Poslanci razočarani nad predstavitvijo Sama Fakina: Milojka Kolar Celarc mu je zapustila najdaljše čakalne vrste v zgodovini Slovenije, on pa o tem, da je slovenski zdravstveni sistem “v primerjavi z evropskimi sistemi kar dober”

Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc. Foto: sta

Eno najbolj pričakovanih zaslišanj ministrskih kandidatov je bilo zagotovo zaslišanje kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina. Dolga leta drugi človek zdravstva, kot so mu mnogi rekli zaradi vodenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po več funkcijah v zdravstvu – po izobrazbi je zdravnik, bil je tudi direktor Zdravstvenega doma Trbovlje in Splošne bolnišnice Celje –  tokrat želi na vrh ministrstva, ki je nedvomno v največjih težavah. Milojka Kolar Celarc bolnikom in davkoplačevalcem zapušča najdaljše čakalne vrste v zgodovini Slovenije.

Ena glavnih dilem pred začetkom zaslišanja je bila, ali bo Fakin dobil podporo vseh koalicijskih poslancev, saj se še dobro spomnimo trenj med Fakinom in stranko SMC, ko je slednja še vodila vlado. Tako leta 2015 kot leta 2016 so namreč poslanci SMC Fakinu odrekli podporo, ko je še naprej želel voditi zdravstveno zavarovalnico. V medijih smo lahko veliko brali tudi o “nesimpatijah” med njim in ministrico Milojko Kolar Celarc.

tvit

A na “veselje” vseh so nesoglasja zgladili, saj namreč nihče, razen poslancev SDS, na odboru ni glasoval proti sklepu, da je Fakin primeren za ministra za zdravje.

Okvir njegovega delovanja je zapisan v koalicijski pogodbi
V uvodu svoje predstavitve je kandidat za ministra povedal, da je okvir njegovega programa zapisan v koalicijski pogodbi, vodila pa ga bo poklicna usmeritev, ki jo je dobil od svojega mentorja, ta pa je, da najprej pomisli na dobro državljana, nato na dobro za sistem in šele nato, ali je to dobro zanj. Med drugim je navedel, da bo zagovarjal pozitivno komuniciranje v zdravstvu, saj da nam elitni programi v slovenskem zdravstvu razpadajo zaradi odnosov. Poslanka SDS Jelka Godec ga je popravila, da program otroške srčne kirurgije ni razpadel zaradi slabih medsebojnih odnosov, temveč slabega kadrovanja prejšnje vlade, ki je na vodilna mesta postavila povsem nekompetentne ljudi.

Fakinu se zdi ukinitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja smiselna, čakalnih dob pa da brez sodelovanja z zdravniki ne bomo nikoli razrešili. Vsekakor pa je presenetil z oceno slovenskega zdravstvenega sistema, češ da je “v primerjavi z evropskimi sistemi kar dober”. Izrazil je tudi ničelno stopnjo do korupcije, poslance SDS pa skrbi, da je omenil možnost uvedbe dodatnih trošarin javnega zdravstva.

Poslanci SDS so v svojih razpravah izrazili razočaranje, da Fakin kljub dolgoletni karieri v zdravstvu ni znal ali hotel povedati konkretnih ukrepov, s katerimi bo reševal slovensko zdravstvo. “Ste teoretik in poznavalec številk, nad vašo današnjo predstavitvijo pa sem razočarana,” je bila jasna poslanka Godčeva. “Si boste sami izbrali državne sekretarje ali vam jih bo izbrala koalicija?” jo je še zanimalo, saj da bo namreč od tega odvisno, ali bo Fakin deloval strokovno ali politično. Odgovora ni dobila.

Ima sploh smisel kaj vprašati o ukrepih, zapisanih v koalicijski pogodbi?
Poslanka SDS Nada Brinovšek je med drugim opozorila, da so koalicijski partnerji v pogodbo zapisali izzive, namesto da bi zapisali konkretne cilje. “Glede na to, da je predstavnik LMŠ Vojmir Urlep dejal, da počakajmo, da se vlada formira, potem pa bomo govorili o ukrepih v koalicijski pogodbi, najbrž nima smisla, da kandidata za ministra za zdravje sploh sprašujem o ukrepih, zapisanih v njej,” je bila kritična poslanka Brinovškova.

tvit

Poslanca SDS Marjana Pojbiča je predvsem zanimalo področje dolgotrajne oskrbe, o čemer pa Fakin skorajda ni govoril.

tvit

Fakin je, najbrž predvsem koga v koalicijskih vrstah, presenetil tudi z izjavo, da so za državo koncesije dobre, saj tako državi ni potrebno vlagati v infrastrukturo. Na pomembnost koncesionarjev je v svojem nastopu med drugim opozorila tudi poslanka SDS Alenka Jeraj.

tvit

Poslanec SDS Dejan Kaloh pa se je v svoji razpravi med drugim zavzel za UKC Maribor in kandidata za ministra pozval, da država v prihodnje več finančnih sredstev nameni tudi štajerskemu kliničnemu centru. Kritičen je bil namreč do dejstva, da je Milojka Kolar Celarc večino dodatnih finančnih sredstev za reševanje krize v preteklem mandatu namenjala samo UKC Ljubljana.

tvit

J. G.

 • Domoljub

  Slabs od Milojke ne more bit.

