Poslanec Pogačnik: Slovenijo lahko v primeru nesprejetja zakona o prekinitvah postopkov proti izbrisanim družbam doletijo milijardne odškodninske tožbe

Poslanec SDS Marko Pogačnik

Poslanci so danes v državnem zboru obravnavali predlog zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb, ki bi v primeru razsodbe evropskega sodišča slovenskim davkoplačevalcem prihranil milijone. Zakon je naletel na podporo tako pri SDS kot SD, medtem ko drugi dve stranki v propadli koaliciji, SMC in DeSUS, še ne vesta, kaj si mislita o zakonu, ki bi lahko pomagal več tisoč ljudem.

Trenutni zakon o finančnem poslovanju v postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju iz leta 2007 je po poročanju STA botroval nastanku nadvse tragičnih primerov, zaradi določb o prenosu obveznosti izbrisanih družb na družabnike.

Poslanec SDS, mag. Marko Pogačnik, je povedal, da so “predlagane spremembe, to je prekinitev postopkov proti družbenikom izbrisanih družb, ustrezne. Gre zgolj za začasni manever do dokončne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.”

Trenutno odloča Evropsko sodišče za človekove pravice
Ljudje, ki so v delniške družbe vložili svoje lastniške certifikate, so po njihovem izbrisu postali odgovorni celo za obveznosti teh družb. Enako se je zgodilo delavcem, ki so ob upokojitvi dobili delnice, po izbrisu pa so bili prisiljeni prevzeti breme izbrisane delniške družbe.

Evropsko sodišče v Strasbourgu (vir: twitter)

Sodišče v Strassbourgu trenutno razsoja o pravičnosti trenutnega zakona iz leta 2007. Iz tega razloga preseneča stališče vlade, ki je že “v prvem branju takoj podala odklonilno mnenje proti predlaganim spremembam,” je opozoril Pogačnik. “V primeru pozitivne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu slovensko državo lahko doletijo velike odškodninske tožbe.”

Predlog te spremembe zakona ter začasna zaustavitev postopkov ne bo vplivala na odločitev evropskega sodišča v Strasbourgu, medtem ko lahko začasna prekinitev izvajanja trenutnega zakona prepreči “tudi tiste najbolj tragične dogodke,” je povedal Pogačnik. Ob tem velja dodati, da sprejetje zakona ne bi imelo slabih strani, saj se izvajanje starega zakona samo zamrzne.

Vlada predlogu nasprotuje
To pa pomeni, da če evropsko sodišče ugotovi kršitve, bo ta novi zakon direktno pripomogel k zmanjšanju škode oškodovancem. V primeru, da kršitve ni bilo, pa bodo upniki lahko nadaljevali z “izvršbami zaradi poplačila svojih terjatev”.

Državni zbor (Foto: STA)

Temu je nasprotovala državna sekretarka na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič, ki meni, da bi se s tem “poseglo v pridobljene in pričakovane pravice upnikov, s tem pa tudi v pravico do sodnega varstva in pravico do zasebne lastnine”.

Zakon so za nadaljnjo obravnavo podprli v vrstah SDS in SD, medtem ko v SMC in DeSUS nimajo enotnega mnenja.

Ivan Šokić

 • DJURO SUMAR

  Moje mišljenje je, da je treba zakon sprejeti v najkrajšem možnem času, še pred volitvami.
  Desničarskih komentarjev na to temo ne pričakujem, ker itak ne razumejo za kaj se gre.

  • sumljivislon

   – zakaj gre – !!.. – se – je odveč .. :)

   • RATATA

    vse njegovo je odveč

  • slosin

   ..frutek, po moje gre za prikrivanje rabot JJ… a sem zadel…?

 • Prle

  Tajkun Pogačnik, pač za reveže ne bo brodil po blatu, najprej njegov žep, potem pa dolgo časa nič.

