” poudarja Zobec.

Ekonomski in politični sistemi se po besedah Zobca lomijo prav na točki lastnine, saj je dominantna pravna oblika lastnine tisto, kar določa politični in ekonomski DNK neke družbe ali države. “Ta seveda zrcali prevladujočo kulturno paradigmo bodisi kot individualistično, ki izhaja iz posameznika in njegove svobode, kjer je v ospredje postavljeno posameznikovo človeško dostojanstvo, njegova pravica do samouresničitve in s tem tudi njegova odgovornost, kot zrcalna slika njegove svobode – ali kolektivistično, ki temelji na kompaktni družbeni skupnosti in egalitarizmu kot psihološki dispoziciji skupine ljudi, in po kateri je prisilna materialna enakost (kar nikakor ni isto kot enakopravnost) med pripadniki skupnosti temeljna podlaga sobivanja.” Alan Macfarlane, angleški antropolog, je tisti, ki je v Veliki Britaniji v času Velike listine izsledil kulturo individualizma. Po navedbah Ius-infa jo je definiral kot pogled, v skladu s katerim družbo sestavljajo avtonomne enote, kar pomeni, da so posamezniki tisti, ki so ultimativno pomembnejši v primerjavi s skupinami. “Zrcali se v konceptu individualne lastnine, v politični in pravni svobodi posameznika ter v ideji o posameznikovi neposredni komunikaciji z Bogom.”

Ustroj družbene ureditve lahko po prepričanju Zobca povsem upravičeno definiramo preko lastnine. “Kot so za socializem značilni monolitnost, kolektivizem, egalitarizem in degradirana vloga posameznika, je v liberalnem kapitalizmu, za razliko od avtoritarnega, iliberalnega kapitalizma s sodobno Kitajsko kot najbolj tipično paradigmo tega fenomena (skovanka iliberalni kapitalizem je seveda oksimoron – enako kot iliberalna demokracija), v središču posameznik s svojimi človekovimi pravicami – najprej seveda njegovo človeško dostojanstvo in iz njega izvirajoč ter neprestano, dinamično razvijajoč se spekter človekovih pravic, med njimi v prvi vrsti tudi pravica do zasebne lastnine.”

Foto: iStock

Lastnina – nujno sredstvo varstva posameznikove pravice do samouresničitve in osebnega razvoja
Preko lastnine se po besedah Zobca od pamtiveka dalje izraža ena od prvinskih predpostavk svobode posameznika. “Njegova svoboda na premoženjskem področju je v svetu omejenih virov predpogoj in, kot je leta 1775, med ameriško revolucijo razglasil Arthur Lee, varuh vsake druge svobode ter zagotovo bistven pogoj posameznikove samouresničitve, osebne avtonomije in neodvisnosti. Iz te premise izhaja doktrina, ki jo je razvila presoja nemškega zveznega ustavnega sodišča, in katere bistvo je v tem, da v lastnini ne vidi ustavne dobrine same po sebi, temveč nujno sredstvo varstva posameznikove pravice do samouresničitve in osebnega razvoja. Ali, kot pravi Ayn Rand v Atlasovem skomigu: Denar je le orodje. Odpeljal vas bo, kamor si želite, ne bo pa vas zamenjal kot voznika. V bistvenem podobno je tudi izhodišče slovenskega ustavnega sodišča.” 

Glede na to, da je pravičnost lastnine povezana z učinkovitostjo, stabilnostjo, njenim spoštovanjem in varstvom, je nujno, da je država pri tem močna, ko gre za varstvo zasebne lastnine, in zadržana, ob tem pa senzibilna pri samih posegih vanjo. Sama dolžnost spoštovanja in varovanja pravice je velikokrat pomembnejša kot sama pravica. Namreč, le na ta način je mogoče videti, za kolikšno pravico gre, kako močna je in do kam seže. “Nič ne pomaga, če dobim plačo 5.000 evrov, če pa ima potem država pravico, da mi jo polovico vzame. Taka lastnina je zelo šibka lastnina, saj so prav prepovedi, naslovljene na splošno na vse druge osebe – na javnopravne in civilnopravne osebe ter posameznike, tisto, kar šele pove, kaj je pravzaprav vsebina moje konkretne, v življenju delujoče pravice,” je prepričan Zobec.

Jan Zobec (Foto: STA)

Zobec poudarja, da je lastnina podvržena omejitvam in posegom, “vse od davčnih do omejitev razpolaganja z njo in nalaganja različnih administrativnih bremen, torej lastnina, pri kateri je neravnotežje med javnim in zasebnim izrazito v korist prvega, ali v terminih ustave, med 33. in 67. členom, je protiustavno zapostavljena in izpostavljena javni kraji. Arbitrarno razporejanje materialnih virov ustvarjalce lastnine prikrajša za svobodo, jih uspava, demotivira ali jih celo prisili v emigracijo – kar povratno povzroči dvojni učinek siromašenja družbe. Najprej, ker pomeni eno od najbolj elementarnih negativnih selekcij, ter drugič, ker beg lastnine in njenih ustvarjalcev v druga, svobodi prijazna okolja, pomeni premik virov splošne blaginje: možganov, znanja, sposobnosti, ustvarjalnosti, iz česar se napaja celotna družba – nikakor ne samo tisti, ki ustvarjajo. Skupni rezultat je zanesljiva pot v vsesplošno revščino in tiranijo”.

Delovanje ekonomije si je po besedah nobelovca Jamesa McGilla Buchanana ml. mogoče zamisliti zgolj preko vrednosti. Pri tem je potrebno izpostaviti, da se vrednosti določajo s pomočjo cen, ki jih določa trg. Ekonomska učinkovitost virov in njihova razporeditev se  po besedah Zobca izražata v procesu svobodnih medsebojnih vplivanj, ki vodijo k neznanem razpletu, saj gre za enačbo z neštetimi neznankami. “Vsak udeleženec tržne igre, vsak posameznik v svoji enkratnosti, neponovljivosti in različnosti pomeni tržno neznanko. Kaj so njegove želje, potrebe, preference in kolikšne so, v pluralni in na posameznikovi svobodi ter enakopravnosti utemeljeni družbi, ve samo on sam, svobodno in zato odgovorno človeško bitje. Za pianista ima metronom drugačno vrednost, kot jo ima slikarski čopič za slikarja – in obrnjeno. Zato lahko rečemo, da sta blaginja in (lastninska) svoboda dvojčici – kar navsezadnje dokazuje vsakoletni indeks ekonomske svobode. Skrajni čas je, da poleg prevoda Orwellovega 1984 dobimo slovenski prevod temeljnega dela Ayn Rand, prav tako distopičnega ZF romana, Atlasov skomig (Atlas Shrugged),” poudarja Zobec. Nedvomno levičarjem ne bi škodilo, če bi si kdaj kaj prebrali in dojeli dejanski pomen lastnine, ne pa da neumnosti trobijo v nebo. Seveda pa je vsakomur jasno, da se ti svoji lastnini nikakor niso pripravljeni odpovedati, oni bi samo jemali drugim.

