Premišljeno na referendum: Preverite in primerjajte različne načrte gradnje projekta 2. tir ter se odločite, kako želite živeti!

Foto: STA

Včeraj je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekala tiskovna konferenca na temo kršitev človekovih in ustavnih pravic državljanom v času referendumske kampanje za zakon o 2. tiru, na katerem sta kot glavna sodelujoča o žgoči temi razpravljala Vili Kovačič in Blaž Babič. Nadaljujte z branjem in se seznanite z lažmi in nekorektnostjo vlade ter z njihovim nerazumnim vztrajanjem pri projektu, za katerega Cerarjeva vlada želi, da plačujete še naslednjih 15 let, ob tem pa noče povedati niti, koliko boste plačali. Če bi slednje razkrila, bi izvedeli vsaj, koliko davkoplačevalskega denarja si bo zatlačila v svoje globoke in obrabljene žepe. Preverite ponudbo izgradnje projekta dr. Jožeta Duhovnika in njegove strokovne skupine ter presodite, kako boste glasovali na bližajočem se referendumu.

Pa primerjajmo vladni projekt in projekt dr. Jožeta Duhovnika. Dr. Duhovnik je v zadnjem tednu delal na opustitvi dveh jeklenih vrvi za dodatno vleko in zaviranje. V primeru, ko se en dvotirni predor podaljša s 4,1 km na 6,3 km, odpade naprava na jekleno vrv, edini večji klanec pa bo mogoče uspešno premagovati s posebnimi lokomotivami. Obstoječi tir po vladnem zakonu ostaja v uporabi najmanj do leta 2034 ali pa kot rezerva še dlje. 27,1 kilometra dolg projekt vlade Mira Cerarja napoveduje, da bo po novi trasi prvi tir končan leta 2027, drugi tir pa domnevno do leta 2034.

Projekt strokovne skupine dr. Duhovnika želi nadgraditi 14 kilometrov dolgo progo med Divačo in Prešnico ter 12,3 kilometra med Loko in Koprom. 32,7 kilometra proge bi spremenili v atraktivno kolesarsko ali panoramsko progo, in sicer že leta 2022. Ta dvotirna proga bi v dolžino segala 30,2 kilometra. Zgradili bi popolnoma nov levi tir, del obstoječega desnega pa bi, kot že omenjeno, nadgradili od Divače do Prešnice, za tem pa zgradili 4,1 kilometra dolg predor. Nižje stroške bi omogočila tudi že obstoječa 5,8-kilometrska dvotirna proga na postajah.

Hitrost tovornega vlaka
Vožnja po obstoječem tiru Divača–Koper, ki bi po Cerarjevem mnenju v funkciji ostal do leta 2034, nam vzame kar 48,3 minute, vlak pa po njem lahko vozi s hitrostjo 73,3 kilometra na uro. Nova trasa drugega tira Koper–Divača bi omogočala potovanje tovornih vlakov s samo 57,1 kilometra na uro, za kar bi porabili 28,5 minute. Strokovna skupina dr. Duhovnika pa bi povišala hitrost vožnje tovornega vlaka in hkrati skrajšala čas vožnje. Že na prvi pogled se rešitev zdi idealna: vlaki bi vozili s kar 87 kilometri na uro in za potovanje po dvotirni progi Divača–Koper–Divača porabili natančno 20,9 minute.

Trajanje gradnje
Vlada si bo za gradnjo prvega tira vzela kar osem dolgih let. Ko bo začela gradnjo drugega, pa napoveduje, da bo ta trajala nekoliko manj, ampak še vedno dolgotrajnih šest let. In da poudarimo še enkrat: tir bi bil zgrajen komaj leta 2034. Skupno bi gradnja torej trajala 14 let (8 + 6). Potemtakem bi z gradnjo začeli šele leta 2020. Dr. Duhovnik bi situacijo rešil v pičlih štirih letih, projekt pa bi bil tako končan že leta 2022. To je dve leti po tem, ko bi naš Cerar svojo gradnjo komaj dobro začel. Če je bilo lakirnico na vodovarstvenem območju možno zgraditi v treh mesecih, Duhovnikova skupina zatrjuje, da bo le nekaj metrov širok koridor trase ob obstoječi trasi mogoče umestiti v pol leta.

Predori, portali in viadukti
Medtem ko bi dr. Duhovnik zgradil le en predor, dolg 4,1 kilometra, bi jih Cerar skupno kar 24 (od teh bi bili trije ubežni, pet pa bi jih namenil za drugi tir drugega tira). V dolžino bi na prvem tiru merili 20,5 kilometra, temu pa bi dodal še 16,5 kilometra ubežnih predorov in 4 kilometre predorov za drugi tir drugega tira. Strokovna skupina Duhovnika bi izkopala 615.000 kubičnih metrov za predor brez izkopov za portale. Prodor bi seveda bil dvotirni s svetlim presekom 120 kvadratnih metrov. Cerar bi za svoje predore brez izkopov za portale, izkopal kar 3.237.500 kubičnih metrov za enajst enotirnih predorov s svetlim presekom 70 kvadratnih metrov, nato pa še 350.000 kubičnih metrov za preostalih pet predorov drugega tira na drugem tiru. Medtem ko prvi viaduktov ne bi gradil in bi zgradili dva portala, bi Cerar imel kar štiri viadukte, portalov pa na prvem tiru 16 in nato še 6, na drugem pa 10, skupno torej 32.

Pri tem moramo vedeti, da je portal po metru gradnje dražji od metra predora. Zamislite si, kaj bi to pomenilo za vaše finance in koliko denarja bi namenili potratnemu in zavajajočemu projektu, ob katerem bi nekaj denarja, ki bi mu ga namenili, pobrala vlada.

Poraba energije za transport
V Sloveniji se uporablja zastarel sistem, ki vključuje enosmerno napajanje, rekuperacije pa ne omogoča. Zato bi vladni projekt za transport porabil kar 100 % energije, prav zaradi pomanjkanja rekuperacije in vračanja energije v omrežje. Z izvedbo načrtovanega projekta dr. Duhovnika pa bi se porabilo samo 64 % energije. Tako bi kar 36 % električne energije prihranili, ker se ta proizvaja pri spuščanju vlakov.