  • borko

   tajkun…od kje tebi to

  • Steiermark

   jeli bre, nisi se ti još naturalizirao……..in se nikoli neboš, ker nimaš “kapacitet” da bi se vživel v evropsko miselnost in kulturo!

   • Prle

    Ti nekulturni slovencelj pa itaq ne boš nikoli kulturen.

    • xtc

     Ma kej bi rad balkanđino tupa?
     A misliš ,da bo EU plačevala te neumnosti?

     • Prle

      Kaj je, pa ne da sta štajermark pa ti intimna prijatelja, a je on že v postelji?

     • Steiermark

      jeli bre, što te interesira oko “nje” – Steiermarka? Ali ti tvoja balkanština ne dopusti razumevanja spola oz. imen. Tolikokrat ko sva se “vdarla” bi pa le že lahko razumel, da sem ženska! Preveč zate, za tvoje razumevanje ljudi? Tupi balkanac! In še to, tebi in ostalim tupim čefurjem v vednost: jaz sem najprej Štajerka, šele potem Slovenka!
      Ajde Slovenac, daj pare, da obranim svoj identitet…..

     • slosin

      dobro on priča srbski, samo ga malo =be slovenački naglasak…

     • Steiermark

      Njegov “naglasak” je samo za “zavaravanje protivnika” , drugače je pa on “echt” čobane!

 • SALZ

  Ta zakon je živa svinjarija ki so jo levičarji uporabili da so odpisali dolgove državnih podjetij.Največji dolžnik je bila država in če izbrišeš upnika ti pač ni bilo treba plačat računov.V zakonu je pisalo za podjetje ki ne posluje in ima premoženje sodišče uvede stečajni postopek, potem pa nek majmun sprejme nov zakon za nazaj(g.Zalar) Razlaga levih medijev je bila da podjetja niso več poslovala, vprašanje pa je koliko podjetij zaradi neplačila države enostavno ni moglo več poslovati tega podatka ne boste videli nikjer ker se prikriva resnica zakaj je bil tak zakon sprejet. Upam da EU sodišče to ugodno reši Slovenija pa potem faše tožbe za kakšnih 5 ali .10 milijard ker pač Idiota moraš usekat po žepu drugač mu nič ne zaleže. G Pogačnik razveljavite ta zakon in sploh ne bluzite o kakšni začasni rešitvi ker delate z tem zakonom strašansko krivico izbrisanim v primeru pozitive iz EU pa tudi tistim ki bodo to plačevali

 • xtc

  Upam le ,da EU sodišče udari čim bolj in neusmiljeno,da država čimprej pristane v prisilni upravi-edino to nas odreši komunističnih zablod in privleče nujne spremembe na silo.

  • Prle

   Rešitev je desna vlada, ki nam bo omogočila, da bomo živeli, kot v raju, Penzionisti boste imeli najmanj 1000 eu penzije, minimalna plača bo 1200eu, ljudje zato volite enega in edinega Ivana Janeza.

   • Novakec1

    Rešitev je padec meteorita, vse ostalo je umiranje na obroke.

    • xtc

     In to v Murglje.

    • sodnikisozločinci

     Jaz vsak dan prosim boga, naj že enkrat nekdo vrže atomsko na Slovenijo, čisto vseeno mi je so to Američani ali Rusi, pa da se že konča ta agonija.

   • Burek Burecki

    Ja vezde. O tem lahko samo sanjate…

   • xtc

    Glej trol-to ste obljubljali levaki z Desusom sedaj imejte še jajca in naredite.

   • Mojca pokraculja

    In ti boš pobegnil v Venezuelo. To, to nam naredte čefurji !

    • Prle

     Ti pa boš po letih posta lahko seksala samo še z migrantom.

  • Novakec1

   Čez deve leti boš pa cvilu da hočeš iz tega raja ki ga sedaj kličeš

   • xtc

    Žal troll levi zabiti mi ne kaže druzga kot ostat pri mojem pozivu ,da se vas znebimo,pa četud na silo.

