Razkrivamo: Za arbitražo, s katero je Slovenija izgubila svojo zemljo, smo davkoplačevalci plačali najmanj 7 milijonov evrov

Foto: Nova24TV

Ob robu izrekanja prvih kazni slovenskim ribičem v prvem tednu februarja 2018 je zunanji minister Karel Erjavec izjavil, da bo Slovenija od Hrvaške terjala delež, ki ga je Slovenija založila pri plačilu sodnih stroškov arbitražnega sodišča. Iz tega razloga je poslanec največje opozicijske stranke SDS Andrej Šircelj Erjavcu podal poslansko vprašanje, v katerem ga je zanimala finančna analiza vseh stroškov arbitražnega postopka (neposrednih in posrednih).

Neposredni stroški so tisti, ki vključujejo delo sodišča, stroške svetovalcev, odvetnikov, zastopnikov in stroške na podlagi pogodbenih razmerij, posredni stroški pa so tisti, do katerih je prišlo zaradi delovanja državnih organov RS, ki so sodelovali v arbitražnem postopku. Šircelj je ministra Erjavca prav tako zaprosil za pojasnilo, na kakšen način bo od Vlade Republike Slovenije dobljeno povračilo sorazmernega deleža, za katerega sta se državi dogovorili ob podpisu soglasja za arbitražni sporazum.

Neposredni stroški znašali skoraj 7 milijonov evrov
Z ministrstva za zunanje zadeve so odgovorili, da je Odbor Državnega zbora  za zunanjo politiko (OZP) 2. avgusta lani prejel poročilo o delu Projektne enote za arbitražni sporazum in mejo s Hrvaško v obdobju od septembra 2016 do julija 2017, vključno s finančnim poročilom. V spodnji tabeli si je mogoče pogledati pregled vseh neposrednih stroškov arbitražnega postopka, ki jih je ministrstvo za zunanje zadeve plačalo v obdobju od leta 2010 do konca leta 2017, glede posrednih stroškov pa so na ministrstvu dejali, da z njimi ne razpolagajo.

Foto: Printscreen

Slovenija je stalnemu arbitražnemu sodišču, ki je opravljalo naloge tajništva arbitražnega sodišča, med letoma 2012 in 2015 plačala predujem v znesku 850.000 evrov, pri čemer je enak znesek plačala tudi Hrvaška. V delni razsodbi z dne 30. junija 2016 je sodišče zapisalo, da si pridržuje odločitev glede končne dodelitve stroškov v tem postopku do končne razsodbe. Podalo je mnenje, da Slovenija krije predujem, ki je potreben za kritje stroškov, ki bodo nastali zaradi podaljšanja postopka, ki presega prvotno predvideni časovni razpored. Sodišče je tako Sloveniji naložilo plačilo dodatnega predujma v znesku 800.000 evrov, ki ga je Slovenija 23. novembra 2016 tudi poravnala.

Foto: epa

Zunanje ministrstvo odgovarja, da je v pogovorih z Državnim odvetništvom RS
20. novembra lani je bila Slovenija s s strani Stalnega arbitražnega sodišča obveščena o dokončnih stroških postopka, pri čemer ji je bilo vrnjenih 9.015,83 evra. V končni razsodbi z dne 29. junija lani je arbitražno sodišče odločilo, da je sodišče seznanjeno s členom, ki navaja, da se stroški arbitražnega sodišča med pogodbenicami razdelijo enakomerno. Ker nobena od strank ni zahtevala, da se kakorkoli drugače odloči glede stroškov, in ni predložila zahtevkov glede stroškov, velja, da stroške arbitražnega sodišča in sodnega tajništva nosita obe stranki v enakem deležu. Glede načina povrnitve sorazmernega dela stroškov in izpolnitve obveznosti iz mednarodnopravnega veljavnega sporazuma in arbitražne sodbe s strani Hrvaške zunanje ministrstvo odgovarja, da je v pogovorih z Državnim odvetništvom RS.

N. Ž.

 • večni srb

  7 milijonov so stali samo prisluhi.

 • RATATA

  Slovencev in Slovenskih dežel nihče ne mara.
  Prešernov France je to zelo dobro vedel in lepo povedal. Nikdar nam ni bil sosed mejak, le vrag.
  Debilni smo spustili vrage v deželo in jih v imenu bratstva spustili tudi na odločevalske pozicije.
  To, da samotitulirani “mednarodni pravniki” nimaj pojma o mednarodnem pravu vemo že zelo dolgo.
  Ti veleizdajalci slovenskega naroda so, ne le naplahtali Slovence in podarili genocidnemu nacifašističnemu mejaku na jugovzhodu ogromen del vedno slovenske dežele Primorske, omogočili so jim tudi “registrirati” državo, ki je ti nikoli niso imeli in za to “registracijo” celo plačali z našim, slovenskim denarjem.
  “Obvarji nas Bog kuge, vojne in hrvatov!”… predvsem pa veleizdajalcev tega nesrečnega slovenskega naroda!