Kaj pa najpomembnejše – cena?
Za začetek naj povemo, da je 57-kilometrski predor St. Gotthard v Švici stal 12.200.000.000 evrov, drugi tir pa predstavlja 35 % njegove dolžine. Študija Arsa razkriva, da drugi tir poteka po enem od najbolj ranljivih območij vodonosnikov v Sloveniji in ima neposredne čezmejne vire. Strokovna skupina dr. Duhovnika za gradnjo napoveduje točno ceno 800.000.000 evrov. Vlada pa za svoj projekt pravo ceno skriva. Vsak pove drugačen znesek in med pristojnimi ni nobene doslednosti. V 45 letih bi zakon zbral 1.862.000.000 evrov, končna cena vladnega projekta pa bi presegala kar 3.300.000.000 evrov!

Foto: PrintScreen

Poglejte vse štiri različne načrte izvedbe projekta in glede na prebrano do referenduma presodite sami:

Vladni projekt 2TDK, Drugi tir, prof. Bogdan Zgonc
Zgradili bi drugi tir z ubežnimi predori.
Dolžina trase: 27,1 km, naklon proge 17 %
Število predorov: 8, dolžina: 20,5 km, podzemno izogibališče v naklon: 17 %
Število ubežnih predorov: 3, skupaj: 16,5 km, ubežni prehodi na 500 m
Število viaduktov: 2, skupna dolžin: 1.099 m, število mostov: 2
Za tovorni promet v smeri Divača–Koper ostaja obstoječa proga dolžine 48 km, naklon: do 27 %
Pomanjkljivo rešen problem požarov v naravi, nevarnost požarne škode v predoru
Ocena investicije: 1,4 milijarde (brez sanacije obstoječega tira in brez 18 lokomotiv)
Čas gradnje: 7–8 let
Drugi in tretji tir, zgrajena skupaj
Dolžina trase: 27,1 km, naklon proge: 17 %, podzemno izogibališče v naklonu: 17 %
Število predorov: 16, dolžina: 40,8 km, ubežni prehodi na 500 m, nevarnost požarne škode v predoru
Število ubežnih predorov: 0, število viaduktov: 4, skupaj: 2.198 m, število mostov: 4
Ocena investicije: 2,5–4,5 milijard (brez 18 lokomotiv)
Ocena časa gradnje: 10–14 let

Dvotirna proga, dr. Jože Duhovnik s skupino
Dolžina trase: 30,4 km, naklon proge: 12 %, v predoru: 80 %
Sanacija obstoječega tira z gradnjo vzporednega tira takoj poveča pretočnost za 30 %
Predor: 1 dvotirni, dolžina: 4,1 km, s servisno cesto
Prihranek: 18 lokomotiv (zaradi vlečnega mehanizma z vagonom/lokomobilom), rekuperacija energije
Protipožaren in protihrupen suhi zid na odprti trasi, v predoru: avtomatski gasilni sistem in ventilacija 3K
Najdaljša ubežna pot: 50 m
Opuščena trasa se spremeni v kolesarsko stezo
Ocena investicije: 0,8 milijarde
Ocena časa gradnje: 3–4 leta

Skrajšana različica, Miha Jazbinšek
Dolžina dvotirne trase izključno za tovorni promet: 23,1 km, naklon proge: 20 %
Število predorov: 3 dvotirni, dolžina: 18,1 km, daljinsko vodenje vlaka brez vlakovodje
Število viaduktov: 2, skupaj: 400 m, število mostov: 0
Za potniški projekt ostaja obstoječa proga, dolžina: 48 km, naklon: do 27 %
Požarna varnost skladno s predpisi, nevarnost požarne škode v predoru
Primerjalna ocena investicije: največ 1,1 milijona evrov (brez sanacije obstoječega tira in 18 lokomotiv)
Ocena časa gradnje: 5–6 let

Pentlja, Rudi Varl, pentlja obide Črni Kal v predoru
Dolžina trase: 27 km, naklon proge: 17 %
Število predorov: 2 dvotirna, dolžina: 16,1 km, daljinsko vodenje vlaka brez vlakovodje
Število viaduktov: 0, število mostov: 2
Za potniški promet ostaja obstoječa proga, dolžina: 48 km, naklon: do 27 %
Požarna varnost skladno s predpisi, nevarnost požarne škode v predoru
Ocena investicije: 1,0 milijarde (brez 18 lokomotiv)
Ocena časa gradnje: 6 let

ZAKAJ moramo na referendumu glasovati PROTI?
Projekt je star 20 let, investicijski elaborat ni izdelan, proga pa bo zgrajena šele leta 2034. Zakon je napisan tako, da se zavestno razprodaja vsa lastnina, odkupljena za drugi tir. Posek gozda na Kraški planoti bo po Benečanih prvi uveljavil “cesar” Cerar, in čeprav projekt nima izdelanega investicijskega programa, bo od vlade dobil gradbeno dovoljenje. Stečaj podjetja 2TDK je vnaprej programiran tako, da bodo druge vlade imele težave z zakonom. S sprejetjem zakona bi lastnino Slovenije za 45 let predali v roke neimenovanim. Vlada Mira Cerarja trdi, da bo plačilo takse samo 15,83 milijona evrov, Luka pa v svojem letnem poročilu predstavlja drugačne podatke.

A. L.

 • Adolf Hitler Lebt

  ja po pizdi mrš komi smrad!

 • twin

  Kitajce pripeljimo, oni so američanom položili proge čez cel kontinent, za pest riža na dan. To našo barabijo se ne da zaustaviti, saj jim nihče nič ne more, za par milijard precenjen načrt se bodo odločili, zanič izvedli in vmes vse še trikrat podražili, itak na koncu vse pokradejo isti in nesejo čez planke, kjer jim kure ležejo zlata jajca, ampak pod zemljo in na račun milijonov revežev, za njihove debilne družinske oligarhije in potomce.

 • Božo

  Gledal včerajšnje soočenje in vladni razlogi so me dokončno prepričali. Grem in glasoval bom za. Vili & co bili kot telebani, da unega motenega osebka ki so ga morali na koncu odstraniti iz studija sploh ne omenjam.

