Po SMC so se v aferi nezakonitih donacij znašli tudi v stranki Solidarnost in Židanovi Socialni demokrati

Foto: STA

Računsko sodišče je pri reviziji pravilnosti poslovanja politične stranke Solidarnost, za pravično družbo, v letu 2016 izreklo negativno mnenje. Ugotovilo je, da nezakonitega prispevka stranke SD, ki ga je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah, v 30 dneh od prejema ni nakazala v humanitarne namene. V podobni situaciji se je znašla tudi Stranka modernega centra, ki ji je hrvaški državljan Branko Roglić, sicer častni konzul Republike Slovenije na Hrvaškem, v času pred volitvami leta 2014 daroval določena denarna sredstva, kar je glede na zakonodajo prepovedano.

Kot je ugotovilo računsko sodišče, je Solidarnost s SD v letu 2014 sklenila dogovor o skupnem nastopu na volitvah v državnem zboru leta 2014, kjer sta se dogovorili, da bodo njuni kandidati nastopili na kandidatni listi SD ter da si stranki v razmerju 85 : 15 delita sredstva iz državnega proračuna, ki ju prejmeta na podlagi zakona o političnih strankah. Med vidnimi člani stranke solidarnost so vstajniki, ki so aktivno rušili nekdanjo vlado Janeza Janše leta 2012 in 2013, Uroš Lubej, Damjan Mandelc in Jože Pirjevec.

Oglejte si še: Prvorazrednost v praksi: Policija nakazil hrvaškega tajkuna Roglića za potrebe stranke SMC ni niti preverjala!

Na podlagi dogovora in dopisa, ki sta ga stranki posredovali državnemu zboru, je ta od leta 2014 nakazoval del sredstev stranki Solidarnost. V letu 2016 ji je tako nakazal 41.324 evrov. Že v reviziji pravilnosti poslovanja SD v letu 2014 je računsko sodišče ugotovilo, da v tem primeru ni šlo za skupno listo obeh strank, temveč da je SD vložila samostojno kandidaturo.

Kazen, če denar ni pravočasno nakazan za humanitarne namene, ni majhna. Solidarnost bi lahko doletelo od 4.200 do 21.000 evrov globe, še od 450 do 900 evrov pa Tjašo Učakar kot odgovorno osebo. Kazen je seveda predvidena tudi za SD, ker je nezakonito podarjala denar politični stranki, kar slovenska zakonodaja pravnim osebam od leta 2013 strogo prepoveduje. Globa je določena med najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, pa še od 1.500 do 4000 evrov.

Jože Pirjevec alias Giuseppe Pierazzi na ustanovnem kongresu stranke Solidarnost. (Foto: STA)

Tudi Državna volilna komisija je v odgovoru potrdila, da je SD vložila kandidaturo kot samostojna predlagateljica, poroča STA. Stranka Solidarnost zato po ugotovitvah revizorjev ni bila upravičena do sredstev iz državnega proračuna, ampak je prejemala sredstva stranke SD.

Solidarnost mora v roku 90 dni po prejemu revizijskega poročila računskemu sodišču predložiti odzivno poročilo.

Dejan Židan v enakem položaju kot Đuđićeva
Da globe niso le prazna črka na papirju, se je pokazalo po reviziji poslovanja mariborskega župana Andreja Fištravca, za katero se je računsko sodišče odločilo, ko sem razkril, da ni plačal polovice računov za kampanj. Ker je društva za revitalizacijo mestnega jedra podarilo sto evrov vredno uslugo Fištravcu, je sodišče organizatorju kampanje Darku Berliču naložilo 600 evrov globe. Globa je nižja, ker je štab vodil kot zasebnik in ne za pravno osebo.  Društvu, ki je organiziralo koncert, je sodišče naložilo pet tisoč evrov evrov. Takšno globo za »pravne osebe« kot najnižjo določa Virantova reforma. Še tisoč evrov je doletelo odgovorno osebo, kar je Rosvita Šeruga. Zakon za prekrške v volilni kampanji določa rahlo nižje globe kot za redno poslovanje strank.

