Prvorazrednost v praksi: Policija nakazil hrvaškega tajkuna Roglića za potrebe stranke SMC ni niti preverjala!

Foto: STA

Spomnimo na poročanje medijev iz let 2014 in 2015, da je hrvaški državljan Branko Roglić, sicer častni konzul Republike Slovenije na Hrvaškem, takratni Stranki Mira Cerarja, današnji Stranki modernega centra, v času pred volitvami leta 2014 daroval določena denarna sredstva, kar je glede na zakonodajo prepovedano. Pričakovali bi, da je policija preverila poročanja, a je ta na poslansko vprašanje poslanca največje opozicijske stranke SDS dr. Vinka Gorenaka odgovorila, da v tem primeru ni izvajala aktivnosti v predkazenskem postopku, kar jasno kaže na to, da ko gre za prvorazredne nikoli ni podlage za sum. 

Finančna podpora častnega konzula Slovenije na Hrvaškem, sicer enega najbogatejših Hrvatov, je prepovedana na podlagi 14. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki navaja: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Organizator volilne kampanje za volitve v Evropski parlament lahko pridobiva sredstva za volilno kampanjo iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod pogoji in na način, ki po tem zakonu veljajo za domače fizične osebe.”

Policija je v odgovoru na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka glede neizvajanja aktivnosti zapisala, da, “če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti vse potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije, ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.” Nato pa so v pojasnilo še dodali, da, ker iz navedb medijev niso izhajali razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, policija v skladu z določili 148. člena Zakona o kazenskem postopku ni imela podlage za ukrepanje, prav tako od drugih pristojnih državnih organov ali institucij ni prejela naznanila o morebitnih sumih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Foto: Printscreen

Stranka za razliko od Roglića donacijo zanika
Zgodba o donaciji hrvaškega milijarderja stranki SMC je kljub poročanju hrvaških in nekaterih slovenskih medijev hitro poniknila v pozabo, ne glede na to pa ni možno zanikati dejstva, da financiranje volilnih kampanj iz tujine po zakonu ni dovoljeno. Medtem ko Roglić donacije stranki ni zanikal, pa ta ni želel govoriti o natančnem znesku, ki ga je doniral.

Spomnimo. Tiskovna predstavnica SMC Zdenka Jagarinec je navedbe o Roglićevi donaciji zanikala in dejala, da stranka ni prejela denarja iz tujine in ob tem izpostavila, da se v stranki zavedajo, da lahko prejmejo le donacijo od slovenskega državljana. Ko smo ji vprašanje ponovno zastavili, je le še dodala: ”On osebno stranki denarja ni doniral. Lahko pa, da je denar doniral preko katere druge fizične osebe v Sloveniji.” Pisno so nato informacijo o doniranju gospoda Roglića še enkrat zanikali in zapisali, da nobena donacija fizične osebe stranki ni presegla dva tisoč evrov. “Nakazila v višini 625 evrov, ki so jih podjetja nakazala na račun SMC, smo v skladu z zakonom prenakazali v humanitarne namene. Revizijo državnozborskih volitev je opravilo Računsko sodišče.”

Branko Roglić (Foto: Mediaspeed)

Cerar znan zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja države
Sicer ima Roglić, ki je znan kot velik zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja, v lasti podjetje Orbico, ki predstavlja največje podjetje za distribucijo v regiji, ki na trgu ponuja uveljavljene prestižne znamke, kot so Milka, Marlboro in Griotte. Pri poslovanju, kjer mu pomagajo žena in oba sinova, ustvarja letni promet v znesku 80 milijonov evrov in zaposluje 2800 ljudi. Poleg tega razpolaga z dvema hoteloma, 15 starimi prenovljenimi dalmatinskimi hišami in 31 jahtami.

N. Ž.

 • Tone

  In kje je tu kak prekršek? Kdo je o tej donaciji poročal in kako je to utemeljil? Čemu objavljate neberljive dokumente?

  • cosmosjasnovidec

   Če ti nisi seznanjen z tem je tole tvoj problem tako,da pojdi iskat po netu je vse objavljeno.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Tone

    Mogoče je res kaj na netu, v članku pa nič. Še iz neta ne znajo prepisat ti nesposobneži na Novi. To, kar objavijo pa je neberljivo.

 • cosmosjasnovidec

  Policija zaradi svoje nesposobnosti ter zavrtosti te levaške ter čefutarske sodrge tako ali tako nikoli ne preverja.
  Za svojo nesposobnost ter nepotrebo po policiji še so pa pričeli z štrajki.Cest naj gredo pometat za kar so primerni in tam bodo dobili dobre plače,če se bodo izkazali.
  Mimogrede ali ima “cmerar”že od rojstva tako skrivljen gobec v eno stran?
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • VERRZIFIKATOR

  Brane Rogelj – Jagrov

  MIRKOVI ROGOVI IN KUNE

  Lovske naše je družine vodja,
  se predsednik sicer temu pravi,
  na pozdrav po lovsko le odzdravi,
  fant ljubitelj velik je ugodja.

