Poslanec Mahnič vložil predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih

Žan Mahnič

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o predlogu zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, ki ga je poslanska skupin SDS vložila v parlamentarni postopek. Po njihovem predlogu bi prazna stanovanja v državni lasti ponuditi mladim družinam po neprofitni ceni. Najemnine bi se po petih letih štele v odkupno ceno stanovanja. S tem bi zmanjšali odvisnost mladih od staršev, hkrati pa bi ustavili izseljevanje v tujino, ki je postalo velik državni problem.

V SDS so drugič v tem mandatu vložili predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, s katerim opozarjajo na žgočo temo v državi, kateri vlada Mira Cerarja po njihovem mnenju ni namenila nobene pozornosti v celotnem mandatu, čeprav koalicijska pogodba omenja tudi stanovanjsko problematiko, je uvodoma dejal Mahnič, ki je dodal, da vlada Mira Cerarja razen neke splošne resolucije o stanovanjski politiki ni sprejela nobenih konkretnih ukrepov za reševanje stanovanjske problematike mladih. “Že leta 2015 smo predlagali zakon, s katerim bi delno rešili ali pa vsaj začeli reševati to problematiko, a smo bili zavrnjeni,” je spomnil poslanec Žan Mahnič in dejal, da so v SDS na podlagi takratnih pripomb koalicijskih poslancev in ministrstva zdaj pripravili zakon, ki vsem omenjenim pripombam sledi oz. jih upošteva.

Prazna državna stanovanja je treba ponuditi mladim, najemnine se bodo štele v odkupno ceno
Slovenija ima v lasti kar nekaj praznih stanovanj. Večji del praznih stanovanj pripada ministrstvu za obrambo in ministrstvu za notranje zadeve, precej državnih stanovanj je tudi v lasti DUTB. V zakonu, ki so ga vložili v SDS, so se dotaknili stanovanj, ki so v neposredni lasti države, prek ministrstev. Njihov predlog predvideva, da se prazna stanovanja, ki so primerna za vselitev ali takojšnje bivanje oz. kjer ni potrebna adaptacija, do 1. junija 2018 prenese na posebni sklad Stanovanjskega sklada RS, nato pa se pripravi razpis, kjer bi se ta stanovanja namenilo mladim in mladim družinam do 35 let starosti. “Vse najemnine, ki bi jih najemniki plačevali, pa bi se po petih letih, v kolikor bi se odločili, da stanovanje postane trajno v njihovi lasti, štele v odkupno ceno,” je še dejal Mahnič. Po njegovih besedah bi se na takšen način spodbudilo reševanje stanovanjske problematike mladih, mladi pa ne bi bili tako zelo odvisni od svojih staršev. Šele v naslednji fazi bi bila na voljo tudi stanovanja DUTB, seveda pod pogojem, da bo zakon sprejet.

Prednost bi imeli mladi z družinami in tisti v slabšem socialnem položaju
Mahnič je pojasnil, da bi tisti mladi do 35. leta starosti, ki bi kandidirali na razpisu Stanovanjskega sklada, najeli prazna državna stanovanja po neprofitnih najemninah, prednost pa bi imeli mladi z otroci, pa tudi tisti, ki so v slabšem socialnem položaju, pri čemer bi Stanovanjski sklad preverjal te varovalke, ki so jih vgradili v zakon. Upamo, da bo zakon sprejet, saj, kot sem dejal, sledi pripombam, ki so jih poslanci izpostavili ob obravnavi podobnega zakona leta 2015,” je ponovil poslanec in dodal, da ga zanima, kakšen bo tokrat izgovor koalicijskih poslancev, če se odločijo, da zakona ne podprejo.

“Je pa treba povedati, da ima država s praznimi stanovanji tudi stroške, ki nanesejo glede na kvadraturo približno 250.000 oz. 260.000 evrov, tako da s tem predlogom zakona razbremenimo tudi državo,” je povedal Žan Mahnič. Poslanec je opozoril, da je SDS v celotnem mandatu predlagala številne ukrepe za reševanje mladinske problematike, žal pa niti eden ni bil sprejet. Vlada Mira Cerarja pa z izjemo zakona enega poslanca koalicije, ki ga je vložil na predlog Študentske organizacije Slovenije, ki je bila avtorica zakona, za mlade ni storila nič.