  • janez.pokoncni

   Božo ŽAL je temu nasedlo zelo veliko ljudi. Eno uro berem spletne komentarje in ja, 90% jih deli tvoje mnenje. Veliko tistih, ki so bili PROTI, sploh ne bo šlo na referendum.
   Šiško, tisti pajac, ki se mu je povsem spipalo in morda še kdo so kukavičja jajca res pa je, da Vili ni človek, ki bi bil sposoben prepričevati množice. Obleče se kot pajac, neke kape na glave, retorika zelo slaba, govori precej nerazumljivo, itd. Primc na trenutke zasveti pa potem butne takšno bedarijo, da me pritisne kar na WC … skratka.
   Če je možno – pozabi na včerajšno Tarčo. Kdor se bo odločal na osnovi nje, proti zagotovo ne bo. Odločaj se na osnovi zdrave kmečke logike. 2.tir bo tebe stal 1000 evrov. Si se vprašal kaj boš ti imel od njega? Tu ne gre za infrastrukturni objekt, ki bi koristil NAM. Gre z projekt, ki ga bo koristila zgolj ena firma, ki jo že tako brutalno ropa mafija, da to ni res. In ta projekt bo stal 4x več, kot je vredna ta firma?? 2.tir je ekonomsko še večka neumnost kot, da bi v Mariboru zgradili še 4 letališča kljub temu, da že eno crkuje od prvega dne, ko so ga odprli.

  • Lustrator

   Še en teleban, ki bo volil embalažo (v kravate našemljene konjske mešetarje) pred stroko in tisočerimi argumenti. Pa naj stane kar hoče, bodo že naslednje generacije odplačevale, kajne?

 • tarantela

  Včeraj so se res “izkazali” in me prepričali, da jim (Viliju in njegovi druščini) ne verjamem! Jej, jej, desnica pa taka, a res nimate drugih?
  Člani SDS, a ne bi ustanovili eno resno stranko? Če je ne boste sami, jo bodo drugi, položaj naravnost kliče po spremembi na desni.

  • mojca.arh

   Se strinjam, ker komunisti se niso spremenili že več kot sedemdeset let in nam še vedno uspešno pijejo kri in vlečejo denar iz žepa. Bodo levi v 37 km dolge predore žive zazidali vse nasprotnike gradnje, da morajo biti tako dolgi, še daljši kot je enojni drugi tir sam.

   Arbitražo smo “uspešno dobili”, da lahko ladje nemoteno vozijo v Luko Koper; plačali bomo seveda Slovenci, nekateri celo z izgubo državljanstva. Zdaj bomo Luki plačali še dostopno pot skozi zadnja vrata. Dobiček Luke, gradnje drugega tira in arbitraže pa bo šel v zasebne žepe parazitskih koritnikov.

   Parazite je treba onesposobiti, drugače zrastejo kot trakulja, in nam požrejo vso življensko energijo.

  • Lustrator

   Kakšna desnica? Na strani proti referendumu je bil le en član SDS-a, vsi ostali so bili iz drugih področij – iz vseh aspektov si lahko slišala argumente, ki jih mafijska zlatotirna klika ni niti poskušala ovreči, ampak so v tri krasne ponavljali en in isti argument, češ “če bi bilo kaj narobe s projektom, bi ga Evropa že zavrnila” – kar je nekaj najbolj patetičnega kar lahko dandanes slišiš, ko je Evropa praktično tik pred kolapsom zaradi svojih (bruseljskih) katastrofalnih odločitev in politike. Na eni strani si imela torej heterogeno skupino ljudi, ki nimajo drug z drugim ničesar, na drugi strani pa znano mafijsko kliko, ki je vsa neposredno povezana in odvisna od režima – sami kravatarji birokratki, niti enega resnega poslovneža ali strokovnjaka. Nič od nič.
   So bili pa bolje oblečeni in lepše govorili. To pa vendar tudi nekaj šteje, kajne? Pa tudi že stane 2 milijardi €!

 • janez.pokoncni

  Zopet vam ne bom všeč. ;)
  Do včeraj zvečer sem verjel, da obstaja realna možnost za uspeh referenduma in upal, da bi se kasneje razkadila megla in brezglavo navdušenje nad tem (v vseh variantah) norim projektom.
  Včeraj je mafija izkoristila kretensko zakonodajo, v studio RTVja povabila vse, ki so izrazili, da jim gre za javni interes ter s tem zmasakrirala podpornike referenduma.

  Moje mnenje. Skoraj vsi, ki so zastopali stran PROTI, vključno s Primcem, Vilijem in še posebej Duhovnikom, da se o nastavljenih klovnih ne pogovarjamo, so bili katastrofalni. Kakorkoli obrnemo, zaenkrat je v SLO žal tako, da se lahko proti kaviar socialistični mafiji dostojno, z argumenti in predvsem na nekem nivoju bori le ekipa zbrana okrog JJ, vsi ostali delajo samo škodo.
  Moja družina v nedeljo zagotovo gre na referendum, glasovali bomo jasno PROTI, ampak osebno sem prepričan (in ne pomnim, kdaj sem se pri podobnih napovedih zmotil), da smo včeraj dokončno izgubili oziroma, da je včeraj mafija še 1x zmagala in ljudje se bodo misleč, da je to dobro zanje, znova masovno streljali v kolena.

  • xtc

   Težava je še drugje drugi tir nima trenutno nobenega smisla,saj ni razširjeno niti drugo omrežje,še tirov ,ki so jih levi isioti potrgali ven niso naredili nazaj,kaj bi vsaj malo povečalo pretočnost ne.

  • Lustrator

   Glede včerajšnje oddaje; ja, res je, na desni strani povečini res niso bili neki veliki retoriki, a so VSEBINSKO dobesedno raztrgali leporečne vladne mafijoze. Ironija je tudi, da je mož, ki se mu je na koncu (in očitno že precej pred tem) odcufalo, v svojih nekaj stavkih v etru povedal več resnic kot vsi rdeči birokratski nakladači skupaj! Slovenska teleta bodo, kolikor jih poznam, sicer najbrž bolj tvojega mnenja, saj vsebine ABSOLUTNO NE RAZUMEJO in je nikoli niso – vselej so kupovali le embalažo: lepo oblečene kravatarje z naučenimi nasmeški, retnjami in razvodenelo retoriko. Le te pa pri nasprotnikih referenduma res ni bilo. Zares žalostno, kaj je tisto kar šteje pri povprečnem slovenskem volivcu. A glede referenduma vseeno ostajam optimist – drugega mi ne preostane.

   • janez.pokoncni

    Prijatelj, eno so želje, drugo je realnost.
    Sem se danes že “skregal” v živo z dvema, ki sta politično, svetovno nadzorsko, itd povsem na moji strani.