  Pravijo mu drugi jagri Mirko,
  manjka izostren mu lovski vid,
  kozle strelja redno kar čez zid,
  društva mu zaupajo taktirko.

  Iz Hrvaške lovski konzul častni
  mu menda natikal je rogove,
  Mirko pravi: »Ni šlo za darove,
  v igri niso tej denarji mastni.«

  Pa ponavljal je Hrvat prav vztrajno,
  da rogove Mirkcu je natikal,
  v žep mu ulovljene kune vtikal,
  bratstvo sklenil z Mirkom da je trajno.

  Mirko pravi: »Ni nobenih kun«,
  hkrati pa, da konzul ta ne laže.
  Kdo oči ljudem po lovsko maže,
  vsakič ko odpre neumno kljun?

  »Niso kune tu bile posredi,«
  slednjič Mirko salomonsko pravi,
  da Hrvati so nepridipravi,
  Mirkov se zapleta jezik bledi.

  Kun bilo ni in rogov da ni,
  Mirko dvakrat se je že zanikal,
  v kozji rog se vedno bolj pomikal,
  naš promotor lovskih vseh laži.

  Ve se, lovec vsak da malo laže,
  to nedolžna je pri njih folklora,
  toda Mirko se lagati mora,
  saj je jager kratke bolj metraže.

  Mirka, vodjo jagrov, ukrotijo,
  ko se šefom lovskim bo zameril,
  s puškico v kozla spet nameril,
  mu rogove trajne nasadijo.

  Ni zdaj čas za Mirkov še odstrel,
  zima je in zbegana divjad,
  a ko bo zelena spet pomlad,
  v vrstah lovskih majhna bo vrzel.

 • antimur

  Cerarja ne bo dovolj samo na volitvah odjebati za vse vsečne čase, ta sluzasta baraba bo moral za vse svinjarije in grozote, ki jih je naredil v Sloveniji, tudi odgovarjati, če ne drugače, pa z naravnim pravom.
  P.S.: Janković , ki se paći na vsaki fotografiji kot največji debil, se pa ob takšnih vladi ogabno kremži, tako kot vsi pritepenci, ki neupravičeno žrejo naš kruh, nekaj takega kot Shaker in podobna golazen. Jankoviću je potrebno na njegovo svinjsko glavo nabiti tablo z džamijsko ulico, v roke dati slovensko zastavo ( v orokavičene), da je ne bo s svojimi tacami onečastil, ter poslati na ljubljanski grad, za njim pa lahko po želji klečeplazijo tudi vsi pohodniki na magistrat.

  • Franc Šink

   Cerar bo odjebal to je sigurno. problem je z škodo ki jo je povzročil.

   • domovina mili dom

    “Etično” bi bilo, da se ga ne zaposli v JS/JU. Kradel je, lagal in ta naj bi predaval in vzgajal mledež.

   • Soave

    In v njegovih poslancih, ki se bodo zalezli v druge stranke. Če že ne bodo ustanovili novih Agencij !!

 • moat

  Ste N.Ž. vprašali Gorenaka zakaj ni podal kazenske ovadbe zaradi domnevnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti? Odgovor je preprost. Dejstvo je, da v tem primeru ni bilo podanih elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Tožilstvo bi lahko zaradi krive ovadbe ovadilo Gorenaka. Si je kdo sploh prebral Zakon o volilni in referendumski kampanji http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4749? Zakon nepravilnosti pri volilni kampanji sankcionira kot prekrške, za katere se izrekajo globe. V tem primeru sploh ne gre za kazniva dejanja!

  • tohuvabohu

   Daj, nehaj se sramotiti. Kriva ovadba je kazniva, če vsebuje neresnične navedbe. Ocenjevanje, ali neko dejanje izkazuje elemente kaznivosti, je pa v pristojnosti organov pregona in za to ne more odgovarjati prijavitelj.

 • centurion

  Policija nima kaj raziskovati tega primera, saj je Miro Cerar
  omenjeni znesek v času svojega mandata tisočkratno vrnil
  tako donatorju Rogliču, kot mnogim njegovim prijateljem.
  Če bo potrebno, bo Cerar pokazal vse podpisane pogodbe in zaveze
  od 2tira, preko del pri Darsu in Luke Koper.
  Transparentno vrača iz proračuna….

 • domovina mili dom

  Zelo enostavna metoda za suspenz policajev, tožilcev, sodnikov. Samo po spisku: kdo, kdaj, zakaj, ni ukrepal proti prvorazrednim.

 • totex39

  Cerar bi tudi po odhodu iz vlade moral zakonsko odgovarjati za svoja lažna dejanja pri vodenju države, za kar bi moral v zapor, ne pa da mu omogočijo zaposlitev na fakulteti, kjer bo lahko svojo nesposobnost še naprej širil z predavanji študentom.