H. M.

 • sunday

  smo davčna oaza – za lene leviste !!!

  • Simon Novak

   Zahojeni đešnjak

   • Capi

    Pravopis oz. slovnica ti dela preglavice……..Se boš moral pridružiti Jankoviću z rumeno rutico, bosta sedela v prvi vrsti…….

   • Jaka Sraka

    govedo pohorsko.

   • Jernej Ferenc

    Zahojeni boljsevik

   • xtc

    Ko sva že pri zahojenosti,kje so “vaše” uspešne države Yuga,venezuela,Kuba,DDR, SZ samo to razloži?
    No pa sva tam kdo je zahojen in zakaj vedno ekonomsko crknete,ker ste zahojeni in zabiti+ leni itd.

    • Simon Novak

     Đešnjakarji ste vsi zahojeni, brez izjeme

     • xtc

      Če smo zahojeni zakaj ste potem levi zapravili Yugo,ah ja zahojeni ,zabiti ,kradljivi in še leni.

 • Miro

  Zlobec? tisti ki bi prvi moral spoštovat zakonodajo, pa se, ko to zahtevajo od njega da dela po zakonih,ki so jih sami sprejeli, spreneveda, da zanj ne veljajo

  • Simon Novak

   Tipičen đešnjak, zakoni so pisani za druge, on je nad njim

   • xtc

    Zakon je nad vami levaki tega se je treba zavedat ,da ste nesopsobni in butasti le kradli in redistribuirali bi.

    • Simon Novak

     Zobca si domov odnesi, drug ga nihče noče

     • xtc

      Jaz ga ne rabim,ker poznam to kar razlaga ti ga pa nujno rabiš ,da se sciviliziraš ,da ne boš opica še naprej.

  • Andrej

   Ne Zlobec, ZOBEC. Tipkarska napaka?

   • rrrrr

    Ne, Andrej. Mirko se je prvič dogodil spodoben komentar. Ja, o Zlobcu Cirilu, ki bi ,,prvi moral spoštovat zakonodajo”. Saj jo je, ko je v času osamosvajanja izdal Italiji datum osamosvojitve lastne domovine. In to celo Mirko ve, ki sicer ničesar ne ve!
    Ni vsak trol idijot , tudi če si prestreli lastno koleno.

    http://demokracija.si/kultura/umrl-pesnik-ciril-zlobec-v-casu-osamosvajanja-tisti-clan-predsedstva-rs-ki-je-izdal-pravi-datum-osamosvojitve.html

    • Andrej

     Težko kaj rečem. O mrtvih vse dobro. Ciril je v življenju plačal vse na kvadrat. Tudi jaz sem se nanj jezil iz istega razloga kot ti. Ko pa sem spoznal njegovo silovito življensko stisko sem malo “odjenjal”. Spoznal sem, da so ga imeli za kanonfuter, tudi on je to spoznal. Prepozno. Ko je spoznal, se v politiki ni več pojavljal. Kljub vsemu to pri njem cenim.

 • O’Brien

  Odličen članek. Več takih glasov v javnosti.

 • Boy

  Zasebna lastnina ni samo odraz sposibnosti, temveč tudi pokvarjenosti. Korupcija, kraja, goljufija, izsiljevanje, ponarejanje, prikrivanje, zasužnjevanje, izkoriščanje so samo nekateri izmed načinov pridobivanja lastnine na račun drugih ljudi in ne svojih sposibnosti. To bi bilo treba preprečiti, pa bi takoj leva politika izgubila svojo moč, saj sama sloni na izkoriščanju človeka po človeku.

  • Andrej

   Imaš popolnoma prav. Ravno tako gospod Zobec, ko pravi, da država postavi jasna pravila zasebne lastnine, da ne pride do točno takih anomalij, kot jih naštevaš. Zato o teh pravilih ne morejo in ne smejo odločati tisti, ki v življenju niso še ničesar ustvarili. Razen v slovenistanu.

 • Simon Novak

  Pravega ste našli, da komentira, đešnjaki, naj si ta raje sam sebi nalije čistega vina

  • Mojca pokraculja

   Pravi se je oglasil. Znas napisati eno samo besedo desnaki. Marš tone paknkiher!

   • Simon Novak

    đešnjaki

  • Jernej Ferenc

   Ka je siromacek pozabo si povedati da so vasi sestavli vlado in bos zdaj se vec prispevkov od place drzavi dal heroj zabiti samo boljsevik si lahko v lastno skledo poserje se vidi ka mas 4razrede pomozne sole

   • Simon Novak

    Samo, da je vlada naša in ne vaša, peklo vas bo še par let, neprecenljivo

 • tarantela

  Kaj pa mnenje OECD?

 • Common Sense

  Povedno je že to, da se je ta diskurz sploh začel, in to v letu 2018. Usekani smo do amena. Medtem se na Češkem očitno že leta ukvarjajo s pametnejšimi zadevami. Zato pa vas po avtocesti prehitevajo Čehi v vedno boljših avtomobilih. Pa smo se jim včasih režali.

  • bubamara

   Čehi so že delali avtomobile, ko so Slovenci še tepli vole. Za kolo pa ni imelo 95% Slovencev.

   • Common Sense

    Drži:) Potem so jih komunisti za nekaj časa zatolkli še bolj kot nas in smo se jim režali. Kakor kaže bi radi neokomunisti spet zatolkli nas, pa se bodo Čehi sedaj režali nam. Rdeča nit je….? ;)

   • Hun

    Cehi so mel tovarne odprrte v Sloveniji..pred 2.svet vojno

 • althar

  Socializem ni nastal z namenom izničiti zasebno lastnino, pač pa z namenom uničiti Evropo. Izničenje zasebne lastnine je le eno od sredstev (poleg izničenja naroda, tradicije, družine in vere).

 • FORT WORTH

  “Nedvomno levičarjem ne bi škodilo, če bi si kdaj kaj prebrali in dojeli dejanski pomen lastnine, ne pa da neumnosti trobijo v nebo. Seveda pa je vsakomur jasno, da se ti svoji lastnini nikakor niso pripravljeni odpovedati, oni bi samo jemali drugim.”

  Dokaz kaksni talibani tipa Lunatik, Kordis, Tomic, Vatovec nam na vsak nacin hoce vladati.
  V isto gnezdo pa se sodijo LmŠ, Desus, Ckzks-SD, AB, Smc.