Neukrepanje vlade povzroča eksodus najmlajše generacije
Poslanec je tudi ocenil, da je politika Slovenske demokratske stranke tista, ki aktivno rešuje področje mladinske problematike in da stranka vodi politiko, ki je mladim prijazna. “Z neukrepanjem na področju mladinske problematike pa  vlada Mira Cerarja povzroča eksodus mladih in vseh tistih, ki niso zadovoljni s stanjem v državi in tako tudi verjetno  niso volivci koalicijskih strank,” je povedal Mahnič in zaključil, da imajo v SDS pozitiven odnos do mladih, kar so že večkrat dokazali in tako bodo delovali tudi naprej.

C. Š.

 • luckyss

  A sedaj že ve da je treba za uporabo stanovanja plačevati najemnino ?!
  ;))

  • Vera

   Za Mahniča se ti ne boj, ker je človek, ki se zavzema tudi za druge mlade, dočim poslanci koalicije samo udobno sedijo v poslanskih klopeh, ter Bogu kradejo čas , kot so včasih rekli starejši od mene.

   • luckyss

    Omenjeni bi se rad zavzemal sam zase, pa je še za to prebutast.. bodimo realni…

    • Vera

     Če bi bil Mahnič butast, ne bi bil izvoljen v stranki, ki je stalnica že od osamosvojitve naprej !

  • Olga_10

   Kučanu in “našim” ne! Oni kradejo in parazitirajo!

 • baubau

  Odličen in nujen predlog.

 • Olga_10

  Edino pravilno! Čestitke!

 • samsara

  Mirsad Ahmad Cerar ima s praznimi državnimi stanovanji povsem drugačne načrte.
  Mladi izobraženi Slovenci so zanj ‘drugorazredna tema’, kot za njegove sotovariše in botre.

 • Miro

  no ja, če so taki v SDS, pol se komunistom in ostalim res ni za bati na volitvah…

  • Olga_10

   Kakšni? Takšni, ki se borijo za mlade?!!!

  • Anton

   imaš popolnoma prav, SDS dela na idejah, reformah, komunisti jih kopirajo, in povzamejo, prikažej o kot svoje, pač plagiatorji, kot se za komunsita spodobi,

   sarkazem press

   • luckyss

    Ja, imajo sicer ideje kako prati denar, vendar so za izvedbo očitno prebutasti ;))

    • Capi

     Daj džukela zapri smrdljiv gobec že enkrat…..

     • luckyss

      Velja enak komentar kot sem napisal pod uporabnika “Janko” zgoraj…
      To še potrjuje pravilnost le tega..

     • Capi

      Prav je, da se zavedaš kakšen tip džukele si…..

 • Olga_10

  SDS je edina stranka, ki se bori za državo in državljane! Omogočimo ji, da bo svoj program uresničila in vrnila Sloveniji ugled, blagostanje in varnost!

  • luckyss

   Baba bedasta…kdaj pa je Slovenija imela ugled, blagostanje in varnost…
   No ja, v Titovih časih še morda …;))

   • Olga_10

    Vse to je Slovenija imela po osamosvojitvi in za časa Janševe vlade!

    • luckyss

     A takrat, ko je Janša jamral, da rabimo “trojko”, ali je to bilo prej, takrat, ko so v “oaze” prepeljali preko 50 milijard kapitala ?!

     • Olga_10

      Seveda je “jamral”, ker nas je Pahor zapufal do vratu! Dejansko nam je grozila trojka in prav bi bilo, da bi prišla, saj potem ne bi bilo pranja terorističnega denarja in ropanja! Vse miljarde pa so v oaze prepeljali komunisti, s Kučanom na čelu! Začeli so ob osamosvojitvi, ko so na račune izven države nakazovali naš denar kot sredstva za “izvenmejno sodelovanje”! Danes pa kradejo naprej!

