Poglejte, kako Putinova Rusija, ki je odlikovala Jankovića in Kopač Mrakovo, spoštuje demokracijo: nasilje, aretacije in kršenje človekovih pravic

Foto: epa

Medtem, ko sta ljubljanski šerif Zoran Janković in ministrica Anja Kopač Mrak z velikima nasmeškoma na obrazih prejemala nagrado reda prijateljstva zaradi truda pri krepitvi slovensko-ruskih odnosov ter ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času obeh svetovnih vojn, pa je bilo mogoče na drugi strani, torej zunaj štirih zidov zlate Putinove palače, videti nasilje ruske policije nad nasprotniki Putinove politike, ki jih je Putin označil za ekstremiste. Noro, ni kaj, očitno pa ministrici in županu za načela demokratičnosti in spoštovanje človekovih pravic v 21. stoletju ni mar, saj bi drugače nagrado zavrnila. Namesto tega sta z veliko mero navdušenja ovekovečila trenutek in o podelitvi obvestila svoje sledilce na družbenih omrežjih.

V Moskvi in Sankt Peterburgu je policija aretirala več sto nasprotnikov Putina, ki so se odzvali na poziv k ljudski revoluciji. V prestolnici naj bi bilo po uradnih podatkih policije aretiranih vsaj 260 aktivistov, kot razlog za aretacijo pa so navedli kršitev javnega reda in miru. Človekoljubna organizacija OVD-Info po drugi strani navaja, da je število aretiranih višje, v Sankt Peterburgu naj bi bilo tako aretiranih 13 aktivistov, v Moskvi pa 346, odpeljali pa so jih v 19 različnih policijskih postaj.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije od ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Protestniki naj bi bili povezani z Malcevom
Velja prepričanje, da naj bi bili protestniki povezani z nacionalističnim politikom Vjačeslavom Malcevom, čigar  gibanje Artpodgotovka je bilo razglašeno za ekstremistično in kot takšno prepovedano v Rusiji. Protesta v dveh največjih ruskih mestih sta sledila pozivu Malceva, ki si prizadeva za ljudsko revolucijo, s katero želi z oblasti izriniti predsednika Putina.

Državna agencija poroča, da so številni pridržani pri sebi nosili nože, boksarje (orožje) in gumijevke. Do številnih pridržanj je prišlo po tem, ko je policija aretirala na ducate ljudi na protikremeljskem shodu. Malcev, ki je prej veljal za obrobno politično figuro, se je potegoval za sedež v parlamentu, da bi postal del koalicije z nekdanjim premierjem Mihailom Kasjanovom. Triinpetdesetletnik, ki sam sebe označuje za ruskega nacionalista, je bil obtožen protisemitizma, zaradi obtožb glede ekstremizma je bil zanj izdan tudi nalog za aretacijo.

Foto: YouTube

Kršijo jim pravico do zborovanja
Ruska varnostna služba je sporočila, da je aretirala skupino pripadnikov gibanja Artpodgotovka, ki naj bi med vikendom načrtovala ekstremne akcije, med katerimi naj bi bili napadi na policijo in vladne urade. Pri tem pa je treba opomniti, da Malcev ni edini opozicijski voditelj, ki je pozval k demonstracijam. Tudi Aleksej Navalny, ki se želi naslednje leto pomeriti na volitvah proti Putinu, je v preteklosti že pozval k protestom. Junija je bilo zaradi tega razloga pridržanih več kot 1500 podpornikov Navalnija. “Ljudje imajo pravico do zborovanja,” je spomnil Navalni, saj je prepričan, da je to, kar oblasti počnejo z gibanjem Artpodgotovka in Malcevom, nezakonit zločin.

Foto: Twitter

Glede na to, da je Putin absolutni vladar, ki vlada s trdo roko in pri tem ne izbira sredstev za doseganje cilja, je žalostno, da Janković in Kopač Mrakova nista zavrnila nagrade, da bi s tem vsaj malo pripomogla k dvigu ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti. S podpiranjem sistematičnega kršitelja človekovih pravic Slovenija drvi še globlje v prepad in zdi se, da izhoda ne bo, če se stvari na naslednjih volitvah ne bodo spremenile na bolje.

N. Ž.

 • Zima prihaja

  Po moje bi bilo na transparenti bolj primeren zapis STOP KGB

  • samotoje

   Potem bi morali narediti nekaj deset tisoč takih transparentov. Ta je namenjen glavnemu.

 • MEFISTO

  Nedemokrat Putin je odlikoval nedemokrata Mrakovo in Jankovića.

 • MEFISTO

  Edina poteza, ki mi je bila všeč pri Putinu, je bila, ko se je pri ruski kapelici pokrižal in ko je prektižal Tuerka.

 • valentin

  Ti ljudje so samovšečni, nemoralni narcisi, prepotentni…….Za soj žarometov, oblast in kapital so pripravljeni storiti vse, so za narod škodljivi, nevarni in taki nam vladajo.

 • MEFISTO

  Veliko rajši imam Trumpa, ki ve, da je treba denar in premoženje zaslužiti, ne pa ukrasti.

 • xtc

  Šov za slovenske bebave ovce,Slovencem pa natikanje štrika za vrat.

 • Igor Kavalar

  Zaradi odlikovanja kriminalca ki je prenesel naokrog podjetnike in oškodoval z svojim pufanjem vse državljane za najmanj stoletje novodobnega suženjstva, ter ministrice, ki dokazano krade otroke, Putin tokrat dobi velik minus.

 • France

  Ampak imajo vseeno rdečo zvezdo na plakatu!!

 • France

  . “Ljudje imajo pravico do zborovanja,” je spomnil Navalni ………

  Seveda je to res, vendar morajo biti zborovanja prijavljena in izdano dovoljenje za zborovanje. Me res zanima, če so cigani imeli dovoljenje za zborovanje pred vlado RS?

 • piko8

  Putin si sigurno ni pridobiv na ugledu, ko je odlikovav srbskega kriminalca zorangutana in ministrico, ki krade otroke, fej!

 • Grenze

  Ene sorte ptiči ( rdeći) skupaj letajo .

 • tramal

  Na tisoče vojakov in civilistov je padlo ali pa so jih pomorili v Sloveniji ,tile komunajzerji pa častijo samo pijance ruse in jim postavljajo spomenike.

  • lili pili

   Pa zakaj ne postavte spomenik rupniku, da bo mir

 • lili pili

  Se sreca, da so jih aretirali v rusiji, poglejte koliko je mrtvih vsak dan v ameriki, na leto se jim samo v streljanju pobije vec kot 35.000, v drzavi, kje je svoboda in clovekove pravice na prvem mestu, slava vsem zrtvam v ameriki…..

 • dr Janez Sveti

  Živela Rusija!
  DR Janez Sveti raspaljotka

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!