    Slovenska teleta – dejstvo je, da je večina povsod, ne samo v SLO, butasta,niso sposobna ločiti zrna od plevela in ravno zato si drznem tebi, kot zapriseženemu (večkrat si mi to poudaril) demokratu “vreči” demokracijo pod nos kot sistem, ki enostavno ni dober (vem, alternative trenutni ni).

    Veš tole “a so VSEBINSKO dobesedno raztrgali leporečne vladne mafijoze” smo ujeli in razumeli redki. Vili je s svojima dvema kapama na glavi v očeh premnogih v prvi sekundi skuril vse argumente pri tistih, ki so se morda še praskali po glavi kaj naj počnejo v nedeljo.

    Bodimo realni. Gnida gnid Karel, gre na volitve z dvema predvolilnima debilizmoma ; upokojenci, Karel ima vas rad in dokler bo Desus v parlamentu bodo pokojnine zagotovljene ter skasira skoraj 10 %!
    Na TV se prikazuje kot gospod (kravata, urejenost, itd). Da že 15 let trola same bedarije ni bistveno.

    To je realnost prijatelj moj! Včeraj je šlo na rtvslo VSE narobe. Kovačič, midva ga lahko imava rada do konca in nazaj, ampak Vili s svojo karizmo ne bo osvojil nikogar. Mi ga imamo radi, ker ima marsikaj prav, ker je naš, itd. ampak …
    Primc je prav tako klamfal takšne neumnosti, da je prepričal le kakšno staro mamo, ki je itak na njegovi strani. Duhovnik – joj, da včeraj ni mogel imeti malo vročine in ostati doma !
    In potem pridejo na vrsto klovni, ki bi verjetno žal pokvarili tudi dobre nastope (ki se niso zgodili) “ta pametnih”.

    Pustiva najine odnose do marihuane. Ne bova se opredeljevala do nje. Hočem navesti dober primer. Aktivisti za legalizacijo pridejo pred TV v opankah, z umazanimi neurejenimi dolgimi lasmi, navadno zadeti, da še govoriti ne morejo in trolajo … “legalizirajmo travo, potem bomo lahko vsi izgledali takšni, kot sem jaz” ! Osebno sem sam za popolno legalizacijo edine pomisleke imam le, kadar vidim te t.i. aktiviste, ki pa so res razlog, da trava še naprej ostane prepovedana.
    In takšno levjo uslugo so po mojem mnenju referendumu za 2.tir naredili včeraj.

    Glede referenduma pa ti predlagam, da ne pričakuješ nič, ker boš razočaran. V to sem tako prepričan, da sem pripravljen sprejeti tudi stavo. Da se ne ponavljam. Mi (moja familija) seveda gre na VSAK referendum ampak za tega sem prepričan, da smo ga dokončno izgubili že včeraj.

    Aja še tole. Se spomniš referenduma o arhivih? Se spomniš kdo ga je odločil? Troha!

    • xtc

     Glej ne glede na kateri strani si,nekaj ti mora biti kristalno jasno,zakaj ljudje volijo in glaujejo tako kot,ne ni samo spranost možganov,gre za pokvarjenost narida,posledico socialistične pohabljenosti,kajti večina ljudi,kot firm je prezadolženih in dolgoročno v nevzdržnem stanju isto je z državo in lepo narisano rastjo BDP,ki pa realno Sloveniji ne koristi nič,kar so opozorili že znani ekonomisti,saj samo rast bdp ja v povezavi z drugimi dejavniki sanacije ne pomeni nič,pa še posledica naše rasti ni..
     Ljudje ,ki so prezadolženi,kar večina ekonomistov vse bolj skrbi tudi generalno po svetu je eksplozija tako javnih dolgov kot zasebnih,konkretno v Sloveniji ,močno zadolženi zelo agilno volijo levico,ker upajo,da bodo nekako v neki krizi,pač levi garant,da se bo dolgove odpisalo in bomo plačai vsi,na drugi strani pa se zadolžujr država za socialo in penzije ter plače državnih usužbencev ,seveda vseskupaj ne more iti v nedogled,kar se že kaže saj kljub opevani rasti,njenih učinkov v vsakdanu skoraj ni zaznati,stvari pa so čedalje bolj kaotične.
     Slovenci pač naivno volijo levake,ki jih zadolžujejo še preko države,poleg osebnih pufov,misleč,da bo nekdo te pufe pobrisal in mogoče pa tudi njim pade kaka drobtinica z mize levakov,skratka takega glasovanja in volitev bo konec,ko boSlovenija pristala v isti situaciji kot Grčija,ko bo zmanjkalo za penzije,JS,državno upravo,socialo,preje ne upaj na bolj,k sreči pa se gospodarstvo globalno tudi maje,kar lahko zadevo tudi pospeši.Preje pa pameti naroda ne pričakuj,žal je pač tako.

     • janez.pokoncni

      To je 1×1. Vedno in povsod imamo dve vrsti “norih” volilcev. Tiste, ki “pumpajo” tumaste zaradi osebnih koristi (ti niso tumasti, ti so samo pokvarjeni) in na drugi strani tumaste, ki prvim nasedajo.

    • Lustrator

     Ne bom oporekal zavoljo oporekanja samega – se strinjam s teboj in to sem napisal že v svojem zgornjem komentarju. Srce me boli, ker se zavedam, da “teleta”, ki me obkrožajo v vsakdanjiku, brez kakršnekoli resne presoje, brez kakršnekoli osebne odgovornosti (moralne, finančne), odločajo o usodi mene, družine, prijateljev, mesta, države, NARODA! Se pa nikakor ne strinjam s tabo glede tega, da demokracija ne deluje – ponovil ti bom to, kar sem ti prav gotovo že nekajkrat napisal na tem portalu: osnovni pogoj za delovanje demokracije (moč ljudstva) je racionalnost/informiranost družbe in njen pluralizem. Če tega ni, ni demokracije, če je na tem področju pomanjkanje, lahko govorimo o pomanjkljivi demokraciji, nikakor pa ne more biti demokracija (v tistem pravem, idealnem pomenu besede) kriva za anomalije, ki jih zaznavamo v naši državi. Identična paradigma pravzaprav velja tudi za kapitalizem oziroma prostotržno gospodarstvo – monopoli, glavni sovražniki svobodnega trga lahko nastanejo le ob pogoju nepluralnosti (v ekonomskem izrazoslovju: nekonkurenčnosti) in neosveščenosti potrošnikov (ki npr. (pre)plačujejo brand in ne dejanske, racionalne vrednosti proizvodov/storitev).

