Razkrivamo sprenevedanje Urada za preprečevanje pranja denarja: Za sumljive transakcije so vedeli vsaj 7 mesecev prej, preden so zadevo prijavili policiji

Foto: STA. Andrej Plausteiner.

Na Uradu za preprečevanje pranja denarja nam več tednov niso želeli odgovoriti, ali je bil urad s spornimi transakcijami v Novi Ljubljanski banki sploh seznanjen, kdaj je bil seznanjen, kdaj in kako je urad ukrepal v spornimi transakcijami in koga vse je urad o tem obvestil. Ves čas so se našim vprašanjem izmikali s togimi birokratskimi izgovori, da urad konkretnih zadev ne komentira, saj so vse zadeve, ki jih obravnavajo, označene z ustrezno stopnjo tajnosti. Čeprav nam niso želeli odgovoriti niti na najosnovnejša vprašanja, kot denimo, kdaj je urad ukrepal v skladu s svojimi pooblastili, ki mu jih daje pozitivna zakonodaja, so ves čas trdili, da so o svojih ugotovitvah ustrezno obvestili organe odkrivanja kaznivih dejanj oz. policijo. Odgovor smo na koncu zahtevali prek informacijske pooblaščenke in po dveh mesecih urad dobesedno prisilili, da nam je v tem tednu poslal odgovor – ki pa je, pričakovano, znova kontradiktoren. Iz razpredelnice, ki so jo priložili, je namreč razvidno, da je naš urad o sumljivih transakcijah pravzaprav prvi obvestil tuj podoben organ, francoski preiskovalni urad, a so očitno naši vrli možje pod vodstvom Andreja Plausteinerja dvakrat zahtevali dopolnitev prijave, preden so jo uradno zabeležili tudi sami z datumom 12. julij 2010. Zdi se, kot da bi nekdo namerno odlašal z uradnim zaznamkom.

Naj spomnimo. Slovenska zakonodaja je takšna, da urad začne z zbiranjem obvestil in analizo ter obdelavo podatkov in listin na podlagi prijave sumljive transakcije s strani zavezancev za izvajanje Zakona o preprečevanju pranja denarja ali financiranja terorizma (ZPPDFT-1), pobude državnih organov, na podlagi novega ZPPDFT-1, opravljenih lastnih analiz ali na podlagi obvestila oz. zaprosila tujega sorodnega urada za preprečevanje pranja denarja.

Da bi urad pričel s svojimi aktivnostmi, je potrebna najnižja stopnja verjetnosti, da bi lahko bilo kaznivo dejanje pranja denarja ali financiranja terorizma storjeno – dovolj je že samo obstoj razlogov za sum o storitvi kaznivega dejanja, za razliko od utemeljenih razlogov za sum in utemeljenega suma, ki sta višji stopnji verjetnosti in ki v nadaljevanju ugotavljajo ter poskušajo nedvoumno potrditi organi odkrivanja (policija) in pregona (tožilstvo) kaznivih dejanj. Urad torej začne s svojimi aktivnostmi, ko v zvezi z osebo, transakcijo, premoženjem ali sredstvi obstajajo razlogi za sum pranja denarja ali financiranja terorizma.

Zakaj mora naš urad na sporne transakcije opozarjati francoski organ?
Poudariti pa velja, da v trenutni slovenski zakonodaji lahko o kaznivem dejanju pranja denarja govorimo le ob predhodno storjenem kaznivem dejanju, ki generira protipravno premoženjsko korist. Brez predhodnega kaznivega dejanja tudi kaznivega dejanja pranja denarja ni oziroma o njem ne moremo govoriti. Morebitno predhodno kaznivo dejanje pa na podlagi obvestila urada ugotavlja policija. Urad namreč nima pooblastil, ki jih policiji daje ustrezna policijska zakonodaja oz. zakon o kazenskem postopku.

Zakaj Andrej Plausteiner ni ukrepal nemudoma, ko je francoski urad TRACFIN opozoril na sporne transakcije, ostaja velika neznanka. Iz razpredelnice, ki so nam jo poslali iz Urada za preprečevanje pranja denarja, je namreč jasno razvidno, da je prvo obvestilo od francoskega preiskovalnega urada prispelo 12. julija leta 2010, a je šlo za odgovor na dopis iz 7. aprila in 22. junija leta 2010. To pomeni, da je urad s francoskim uradom TRACFIN komuniciral že prej, vsaj dobre tri mesece, preden je prijavo suma pranja denarja uradno zavedel, ves ta čas pa je afera “iranNLBgate” dobivala nove razsežnosti, saj se je denar nemoteno pral naprej, vse do konca leta 2010. Zakaj je urad za uradni zaznamek potreboval toliko časa, ostaja odprto vprašanje, zlobni jeziki pa pravijo, da so odlašali namerno, dokler se je to dalo.

Sova in kriminalistična policija obveščeni šele novembra 2010
Urad za preprečevanje pranja denarja je sicer o sumu pranja denarja obvestil tako Sovo kot tudi Upravo kriminalistične policije, a šele 19. novembra leta 2010. To so nadaljnji štiri meseci od uradnega zaznamka in sedem mesecev od prve prijave francoskega preiskovalnega urada. Kaj so počeli toliko časa in zakaj so njihovi odgovori popolnoma kontradiktorni, nam v četrtek na uradu v telefonskem pogovoru niso znali pojasniti, prosili so nas namreč, da vprašanja pošljemo po elektronski pošti, nanje pa potem niso odgovorili.

L. S.

 • Ni lepo živeti v strahu….Plausteiner mora biti verjetno tiho. Mafija bo poskrbela, da se odgovorov ne daje. Tisti, ki bo samo pomislil, da bi dal odgovor bo mafija poskrbela, da ta človek ne bo več živel.

