Pridobljeni dokazi preiskovalne komisije jasno kažejo, da so bile žilne opornice v slovenskih bolnišnicah preplačane!

Jelka Godec (Foto: STA)

Poslanke in poslanci so v sredo obravnavali vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Najpomembnejše ugotovitve preiskovalne komisije je predstavila predsednica Jelka Godec, te pa so bile med poslanci deležne podpore s 47 glasovi za in 15 proti.

Državni zbor (DZ) je s 47 glasovi za in 15 proti sprejel bistvene ugotovitve iz vmesnega poročila o parlamentarni preiskavi domnevnih zlorab v zdravstvenem sistemu pri nakupu žilnih opornic. Po ugotovitvi preiskovalne komisije DZ obstaja sum, da so odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva.

Preiskava je zajela časovno obdobje od 1. 1. 2013 do začetka odreditve parlamentarne preiskovalne komisije, to je do marca 2016. V preiskovalni komisiji so zastopane vse parlamentarne stranke, tako da ima ta zato sedem članov. Vmesno poročilo je preiskovalna komisija sprejela na 27. seji, 10. oktobra 2017, in sicer soglasno z vsemi glasovi prisotnih, to je s šestimi glasovi. V času, ko je preiskovalna komisija opravljala svoje delo, torej do vmesnega poročila, je bilo 25 rednih in 14 nujnih sej, pri tem pa je opravila 35 zaslišanj in dve soočenji prič.

Skupne vmesne ugotovitve preiskovalne komisije, ki so bili sprejeti na podlagi predlaganih gradiv, izvedenih dokazov in zaslišanih prič, so naslednje oziroma si sledijo tako:

 • Da obstaja sum, da naj bi odgovorni UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito;
 • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor za izvedbo javnih naročil v letih 2007 in 2013 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter sodelovali nezakonito in večkrat kršili Zakon o javnem naročanju;
 • da obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj;
 • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih med 2007 in 2016 s svojimi dejanji, ki nakazujejo tudi na koruptivna dejanja, omogočili določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic;
 • da obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito.

Preiskovalna komisija glede na pregledano gradivo in na zaslišanje prič predlaga:

 • Da pristojni organi v Republiki Sloveniji raziščejo morebitne sume, kršitve evropske pogodbe v delu pravila konkurence, in sicer z omejevanjem konkurence na slovenskem trgu s strani multinacionalke Abbott v letu 2013, kaznivega dejanja pranja denarja prek nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medical, d. o. o., s strani KB 1909 v letih 2006 do 2015, davčne utaje zaradi transfernih centrov, verigi dobaviteljev Mark Medical, d. o. o., in Emporium Medical, d. o. o., v letih 2003 do 2016:
 • da naj preiščejo morebitne sume, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o., ki je lastnik Mladine, d. d., in za njegovo dokapitalizacijo v letih 2007 do 2015;
 • da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v Mladini, d. d., in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007;
 • da naj raziščejo morebitne sume, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distirest, d. o. o., in Mark Medical, d. o. o., od družbe Vega Finanz, S. A., v letih 2007 do 2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in Sloveniji.

Godčeva je poudarila, da preiskovalna komisija ugotavlja sume, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor pripravili javne razpise oziroma javna naročila tako, da niso sledili temeljnim načelom javnega naročanja in na javnih naročilih delovali nezakonito in večkrat kršili tudi Zakon o javnem naročanju. Ostalo, kar so pregledali, pa je bilo tudi to, da so v bolnišnicah nabavljali žilne opornice prek naročilnic, torej brez kakršnekoli pogodbe.

Foto: STA

Preplačane žilne opornice
Preiskovalna komisija je po besedah Godčeve delala tudi na tem, da je pregledala problematiko visokih cen žilnih opornic. Da so imele žilne opornice v Sloveniji višjo ceno kot v tujini, so povedali tudi dr. Fras iz UKC Ljubljana, gospod Lazarevič in gospod Uran iz UKC Ljubljana ter priznali, da so želeli znižati cene. Torej, s tem so priznavali tudi, da so bile v Sloveniji veliko višje cene kot v tujini. Kot primer je navedla samo obdobje od februarja 2013 do septembra 2013 in primerjavo cen žilnih opornic.