  • Jernej Ferenc

   Zato rabis pamet si kdaj videl zelenega konja in pametnega boljsevika?

 • Mitja Mazini

  Ustavnoomejeno razmišljanje je pokazatelj konzervativnega načina razmišljanja. Tak način razmišljanja, ki se boji novega oziroma sploh ne dovoljuje širši pogled, je eklatantno kršenje osnovnih človekovih pravic, zlasti pravice do politične svobode. Če tako razmišljanje zraste v glavi bilokaterega kateri se ukvarja z ustavnim pravom, smo lahko upravičeno zaskrbljeni. Ja zgodovina se očitno ponavlja.

  • Bosanoga

   Žal je tako. To izrojeno levico, potomce morilcev nedolžnih Slovencev bo treba radikalno odstraniti, če ne ta primitivna lopovska drhal ne bo nikoli eliminirana. Počilo bo. Vendar če tokrat ne odstranimo vsega kar diši na židovski marksizem, se nam slabo piše. Potreben bo radikalen poseg tudi v inštitucije, kot je recimo marksistično šolstvo, ki te izrojene levičarske zločince producira že od izdaje marksistov lastne domovine. Levičarja bo treba enkrat ovrednotit kot izdajalca, zločinca.

   • Hun

    Hitler je bil res trapast nevem kaj je silu v Rusijo, Francijo, VB…
    Ce bi mu blo zadost ozemlje Nemcije, Avstrije+Slovenije in balkana

    • Svele

     Hrvaška in hlapčevska Slovenija jajjahahUJ nižje bi pusil kare hahhahhaha smrt slovenskim dojenčkom amen akcija zamaški uajhahhHHh

     • Hun

      no dj obnasj se

     • pupa

      Tipičen potomec sadističnih klavcev!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • učko

   Jah, ti pravniki začnejo tako razmišljati takrat, kadar je potrebno zagovarjati določene interese določenih vplivnih skupin. Tako jim vse prav pride, tudi “arhaična razlaga” prava !!!!

   • Hun

    sj je v redu…samo naj se obrt brez tovarn spet uvede…ce je en umsko sposobn bo drug cevljar…Slovencem se zavest na visji nivo zraste da en drugmi nismo fous in si ne krademo…pa bo sistem laufal, brez teoretikov in institucij s politiki vred, ker meglo ti noben na prostem trgu ne kup

  • Hun

   V Ameriki so republikancem krivi mladi umi, ki so bistveno vec obogatel…tud ce vse crnce, mehicane, muslimane,…izzenejo bodo na konc Zidje krivi, ker so sposobnejsi od bele rase…in ce se njih izzenejo ceprav niso vec temnejse polti kot izvorno ampak bo religija pri njih kriva…bodo belcki dojel, da so eni pametnej k drug in bo spet pizdarija…ja revolucije se dogajajo…znova in znova…

   • xtc

    Ti butl’
    Judje SO BELA RASA-zahojen levak.

    • Hun

     a to si v Svetem pismu vidu belega Jezusa…Izraelci so beli seveda, ker so iz Evrope prsli po tisoc letih miksanja z Evropejci…Jude so preganjal kamor so jih odganjal…dobr da ne do Kitajske..Bog ve kaksni bi ispadl kot izbrano ljudstvo

     • xtc

      Judje so BELA RASA tepc.

     • Hun

      Judje so arabci smrad.

 • Bandit123

  Beda od ustavnega sodnika, s čim se mora revež ukvarjati.

  • dob

   Ti si tipičen primer neotesanega človeka, ki je bil vzgojen v duhu jugo-socializma! Si popolnoma brez vsakega spoštovanja do pozitivne avtoritete.
   Reagiraš samo na povelja iz tvojega tabora, brez razmisleka, brez odgovornosti, brez dvoma v dogmo iz katere se napaja ideologija.

   Ti in tebi podobni, ki se zbirate tukaj na portalu z namenom, da bi zasedli ves prostor, ki je še sposoben prenašati različna mnenja (pa najbrž ne bo več dolgo, prav zaradi vas!) se tukaj šopirite in delite mnenja, ki nikogar ne zanimajo. Prazni ste, brez idej, lažete in si izmišljujete brez strahu pred poseldicami svojih laži (drugi bodo krivi za vaše napake!), ničesar ne znate poj, ničesar ne znate niti pojasniti. In vse kar poveste so diskreditacije ljudi in dogodkobv, ki vam jih je nekdo predstavil kot pravilne.

   V bistvu se obnašate tako kot pedri na paradah ponosa s pavjim perjem v riti: jest sm bjutiful, če se ne strinjaš – te pa tožm, za sovražni govor!

   • Svele

    Hlapcem dojenčki umirajo hajjajajjajnJ smrt slovenskim dojenčkom hahhahhaha akcija zamaski

    • dob

     Da, kučan, si že povedu!

    • pupa

     Tipičen potomec sadističnih klavcev!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jernej Ferenc

   Je kar jeba kdaj ti malo bolj entiligenten clovek napise nekaj kaj nerazumes siromacek te razumemo z svojo podarjeno izobrazbo pa niti ne mores razumeti zgoraj napisanega

 • Miro Jereb

  Odlično napisano. Hvala.

 • janez cepec

  žalostn je, de mamo take ustavne sodnike kot je Zobec. prvo kot prvo, je deklariran janšist, drugo pa je čista kopija velikega luzerja. misli, de Boga za jajca drži, kot ON, misli, de je nezmotljiv, kot ON, misli, de zanj ne veljajo splošna pravila, kot ON, misli, de se mu skoz krivica nardi, kot ON, poleg tega pa laže, kot pes teče, kot ON

  • Jaka Sraka

   gotovo si se najedel mušnic, usranček

   • janez cepec

    eeee, wrong, če ti, seronja, ne poznaš tapravih gob, kr nabiri mušnce. nč bat, so zlo lepe, na pogled, to, de so pa strpene, pa zanemar

   • Morala

    nore gobe :)

  • Jernej Ferenc

   Ja vidis boljsevik ni ti po godu da je clovek izobrazen boj kot vecina boljsevikov kakor tudi razgledan si cist taprava komunisticna smet razmisljanje pa Stalinisticno ce bi mel v glavi mozgane namesto dreka bi razumel kaj je napisal

  • Clemen J.

   Seveda po tvoje je bolje imeti pasjejebce kot je bil senica.

 • janez cepec

  zanima me, koko misle Batagel prenest Postojnsko jamo u tujino? ena od opcij je, de ga presel Boskarol s Pipistrelom, kapnk po kapnk mu bo vun lifrou

  • Jaka Sraka

   Za takšne probleme si rešitev TI, vseved…

   • janez cepec

    ni blema, upraš me kej. a ti razložim, resnico, de 25 posto ni večina, de relativno ni absolitno, pa tud če misleš, de si prvi, usen nisi vladar?