Globe imajo še dodatno dimenzijo. Izenačijo namreč ravnanje SD Dejana Židana in državljanke BiH Dijane Đuđić, ki jo pravno gledano zaradi posojila SDS, če je preseglo limit, lahko doleti podobna globa. Le da je kršitev pri Židanu formalno že bolj ugotovljena.

C. Š.

 • nevtrino

  Radikalna levičarska stranka jugobutalcev Solidarnost, kot ponavadi, polna gnile solidarnosti in zajedanja poštenih delovnih državljanov.

 • Olga_10

  Laž, kraja, manipulacije, DISKREDITACIJE in zločini so atributi levičarjev (komunistov)! Levičarske teroriste je treba postaviti za rešetke!
  Od kod plačuje Šarec reklamo na Hanzi? Kako je “zašel” pred kratkim med parlamentarne stranke na Hanzi?

  • Stajerka

   ne vprašaj……če je pa Zokijev podmladek……

   Predsednik OO PS Kamnik je postal župan Marjan Šarec. Kot je dejal slavnostni govornik predsednik PS Zoran Janković je to prvi župan izven Ljubljane, ki je vstopil v njihovo stranko, da pa bo do naslednjih lokalnih volitev isto potezo naredilo še nekaj županov.
   http://www.infobiro.si/default.asp?mID=sl&pID=novice_notranja&novicaID=3728

   • Sredina

    In kasneje tudi izstopil..

    Po vaši logiki je tudi Veliki vodja IJJ še vedno komunist..

    • žogica

     Saj je, samo oni tega ne vejo….

    • Olga_10

     Ne morejo se primerjati razmere iz bivšega totalitarnega režima, kjer je šlo za preživetje, z današnjimi razmerami!
     Če se je Šarec enkrat “nasankall”, gre raje namesto k lutki Jankoviću, k lutkarju Kučanu?

     • Sredina

      Seveda se ne more primerjat, ko gre za nase…

      Ogromno jih je blo ki niso bli clani partije, pa so glih tko prezivel, jansa je pac mel svoja prepricanja, ki pa jih na skrivaj forsira se danea, zacenja pa pri pojmovanju znotrajstrankarskega ustroja in demokracije

    • Borut Stari

     Ja je. Vendar za razliko od ostale kavijar tovarišije ni komunajzar.

  • karlina

   ODGOVOR-MURGELJ TV !!!!

 • Sredina

  Kolk točno je dal Roglić SMC al sam ugibamo spet?

  • učko

   Nekej je dau uradno, še več pa mafijskega keša pod mizo !

   • Sredina

    Kolk? In kolk pod mizo?

 • Sredina

  Ne razumem kako je potem Solidarnost kandidirala, če so mel skupno listo z SD, vsaj tako se je govorilo

  • Olga_10

   Tudi Šarac tako “kandidira”….

   • Sredina

    Sej pojma nimas o cem govoris, samo pljuvat je treba po vseh

    • osa

     to je tvoja vrlina, na zunaj grintal znotraj gnil. znaš samo pljuvati brez argumentov, kot milan kučan pri patriji

  • RATATA

   Zakaj nas ti učiš samoupravljanja s temelji marksizma, ko pa to ni več obvezni predmet?

 • učko

  Sami doktorji marksistično komunističnih budalaštin na vrhu te stranke !

  • totex39

   Smo se že prepričali kakšne doktorje imamo pri nas s podkupljeno izobrazbo ,kar nam tudi dokazujejo z svojo nesposobnostjo.

 • Krtača 20

  Ja no če imate dokaze kar ven z njimi in tožit. Sam problem je v tem ker spet nič nimate, razen polnih hlač desne driske.

