Romana Tomc: Ne bom zatajila svoje države, družine in stranke, iz katere izhajam

Foto: Osebni arhiv Romane Tomc

Na soočenju na Radiu Slovenija je devet kandidatov odgovarjalo na vprašanja glede sodelovanja različnih političnih strank, uveljavitve arbitražnega sporazuma, pomilostitve zapornikov, kupovanja lokalne hrane in čakanja na pregled pri zdravniku, pa tudi glede zahtev gasilcev, ki so ravno na dan soočenja protestirali v Ljubljani zaradi nesoglasij z vlado glede povišanja plač.

Zaradi celovitega prikaza stališč predsedniške kandidatke Romane Tomc v nadaljevanju objavljamo njene celotne odgovore na zastavljena vprašanja.

Cenjene kandidatke, cenjeni kandidati, vaše programe precej dobro poznamo, zato vas prosim, da bodite na začetku našega soočanja osebni. Potrudite se in nam v nekaj stavkih povejte, zakaj naj ljudje na glasovnici obkrožijo prav vaše ime.

Trenutno sem evropska poslanka in v politiki zadnjih osem let. Se pravi, nimam preveč izkušenj v politiki, tako kot morda nekateri ostali, ki so v politiki že celo življenje, ampak jih imam dovolj za to, da bom lahko zelo resno in odgovorno opravljala funkcijo predsednice države. Poleg tega imam tudi privzgojene prave vrednote, ki so mi jih dali moji starši. In seveda, v vsej tej življenjski dobi sem pridobila tudi ogromno znanja. Moje vodilo pri predsedovanju bo “spoštujmo se in sodelujmo”. Samo tako bo Slovenija postala tisto, kar mora postati.

Zagotovo mimo vas danes ni šel neopažen shod gasilcev. Ko jih potrebujemo, so v središču pozornosti, so sicer za vse naši junaki. Pa veste, koliko je izhodiščna bruto plača gasilca?

Seveda, največkrat jih obravnavamo in se pogovarjamo o gasilcih takrat, ko rešujejo življenja, rešujejo požare in takrat so naši heroji, dobivajo državna odlikovanja, takrat, ko iščejo svoje zahteve, pa nihče noče prisluhniti. Ob tem da, seveda, podpiram želje gasilcev po višjih plačah, ker mislim, da so prenizke, bi opozorila še na nekaj. Mislim, da je slovenski plačni sistem v javni upravi zgrešen. In bi ga bilo treba v celoti prenoviti.

Gospa Romana Tomc, aktualni predsednik države pravi, da je do sedaj pokazal, da lahko sodeluje z vsemi. Dostojanstvo politike in pa sodelovanje poudarjate tudi vi. Se vam ob tem ne zdi, da gre za nekoliko kontradiktorno sporočilo, saj med drugim vaša stranka SDS, zlasti zaradi svojega delovanja politike, v DZ trenutno sploh nima partnerja za sklepanje morebitnih koalicij. Če omenim samo to.

To seveda ne drži, ampak bom rekla takole. Nikoli ne bom zatajila, iz kje prihajam, nikoli ne bom zatajila svoje preteklosti, zato tudi ne tajim, da prihajam iz največje stranke, ki trenutno uživa tudi največjo javnomnenjsko podporo in je sposobna sklepati koalicije, kar je dokazala že v preteklosti. Ko je bila stranka SDS v vladi, je bilo to edino obdobje, ko smo sklepali partnerstvo za razvoj z drugimi strankami. Kot rečeno, nikoli ne bom zatajila ne svoje družine, ne svoje stranke niti svoje države.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

S katero stranko pa pričakujete, da bi SDS lahko glede na stališča strank, ki jih poznamo, sklenila koalicijo tukaj in sedaj?

S tisto, ki bo sposobna z našo stranko narediti nekaj dobrega v prihodnosti za Slovenijo in bo dobila dovolj veliko število glasov na volitvah, da bo lahko v koaliciji.

Vprašanje glede vloge ženske in dejstva, da je letos med devetimi kandidati za predsednika države kar pet žensk, in ker to kandidatke postavljate kot nekaj posebnega v ospredje, nas zanima, zakaj?