     • luckyss

      Danes imamo gospodarsko rast..eno najvišjih v Evropi..
      Polpismena šivilja pa je z zadolževanjem vsaj delno rešila državo pred kolapsom, ki edino ustreza velikemu vodji…ovce bedaste…še legalnega posojila vsi skupaj niste sposobni najeti..

     • Olga_10

      Danes imamo “gospodarsko rast”, ki je neodvisna od te vlade! Prihodke ustvarjajo IZVOZNIKI, KI IZVAZAJO PRETEZNO V NEMCIJO IN ITALIJO! Ta vlada samo tlači produkt tujega dela in truda v svoje žepe! “Polpismena šivilja” je imela samo te “zasluge”, da je Slovenijo zapufala! Zato pa je rabila “time” in ne “money”…Zapufala pa nas je po bistveno večjih obrestih, ker ni želela, da bi ji EU gledala pod prste! Kje smo danes? Na skoraj 80% zadolženosti države!

     • luckyss

      Takrat smo pač dobili posojila le pod takšnimi obrestnimi merami, ker so nekateri jamrali, da smo tako v kurcu, da se ne bomo pobrali brez “trojke”…
      Ta vlada bi res lahko to rast odrazila tudi v večjih prihodkih najslabše plačanih v gospodarstvu, zato se verjetno Miro tudi poslavlja…Vsekakor pa ga ne bo nasledil nekdo, ki hoče javno prati denar in je celoten mandat škodil državi s poleni pod noge ob vsakem poskusu vlaganja v gospodarstvo…
      Takšne Severno korejske taktike so že davno preživete, čeprav je vaš pastir največji še živeči sledilec Josipa Broza….
      Kučan se lahko skrije po tej fanatičnosti…takrat in sedaj..

     • Olga_10

      Mi bi lahko dobili ugodna posojila od evropskega sklada, vendar oni nadzirajo uporabo, kar pa levičarjem ni po godu! Kar poglejte izigravanje zaveze o prodaji NLB!

     • luckyss

      Ja, Grki so dobili takšna ugodna “posojila pod nadzorom” ;))

     • Olga_10

      Slovenija gre s “pravimi” krediti po poti Grčije….glejte % zadolženosti!

     • luckyss

      Smo še vedno manj zadolženi kot večina Evrope vključno z Nemci…
      Da kakšne Italije, Portugalske itd niti ne omenjam…
      Morali bi se celo še bolj zadolžiti in več vložiti v gospodarstvo in manj v plače javnih uslužbencev…
      Ta taktika se Cerarju torej ni obnesla ;)

     • Olga_10

      Nemci in Italijani so zadolženi DOMA! Imajo tudi močno gospodarstvo! Mi pa zbolimo že, če Nemci kihnejo, saj smo ODVISNI!

     • luckyss

      Ja, ja …doma v evropskih bankah ;))
      Podobno kot mi…
      Pa ne bi ti sedaj razlagal še o Rothschildih ali celo Bilderbergih…
      Ker nisi nek možganski trust..celo za SDS ne ;))

     • Olga_10

      Kar se pa “zakonitosti najemanja kredita” tiče, bi pa rekla, da je vse kar naredi ali reče SDS že vnaprej “nezakonito”! Zato pa padajo vse “sodbe” slovenskega “pravosodja” na sodišču za človekove pravice! Sodstvu pa zaupa le četrtina Slovencev….

     • luckyss

      Ne mi o teh kreditih…Tu je zakonodaja jasna in poskus pranja denarja tudi…dvakrat..obakrat je vmešana bosansko srbska mafija..
      Lepo predvolilno kampanjo vam je Janez zrihtal…ovce bebave ;))

     • Olga_10

      Zakonodaja NI jasna! To so potrdili tudi pravniki!
      Bistvo kredita je, da ga človek vrne! Koliko kredita imajo stranke od SD, LDS, SMC, NSI…? Kako so ga dobile? Zakonito?!!! Koliko so ga vrnili?
      Problem je samo kredit SDS!? Zakaj? Zaradi DISKREDITACIJE! Kot vedno!