     • janez.pokoncni

      Opravičujem se in se obenem zavedam, kako zopern sem, ker te vedno znova in znova mučim s svojo kritiko demokracije.
      Debata na to temo jre brezvezna. Tudi, ko bodo najini pravnuki starci, bo demokracija še vedno edini način izbire vladarjev.

      Pa vendarle – mater, res sem driska na kubik !
      Moje stališče do demokracije nikakor ni navdušujoče. “Folk” je enostavno prebutast, da bi bil sposoben odločati kaj je zanje dobro. Zame je najpametnejše stavke o demokraciji izrekel Sokrat – velik nasprotnik demokracije. S Sokratom se, razen pameti, razlikujeva po tem, da je on videl realne alternative demokraciji, jih doživel in preživel, jaz jih ne. :)

     • Lustrator

      Problem nastane, ko demokracija (ali kapitalizem – zelo rad imam to paralelo, ker gre za organsko prepletena pojma) postane “zgolj” družbeni sistem, nekakšna tehnična platforma za upravlje z družbo, izgubi pa svojo vsebinsko bistvo iz katerega je sploh izšlo – filozofijo. Demokracija je namreč precej več od same tehnike – je VREDNOTA, filozofija, torej neka vsebinska skupna točka vseh članov skupnosti brez katere je tudi “tehnika” povsem neučinkovita. Narodi in družbe z dolgoletno tradicijo demokracije se tega zavedajo (a se zdi, da vedno bolj pozabljajo), narodi in družbe s totalitarnim izhodiščem pa (razen redkih izjem) ne – in prav v tem je glavni vzrok za njihovo neuspešnost. Posttotalitarna država torej “implementira” demokracijo/prostotržno gospodarstvo kot nekakšen nov operacijski sistem, ne nauči pa njenih koristnikov kako se ta sploh uprablja in zakaj so ga sploh uvedli. Gojenje pravilnega odnosa do demokracije kot vrednote je edini porok, da lahko demokracija zares deluje, informiranost in osveščanost “raje” je njeno osnovno pogonsko sredstvo. Družba, ki torej iskreno želi, da demokracija deluje, mora narediti vse kar je v njeni moči, da je pluralnost in osveščenost “telet” na čim višjem nivoju, družba, ki pa uporablja “demokracijo” zgolj kot krinko za totalitarno vladanje manipulativne elite, pa bo naredila prav vse kar je v njeni moči, da bo pluralnosti in informiranosti čim manj – po možnosti do točke, ko teleta celo nehajo hodit na volitve in vsak po svoje muka v svojem hlevu medtem ko ga molzejo in pretepajo. In v tej točki je trenutno Slovenija. Žal svetlobna leta od tistega čemur bi lahko rekli “demokracija”.

     • janez.pokoncni

      Prižigaš luč v temih kotičkih mojih možganov. Že večkrat si mi pokazal in dokazal, da nimam prav, da ne mislim prav. Tale post je izjemen.
      Dejstvo je, da sem (in velika večin nas) žrtev sistemskega pohabljanja tako s strani pravega socializma kot s strani te sprdavščine od ugrabljne države, ki traja od začetka osamosvojitve.
      In verjetno prvič v življenju, brez heca, če zaprem oči in si zamislim resnično pošteno vladavino prava, pluralne medije brez vsake monopolne pralnice možganov, kjer bi laž in demagogija bili vsesplošno prepoznani in kaznovani – JA, to bi bil “poligon” za demokratično družbo v kateri bi si želel res živeti.

     • Lustrator

      Hvala, me veseli, da sva prišla skupaj. Če niti demokrati ne bomo absolutno verjeli v demokracijo in poznali poti do nje, kako bodo potem šele totalitarni pohabljenci? Je pa pred nami zares dolga in naporna pot, včerajšnji referendum je to jasno pokazal.

     • Lustrator

      In ne, nisi zoprn, nasprotno – znova in znova odpiraš temo o kateri se pri nas vse premalo govori v iluziji, da gre za nekaj trivialnega, nekaj s čimer smo “razčistili” že leta 1991. Nerazčiščenost in nepoenotenost na tem področju je po mojem mnenju celo eden glavnih pravzrokov današnje situacije – mnogo ljudi (da ne rečem kar večina) za trenutno situacijo krivi prav demokracijo in kapitalizem, čeprav je z vesolja evidentno, da je vzrok prav v njunem manku!

   • janez.pokoncni

    In še tole!
    V svojem “divjem” razočarjanju nad včerajšnjo Tarčo napovedujem še nekaj – spremljajmo naslednje rezultate političnih barometrov.

    Moja napoved – nič dolžni, nič krivi smo SDSovci včeraj zvečer “pušnil” par % ne glede na to, da “smo” skoraj vzporedno v parlamentu SLO javnosti razkrivali svinjarijo na kubik kaviar socialistične mafije.

    Če tole, kar sem zapisal v tem postu drži, je to razlog za “ustreliti se v rit ” in sam sem že tako dolgo na tem svetu, da sem skoraj 100% prepričan, da drži!

  • RATATA

   Kaj pa ti govoriš?
   Naši so odlično zastopali naše stališče in povedali vse kar je res in kar bi bilo prav. (Le coklar se je grdo obnašal, povedal je pa tudi nekaj.).
   Drugo stran nisem niti poslušal, ker itak lažejo svinje. ;) (Ampak, da pa upokojencem ni nerodno govorit o tem, mi gre pa res na kozlanje.)

   • janez.pokoncni

    Veš, konkretno zame nihče ne rabi nič govoriti. Jaz prepričujem sam sebe. :)

    Zdaj pa idi pogledati po spletu odzive na včerajšni “dogodek” pa me še 1x vprašaj kako odlilni so bili.

 • moat

  Drugi tir bo, vprašanje je le pod katero vlado? Ali pa tudi ne? Mogoče bo celo pod obeh vladah? Cerarjevi bodi začeli, Janševi končali. Le kaj bo rekel Janša, če se bo pod njegovo vlado drugi tir celo podražil? Samo vprašam, res.