    • Novakec1

     Apaurin uzem

     • xtc

      Vam tud ta ne bo pomagal ob uri streznitve naroda.

     • Novakec1

      Katerega naroda, sloovce se ne bodo streznile.

 • SALZ

  Bistvena razlika je pa v tem da v primeru stečaja upravitelj zahteva plačilo vseh računov do podjetja v stečaju v primeru izbrisa pa računov do izbrisanega podjetja pač ni potrebno plačat.Kdo tukaj najbolj profitira se pa ve.

 • samsara

  Levaki še tehtajo kako bi ‘sfukali, totalno sfukali’ (nekateri razvojno bolj zaostali bi tudi ‘tepihovali’) Slovenijo in Slovence…
  Ali po finančni plati na ta ali oni način, ali z uvozom tujerodnih polpismenih divjakov z nataliteto zajcev? Morda bi ubrali kombinacijo obojega ali pa bi jih dodatno zastrupili s kakšno gensko spremenjeno hrano? Morda s kakšnim obveznim cepljenjem?
  Sladke skrbi, kot bi se izrazil udbokomunistični nečak Borut Pahor.

  • samotoje

   Za 10!

 • hribovc

  komentirajo naj le tisti, ki so zaradi tega nepravičnega retroaktivnega zakona praktično ob vse,
  število takih gre v tisoče… kar nekaj jih je že poiskalo odrešitev v samomoru…
  takih stvari ne privoščim nobenemu, tudi sovražniku ne !!

 • xtc

  Takole pošteno.
  Počakat na sodišče ESČP,ko bo pravomočno, poizkati tiste in žlahto ,ki so izglasovali to,tiste ki so to izglasovali na smrtno obsodbo in zaplembo vsega premoženja ožjim družinskim članom in to vsega in obsodit kot narodne izdajalce,kar tudi za narod so.
  Žlahta je samo ob premoženje,ostalo naj uredijo med sabo.

 • xtc

  Težava levih debilov je v tem ,da se jaz zavedam ,da bo neumnosti treba plačat,oni ne,še večja težava je v tem ,da se ne zavedajo ,da bo treba preživeti,jaz od znanja oni nr vem od česa,EU nebo nič dala le vzela.,pufe bo pač treba poravnat.

 • PIA PlA

  Dubioza – dolžniška kriza v bosanskem slengu
  https://www.youtube.com/watch?v=PfuIlux5kxE

 • Sadako

  V glavnem krvava naftna mafija je skrila izum, ki ga je Bog dal svetniku Miklavžu Tesli in ta izum bi lahko nadomestil nato pa bi vsega tega omenjenega v spodnjih linkih ne bilo.
  https://ambasador21.wordpress.com/2017/11/08/podpredsednik-eu-priznal-obstoj-nacrta-za-genocid-nad-belci-v-evropi/
  https://ambasador21.wordpress.com/2018/02/05/nemska-delavka-z-begunci-priznala-da-se-je-zmotila-nacrtuje-selitev-na-poljsko/
  https://ambasador21.wordpress.com/2018/02/07/studija-razkriva-znanost-izza-soja-fantkov/
  https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/16/zrtev-otroskega-posilstva-v-rotherhamu-oblasti-niso-storile-nic-naroceno-mi-je-bilo-naj-ne-omenjam-etnicnosti-napadalcev/
  PS: In bi imeli pozimi zimo, spomladi pa pomlad, ne pa spomladi zime in pozimi pomladi. Vetrovi ne bi bili vse močnejši, nevihte vse močnejše in pogostejše, viharji se ne bi pojavljali tam kjer se nikoli niso, poleti pa suša, toča in neurja, ki uničujejo pridelek. Voda se ne bi pripravljala, da se dvigne in pokrije z Islamom kolaobrantsko Evropo. Vse bo padlo, tudi lažni satanov papež Frančišek in Bruselj. In igra, ki se jo gre krvava naftna mafija bo končana, brez zmagovalca. Samo pravoslavna Rusija bo ostala nedotaknjena.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!