Razkrivamo: Mednarodni denarni sklad tudi uradno mednarodna levičarska organizacija

(Foto: iStock)

Bilo je februarja 2014, ko je Washington Post objavil kolumno Howarda Schneiderja z intrigantskim naslovom: “Communists have seized the IMF!” Kar je bilo malo čudno, saj je Mednarodni denarni sklad (MDS) pogosto tarča levičarjev, da gre za mednarodno ustanovo, ki je namenjena širjenju neoliberalizma. A resnica je ravno obratna. Sklad je postal ustanova, ki tudi uradno podpira levičarske ekonomske politike. In da ne bom odkrival tople vode, si bom sposodil najnovejše primere, ki jih podaja bloger na blogu Tko je John Galt.

Davčna represija
Direktorica MDS Christine Lagarde predlaga, da države v razvoju postanejo bolj davčno represivne in da povečajo delež davčnih prihodkov v BDP. Tako naj bi pospešile gospodarsko rast.

(Foto: iStock)

Nasprotovanje Trumpu
MDS odkrito nasprotuje predlogom, da ZDA zmanjšajo davčno obremenitev, ker preveč denarja v rokah tistih, ki so ga v resnici zaslužili, lahko pomeni, da ta denar ne bo pametno porabljen.

Foto: epa

Davčna konkurenca
Ekonomisti MDS se na službenem blogu pritožujejo, da obstaja davčna konkurenca med državami. Če neka država zmanjšuje davke, da bi pritegnila tuje investitorje, je to za MDS nesprejemljivo, saj bo politiki ostalo premalo denarja. Ekonomisti MDS predlagajo mednarodno posredovanje.

(Foto: iStock)

UTD
V nedavnem dokumentu MDS je zapisano, da si Mednarodni denarni sklad prizadeva za povečanje obdavčenja, progresivne davke, večjo vlogo države pri prerazdelitvi dohodka in uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Tako naj bi se borili proti neenakosti. Predstavili so celo tezo, da je zmanjšanje življenjskega standarda zaželeno, ker bodo ljudje potem bolj enaki.

(Foto: iStock)

Kavarna Hayek

 • karpelec

  V čudnih glavah se rojeva marsikaj. Para iz glav uhaja iz vseh lukenj, če ne bi , bi se dvignil pokrov. Sistem je nasičen z navlako z vsega sveta in sili po sprostitvi in lepo bi bilo, da bi se najdo pogumnež, ki bi sprostil pravi ventil. Pa iščimo korenjaka.

 • dr Janez Sveti

  IMF je zločinska organizacija in ni pomembno ali jih imate za leve ali desne.
  DR Janez Sveti poznavalec

  • xtc

   česa si ti poznavalec?
   Naoljenih k***** in lulčkov ter aliasa Huna to vem o drugem nimaš pojma,kot tvoji ostali nicki ne.Drži se kleti levo spodaj.

 • Aron

  Tudi MDS se zaveda, da je najvecji problem sedanjosti dohodkovna neenakost. Ce elite nocejo na grmado, se bodo morala sredstva pravicneje deliti, zelo simpl.

  • Janez Novak

   Sveta preproščina: MDS je kapitalistično-liberalna-plenilska institucija. Ugotovili so, da lahko največ denarja uplenijo od (obubožanih) držav. Zato zganjajo socialno demagogijo. Večje davke hočejo le zato, da od držav dobijo več denarja zase.

 • xtc

  Pri večini spodaj zapisanih komentarij malodane ugotavljam ekonomsko nepismenost oziroma še huje abotnost,da o sexualnem iztirjencu sploh ne govorim.
  Najprej je treba razčistiti nekaj;države z visokimi davki imajo velike težave z gospodarstvom in begom le tega iz njih,standard je nizek revščina velika,produktivnost nizka-kajti država požre vse ustvarjeno in podjetja ter gospodarstvo in standard hirajo.
  Razni UTD ji ipd socialni inženiring so najhujša oblika ustvarjanja armade lenuhov,zabušantov,državnega bremena,brez inovativnosti in uravnilovke ,ki vidimo kam je prišlepala SZ ,Yugo,Kubo,Venezuelo ipd socialistične raje.
  UTD je nesprejemljiv zažiralski,družbeno uničevalski socialistično zablodeli projekt,ki so ga Švicarji gladko zavrnili,kot ekonomsko zablodo in norost na referendumu.
  Bolj se država v tika v gospodarstvo hitreje tone in pravilno je ,da je davčna konkurenca,mislim pa ,da je čas za razpust IMF če širi take abotnosti.

 • primsek

  Brščiču in fantom iz gostilne se je zmešalo. najprej so papeža zmerjali s komunistom, zdaj pa IMF z levico. Brščič res lahko nastoša samo še na kanalu, kjer ima oddaja ime po kriminalnem novinarju Vodušku, vodi pa jo Požar, največja koruptna in podkupljena svinja po Slivnkiku Sifonu, najnižji točki slo novinarstva in udbonarkomafijcu, in na Orbanovski Novi, t o je zbirališče odsluženih kadrov tik preden grejo v zapor : Brščiča čaka zaradi zanikanja holokavsta, on bo od sedaj vedno nekredibilen in nihče v svetu ali doma ga ne bo več poslušal. lahko se repenči, že na Dunaju pa ne bo dobil besede, kaj šele, da bi bil sekretar pri Šipcu v Vladi z največjim notranjim dolgom, kot je bil. sta pa oba pritsnjena, Iznoriški Kaplar na tabletah in Brščič

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!