Predsednica ustavnega sodišča kritična do koalicije, ki hudo krši ustavo

Predsednica Ustavnega sodišča RS Jadranka Sovdat (foto: STA).

“Dokler se zakonodajalec ne odzove na odločbe ustavnega sodišča, hudo krši načela pravne države in načelo delitve oblasti,” je danes na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila ustavnega sodišča za leto 2017 povedala predsednica Jadranka Sovdat. S tem je opozorila na permanentno kršenje ustave s strani leve koalicije v sestavi SMC, SD in DeSUS, ki ni želela financiranja zasebnih osnovnih šol izenačiti z javnimi. 

Lani se je končala velika menjava v sestavi ustavnega sodišča, z njo je sovpadla tudi velika menjava v strokovni službi oz. pri svetovalcih, je spomnila predsednica ustavnega sodišča. Deloma je tudi to pripomoglo k upočasnitvi njihovega dela, ki pa se hkrati sooča tudi s trendom povečevanja števila novih zadev in upadom števila rešenih zadev. Nekaj čez 1.300 novih zadev, ki so jih prejeli v lanskem letu, je namreč vsebinsko zahtevnejših kot v minulih letih.

Oglejte si še:

Prav tako Sovdatova opaža, da na področju spoštovanja odločb ustavnega sodišča ni napredka. Med drugim je omenila, da se zakonodajalec ni odzval na odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol, prav tako ne na odločbi glede zakona o parlamentarni preiskavi in zakona o poslancih.

Koalicija pod vodstvom ustavnega pravnika povsem razvrednotila pravo
Najbolj očitno se je pokazalo nespoštovanje ustavnega reda s strani vladajoče koalicije ob zavestnem kršenju odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ko je to naložilo zakonodajalcu, da mora izenačiti financiranje zasebnega osnovnošolskega izobraževanja. Koalicija pod vodstvom ustavnega pravnika Mira Cerarja je prezrla številne pozive opozicije, ki je vseskozi poudarjala, da se mora financiranje osnovnošolskega izobraževanja povsem izenačiti, ko šole izvajajo javno veljavne programe. Še več, šli so celo tako daleč, da so želeli spremeniti ustavo, da bi se izognili izvršitvi ustavne odločbe.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja (Foto: STA)

C. Š.

 • No, to pa je dober znak. Zadeve postajajo normalnejše. Cerar je ponovno dobil ustavniško klofuto.
  Cerar, ti je tega treba ?

  • milanček

   lepo vas prosim, kaj pa ta bebec ve, on je vse dobil z materino pomočjo, ve se kje in kaj je počela!

 • mginko

  Dokler se ne bo narod zbral v …….. in pospravil smeti za vedno, toliko časa ne bo mogla Slovenija na novo postati pravna država. Ukradeno globoko državo in drugorazredne državljane globoko izkorišča že 70 let do danes in z mafijskim načinom hoče izkoriščati tudi v prihodnosti, stara udbomafija s spodmladkom, ki se napaja z opranim denarjem in denarjem v koritih državnih bank in državnih podjetjih.
  Državljani – upam na vaš pošten razum in pametne odločitve, z čim večjo udeležbo pri letošnjih 3. odločitvah in pospravljanju “smeti” – vse za nas in naše potomce, ki jih je ta komunistična mafija zadolžila za več generacij. Srečno – z razumom !

 • Joško

  Mene pa zanima pri katerm profesorju je Miro doktoriral in kakšen je bil naslov njegove doktroske dizertacije?
  Upam, da ni kak plagiat.

  • von Rhein

   Pri mami.

   • trobenta

    Ja mama ga je poučila, da ni vsaka leva svinjarija kazniva…

  • montyamp

   Racionalnost modernega prava .

 • Vera

  Jadranka Sovdat je pa tudi takšna,kot nož, ki reže na obeh straneh . Naj bo načelna povsod in vedno, ne samo takrat,ko vidi, da ji voda teče v grlo . Baje si želi dobre službice v tujini ? O njeni želji najdete napisano pod : ” SORODNI PRISPEVKI ” .

 • Zgornji

  SAJ SPLOH NEVEDO KAJ JE TREBA UČITI OTROKE, LJUDI , OZIROMA KAKŠEN NAJ BI BIL UČNI PROGRAM !!! ! !!! ZBLOJENCI NAM SAMO ŠE UNIČUJEJO OTROKE Z TAKIMI BOLANIMI UČNIMI PROGRAMI !!! ! !!!