    • ZatonMesecnikov

     sej zej maš six pek levičarjou Janez, z Vatoucm kt političnm komisarjm. Uresničitou stoletnih san slouenskega čloueka po bolšm pa naprednm….

  • ZatonMesecnikov

   Kwaj janez, bo kakšne Levičarje prpelou, da jou jo zazidal. to znate Komunist dobr…

   • janez cepec

    počas si kr plac pojiš u jam, bo gužva pol

    • ZatonMesecnikov

     plačm janez, če me ti probaš zazidat….

   • Svele

    Janezu sta poginila odojka črt in Jakob hahhahahah in se je vrgel v hudo dobro jamo hahajha

    • pupa

     Tipičen potomec sadističnih klavcev!!!!!!!!!!!

  • Morala

   Ni potrebe, da si zaradi tega delaš takšne skrbi! Dovolj je, če odpusti zaposlene, odnese denar in zahteva povrnitev stroškov in odškodnino!

  • Clemen J.

   Dovolj je da sedež podjetja ki upravlja s postonsko jamo preseli v tujino. Potem to podjetje ni več dolžno plačevati davek od dobička naši državi.

 • Jaka Sraka

  Škoda, da so levičarji funkcionalno nepismeni in ne bodo razumeli poante povedanega.

  • janez cepec

   funkcionalno nepismeni ste desnakarji, k’ ne znate prebrat preprost’ga dejstva, de tud če zmagaš volitve, ne moreš vladat

   • montyamp

    Hehehe cepac , komunisti še šajtrge ne znate pametne narest , vozili bi se pa v mercedesih .
    Privatna lastnina je motor gospodarstva , kot je tvoja cerebralna paraliza motor za tvoje blesave komentarje .
    A s že vidu poštenega komunista in zelenega konja ??????????

    • janez cepec

     vaš pošten komunajzar je vidu slone letat, sam ne vem, če so bli zeleni. bojda so bli rumeno- modri

     • montyamp

      Veš da je Avstrijska šajtrga boljša kot gošarska ??????

     • janez cepec

      ne bi vedu, jest mam “hom mejd”

     • montyamp

      Ti maš daleč domov , drugo ti pa brez dokazov ne verjamem , kot nobenemu komunistu .

     • Svele

      Hlapcem Slovencem dojenčki umirajo hahhajahha zaradi vectisocletne incestne pedofilne hlapčevske tradicije in plitkega genetskega bazena hajjajaha imajo dojenčki okvarjen genhajhajajjacrknte Venceljne hahhaha smrt Slovencem akcija zamaški hahhaha

     • pupa

      Tipičen potomec sadistićnih klavcev!!!!!!!!!

   • Jernej Ferenc

    Vidis mutec levi niti komentirati neveste drugega kot vlado so sestavili nasi Kucko,Sarec in konpanjoni so vas zopet na suho nategnili zopet bos dajal se vec od place ,pokojnine drzavi cisto drisko mas v glavi odgovorimi kako so vasi sestavli vlado

   • Jaka Sraka

    ,,buc, buc…

 • piko8

  Levičarju to dopovedat, kije celo življenje prisesan na tuj denar je to misija nemogoče!!
  Samo sposobni podjetniki furajo to državo naprej, ne pa forum 21 skorumpiranih menežerjev z Mafijskim šefom milanom kuçanom na čelu!!

 • montyamp

  UDBOVSKA DECA so okupirala državo .
  Iz krvavih krempljev nas bo izvlekla SDS .
  Zato vsi na predčasne volitve in volimo tiste ki ne kradejo kot gošarska omladina .

  • janez cepec

   pa kva vam pomaga, sej ste zmagal valitve, pa vaš luzer ni upu sprejet mandata za sestavo vlade. no ja, sej prou de ga ni, kam bi pa pršli, če bi biu JJ predsednik vlade? predsednik države Barbika je komi, predsednik drž. zbora, glupi Židan je isti kurac, pa predsednik vlade Janša komunajzar, pa se bi imel same komunajzarje na čelu

   • montyamp

    A veš da ljudje pravijo da to izključevanje ne vodi nikamor .
    Se pravi , volitve se bližajo , vedi pa eno , Janša nije glup ko ti , vam je razfukal greznico yugovino , v kratkem bo pa še klobčič udbovske glistavosti .
    Potem boš pa drgač piskal in pisal tud .

    • janez cepec

     vaš veliki luer je passe, on sam to dobr ve, sam ve, ovce zblojene, pa ne. de ne boš pa reku, de ga sam šimfam, bojda j’ imu dan, dva nazaj, rojstn dan. 60 križov si je naložu na, od osamosvojitvenih bojev, zgarana ramena, zato mu želim naj bo vsaj zdrav, če že predsednik vlade ne bo nkol več. hvala Bog

     • montyamp

      Bo pa podpredsednik kot danes žvepleni .
      Udbovski denar pride iz Rusije nazaj , da boš ti zaplankani majmun lahko odprl oči v normalni državi .
      Ura dela tikataka……………………………………..

     • xtc

      Pase ste levaki,ki ste tik na tem kot v Yugi 88 le bebci ,tega še nevidite, in bolje je tako,bo čičenje leve nesnage temeljitejše iz vseh por družbe.

     • tohuvabohu

      Pol pa bod vesev, bumbar, nameto da rohniš in cviliš cele dneve.

   • Svele

    Črt in Jakob sta poginila hajajjajA

    • Jernej Ferenc

     Ti si tako tele da ti niti boljseviki nocejo odgovarjati oz. Debatirati s tabo

    • pupa

     Tipićni potomec sadistićnih klavcev!!!!!!!!!!!!!

   • antimur

    Ali si popolni debil, ali pa norec iz Levice, morda Turnškov rdečezvezdaški poscanec (pleničar), da ne kapiraš in ne dojemaš umazanih dejanj tvoje zločinske (za domoljubne Slovence) levaške pizdarije, z mentorstvom zločinca Kučana.

    • janez cepec

     zločinci so bli tvoji predniki domobrančki, k so se prodal okupatorju za kos kruha pa strgane gate in izdajal lastn narod. pa debili ste tud, tardeči vas jebejo že 73 let, pa še vas bojo, pa jim še držite. u stvari niste debili, pedri ste, to bo, ja.

     • tohuvabohu

      Indijančki ste pa raje ropali lasten narod. Da ne omenjam klavskega rdečega terorizma.