Jaz te moje ženskosti ne postavljam v ospredje, čeprav sem ponosna, da sem ženska. Ampak vedno sem bila proti temu, da imamo v politiki ali pa kjer koli drugje kvote. Jaz želim biti predsednica zato, ker se počutim sposobno, ker želim, da me ljudje kot takšno prepoznajo. Ne želim biti predsednica zato, ker sem ženska. In upam, da bomo enkrat prišli do tega, da bomo tudi ženske cenili zaradi njihovih dosežkov, pameti in jim ne bomo ponujali položaja zato, ker so pač ženske.

Gospa Tomc, medtem ko večina pri prepričevanju Hrvaške vidi glavno orožje v slovenski diplomaciji, vi menite, da bi morala narediti korak nazaj in počakati. Koliko časa pa je, če je časa za uveljavitev razsodbe čedalje manj, 29. december ni tako daleč, kot se zdi?

Pa vas vprašam nazaj, kaj se bo zgodilo, ko bo ta rok padel in razsodba ne bo uveljavljena? Kar po mojem prepričanju ne bo, kajti ne strinjam se z gospo Novak, da je možna enostranska uveljavitev te razsodbe, to je popolnoma nemogoče. Mi bomo morali nadaljevati dialog, to je dejstvo, in zagovarjam to, da je čas na naši strani. Ko se pogovarjam tudi s kolegi v Evropskem parlamentu, ne boste verjeli, oni so navdušeni nad to razsodbo, to se pravi, Hrvaška je zainteresirana. Hrvaška je zainteresirana, da uveljavi to, kar je arbitražni tribunal sprejel. Vendar ima seveda težave, ker je medtem izstopila iz tega procesa pogajanja, zato moramo biti tukaj precej previdni, pametni in igrati na ta čas in na našo sposobnost, da bomo v nadaljevanju v dialogu v bilateralnem dogovoru dosegli več, kot imamo sedaj. Gospod Pahor se sicer drži za glavo, vendar jaz lahko odgovorim na to. Rekli ste, da smo takrat, ko smo sklenili ta sporazum, dosegli vse, kar je mogoče. Jaz mislim, da je daleč od tega, da smo takrat dosegli vse, kar je mogoče. Hrvaška takrat še ni bila v EU in imeli smo kar nekaj pridržkov na vstopanje Hrvaške in teh pridržkov nismo izkoristili za to, da bi jih takrat razrešili v našo korist.

Ne gre za to, da ne priznavamo te arbitražne odločbe. Seveda jo priznavamo, vendar na koncu arbitražne odločbe, jaz sem jo seveda prebrala, piše tudi to, da se lahko državi dogovorita tudi drugače. Torej, če bomo mi pametni, se lahko dogovorimo tudi drugače. Vendar ne na način, kot se zdaj dogovarjamo. Je pa nekaj tukaj glavno vprašanje. Mi se ne moremo poenotiti niti o tem, ali smo dobili Slovenci teritorialni dostop do odrtega morja ali ne. In jaz trdim, da ga nismo dobili.

Borut Pahor odgovori: “Smo ga dobili.”

Dobro, tukaj smo vsak na svojem bregu, vendar jaz trdim, da smo Slovenci dobili prehod na odprto morje. Torej, iz naše parcele preko sosedove parcele stopamo na odprto morje.

Foto: STA

Za kratek predah vprašanje, ki zanimajo vaše volivke in volivce. Janez Drnovšek je pomilostil Danila Kovačiča, Borut Pahor je pomilostil Bahtijarja Bajrovića, vpletenega v eno od zadev Bačar–Šrot. Bi kot predsednik, predsednica pomilostili Igorja Bavčarja?

Ne. Bi pa, seveda, apelirala na to, da tisti, ki še hodijo po prostosti in so delali isto kot Igor Bavčar, pristanejo tam, kjer je on.

Zdaj pa vas bomo na hitro soočili še s tem, kar ste že obljubili in pa s tem, kaj je res mogoče narediti.  Gospa Tomc, kako naj predsednica republike državljanom vrne ugrabljeno državo?

Tako kot imam zapisano v svojem sloganu. S spoštovanjem in sodelovanjem. Trdno verjamem v to, da tako majhna Slovenija, kot je, ne more naprej brez sodelovanja. Da pa lahko skupaj sodelujemo. Ker politika je razklana, ljudje niso razklani, politika je razklana. In ustvarjamo neke umetne razlike. Mi moramo biti bolj povezovalni in seveda, predsednik oziroma predsednica ima pri tem zelo veliko vlogo. Jaz mislim, da nas ne sme biti strah prihodnosti. Mi imamo dovolj ponosa, dovolj samozavesti, da lahko gremo res ponosno naprej. Ampak potrebujemo sodelovanje. In če tega ne bo, ne bomo prišli daleč.