  • Borut Stari

   Ja, prav tako je. Za to skrbi Don Murgleone.

 • črnaovca

  Večji ko je kupčak dalj traja da se skida

 • Zgornji

  Heh, morda so pa mislili da se bodo nekako le izvlekli … ;-)

  • Borut Stari

   Mislili? Oni ne mislijo, oni kar grabijo.

   • Zgornji

    Ja, samo še grabijo – KRADEJOOO !!! ! !!!

 • Borut Stari

  Gnoja je v Sloveniji dovolj za kidanje do 2050 leta.

  • Anton

   z razliko od konskega, kunčnega, hlevskega gnoja, temu “gnoju” ne zaupam pognojiti svoje travnike in njive

   sarkazem press

   • Borut Stari

    Ta gnoj je kontaminiran s komunizmom in neuporaben za gnojenje njiv in travnikov. Preveč tudi smrdi.

 • Franjo Trojner

  Če je Italija mafijska država se sprašujem kakšna je šele naša? Verjetno znova samo kumunistična!

  • samsara

   Udbomafijska.
   Varianta, Udbokurčomafijska.

 • Aurelius

  To enostavno ni Urad za preprečevanje pranja denarja temveč Urad za skrivanje finančnih lopovščin bivše Udbe in slovenske levice !

  • samsara

   Ali v Udbopralnico denarja.

 • antimur

  Tem raznim kriminalcem zamerim manj kot represivnim organom, ki so jim enostavno dovolili brez greha krasti na veliko, dovolj je bila samo zapoved Kučana in njegove bande, da se teh kriminalcev ne sme nihče dotikati, ampak naj usmerijo vse sile v morebitne nepravilnosti v SDS, nasploh pa pod mikroskop vzamejo Janšo.

 • RATATA

  Vse imajo komiji v svojih rokah. Tudi Ustanovo za uradno pranje denarja in preprečevanje obveščanja o tem.

 • Olga

  Kakšna aroganca “prič” pred komisijo! Vsi bi morali do smrti sedeti! Gre za organiziran kriminal na državnem nivoju! Zanj sta vedela celo predsednika vlade in države, pa nič! Pahor ponovno kandidira! Sramota!

 • montyamp

  Ministrstvo za pranje denarja .
  Minister pa bo halbmadžarski žvepleni murgelzwergl .

 • Aurelius

  Vsaka količkaj razvita država na svetu ima svojo mafijo – le pri nas v Sloveniji ima mafija svojo državo !!!

 • Janez

  HOČE REČI TA “GOSPOD” !
  PA.
  Kaj me sprašujete ? Saj jaz v Uradu – le na plačo čakam. Se zdi. L.r. J. KOMENDA

 • cosmosjasnovidec

  Že samo en mesec jim je bil dovolj za odstranitev dokazov lopovske kradljive mafije.
  Naslednjih šest pa so čakali,ker so verjetno mislili,da se bo vse pometlo pod prag v sodelovanju tovariša “kurčana in pahorja”.

 • sloustava

  Slovencelj, kaj pricakujes od soseda, ce sam ne gres protestirat? Ta banda se boji samo javnosti, zato tudi predvideno sojenje Cakicu za umor elitnega Tica, predvidoma za zaprtimi vrati. Ce bi poslusali ali znali prebrati FB pravnika dr. BMZ, bi morale ulice “pokati po sivih ” zaradi protestnikov, Slovencljev, ki imamo Kucanvenije poln kufer. Tako pa, kaj delamo? Blejemo kot ovce pred zakolom in umiramo na obroke. Edini, ki nas zeli zbuditi iz brezbriznega spanca, je g. Jansa. In
  Kucan ter presstitucija to vesta, zato pogrom nad njim! Bebavi Slovenclji pa ne krici no, abotno in vsegliharsko:” nekaj bo ze res…”! Imam v zlahti take Slovenclje in me prime sveta jeza, ker vseglihajo. Dajmo, Slovenci, postanimo Slovenci!

 • plamen100

  To je cisti dokaz, da je Slovenija de iure in de facto mafijska drzava. Pa to da so ti mafijci za to vedeli in to skrivali se ni najhuje. Najhuje je to, da danes v Sloveniji ni institucije, da te kriminalce javno razkrinka, ugotovi njihove deleze odgovornosti in jih seveda obsodi. Ta drzava ne premore niti enega neodvisnega organa od te hobotnice, ki bi ji bil kos saj so vsi nizji preiskovalni organi pod njenim vplivom oz pod vplivom njenih politicnih botrov, ki bi takoj preprecili vsakarsno preiskovalno dejanje v tej smeri. Nekaj podobnega smo lahko videli v zdravstvu, kjer se je 25 let ze kar javno kradlo, kjer so bile izplacevane mastne provizije tako zdravnikom kot direktorjem bolnisnic in se ni popolnoma nic, ampak niti en sam primer, preiskalo zakaj so bili nekateri medicinski pripomocki 10x drazji kot v tujini. Sprejeli so nekaksen katalog cen medicinskih pripomockov, a 25 letno zgodovino lopovscine v zdravstu, zaradi katere je pomrlo na dest tisoc pacijentov (normalno denarja ni dovolj za vse), pa ni nihce raziskal, pa bi z lahkoto dokazali malverzacije vsaj predstojnikov bolnisnic ki so odgovorni za delo bolnisnice. Pa kaj ko se samo spolnim tistega Vrhunca iz UKC pa te res dobesedno pritisne na WC. Res je kar ze vseskozi trdim, taksni kot so Vrhunci, Kramarji in se nesteto ostalih lahko funkcionira le v tem levofasisticnem politicnem sistemu v Sloveniji, ki naravnost zaudarja po kriminalu vseh moznih vrst in variant.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!