     • Jernej Ferenc

      Vi picketine rdece ste pa rajsi z Hitlerom podpisali sporazum o nenapadanju pol pa Poljake iztrebili komunisti smrdlive

     • večni srb

      Zakaj ni pakt držal, a je bil Hitler navaden hinavski pizdun, ni bil mož beseda mogoče?
      Ne razumem zakaj se je potem na koncu vojne ubil, isto kot japonski nacisti, ki so po brezveznem, hinavskem napadu na Pearl harbour raje naredili harakiri kot da jih dobijo v roke.

     • Jernej Ferenc

      Poglej nima veze ka je hitler pol pozrja besedo boljseviki so mu nasedli pa se tak prav po hinavsko polastili pol Poljske zraven pa se poklali 20000poljskih vojakov in oficirjev to je uradna stevilka blo pa jih je definitivni 1x do 2x vec ko pa je hitler pokazo svoj namen pa so boljseviki nacelu z stalinom kleceplazili k zaveznikom naj jim pomagajo taka ne na pamet

   • tohuvabohu

    Smo razumeli, da si totalen kreten. Lahko si prihraniš vsakodnevno dokazovanje svojega idiotizma. In bomo vsi zadovoljni.

  • Svele

   Smrt slovenskim dojenčkom hahhaha akcija zamaški hahhaha hlapcem glih ne gre zbiranje zamaškov hahhahhaha

   • pupa

    Tipičen potomec sadističnih klavcev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Jernej Ferenc

     Vrzi ga na blokado to je mentalno zaostala oseba kera slisi v psihijatricno bolnico

    • Svele

     Ti je psici izolski ime pupa daj Primorka

  • antimur

   Po mojem nas reši samo prava vstaja, brez plastičnega orožja, kot ga ima varda.

   • Jernej Ferenc

    +++

 • Borut Stari

  Ko bereš komentarje zelo dobre kolumne razumnika postane jasno, zakaj v osnovi zahodna Evropa ne razume post komuniztičnih držav.Ne more razumeti nespoštovanja zasebne lastnine..Kako razumeti, da sami izvolimo ljudske predstavnike, ki rapidno in s pridom slabšajo naš življenjski standard. In to ne enkrat. Vsakič, dobimo fakič.

 • Antonius

  Bolj preprosto povedano, Kučanovi levičarji niso nikoli nič ustvarili, zato se švercajo z davki na privatno lastnino.
  Primer!
  Kupiš gradbeno parceli in plačaš davek.
  Kupiš vse potrebno za izgradnjo hiše in zraven plačaš še davek.
  Zgradiš hišo, se vanjo vseliš, sedaj pa Kučanovi izvoljeni vladniki študirajo, kdaj nam bodo obesili še davek na našo nepremično lastnino. Tako nam bodo obdavčili vse, kar smo z davki vred enkrat že plačali, zdaj nam pripravljajo pa še nepremičninskega za povrh.
  ———————
  Zanimiv je zemljiški davek, ki ga plačujemo vsi lastniki nepremičnin. V čem je prevara? Vsak zgrajeni stanovanjski objekt stoji na zemljišču na katerega je priključena infrastruktura. Npr., elektrika. Skozi položnico zemljiškega davka nam zaračunavajo elektriko, za katero vzdrževalni strošek za omrežje itak redno plačujemo na položnicah. Na tak način nam skozi zemljiški davek zaračunavajo vso infrastrukturo, ki je priklopljena na našo nepremičnino.
  Seveda nam skozi zemljiški prispevek zaračunavajo tudi cestno in pločniško infrastrukturo, ki jo plačujemo pa prek DDV in vsakdo, ki ima motor ali avto še z davkom za uporabo cest.

  • pupa

   Dokler nam država ne postavi števca za vdihan zrak in nas obdavči smo lahko še “srečni”. Zamislite si posledice zato, da se izognemu visokemu davku bomo bolj na tenko vdihavali in kaj hitro bomo nehali dihati, seveda bodo na koncu ostali samo javni uslužbenci ki bodo sami sebe oprostili plačila tega davka.Si pa ne predsravljam kdo bo še za njih delal,ko bomo vsi pomrli.

   To ne velja samo za davek na vdihan zrak.

   • večni srb

    Davek na ekologijo je že realnost, ja kje pa ti živiš.

    • pupa

     V ekologijo spada več narvnih danosti ta vlada bo dodatno obdavčila vdihan kisik, ki bo merjen s posebnim elektronskim števcem.
     Za enkrat še vedno živim v Sloveniji sicer bolj na obrobju.

  • janez cepec

   ja čista jeba. ko bo pa vaš veliki luzer predsednik, no ja, hvala og ne bo nkol več, pa ne bo nubenga davka, ampak bo džava plačala, če boš sploh hotu bajto devat. Butl

   • večni srb

    Ne razumeš, če bi jaz s svojim bogastvom reševal celo mesto pred razpadom, potem bi hotel tudi vedeti kdo hodi po mojih tlakovcih, menda ja lahko kaj rečem, če je pa vse moje, od mene je prišlo, jaz sem dal, jaz vas bi vse fujtral.

  • dob

   Če gledaš na lastnino kot na krivdo in ne kot na odgovornost….., potem opazuješ stvarnost (resničnost) skozi izkrivljeno prizmo,. ki ti kaže popačeno sliko.
   Če pa iz tega narediš še ideologijo, torej vero (kar Manifest tudi je!), potem imaš Dogmo kot prizmo, skozi katero opazuješ svet.

   Ustvarjalnost je v takšni družbi, ki uveljavlja lastnino kot Krivdo, pod velikim vprašajem!
   Ustvarjalni ljudje iz takšne družbe bežijo, izogibajo se ji.

   Slo-komunisti imajo polne žepe tujega (ukradenega) denarja. Surpraj – surprajz! Valjajo se v tujem denarju, pa ne veljajo za kapitaliste, tudi za lopove ne! Oni so Revolucionarji. Salto mortale.

   • večni srb

    Marks je izpostavil predvsem en paradoks kapitalizma, kako začeti, po možnosti iz čistega podna?
    Problem je rešil zelo elegantno, najdeš manj razvito civilizacijo in si jo podrediš z naprednim orožjem, potem pa zastonj črpaš njihove tam nič vredne naravne vire in jih voziš v svojo razvito džamaherijo, kjer so vredni suhega zlata. Pravzaprav najraje točno zlato, ki ga domačini itak ne morejo pojesti in jim nič ne nuca. No ja, ni nujno organizirat celo koalicijo dobre volje za take podvige, saj lahko kaj kupiš poceni in prešvercaš v drugo ekonomjo, kjer se dodana vrednost pozlati. Recimo bosancu plačaš sto evrov za kvalitetno bukev, pri nas je vredna pa od 700 evrov naprej, vmes je pa samo 300 kilometrov razdalje s šleperjem, ki te stane 150 evrov za vožnjo.
    Lahko tudi kompenziraš, k nam pripelješ par zabojnikov poceni nemških jogurtov, z zaslužkom kupiš gore zanič lesa i nga švercaš v Avstrijo, kjer ga skuriš v elektrarnah na biomaso in prodaš v nemčijo elektriko kar po žicah. Od nemcev kupiš pa plin, ki ga napelješ domačinom sredi gozda, od koder dobiš naš perel, grčast les, da jih ne zebe in imajo lahko italijanski šporhet z LCD ekranom.