  • Vera

   Sta dve driski ? Uf fuj , zato pa iz leve tako smrdi . :)

   • karlina

    blokiraj

  • osa

   ti krtača dolžna si še dva odgovora. mislim,da ne znaš (((
   odgovori na eno moje vprašanje, zakaj je avstriska vinjeta cca 90 € za komb, i v slovenijio pa 22o € (seveda nimajo, zidarja,… ??????????)

   zakaj poljaki cvetijo, ker spoštujejo fiziko in naravo, rdeče krtače pa mečejo
   vstran )))

   odgovoriti, ker na preprosta vprašanja ne znate odgovarjati, smatram,da ne veš, kaj je fizika in kaj je narava. vidim, tu da ste nekateri virtuozi v pjuvanju
   po krivici obtoženih ljudi in v laganju. jaz tu z tabo ne bom tekmoval

  • tramal

   A komunajzerje bo kdo tožil pri komunajzerskih sodnikih.Spet te je moral udariti eden z deski po glavi da pišeš ene in iste bedarije.

 • Franc Šink

  Komunisti so vedno na vrhu takih in podobnih lestvic!

  • Božo

   Točno tako, to misliš na SDS ane

   • Franc Šink

    Od kje Ti to ?

 • Antonius

  Bedniki so se ljudem prilizovali s *stranko* Solidarnost. Razlika med poljsko Solidarnostjo in slovensko je tolikšna, kot je razlika med poštenjem in lažjo.
  Tudi ovaduški Pieraci je bil jamstvo, da se slovenskih Solidarnostnikov poštenje ne bo dotaknilo.
  Sicer pa, karkoli so podprli Kučanovi partijski, udbovski in forumski kleptomani je za njimi vedno ostala beda, gospodarstvo v težavah, pokradene državne banke, finančni kaos v zdravstvu in vsesplošni družbeni gnoj.
  Če bi ne bilo pokončne SDS, o vsem skupaj ne bi nič niti vedeli.

  • karlina

   VERJETNO RES, PA ŠE O VSEH DRUGIH LUMPARIJAH IN SVINJARIJAH

 • totex39

  Sedaj bi že vsak bebec vodil stranko samo, da bi na lahek način dobil sredstva iz državnega proračuna.

  • čips

   Ni problem v bebcu, ki vodi ampak v bebcih, ki volijo. Stari a se zavedas,da vodi na javnih anketah lms,brez programa,brez nekih clanov sam ministre ma pa ze v mislih?!?glava me zacne pect, ko berem nebuloze.

   • totex39

    Imaš prav, ravno volivci so bebci in zafrustrirani do konca, ki vidijo samo njegovo faco za drugo pa jih nič ne briga.

  • karlina

   TOČNO

 • Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja politične stranke Slovenska demokratska stranka v letu 2014 izreklo mnenje s pridržkom, ker je politična stranka Slovenska demokratska stranka poslovala v neskladju s predpisi v naslednjih primerih:

  • prispevkov, ki jih je pridobila v nasprotju z Zakonom o političnih strankah, ni nakazala v 30 dneh od prejema v humanitarne namene;
  • ni razkrila vseh prispevkov fizičnih oseb, ki v skupnem znesku v letu 2014 presegajo višino povprečne bruto mesečne plače na delavca v Republiki Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za preteklo leto;
  • prispevka, ki ga je pridobila v nasprotju z Zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni nakazala najkasneje v 30 dneh od prejema v humanitarne namene;
  • ni pravilno porabila sredstev, ker je s transakcijskega računa za redno poslovanje poravnala stroške lokalnih volitev.

  Računsko sodišče je politični stranki Slovenska demokratska stranka podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja.