 • Barbi

  Poslanci so bili navdušeni nad njim saj so mu dali podporo. Spet lažete v naslovu.

  • sanguis sacrum

   poslanci so bili navdušeni tudi nad Tugomirjem…

  • tohuvabohu

   Barbika, med dajanjem podpore in navdušenjem je velikanska razlika. Podporo dajo, ker s tem podpirajo sebe in svojo čudaško koalicijo.

 • totex39

  Imeli bomo pač vlado, kjer bodo sedeli sami nesposobneži na svojih področjih, če bi taki ljudje sestavljali kakšno podjetje bi takoj propadli.

 • Zdravilko Katastrofa

  Tipična realsocialistična logika mi bomo povečali proizvodnjo v zdravstvu. In primerjanje z Dunajsko UKH ali je bil tam in ali pozna kakšnega doktorja od tam jaz veliko in situacija ni primerljiva. Zdravstvo je subtilna tema in se ne da reševati z lopato to smo že izkusili v SFRJ. Politiki so poslušali navdušeno ker o temi namreč noben ni imel pojma. Ko sem to poslušal me je bilo strah za Slovence ki bomo morali z takim zdravstvom preživeti.z

  • Fosa Stefan

   morali bomo ćivet, če pa bomo preživeli, BOG se nas usmili

 • Boy

  Spet bodo grožnje s pištolo – tokrat kar v parlamentu.

 • Nšo-či

  Ali se bo kdaj na tem ministrstvu kdo zastavil vsaj preprosto vprašanje? Zakaj cveti hrvaški zdravstveni turizem. Zakaj ljudje trumoma odhajajo tja na očesne,,zobozdravstvene posege, magnetno resonanco in podobno. Zakaj je polna cena storitve, ki jo uporabnik poravna koncesionarju tam toliko nižja? Kako si lahko hrvaški koncesionarji privoščijo, da v Lj opravljajo celo preglede, doma pa operacije ob toliko nižjih cenah…pa se jim to še vedno izplača?

  • tarantela

   Počakaj, da bodo imeli evre!!! Sedaj so njihovi življenjski stroški nižji kot pri nas.

   • Morala

    Če so pametni, bodo ostali kar pri kunah.

   • Mojca pokraculja

    Ne ni res. Euro nima veze, zivljenski stroški so enako visoki kot pri nas. Torej kje je keč?

 • tarantela

  Najbrž bi desni radi imeli ameriški zdravstveni sistem.

 • sanguis sacrum

  sem mislil, da bo prišel novi minister za zdravje, pa je prišel samo fakin…

 • mona lisa

  Dejstvo je da je ta vlada skropucalo ki so jo na silo sestavili nesposobneži in strici iz ozadja.

 • Morala

  Fakin bo imel težko delo, ker mu Kolarjeva ni zapustila zdravstva v najboljšem stanju.

  “Smo edina država v EU, ki nima urejene dolgotrajne oskrbe”

  Če bi bila volja, bi to že lahko uredili.

  Predlog je bil, v kolikor bi izvedli novo zdr. reformo ( pa je niso zaradi nesposobnosti ministrov ), financiranje dolgotrajne oskrbe – naj bi se pokrivalo iz različnih virov: (1) obveznega javnega zavarovanja na podlagi združenih elementov obstoječega zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, namenjenega izdatkom za dolgotrajno oskrbo; (2) delov nove posebne dajatve; (3) neposrednih plačil ali možnosti dopolnilnega prostovoljnega zasebnega zavarovanja za nestandardne storitve dolgotrajne oskrbe in stroškov namestitve v objektih institucionalne oskrbe.”

  Vse te institucije pa jamrajo, da ni denarja in me zanima kako bi še financirali dolgotrajno oskrbo? Dopolnilno prostovoljno zavarovanje se naj spremeni v plačevanje dolgotrajne oskrbe.

  • Waltter

   Čez celo življenje ti država požira skozi davke in prispevke več kakor 60% tvojega denarja – in pol ko si star bi pa še nekaj več radi meli? Ozr. bi te še skozi življenje radi še bolj obdavčili da bi bolj delal da bi lahko na stara leta hiral v hiralnicah?
   Naj preusmerijo denar ki ga dobijo ne pa da bi filali nekaj z novimi davki in prispevki, solidarnost mora obstajat, če se ukine je konec, pa še medvedov nimamo toliko da bi nas vse požrli ko bi bli stari, kar bi tem zombijem v vladi zelo pasalo.

