Podmladek SLS: Minister Žmavc bi moral ukrepati – Slovenci v Venezueli potrebujejo humanitarno pomoč!

Predsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine in članica NG SLS Nataša Hrup sta na novinarski konferenci opozorila na nujnost posredovanja večje pomoči Slovencem v Venezueli. Država bi jim morala po njunem prepričanju priskočiti na pomoč z možnostjo repatriacije, s humanitarno pomočjo in prilagoditvijo cene za urejanje državljanstva. “Urad za Slovence po svetu skupaj z ministrom Gorazdom Žmavcem mora ukrepati, saj gre za pomoč apolitičnim ljudem. Slovenci so tam tudi žrtve kraj in nasilja, potrebujejo humanitarno pomoč v obliki zdravil – Venezuela pa je zavrnila pošiljki Karitasa. Potrebna je evakuacija vseh Slovencev, ki izrazijo željo po tem, v domovino, saj je pri nas gospodarska rast zdaj visoka. Zagotoviti bi jim bilo treba stanovanja in omogočiti službe,” je pozval Valentine.

Trenutne razmere v Venezueli so izjemno težke. Prevladuje splošno pomanjkanje, primanjkuje hrane, mesa ni dovolj, še toaletnega papirja se ne dobi, izklapljajo elektriko. Ob tem imajo Slovenci v Venezueli velike težave s pridobitvijo slovenskega državljanstva. Tamkajšnja minimalna mesečna plača je namreč komaj dovolj za pokritje stroškov uradnega prevoda rojstnega lista in potrdila o nekaznovanosti v slovenščino, kar lahko uredijo le pri dveh prevajalcih v Argentini. Urejanje državljanstva v Venezueli stane več kot 300 evrov, skoraj dvakrat toliko kot v Sloveniji. Poleg te izjemne razlike v ceni je med rojaki slišati tudi pritožbe o nefleksibilnosti veleposlaništva. Daniel Valentine je izpostavil še veliko odstopanje v ocenah števila v Venezueli živečih oseb s slovenskimi koreninami – po oceni tamkajšnjih rojakov naj bi jih bilo med 1200 in 1500, po oceni Vlade RS pa od 500 do 600; novembra 2016 je bilo registriranih 289 oseb.

Stik s slovenskimi koreninami ohranjajo prek bogatega kulturnega življenja v okviru Slovenskega izseljenskega društva Cirila in Metoda, v venezuelski Valencii je zaživelo bratsko društvo Ilirija, v mestu Puerto Cabello pa tudi društvo Slovenija. V Caracasu je deloval orkester Triglav, izhajalo je slovensko glasilo Življenje. O navzočnosti Slovencev pričata tudi ulica, imenovana po duhovniku Janezu Grilcu, in avenija, imenovana po Sloveniji. Pomemben je tudi dan emigrantov v kraju Guige.

Ambulanto v Novi Gorici poimenovali po diktatorju Chavezu
Valentine in Hrup sta opisala tudi zgodovinsko ozadje v južnoameriški državi, kamor se je veliko rojakov izselilo med obema svetovnima vojnama, še več pa v drugem valu po II. svetovni vojni, vse do šestdesetih let. Ob burni zgodovini in zgodovinskih osebnostih je zelo sporno imenovanje ambulante v Novi Gorici po diktatorju Hugu Chavezu, ki je odgovoren, da se Venezuela nahaja v obupnem gospodarskem stanju. S podpiranjem tega novogoriškega imenovanja je kršen 63. člen Ustave RS, saj je s tem dana podpora nesreči, ki jo je ljudem prizadejala Chavezova bolivarska revolucija, hkrati pa takšno ime po njunem mnenju podpihuje nasilje in nestrpnost.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!