  Ljubljana, 17. maja 2016

  Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja politične stranke Stranka modernega centra v letu 2014
  izreklo mnenje s pridržkom, ker je poslovala v neskladju s predpisi v naslednjih primerih:

  • prispevkov pravne osebe in dveh tujih fizičnih oseb, ki jih je pridobila v nasprotju z Zakonom o
  političnih strankah, ni v predpisanih rokih nakazala v humanitarne namene;
  • ni razkrila vseh prispevkov fizičnih oseb, ki v skupnem znesku v letu 2014 presegajo višino povprečne
  bruto mesečne plače na delavca v Republiki Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike
  Slovenije za preteklo leto;
  • s transakcijskega računa za redno poslovanje je poravnala stroške volilne kampanje;
  • s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo je poravnala stroške, ki ne sodijo med stroške
  volilne kampanje.

  • Me zanima, če je sploh katera stranka od strank ki so sodelovale na volitvah, poslovala kot bi naj ?

 • tramal

  Dokler bo okrog 80 procentov miličnikov in dvajset procentov policajav ,ter velika večina banditskih sodnikov komunajzerjev bo pač še dolgo tako.

 • sprehajalec

  Kaj tole levičarji kar tekmujejo, kdo bo ustanovil še bolj levičarske stranke?

  Včasih so rekli trije Slovenci pevski zbor. 5 levičarjev pa pet strank. Čim jih je edina stranka nekoč izpustila iz objema, bodo pa sedaj kot po tekočem traku ustanavljali stranke. Neka nova oblika Društev penzionerjev.

 • Zgornji

  JA, POZNAMO TAKE ” SUMLJIVE DONACIJE ” … VSE NA RAČUN DELAVCEV KI JIH MOLZEJO DRŽAVNI PARAZITI !!! ! !!! A DEAD NATION !!! ! !!!

 • luckyss

  In o takšnih domnevnih kiksih piše stranka, ki bi prala pol milijona naenkrat in potem še 60 000 od “založbe”….Mater, samokritika na nivoju…idioti ;))

  • Soave

   Pa tvoje pisanje tudi !!

 • jovan jovan

  Toliko ivan porabi za avtomobilski akumulator. ….Če mu ni treba na sodišče.

 • “..da nezakonitega prispevka stranke SD, ki ga je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah, v 30 dneh od prejema ni nakazala v humanitarne namene.”

  Isto kot SMC in SDS..
  In morda še kdo, nisem vseh preverjal.

 • garfi

  POZOR DESUS UPOKOJENCI – predvolilni bonbončki !!!
  erjavc murgelski vam grozi z neverjetnih 10€ višjimi pokojninami !!!
  NA VOLITVAH IZBERITE SDS !!!
  imeli bi že stotine evrov več
  rdeČĆa mafija obdrži 90% obljub zase
  https://www.sds.si/domaca-stran

 • garfi

  šarec-sd-desus-smc SO MAFIJSKE “STRANKE”
  IZBERITE SDS NA VOLITVAH !!!
  https://www.sds.si/domaca-stran

  • Wizeman

   Izberite mafijo s poreklom in tradicijo! Izberite SDS!

   • garfi

    Stupidman vrnite 100 milijard

 • Domus Lubus

  NA VOLITVAH IZBERITE SDS. Pošteno stranko, katera ne pere denarja in ne prejema sumljivih posojil. Stranka ki spoštuje svoje volilce.

  • janez cepec

   predvsem pa njen večni predsednik, k’ se ga ne bojo drgač znebil, kot z nogam naprej, u trugi

  • Wizeman

   To si napisal v takem stilu, da te bo kdo še za resno vzel. Vidiš, kakšna srenja se tu zbira….

 • janez cepec

  jebat ga, bom pa flaše pa štoflce od pira Komunajzar Janez dau Židanu, če jih Janša neče

 • Slovenec 33

  Ja ljudje, stopite vendar na realna tla.
  Nikakor ne nasedajete strankam, ki zagovarjajo nadaljevanje okupacije slovesnkih dežel
  – SD, DESUS, ZL, SMC, NSI in bodoči Šarci so vse stranke, ki so nastale iz verskih blaznežev in njihovih potomcev, ki so izvajali genocid nad slovenskimi rodoljubi in nas na to opominja nad 600 morišč po slovenskih deželah in so na koncu vojne izvedli s pomočjo partizanov največjo veleizdajo slovenskega naroda, da se je okupacija slovenskih dežel lahko nadaljevala.
  Tudi danes te stranke omogočajo, da okupatorsko veleizdajalske veje oblasti še naprej zatirajo in ropajo Slovence.