 • Marjan Šarac

  Ta DZ je tudi malo čuden?

 • xtc

  Samo predrabljanje,dokler ne bo privatiziranih bolnišnic,zasebnih zdravnikov ukinjenih ZD in onemogočeno biti redno zaposlen v eni zdravstveni ustanovi,pogodbeno pa še v drugi ne bo nič.
  Državnih ostane samo par ambulant in morda manjša bolnišnica za one iz sociale.

  • Waltter

   Daj ne bluzi, kdo bo plačeval? Bolnišnice se ne smejo nikoli sprivatizirat, lahko se pa omogoči delo koncesionarjem. Kot prvo pa je treba razturit zdravstveno zavarovalnico ki je osnova problema.

 • kokobily

  Milojko Fakin !
  Stare bukve ven, čajčke bomo pili – edina zdravstvena oskrba, ki je bomo deležni…

 • bubamara

  Dokler bo vse javno, bo pacient številka. Pa javno ni zastonj, da ne bo pomote. Fakin je del problema; že par desetletij. Ampak, samo da je zastonj.

 • karpelec

  Ej, Fakin. Sem ti že kot Milojka in ministrica povedala, kako se cekini nosijo z levo roko, na desno v levi aržet. Pri meni k sem suhcena je šlo zelo hitri, pri tvoji širini bo pot daljša in se lahko kaj zgubi.

 • Antonius

  Politikantsko kolobarjenje v zdravstvu je v Cerarjevem mandatu Kolarilo, nadaljevalo se bo pa po Serpentinšku s Fakinarjenjem.
  Volk sit, koza cela, pacienti naj se pa za svoj denar, sami znajdejo.

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  Mislim, da politiki ne vedo, s kom imajo opravka. Če se bodo še naprej norčevali iz zdravstva in se ne bo nič izboljšalo, lahko pričakujemo več primerov. Oseba ubila zdravnika, ministra,…. Ne se potem čuditi. :)

  PS: Bojte se osebe, katera nima nič za izgubiti. :)

 • Simofd

  A zakaj imata dve bolnišnici različno ceni? To ni normalno v javnem zdravstvu, je pa popolnoma normalno za zasebno zdravstvo, ko bolnišnica z manj zapolnjenimi kapacitetami poskuša na ta način privabiti goste, bolnišnica s polnimi kapacitetami pa poskuša maksimirati dobiček. Lepo bi bilo, da se v Sloveniji nehate pretvarjati, da je zdravstvo javno in ga privatizirate, da se bo vsaj vedelo kdo je kdo. Tako pa pač nekateri “črpajo” denar, pa vsi tisti, ki so zraven, stran gledajo.

 • dob

  Tisti, ki preživijo čakalne vrste, so zombiji.

  • Morala

   Ni več rešitve za njih in potem še ta stavek:” Kje ste pa tak dolgo bili, da niste prišli prej?”

   • dob

    Na rejvu, na Metelkovi.

 • totex39

  Pri nas je že znano, večji si bil lopov in nesposobnež na posameznih področjih, prej se lahko povzdigneš v politiki v vlado na pomembne ministrske položaje. “Dajmo ljudje, take je potrebno podpirati”.

 • Olga2345

  Milojka II. na pohodu! Državljani, pobrigajte se zase, saj se ta vlada ne bo!

 • vsemojebabe

  Pri nas ni javnega zdravstva, vse zakulisje je sprivatizirano.
  Javno je le to, da zdravniki nikoli za nič ne odgovarjajo!

 • lallin1244

  n︎е︎w s︎еrv︎ic︎е w︎hе︎r︎е i t︎h︎rо︎w а︎l︎︎l m︎︎y r︎u︎d︎е p︎i︎c︎t︎ur︎е︎s & s︎еа︎rch︎i︎n︎g f︎о︎r d︎а︎t︎︎е ̩
  A︎d︎d m︎e︎: i︎a︎l︎m︎a︎z︎︎.︎c︎o︎︎m︎/︎︎p︎h︎o︎t︎o︎︎5︎2︎8︎︎9︎︎8︎3

  • tartyooooom

   ︎o︎m︎g Y︎o︎u a︎r︎e s︎o f︎*︎c︎k︎*︎n︎g h︎ot︎! F︎a︎c︎e r︎e︎v︎ea︎l i︎s s︎o f︎*︎c︎k︎*︎ng h︎o︎t︎! M︎ORE!︎? :︎D︎

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!