Zakaj je prihajalo do visokih cen?
Seveda je več razlogov, je dejala poslanka Jelka Godec. “Med drugim smo ugotavljali tudi, da naj bi prihajalo do visokih marž samih dobaviteljev, da naj bi tudi nekatere multinacionalke postavljale višje cene za Slovenijo kot za druge države, no, in tretja zadeva, ki je, je veriženje dobaviteljev, ki ga je ugotavljala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Mislim, da to že dobro poznate. Multinacionalka je prodala žilno opornico recimo Mark Medicalu, S. P. A., v Italiji, ta ima hčerinsko podjetje v Sloveniji, ki se imenuje Mark Medical in šele ta potem proda bolnišnici. Podoben primer je, ko imamo podjetje Emporio Medical, ki ima prav tako en vmesni člen. Torej, multinacionalka proda podjetju v Avstriji in ta potem podjetju v Sloveniji in šele ta na koncu potem bolnišnici. S tem, da je potrebno vedeti, da je Mark Medical, S. P. A., matična družba Mark Medicala iz Slovenije in Newport Medical Handels iz Avstrije je tudi povezano podjetje z Emporio Medical, tako ali drugače tudi družinsko.”

Jelka Godec (Foto: STA)

Poleg tega, da je omenila tudi 3. in 4. točko poročila, kjer so navedene povezave Mark Medicala iz Slovenije z italijansko finančno družbo KB 1909, je napovedala, da bo preiskovalna komisija po sprejetju sklepov poslala obvestilo o naznanitvi morebitnih sumov storitev kaznivih dejanj za več fizičnih in pravnih oseb. In sicer glede na zapise v poročilu pošiljajo obvestilo o naznanitvi morebitnih sumov storitev kaznivih dejanj zoper mag. Bojana Urana, Darka Zormana, dr. Matjaža Bunca in dr. Vojka Kaniča, ker obstajajo sumi in indici za storitve kaznivih dejanj po več členih Kazenskega zakonika. In sicer, neupravičene uporabe tujega premoženja, kaznivega dejanja goljufija, kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, kaznivega dejanja davčne zatajitve, kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanje javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kaznivega dejanja jemanja podkupnine in kaznivega dejanja krivičnega pričanja oziroma krive izpovedi.

Obvestilo je podano tudi zoper dr. Dragana Kovačiča, ker obstajajo sumi in indici naslednjih kaznivih dejanj: kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, kaznivega dejanja davčne zatajitve, kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja jemanja podkupnine, kaznivega dejanja krivega pričanja oziroma krive izpovedbe. Nadalje je podano tudi zoper mag. Simona Vrhunca in dr. Gregorja Pivca, ker obstajajo morebitni sumi in indici naslednjih kaznivih dejanj: kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnin. Za konec je Godčeva poudarila, da bo morala navedena morebitna kazniva dejanja dokazati nadaljnja preiskava pristojnih organov, v primerih potrjenega suma takšnih kaznivih dejanj pa bo zoper omenjene fizične in pravne osebe mogoče podati kazensko ovadbo, odvisno od ugotovitev pristojnih organov.

N. Ž.

 • ahnenpass

  No ja, vsaj nismo spet preplačali rolc sekret papirja.

  • janez zorman

   Tam se šele suče denar in okoli “plenic” (za ta velke).

  • Franc Šink

   Kje pa. Pri nas ga držijo v trezorju.Toliko je dragocen.

 • Zima prihaja

  Pri nas je vse preplacano in precenjeno

  • Franc Šink

   Še celo smeti.Da prav imaš.