In še kratki vprašanji, ki zanima vaše volivke in volivce. Kje imate zdravnika? Čakate ali plačate?

Zdravnika ne morem imeti v Sloveniji, ker me Slovenija kot evropsko poslanko ne želi vključiti v svoj zavarovalni sistem. Niti, če bi plačevala dodatno prostovoljno zavarovanje. Tako da imam zdravnika v Belgiji in plačam vse.

Ko ste v trgovini, kupujete slovensko ali ceneje?

Ko sem v Sloveniji, izkoristim privilegij, da pravzaprav skušam vse kupovati na tržnici, na domačih tržnicah. Tudi, če so te majhne.

B. O.

 • Olga

  Romano za predsednico! Bravo Romana!

  • Gavnar

   Lažniva Domovinobranka Romana bo tudi letos v II. krogu volila Barbiko.
   Ona vedno voli komunajzerja, samo kaj ker ta plešasti nima šans ?

   • Olga

    A je Barbi plešast? Slabo že vidi, saj se ne obrije dobro…. Se je slučajno po glavi pobril?

    • Gavnar

     Plešast je Jajo ?

     • Vera

      Pa ti boš plešast , če je to v vašem rodu . Noben moški si ni sam kriv !

  • Janez

   Moj glas ima gospa Romana in tudi glasove moje familije in mojih prijateljev.

 • seba goričan

  tale bi še bla za potrajbat

  • Janez

   Sanje “malega kitajčka” A ne ? L.r. J. KOMEND

 • RATATA

  Najmanj rad govorim takrat, ko moram paziti kaj povem. Utrujajoče.
  No, tega nisem ravno vajen, niti se navaditi nočem.
  Ugotoviti je treba, če ima pahorjat še vedno hladilnik nabasan s piksnami redbula.

 • janez cepec

  so na TV Lju prašau Romanco, kerga j’ volivana prejšneh volitvah. je djava, de u prvem krogu Zvera, normalno, u drugem krogu pa, de se ne spoune. laže k’ pes teče. očitno ji je narodn, de j’ Barbiko voliva

  • Gavnar

   Ona voli srčno in srce ima na Levi.
   Tako kot ljubljeni vodja, samo ne okol govort.

   Laže pa kot desni, ko je govora o pedofiliji.
   Za otroke gre?

 • Caetano

  Pri nas tudi spet objavljajo zbrana dela boljševika Lenina, tudi taktičnega zaveznika in plačanca nemškega generalštaba aus 2. Reich. Memento 600 grobišč, Goli otok in jugostalinizem!

  http://www.rtvslo.si/moja-g

  • Janez

   Bolj točno je 600 morišč.

 • totex39

  Gospa Romana na soočenjih res deluje zelo preudarno, razumevajoče in diskretno. V glavnem zelo izstopa od ostalih kandidatov.

 • Gavnar

  Na prvem soočenju na RTV so jo vprašali koga je volila na prejšnjih volitvah.
  Pa se je kot prava lažniva Janšistka zlagala, da se ne spomni.
  Seveda se isto ni spomnila tudi druga komunajzerka na-ić, ki se ima trenutno za desničarko.

  Desni volilci komunista Ivana in komunista Barbike imajo nevarno slab spomin.
  Angelca lagati je božji greh, to bi lahko vedela.

  • Zima prihaja

   Prekleti komunisti ,vsega so krivi.
   https://www.alter.si/tabla/showflat.php?Number=1687271

  • Janez

   Gospa !
   Angelca L. SE NI NIČ LAGALA !
   Zud z odgovorom ge. Tomc je vse ok. Glasovanja so tajna.
   Tako vprašanje kaže le na nizek nivo novinarjev RTV SLO. NIČ DRUGEGA.
   A?
   Ja – kaažeš tudi svoj težaški značaj , se zdi.
   Tudi drobni ” komentator ” BIŠČAK JE ISTO GOVORIL STO VČERAJ NA RTV SLO.
   in željo po hlapčevanju Maršalu Titu. Ki je hvalabogu mrtev. L.r. J. KOMENDA

   • janez cepec

    Bunksl, ti pa spat pejd

    • Janez

     Kako?
     Smo že po ljudsko rekli KPS STALIN TOVARIŠICI Lidiji ŠENTJURC? L.r. J. KOMENDA

    • Gavnar

     Pa večjo količino antipsihotikov naj vzame,
     čeprav rezultata ni pričakovati.