  • Sale

   Jansa je ameriski placanec idioti zarukani

   • RATATA

    Markurba si ti en butl! Kuga mam pa jst z janšatam te vprašam?

    • Sale

     Rovtar ne vidi dlje od tica svojga

 • Amerikanc

  Prišteti je potrebno še strošek “Borčijevega referenduma – fantastičen dan” in vse hotelske namestitve predsednikove priležnice.

 • MEFISTO

  Mi imamo res pravo ljudsko oblast.

  Slovence, ki so bili na referendumu proti arbtražnemu sporazumu je zmerjala za narodne izdajalce.

  Plačala je stroške abritražnega postopka.

  Zdaj ko je z arbitražo popušila, pa bo še s tožbo prisilila Hrvate, da prevzamejo podarjeno slovensko zemljo in Slovence na njej.

  Naj razumejo vsaj rdečkarji, če morejo.

  10. junija se nam obeta fantastičen dan.

 • Steiermark

  Oh, kako fantastičen dan! In šupak nas je nategnil za arbitražo, ki jo namesto njega moramo sami plačati, pa še slovenska ozemlja in morje smo izgubili! Res, oh kako fantastičen dan!

 • Franc Šink

  Kaj je spet narobe? Plačali smo lopovom in izdajalcem za njihov “trud” !!

 • RATATA

  “Naši” bebci bodo pa tožili, da se uveljavi nepravna odločba arbitražnega tribunala v našo škodo….
  da bi se dokončno omogočilo zaokrožitev državnosti hrvatske, naše bi pa ostalo tisto, kar je bila socialistična republika Slovenija.
  Primitivci bebavi!!!!

  • Mojca pokraculja

   Ma niti to ne, da bi “ostala” v mejah socialistične SRS. kVA cmo bratstvo in jedinstvo.

  • traktor

   Ne samo, da bodo zaokrožili njihovo državnost. To bomo še mastno plačali. Z namišljenimi dolgovi NLB namreč.

 • bednick

  Alora pridem več kasnu?

 • Šobar Davorin

  Kdo je že prijatelejmhrvatom dovolil postaviti tisto hišico ob Dragonji? In podpisal nekšen sporazum v Mokricah? Pa telefoniral v Zg, kdaj lahko pridejo malo na obisk. Po morju.

  • Vera

   Hrvati so dali ob ljubo, da bodo mejni prehod pozneje pomaknili gor na hrib, toda , ne bi bili Hrvati , če bi držali dano besedo .

   • Sale

    Vasi pankrti potrebujejo tono zamskov za zdravje ,medtem prasca crt in jakob dobita privatnihelinopter zaradi navadnega prehlada zelim jima kratko zivljenje in neoZdravljivo bolezen crknetannaj amen

    • von Rhein

     Verrecke!

 • Poštenje velja

  levaki so zgodovinsko uničili slovenijo.
  91 sem nosil puško zanjo, danes se na vse slovence poščijem.
  lopovi gnide in diletanti.

  • bednick

   Pravilno si napisal : slovence!
   Reku eden:
   v šolo ni hodu, slovence je pa prov napisu.

   • Sale

    Crkn faso

  • Sale

   Bravo si koncno prisel k pameti.bogatunski otroci lepo zivijo na tuj racun medtem ko ti crkujeS s 500€ penzije bravo .za bogate prasce ste se tepli z sosedi.te ta isti bogatunski prasci in prasice bodo tvoje pamze posiljevali amen.smrt svinjam klobase narodu na ulici bi jim morali pljuniti v glavo idioti

 • Krtača 20

  Sam k tele umotvore na nori bereš pol res še sam rataš jajoumen….

  • xtc

   A zato nimaš jajc v glavi pa šudr?

 • dob

  To je vendar uspeh slo-komunizma!
  Vi narobe in zlonamerno interpretirate.

 • svatne

  ZEMLJO ali OZEMLJE ?

 • xtc

  To so zmožni le levaki -zagonit kup denarja in še iz gubit zadevo.

 • Oregon

  haha, pa toplk teh par ajmrov vode ni vrednih. Buteljni levaški, še ena v vrsti zadev ki ste jo zaj, plačujemo pa mi vsi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!