  • Lustrator

   Krivdo in tudi osebno moralno in finančno odgovornost bi moral nositi izključno tisti, ki se je za ta nor, v meglo zavit posel odločil. Tako kot ste vpili proti janši ker ni ustavil TEŠ6, ki so ga komiji že zdavnaj podpisali in vanj zmetali na stotine milijonov €. prav zato je potrebno ta vlak z lokomotivo zatemnjenih šip zaustaviti še predno doseže polno hitrost. Če se kdaj Janševa vlada loti projekta, si lahko absolutno prepričan, da bodo vsi dokumenti transparentni in bo javnost obveščena glede vseh ključnih podatkov. Tu pa ne vemo ne kdaj se bo začelo graditi, do kdaj se bo zgradilo, kdo bo gradil in kaj bo od tega imela država. Vemo edino koliko bo zadeva MORALA stati (ker so seveda na ta znesek vezane tudi provizije mafije, ki nam gradnjo pod temi pogoji vsiljuje – celo preko posebnega zakona).

   • moat

    Saj to vsi želimo Lustrator. Tudi sam, da je vse transparentno, preverljivo. Navsezadnje ga bomo plačamo mi vsi, ne glede ali smo levi ali desni, ali pa katerikoli že drugi. Rekel sem samo, da bi se lahko zgodilo, da bo Janša projekt dokončal (če ga bo slučajno podedoval po Cerarju). In če bo vstopil med projektom bo imel tudi pregled in bo lahko nadziral porabo sredstev.

 • mojca.arh

  Enotirna proga naj bi bila dolga 27,5 km in bo imela predore v dolžini 37 km!
  Ja super, pri kateri svetovni korupcijski skupini pa so se ti tipi učili matematiko?

  (Komentar na prvo slikico zgoraj za drugi tir na levi strani)

 • bubamara

  Za izračun vrednosti investicije res ni treba biti strokovnjak iz ne vem česa. Vzameš vzorčni primer zadnjega zgrajenega predora v Švici in dobiš: cena 1.tir = 2.8B€ ; cena za 2.tira = 4.7B€. Ker se investicija izvaja samo zaradi Luke Koper lahko pogledamo kdaj bomo državljani dobili denar nazaj: dobiček zadnjih let je okrog 52M€, kar pomeni, da bi v primeru 1.tira dobili denar nazaj v 54. letih. Če seveda Luki poberemo ves dobiček vsako leto, ker smo njihov lastnik. Kar pa ne bomo, oziroma ne bodo. Pri vsej stvari me moti samo to, da državljani plačujemo dovozno in odvozno pot gospodarski družbi. Res smo v socializmu. Globokem.

 • mojca.arh

  Z zakonom o drugem tiru se uzakonja sistemska kraja oblastnikov.
  Drugi tir naj bi imel 27,1 km – 8 predorov – 2 viadukta – 2 mostova – 1 galerija, le zakaj?

  Model financiranja je tak, da naj bi nas projekt na koncu stal le 961.139.049 evra. http://www.drugitir.si/financiranje/model-financiranja kar je absurd. Naj razložijo kaj bodo naredili tistega leta, ko bo potrebno vrniti izposojeni denar, kje bodo vzeli za obresti? Z novim zakonom?

  Je v zakonu o drugem tiru tudi zapisano, da se projekt ne sme podražiti?

  In ne nazadnje, če jim verjamemo, da bodo za enotirni drugi tir res zapravili samo 1 milijardo, nam kratek izračun pove, da nas bo en tekoči meter tira stal kar 37 milijonov. Za primerjavo en kvadratni meter boljšega stanovanja stane le 3000 evrov.

  • Lustrator

   Tipkarski škrat: 37 milijonov na kilometer, torej 37.000€ na meter. Kar je seveda še vedno čisti rop pri belem dnevu, razen če bodo iz zlata. Potem je to kar dobra cena.

  • janez.pokoncni

   To so razlogi, zaradi katerih je gradnja 2.tira po zakonu trenutne koalicije katastrofa.
   A me znaš ti (ali kdo drug) prepričati, zakaj ne bi tulil od žalosti, če se bo gradilo 2.tir tudi po katerikoli drugi varianti?
   2.tir v letu 2017 ni infrastrukturni projekt širšega dužbenega pomena. Že v teoriji je namenjen izključno za LK. Z LK nima SLO gospodarstvo skoraj nič. Skupnega ima točno toliko oziroma celo manj, kot ima skupnega z Rotterdamskim pristaniščem, Trstom ali Reko.
   O infrastrukturi ostalih držav, ki bi se posledično navezovale na tale kretenizem, sploh ni vredno govoriti. Avstrijci so za svoj tranzitni promet že brisali SLO železniško infrastrukturo iz svojega zemljevida – dokončno! Torej zakaj ZA po katerkoli varianti?

 • althar

  Če ne želite udbomafijske roke v svoji denarnici naslednjih nekaj desetletij, glasujte PROTI. To je vse.

 • MEFISTO

  Prva žrtev drugega tira je že padla.

  Na sinočnjem soočenju pred referendumom so uslužbenci HANZI TV med oddajo pretepli udeleženca soočenja, ker je bil proti zakon o drugem tiru in ker je po resnici povedal, da naša ljudska oblast krade.

  V nedeljo bo pa tepen cel narod.

  Potem se pa čudite, da so pri fizčnem obračunu med nicki moža tisočerih nickov in zdravo pametjo zmagali nicki.

 • RomanaG

  drugi tir je namenjen zgolj reševanju Luke Koper in Slovenskih železnic

  http://primorska24.si/kljucni-argumenti-glede-referendumske-uveljavitve-zakona-2t-divaca-koper/