     • luckyss

      Ovca bebava…ravno tu je zakonodaja ekstremno jasna in natančna…
      Za pismene seveda ;))

     • Olga_10

      “Zakonodaja” je “jasna” samo za “naše”! Zato pa ima Janković mir, ker je “naš” in mu uničujejo dokaze in “založijo” sodbe!
      Ko pa gre za desne, pa zakonodaje sploh ni! Takrat velja Bavconovo komunistično “pravo”!

     • luckyss

      Ponavljam…tu je zakonodaja jasna…kar se Jankoviča tiče, ki je po mojem mnenju lopov…imate vsa evropska pravna sredstva, da ga pošljete tja kamor sodi…
      Ups….saj niti preprostih zakonov niste sposobni razumeti, kaj šele pravnih postopkov na Evropskem nivoju ;)

     • Olga_10

      Doma lahko nalagate …Zunaj tako vse pade….verjetno tudi evropski sodniki “niti preprostih zakonov” niso sposobni razumeti…

     • luckyss

      Ja, krivica…mar ne ?!
      Dolfi je vojno izgubil..krivica..
      https://www.youtube.com/watch?v=V_DkU28fB6E

     • Capi

      Pa veš na čem sloni ta gospodarska rast?
      Samo na izvozu, na račun tujih (predvsem Nemških) podjetij, za katere delajo naši izvozniki………ta gospodarska rast je v glavnem na papirju…………

   • janko

    VSE tele tvoje izjave sedaj NEGIRAJ – in dobiš RESNICO!!
    Gotovo jih ne boš hotel negirati, jih bom pa jaz:
    Razumna gospa, Slovenija je imela vedno ugled, tudi blagostanje in varnost…. Razen v Titovih časih…

   • Capi

    Takrat se še ti pizda rodil nisi…….

  • janko

   Res je! Slovenci smo povsod po svetu cenjeni in uspešni. Komunizem pa nas je hudo pohabil! In v svetu, predvsem v EU in Ameriki nas še naprej blatijo vladajoči rdeči zblojenci.

 • dr Janez Sveti

  Vsak pameten predlog je treba podpret, ne glede na to ali nam je politik ali stranka, ki je predlagatelj všeč ali ne. Tako se gradi poštena država.

  DR janez Sveti

 • janko

  SDS je še vedno EDINA normalna in zdrava stranka! NSi s Šarcem je za moje pojme še en velik in zelo nevaren nateg komunistično mafijske kontinuitete. Ti se sicer bolj sredinsko izjavljajo ampak so pohabe in bodo lepe lutke 70 let vladajočim teroristom Slovenije! In to bo sprega, ki bo še nadalje naslednjih vsaj deset let hromila Slovenijo.

  • luckyss

   Jebi ga…SDSsovci ste pač prebutasti, da bi še kdajkoli bili v vladi…Adijo…

   • janko

    Lucky, bodi priden, poleg!

    • luckyss

     Ob dejstvih, ki jih navajam so takšne bebave reakcije običajne pri manj inteligentnih osebah…zato brez panike,,

     • Capi

      Par minut nazaj si rekel adijo……zdej pa marš v kočo…

     • luckyss

      Če bi bil pismen, bi lahko razbral, da je ta adijo posvečen SDSu v vladi ;))

     • nevtrino

      In zakaj jih potem navajate ?

   • slosin

    Vlade SDS 2004-2008, 2012-2013…s pozabu, ker s bolj kratke pameti..
    aja, pa da ne pozabim 2018-2022..

    • luckyss

     Ja…”bilo pa prošlo”…
     Se boste morali sprijaznit z dejstvi…
     Čeprav gre pri vas to “zlo počas”…..še sedaj ne morate pozabiti, da je Hitler skupaj z vami “popušil”…;))

     • Fuimo

      Koji si ti kurac model, kako Hitler popušiu z nami? A piše mogoče SDS(Slovenska Demokratska Stranka) ali piše Slovenska Nacistična Stranka?! Problem komunajzerjev je da, skos živijo v preteklosti. Ne primerjaj SDS ali pa Slovence z Nacisti ker, nimaš pojma a tukaj živiš in pljuješ po svoji lastni državi ki, te hrani!