 • bubamara

  Ljudje so živali in vsakodnevna skrb živali je preživetje od trenutka, ko se zbudijo do trenutka ko zaspijo. Človek je to s pomočjo večjega števila kognitivnih celic dvignil na višjo raven in sicer v zadovoljstvo. Torej človek dela ali ustvarja predvsem za osebno zadovoljstvo, ki mu ga nudijo rezultati njegovega dela. Težava je v tem, da nimajo vsi ljudje razvitih enako število kognitivnih funkcij. Manj razviti v glavnem uporabljajo roke, bolj razviti pa uživajo na račun dela prvih.

  • večni srb

   Jaz bi rad samo jedel, pil, lulal, kakal in pančal, pa otroke bi rad imel in, da bi mi bilo fino. Če mi lahko kdo pomaga, lepo prosim.

 • xtc

  En stavek je zelo pomemben tukaj;”Nekatere družbene skupine ,ki niso uspešne pri pridobivanju premoženja,skušajo oblast izrabiti za redistribuiranje zasebne lastnine,preko zlorab zakonodaje k sebi”.
  Ali po domače komunisti in socialisti vseh baž so družbena skupina lenuhov,nesposobnežev,lopovov,tatov,ki manipulirajo z ljudmi,ki so nesposobni kot oni,da je za njihovo nesposobnost kriv sposoben zasebnik,kar je seveda čista laž,ker se lahko vsak gre podjetnika in uspe-ah ja seveda pa nihče iz te druščine nebi veliko delal,rekiral,prejemal poraze,vse zasluženo zasbil nazaj v firmo in se odrekal dopustom in ugodju brezdelja,če pa že pa bi vsi poslovali po nekih vezah in strankarskem kjuču-in ravno to opozarja Zobec zakaj mora biti uspešen zasebnik in zasebna lastnina zaščiteno hujše kot življenje nekoga,ki želi le to neupravičeno redistribuirati,po socialistični logiki.
  Zasebna lastnina je ključ uspešne družbe in države-DA to je to-dobro povedano Zobec.

  • Jernej Ferenc

   ++

  • večni srb

   Sicer imaš načelno prav, ampak kaj pa danes ni skupna lastnina oziroma javno dobro?

   Mogoče je ljudi na svetu preveč, morda premalo, lahko tudi ravno prav, zagotovo pa ne bi nihče rad odstopil svojega prostora nikomur drugemu, saj tudi drugi nikomur nič ne dajo. Če pa že, pa daš najprej svojim.

   Za državo oiroma za vsako civilizirano skupnost je največji problem vzdrževati ekonomijo. Kaj pa je zdaj to ekonomija, morda je kaj za na kruh namazat. Dejstvo pa je, da ne more delovati, če na nekem prostoru ne živi določeno število ljudi oziroma ekonomskih subjektov. Ljudi se pa ne da naštancati enakih, lahko jih samo vzgajaš v podobnih vrlinah in moralnih okvirjih. Ne moreš jih niti razseljevati, ko se nekam usedejo, rabijo močne razloge, da premagnejo rit, ker ne morejo zaupati nikomur močnejšemu od njih, to so pa ponavadi večina ostalih, ki se jim ni treba selit. Zato je za makro ekonomijo pravzarprav vseeno kdo si kaj lasti, itak je vse od Boga in moramo ljudje na tem svetu edino umreti. Če država noče, da ljudje crkujejo od lakote in gnije v svojih zahoijenih luknjah, mora pač preporazdeliti dobrine, ki jih vsi ljudje potrebujemo enako. Nekje mora vzeti neko vrednost in jo dati drugemu. Eni so tako nori in šrkti, da ne bi dali niti noža revežu, da bi jim ta z njim prerezal štrik, na katerega so obešeni, zato bo na globalnem planetu politika vse bolj posegala tako v trgovino, kot tudi v medčloveške odnose potrošnikov.

   Še en lep primer. Med zadnjo globalno ekonomsko krizo, je izginila kar tretjina denarja po celem svetu. Pa se to skoraj nikjer ne pozna, preden so se borze zrušile, je umetna ineligenca zaznala katastrofo in sprožila globalni alarm, v delčku sekunde so se zamrznili vsi določeni indeksi, po vseh borzah na planetu in tako ohranili neko kritično vrednost. Po Grčiji, so recimo nehali delovati bankomati, ampak zato še nihče ni umrl od lakote. Zaradi socializma, nekdo je moral nekaj dati ljudem, čeprav je vedel, da so ostali brez denarja in tistega nikoli ne bo dobil nazaj. Ali pa vendarle.

 • dob

  “Medtem ko smo priča pogromu novoizvoljene vlade nad gospodarstvom, ko se vlada več kot očitno ne zaveda, da je gospodarstvo tisto, ki vzdržuje vse podsisteme v državi, pa je vedno več takih, ki jim je jasno, da v tej vladi o zmerno levi koaliciji ni ne duha ne sluha.”

  Moj komentar k tej ugotovitvi ustavnega sodnika je: Lastnina je drugo ime za odgovornost! S tem, ko poskušajo izbrisati pojem lastnine iz človeške zavesti, skušajo zbrisati pojem odgovornosti. To je napačna interpretacija ukinitve Krivde in s tem njene vloge v Stvarstvu.

  Sam se tule raje ustavim, ker mi roka sama želi napisati Odgovornost, namesto odgovornost. Kar pa zadevi daje biblično razsežnost, saj se vprašuje po tem, kaj sploh Odgovornost pomeni za Stvarstvo.

  JALOVOST KOT SVETOVNI TREND ali zmagoslavni pohod jalovosti oz. Življenje samo za enkratno rabo

  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2018/03/jalovost-kot-svetovni-trend-zmagoslavje.html

  • večni srb

   Denar je merilo medsebojnih oziroma socialnih odnosov v družbi. Denar lahko dobiš samo od drugega človeka, ampak zakaj bi ti kdo kaj dal?

   Pravice do lastnine je pogojena s pravico drugih do svoje osebne lastnine, ne more biti nekaj tvoje, če mi lahko vzameš moje, sicer raje spoštujem tvojo pravico do zasebne lastnine, saj s tem branim tudi svojo. Ampak saj veš kako je na tem svetu, to niso neki pravi, naravni zakoni temveč bolj ena taka nepisana moralna pravila.