 • AlojzZ

  Socialistično gospodarjenje poteka tako:

  Na razpis za gradnjo objekta se javita dva, prvi da ceno 1 mio € in drugi ceno 3 mio €. Prvi vpraša drugega: “Kdo misliš, da bo izbran?” Drugi odgovori: “Jaz. Zato, ker bom 1 mio € dal komisiji za razpis, 1 mio € bom imel jaz in 1 mio € bomo dali tebi, da boš objekt naredil.”

 • janez zorman

  Tisti sirski kordiš je včeraj na TV, javno ugotavljal, da so žilne opornice kupovali samo dohtarji, ki so včlanjeni v SDS !

 • VERRZIFIKATOR

  Miloš C. Opornik

  DVE ŽILI

  Zlata žila krčno strogo vpraša:
  »Kakšna zdi se tebi ta opora,
  mar ni tole prava že pokora,
  kdo naj lumparije te prenaša?
  kdo tako grdo se le obnaša?«

  Krčna odgovarja ji spravljivo:
  »Krčenje je sredstev vendar nuja,
  z naročili se zato zamuja,
  da ne bo preveč vse zapravljivo.«

  Zlata se v krohotu krčni smeje:
  »O opornicah verjetno sanjaš
  in za publiko teater zganjaš,
  da vse skupaj dobro se ogreje?

  Ne verjamem tebi, krčna žila,
  da drugačna si od mene, zlate,
  zlezla bi le rada iz zagate
  in z izgovori bi se izvila.

  Je vse skupaj čista parodija,
  le priznaj in se ne sprenevedaj,
  razlog je v ozadju in ne spredaj,
  imenuje pa se provizija.«

 • Tako : “Kar se Janezek nauči, to Janez zna”, je že star slovenski pregovor.

 • Ana Premuž

  Zakaj samo 13 do 16 za vsa leta od 07 do 16 ,če se hoče vedeti resnica ,ne to pa ne ,ker so vsi isti . POKVARJENI.

 • tarantela

  Jelka Godec je ena najbolj delavnih poslank !!!
  Pravo nasprotje je Eva Irgl, ki je rada le lepa manekenka.

  • Olga_10

   Eva naredi ogromno na področju človekovih pravic…. sicer pa, ste nevosčljiv-a?

 • črnaovca

  Odkritje stoletja a to so že skoraj pred enim letom objavili na RTV pa nič in tudi sedaj ne bo nič, kajti komisija ne bo nikogar imenovala kot krivca ker si ne upa le denar bodo pobrali

  • Komisija napravi poročilo in seznani DZ.
   Vprašaj tvoje, kaj bodo napravili !
   Interpelacija ni še nobena uspela, ker šefič ščiti svoje. Njim je samo, da oddelajo svoj mandat, saj vedo, da tokrat prvič in zadnjič sedijo v DZ.
   In enako delajo in ponavljajo vse leve vlade do sedaj.

 • Ana Job

  Delo komisije je Sizisovo delo, ker se vrtijo v krogu. Zbirajo dokaze in krivcem se nikoli nič ne zgodi. Škoda časa in denarja.

 • althar

  Udbomafija.

 • xtc

  Ko bodo bolnice in zdravniki zasebni bodo stvari hitro drugačne.

 • Franc Šink

  Nobeden ne bo sankcioniran.Pojela maca.

 • Osti jarej

  ..ja?…in kaj zdaj?

 • Janez

  BRAVO !
  CENJENA GOSPA Jelka GODEC !
  Opravlja zelo dobbro delo. L.r. J. KOMENDA
  P.s.
  NA KRIMINALEN NAČIN VPLETENE V TE ” ŽILNE OPORNICE” NAA ORGANE MNZ IN NA SODIŠČE.

  • Osti jarej

   …a bejž,no

 • Olga_10

  Čestitke za opravljeno delo! Preplačilo odtegniti bolnicam, odgovorne kaznovati!
  Slovenci umirajo v čakalnih vrstah, sirski brivec pa “urgentno” zaseda posteljo na nevrologiji, da ga komunistični teroristi protizakonito zadržujejo v Sloveniji!
  Dol z levičarji!

 • baubau

  Kdaj bodo sledile ovadbe konkretnih odgovornih oseb?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!