 • xtc

  Problem je da ljudje iz kampanije ne znajo narediti vetra kam je poniknila druga ponikalnica Magna,ki je popolnoma nezakonita in uzakonjena z popolnoma isto zakonsko lumparijo Lex Magna,kot Lex Drugi tir,skratka treba je opozoriti,da vlada,kar z ustavo in zakonsko spornimi zakoni uzakonjuje krajo in lumparijo,ki očitno omogočajo kokorupcijo,klientelizem in ožemanje davkoplačevalcev.
  In nenazadnje je Drugi tir,kot tak definitivno nepšotreben,vse dotlej ne bo povečana pretočnost ostalih železniških krakov proti Avstriji in Madžarski,skratka gre za gradnjo idiotsko dragega odseka,ki se bo na koncu končal z oskim grlom in zastoji požrl pa miljarde.Drugi tir trenutno sploh ni nuja,nuja je za kradlive levake,sploh pa ne pod takimi pogoji in nejasnimi finančnimi izračuni ter drago traso.Seveda je sedaj zanimivo kako je utihnila Magna,ko bi morali mediji razgaljati tudi to lumparijo in povezati oba lopovska projekta s skupnimi imenovalci ki ju družijo,krajo,korupcijo,klientelizmi in podkupninami.Če pride v javnost ,da je Magna dokončno propadla zaradi nezakonitostui,se bodo ljudje tudi lažje odločali o Drugem tiru ,saj je veliko skupnih točk v lumparijah,očitno se zato z Magno nič več ne mudi in se jo skriva,kajti utegnilo bi se pokazati ,da je 28 miljonov ,ki jih je dobila Magna poniknila na zasebnih računih Cerarjja,SMC ja in ostale druščine ,ki je spravila skupaj nezakoniti Lex Magna,kajti druge obrazložitve za tako eklatantne kršitve vsega možnega preprosto ni, kot tudi Lex Drugi tir.,če bi se te korupcijske lovke razkrile je z Drugim tirom konec zato molk glede Magne.

  • bubamara

   Politiki so zrcalo ljudstva.

   • Lustrator

    Res je. Dobesedno obkroženi smo s telebani patološkimi kleptomani, ki so pripravljeni prodati VSA načela, če jim le kdaj zaradi tega kaj kapne v žep. No, je pa med omenjenimi telebani nezanemarljiv tudi del, ki ne voli butasto zato, ker bi se sami zgledovali po kriminalni metodologiji svojih izvoljencev, ampak ker so preprosto tako sprani s strani medijev in družbe (pravosodje, šolstvo, “kultura”, “nevladne” organizacije), da praktično mislijo, govorijo, živijo, volijo po principu avtopilota. S tem, da vlogo avtomatike zanje opravlja družbeni inženiring klike, ki upravlja z javnim mnenjem. In ta klika je na oblasti že preko 70 let.

 • MEFISTO

  Če bo padel zakon o drugem tiru, bo odstopil državni sekretar Leben.

  To bo dodatna kolateralna korist pametne volje volivcev.

 • MižekFiga

  Najbolj pravi (pomembni) podatki se skrivajo v tem članku!
  To sta cena izdelave in čas dokončanja dvotirne železnice Divača – Koper.
  Čas je pomemben zaradi avstrijske povezave Beljaki – Severnoitalijanska pristanišča do leta 2024! Cerarjeva varianta bo trajala 45 let s prvim končanjem menda leta 2025 (2029 bo menda res), da o ceni raje ne govorimo. Bo pa menda ob obstoječem tiru NOVI en 2. tir stal skoraj miljardo. IN vse je zvito zaopakirano v poseben zakon ???
  PROSIM NE NASEDAJTE TAKEMU nePLANIRANJU v škodo davkoplačevalcev.

  Duhovnikov načrt je jasen in dokončno izvedljiv v 3 do 4 letih s ceno 0,8 miljarde. Preprosto sledenje obstoječi varianti in ob njo postavljen še en (drugi) tir. Razen na kraškem robu (Črni kal) kjer gresta oba tira v tunel s posebnim porivanjem vlakov s preprostim Duhovnikovim patentom izkoriščanja energije iz vlakov ki so na poti navzdol. To varianto prične in konča naslednja (Janševa) vlada pred avstrijsko 2024. Vse brez posebnih zakonov.

  Turej “PROTI” Cerarjevem posebnem zakonu o zaščiti rdečih murglskih plenilcev našega premoženja.
  Največja napaka je neudeležba na referendumu !!!

 • MEFISTO

  Na nesrečni strani Alp je bilo že doslej težko živeti, od sinočnega soočenja pa je življenje v Sloveniji tudi nevarno.

  • Zgornji

   Aja ? Ja, kdo se je pa soočil/srečal ? :-/

   • MEFISTO

    Pamet in neumnost.

    Kot je v navadi pri rdečih, je bila spet tepena pamet.

    • Zgornji

     Aja :-( :-(

 • Zgornji

  Smo Že Voliiiliiiiii … Ampak, neboste verjeli , … nekatere mrtve duše so volile celo Za !!! ! !!! No, taki Pokvarjeni Zlobneži ne prinesejo kaj dosti Dobrega na ta ubogi mrtvi planet , …

 • MEFISTO

  Kaj nam bo primorski drugi tir, če ja pa med Mariborom in avstrijsko mejo le en tir, ker so drugega uspešno odstranili.

 • MEFISTO

  Kam smo prišli!

  Bošnjakovići na državni televiziji že tepejo Slovence.

  Še nena kolateralna Kučanova žrtev.

 • Borut Stari

  Zakaj mora ljudstvo odločati o projektih in investicijah države, Imamo za to plačane in izvoljene predstavnike. Imamo ja, vendar ne vedo zakaj so eni izvoljeni in drugi izbrani na določene funkcije. Ropanje, korupcija elitizem na ta račun so naša folklora. In ne se bat, nasedli bomo v vsakem primeru. Izvedba zakona o 2. tiru bo tudi če ta na referendumu padel. Bo pač sprejet na zadnja vrata. Vedno naredijo tisto, kar želijo. Na ljudstvo se ne ozirajo in izvedejo vse kar si zamislijo. Oblast držijo trdno v rokah. In če ne bi bili na oblasti on,i bi bil gdo drug. Tega pa ne bodo dovolili

 • REF 2017

  POZOR Kučan-Cerarjeva elita +PAHOR + Dragonja hočejo imeti gradnjo po svojem projektu brez planirane cene ter nam in našim dedičem podariti nadaljevanko T-6.

  https://www.dropbox.com/s/0mfrshf7x53i0no/ver%20012%20Primerjava%20med%20drugim%20tirom%2020%2C5km%20in%20dvotirno%20%C5%BEeleznico%204%2C1km.pdf?dl

  ODPRITE PRIKAZ DVOTIRNE PROGE g. DUHOVNIK-a

  Subject: Drugi tir

  Objavljamo omizje na temo referenduma glede zakona o 2.tiru Divača – Koper (2TDK), ki je potekala v Mariboru 31.avgusta 2017.

  https://www.youtube.com/watch?v=mIliIjji7uY VIDEO

  Drugi del javne tribune v Mariboru o drugem tiru

  https://www.youtube.com/watch?v=16EEZYa_pRE Video
  Lp Drago

  Vladne lumparije na račun drugega tira.