   • Capi

    Končno si se odločil utihnit……..aleluja

   • Vera

    Veš kako si hudoben ? Za časa vladanja Janše so šle plače in pokojnine gor . Kaj pa danes pod Cerarjem, Erjavcem Židanom ? Samo zase delajo , ter za prijatelje in sorodnike . Spravi se raje na MMC ali na 24ur, kjer te bodo tvoji zlahka prenašali .

    • luckyss

     Zate velja enako kot za Olgo…
     Nimam ne volje, ne časa razlagat vseh osnov…od ekonomije, prava, do etike, itd…
     Torej..lahko noč..snovi imate dovolj za dva semestra ;))

     • Vera

      Kot sem ti že napisala : Pojdi k svojim na MMC in 24 ur , ter se ne vračaj sem zajebavat normalnih poštenih komentatorjev !

     • MEFISTO

      Tako pameten in zaseden si?

     • nevtrino

      Ja, še posebej je ob vseh rdećkarsko-levakarskih nategih nujno razlagat osnove ekonomije, prava in etike …in še kaj morale, vendar pa vsekakor ne vi …

    • črnaovca

     Koliko se spomnim so za časa Janše sprejeli tudi znameniti ZUJF in so plače in pokojnine kar obstale ter so do danes realno zgubile več kot prej dobile.

     • Vera

      Zakaj se praskaš , saj nisem tebi replicirala ?

   • nevtrino

    V tej konkurenci genialnih rdečkarskih jugo-slovenskih levakarjev pa res težko …

  • Sandokan

   Na zalost bos, ce bos voli SDS vrgel svoj glas v prazno. Bolje, da se odlocis za eno od dveh vodilnih strank. Na OI pravijo, da je cetrto mesto isto kot nic.

   • nevtrino

    No, lepo ste razgalili nategovalsko-zajedalsko logiko levakarskih povzpetnikov …

 • Domus Lubus

  Mahnič je mlad in zagnan politik, ki razume stiske mlade generacije in ve kako jim stopiti nasproti. Stvari katere predlaga so v dobro vseh slovenskih mladih družin.
  Če letos poleti stranka SDS ne pride na oblast, bo čas da Janša odstopi in morda je ravno Mahnič tisti, ki bo SDS in slovenski narod popeljal v novo prihodnost.

 • Sredina

  Dvomim da jih bomo s stanovanji obdržal tu, ponudit jim je treba prihodnost, pogoje za dostojno delo glede na izobrazbo, primerljive standarde kakovosti študija, primerljive pogoje za znanstveno raziskovalno delo, globalizirano in odprto gospodarstvo

  • nevtrino

   Hehehe, kdo, kdaj in kako bo na Slovenskem v gnili razpadajoči situaciji zagotovil spodobno (novoslovensko “dostojno”) delo glede na izobrazbo ?? Ponudil prihodnost ? Mogoče nenasiten zažiralski državni aparat ?
   Prazna državna stanovanja pa se lahko ponudi sedaj, tudi to lahko vsaj malo pomaga.

 • Caetano

  Dober predlog. Kdo ve kaksne pokvarjene nacrte ima s temi stanovanji vlada, da jih ze tako dolgo drzi prazna?!

 • MEFISTO

  Kaj se pa gre tale Mahnič!?

  Če bodo šla stanovanja za mlade slovenske družine, pa ne bo stanovanj za brivce in druge take redke strokovnjake z jutrovega.

 • sodnikisozločinci

  Nič ne bo Mahnič. Za mlade je vlada pripravila paket trojček: odprte meje, culo na rame in marš ven. Stanovanja so namenjena za tujce arijske rase, da kolonizirajo Slovenijo in s katerih pomočjo bodo do konca izvedli genocid nad slovenskim narodom, ki so ga začeli njihovi ideološki vzorniki Tito, Kardelj, Kidrič, Maček, Ribičič in ostali partizanski klavci. Zato pa so na glavna položaja v državi inštalirali člana pravosodne zločinske sekte Cerarja in Brgleza, ki sta kot pravnika etično in moralno najbolj usposobljena za klanje ljudi in metanje v brezna.

 • jovan jovan

  Mahnič?! Oni “dress code- black tie” mahnič ?! Muahaha…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!