  • KIKI

   On si bo poleg fakultete uredil še kakšen s.p. in bo svetoval
   na novo izvoljenim klovnom nekaj iz svojih klovnovskih
   izkušenj, ki jih bo nova klovnovska vlada pošteno plačala
   z našim denarjem…Njegova Mojčika bo prevzela zastopanje
   za “migrante” in prevarante, Mirček pa ji bo izposloval
   pri tej dejavnosti zelo primerno plačilo klovnovske vlade, iz naših
   žepov, seveda!
   In karavana norcev bo šla lepo po poti, ki smo jim jo mi, volivci,
   tlakovali! In kdo je tu nor? Samo vprašam!

 • Krtača 20

  A spet en “domneven” članek Nova? Pa štiri leta ste čakal na to heh amaterji in podtikovalci. Sram vas je lahko. Kdo pa še verjame vašim fake pisuharjem.

 • SmashFascism

  Levicarji so pac goljufi.

  • učko

   Pa še levičarji niso, ampak levuharji, osebki z dvema levima rokama, ki se jim ne ljubi delat in pač voluharji, torej “LEVUHARJI” !!!!!!

 • resnicaboli

  V SDS hitro nasedete ko je ministrica za notranje zadeve dejala da bo Ahmeda izgnala so jo vidni člani SDS takoj začeli hvaliti toda Ahmedi je še vedno tu.

 • goldhorn

  Cerar znan zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja države
  Tole nekaj ne štima?

  • Tone

   Seveda ne štima. ves članek je prazno blebetanje.
   Pa ne ščitim Cerarja, a ampak dostojanstvo bralcev.

   • tohuvabohu

    Uff, tebe je pa škoda za semkaj. Naslednji vladi bom predlagal ustanovitev Urada za varovanje dostojanstva bralk in bralcev. Ti bi lahko bil direktor.

 • luckyss

  Kaj niste tudi tukajšnje ovce pred kratkim darovale “določena denarna sredstva”…?!
  Pa vsaj članek tudi vsebuje pojasnilo..” “Nakazila v višini 625 evrov, ki so jih podjetja nakazala na račun SMC, smo v skladu z zakonom prenakazali v humanitarne namene. Revizijo državnozborskih volitev je opravilo Računsko sodišče.”
  Sicer pa bi lahko povsem legalno Roglić stranko financiral tako, da bi denar podaril posameznikom v Sloveniji, ti pa bi potem denar kot zasebniki nakazali SMC, kar ureditev posameznikom dovoljuje…
  Podobne taktike ste se sami poslužili ob nedavni “podporni nabirki” ko ste legalno zbrali preko 30 000 evrićev :)
  Česa torej spet ne razumete ovce ?!

  • tohuvabohu

   Jaz pa ne razumem, kako lahko ščene bleje?

   • luckyss

    Dandanes brez znanja tujih jezikov ne gre…Tudi ti s svojih stalnim ..IA,IA, ne boš prišel dlje od te štale ;))

    • učko

     Ja, vaš Počivalšek je pršu kar deleč s svojim “neznanjem jezikov”.

   • Tone

    Kadar ostaneš brez besed, bi bilo bolje, da ne mukaš.

   • Krtača 20

    Od osla se to tud ne pričakuje.

 • Miha

  Prof.dr. Miro Cerar, sedanji predsednik vlade Republike Slovenije, je produkt in izjemno dober predstavnik kvalitete slovenske pravne stroke in pravosodja.

 • Fenix Ariel

  Lej jih deničarčke, kako se bunijo…. Upam, da vam ne uspe priti v parlament. Pa pozdravi od Kučana…. hahahahaha.

  Veste nekoč v komunističnih časih so komunisti iz tistega hriba kričali: FAŠISTI; FAŠISTI… In Italijani so iz italije s hriba kričali: KOMUNISTI,KOMINISTI… V v dolini se pa je slišalo: ISTI, ISTI…

  • tohuvabohu

   Smešno za crknit …

  • centurion

   Nov levi butl na portalu.
   Bo družbo delal krtači in ostali levi greznici.

 • majda božnar

  Policija ni preverjala – sedaj mi je pa jasno, zakaj policisti zahtevajo dodatek, ker ne smejo biti člani političnih strank.

 • MEFISTO

  Še malo potrpite in pravilno volite, pa se bomo znebili drhali z zgornjih slik.

 • Borut Zabret

  To je dokaz,da so vsi isto oziroma vsi eno ali drugace povedano navidezna demokracija!

 • hribovc

  parazitski levaki al’ pa mafijski veljaki… isto sranje, drugo pakovanje !!

 • hribovc

  parazitski levaki al’ pa mafijski veljaki… isto sranje, drugo pakovanje !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!