   • Gavnar

    Obe sta rekli, da se ne spomnita kar je LAŽ !
    Za tebe je laž domovinobranca vedno resnica.
    Obstajajo metode zdravljenja, a so le za tiste pri katerih je še kako upanje.

  • Olga

   A je Barbi sebe volil? Pa Kućan? Pa Türk? Koga pa sta lahko volili v drugem krogu predsedniških volitev Angelca in Romana?! Od slabšega k slabšemu! Kandidata sta bila Türk in Pahor! Bebasto vprašanje!

   • Gavnar

    Barbi je volil sebe, še Barbi ni lagal.
    Vaši pa lažejo kot vedno. Isti ste kot komunajzerji.
    Saj ste komunajzerji, vodijo vas Komunajzerji.

    • tohuvabohu

     Najbolj je smešno, ko zadrt komunajzar poštene demokrate zmerja s komunajzarji.

     • Olga

      Saj drugega ne znajo!

  • Stajerka

   neprecenljiva, še po 5 letih, je bolečina levakov…..čeprav je zmagal kandidat z njihove opcije, jih to ne zadovoljuje, problem je, da je zmagal z glasovi desnice :)))……in ponovno bo tako, če bo v drugem krogu nemogoča izbira……če ne moremo imet predsednika iz desnega pola, pol bomo dali podporo kontrakandidatu Kučanove propagande……v tej garnituri je njegova marioneta Šarec!!!

  • Vera

   Kaj ste sedeli na ušesih vsi , ki trdite , da se ga. Romana ne spomni ? Jaz sem jo dobro slišala v četrtek na RTV SLO 1, da je v prvem krogu glasovala za dr. Zvera !

   • Gavnar

    Vera lažeš kot Janša na protikorupcijski.
    Angelca na-ić je v I. krogu volila Zvera v II. pa se ne spomni,
    Lažniva Komunajzerka pač.
    Romanca pa je rekla O tega se pa sedaj ne spomnim,…
    Sramota, v teh lažnivih Komunajzerjih vi vidite rešitelje.

 • Olga

  Naprej Romana! Slovenija rabi sposobno in pošteno desno predsednico in ne Murglskih kukavičjih jajc in klopotcev!

  • Gavnar

   Romana bo v II. krogu ponovno volila Barbiko.

   • tohuvabohu

    Rdečkarji očitno še vedno ne morete preboleti, da je slinasti Turkoglu popušil, kot je dolg in širok.

  • Gavnar

   V II. krogu jih boš pa volila, ane ?
   Tk k zmeri.

 • Gavnar

  Bom gledal tudi drugo soočenje.
  Me prav zanima kaj se bosta še zlagali ti dve lažnivi domovinobranki ?

 • Anton

  jaz sem se odločil, svoj glas bom dal Šišku, ker verjamem in sem v to prepričan, da iskreno s srcem stoji za svojimi besedami, vsi ostali so manj ali več populisti, eni bolj drugi manj.

  Tokrat brez sarkazem press!

  • tohuvabohu

   A se mal hecaš?

 • Stajerka

  mirnost z odločnostjo, načelnost in poštenost so vrline, ki jih premore Romana…..pripadnost in nepopustljivost je vrlina večine domoljubov…..
  ima moj glas!!!

  • karlina

   TOČNO, tudi naše druzine !!!!!

 • Burek Burecki

  Vazno da nebo zatajila drzave druzine in stranke. Kje so tle ljudje? Ehhh sam papki bi volili za te pajace…

 • Tetka iz ozadja

  Samo zaradi tega ker jo je predlgal Janša, g. Romana nima nobene možnosti..

 • herman

  Romana Tomc bi bila odlična predsednica SDS. Z njo pa bi ta stranka dobila možnost še kdaj priti na oblast.

  • Vera

   Ga. Romana kanditira za predsednico države , ne stranke !

 • Janez

  Kar korajžno gospa Romana,imate glasove cele naše familije in familij mojih prijateljev,ki jih ni malo.

 • Ivan Friderik Novak

  Ločenka . . . katoličanka?

 • Vera

  Izvolimo si go. Romano Tomc, da nam bo lepše .

 • Majda

  Jasni, enostavni in posteni odgovori. Sigurno imate moj glas!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!