Romana Tomc: Mobilnostni sveženj ni presegel Evrope dveh hitrosti

Foto: romanatomc.si

Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo, po dveletnih pogajanjih in sektorskih usklajevanjih, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavrnili dolgo pričakovan mobilnostni sveženj. Vanj so bile vključene tri direktive, ki bi lahko bistveno izboljšale življenje in delo voznikov. Novosti so se nanašale na odpravljanje neprimernih delovnih pogojev ter na uvedbo novih standardov za zaposlitev, plačilo, delovni čas, čas za počitek, odmore in vračanje voznikov domov.

Evropska poslanka Romana Tomc zavrnitev mobilnostnega svežnja obžaluje in izpostavlja: “Razmere, v katerih delajo vozniki tovornih vozil, so pogosto nedopustne. Zato potrebujemo ustrezna pravila, s katerimi jih bomo zaščitili. Jasno je, da transportni sektor zaradi svojih posebnosti ne more imeti povsem enakih pravil kot ostali sektorji, kljub temu pa morajo tudi tu veljati določeni standardi in merila. Mobilnostni sveženj danes ni presegel Evrope dveh hitrosti. Posledice pa bodo na koncu čutili ravno vozniki.”

Delovni in življenjski pogoji voznikov se po EU močno razlikujejo, na splošno pa še vedno veljajo za zelo slabe. Nova pravila, zapisana v mobilnostnem svežnju, bi zagotovila enake konkurenčne pogoje, hkrati pa preprečila nepotrebna administrativna bremena, zlasti za mala in srednja podjetja. Prispevala naj bi tudi k bolj pravičnemu notranjemu trgu ter spodbujala rast delovnih mest in naložb.

“Z večjim nadzorom bi lahko preprečili izkoriščanje zaposlenih voznikov. To je mogoče že sedaj, saj na socialnem dampingu ni mogoče graditi konkurenčnosti. Zagotovo pa po drugi strani ne moremo pristati na protekcionistične namere, s katerimi želijo predvsem zahodne države članice izriniti konkurenco, ki prihaja z vzhoda. Ne samo s strožjimi pravili, ampak tudi z nalaganjem dodatne administracije,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

J. G.

 • večni srb

  Pojma nimam za kaj gre, bi pa rad slišal katerega od voznikov, če lahko opiše kakšne razlike bi povzročil zakon in kakšne težave imajo profesionalni vozniki v resnici.
  Življenje za volanom je zelo naporno, vsaka napaka je lahko tudi usodna, vsi vozniki imajo določene iste težave, promet se pa ne sme nikoli ustaviti, šoferska mafija je ena najbolje organiziranih na planetu, v vsaki državi, sicer ne bi mogli poskrbeti zase in zagotavljati storitev. Ti ljudje se vedno znajdejo, niso pa neumni in tako pokvarjeni, da ne bi vedeli kaj bo najbolj škodilo trgom in nenazadnje ljudem, ki so odvisni od prometa raznih proizvodov. Nenazadnje so običajno tudi prvi, ki štrajkajo in zamašijo kakšno prometno žilo, se bodo že zmenili tako, da bo prav.

 • mojadezela

  Romana….. Vsa čast in kapo dol. Vidim da se zavzemate za prave stvari. Močna ženska in mehka duša!!!!

 • Franc Šink

  Romana spet sanja. Evropa je prevelika da bi lahko kaj spremenila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!