   Kar se odgovornosti tiče, priden bodi.

 • Olga2345

  Nujno bi bilo, da bi be slovenski “desni” intelektualci združili in bdeli nad povampirjeno levičarsko svojatjo (po Trčku, ZL) in opozarjali njihovi krsenje clovekovih pravic javno doma in v tujini!

  • večni srb

   Res čudno, da nihče ni opazil niti masovnega democida več deset tisoč državljanov, v Evropi so pa takoj vedeli, da smo navadni fašisti.

 • Hun

  Prvic na Nor24 dober clanek, ker vsebuje Zobcev visji nivo razmislanja, tako stopnjo premore raziskovaln um, ki ga ne doseze povprecnezi z neproduktivnih fakultet v druzbi kot so FOV, Teoloska fakulteta, FDV, pedagoska fakulteta…slednje fakultete so produkt nasih politikov ,birokratov,politicno nastavljenih direktorjev drzavnih firm in institucij, ki si place dvignejo z magisterijem in doktoratom, dostikrat pri strankarskih kolegih dekanih ali raziskovalne naloge kar prekopirajo, kupijo…poleg vsega pa se z volcjim apetitom lopovsko hlastajo pri davkoplacevalskem koritu…
  Zasebni sektor je pa posledicno treba ozet do onemoglosti , zamenjat nizje javne usluzbence z migranti, ker so drzavljani prevelk strosk…
  Da tistih sposobnih ki jim prekipi, spizdijo iz drzave ne omenjam

  • Lustrator

   Pri naštevanju fakultet si pozabil na daleč najbolj ne le neproduktivno, ampak protiproduktivno, da ne rečem kar protipravno Pravno fakulteto, katere kader je Sloveniji naredil daleč največjo škodo med vsemi cehi. Za razliko od zgoraj omenjenih fakultet, ki jih totalitarni režim uporablja za družbeni inženiring, je Pravna fakulteta (seveda z odsotnostjo kakršnegakoli prava) njegov glavni TEMELJ, saj postavlja sama prvila igre – kdo bo uspešen in kdo ne, koga bo režim podpiral, koga zatiral, kdo bo smel kandidirati in kdo ne – ter seveda ali volitve sploh bodo, ali svobodni trg bo, ali človekovoe pravice bodo. In zato ni nobeno naključje, da so vsi glavni slovenski komiji drug za drugim sami “PRAVNIKI”; Zemljarič, Kučan, Tuerk, Cmerar so le vrh te “poštenjaške” smetane…

   • večni srb

    To ni tako preprosto kot se sliši.
    Prej smo imeli pravno jugoslovansko fakuleto, ki je bila taka kot je bila, najhujša možna kazen je bila 15 zapora, pa če si naredil karkoli, to pove vse o tem kako represivna je bila nekdanja država, v primerjavi z vojaško policijsko džamaherijo, kjer si lahko obsojen na doživljenjsko kazen že samo zato, ker si se rodil napačnim staršem, sicer je zgornja meja samo 30 let, ampak se zavleče. Mi smo tako zatrti, da smo popolnoma izgubili občutek za normalno.

    Zdaj pa, v Beograd se pravniki verjetno ne hodijo več šolat, mogoče v Zagreb ali Budimpešto, kjer še učijo in delajo po starem. V EU se očitno ne učijo naši profesrji ,če pa Evropska sodišča razveljavijo vse tiste zmazke šalabajzerjev in obsodijo Slovenijo, za totalitarne zločine proti lastnem narodu. Meni se zdi to logično.

  • večni srb

   Zdaj se že ne splača več bežati iz Slovenije, ker je povsod zasičeno in bo dolgo trajalo, preden si med tujci ustvarijo svoje domače okolje, pri nas smo ohranili relativno ugodne pokojninske pogoje, itak je že vse narod zastonj zgradil in postavil, umirati na obroke in se čim manj sekirat je tako rekoč zastonj in nikogar ne bo motilo. Razvoja oziroma normalne življenjske dinamike pa pri nas itak nikoli ne bo, so ja same rovte, po hribih ne moreš graditi moderne civilizacije, niti nimajo kje nastati veliki delavski gulagi, ki bi zalagali milijardne globalne trge, ker enostavno nimamo nobenih takih ogromnih zalog naravnih surovin, niti prostora, niti energije, ne klime, nobenih pogojev ni.

 • branči

  kdaj že je golubović sedež ultre preselil v luxemburg? a se kdo danes spotakne o tem dejanju? ne, pljuvajmo po akrapoviču pipistrelu, pa še nekaj najbolj spešnih podjetnikov… golazen brez primere, ki ne zna imeti enakega metra za vse!

  • večni srb

   Še huje je, kot si lahko misliš.
   Naša največja podjetja in izvozniki, kot je recimo Gorenje, komaj zaslužijo mogoče milijardo letno, za kar se morajo neprestano boriti s konkurenco in vzdrževati razmeroma komplicirano infrastrukturo, upravo, razvoj, računovodstvo… nenazadnje solidno plačevati vojsko inženirjev in delavčkov. Priden več stvari naenkrat in morajo za tisto milijardo zapraviti milijardo in dvesto milijonov?!? Ampak tisto milijardo pa vseeno pobere država, delavci, zunanji sodelavci in podizvajalci, kultura in šport ter druge davčne olajšave,… mogoče so na koncu dolžni 200 milijonov, vendar so jih razdelili med narod 800 milijonov, sicer ne bi bili dolžni nič, ampak tudi nihče ne bi delil milijarde in tega denarja pri nas sploh ne bi bilo.
   Pipistrel pa lahko mogoče naredi 40 milijonov na leto, plača vse kar mora in mu še vedno ostane par milijonov za kruh in čokolado. Potem zgleda sposoben in uspešen, amak od njega so si slovenci razdelili zgolj 38 milijonov, kar je p* dim.
   Dejstvo je, da rabimo ene, druge in še kup tretjih zraven, kako ustvariti sinergijo med različnimi gospodarskimi in razvojnimi lokomotivami, no, to je pa že stvar politike, morda ne toliko stvar ekonomije kot medčloveških odnosov in dolgoročnih vizij.

   Zmenit se je treba. Dragi moji incestoidni kanibali, koga bomo danes snedli za večerjo in nategnili kar bo od pojedine ostalo? Nekaj vendar moramo jesti in početi, da zgledamo podobni razvitemu zahodu.

 • domovina mili dom

  Tako dragi delavci, ostali boste na minimalcih, katere vam izplačujejo komunistični tajkuni. Ko vam laže levica, da se bori za višje minimalce, v resnici določa koliko smete zaslužiti.
  Kar ste volili, to imate.

  • večni srb

   Največji problem je, da se vse vlade zgovarjajo na ista izhodišča in zakone, kozmetične razlike seveda ne morejo zamajati tako ogromne mašine.

