Pred 28 leti so potekale prve demokratične volitve v Sloveniji

Na današnji dan pred 28 leti so v Sloveniji potekale prve demokratične volitve po drugi svetovni vojni. Na njih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je s tem dobila pravico, da sestavi vlado. Osem mesecev pozneje, 23. decembra 1990, je sledil plebiscit o osamosvojitvi, 26. junija 1991 pa razglasitev samostojnosti.

Volitve v takratno 240-člansko tridomno skupščino so potekale v več delih: 8. aprila 1990 so volivci izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa še 80 delegatov zbora združenega dela. Volitev se je udeležilo 83,5 odstotka volivcev, naj njih pa je s 54,8 odstotka glasov zmagala koalicija novo nastalih demokratičnih opozicijskih strank, Demos.

Kot posamična stranka se je najbolje odrezala Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP), ki je v družbenopolitičnem zboru zasedla 14 delegatskih mest. Razen v zboru združenega dela so sicer prepričljivo večino v skupščini dobile stranke Demosa. V družbenopolitičnem zboru kot najpomembnejšem delu skupščine so dobile 47 sedežev, med njimi največ, 11 sedežev, SKD.

Hkrati z volitvami v skupščino so potekale tudi volitve predsedstva. Za predsednika predsedstva so se potegovali Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. V drugem krogu, ki je potekal 22. aprila, sta se pomerila Kučan in Pučnik, zmagal pa je Kučan.

16. maja je bila na podlagi rezultatov volitev imenovana prva slovenska demokratično izvoljena vlada, ki so jo sestavljale stranke koalicije Demos. Njen predsednik je postal predsednik SKD Lojze Peterle. Slednji je to mesto najprej ponudil predsedniku Demosa Jožetu Pučniku, a ga je ta zavrnil.

demokracija.si

 • učko

  In v kaj se je izrodila vsa ta “politična pomlad”?!!!!

  • herman

   lastovke so jo prinesle, srake pa odnesle.

 • totex39

  Od vseh teh “pomladnikov” je najbolj ostal zvest Janša, ki se še danes “bori” za boljše življenje v Sloveniji.

 • Republic Commando

  “Samostojna Slovenija nikoli ni bila moja intimna opcija”, besede malega vodje.

  • ĐĐ Style

   A si pogruntu, kdo je včeraj izvedel napad.

 • Caetano

  Vsa čast demosovi vladi in še posebej pa Pučniku, Janši in Krkoviču! Naj v miru počiva slovenski Havel Jože Pučnik! Naj javnost dokončna spozna kako je Kučanova udbomafija kolaborirala z JLA, Markovičem in Miloševičem in kako sta kljub tem polenom pod noge Janša in Krkovič postavila na noge novo slovensko vojsko!

 • sprehajalec

  #Pred 28 leti so potekale prve demokratične volitve v Sloveniji#

  Takrat so bile še dovoljene sanje….

 • tramal

  Da, pod demosom smo dobili svojo državo,vojsko in denar .No do danes so komunajzerji uničili vse troje.

 • lado

  Kaj je BUTELJNI!!!!!!!????????VOLILI STE kućića zdaj pa jokcate!! IMATE priložnost to POPRAVIT NA VOLITVAH ZA DESNO!!! DOKLER JE ŠE ČAS!!!!!!!!! MISLIM DA SKRAJNI!!!!! OKROG NAS DESNE VLADE MI PA KOMUNIZEM STE ZA BRUHAT NORCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Osti jarej

   …A SI POZABU SVOJO PREDPISANO DOZO VZET

 • Osti jarej

  ….prve in edine….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!