  Te stranke bodo danes volili le topoumni produkti usmerjenga izobraževanja ki jih usmerja fdvizem in so se jim pridružili sorošisti, LGBTQ izrodki, da lahko k nam vabijo nove okupatorje ter z njimi pri nas že iztrebljene bolezni, kanibalizem, zoofilijo in zahteve po srednjem veku in mračnjaštvu kot jih islamisti zahtevajo.

  Pust je že mimo pa še vedno vidim namaškarane osebke po ulicah našh mest.

  Dajmo, stopimo vkup, da se ta epizoda okupacije slovenskega naroda konča.

  • janez cepec

   in kje videš ti stranko, k’ jo bi blo uredn volt?

   • Slovenec 33

    Mislim, da je od etabliranih edino SDS.
    Tudi oni imajo krte iz druge strani notri, ampak mislim, da jih je premalo, da bi lahko vajeti prevzeli.
    Tu ne gre za vprašanje levi ali desni, ampak za vprašanje IDOTI ali PATRIOTI.
    Kaj ti besedi pomenita so pa že stari Grki definirali.

    • janez cepec

     SDS nima nubenga krta iz druge strani, je pa res, de majo pravovernga komunajzarja za predsednika, ergo, vedno bojo tardeči vladal

     • Slovenec 33

      Lepo bi bilo, da bi dojel poanto te zgodbe, ki si jo načel, ker si pa očitno svoje sive celice nadomestil z lajno in kot topoumni produkt usmerjenega izobraževanja nimaš več pik kot številko čevljev, ti ne gre izvajanje zaključkov.
      JJ je bil v KP in ko je ugotovil, da je to najbolj zločinska organizacija v zgodovini človeštva in je izvajala genocid nad slovesnkimi rodoljubi je bil toliko patriota, da je izstopil in od takrat ima težave.
      Bi pa tebe vprašal, kaj si pa ti naredil, ko si to izvedel.
      Ne zanš skriti, da si še vedno indoktriniran in ti težko pade, da nekdo spregleda in izstopi.
      Vidim, da te to muči..

     • janez cepec

      ti s’ en butl

     • Wizeman

      Mučno je predvsem to, da je bil v KP med skrajneži, sato so ga ejakulirali…… od tu njegova sovražna nastrojenost do vsega, kar je rdečkasto. Pač, enkrat skrajnež – vedno skrajnež….

  • karlina

   Se še kako strinjam s tabo

 • karlina

  Še nikoli nisem slišala za to stranko.

  • Vera

   Tile ” solidarci ” so v Mariboru prvo rušili župana Kanglerja, nato pa Janšo, ko je bil drugič predsednik vlade . Lubej je bil glavni kolovodja . Židan pa kar tala denar , kot, da je njegov , ne pa naš davkoplačevalski . Sramota za SD in za Solidarnost, saj se niti en kandidat ni uspel uvrstiti v parlament .

 • cosmosjasnovidec

  Tole pa vendar ni mogoče in spet gre za pomoto saj so pa vsi ti lopovi najbolj pošteni v celotni Sloveniji.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Wizeman

  Radikalna levičarska stranka? Kaj pa veste vi o radikalnem levičarstvu? Skrajni radikalni desnici je levo vse, kar je manj radikalno od njih, kar pa je blizu sredini pa je že radikalna levica. če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno…

 • Osti jarej
 • Steiermark

  Debili z “zasanjanim pogledom” v “bodočnost”, ki je ni……

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!