 • samsara

  Tako je to, če vlado vodi ustavni pravnik, ki je bojda tudi doktor prava.
  Polnih asimetričnih ust pravičnosti, spoštovanja prava, ustave, etike, morale…

 • baubau

  Saj je že skrajni čas za ukor in izključitev-vsaj s strani volilcev!-ne pa le za opomin,

 • Antonius

  Ah, ustavna sodnica Jadranka Sovdat?!
  Ustavna načela so kršena že z načinom izbire sodnikov v Ustavno sodišče. Ne stroka /ddr.Jaklič/ in minulo delo, politični pedigre je merilo, ki je zelo daleč od tega, da bi se smela sklicevati na ustavna načela.
  Brez vsakega srama in sodniškega zadržanja je po padcu družinskega zakona, o izboru sodnikov v Ustavno sodišče, javno raztrobezlala njena sodniška kolegica Jasna Murgl. *Poskrbeli bomo za ustrezno sestavo v Ustavnem sodišču, potem bomo pa v potrditev in sprejem, družinski zakonik zopet spravili v parlamentarno razpravo*, se je po referendumu v javnost razdajala razočarana sodnica Jasna Murgl.
  Saj vendar vemo, zakaj politično neodvisna ddr. Klemen Jaklič in Šorli pišeta ločena mnenja. Stisnjena v minorno manjšino in od večine politično primernih povožena, jima kaj drugega niti ne preostane.
  Kaj naj si človek misli o ugledu najvišje pravne inštance, kar bi Ustavno sodišče moralo biti, če si celo po funkciji njegova predsednica, išče drugo, boljše plačano službo?
  Kaj sploh je tisto, kar v temelju loči Sovdatovo od Cerarja? Mislim, da najmanj strokovna pravna ekspertnost. Oba sta na svoj položaj postavljena po merilih, z ustavnimi načeli skregane, politike.

 • Sredina

  Mest v javnih šolah je dovolj, za kogar pa to ni dovolj dobro, pa naj plača

  • tohuvabohu

   A za mesto? Saj plača lastnik šole. Sam poskrbi za prostore, vzdrževanje, ogrevanje itd. Kaj bi še rad, čombe?
   Rdečkarji vedno zelo dobro veste, kaj je diskriminacija, kajne. Le v tem primeru vam ne kapne, da država ne sme delati razlik med učenci pri financiranju obvezne osnovne izobrazbe. Kaj kdo komu plača, se pa vas ne tiče, bedaki.

   • Sredina

    Zakaj javne šole niso dovolj dobre če se v njih izvaja enak javno veljavni program?

    • tohuvabohu

     Vprašaj jih, zakaj niso dovolj dobre, če misliš da niso. Jaz tega nisem rekel. Gre za pravico do svobodne izbire, česar ti kot izrazit komunajzar nikoli ne boš kapiral. In gre seveda za boj proti diskriminaciji s strani države, kar pa rdečkarji še teže razumete.
     Sicer pa te muči tudi značilno rdečkarsko (ne)razumevanje pojmov. “Javno” ne pomeni “državno”. Šola v javni mreži je JAVNA šola ne glede na ustanovitelja, ki je lahko država, lokalna skupnost ali privatnik.

     • Sredina

      Ne po njihovem mnenju javne šole očitno niso dovolj dobre, zame in za 99% otrok so, če pa za nekatere starše niso in želijo privat šolanje, naj pa zato nosijo odgovornost in to plačajo, zakaj bi morala država plačevat kaprice kupa razvajencev

     • tohuvabohu

      Kdaj boš ti bučman sprevidel, da so šole v zasebni lasti, a z javno veljavnim programom JAVNE šole?
      Dej umir se, država ne plačuje nobenih kapric, ampak (z ustavo) predpisano izobrazbo, ki jo priznavajo vse institucije in s katero se učenci lahko vpišejo na poljubno srednjo šolo.

 • sodnikisozločinci

  Kdor si je lažmi zapravil ugled, ta misli, da si ga bo z lažmi povrnil.

  • Burek Burecki

   Jansa je profesionalec v tem…

 • Burek Burecki

  Pravna drzava? Slovenija? Aja zato je jansa sel na vikend namesto v celico….

  • tohuvabohu

   Kaj pa ti teslo veš, kaj je to pravna država.

 • lado

  RDEČA BANDA DEGENERIRANA!!!!!!!!!ZATO da bo manj takih DEBILOV KOT STE VI ,so privat šolebrez komi pumpanja !!!!!!upam da bojo patrioti hitro spregledali in vam fizično pokazali kar vam gre, golazen nagnusna

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!