 • Pv

  Očitno kot ljudje hočemo več kot imamo. Še vedno, od vedno, ne glede na sisteme, levi desni. To je očitno v DNK ljudi.
  Čakalna vrsta v zdravstvu 15 dni. Šolstvo na novo, penzije visoke, opremljeno vojsko, avto ceste, železnico, v vsaki vasi 10 supermarketov, ….
  Pa plače, te obvezno visoke. Itd. Pa bogate poslovne ljudi.
  Ja, dokler je bogastvo pridelano na pravičen način. Brez prehudega izkoriščanja nesposobnih. V bistvu sodobnega sužnjelastništva.
  Žal živimo v sistemu namišljenih potreb, ko sposobni silijo (reklame) nesposobne da delajo 12 ur na dan, da bi si kupili tisto kar v bistvu ne potrebujejo. In tu tečejo dobički sposobnih.
  Nekaj časa teče zajc, nekaj časa pes.
  Nekaj časa jemljejo sposobni nesposobnimi, nekaj časa pa poskušajo nesposobni vzeti sposobnim.
  Le, da se 1. Šteje kot ustavno primerno, 2. Pa neustavno.
  Po isti ustavi, ko ” ni mogoče ” odvzeti celo nakradeno. A komu nakradeno ?
  Sposobnim ali nesposobnim. ?
  Ja nesposobnim vendar.
  Demokracija. Lepo se sliši, le da tudi ta spada v kategorijo namišljenih sistemov, kjer naj bi nesposobni imeli neke vplive na bodoče odločitve vlade.(sposobni)
  Vojna nastane, ko hoče nekdo nekomu nekaj vzet, tisti pa to ne da.
  Le, da Evropejci ne boste zakuhali kakšne vojne.

  • večni srb

   Bolj kot skušamo na videz zgledati podobni razvitemu zahodu, slabše nam gre. Razlika je v podrobnostih, naša civilizacija je neprimerno manj urbanizirana in sofisticirana od njihove, zato se lahko samo delamo, da smo jim podobni.

   Državo pa le imamo!

   To nam neprestano sponaša naš fašistični gnoj, čez sto let bodo vsi govorili o porodnih krčih nastanka nacije, ne o trpljenju posameznih slovencev, skrajni korupciji najvšjih javnih osebnosti in moralnih avtoritet, državnem terorju in fašističnih konstruktih, to takrat ne bo več nikogar zanimalo, mi bomo pa že vsi mrtvi. Ampak država slovencev bo pa še vedno obstajala, če verjameš v palčke.

 • dob

  KOMODITETA
  Noben posameznik, ne glede na to kako nor je ta lahko ali kakšen sadist… sam niti približno ne more tekmovati z učinkovitostjo sistema, kadar je ta organiziran v brezsrčni, morilski stroj za ubijanje, izločanje, trpinčenje in poniževanje ljudi. Škoda, ki bi jo lahko posameznik sadist naredil, po učinkovitosti ni primerljiva s tisto, ki jo ljudem lahko naredi visoko organizirana Brezsrčnost, ko postane sistemska!

  Posameznika, ki je nor, še nekako opazimo. Medtem ko sistemsko norost navadno prezremo, saj je sistem zavarovan z našimi navadami in našo ležernostjo, da ne rečem z našo komoditeto do družbenih pojavov. Sistem sprejemamo za normalnega čeprav je nor! Čisto iz naše komoditete ga imamo za normalnega!

  Nobenega razloga ni, da bi mu verjeli, nobenih dokazov ni, da je za nas varen.
  Pa mu vseeno verjamemo in mu zaupamo!

  • večni srb

   Glej, to je tako kot v osnovni šoli, ko smo se cufali med sabo kot otroci. Predstavljaj si, da si še vedno v osnovni šoli, zdaj pa razumeš, a ne.

   Nobena vojaško policijska džamaherija ni normalna in tudi nobena ni drugačna, v vsaki fašistični družbi mora en del državljanov in občanov trpeti, tako je že vse od Sparte in starega Rima naprej.

   Poglej sebe, če te kdo neprestano draži, vzkipiš in mu poveš svoje nazaj, naj neha, če te pa nekdo ostro zgrabi, uniči in poniža, potem si tiho in raje ne zineš več niti besedice, ker to pa niso več otročarije, posledice so lahko trajne in usodne .
   Tako vladajoče oligarhije vedo kdaj je dovolj, recimo odkar smo se v stranki nevolilcev potuhnili in jih ignoriramo, je reresija nekoliko popustila, narod je utihnil in prav to je tista kritična meja. Nihče se posebej ne protižuje, nič s ene upiramo, če bi nas fašisti porinili samo še malo, bi se nam pa popolnoma zmešalo in bi večina verjetno šla v jihad, pa če vsi pocrkamo. To pa ni več dobro za biznis.

 • večni srb

  Najprej razslojijo narod na tri razrede državljanov, potem popolnoma uničijo tretjerazredne in jih slečejo do gat, na koncu pa jamrajo, da to ni v redu.

  Sprašujem se zakaj, mogoče so zdaj na vrsti drugorazredni.

 • lili pili

  Jan je ornk bolan, zivci….

 • Djuro Sumar

  Pohlep je največje zlo človeštva. Naj gredo kamor želijo, bodo takoj prišli drugi, nekdo nas pač mora izkoriščati. Jebeš kapitalizem in “demokracijo”.

  • Schnk009

   Se strinjam glede pohlepa vendar vsi levičarski marksistični pa tudi religiozni sistemi kateri so se vpletli v privatno lastnino in utopijo o brezrazredni družbi so se končali v katastrofi in splošnem siromaštvu in vojni izgleda da kapital vrti družbo in vzdržuje stabilnost v vseh kapitalističnih družbah je napredek tehnologije in znanosti in blagostanje v socialitmu pa sivina in beda morda slednje odgovarja nesposobnežom in faušljivcem. Zgodovina se ponavlja problem je da imajo ljudje kot volilna masa izjemno slab spomin in politiki ideologi to dobro vedo.

   • Djuro Sumar

    Danes utopije ni več. Vse je mogoče, torej tudi brezrazredna družba. Pravzaprav je ena sama ovira, s katero se strinjaš celo ti: POHLEP.

 • Božidar Rodica

  djuro a ti si tisti ki se ti ne da delat a bo država dala ti si falot treba delat ustvarjat tisti ki je najboljši ima pa denarcee , kaj nisi ti Pipi strel on je bil na letališču Ajdovščina od malega cele cele dneve in noči ???

 • Božidar Rodica

  će je človk sposoben nekaj nardit in pridejo denarci a je to pohlep? ne ga srati draga mati

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!