  Dne 09. september 2017 20:12 je Drago Sukič napisal/-a:
  Vladne lumparije na račun drugega tira.
  Projekti odvisni od usode zakona o drugem tiru.
  Sto milijonov evrov za Maribor, a s pogojem
  http://www.vecer.com/sto-milijonov-evrov-za-maribor-a-s-pogojem-6306370

  NA REFERENDUMU OBKROŽIMO

  PROTI

 • RATATA

  Firme (pod pod pod izvajalci) že zaposlujejo delavce za izvajanje del na drugem tiru. Videl pogodbe.

 • šmentanamuha

  Včerajšnji incident v studiu je bil zrežiran, saj ga je voditeljica Erika Žnidaršič med vrsticami napovedala že na začetku: “Udeležencem bomo ob morebitnih nevsebinskih odgovorih, ob žaljivem ali sovražnem govoru vzeli besedo, če bodo onemogočali normalen potek oddaje, pa bodo morali studio zapustiti.”
  Povzročitelju nereda je tako dala besedo tik pred koncem, tako da pobudnik referenduma, Vili Kovačič, ni mogel povedati zaključne besede. Et tu Erika!
  Več ni potrebno. Tako to delajo mojstri.

 • Osti jarej

  …projekt star 20let,ki bi naj bil zgrajen čez 20 let???
  …9000 delovnih mest??
  …zgradili z denarjem davkoplačevalcev,potem dali progo v najem in za to plačevali 40 let???

  …a res mislijo,da je folk čist butast,al kaj

  • RATATA

   Od kdaj si pa ti naš?

   • Osti jarej

    ..pa kaj je s tabo…a je zato,da misliš z lastno glavo,treba biti vaš?….pejd ti nekam

    je pa res,da ne verjamem prav nobenemu politiku…..je preveč hlapčevstva v njih…..pa premalo etike ,morale,poštenja in časti…v vseh od a-ž

    • RATATA

     Dobr.

 • Franjo Trojner

  Cerar ni kos nobeni situaciji, izredno slabo presoja preproste, kaj šele zahtevne, zapletene situacije, zraven je pa še cincajoč, kar ga tepe tudi v privat živlenju. Še do pred nekaj ur nazaj je hotel iti k Plenkoviču v Zagreb, ko ga je ta v ZN sesul, je sedaj kot majhen otrok odločitev spremenil in kaj bo storil jutri še sam Bog ne ve. Še vrabci na veji na temo o arbitraži ne čivkajo več neumnosti, so jasno že pred časom razumeli vedno enaka stališča iz vrha Hrvaške politike. Cerar očitno pač ne! Kateri debili te svetujejo našemu Cerarju? Popolnoma enako je z drugim tirom, tudi pri tem primeru je totalno zatajila premierjeva presoja, ponovno se je napačno odločil in ponovno bomo posledice njegove napačne presoje nosili vsi državljani. Kaj nam bo pomagalo, če bo svojo zablodo glede podopore izgradnji drugega tira na tak frflast projekt sam Cerar priznal, ko ne bo več na oblasti??? Popolnoma NIČ ! Davkoplačevalci bomo znova potegnili kratko!

 • Osti jarej

  V poduk, kako delajo! Boris Popovič je govoril o 2. TIRU kot velikanski goljufiji, dokler se ni sestal z Mirom Cerarjem.

  http://referendumdrugitir.si/post/321018/v-poduk-kako-delajo-boris-popovic-je-govoril-o-2-tiru-kot-velikanski-goljufiji-dokler-se-ni-sestal-z-mirom-cerarjem

 • Osti jarej

  PROTI #2.TIRLjubljana se upira Miroslavu Cerarju in njegovemu drugemu tiru, najdražjih 27 km proge na svetu!!!

  http://referendumdrugitir.si/post/320801/ljubljana-se-upira-miroslavu-cerarju-in-njegovemu-drugemu-tiru-najdrazjih-27-km-proge-na-svetu

 • Osti jarej
 • Janez

  OSTI JAREJ ?
  A?
  SI KONČNO – CELO – DOŽIVEL – SREČAANJE – Z NORMALNO PAMETJO?

  SODOBNA – ENAKO KOT R. AVSTRIJA
  – JE – VARIANTA ,
  S TUNELOM PO SOLIDNEM DOLOMITU – NAJBOLJŠI JE PREDLOG DR. U. M. E. K A !
  S
  TUNELOM – POD PLASTJO POVRŠINSKEGA APNENCA.
  V
  APNENEC – JE BEZ SMISLA DELATI TUNELE, KER JE TOPLJIV. To vemo vsi . L.R. JANEZ KOMENNDA

 • Najplemenitejši

  Najboljši je Vilijev projekt, po katerem bi se od Kopra do Kozine zgradila mulatjera, Vili pa bi bil glavni mulovodec.

  • herman

   Osel ne more biti mulovodec, ker bi s tem kršil protikorupcijsko zakonodajo.

  • Janez

   Ti!
   ODIDI ŽE – S TEGA OK PORTALA. NASLABŠA STVAR NA NJEM – SI TI. Se zdi.
   NITI
   ZA MULOVODCA – NISI DOVOLJ DOBER.
   VEDNO SI –
   SE ZDI – PIJAN ALI ZADROGIRAN. Nespoštljiv do 1000 % boljših ljudi – od tebe. L.r. J. KOMENDA

 • MEFISTO

  Ali veste:

  – da se je državni sekretar Leben še pred časom podpisoval kot magister ne vem kakih znanosti in da mu je bia prepovedana uporaba tega naziva, ker ni magister in

  – da je Cerarja pogosto spremlja samooklicani magister Leben ter da ljudje na marsikaj namigujejo?

 • Novakec1

  Bolje da začnejo prekop kopat do lublane bulane.

 • Janez

  GLASUJMO – ” P R O T I ” !!!
  ABSURDNEMU, SLBO PRIPRAVLJENEMU ITD. – VLADNEMU ZAKONU O 2. TIRU.
  SVETOVAALEC –
  PODJETJA, KI NAJ BI UPRAVLJALO GRSDNJO “2. TIRA” NAJ BI BIL “ZLOVEŠČI”

  – G. DRAGONJA !
  Kakšne kvalifikacije pa ima g. Dragonja ?
  Za vodenje,,
  za svetovanje pri železniški – infrastrukturi ? Dajte no? Nobenih kvalifikacij nima. L.r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!